![]() |
451S, 851S bios: GSC2
|
Tak, to nowy firmware. Ale trzeba uczciwie dodac ze to wersja NIEOFICJALNA. Ja jednak juz wczoraj go zaladowalem do nagrywarki. Na razie zlego slowa nie moge powiedziec bo wypalilem tylko jedna plyte i to w dodatku TDK, a to nosnik ktory trudno skopac. W stacjonarnym odtwarzaczach (Smasung i Clatronic) chodzi bez zajakniecia. Sam bios jest jednak ciekawy po podaja ze czesc kodu odpowiedzialna za sam zapis, a co za tym idzie i jakosc, jest zaimplantowana z firmware'u modelu 812 !
|
Ten f/w to po prostu cudo... jak na razie lepszego nie mialem :)
pozdro! |
No nie wiem wgralem do 451 z firmware GSB7
wypalilem DVD+RW z wlaczonym BookType i CO!!!! G....o wypalil czysta plytke. |
WOW... ja jeszcze nie mialem zadnych poblemow
|
Pomocy!
Jak wgrac stary bios do Litka. POMOCY |
Ilość załączników: 1
Stary bios najlepiej wgrac Ltnflasem, lub mtkflashem...
Zapodaje moj mod biosa GSC2... Dodalem w nim: -mozliwosc nagrywania RICOHJPN R01 x8 -zwiekszylem predokosc odczytu dla nagrywanych DVD do x8 -uaktywnilem auto bitsetting (o dziwo nie bylo) -uaktywnilem crossflashing, czyli mozna go teraz wgrac do "wszystkiego" pozdro! |
Wgralem ten bios i jak na razie wszystko jest ok. DVD+RW, jak rowniez DVD+R Esperka I co wazne ilosc bledow PO i PI znacznie mniejsza oj znacznie. Pozdro
|
Przyjrzalem sie dokladniej temu f/w (GSC2), i jak sie okazalo, dzieki temu ze baza nosnikow jest wycieta z US0N (812) to nasze 851 pozostaje tylko pod nazwa 851, ale ma mozliwosci 812... jak sie dokladnie przyjrzec to jest mozliwosc wypalania -R x8 i -RW x4, a to przeciez jest domena 812 :)
pozdro! |
Jobson zapodałem twojego moda ponagrywam troche dam znać co i jak u mnie mam 451@951
pozdrawiam |
sorki miało być 451@851
|
nagrałem na TDK+ x4 płytka ok ale wynik Kprobe bomba PI max7 PO max2
średni0.50 i 0.0 nieźle co bez żadnych skoków i innych bajerów narazie nie mam innych płyt ale poprubóje jutro z tanimi |
Jakby cos bylo nie tak, choc raczej wszystko powinno byc wporzo, dawajcie znac...
pozdro! |
cześć robie właśnie testa w KProbe dla gigamastera
-R zobaczmy..........PI max302 średnia 127,90 PO max 5 średnia 0,04 w miare równy odczyt PO spadający bez skoków jak na taką płyte to uważam że ok! 451 z GSB7 miała dużo gorsze wyniki |
bios jest rewelacyjny :spoko:
bledy pi spadly mi z 400 do srednio 15 max 24 predkosc nagrywania x2 |
Biosik jest rewelacyjny zapodaje wynik z Kprobe
|
he he fakt biosik zmodyfikowany przez Jabson'a jak do tej pory The Best. Pozdro bo z pierwszym na tej stronie biosem mialem maly problem ale juz jest Suppper. Jeszcze raz pozdro dla Jabson'z :mruga:
Ps Oto wyn9ik Esperki z tym biosem mialem jeszcze jeden z przedz zmiany ale jakis koles krzyknal abym uzyl plytki pod kubek wiec... sie powstrzymalem :) wynik byl fatalny ale plytka smiga jak dlugo? niewiem czas pokaze |
Witam !
