![]() |
Umiecie na to patrzeć??? Stereogramy ....
Witam
Bawiliście się kiedys w stereogramy .... np.: http://www.ewa.bicom.pl/3d/ogladanie.htm http://www.ewa.bicom.pl/3d/3dz1.htm http://www.ewa.bicom.pl/3d/3ds1.htm Mi to nie idzie najlepiej ale kilka jest nawet fajnych obrazeczkow |
Dla mnie zobaczyć co jest na stereogramie to kwestia 3sek ale wielu znajomych wogóle tego nie potrafi... ich strata ;)
ten w drugim linku jest kiepsko zrobiony |
najlepej sie oglada na papierze
moze pomoc zlapanie punktu dobrego widzenia tzn kolo 25cm od oka. calkiem fajne :) grappa01 w koncu udal ci sie watek :P |
No i mamy kolejny powód do świętowania :D hehehehe
|
swietowania? co masz na mysli? ;)
PS dla zaawansowanych wymiataja, narazie motyle zrobily namnie wrazenie, ide lookac dalej :) |
ehh nieważne ;)
Szkoda ze wszystkie stereogramy sa takie małe. Przydały by sie jakieś wielkie np 1280x1024. U mnie w szkole jakiś czas wisiał na scianie stereogram wielkości A2... to dopiero był fajny efekt :D |
Witam!
Ten kotek wyglada slicznie... sfinksy tez ok.. ale jakos mi sie nie podoba ten pierwszy :( |
od czterech lat sie na te obrazki patrze i nic. nie widze NIC.
nie wiem czy mnie to zalicza do jakiejs grupy inwalidzkiej, no po prostu nie moge tych obrazkow rozgrysc... |
Cytat:
|
Trzeba sie dobrze wpatrzec w jeden punkt z okreslonej odleglosci i poczekac az sie obraz z prawej storny nalozy na obraz z lewej (cos jak zez) :P Ciezko opisac jak tam cos zobaczyc :)
|
powiedzcie na czym zjawisko polega i czego szukac, bo narazie to D**A :)
|
hmmm
bierzesz i wpatrujesz sie w punkt srodkowy troszke w gore. i nie patrzysz na obrazek tylko tak jakby za obrazek i tedy elelmenty z obrazka zaczynaj z lewej stroy i z prawej strony nachodzic na srodek i sie porkywac wtedy sie tworzy efekt 3d. zauwaz ze te rysunki sa jakby symetryczne. wez spojrz przez firanke i szybe na jakis punkt po drugiej stroni ulicy albo cos widzisz ze firanka robi ci sie rozmazana i tak jakby sie rozlewa na prawo i lewo. w tych rysunkach tez o to chodzi z tymze sa one dopasowane te lewe i prawe strony i lapie oko prawie samo ostrosc gdzy juz sie zleja i widzisz calkiem wyraznie to juz w 3d. wez otworz sobie np FOTKI STEREO - SCIANA i spjrz sie w sordek obrazka ale "za obrazek" zauwazysz ze zaczyna ci sie ten rysunke rozjezdzac a te dwie postacie do siebie zblizac w centralnym punkcie.pozowo oku samumu sie dostroic albo pomoz mu zjechac te dwie postacie na siebie. wtedy to juz bedziesz widzial to w 3d :) milej zabawy! |
tak tak, wiem na czym zjawisko "zeza" polega... ;)
ja to robie tak... partrze sie na jakis punkt w pokoju - gdzies daleko, potem bez zmiany akomodacji (to chyba sie tak fachowo nazywa? biologie mialem ostatni raz 7 lat temu :) ) na obrazek. ale po pristu trzeba widziec czego szukac na tym obrazku ! :) |
Cytat:
A jak ktoś jest trzeźwy ?? ;) |
a wiecie, ze jak sie patrzy drugim sposobem (zez) to ludzie ROZNIE to odbieraja? chodzi mi oto, ze u niektorych jest cos wypukle, a u innych wklesle! :]
pozdro ;) |
Cytat:
Uważaj zeby ci tak nie zostało ;) |
