Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Czy to wirus? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/czy-wirus-35812/)

keza 10.06.2004 10:42

Czy to wirus?

Witam,
Mam tu następujący problem z kompem (właściwie to znajoma w pracy).
Komp: procek PIV, płyta Asus P4 .?. X, grafika GF4, 256RAM, system Win2000.
Problem: nie było zainstalowanego żadnego programu antywirusowego i było ok do czasu gdy pojawił Sasser. Udało sie go usunąć. Potem dalej chodził bez żadnego antywira aż w końcu postanowiłem że trzeba coś zainstalować. I tu zaczęły się problemy. Po zainstalowaniu NAV2002 komp restartuje się nagle bez powodu. Podczas skanowania przez sieć ze strony www.trendmicro.com explorer się wiesza po pewnym czasie (nie ma żadnych wirów).
Odinstalowanie nav2002 też nie pomogło. Komputer pracuje i nagle się restartuję tak jakby ktoś wcisnął reset.
Co może być przyczyną ... czy wirus czy płyta główna czy coś innego???
Czasami pojawia się komunikat że tworzony jest dziennik błędów np od Paint Shop Pro, który właśnie był uruchomiony i program zostaje zamknięty.
Pozdrawiam

CIAPEK 10.06.2004 10:44

trzeba było zainstalować łate Microsoftu. Teraz jeśli może wir jeszcze siedzi w systemie ściagnij narzędzie Symanteca 'FixSasser"
NAV nie działa? Wejdź w AVG.

Pierwszy 10.06.2004 11:04

Cytat:

Komputer pracuje i nagle się restartuję tak jakby ktoś wcisnął reset.
W podglądzie zdarzeń pisze coś więcej??

memorando 10.06.2004 11:07

Cytat:

Napisany przez keza
Witam,
Mam tu następujący problem z kompem (właściwie to znajoma w pracy).
Komp: procek PIV, płyta Asus P4 .?. X, grafika GF4, 256RAM, system Win2000.
Problem: nie było zainstalowanego żadnego programu antywirusowego i było ok do czasu gdy pojawił Sasser. Udało sie go usunąć. Potem dalej chodził bez żadnego antywira aż w końcu postanowiłem że trzeba coś zainstalować. I tu zaczęły się problemy. Po zainstalowaniu NAV2002 komp restartuje się nagle bez powodu. Podczas skanowania przez sieć ze strony www.trendmicro.com explorer się wiesza po pewnym czasie (nie ma żadnych wirów).
Odinstalowanie nav2002 też nie pomogło. Komputer pracuje i nagle się restartuję tak jakby ktoś wcisnął reset.
Co może być przyczyną ... czy wirus czy płyta główna czy coś innego???
Czasami pojawia się komunikat że tworzony jest dziennik błędów np od Paint Shop Pro, który właśnie był uruchomiony i program zostaje zamknięty.
Pozdrawiam

stingera zassaj pomoże ci wykrywa większość wirów nowyc a malo waży link? proszę bardzo:

http://www.dyzman.neostrada.pl/sasser/stinger.exe

http://antywirusy.pl/pub/stinger.exe

ftp://ftp.conection.com.br/utilitarios/stinger.exe

http://www.cultura.ufpa.br/dicas/arq...er/stinger.exe

keza 10.06.2004 14:09

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
trzeba było zainstalować łate Microsoftu. Teraz jeśli może wir jeszcze siedzi w systemie ściagnij narzędzie Symanteca 'FixSasser"
NAV nie działa? Wejdź w AVG.

Zapomniałem dodać że łata oczywiście była zainstalowana. Ale sprawdze to w poniedziałek raz jeszcze.

Gdzie jest podgląd zdarzeń?

memorando 10.06.2004 14:37

Cytat:

Napisany przez keza
Zapomniałem dodać że łata oczywiście była zainstalowana. Ale sprawdze to w poniedziałek raz jeszcze.

