Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Jaki program do przegrania Władcy P. III (https://forum.cdrinfo.pl/f15/jaki-program-przegrania-wladcy-p-iii-35818/)

karki1 10.06.2004 14:10

Jaki program do przegrania Władcy P. III

Jaki program do przegrania Władcy Pierścieni:Powrót króla (na DVD) ??

Wajchiusz 10.06.2004 15:44

Cytat:

Napisany przez karki1

Uzyj DVD2DVD-R i CCE

Robs 10.06.2004 16:15

Cytat:

Napisany przez Wajchiusz
Uzyj DVD2DVD-R i CCE

O tak przy tej długości filmu to jedyny możliwy soft pozwalający zachować w miarę dobra jakość.
Oczywiście zawsze pozostaje mozliwość podziału na 2 płytki np. DVDFab :)

grz3si3k 10.06.2004 20:48

MOze to smieszne ale zrobiłem ten film na 1 płycie tzn zrzuciłem, przewaliłem shrinkiem i nie widze róznicy w jakości..ale uprzedzam jestem slepy jak kret........:P :D

Robs 10.06.2004 21:10

Format 2.35:1 oraz trochę "ciemnych" scen - to z pewnością działa na plus jesli chodzi o jakość, ale mimo wszystko film ponad 3-godziny nie może wyglądać dobrze na jednej SL, zwłaszcza jesli był robiony Shrinkiem.
Wzrok kreta tłumaczy wszystko :mruga:

Jabba the Hutt 10.06.2004 21:32

Wzrok może być kreci ale trza wierzyć nosisku :). Tak więc CCE, jesli 1 płyta, a podział na 2 płyty...hm, to moze sposobem Majkela (meszticy) z udziałem IfoEdit (proste). Jak natomiast zrobić na 1 płycie Insert Disc 2, to moze Majkel napisze jak się upora z przeszkodami....

Jabba

grz3si3k 10.06.2004 21:45

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt
Wzrok może być kreci ale trza wierzyć nosisku :). Tak więc CCE, jesli 1 płyta, a podział na 2 płyty...hm, to moze sposobem Majkela (meszticy) z udziałem IfoEdit (proste). Jak natomiast zrobić na 1 płycie Insert Disc 2, to moze Majkel napisze jak się upora z przeszkodami....

Jabba

dodam ze wywaliłem wszysko: menu..dodatki..itp duperele :) :D

Wajchiusz 10.06.2004 22:14

Cytat:

Napisany przez grz3si3k
dodam ze wywaliłem wszysko: menu..dodatki..itp duperele :) :D

Witam ja osoiscie robilem wladce pierscieni na 3 sposoby mianowicie: Shrink, IC8 i CCE. Jakosc filmu zrobionego shrinkiem jest beznadziejna pojawiaja sie makrobloki wielkosci boiska pilkarskiego ;) z IC8 juz jest troche lepiej, film jest zdecydowanie lepszej jakosci niz film robiony w Shrinku ale makrobloki nadal sa z tylko mala roznica ze trzeba sie dobrze przyjzec ogladanemu filmowi. Najlepsza jakosc uzyskalem przy pomocy CCE(5 pass) jakosc filmu nieodbiega od oryginalu :)

SEBA1609 10.06.2004 22:24

A probowal ktos InterVideo DVD Copy jak wypada podobno niezle sobie radzi?

grz3si3k 10.06.2004 22:29

Po twoim poscie zapodałem film zeby to sprawdzic i zgadza sie sa macrobloki ...jak sie siedzi 12 cm od tv albo mój sprzet to przedpotopowy wynalazek szatana :D
spoko dla mnie to wystarczajaca jakosc, ale mysle ze jak pojawi sie wer reżyserska bedzie musiała znaleźc sie na dwóch płytach :P

mikas 11.06.2004 08:05

A jak z ty filmem poradzi sobie CloneDVD2 ? Mam od kilku dni nagrywarke DVD , więc też nie wiem czym kopiować .

grz3si3k 11.06.2004 09:45

Cytat:

Napisany przez mikas
A jak z ty filmem poradzi sobie CloneDVD2 ? Mam od kilku dni nagrywarke DVD , więc też nie wiem czym kopiować .

podzieli na dwie płyty :mruga:

Wajchiusz 11.06.2004 09:56

Na dwie plyty dzieli DVDFab

grz3si3k 11.06.2004 10:53

Cytat:

Napisany przez Wajchiusz
Na dwie plyty dzieli DVDFab

CLONDVD2 tez :) :D

xux84 11.06.2004 11:16

Cytat:

Napisany przez grz3si3k
CLONDVD2 tez :) :D

A gdzie w nim jest taka opcja?

karki1 11.06.2004 12:15

a o co chodzi z tymi ASPI bo mam Win XP i co zainstaluje program np Clona to pisze że niemam takiega badziewia co to je i z kąt to wziąść (ps jestem początkującym w tym temacie)
THX

Wajchiusz 11.06.2004 12:49

Cytat:

Napisany przez karki1
a o co chodzi z tymi ASPI bo mam Win XP i co zainstaluje program np Clona to pisze że niemam takiega badziewia co to je i z kąt to wziąść (ps jestem początkującym w tym temacie)
THX

Jeso opcja Szukaj na tym forum ;) powinno sie :bicz: za lenistwo :)

mikas 11.06.2004 15:56

A co lepiej kompresuje filmy ClodeDVD2 czy CCE ?

Wajchiusz 11.06.2004 16:06

Cytat:

Napisany przez mikas
A co lepiej kompresuje filmy ClodeDVD2 czy CCE ?

CCE

alf 11.06.2004 16:32

wynika z tego że CCE jest najlepszy? a jest gdzieś opis jak i co w nim ustawiać? ???

Wajchiusz 11.06.2004 16:34

Cytat:

Napisany przez alf
wynika z tego że CCE jest najlepszy? a jest gdzieś opis jak i co w nim ustawiać? ???

Wszystko dokladnie opisane - http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=20630

mjq666 11.06.2004 17:51

Cytat:

Cytat:

Cytat:
Napisany przez grz3si3k
CLONDVD2 tez
A gdzie w nim jest taka opcja?
Przy wyborze co ma byc skopiowane kilkasz na ikonke nozyczek.

mjq

DaroB 11.06.2004 20:07

Cytat:

Napisany przez karki1

Osobiście kopię mojego Władcy Pierścienia zrobiłem przy pomocy DvDFab 1.8.0.8 . Oryginała podzielił na 2 sztuki DVD+R i wszystko działa na stacjonarce idealnie ( oprocz tego ze na dvdnr 2 nie ma menu ).

Pozdrawiam

exportujacy 11.06.2004 22:58

wszyscy tak chwalicie to moze ktos powie gdzie ten program sciagnąc i ile kosztuje??
mowie o CCE

pawelvideo 11.06.2004 23:24

Witam.

Ja osobiście 3 dni temu przerabiałem sobie Władcę Pierścień Powrót Króla w taki sposób:
DVDdecrypter w całości przerzucił mi na dysk (film oczywiście zabezpieczony css) całość zajeła 7,67GB . Potem DVD Clon i program automatycznie przekodowuje film do wielkości 4,36gb. (oczywiście z całym menu).
Film trwa około 3 godz 10 minut i jakość tego filmu naprawdę zaskakuje niczym nie różni się od orginału. Kto z was sprawdzi ten przyzna mi rację!!!

Pozdrawiam Pawelvideo

Peterpl 12.06.2004 02:25

niesądze żeby CloneDVD dał dobrą jakość i jeszcze z menu tak długiego filmu :),może jakbyś zrobił Instant Copy 8 to było by w miare średnio,ale nie CloneDVD ten transkoder ma podobną jakość jaką daje Shrink no ciut lepszą,ostatnio robiłem Szeregowaca Rayana film trwa 2:43h i nieposiada menu, zrobiłem go pierw IC8 i jakość dość dobra ale widać jednak spadej jakośći co do orginału, niechciał bym widzieć tego filmu zrobionego Shrinkiem :), potem jednak zrobiłem go CCE 5 pasów , i jakość powala jak orginał minimalne straty jakośći niewidoczne wręcz. :spoko:

DaroB 12.06.2004 08:39

Cytat:

Napisany przez exportujacy
wszyscy tak chwalicie to moze ktos powie gdzie ten program sciagnąc i ile kosztuje??
mowie o CCE

www.google.pl ---> dvdfab i oto co mamy :
http://www.dvdidle.com/dvd-fab.htm

Pozdrawiam

alf 12.06.2004 09:47

Cytat:

Napisany przez Wajchiusz

Jedyne co w tej instrukcji znalazłem odnośnie CCE :"Najdłuższą trwającą nawet kilka godzin operacją jest kodowanie CCE (ale za to z jaką jakością!)." Chyba że jest opisany w wątku nr 456277 :mruga:
Opisuje się tam program DVD2DVD-R, a nie CCE. Mnie interesuje żeby film z kamery przepuścić przez CCE a nie obraz DVD.

namor 12.06.2004 09:53

Cytat:

mowie o CCE

(CCE) Cinema Craft Encoder - strona producenta

P.S
Cytat:

Napisany przez DaroB

czy to są linki do CCE ? raczej nie ,a exportujacy prosił o link do CCE

grzes07 12.06.2004 10:45

chce rowniez cos dorzucic, nie wiem dlaczego jest tak chwalony IC8, mialem wersje 7 i najnowsza i nie powiem ze ten program powala zreszta na forach doom9 lub innych nie ma dobrej prasy, zdania sa tam bardzo podzielone ktory z programow jest najlepszy / to tak jak z samochodami/. Jedno co nie ulega watpliwosci to wysoka jakosc kodeka CCE, rowniez dobre wyniki mozna uzyskac korzystajac z kodeka Canopus Procoder lecz czas przerobki znacznie dluzszy jak w CCE a na koniec spora grupa ludzi korzysta z TMPGEnc jakosc rowniez lepsza jak IC8 lecz dlugi czas obrobki.
Cobra Verde poleca rowniez program "Mainconcept MPEG Encoder 1.4x" ktory daje rowniez dobre jakosc. A najlepiej jest samemu wykonac testy i wtedy sami ocenimy ktory jest najlepszy.

exportujacy 12.06.2004 10:53

Cytat:

Napisany przez grzes07
chce rowniez cos dorzucic, nie wiem dlaczego jest tak chwalony IC8, mialem wersje 7 i najnowsza i nie powiem ze ten program powala zreszta na forach doom9 lub innych nie ma dobrej prasy, zdania sa tam bardzo podzielone ktory z programow jest najlepszy / to tak jak z samochodami/. Jedno co nie ulega watpliwosci to wysoka jakosc kodeka CCE, rowniez dobre wyniki mozna uzyskac korzystajac z kodeka Canopus Procoder lecz czas przerobki znacznie dluzszy jak w CCE a na koniec spora grupa ludzi korzysta z TMPGEnc jakosc rowniez lepsza jak IC8 lecz dlugi czas obrobki.
Cobra Verde poleca rowniez program "Mainconcept MPEG Encoder 1.4x" ktory daje rowniez dobre jakosc. A najlepiej jest samemu wykonac testy i wtedy sami ocenimy ktory jest najlepszy.

masło maslane....duzo napisałes a sens i tak kazdy okresli sam ..ble.ble .ble
:mruga:

exportujacy 12.06.2004 10:54

Cytat:

Napisany przez namor
(CCE) Cinema Craft Encoder - strona producenta

P.S
czy to są linki do CCE ? raczej nie ,a exportujacy prosił o link do CCE

ale z rego co widziałem to ftp`y sa dla zarejestrowanych usrów wiec jak panowie pobieracie program :P

Wajchiusz 12.06.2004 11:08

Cytat:

ale z rego co widziałem to ftp`y sa dla zarejestrowanych usrów wiec jak panowie pobieracie program :P

Wchodzisz na http://www.filemirrors.com/search.src wpisujesz zeby wyszukiwalo Ci CCE a jak znajdzie to se legalnie zasysasz ;) milego ssania :)

SEBA1609 12.06.2004 11:54

Dalej nikt nie ocenil jak poradzilby sovie z tak dlugim filmem InterVideo podobno jest ok. Co sadzicie o tym programie zreszta malo popularnym na tym forum :)

exportujacy 12.06.2004 13:02

ale jesli chodzi o opis uzytkowania cce to kicha nie z tej ziemi..nic nie ma oprócz jednego screena ... :help:

namor 12.06.2004 13:08

Cytat:

ale jesli chodzi o opis uzytkowania cce to kicha nie z tej ziemi..nic nie ma oprócz jednego screena ... :help:

oj oj coś bardzo słabo szukasz a wszystko jest na forum
http://www.cobraverde.net/Porady/divx2dvd.htm
w tym poradniku jest pokazane i opisane co i jak należy ustawić w CCE

exportujacy 12.06.2004 13:12

Cytat:

Napisany przez namor
oj oj coś bardzo słabo szukasz a wszystko jest na forum
http://www.cobraverde.net/Porady/divx2dvd.htm
w tym poradniku jest pokazane i opisane co i jak należy ustawić w CCE

oj ale ja chce przerobic dvd zripowany decryptarem i progsm cce przewalic z dwuwarstówki na jedną.... a nie z divix`a na dvd

namor 12.06.2004 13:19

to polecam Ci ten temat
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=20630

Wajchiusz 12.06.2004 13:22

Cytat:

oj ale ja chce przerobic dvd zripowany decryptarem i progsm cce przewalic z dwuwarstówki na jedną.... a nie z divix`a na dvd

k**** ludzie tu jest wszystko dokladnie opisane http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=20630 krok po koroku jak przerobic zripowany film, uzywajac DVD2DVD-R I CCE tak zeby zmiescil sie na jedna plyte DVD-R

Wajchiusz 12.06.2004 13:25

Cytat:

Napisany przez namor

uprzedziles mnie z tym linkiem ;) byles szybszy :)

exportujacy 12.06.2004 14:01

Cytat:

Napisany przez Wajchiusz
k**** ludzie tu jest wszystko dokladnie opisane http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=20630 krok po koroku jak przerobic zripowany film, uzywajac DVD2DVD-R I CCE tak zeby zmiescil sie na jedna plyte DVD-R

a zupełnie niepotrzebnie sie stresujesz :P
pytanie czy program dvd2dvd-r jest płatyny czy to freeware??
dlaczego w opisie nie ma info o tym ze trzeba zaznaczyc ignore css??
bo bez tego wywala dvd protected.....

Jabba the Hutt 12.06.2004 14:51

Cytat:

pytanie czy program dvd2dvd-r jest płatyny czy to freeware??
dlaczego w opisie nie ma info o tym ze trzeba zaznaczyc ignore css??
bo bez tego wywala dvd protected.....

Dlatego,że film zrzuca się DVD Decrypterem, który jest do tego przeznaczony. A za pomocą DVD2DVDR (CCE) czy też IC8 tylko się film na dysku kompresuje, ewentualnie obrabia (odrzucenie niechcianych ścieżek Audio, napisów). Taką zasadę przyjmują ludzie co nieco obyci z kompresją.

DVD2DVDR jest programem freeware, co nie oznacza,że CCE jest darmowy... Jak pewnie zauwazyłeś, CCE nie jest dołączany do DVD2DVDR, którego najnowsza wersja potrafi wykorzystać zarówno CCE 2.50 jak i 2.66,2.67. Być może do jego wyposażenia dołączy kiedyś rozwijający się darmowy QuEnc (obecnie wyposażenie DVD Rebuildera) - może kiedyś alternatywa dla CCE (o ile wczesniej nie okrzepną i nie stanieją palniki i nośniki DL).

Któryś z poprzednich postów wymieniał jeszcze Canopusa i TMPGEnca. Jako również lepsze od IC8. Tak zapewne jest, jednakże IC8 jest w sumie niezłą i stosunkowo tanią alternatywą dla tych Gigantów (bo w końcu jesli niektórym wystarcza Shrink...), legalnie kosztując okolo 200 zł (dostępny w Polsce). Przy krótszych filmach jakość IC8 zadowala wielu.

Jabba

exportujacy 12.06.2004 15:06

no dobrze to w takim razie w jakim formacie powinny zostac zrzucone pliki przez DVD Decryptera?? JAKO IFO ?? FILE ..ISO.???

Jabba the Hutt 12.06.2004 15:45

Cytat:

no dobrze to w takim razie w jakim formacie powinny zostac zrzucone pliki przez DVD Decryptera?? JAKO IFO ?? FILE ..ISO.???

FILE - najlepiej pełny z wszystkimi plikami IFO. Opis Decryptera masz tutaj :
http://www.cdrinfo.pl/artykuly/dvddecrypter/ .

Jabba

exportujacy 12.06.2004 15:53

Cytat:

FILE - najlepiej pełny z wszystkimi plikami IFO. Opis Decryptera masz tutaj :
http://www.cdrinfo.pl/artykuly/dvddecrypter/ .

Jabba

no ok zgrałem decrypterem na file i obraz plików nadal jest zabezpieczony ???