Wgrałem firmware GSC2 mod Jabson, nagrywarka ładnie sie zfleszowała i z 451S mam 851S :spoko: Na pierwszy ogień poszła Esperanza DVD+R x4 , wypaliła się z maksymalną predkością i jest wszystko ok , następna Intenso DVD+R x4 też wypalona z max prędkością i wszystko gra i buczy :piwo: Podekscytowany takim obrotem sprawy sprawdziłem jeszcze jak sobie poradzi nagrywareczka z Platinium DVD+R x8 i tu już mały ból pierwszą wypaliło bez problemu, chociaż na początku były problemy z rozpędzeniem się płytki ale po około 1 minuty ruszyło i hurra nagrało się super, jeszcze tylko sprawdzenie w stacjonarnym odtwarzaczu :) , zapodałem jeszcze jedną Platinium DVD+R x8 bo akurat miałem film zrzucony na 2 płytki i tu też to samo co przy 1 płytce ( na początku problem z rozpędzeniem 1 minuta i nagrywa) ulga nagrało !!!!. Niestety po włożeniu do odtwarzacza a póżniej do nagrywarki płytka nie jest rozpoznawana przez napęd DVD oraz nagrywarkę. Po bliższym przyglądnieciu się warstwie zapisanej przy końcu jest przerwa na 1 mm i znów warstwa nagrana. Niestety nie wiem z czego to się wzieło 1 płytka jest nagrana w całości . ??? Czy może ktoś wie w czym problem (chociaż w czasie nagrywania (Nero 6.3.1.15) spadł bufor odczytu z dysku tak do połowy a w nagrywarce prawie do zera ) może to przez to całe to zamieszanie. Proszę o jakieś sugestie z góry dziękuje i pozdrawiam :) |
Ciesze sie ze mod nie sprawia wiekszych problemow... :)
A co do problemu z esperką 8x, sproboj zapodac tego moda :) poprawione nagrywanie z predkoscia 8x dla plyt +R :) pozdro! |
domestos a moze miales jakis brud na plytce?
|
Witam :)
Płytki były bez zarzutu wyciągnięte z nowego opakowania, ja raczej takich numerów nie odstawiam i nie wsadzam co popadnie do napędu :) pozdrawiam |
851 SX (usb2)
Cytat:
|
Nie wiem czy beda pasowac... nie znam nikogo kto by mial 851 pod USB, wiec nie moglem tego sprawdzic...
|
to prawda bios jest swietny wręcz rewelacyjny do palenia dvd+r i dvd-r PI średnie spadło z 150 na poniżej 1 na płytach platinum lecz do cd-r tragedia połowy płyt nie widzi w nagrywarce, musiałem wrócić do 451S
|
u mnie nie ma zadnego problemu z cd-r/rw... poza tym cedeki i pale innym palnikiem... ten mam tylko do dvd... choc jak mowie dc tez ladnie pali...
pozdro! |
?Hmmm
I tak go wgralem, jest lepszy od tego orginalnego.
Kto mi powie jak mam wrocic w razie czego do orginalnego ?? Chcialem sprawdzic ten ze stronki liteona DR8GS0H i teraz nie chce sie instalowac. |
jako kupiłeś nagrywarkę 451 czy 851?
|
851
851 z tym ze nie jest to ta wersja czarna ze strony liteon tylko normalna lezaca w obudowie.
|
ja mam 451, całe przechodzenie 451@851@812@851@451 jest proste
|
A u mnie na Esperanzy dvd+r x 4 po nagraniu z minimalną prędkością w teście Kprobe pokazało ponad 400 błędów PI. Nagrywałem Clonem DVD2. Jeszcze za kilka dni sprawdzę na Platinium Plus i dam znać, jak poszło.
