Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Prawybory (https://forum.cdrinfo.pl/f5/prawybory-35874/)

epol 14.06.2004 15:19

Ale się narobiło :> :)

Ja dodam tylko do siebie. Idąc do liceum trzeba myśleć o studiach. Przecież po LO nie mamy zadnego zawodu.

pawelblu 14.06.2004 14:50

Cytat:

Napisany przez pykson
pawelblu, masz absolutna racje, ze wiekszy odsetek durniow jest wsrod ludzi bez matury, mniejszy po maturze, a wrod ludzi z wyzszym jeszcze mniejszy, to oczywiste i logiczne. po prostu nie kolejne sita eliminuja stopniowo tepote, ale czasem te sita maja dosyc duze oczka.

ja czepiam sie tylko jednego: nazywanie kogos niedouczonym tylko dlatego ze nie skonczyl studiow jest chyba jednak obrazliwe. i nie chodzi o moja dume (koncze wlasnie prace mgr), ale o ogol.

No tak - ogolnie to rzeczywiscie nie wporzadku, ale umieszczeni czlowieka ze srednim jako LIDERA !!! listy wyborczej do PE to jest przejaw ULTRA partyjniactwa. Chodzilo mi o to ze ten czlowiek IMO nie powinien byc tym na ktorego sie 'domyslnie' glosuje stawiajac krzyzyk na liscie PiS bodajrze w Malopolskim.

Cytat:

Napisany przez pykson
wprowadzenie wymogu, by kandydat do europarlamentu mial conajmniej wyzsze eliminowaloby chyba wiekszosc tepoty (i chyba cala SO), ale byloby chyba naruszeniem zasad wolnosci i rownouprawnienia.

Nie chyba, tylko na pewno :) Powiem nawet wiecej - uwazam ze nie wszyscy powinni miec prawo wyborcze, ale nie bede rozwilal tego tematu bo wyjdzie jeszcze dluzsza dyskusja - po prostu w tym kraju NIGDY nie bedzie lepiej dopoki wiekszosc wyborcow to beda ludzie naiwni, nie majacy pojecia o scenie politycznej i czerpiacy wiedze przed wyborami z klipow wyborczych. (cenzus majatkowy niestety jest kiepskim narzedziem selekcyjnym zarowno w wypadku kandydatow jak i wyborcow, a wyksztalcenie mniej lub bardziej sie na zainteresowanie polityka przeklada).

Cytat:

Napisany przez pykson
i w jeszcze jednym chcac nie chcac musze sie z Toba zgodzic: podobnie jak Tobie nie podoba mi sie system wyborczy glosowania na partie, to jest wykorzystywanie naiwnosci ludzi, no ale tak jest wygodniej grubym rybom.
a co do Rosatiego to moglby byc, ale SdPL nie! chociaz skoro Rosati jest w SdPL to tez o nim jakos swiadczy...

Kiedys tu byl podobny temat w ktorym udowadnialem ze w kazdej (no prawie kazdej) partii i na lewo i na prawo sa wybitne jednostki ktore powinny byc politycznymi autorytetami. Bo ja (jak pewnie zauwazyliscie) polityke widze jako zjawisko patetyczne - jako zupelne przeciwstawienie sie temu co bylo do tej pory. Polityk ma byc osoba NIESKAZITELNA (nie wazne z jakiej partii) to ma byc taka osoba ktora moglaby byc postawiona jako wzor - dlaczego BO TAKA JEST JEGO ROLA. W koncu jest on reprezentantem naszego kraju, a reprezentacje powinnismy miec jak najlepsza. To powinni byc najlepsi z najlepszych, a wybrac ich moga jedynie ludzie ktorzy na ludziach sie znaja i maja odrobine zmyslu przewidywania - czyli jedynie czesc naszego spoleczenstwa.

Ja oceniam swoje stanowisko jako patetyczno - radykalne, ale uwazam ze jedynie tak mozna cokolwiek tu zdzialac.

pykson 14.06.2004 11:58

pawelblu, masz absolutna racje, ze wiekszy odsetek durniow jest wsrod ludzi bez matury, mniejszy po maturze, a wrod ludzi z wyzszym jeszcze mniejszy, to oczywiste i logiczne. po prostu nie kolejne sita eliminuja stopniowo tepote, ale czasem te sita maja dosyc duze oczka.

ja czepiam sie tylko jednego: nazywanie kogos niedouczonym tylko dlatego ze nie skonczyl studiow jest chyba jednak obrazliwe. i nie chodzi o moja dume (koncze wlasnie prace mgr), ale o ogol.

wprowadzenie wymogu, by kandydat do europarlamentu mial conajmniej wyzsze eliminowaloby chyba wiekszosc tepoty (i chyba cala SO), ale byloby chyba naruszeniem zasad wolnosci i rownouprawnienia.