Jabba the Hutt 12.06.2004 15:58

Cytat:

no ok zgrałem decrypterem na file i obraz plików nadal jest zabezpieczony ???

Przeczytaj instrukcję Decryptera (także na stronie www.divx.pl - na forum, post Robsa Yody). Należy zaznaczyć dekodowanie CSS i MAcrovision. Jako wynik masz strukturę płyty na HDD - pliki VOB,IFo.

Jabba

Wajchiusz 12.06.2004 21:55

Cytat:

Ty tez pewnie byś sie stresował jak jest wałkowany wkółko temat, w którym jest jasno napisane ze DVD2DVD-R z CCE da najlepsza jakość filmowi, ale do ludzi to niedociera i pojawiają się takiego typu posty w tym wątku "A co lepiej kompresuje filmy ClodeDVD2 czy CCE ?" albo twój post :) "ale jeśli chodzi o opis użytkowania cce to kicha nie z tej ziemi..nic nie ma oprócz jednego screena ... " Przecież podawałem linka do wątku, w którym jest napisane czarno na białym jak przy użyciu DVD2DVD-R i CCE przerobić film tak żeby zmieścił sie na jednej płytce DVD z zachowaniem przyzwoitej jakości. Powiedz mi jak tu sie nie stresować, kiedy do pewnej grupy użytkowników forum nic nie dociera i trzeba tłumaczyć im jak dla dziecka. W takich chwilach przydałby się PROZAC lek na całe zło ||

Jabba the Hutt 12.06.2004 22:48

Onufry Zagłoba mówił,ze trzeba jeść pestki konopne czy słonecznikowe i wino pić, żeby oleum do głowy się unosiło... A piwsko nic nie daje :). Rozumu do palenia płyt nie przybywa ;).

Jabba

alf 14.06.2004 07:39

Cytat:

Napisany przez Wajchiusz
Ty tez pewnie byś sie stresował jak jest wałkowany wkółko temat, w którym jest jasno napisane ze DVD2DVD-R z CCE da najlepsza jakość filmowi, ale do ludzi to niedociera i pojawiają się takiego typu posty w tym wątku "A co lepiej kompresuje filmy ClodeDVD2 czy CCE ?" albo twój post :) "ale jeśli chodzi o opis użytkowania cce to kicha nie z tej ziemi..nic nie ma oprócz jednego screena ... " Przecież podawałem linka do wątku, w którym jest napisane czarno na białym jak przy użyciu DVD2DVD-R i CCE przerobić film tak żeby zmieścił sie na jednej płytce DVD z zachowaniem przyzwoitej jakości. Powiedz mi jak tu sie nie stresować, kiedy do pewnej grupy użytkowników forum nic nie dociera i trzeba tłumaczyć im jak dla dziecka. W takich chwilach przydałby się PROZAC lek na całe zło ||

A co z materiałem zgranym z kamery (plik *.avi)? To nie są voby i inne podobne. Jak plik *.avi zarzucić do CCE?

mesztica 14.06.2004 13:06

Cytat:

Napisany przez alf
A co z materiałem zgranym z kamery (plik *.avi)? To nie są voby i inne podobne. Jak plik *.avi zarzucić do CCE?

Przyklejone na samej górze... http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=21085
Czasem sobie tak myslę, że przydałaby sie wersja tego forum na niewidomych.... ;>

1stwasp 14.06.2004 14:25

Cytat:

Napisany przez alf

Jezeli chcesz przekonwertować plik AVI z kamery do MPEG2 zajrzyj tu.
Masz tam 3 alternatywy i przynajmniej dwie z nich dają jakość niczym nie ustępująca CCE...

alf 15.06.2004 16:53

Cytat:

Napisany przez mesztica
Przyklejone na samej górze... http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=21085
Czasem sobie tak myslę, że przydałaby sie wersja tego forum na niewidomych.... ;>

taaaaaaak, Dlaczego wszyscy kojarzą plik *.avi z Divix'em ??????
Każdy pisze jak "ripować" materiał z DVD - ale nikt nie pisze co zrobić z materiałem z kamery.

alf 15.06.2004 16:55

Cytat:

Napisany przez 1stwasp
Jezeli chcesz przekonwertować plik AVI z kamery do MPEG2 zajrzyj tu.
Masz tam 3 alternatywy i przynajmniej dwie z nich dają jakość niczym nie ustępująca CCE...