Gdzie jest podgląd zdarzeń?

niebądź uparty użyj mc affe stinger on zostal opracowany do znajdowania wielu wirów nowych najczęsciej infekujących. Pozatym podglad zdarzeń:
panel sterowania/ opcje wydajności /narzędzia admina /podgląd zdarzeń/

epol 10.06.2004 14:51

Możesz użyć mks-vira przez sieć. Ja go używam.
http://mks.com.pl/

keza 10.06.2004 16:28

Cytat:

Napisany przez memorando
niebądź uparty użyj mc affe stinger on zostal opracowany do znajdowania wielu wirów nowych najczęsciej infekujących. Pozatym podglad zdarzeń:
panel sterowania/ opcje wydajności /narzędzia admina /podgląd zdarzeń/

Dzięki za rady. Zrobie jak radzisz memorando ale dopiero w poniedziałek. Oczywiście o wynikach poinformuje.
Pozdrawiam

Majonez 10.06.2004 20:19

zerknij tez na to
prawym na moj komputer -> zaawansowane -> start i odzyskiwanie -> ustawienia -> błąd systemu -> odznacz automatyczny restart

(moze troche inaczej byc napisane bo mam ang winde)

keza 17.06.2004 08:13

Witam,
dopiero teraz mam chwilke czasu poinformowac o rezultatach. Stinger nic nie znalazł. Za to wykrył u mnie w domu W32 coś tam ... nie pamiętam który. Byłem bardzo zdziwiony bo używam NAV2002. Ale nic to.

Zatem wracając do tego P4 2.4GHz na płycie P4PE-X. Dalej się wieszał, resetował więc format c: i WinXP. Przy instalacji z płyty 3 razy wystąpiły problemy. Dwa razy instalacja stanęła (zmieniały się tylko obrazki reklamujące XP :mruga: a dysk nie pracował przez 10min) i raz na 5 minut przed końcem restet kompa poprzedzony pojawieniem się na ułamek sekundy blue screena znanego z XP.
Po tym zajrzałem do środka i poruszałem kabelkami, przełożyłem RAM do innego gniazda (256MB) i kolejna instalacja się powiodła.
Zobaczymy co będzie dalej.

memorando 17.06.2004 08:45

Cytat:

Napisany przez keza
Witam,
dopiero teraz mam chwilke czasu poinformowac o rezultatach. Stinger nic nie znalazł. Za to wykrył u mnie w domu W32 coś tam ... nie pamiętam który. Byłem bardzo zdziwiony bo używam NAV2002. Ale nic to.

Zatem wracając do tego P4 2.4GHz na płycie P4PE-X. Dalej się wieszał, resetował więc format c: i WinXP. Przy instalacji z płyty 3 razy wystąpiły problemy. Dwa razy instalacja stanęła (zmieniały się tylko obrazki reklamujące XP :mruga: a dysk nie pracował przez 10min) i raz na 5 minut przed końcem restet kompa poprzedzony pojawieniem się na ułamek sekundy blue screena znanego z XP.
Po tym zajrzałem do środka i poruszałem kabelkami, przełożyłem RAM do innego gniazda (256MB) i kolejna instalacja się powiodła.
Zobaczymy co będzie dalej.

Jak źle jest osadzony molex to tak się dzieje znane mi to bo mialem to raz i też się dziwilem ale zacząłem test od molexa bo często wyciągam dyski:DF

keza 17.06.2004 13:11

Witam ponownie,
wczorajsza instalacji XP niewiele zmieniła. Dziś rano komputer ponownie już 4 razy się sformatował :help: Raz zauważyłem na ułamek sekundy blue screen ale nie przeczytałem co tam było. Temperatura procka w Biosie to ok 50C, nie widzę tam opcji ustawainia temp. krytycznej po której następować ma reset.
Pomóżcie mi bo ja nie mam pojęcia co to może być.
PS. MOLEX? Można po polsku :) ???

memorando 17.06.2004 16:53

Cytat:

Napisany przez keza
Witam ponownie,
wczorajsza instalacji XP niewiele zmieniła. Dziś rano komputer ponownie już 4 razy się sformatował :help: Raz zauważyłem na ułamek sekundy blue screen ale nie przeczytałem co tam było. Temperatura procka w Biosie to ok 50C, nie widzę tam opcji ustawainia temp. krytycznej po której następować ma reset.