i w jeszcze jednym chcac nie chcac musze sie z Toba zgodzic: podobnie jak Tobie nie podoba mi sie system wyborczy glosowania na partie, to jest wykorzystywanie naiwnosci ludzi, no ale tak jest wygodniej grubym rybom.
a co do Rosatiego to moglby byc, ale SdPL nie! chociaz skoro Rosati jest w SdPL to tez o nim jakos swiadczy...

ale sie tu politycznie zrobilo :D

Loczek 14.06.2004 11:58

Ja zagłosowałem na PO i uważam że zrobiłem dobrze.

pawelblu 14.06.2004 08:25

Cytat:

Napisany przez pykson
oczywiscie, wspaniale byloby, gdyby eurodeputowani byli ludzmi nauki, kompetentymi i merytorycznie oraz praktycznie przygotowanymi specjalistami w dziedzinie prawa, ekonomii ip. ale wtedy nalezaloby w ogole zmienic system wyborow / zrezygnowac z nich calkowicie???

Nie widze takiej potrzeby. Trzeba tylko uzmyslowic ludziom kogo wybieraja. Nie wiem czy np. wiedzieliscie ze czesc czlonkow listy samoobrony byla swiadomymi i tajnymi wspolbpracownikami sluzb bezpieczenstwa PRL. Zamiast kampanii wyborczej powinna byc prezentacja przygotowana przez PKW gdzie pozanlibysmy DOKLADNIE przeszlosc kandydata, jego wyksztalcenie i np. sprawy sadowe ktorych byl bohaterem. To wystarczy zeby wyborcy takiego kandydata wlasciwie zweryfikowali.

Cytat:

Napisany przez pykson
Przeciez taki eurodeputowany nie ma obowiazku niczego tworzyc, on ma tam tylko siedziec na dupie i pilnowac interesow swego panstwa, a nie tworzyc jakies super zawile paragrafy prawa, od tego jest wspaniale rozrosnieta biurokracja unijna.

No wlasnie nie. Bo to parlamentarzysci musza zglaszac do tych dyrektyw poprawki wiec nie wyobrazam sobie ze ktos bedzie modyfikowal prawo nie rozumiejac go - to bedzie dopiero kompromitacja !! Przeciez to nie bedzie tak ze beda glosowac dyrektywe - zabrac Polsce dac Niemcom. Tylko bedzie np. dyrektywa o normujaca dlugosc ogorka (tak naprawde chodzi o duzo powazniejsze sprawy) i na jej podstawie sadownictwo dostanie potezny cios.

Cytat:

Napisany przez pykson
magister niczego tu NIE zalatwia, nawet mgr ekonomii niekoniecznie gwarantuje kompetencje wyzsze od absolwenta lepszego LO ekonomicznego, a juz nie mowie o mgr lesnictwa, agroturystyki i innej masci zawodow. teraz magistra moze miec prawie kazdy, a niejeden duren ma i doktorat, co pisze z pelna swiadomoscia i przekonaniem.

A w ogole, to mam rozumiec, ze jednak nie sprostujesz swojej opinii, ze czlowiek po LO jest niedouczony?

Zeby bylo jasne - jak juz wspomnialem mi nie chodzi o to magister jest OK. Mi chodzi o to ze jak czlowiek ma pelnic role reprezentcyjna i to w tym przypadku WYJATKOWO elitarna no to powinien miec przynajmniej wyzsze, choc jak wynika z tego co powiedzialem nawet IMO magister to za malo przy tak reprezentacyjnej roli. Mowisz ze niejeden doktor to duren, noto powiedzmy jest ich kilku. Wydaje mi sie durniow ktorzy nie skonczyli studiow jet wiecej (procentowo). Ja jako eurodeputowanych widzialbym takich ludzi jak prof. Dariusz Rosati, niestety juz śp. prof. Lech Falandysz i wielu innych swietnych spechalistow tego pokroju od prawa i gospodarki. Swoja droga nie wiem czemu tak sie uczepiliscie moich studiow gdzie do piecioosobowej Rady Wydzialu startuje 4 kadydatow - zupelnie nie mialem na mysli moich studiow, bo tu sie malo kto pcha do polityki.

Cytat:

Napisany przez Weron
...I dlatego miedzy innymi nie nalezy isc glosowac bo nie ma odpowiednich kandydatow.
A tak poza tym to czemu zes sie uparl przy tym mgr to inz. juz nie wystarczy?

Odpowiedni kandydaci sa. Niestety maja na swoich listach mnostwo 'szarej masy' i to mnie troch irytuje, bo ja nie chce oddawac glosu np. na liste SDPL tylko chce zaglosowac na semgo Rosatiego. No inz. nie wystarczy bo inz sie zajmuje innymi dziedzinami niz prawo i ekonomia. Ale jezeli bylby prof inz ktory inzynierke zrobil z czegostam a potem robil doktorat i profesure z prawa lub ekonomii to nie mam nic przeciwko.