Pozdr. Z.K. |
Jesli chodzi o testy plytek za pomoca KPproba to polecam ten wątek http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=36164... ja juz przestalem go uzywac... sprawdzam czy chodzi w stacjonarce... jak chodzi to oki.. ale jak na razie tylko 1 sie ciela chociaz Kprobe pokazywal nie wiecej niz 80... a te co pokazuje nawet miedzy 600 a 1000 chodza bez problema
pozdro! |
U mnie po przeróbce z 451 na 851 ostatnim modem od p. Jabsona wszystko hula aż miło :) nie ma problemu z żadnymi nośnikami co przy orginalnej 451 na esperkach z kołka i intenso co druga paliła sie ok. POLECAM !!!!!!!! ostatni biosik po modyfikacji od p. Jabsona . FULL WYPASS Pozdrawiam :)
|
Gsc2
Mam nagrywarke LiteOn 451S i musze powiedziec, ze poprawnie dziala jedynie z biosem GSB7 i to ze strony LiteOna. Sprawdzalem GSC2 mod1 i mod2 i wcale nie dziala to tak rozowo. Tragedia np. z DVD+RW - co tego biosa dyskryminuje momentalnie. Bufor zapisu zapelniony w 20% (Nero), bufor odczytu full. Nie wiem jak to jest na innych nosnikach, gdyz jak widze jak to dziala na DVD+RW - to mi sie odechciewa dalszych testow. Nagrywarka cos robi - dioda migocze jak wsciekla (na czerwono) - co to ma byc ???
Sugeruje przed wystawieniem czegos na forum o DOKLADNE sprawdzenie dzialania, a nie wyglupy typu "potestujcie - bo ja nagralem 2 plytki DVD-R i jest cool" ... Pozdrawiam - Marek. |
osobiscie nagralem tym biosem juz chyba z 20 plytek
rewelacja, wszystko dziala mam a raczej mialem 451s=>851 :) :spoko: jesli chodzi o mryganie diody to mam podbnie/tyle ze bufor odczytu daje ciala/ przy predkosciach x4 x8. Jak sie domyslam sprawa lezy w tym ze dysk jes poprostu kiszkowaty i nie nadaza podawac danych nagrywrce.sytuacja taka wystepowala zarowna przy starym biosie jak i przy tym wiec nagrywarki nie winie. czy mieliscie podobne problemy lub macie? mam dysk wd800LB i przy nagrywaniu chodzi on na max.swoich mozliwosci, i kompa wole wtedy nie dotykac? - co byscie radzili? |
Ja jak pale 8x to nawet nie ma sensu dotykanie kompa, bo juz nic sie nie da zrobic... tzn da... ale idzie to tak jakos wolno ze se wole odczekac te 10min :)
Co do f/w - nie dawalbym na forum czegos czego nie przetestowalem... a ze u mne chodzi wysmienicie to wcale nie znaczy ze u innych tez bedzie, dlatego prosze tez o potestowanie u siebie... ale jak widze w wiekszoscie nie ma problemow :) Co do migotania diody na czerwono-pomaranczowo - u mnie tak sie dzieje jak dysk nie nadaza z dostarczaniem danych do palnika... planik po prostu czeka na dane (tzw. system ochrony zapisu, tak to wlasnie sygnalizuje, jak diodka jest pomaranczowa to znaczy ze czeka). Mnie pomogla defragmentacja :) i 8x leci bez problema :) Natomiast zastanawia mnie dlaczego tak sie dzieje na +RW, skoro na GSB7 idzie normalnie, przeciez RW sie nagrywa 4x, wiec nie powinno byc problemow z dostarczaniem danych... :( Moze wina RW... ale nie bede gdybac... pozdro! |
Cytat:
2. Na GSB7 proba przy predkosci x4 - ten sam DVD+RW (TDK), ustawiony BookType na DVD-ROM i nie ma namniejszych problemow (dioda swieci ciagle na czerwono a obydwa bufory zapelnione w 100%. Nie robilem testow na nosnikach jednokrotnego zapisu, poniewaz po prostu obawiam sie o strate tychze. No coz - takie sa moje refleksje. Pozdr - Marek. |
Chyba wsadzilem kij w mrowisko tym moim pytaniem :) :niepow:
|
moze masz nagrywarke z innej partii,bo jesli mryga na czerwono to cos jest nie tak.
