Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Umiecie na to patrzeć??? Stereogramy .... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/umiecie-patrzec-stereogramy-36212/)

grappa01 21.06.2004 01:01

Umiecie na to patrzeć??? Stereogramy ....

Witam
Bawiliście się kiedys w stereogramy ....

np.:
http://www.ewa.bicom.pl/3d/ogladanie.htm
http://www.ewa.bicom.pl/3d/3dz1.htm
http://www.ewa.bicom.pl/3d/3ds1.htm

Mi to nie idzie najlepiej ale kilka jest nawet fajnych obrazeczkow

Ziele 21.06.2004 01:21

Dla mnie zobaczyć co jest na stereogramie to kwestia 3sek ale wielu znajomych wogóle tego nie potrafi... ich strata ;)

ten w drugim linku jest kiepsko zrobiony

Edwardo 21.06.2004 01:36

najlepej sie oglada na papierze
moze pomoc zlapanie punktu dobrego widzenia tzn kolo 25cm od oka.
calkiem fajne :)

grappa01 w koncu udal ci sie watek :P

Ziele 21.06.2004 01:51

No i mamy kolejny powód do świętowania :D hehehehe

Edwardo 21.06.2004 01:53

swietowania? co masz na mysli? ;)

PS dla zaawansowanych wymiataja, narazie motyle zrobily namnie wrazenie, ide lookac dalej :)

Ziele 21.06.2004 02:11

ehh nieważne ;)

Szkoda ze wszystkie stereogramy sa takie małe. Przydały by sie jakieś wielkie np 1280x1024. U mnie w szkole jakiś czas wisiał na scianie stereogram wielkości A2... to dopiero był fajny efekt :D

Remix 21.06.2004 02:59

Witam!

Ten kotek wyglada slicznie... sfinksy tez ok.. ale jakos mi sie nie podoba ten pierwszy :(

shuma02 21.06.2004 04:12

od czterech lat sie na te obrazki patrze i nic. nie widze NIC.

nie wiem czy mnie to zalicza do jakiejs grupy inwalidzkiej, no po prostu nie moge tych obrazkow rozgrysc...

michal_zb 21.06.2004 07:18

Cytat:

Napisany przez shuma02
od czterech lat sie na te obrazki patrze i nic. nie wiedze NIC.

nie wiem czy mnie to zalicza do jakiejs grupy inwalidzkiej, no po prostu nie moge tych obrazkow rozgrysc...

no właśnie, o co w tym biega, obrazek jak obrazek...

marynarz 21.06.2004 11:02

Trzeba sie dobrze wpatrzec w jeden punkt z okreslonej odleglosci i poczekac az sie obraz z prawej storny nalozy na obraz z lewej (cos jak zez) :P Ciezko opisac jak tam cos zobaczyc :)

mr_spock 21.06.2004 11:04

powiedzcie na czym zjawisko polega i czego szukac, bo narazie to D**A :)

Edwardo 21.06.2004 11:27

hmmm
bierzesz i wpatrujesz sie w punkt srodkowy troszke w gore.
i nie patrzysz na obrazek tylko tak jakby za obrazek i tedy elelmenty z obrazka zaczynaj z lewej stroy i z prawej strony nachodzic na srodek i sie porkywac wtedy sie tworzy efekt 3d. zauwaz ze te rysunki sa jakby symetryczne.
wez spojrz przez firanke i szybe na jakis punkt po drugiej stroni ulicy albo cos
widzisz ze firanka robi ci sie rozmazana i tak jakby sie rozlewa na prawo i lewo.
w tych rysunkach tez o to chodzi z tymze sa one dopasowane te lewe i prawe strony i lapie oko prawie samo ostrosc gdzy juz sie zleja i widzisz calkiem wyraznie to juz w 3d.

wez otworz sobie np FOTKI STEREO - SCIANA i spjrz sie w sordek obrazka ale "za obrazek" zauwazysz ze zaczyna ci sie ten rysunke rozjezdzac a te dwie postacie do siebie zblizac w centralnym punkcie.pozowo oku samumu sie dostroic albo pomoz mu zjechac te dwie postacie na siebie. wtedy to juz bedziesz widzial to w 3d :)

milej zabawy!

mr_spock 21.06.2004 11:35

tak tak, wiem na czym zjawisko "zeza" polega... ;)

ja to robie tak... partrze sie na jakis punkt w pokoju - gdzies daleko, potem bez zmiany akomodacji (to chyba sie tak fachowo nazywa? biologie mialem ostatni raz 7 lat temu :) ) na obrazek.
ale po pristu trzeba widziec czego szukac na tym obrazku ! :)

Patrixs 21.06.2004 11:57

Cytat:

Napisany przez marynarz
Trzeba sie dobrze wpatrzec w jeden punkt z okreslonej odleglosci i poczekac az sie obraz z prawej storny nalozy na obraz z lewej (cos jak zez) :P Ciezko opisac jak tam cos zobaczyc :)

A jak ktoś jest trzeźwy ?? ;)

Smartek 21.06.2004 12:15

a wiecie, ze jak sie patrzy drugim sposobem (zez) to ludzie ROZNIE to odbieraja? chodzi mi oto, ze u niektorych jest cos wypukle, a u innych wklesle! :]
pozdro ;)

Patrixs 21.06.2004 12:18

Cytat:

Napisany przez Smartek
jak sie patrzy drugim sposobem (zez)...
pozdro ;)

Uważaj zeby ci tak nie zostało ;)