Cytat:

Napisany przez Zetoxa
... frekwencja 20 %, no to się naród popisał :O :niepow: zagłosowałem na UW i wygląda na to, że wracają do I ligi.

Frekwencja - kary pieniezne za nieusprawiedliwiona nieobecnosc na wyborach.

Wynik UW tez mnie cieszy.

andrzejj9 14.06.2004 08:16

Cytat:

Napisany przez Zetoxa
... frekwencja 20 %, no to się naród popisał :O :niepow: zagłosowałem na UW i wygląda na to, że wracają do I ligi.

hmmm.... może to tylko moje wrażenie, ale ta "pierwsza liga" wcale nie brzmi tutaj dumnie...

Zetoxa 14.06.2004 07:49

Weron 14.06.2004 01:22

pawelblu nie krzycz na mnie.Sa Twoje poglady, ktore jasno okreslaja Ciebie.
Oczywiscie biore odpowiednia poprawke na to co kto pisze, bo piszemy pod wplywem chwili a pozniej mozemy inaczej przedstawic swoje racje.
Ale przesadziles z ta teoria i tyle.
Nie zrozumialem i nie Twoja wina?
To pomine bo z tego moze sie wywiazac za dluga dyskusja(cos mi zarzucasz?)
Nie wazne.

Co do tamtego goscia to nawet nie wiem kto to jest.Wiec nie wiem czemu nie ma tego mgr ale byc moze byla sytuacja, ktora nie pozwolila mu zrobic tego mgr-a(np sytuacja rodzinna, trudna zreszta)Ale to wcale nie oznacza, ze gosc jest matolem bo slowo niedouczony w tym przypadku brzmi jak matol, ***** itp slowem podczlowiek z racji posiadania tylko wyksztalcenia sredniego.
Oczywiscie, ze LO nie daje odpowiedniej wiedzy aby zostac eurodeputowanym i tym samym zajmowac sie jak napisales "WYJATKOWO SKOMPLIKOWANYM prawem unijnym"
I dlatego miedzy innymi nie nalezy isc glosowac bo nie ma odpowiednich kandydatow.
A tak poza tym to czemu zes sie uparl przy tym mgr to inz. juz nie wystarczy?

pykson 14.06.2004 01:14

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Wydaje ci sie ze Liceum Ogolnoksztalcace daje wystarczjaca wiedze do zajmowania sie WYJATKOWO SKOMPLIKOWANYM prawem unijnym. Ja jestem przekonany ze NIE. Od Eurodeputowanych bedzie sie wymagac duzo wiecej niz wymaga sie na studiach.

studia studiom nierowne. nie mam nic do rolnikow i oprowadzaczy wycieczek ale oni tez moga zrobic mgr z tychze wlasnie dziedzin, wiec dalej mowa o tym ze mgr to juz cos znaczy jest conajmniej totalnie sliska.

oczywiscie, wspaniale byloby, gdyby eurodeputowani byli ludzmi nauki, kompetentymi i merytorycznie oraz praktycznie przygotowanymi specjalistami w dziedzinie prawa, ekonomii ip. ale wtedy nalezaloby w ogole zmienic system wyborow / zrezygnowac z nich calkowicie???

"Od Eurodeputowanych bedzie sie wymagac duzo wiecej niz wymaga sie na studiach"
sadze, ze Twoje studia, z ktorych chyba jestes dosyc dumny, nie naleza do najlatwiejszych, wiec nie rozumiem, dlaczego myslisz ze w tym parlamencie bedzie tak strasznie trudno. Przeciez taki eurodeputowany nie ma obowiazku niczego tworzyc, on ma tam tylko siedziec na dupie i pilnowac interesow swego panstwa, a nie tworzyc jakies super zawile paragrafy prawa, od tego jest wspaniale rozrosnieta biurokracja unijna.

magister niczego tu NIE zalatwia, nawet mgr ekonomii niekoniecznie gwarantuje kompetencje wyzsze od absolwenta lepszego LO ekonomicznego, a juz nie mowie o mgr lesnictwa, agroturystyki i innej masci zawodow. teraz magistra moze miec prawie kazdy, a niejeden duren ma i doktorat, co pisze z pelna swiadomoscia i przekonaniem.

A w ogole, to mam rozumiec, ze jednak nie sprostujesz swojej opinii, ze czlowiek po LO jest niedouczony?

pawelblu 14.06.2004 00:50

Cytat:

Napisany przez Weron
Ta.Ja takze popieram pyksona.Slusznie wyciagnal ten komentarz.
Nie mozna twierdzci, ze czlowiek majacy srednie wyksztalcenie jest niedouczony.To nonsens.Poza tym zauwazylem pawelblu, ze za bardzo sie bujasz na forum z tymi swoimi studiami.Troche wiecej skromnosci by ci sie przydalo.