|
Ilość załączników: 2
Cytat:
|
A u mnie nagrywarka padla po wgraniu moda Jabsona (smiech na sali z takim modem). Kolega Jabson podmienil omnipatcherem bios Codeguys i chwali sie jakoby to wielki mod zrobil, a ta naprawde to nic nie zrobil, tylko spartolil robote Codeguys). Takie jest moje osobiste zdanie w tej kwestii.
|
dyszmen nie przesadzasz?
gosc zmodowal wg wlasnych potrzeb/sugestii bios codeguys i nie chwali sie ze to JEGO tylko ze go dodatkowo lekko zmodowal ;) Mnie to dziala poki co bardzo dobrze ;)
|
@dyszmen
to nie wina Jabsona ze Ci padla nagrywarka, gwoli sprawiedliwosci pokaz moze gdzie sie "chwali jaki jakoby wielki to mod zrobil". jak to spartolil robote codeguys? fakt, moze nie narobil sie moze wiele (ale co mial niby zrobic jeszcze? DL?), ale dodal obluge nowych nosnikow i autobitsetting, wiec nie spartolil, a zmodowal (mod czyli modyfikacja) skoro palnik padl Ci przy wgrywaniu tego biosu to wgrywajac oryginalny bios codeguys bylo by przeciez to samo. miales po prostu pecha albo cos sam spartoliles. takie jest moje zdanie w tej kwestii chociaz oczywiscie kazdy ma prawo do wlasnej opinii. |
Cytat:
Wgrywajcie smialo bios jest ok. Pozdro |
Dznieks za oborne... ale przeciez sie nie chwalilem ze co to ja nie zrobilem... tak jak napisal @gsa zmodowalem go do wlasnych potrzeb (mod - modyfikacja, a nie jakis ***** czy patch), wiekoszosci nie sprawial problemow, @pykson pisze ze abs sie przydal... Nikomu nie kazalem go instalowac i nie gwarantowalem ze zawsze bedzie dzialal poprawnie... u mnie dziala (a ze mam tylko 1 nagrywarke to nie sprawdzalem osobiscie na innych)... u innych dziala, a @dyszmen miales po prostu pecha, zreszta mody zawsze wgrywasz na wlasna odopowiedzialnosc... Bios jest od codeguys, omnipatcher jest od codeguys, wiec z modem czy bez byloby to samo...
pozdro! |
Cytat:
dla Jabsona :piwo: i oba jego mody u mnie dzialaly jak "ta lala" :mruga: |
:)
|
Mod Codeguys dziala swietnie, za to mod Jabsona nie. Byc moze jestem odosobnionym przypadkiem, a moze zwyczajnie mam pecha. W kazdym razie zostaje przy oryginalnym modzie Codeguys.
|
ja go używam też od początku (mod Jabsona) jest ok płytki śmigają mam stacjonarny Grunding model sprzed ponad 2 lat niski w dodatku
na 451 było różnie z modem Jabsona jest dużo lepiej teraz wgram ten mod2 i zobaczymy ale śmiało polecam pierwszego moda |
A ja wracam do Kowanskiego bo na modzie Jabsona plytka nie chce sie odczytywac w moim xboxie (plytka xdisc) a dotad nawet na orginale dbrze sie palily moze przypadek a moze nie ale wroce do wczesniejszego biosu...