Dzięki za przypomnienie, chodziło mi o CCE ponieważ w CCE można ustawić więcej niż 2 "przebiegi"......... :spoko:

1stwasp 15.06.2004 17:36

Cytat:

Napisany przez alf
Dzięki za przypomnienie, chodziło mi o CCE ponieważ w CCE można ustawić więcej niż 2 "przebiegi"......... :spoko:

Można to prawda ale co z tego - to wcale nie znaczy, że ilość przebiegów idzie w parze z jakościa, tzn. idzie, ale tylko w CCE.
Żeby CCE dało z siebie taką jakość jak, np. TMPGEnc 3 XPress w trybie poszukiwania ruchu Highest quality with error correction to trzeba ustawić w nim z 9 (słownie dziewięc) przebiegów.
Dodatkowo TMPGEnc jako jedyny dysponuje trybem Constant Quality VBR - nie patrząc na rozmiar pliku wynikowego tworzy zawsze plik wynikowy z najlepszą możliwą jakością...
Po prostu w CCE jakość reguluje się ilością przebiegów - im większa ich ilość tym lepsza jakość.
Konkurencyjne kodery regulują jakośc ilością analiz w jednym (maksymalnie 2 przebiegach).
Spokojenie bez obawy, że cokolwiek stracisz na jakości możesz używać do konwersji AVI - MPEG2 koderów TMPGEnc lub Procoder.
Oczywiście możez korzystać również z CCE na pewno też uzyskasz dobrą jakość ale te 3 produkty, a szczególnie TMPGEnc i CCE dają te same efekty jakościowe przy pododbnych ustawieniach jeżeli tylko są dopowiednio skonfigurowane.
Jedyną "wadą" TMPGEnc jest to, że został napisany pod procesory Intela P4 najlepiej z HT i jest stosunkowo wolny, natomiast czas jest rzeczą względną...

Jabba the Hutt 16.06.2004 17:46

TMPGEnc 3 XPress - jakoś tego programu nikt nie stosuje do backupu DVD (CCE RULEZ..)... A moze się mylę ?

Jabba

1stwasp 16.06.2004 18:32

Cytat:

TMPGEnc 3 XPress - jakoś tego programu nikt nie stosuje do backupu DVD (CCE RULEZ..)... A moze się mylę ?

Jabba

Zapewne stosuje do tego jeszcze wersję TMPGEnc Plus 2.5. Ta wersja o której piszę jest całkiem swieżą wersją (z 19.05.04).
Jak mozna zrobić kopie filmu tym programem mozesz zobaczyć tu
Oraz zobaczyć, że uzycie tego programu jest również rekomendowane przez doom9 jako programu dającego wysokiej jakości efekty kodowania.

Ja nie twierdzę że TMPGEnc jest lepszy od CCE, ale nie twierdzę też, że CCE jest lepsze od TMPGEnc.

Oba mają swoje wady i zalety ale są wysokiej jakosci koderami MPEG2.

waska0 16.06.2004 19:32

nie prosciej zrobic w nero recode?

mjq666 18.06.2004 09:07

Mecze sie od wczoraj z podzialem na 2DVD w programie DVDXCopy v4.0.3.8. Jak zwykle odpalam go w Advaced Mode, odznaczm kompresowanie i jazda. Podzial filmu wypada na 29 rozdziale. Program robi pierwsza plyte, nagrywa i zaraz potem tworzy druga na ktorej tak wlasciwie nic nie ma. I wola o czysty nosnik. Panowie co jest grane?

mjq

Hunter_NY 18.06.2004 21:15

Cytat:

Napisany przez karki1

W tej kwestii moge ci pomoc i gwarantuje nie bedziesz mial zadnych problemow.