ALE TU DO JASNEJ CHOLERY NIE MA ANI SLOWA O MNIE - wiec nie rozumiem tej wycieczki i prosze zebys z laski swojej zszedl ze mnie.
Poza tym jezeli z jakiejs mojej wypowiedzi tak wywnioskowales to znaczy ze jej nie zrozumiales - a to juz nie moja wina.

Mi chodzi o to ze zeby skonczyc LO i miec mature to nie potrzeba wiekszego wysilku dla czlowieka o inteligencji wiekszej niz mala. Jezeli nie byl w stanie zdobyc wyzszego wyksztalcenia to bedzie w stanie zajmowac sie przygotowywaniem BARDZO TRUDNYCH MERYTORYCZNIE dyrektyw unijnych. Bo jak slusznie zauwazyl dzisiaj pewien ekspert - glowna czescia pracy eurodeputowanego nie jest wyglaszanie retorycznych przemowien, tylko merytoryczna praca. Wydaje ci sie ze Liceum Ogolnoksztalcace daje wystarczjaca wiedze do zajmowania sie WYJATKOWO SKOMPLIKOWANYM prawem unijnym. Ja jestem przekonany ze NIE. Od Eurodeputowanych bedzie sie wymagac duzo wiecej niz wymaga sie na studiach, wiec jak nie byl w stanie nawet zdobyc tego mgra (ja nie mowie ze kazdy z mgr jest OK ale ze mgr to powinno byc absolutne minimum dopuszczenia do sceny politycznej w celu unikniecia karierowiczow ktorzy nie sa w stanie do wiekszego wysilku umyslowego wiec czemu mieliby reprezentowac 40 mln narod). Takze tak na dobra sprawe partie polityczne powinny wystawiac swoich specjalistow-pracownikow naukowych prawa unijnego (np. doktorow ktorzy pisali z tego prace), bo jedynie oni sa w stanie pojac ten caly mechanim bez uczenia sie go od poczatku (gdyby inni chcieli sie nauczyc wszystkiego to by im kadencji nie starczylo).

Weron 14.06.2004 00:16

Ta.Ja takze popieram pyksona.Slusznie wyciagnal ten komentarz.
Nie mozna twierdzci, ze czlowiek majacy srednie wyksztalcenie jest niedouczony.To nonsens.Poza tym zauwazylem pawelblu, ze za bardzo sie bujasz na forum z tymi swoimi studiami.Troche wiecej skromnosci by ci sie przydalo.

Ciapek.Z Walesa to w sumie masz racje.Ale dla mnie to on i tak jest tepy.Te jego wypowiedzi co on nie zrobil itp.Jak go slysze to mnie szlag bierze.Pochodze z pomorza to znam troche jego historie jeszzce z czasow jak pracowal w stoczni.Tragedia ale nie bede o tym sie rozpisywal bo w koncu to byly prezydent.

CIAPEK 14.06.2004 00:00

pykson masz w sumie racje

pawelblu za bardzo oceniłeś człowieka wobec wykształcenie.

Wykształcenie nie jest dla mnie mega ważne, choć i tak poszedłem na studia teraz - niczego ono nie zapewnia.

Wałęsa też nie był orłem, a jednak dokonał niemniej niż niejeden mgr.

pykson 13.06.2004 23:46

Cytat:

Napisany przez pawelblu
A niedouczony PiS (Adam Bielan - Lider listy PiS bodajrze w Krakowie skonczyl az Liceum !!) ??

jak ktos skonczyl edukacje na liceum to jest niedouczony???

no ladnie, czyli tak zwany "inteligent" (inteligencja to grupa ludzi, ktora zdala mature najprosciej piszac) jest niedouczony. rozumiem, ze teraz wszyscy wala na studia, bo mysla ze majac nawet IQ <100 trzeba dzis koniecznie miec mgr przed nazwiskiem, ale to nie jest wyznacznik "douczenia" badz "nieduczenia".

taki kwas np., jak go nie lubie i nie szanuje, to z pewnoscia niedouczny nie jest, a studiow nie skonczyl, czyli co? skonczyl szkole srednia, czyli niedouczony wg Ciebie???

przed mgr niedouczony, mgr douczony, powyzej mgr uczony.

pawelblu 13.06.2004 22:30

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
Samoobronie, która dumną reprezentacją przyznam nie jest.

No dobra - tak wszyscy przestrzegaja przed sa samoobrona a faszysci z LPRu to nie jest zagrozenie ?? A niedouczony PiS (Adam Bielan - Lider listy PiS bodajrze w Krakowie skonczyl az Liceum !!) ??