Po kielichu zobaczcie to: http://gallery.boule.cz/thumbnails.php?album=10
|
http://www.wlb.vectranet.pl/~frej/stereogramy/
Na stronie można znajeść wyjaśnienie jak to działa i w jaki sposób oglądać :) |
Cytat:
na pocieszenie od dziadka Edzia masz: http://chez.kek.free.fr/bordel/indian.html |
tylko dlaczego ja nigdy nic takiego nie widze na tych rysunkach? moze latego ze mam zeza??:P
|
Cytat:
Zagadka dla zaawansowanych: co pływa w wodzie i ile tego jest? ;) http://gallery.boule.cz/albums/stereo/17.jpg |
A to bedzie proste dla poczatkujących bo ma kropki pomocnicze. Trzeba na nie tak patrzeć aby z 2 drobiły sie 3. Jak tak zrobicie to poniżej juz bedzie widac obrazek
http://www.wlb.vectranet.pl/~frej/st...ges/aircar.jpg http://www.wlb.vectranet.pl/~frej/st...mages/bird.jpg |
Cytat:
na tych twoich mi sie udalo :) papuga... a to pierwsze to nie wiem :P ale widzialem |
Cytat:
:zespol: Dawno nie widzialem czegos tak zaje***tego!! :rotfl: |
pierwsze to samochód (formuła) a drugie to ptak ;)
|
Cytat:
4 delfinki wprost na nas prawie wplywaja, ale faktycznie, ciezko zlapac. |
Zgadza się ;)
|
Cytat:
|
Cytat:
A jeśli chodzi o sposoby zobaczenia tych obrazków to jest jeszcze jeden - dość skuteczny. Otóż wiąć do ręki kartkę do obrazkiem i patrząc się w dal (np. na przeciwległą ścianę) zasłonić wzrok tą kartką (około 30 - 40 cm od twarzy). Chodzi tutaj o to, aby nie przenieść wzroku na obrazek, tylko dalej patrzeć się na ścianę. Wtedy dość łatwo można dostrzec właściwy rysunek. Inna sprawa, że jeśli ktoś nie ma LCD to ciężko mu będzie podnieść na wysokość twarzy 17'' bydlę ;) Chociaż tak w ogóle te stereogramy na komputerze to dla mnie chory pomysł... |
Kiedyś były zeszyty ze stereogramami ... fajna sprawa ...
Co do mnie to wole to oglądać na papierze ;) jest chyba lepszy efekt ;) |
Jakoś próbuje coś zobaczyć ale nic z tego, na papierze lepiej mi to szło.
|
Hmmm.... ja też nic nie widze :( Chyba zaczekam do weekendu, wtedy dopiero będe miał "rozmyty wzrok" to napewno zobacze i delfiny i białe myszki.
|
Cytat:
Może mi ktoś wytłumaczyć fachowo dlaczego tak się dzieje ??? Mej wiecej rozumiem o co chodzi no ale... ...::Update::... Dobra...znalazlem: ;) Cytat:
Cytat:
|
Ja zawsze skupiam wzrok przez obrazkiem. Tak jest o wiele łatwiej i nie spotkałem się ze stereogramem który byłby przez to źle odczytany. Chyba kolesiowi się coś pomyliło pisząc tego arta ;P Sposób pierwszy jest lepszy i pod tym kątem robione są stereogramy.
|
kwiesta treningu ;)
kiedys doslownie w sekunde wychwytywalem te cuda z obrazkow, a dzis cos kiepsko mi szlo, no ale kilka minut i coraz szybciej dostrzegam co sie tam kryje :) |
A macie może jakieś strony z których można ściągnąc serie tych obrazków stereizomerów np. w postaci pliku spakowanego.....
|
posciagaj sobie pojedyncze obrazki i je spakuj...
??? |
Cytat:
^_^ ^_^ mr_spock ktos kiedy powiedzial "nie ma glupich pytan, sa glupie odpowiedzi" ale ja powiem tak: "nie ma glupich odpowiedzi, sa glupie pytania" tak trzymac! ;) pozdrawiam! |
Edwardo ....... te komentarze nie są potrzebne ........