--PISZE BEZ POLSKICH ZNAKOW WIEC PROSZE ZADNYCH UWAG :)--

Najpierw musisz zaopatrzyc sie w kilka programow (najlepiej dzial DOWNLOAD :)):
-DVD Decrypter,
-Clone DVD 2 (najlepiej jak najnowszy)
-Nero

Pierwszym krokiem jest zrzucenie calej zawartosci plyty na HDD, czyli uzywasz DVD Decrypter (opcja File), po paru minutach masz film na HDD.
Teraz musisz go zmiescic na plytke 4,7GB czyli usunac niepotrzebne sciezki audio i takie tam (bo Lord III, zajmuje okolo 8GB), wiec uzywasz Clone DVD.
Obsluga programu jest prosta, po prostu w kolejnych oknach wybierasz tylko to co chcesz sobie zostawic (dla uzyskania jak najlepszej jakosci proponuje tak jak ja robie zostawienie tylko jednej sciezki audio - polskiej no i polskich napisow; chociaz tekst i tak nie bedzie potrzebny majac polska wersje), pozniej klikasz przycisk "Dalej" wybierasz jak ma zapisac film na HDD (w wybranym folderze, jako obraz płyty, lub bezposrednio na plytke). Proponuje pierwsza opcje + stworzenie folderu VIDEO_TS (clone robi go samodzielnie tylko musisz zaznaczyc odpowiednia opcje), po paru minutach masz film na HDD w odpowiednim folderze i gwarantuje ze miesci sie na 1CD (DVD 4,7 GB)
Pozniej nagrywasz juz w Nero (Zakladka DVD->DVD Video) a pliki umieszczasz w folderze VIDEO_TS.
No i masz gotowy backup filmu.

Wajchiusz 18.06.2004 22:08

Cytat:

Napisany przez Hunter_NY
W tej kwestii moge ci pomoc i gwarantuje nie bedziesz mial zadnych problemow.

--PISZE BEZ POLSKICH ZNAKOW WIEC PROSZE ZADNYCH UWAG :)--

Najpierw musisz zaopatrzyc sie w kilka programow (najlepiej dzial DOWNLOAD :)):
-DVD Decrypter,
-Clone DVD 2 (najlepiej jak najnowszy)
-Nero

Pierwszym krokiem jest zrzucenie calej zawartosci plyty na HDD, czyli uzywasz DVD Decrypter (opcja File), po paru minutach masz film na HDD.
Teraz musisz go zmiescic na plytke 4,7GB czyli usunac niepotrzebne sciezki audio i takie tam (bo Lord III, zajmuje okolo 8GB), wiec uzywasz Clone DVD.
Obsluga programu jest prosta, po prostu w kolejnych oknach wybierasz tylko to co chcesz sobie zostawic (dla uzyskania jak najlepszej jakosci proponuje tak jak ja robie zostawienie tylko jednej sciezki audio - polskiej no i polskich napisow; chociaz tekst i tak nie bedzie potrzebny majac polska wersje), pozniej klikasz przycisk "Dalej" wybierasz jak ma zapisac film na HDD (w wybranym folderze, jako obraz płyty, lub bezposrednio na plytke). Proponuje pierwsza opcje + stworzenie folderu VIDEO_TS (clone robi go samodzielnie tylko musisz zaznaczyc odpowiednia opcje), po paru minutach masz film na HDD w odpowiednim folderze i gwarantuje ze miesci sie na 1CD (DVD 4,7 GB)
Pozniej nagrywasz juz w Nero (Zakladka DVD->DVD Video) a pliki umieszczasz w folderze VIDEO_TS.
No i masz gotowy backup filmu.

Czlowieku jakosc tego filmu bedzie zenujaca, robilem ten film shrinkiem i podczas ogladania widac makrobloki, najlepsza jakosc daje CCE ale jak ktos chce zzucic film na 2DVD to najlepszy jest DVD Fab.

lwiecz01 24.06.2004 10:23

Panowie,

ale jak jest Władca pierścieni w orginale na 2 płytach (chodzi o tą wersję reżyserską o 30 min. dłuższą), to raczej nie powinno być problemów prawda ?

Jabba the Hutt 24.06.2004 11:42

Wbrew pozorom bywa tak,że np. pierwsza płyta wersji extended daje sie przegrać bez kompresji a drugą trzeba kompresować (CCE).

Jabba

1stwasp 24.06.2004 13:00

Cytat:

Wbrew pozorom bywa tak,że np. pierwsza płyta wersji extended daje sie przegrać bez kompresji a drugą trzeba kompresować (CCE).

Jabba

W dwu poprzednich wydaniach rezyserskich (1 i 2 czesci) wystarczylo wywalic napisy koncowe (te przewijane) - zajmowaly 1GB (giga bajt!!!) rozmiar jednego pliku VOB i calkowicie mozna bylo zrezygnowac z rekodowania, a film byl i tak na dwoch plytach (mowie o sytuacji - kopia samego filmu + jedno audio + subtitle).