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
pierwsze wyniki!

PO - 28% :)
LPR - 16%
Samoobrona - 13%

Jest ok w sumie nawet lepiej, że wyżej LPR niż SamoBrona.
Frekwencja nieciekawa koło 20%.

LPR - 16% - TO JEST TRAGEDIA !!!

CIAPEK 13.06.2004 22:24

pierwsze wyniki!

PO - 28% :)
LPR - 16%
Samoobrona - 13%

Jest ok w sumie nawet lepiej, że wyżej LPR niż SamoBrona.
Frekwencja nieciekawa koło 20%.

andrzejj9 13.06.2004 21:42

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
jasne, że pójść
Pisał już o tym także epol - nie musisz oddać ważnego głosu, możesz zjeść nawet liste kandydatów, ale wtedy i tak jest to odnotowane, że głosowałeś. Chociażby dla frekwencji, która jest tragiczna.
Dalej - co z tego, że nie znasz kandydatów, ale masz rozeznanie partyjne (lewica/prawica/centrum). Głosowałbyś myśląc o partii, a nie o kandydacie. Ja sam nie wiele wiedziałem o mojej kanydatce, a i tak pierwszym czym się kierowałem to była partia.

Pisałem także żeby zagłosować chociażby dlatego aby nie dać szansy Samoobronie, która dumną reprezentacją przyznam nie jest.

Szanuje także Twoje zdanie :), pozdrawiam

O nie, iść tylko dlatego, żeby podbić frekwencję, to nie dla mnie... zresztą ja nawet cieszę się z tego, że frekwencja jest niska... to jest wyraz, który może dać społeczeństwo, swoisty sprzeciw przeciwko temu, co się dzieje w kraju, przeciwko ludziom, którzy w nim rządzą, którzy odpowiadają za obecny stan rzeczy... Dlatego też chciałbym, aby frekwencja przy wyborach do polskiego parlamentu była niska... Może, chociaż wątpię, dałoby to trochę do myślenia niektórym osobom...

A jeśli chodzi o głosowanie na jakąś osobę w pewnym sensie "na czuja", to nie dla mnie. Ja muszę mieć dobre rozeznanie i być przekonany o tym, co robię. Pobieżna wiedza to dla mnie trochę za mało..

A jeśli chodzi o samoobronę to nie będę się wypowiadał. W sumie do samego Lepera nic nie mam, mówi czasami całkiem ciekawie (chociaż tylko mówi), a poza tym jakoś specjalnie nie rzuca mi się on w oczy. No ale fakt, jako reprezentanta narodu polskiego to bym go nie chciał... A to jest coraz bardziej prawdopodobne...

mqy 13.06.2004 20:52

Moi rodzice glosowali na UPR[ja jeszcze nie moge :niepow:].......
.......Po prostu polska to za glupi kraj, na to by zrozumiec oczywiste rzeczy, TELEWIZJA rzadzi, gdyby w "Klanie" albo w "M jak Milosc" powiedzieli zeby pujsc na wybory, to by ludzie poszli, i zaglosowali na byle co "bo maja w PIZDZIE" - w telewizji mowili ze trzeba isc to ida.... :podbite:
...Z tym UPR'em to troszke racji moze byc z ta strata glosu, jednak wydaje mi sie ze nie powinnismy tak myslec, takich ludzi moze byc duzo, i np. oni zaglosowali na PO bo UPR napewno nie przejdzie, to jest jednak glupie myslenie....

CIAPEK 13.06.2004 20:45

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
(...) I czy w takiej sytuacji powinienem pójść głosować? Na kogo, na jaką partię, jaką osobę? Na chybił trafił? Zgadzam się - trzeba brać odpowiedzialność za losy kraju, jeśli taką możliwość mamy, ale też pójśćie i zagłosowanie dla zasady, bo tak trzeba, nie ma dla mnie sensu...(...)

jasne, że pójść
Pisał już o tym także epol - nie musisz oddać ważnego głosu, możesz zjeść nawet liste kandydatów, ale wtedy i tak jest to odnotowane, że głosowałeś. Chociażby dla frekwencji, która jest tragiczna.
Dalej - co z tego, że nie znasz kandydatów, ale masz rozeznanie partyjne (lewica/prawica/centrum). Głosowałbyś myśląc o partii, a nie o kandydacie. Ja sam nie wiele wiedziałem o mojej kanydatce, a i tak pierwszym czym się kierowałem to była partia.

Pisałem także żeby zagłosować chociażby dlatego aby nie dać szansy Samoobronie, która dumną reprezentacją przyznam nie jest.