4 pinowa wtyczka zasilająca napedy optyczne dyski twarde :) to molex jak masz piny powyginane i któryś niestyka to masz problem jak ja mialem zisy i to ttoalne byly

teret 04.07.2004 11:02

!!!

Cytat:

Napisany przez keza
Witam ponownie,

Mam ten sam problem!!! Widzę blue screen, ale czasami, bo zdarza mi się
resetować bez ekranu 'śmierci' . Instalowałem XP od nowa, ale to nic nie daje.
Gdy skanuję PC, po 3 minutach następuje reset. FixSasser nic nie wykrywa.
NIC nie mogę zrobić, a nawet grać! Jeśli to wirus, zabiłbym autora!!! :bicz:
Proszę o pomoc. Z góry THX. :/

gallus 04.07.2004 11:14

właściwości mojego komputera > zaawansowane > ustawienia > odznacz opcje Automatycznie uruchom ponownie a zobaczysz blue screena ;)
Pozdro

Berion 04.07.2004 15:36

A ja dodam od siebie... Nagłe dziwne resety/Blue screen of Dead mogą też być spowodowane virusem na sektorze rozruchowym dysku, ale skoro mówisz że formatowałeś dysk... Jak pojawi się niebieski ekran, spisz te literki i cyferki na dole. Wejdź na stronę Microshitu (Microsoft'u) i wejdź w knowledge base.
Tam dowiesz się czym to jest spowodowane. PS:Podałbym ci link do tej strony ale niepamiętam :spoko:

Legam 04.07.2004 19:11

Jeżeli możesz, to sprawdź napięcia (w biosie przeważnie jest). Wygląda to na dogorywający zasilacz.

Druga rzecz jaka mi przyszła do głowy, to zbyt wysoka temperatura w obudowie (lato). Jeżeli się da to trzeba sprawdzić temperaturę mostka północnego na płycie.
Najprościej będzie otworzyć obudowę i pozwolić pracować komputerowi. Jeżeli wytrzyma kilka godzin, to masz przyczynę.

Czasami zastanawia mnie ignorancja pseudoinformatyków montujących komputery, dla których jedynym wyjściem w przypadku kłopotów z odprowadzaniem ciepła jest instalacja większego, głośniejszego i droższego wentyla na procesorze. Czasami wystarczy cichy wentylator z tyłu obudowy. Ludzie pamiętajcie, że procesora i innych elementów komputera nie chłodzą wiatraki i radiatory tylko POWIETRZE (lub woda) i trzeba zapewnić skuteczne odprowadzanie ciepłego powietrza na zewnątrz.

Sorry za ten wywód, ale zrobiło się ciepło i coraz więcej znajomych ma takie problemy.

mallow 04.07.2004 19:22

a ja proponuje wyciagnac kompa stamtad gdzie siedzi i posciafgac blach, posprawdzac jak sie wtedy zachowa, czy bedzie sie resetowa, a moze jak nie to upgrade biosu mobo ?

kraluk 05.07.2004 16:31

@Keza, Ty się nie dziw, że Ci NAV 2002 nic nie wykrył, bo pewnie już dawno nie był aktualizowany... Poza tym wersja 2002 do udanych chyba nie należała.

cana 05.07.2004 16:42

1. wyłaczyć zdalnego i systemowym standardowym nieusuwalnym userom pozmieniać nazwy
2. zapodać firewall'a i wysłać w nim na łono abrahama porty 135,137,139,445 i co tam jeszcze potrzeba
2a. przeskanować kompa softem antyspy
3.nie instalować hurtem wszystkich łatek tylko te potrzebne
4. nie używać OE i IE a jak już uzywać to myśleć podczas urzywania
5. nie instaslować alles na hurrra a jak juz się to robi to robić backupy sysa
5. przeczytać co jest na tym ekranie smierci i poszukać rozwiązaniu tu:
http://aumha.org/win5/kbestop.htm

pozdro

CIAPEK 12.07.2004 11:19

odświeżono temat

hej, nie zakładając nowego tematu proszę o pomoc.
Poszukuje łaty pod XP na słynnego sasera worm (lsas, saser czy jak to tam ma).
Szukam na forum i nie znajduje linka, na microsofcie nei mogę się połapać.
Proszę o jakiegoś linka...