Robs 24.06.2004 16:11

Cytat:

Napisany przez 1stwasp
W dwu poprzednich wydaniach rezyserskich (1 i 2 czesci) wystarczylo wywalic napisy koncowe (te przewijane) - zajmowaly 1GB (giga bajt!!!) rozmiar jednego pliku VOB i calkowicie mozna bylo zrezygnowac z rekodowania

Rzeczywiście czasem zdarzają się takie przypadki, miałem ostatnio chyba Szyfry Wojny - ciachnięcie połowy napisów końcowych pozwoliło zmieścić to bez rekompresji.

lwiecz01 24.06.2004 16:16

I tak sobie można ciachnąć te napisy np. w DVD2DVD, albo DVD x Copy ?

Robs 24.06.2004 17:22

Proponowałbym DVDShrinka.

Jabba the Hutt 24.06.2004 18:51

Przyznam,że nie zastanawiałem się nad tym. Pewnie tak jest. Ale zupełne obcięcie napisów, spowoduje,że w mojej świadomości film staje się jakiś "kaleki". Może nalezałoby skorzystać z opcji CCE 2.67-69 i dać napisom mniejsze bitrate (ale wersja 2.50 CCE tego nie umożliwia).

No widzicie jak to jest. Niektórym przeszkadza,że film nie ma menu , co dla mnie jest stratą megabajtów. A mnie znowu , rezygnacja z napisów końcowych jakoś "niepokoi". Co innego w wypadku divix, ale tu w dvd....

Jabba

1stwasp 24.06.2004 23:55

Cytat:

Przyznam,że nie zastanawiałem się nad tym. Pewnie tak jest. Ale zupełne obcięcie napisów, spowoduje,że w mojej świadomości film staje się jakiś "kaleki". Może nalezałoby skorzystać z opcji CCE 2.67-69 i dać napisom mniejsze bitrate (ale wersja 2.50 CCE tego nie umożliwia).

No widzicie jak to jest. Niektórym przeszkadza,że film nie ma menu , co dla mnie jest stratą megabajtów. A mnie znowu , rezygnacja z napisów końcowych jakoś "niepokoi". Co innego w wypadku divix, ale tu w dvd....

Jabba

Wiesz co - tak to jest, każdy ma swoje wymagania i swoj gust i faktycznie trudno znależć jakiś złoty środek...
Ja, np. staram się zawsze coś uszczknąć z napisów końcowych, ale staram się to robić tak aby na pierwszy rzut oka film wygladal tak jakby części napisów tam wogóle nie było. Zostawiam powiedzmy tylko początek napisów do takiego momentu zeby uciecie wspolgralo z muzyka a do konca filmu dolepiam koncowke (logo wytworni czy inne obrazkowe zakonczenie).
Oczywiscie zeby to wszystko ladnie wygladalo to trzeba troche czasu temu poswiecic, czasami warto, czasami nie warto - to też podlega każdorazowo osobnej ocenie...
Natomiast w tym konkretnym przypadku (LOTR) naprawdę nie wiem czy dziesięć minut napisów z nazwiskami członków fanklubu wnosi coś do filmu czy nie wnosi, oprocz wnoszenia pojemności rzędu 1GB, którą trzeba jakoś przekodować, lub sobie z nią właśnie poradzić w inny sposób...
Pozdrawiam!

Kris 25.06.2004 09:47

Dołączając się do tematu...
LOTRIII zrobiłem tak:
- w Shrinku wyciąłem niepotrzebne napisy, ścieżki dźwiękowe, przyciąłem napisy końcowe etc... - opcja No Compression,
- taki materiał poddałem obróbce w DVD2DVD-R 1.8.1 i CCE przy ustawieniach bitrate MIN=1 :) MAX=7000 i AVG bez zmian

Taki materiał po 4 przebiegach wyszedł naprawdę dobrze.
W powiększeniach w Photoshopie 200-400% różnice były minimalne... sam w to nie wierzyłem. 0 makrobloków na 32 calach. Porównywane dynamiczne sceny.
Moja siostra wskazała screeny z CCE jako oryginał :)

Ale i tak takie filmy lepiej jest zrobić na 2 DVD-R, w tzw. międzyczasie zawsze można otworzyć piwko, kanapeczkę, iść do łazienki itd...

Pozdrawiam,

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:24.