Szanuje także Twoje zdanie :), pozdrawiam

andrzejj9 13.06.2004 20:36

Cytat:

Napisany przez CIAPEK

Pozdrawiam i zapraszam do urn, nie bądźmy obojętni bo nie tylko poziomem naszej piłki nożnej możemy się wstydzić na arenie międzynarodowej, ale także frekwencją wyborczą i obojętnością.

Widzisz, zgadzam się z Tobą - bardzo wiele sytuacji udowania, że my jako Polacy potrafimy jedynie narzekać na to, co jest, a nigdy próbować zrobić cokolwiek, żeby to zmienić. Podobnie będzie z wyborami (bardziej do naszego parlamentu, ale tymi pewnie też) - mało osób pójdzie, ale wiele będzie potem narzekać...

Jest też jednak jeszcze jedna strona medalu - mój przykład. Przez ostatnie kilka tygodni miałem tak zajęty czas, że spałem dosłownie 2 - 3 godziny na dobę. Każda minuta nie mówiąc o godzinie, była dla mnie na wagę złota. I w tej sytuacji nawet nie myślałem o czymś takim, jak wybory, a tym samym nie mam zielonego pojęcia, kto w nich kandyduje i co sobą reprezentuje... I czy w takiej sytuacji powinienem pójść głosować? Na kogo, na jaką partię, jaką osobę? Na chybił trafił? Zgadzam się - trzeba brać odpowiedzialność za losy kraju, jeśli taką możliwość mamy, ale też pójśćie i zagłosowanie dla zasady, bo tak trzeba, nie ma dla mnie sensu...

Takie jest moje zdanie, z którym oczywiście, możecie się nie zgodzić (tylko spróbujcie ;) ). A tymczasem zrelaksuję się trochę i przeniosę do innego, popularnego ostatnio wątku, o piłce nożnej :) Anglia - Francja zaczyna się na minutach :)

pawelblu 13.06.2004 20:07

Cytat:

Napisany przez MacGyver
Frekwencja - stan z 18.00 - 15,4% :ysz:

I dobrze - stolica za was wybierze, jak sami nie umiecie :D

Ale fajny wynik PiSu w ankiecie :D

W koncu zaglosowalem na UPR bo jak w wawie taka relatywnie duza frekwencja to chlopaki maja szanse, bo ich program trafia glownie do duzych miast. No ale niesety system liczenia glosow dantego troche im nie na reke :(

MacGyver 13.06.2004 19:39

Cytat:

Napisany przez czero
W TVN24 nie dawno podawali, ze stan frekwencji na godz. 12.00 wynosil 5,8%, czyli prawie 6 :blee:.
Jak dobrze pojdzie, to moze do tej 22 bedzie z 20% ;)

Frekwencja - stan z 18.00 - 15,4% :ysz:

epol 13.06.2004 19:02

Ja też już było.

No to mądry admin na osloskopie sobie siedzi. Szkoda, że mi ostatnio ta stronka nie działą :(

czero 13.06.2004 15:47

W TVN24 nie dawno podawali, ze stan frekwencji na godz. 12.00 wynosil 5,8%, czyli prawie 6 :blee:.
Jak dobrze pojdzie, to moze do tej 22 bedzie z 20% ;).

Edit:
Ja tez bylem, zaglosowalem na PO.

CIAPEK 13.06.2004 15:46

Cytat:

Napisany przez epol
I jak tam głosowanie przebiega ?

ja już byłem :)

Przeraża mnie frekwencja i obojętność ludzi.

Mój sąsiad dobrze to wszystko ujął, to ostre słowa, ale pozwole je sobie przytoczyć:
"LUDZIE WSZYSTKO TO MAJĄ W PIŹDZIE" - obraz polaka, bo prawie każdy polak myśli tylko o sobie.

Bardzo fajny news ukazał się dziś na głównej stronie Osloskopu:
"Szanowni obywatele apeluje do Was o wzięcie udziału w dzisiejszych wyborach do Parlamentu Europejskiego. Bądźcie odpowiedzialnymi i dojrzałymi ludźmi i spełnijcie swój obowiązek. Z dniem dzisiejszym otwiera się nowa karta w historii Polski. Sprawmy, aby ten dzien był dla Nas pamiętnym. Glosujcie tak aby nie trzeba było się poźniej wstydzić w całej Europie za Nasza reprezentacje."

Szacunek dla tego admina, mądrze napisał.

Głos oddałem tym razem na kobiete :) Panią Joannę Wasicką, oczywiście z listy PO.