MOŻE TO TO?: WindowsXP-KB835732-x86-PLK.EXE ?

*Vojtas* 12.07.2004 11:57

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
MOŻE TO TO?: WindowsXP-KB835732-x86-PLK.EXE ?

Tak to: http://www.microsoft.com/downloads/d...1-AF243B6168F3

Narzędzie do usuwania: http://www.microsoft.com/downloads/d...displaylang=en

pozdr.

CIAPEK 12.07.2004 12:14

Cytat:

Napisany przez *Vojtas*

dzięki, w sumie jak ta moja łata to TA to ok, bo ściągnąłem tą z linka od Ciebie i ona ma ze 100KB a moja 2 MB wiec troche sie zmieszalem.

*Vojtas* 12.07.2004 23:25

@Ciapek sorry ale dałem ci dwa razy ten sam link do narzędzia usuwającego sassera.

Łata jest tutaj(Win xp): http://www.microsoft.com/downloads/d...1-AF243B6168F3

pozdr.

keza 19.10.2004 19:14

Problem powrócił

Witam,
problem który opisałem wydawał się rozwiązany a tu 4 dni temu znowu blue screen i lipa. Sytuacja wygląda tak że po restarcie komp chodzi ok 10minut po czym kolejny zwis powoduje to że kolejny reset już nie pomaga (nawet nie można kompa uruchomić w trybie awaryjnym). Trzeba odczekać kilkanaście minut i wtedu można pracować (do czasu :cisza: )
Co jest problemem?
PS. Ostatnio się ociepliło i może tu tkwi przyczyna? Skanowanie kompa NAV2002 (z aktualnymi bazami) czy też TrendMicro z sieci nic nie wykryło.
Pisałem wcześniej że są zainstalowane poprawki ale nie ma tej najważniejszej (SP1) - problem z kluczem :kasa: Teraz już wiem jak to obejść i spróbuję czy to pomoże. Spiszę też numery błędów i zobczaę czy tu coś znajdę.
Może macie jakieś nowe sugestię?
PS Przez 2 m-ce nie było żadnych zwisów ani błędów!

Bartez 19.10.2004 19:23

Cytat:

Napisany przez keza
Witam,
problem który opisałem wydawał się rozwiązany a tu 4 dni temu znowu blue screen i lipa. Sytuacja wygląda tak że po restarcie komp chodzi ok 10minut po czym kolejny zwis powoduje to że kolejny reset już nie pomaga (nawet nie można kompa uruchomić w trybie awaryjnym). Trzeba odczekać kilkanaście minut i wtedu można pracować (do czasu :cisza: )

Miałem podobne przejścia. Wszystko działało ok, nagle reboot i koniec. Powodem u mnie była wadliwa karta graficzna. Wyminiłem na nową i jak ręką odjął. Sprawdź grafikę i ram. To 2 najczęstsze powody.

DreamCrusher 19.10.2004 19:33

jezeli ktos potrzebuje 'leku' na konkretnego wirusa niech weidzie na www.nod32.pl.
tam na glownej jest cos takiego jak 'Darmowe lekarstwa na wirusy' - wybieramy na jakiego robaczka potrzebujemy antidotum i sciagamy :)

Dj_M@łpa 23.10.2004 20:18

sprubój sciagnac Ad-Aware SE Personal to pomoze a te wirusy sa dobrze ukryte i tyle to powinny byc trojany nie nawidze ich bicz

keza 09.11.2004 18:44

Hmmm ... okazało się że problem tkwił w karcie graficznej. Po wymianie na starszy model karty problem zniknął i komp chodzi jak należy.
Dzięki wszystkim za rady!
Pozdrawiam,
Keza

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:36.