|
zrobilem dzis testy na cd-rw i na dvd-rw - wszystko sie nagrywa nastepnie zgrywa na dysk zarowno na nagrywarce jak i na dvd-romie
|
451@851
ja znowu powrociłem do 851S z prostego powodu, kupiłem 100 płytek DVD-R Verbatin i po nagraniu pierwszej na 451S okazało się że stacjonarny philips 7100 / wg producenta DVD+R / jej nie zobaczył chociaż wyniki w KProbe świetne PI średnie 7, PO średnie 0 max. 3, była to pierwsza płyta poprawnie nagrana nie rozpoznana przez stacjonarkęzmieniłem bios na GSC2 i nagrałem kolejnego Verbatina wyniki KProbe podobne, stacjonarny philips płytę rozpoznał.
|
nowy bios
wypalony howk + r zero problemow w stacjonarnym czyta jak ta lala
howk - r j/w dysan + rw jw vobis -r padla (ale to bylo do przewidzenia) |
Nowy Bios
Pojawił sie nowy Bios do 851S.
Czy ktoś wgrywał do 451@851S? http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html LiteOn LDW-851S ***8226; Patched GS0C/GS0F/GS0H/GS0K - faster DVD R/RW reading ***8226; GSC2 - improved media support (made obsolete by GS0K) ***8226; Stock GS0K (for use with the OmniPatcher) |
no wlasnie czy mam go sobie zarzucic ??? zawsze cos nowego, ale nie znaczy ze lepszego ;)
|
mi ten bios wystarcza, juz nie bede eksperymentowal bo z litka ciezko bedzie cos wiecej wycisnoc jak sadze
|
a ja ten nowy GS0K zapuscilem i ........ zaczely sie dziac cuda, nagrywarka ptrzestala widziec plytki i dioda mrugala na pomaranczowo, wiec czym predzej wrocilem do GSC2 i wszycho wrocilo do normy
O DZIEKI WAM ZA TE BIOSY, DZIEKI KTORYM MOZNA POWROCIC DO POPRZEDNIEJ WERSJI :D :spoko: |
U mnie bios GSOK spisuje się dobrze. Na Esperanzie DVD+R x4 nagranej x 2 Kprobe dał wynika, jednego dnia 76, a drugiego 25 błędów PI (wiadomo to kapryśny program). Płyta śmiga w napędzie stacjonarnym bez zarzutu. Na GSC2, jak chciałem nagrać taką samą płytkę tyle, że x 4 to zapisał 2 % i mielił płytę przez 20 minut. Czerwona dioda zgasła. Po tym czasie odżałowałem i zamknąłem Nero.
Pozdr. Z.K. |
madmax2 a jaki miales naped 851 czy 451 ???
i bez problemow, nie mruga ci na pomaranczowo dioda tak jak u mnie ??? cos jest nie tak :( |
Cytat:
Pozdr.Z.K. |
Jak macie problem z migającą pomarańczową diodką spróbójcie tego... u kumpla pomogło jak jechał z 451 :)
Tu są oba bosy od codeguys które są na stronie... zmodowane :) pozdro! |
To ja pozwole sobie skorzystać z tego wątku, ale troche zbocze z tematu.
Czy ktos sprawdzal jaki ma wplyw ten zmodowany "super" (jak twierdzicie ;)) bios na litka 812s ? Zdaje sie ze gdzies natknalem sie na jakis komentarz, ze na 812s taki downgrade spisuje sie nawet lepiej niz upgrade do 832s. A patrząc na te wasze wykresiki, aż mnie kusi żeby spróbować || |
W sumie 812 ma ta sama elektronike co 832 czyli inna niz 451/851, ale byly f/w ktore sie dobrze spisywaly na downgradzie 812@851, przynajmniej lepiej niz te ktore przerabialy 451/851@812 (powyzej US05 nie chodzily za dobrze)... nie gwarantuje ze bedzie dzialac... ale przeciez zawsze mozna wrocic... wiec dlaczego nie sprobowac. Tylko pamietaj... jak zawsze wgrywasz na wlasna odpowiedzialnosc :)
pozdro! |
Witam...!!!