Pozdrawiam i zapraszam do urn, nie bądźmy obojętni bo nie tylko poziomem naszej piłki nożnej możemy się wstydzić na arenie międzynarodowej, ale także frekwencją wyborczą i obojętnością.

epol 13.06.2004 15:04

I jak tam głosowanie przebiega ?

epol 12.06.2004 20:20

...ale bez tych pierwszych wybory się mogą nieodbyć...

pawelblu 12.06.2004 18:16

Roznica miedzy pojsciem na wybory i oddaniem niewaznego glosu a nie pojsciem wogole jest taka, ze w pierwszej sytuacji doliczani jestesmy do frekwencji, a w drugiej nie. W obu sytuacjach 'inni glosuja za nas'.

Weron 12.06.2004 16:00

Cytat:

Napisany przez remix
Witam!

Niektorzy pewnie sie obraza, ale powiem, ze glupota jest nie isc na glosowanie!
Ja osobiscie ide glosowac na PO i mam juz swojego kandydata :)
Pewnie wiekszosc starych babc i dziadkow pojdzie zaglosowac na LPR, a wiekszosc rolnikow na Samoobrone (SIC!)

hm
Jesli chodzi o mnie to sie nie obraze.
Ale glupota to pojecie wzgledne bo dla drugiego glupota bedzie isc glosowac.
Natomiast ja ze swej strony dodam, ze nie pojde i mam ich wszystkich w d...
Temu krajowi nic kompletnie nic nie zawdzieczam a tylko ssa jeszzce ze mnie ile moze.

Franc 12.06.2004 15:53

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
PO.
Ide na wybory jak zawsze zresztą bo uważam to za mój obowiązek. Głosuje na PO, chociażby dlatego żeby nie wygrała Samoobrona, której się ostatnio dobrze wiedzie.

Nic dodać, nic ująć

CIAPEK 12.06.2004 15:18

Cytat:

Napisany przez epol
Wole samemu iść i nieuważnić swój głos niż jakto na ostatnich wyborach było, że ludzie głsowali zatych co nie przyszli.
Druga sprawa niech jest te ponad 50% zainteresowania, bo jeśli ich nie będzie to znow uzadzą kolejne wybory a na to szkoda kasy. (...)

racja :spoko:

epol 12.06.2004 14:46

Wole samemu iść i nieuważnić swój głos niż jakto na ostatnich wyborach było, że ludzie głsowali zatych co nie przyszli.
Druga sprawa niech jest te ponad 50% zainteresowania, bo jeśli ich nie będzie to znow uzadzą kolejne wybory a na to szkoda kasy.
Jeszcze się namyślam czy nie zagłsowac na PO.

pykson 12.06.2004 13:50

Cytat:

Napisany przez epol
A dlaczego t tej ankiecie nie można zagłosowac na wszystkihc :> ? :)

Ja na wybory pojde zagłosować. Jeszcze nie wiem na kogo. Ewentualnie zaznacze kilka partii i po sprawie, mój glos będzie nie ważny.

ej, epol, nie rozumiem, po co masz isc glosowac aby oddac niewazny glos?
przeciez to tak jak bys wcale nie poszedl, wiec po co sie meczyc i dreptac do urny, skoro sie nei chce wplywac na wynik wyborow.

chyba, ze idziesz, bo sie krewni oburza ;), np. mama
no bo przeciez te czasy, kiedy wladza kontrolowala kto idzie na wybory, a kto nie, juz na szczescie minely, mam nadzieje ze bezpowrotnie

nie agituje tu w stylu "Polacy idzcie glosowac, to wasz obywatelski obowiazek", (tym bardziej ze to sa nieco mniej wazne wybory), ale nie bardzo moge zrozumiec po co sie fatygowac do lokalu wyborczego, skoro sie nie ma w tym zadnego celu

pozdro

epol 12.06.2004 13:10

A dlaczego t tej ankiecie nie można zagłosowac na wszystkihc :> ? :)

Ja na wybory pojde zagłosować. Jeszcze nie wiem na kogo. Ewentualnie zaznacze kilka partii i po sprawie, mój glos będzie nie ważny.

pawelblu 12.06.2004 00:29

Dzisiejsze 'fakty'. Jest przed Adamem Gierkiem (synem Edwarda) i kimstam jeszcze.

pykson 12.06.2004 00:14

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Buzek prowadzi w wojewodztwie slaskim w sondazach do europarlamentu.

widac wiec, ze nie tylko ja go cenie. Ale skad masz te dane? moze linka jakiegos podrzucisz

AleX69 11.06.2004 23:44

jestem za PO ... a sercem za oszolomami z UPR

pawelblu 11.06.2004 23:43

Cytat:

Napisany przez pykson
no prosze, nawet sie znalazl jakis desperat co zaglosowal na SLD-UP, to prawie tak ja kilka lat temu glosowalem na AWS i Buzka, wiedzac ze nie maja zbyt wielkich szans. ale miller to nie ta sama klasa polityka co Buzek...

pozdro

Buzek prowadzi w wojewodztwie slaskim w sondazach do europarlamentu.