|
Cytat:
pozdro ;) |
tak, nabijam sobie posty, chce do jutra dojsc do rownych 2000 :P
ciezko bedzie, ale dla chcacego nic trudnego ^_^ |
Bez komentarzy kolegi Edwardo było by nudno ;) :spoko:
grappa01 daj na luz bo znowu zrobi się niemiła atmosfera :) |
Cytat:
O tak :) nudno by bylo bez jego wystepów :) || |
Cytat:
|
Cytat:
jeszcze troche i powstanie sonda: "czy dac uzytkownikowi Edwardo bananka?" ;) |
Cytat:
pozdro ;) |
Cytat:
|
Cytat:
co masz na mysli? z tego co obserwuje to Ty z MacGyverem jestescie przodownikami (mam nadzieje ze MacGyver nie obrazi sie o to slowo ;) ) prowadzenia dyskusji na oftopicu. nie mowie kto jest przodownikiem zakladania nowych watkow, bo to kazdy wie i nie bede pokazywal, ze to ukhmmm no tak mialem nie pokazywac ;) co do :banan: ej no! bo jeszcze Ci z gory podlapia wasze bananowe pomysly i sie stanie co sie stac nie ma... a banana to moge chciec od 2 do 15 sierpnia ;) bo wtedy bede poza swiatem ;) no chyba ze z wapa bede czytal posty, ale jakos nie bardzo moge sobie to wyobrazic... forum.cdrinfo.pl na komorce... o w morde... a jakie rachunki bylyby wtedy...huhuhuu... PS proponuje ikonke banana przeniesc do skladu ikon zaraz kolo okan pisania, bo szkoda czasu klikac [Więcej] |
Czemu dales link do cytatu mojego posta?? :>
Chyba sie Edek nie gniewasz za bananka? :):P Taki kolezenski zart :) Tak... z MacGyverem jestesmy przodownicy pracy... wyrabiamy po 300% normy :) |
mr_spock
linka juz poprawilem, wybaczysz ze moj blad ;) co do gniewania sie za bananka: tak obrazam sie! ;) bo wymadrzasz sie, a malo wiesz, musisz dorosnac, bo robisz zlewke z czegos, o czym nie masz "bialego" pojecia :banan: i przestan juz z kolezenskimi zartami! nie no zarcik! wszytko to pozyzsze jest przepelnione ironia i zartem! nie brac na powaznie! co do przodownikow: przynajmniej mam co robic caly dzien: klik - forum.cdrinfo.pl, klik - odpisz i tak srednio co godzine ;) a bo nudy i nudy... no ale nudy sie koncza jutro :/ staly net tez :( |
Takich przodowników to już tu było wielu ;)... a ja sobie od czasu do czasu coś napiszę
|
No ja chciałem dziś oficjalnie powiedzieć Cześć!
Więc wszytkim mowię CZEŚĆ! Pozdrawiam gorąco! Miłych wakacji, pogawędek na forum. Czasem bede wpadał do Was zobaczyć co sie dzieje :) Czasem napisze jakiegos złośliwego posta, a czasem nie ;) No chyba, że coś się stanie i nagle Neo dorwe w łapki :) to wtedy znowu będę zaglądał 2 razy dziennie (conajmniej! ;) ) Jeszcze raz pozdrawiam! PS: Ładnie posta napisałem? Polskie literki, interpunkcja i wogóle... tak na częściowe pożegnanie! :) |
No wiec czesc!
Bedzie nam smutno bez ciebie :'( Na jak dlugo wyjezdzasz?? 3maj sie ;) |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Również pozdrawiam i życze miłych wakacji i niskich rachunków za telefon ;) 8) :piwo: |
Chlopak tylko na wykopki jedzie, a wy sie zegnacie jakby go zamykali ;):):P
Nie... no szkoda... wpadaj, wpadaj czasmi:) |
no juz wpadam :)
nie tesknijcie nie bedzie zle:) teoretycznie dostep bede mial, modemowy :/ da rade, jeszcze nie raz bede 2mm od bananowej linii :) jeszcze nie raz z oftopicu zrobimy oftopic ;) przeciez nie umieram, tylko zmieniam miejsce zamieszkania na jakies 2 miesiace a w sumie to nawet dwa miejsca zamieszkania... kielce - warszawa - czasem jeszcze krakow... ale we wrzesniuz nowu sobie popykamy na maxa dzienki za takie fajne posty! nie no buziaki poprostu wam sie naleza :) =* =* |
Trzymaj sie Edwardo - nie pij za mocno :) wpadaj na forum i do cieplej wody :).
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:24. |