Koledzy, coś mi się knoci nagrywarka 851S i muszę wrócić do oryginalnego flasha ale za żadne skarby nie wiem jak to uczynić. Ściągnąłem GSOH ale jak daję aktualizację to pisze, ze niewłaściwa nagrywarka. Ściągnąłem LTNFLASH-a ale nie wiem co dalej...!!! Pomóżcie krok po kroku bo za 2 dni wyjeżdżam a chcę ją oddać do serwisu. Pozdrawiam i czekam na pomoc...!!! |
Cytat:
link: http://www.cdrinfo.pl/download2kilgo...4711&baza=soft Wsadz na niego plik z biosem, on ci go zpaczuje i utworzy plik zapasowy. kliknij na ten plik ktory wsadziles na niego i juz. Pozniej juz mozna wgrywac biosy wyzsze bez problemu. Pozdrawiam(sorka za slowa wsadz i wsadziles- nic zlego nie mialem na mysli) |
Dzięki Bysio, ale już sobie poradziłem. Ze stronki "codeguys" ściągnąłem gotowca a potem normalnie poszedł oryginał.
Pozdrawiam Traper |
Czesc. Od samego poczatku jechalem na orginalnym biosie nagrywarki 451s. Plytki mi nawet dobrze nagrywala Esperanze, do czasu :( tydzien temu kupilem Esperanzy i PI byly od 500-1000, wiec postanowilem nagrac GSC2 bios. Jak myslicie, teraz jest dobry wynik ?? 1 obrazek pokazyje test calej plyty, a 2 tylko koniec(testowalem koncowa czesc jeszcze raz ). Co myslicie o tym skoku do PI i PO400. Czym to moze byc spowodowane?? Chcialem potestowac ten bios ale i tak chyba oddam nagrywarke do servisu zeby ja sprawdzili bo bede mial pewnosc.
|
Po pierwsze szpilki mozna ignorowac :) a po drugie bylo gdzies na forum ze jest to tez czasem wynik bug'a w chipie :) A tak btw. to nie sugeruj sie za bardzi KProbem... byl juz o nim wątek :) jak dziala w stacjonarce to nie ma sie co przejmowac :)
pozdro! |
Witam wszystkich i mam prośbę.
Mam 851S i chciałbym wgrac do niej nowego biosa Jabsona tylko jest taki problem że nie mam zielonego pojęcia jak to się wgrywa. Czy ktoś byłby tak łaskaw i od podstaw wytłumaczył mi jak to się robi żeby nic nie zwalic? Nie mam żadnego doświadczenia w tych sprawach ponieważ komputer mam dopiero jakiś czas, a wcześniej nie miałem z komputerami żadnej styczności. Z góry dziękuję za pomoc. |
Cytat:
sciagasz firmware chyba GS0K (wieksza ilosc nosnikow w bazie firmware) jest to exe odpalasz wskazujesz co ma sflashowac i enter, pozniej restart i wszystko powinno byc wporzo :spoko: i jeszcze pytanie do Jobsona czy Twoj zmodowany GS0K ma auto BookType czy trzeba wlaczac ??? bo chcialbym porownac roznice jakosci zapisu z GSC2 |
Cytat:
Witam Jestem tu nowy. Po wgraniu 451@851 w biosie pokazuje mi 851 ale nero nadal może nagrywać tylko x4 a nie razy 8. Proszę o pomoc Pozdrawiam Robert |
chlopie archeologia !!
w innym dziale jest o przerobce 451@832 a ponizej link http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html |
Właśnie stamtąd wziąłem plik. Uruchomiłem tego exe. Zmieniło się wszystko włacznie z nazwą nagrywarki ale nagrywa tylko razy 4
|
plusy pala sie 8x, a minusy bedzie palil tylko 4x :taktak: - ograniczenie sprzetowe w przypadku 451 i 851
|
Dzięki za odpowiedź. A powiedz jak możesz który najlepiej zastosować bios tzn czy jako liteon czy jako sony
|
zawsze uzywalem tego od litka, bo wypalal mi lepiej niz ten sony
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:05. |