CIAPEK 11.06.2004 23:39

PO.
Ide na wybory jak zawsze zresztą bo uważam to za mój obowiązek. Głosuje na PO, chociażby dlatego żeby nie wygrała Samoobrona, której się ostatnio dobrze wiedzie.

pykson 11.06.2004 23:14

miller jest ponizej zera :D, wiec chyba jasne, ze Buzek to klasa wyzsza

andrzejj9 11.06.2004 22:43

Cytat:

Napisany przez pykson
ale miller to nie ta sama klasa polityka co Buzek...

pozdro

a jaka, wyższa, niższa? ;)

pykson 11.06.2004 22:24

no prosze, nawet sie znalazl jakis desperat co zaglosowal na SLD-UP, to prawie tak ja kilka lat temu glosowalem na AWS i Buzka, wiedzac ze nie maja zbyt wielkich szans. ale miller to nie ta sama klasa polityka co Buzek...

pozdro

Banana Coctail 11.06.2004 22:15

Ja gdybym miał prawo głosu oraz gdyby APP "Racja" wystawiła kantydatów zagłosowałbym na nich bez wachania. A że nie ma na kogo rozsądnego wg. mnie głosować nie poszedłbym na wybory i tyle. Ale jestem dzieckiem i głosu nie mam.

andrzejj9 11.06.2004 21:46

Cytat:

Napisany przez remix
Witam!

Pewnie wiekszosc starych babc i dziadkow pojdzie zaglosowac na LPR, a wiekszosc rolnikow na Samoobrone (SIC!)

Po co od razu sie obrazac, kazdy moze miec wlasne zdanie :)

Ale nie zapominaj, ze nie pojscie na wybory rowniez moze byc pewnym sposobem wyrazenia swojej opini. Ja na wybory do parlamentu europejskiego moze pojde (chyba, ze juz byly, bo ostatnio tak zylem uczelnia, ze nie bardzo wiem, co sie poza nia dzieje). To jednak wybor reprezentantow naszego kraju i jaki by on nie byl, powinien byc godnie przedstawiany na swiecie.

Natomiast na wybory do polskiego sejmu nie pojde prawie na pewno. To jest wlasnie wyrazenie mojego zdania. Nie ma osoby, nie ma partii, na ktora chcialbym glosowac. Nie ma osob, ktorym bym uwierzyl, ktore wzbudzily by moje zainteresowanie i chec popracia.
W tym momencie nie pojscie to jedyny glos, jakiego moge udzielic.

Pierwszy 11.06.2004 21:46

zagłosuje na partie Marka Borowskiego - po prawej stronie nie widze poważnych polityków

czero 11.06.2004 21:19

Czy pojde glosowac? nie wiem. To sie zobaczy czy bede w domu, czy nie wyjade (choc za oknem taka pogoda, ze na wyjazd sie nie zanosi :(). Ale jezeli pojde glosowac to zaglosuje na PO, tak tez zaznaczylem w ankiecie ;).

Remix 11.06.2004 20:58

Witam!

pawelblu 11.06.2004 20:41

Tez bym zaglosowal na UPR ale nie mam pewnosci ze ktos przejdzie. A nie chce zeby moj glos byl stracony, bo wtedy wieksze szanse ma LPR samoobrona i PIS

Patrixs 11.06.2004 20:35

Cytat:

Napisany przez Ziele
Ja bym zagłosował na upr ale nie mam czasu/chęci na głosowanie.

Niepotrzebne skreślić ;)

Ziele 11.06.2004 20:29

Ja bym zagłosował na upr ale nie mam czasu/chęci na głosowanie.

pykson 11.06.2004 19:35

wyglada na to, ze PO (nie tylko po tej malo reprezentatywnej i wiarygodnej ankiecie sadzac) zgarnie wszystko. moze i dobrze, oby im potem wladza w glowach nie powywracala...

Patrixs 11.06.2004 19:32

Wstrzymuje się. Nie ide głosować :)

pawelblu 11.06.2004 18:35

Musialem dokonac selekcji Komitetow wyborczych bo jest max 10 w ankiecie :)

mr_spock 11.06.2004 18:33

jest czy nie ma... mi to bez roznicy

glosowalem przeciw UE i niekonsekwencja by bylo gdybym poszedl na wybory... tylko liga polskich rodzin tak robi. Najpierw "nie dla UE" a teraz sie pchaja do euro parlamentu :)

MacGyver 11.06.2004 18:29

hmm...
Jakoś nie widzę Ankiety ??? ;) 8)

...::Update::...
... już jest ;)

a zaznaczyłem "**************" 8)

pawelblu 11.06.2004 18:27

Prawybory

Zapraszam do wziecia udzialu.

Ankieta anonimowa.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:08.