Patrixs 21.06.2004 12:27

Po kielichu zobaczcie to: http://gallery.boule.cz/thumbnails.php?album=10

Patrixs 21.06.2004 12:29

http://www.wlb.vectranet.pl/~frej/stereogramy/

Na stronie można znajeść wyjaśnienie jak to działa i w jaki sposób oglądać :)

Edwardo 21.06.2004 12:40

Cytat:

Napisany przez mr_spock
tak tak, wiem na czym zjawisko "zeza" polega... ;)

ja to robie tak... partrze sie na jakis punkt w pokoju - gdzies daleko, potem bez zmiany akomodacji (to chyba sie tak fachowo nazywa? biologie mialem ostatni raz 7 lat temu :) ) na obrazek.
ale po pristu trzeba widziec czego szukac na tym obrazku ! :)

na pocieszenie od dziadka Edzia masz:
http://chez.kek.free.fr/bordel/indian.html

Stef 21.06.2004 12:46

tylko dlaczego ja nigdy nic takiego nie widze na tych rysunkach? moze latego ze mam zeza??:P

Ziele 21.06.2004 13:01

Cytat:

Napisany przez Patrixs

Fajna galeria, łatwo zobaczyc co na nich jest poza jednym ;)
Zagadka dla zaawansowanych: co pływa w wodzie i ile tego jest? ;)

http://gallery.boule.cz/albums/stereo/17.jpg

Ziele 21.06.2004 13:08

A to bedzie proste dla poczatkujących bo ma kropki pomocnicze. Trzeba na nie tak patrzeć aby z 2 drobiły sie 3. Jak tak zrobicie to poniżej juz bedzie widac obrazek

http://www.wlb.vectranet.pl/~frej/st...ges/aircar.jpg

http://www.wlb.vectranet.pl/~frej/st...mages/bird.jpg

mr_spock 21.06.2004 13:16

Cytat:

Napisany przez Ziele
A to bedzie proste dla poczatkujących bo ma kropki pomocnicze. Trzeba na nie tak patrzeć aby z 2 drobiły sie 3. Jak tak zrobicie to poniżej juz bedzie widac obrazek
....

Kurde... dzieki Ziele!

na tych twoich mi sie udalo :)
papuga... a to pierwsze to nie wiem :P
ale widzialem

mr_spock 21.06.2004 13:20

Cytat:

Napisany przez Edwardo
na pocieszenie od dziadka Edzia masz:
http://chez.kek.free.fr/bordel/indian.html

WOW... ale mixer!!!
:zespol:

Dawno nie widzialem czegos tak zaje***tego!!
:rotfl:

Ziele 21.06.2004 13:21

pierwsze to samochód (formuła) a drugie to ptak ;)

Edwardo 21.06.2004 13:22

Cytat:

Napisany przez Ziele
Fajna galeria, łatwo zobaczyc co na nich jest poza jednym ;)
Zagadka dla zaawansowanych: co pływa w wodzie i ile tego jest? ;)

http://gallery.boule.cz/albums/stereo/17.jpg

4 delfinki wprost na nas prawie wplywaja, ale faktycznie, ciezko zlapac.

Ziele 21.06.2004 13:24

Zgadza się ;)

andrzejj9 21.06.2004 13:34

Cytat:

Napisany przez Patrixs
A jak ktoś jest trzeźwy ?? ;)

:spoko:

andrzejj9 21.06.2004 13:39

Cytat:

Napisany przez Smartek
a wiecie, ze jak sie patrzy drugim sposobem (zez) to ludzie ROZNIE to odbieraja? chodzi mi oto, ze u niektorych jest cos wypukle, a u innych wklesle! :]
pozdro ;)

A to już wyższa szkoła jazdy :) Ale można przy odrobinie wprawy samemu decydować, czy obrazki mają być wypukłe, czy wklęsłe. Trzeba po prostu opanować do perfekcji sztukę robienia zeza ;)

A jeśli chodzi o sposoby zobaczenia tych obrazków to jest jeszcze jeden - dość skuteczny. Otóż wiąć do ręki kartkę do obrazkiem i patrząc się w dal (np. na przeciwległą ścianę) zasłonić wzrok tą kartką (około 30 - 40 cm od twarzy). Chodzi tutaj o to, aby nie przenieść wzroku na obrazek, tylko dalej patrzeć się na ścianę. Wtedy dość łatwo można dostrzec właściwy rysunek.

Inna sprawa, że jeśli ktoś nie ma LCD to ciężko mu będzie podnieść na wysokość twarzy 17'' bydlę ;)

Chociaż tak w ogóle te stereogramy na komputerze to dla mnie chory pomysł...

MacGyver 21.06.2004 13:50

Kiedyś były zeszyty ze stereogramami ... fajna sprawa ...
Co do mnie to wole to oglądać na papierze ;) jest chyba lepszy efekt ;)

piotrek123 21.06.2004 14:23

Jakoś próbuje coś zobaczyć ale nic z tego, na papierze lepiej mi to szło.

Patrixs 21.06.2004 14:55

Hmmm.... ja też nic nie widze :( Chyba zaczekam do weekendu, wtedy dopiero będe miał "rozmyty wzrok" to napewno zobacze i delfiny i białe myszki.

MacGyver 21.06.2004 15:00

Cytat:

Napisany przez Patrixs
Hmmm.... ja też nic nie widze :( Chyba zaczekam do weekendu, wtedy dopiero będe miał "rozmyty wzrok" to napewno zobacze i delfiny i białe myszki.

Tutaj na obrazkach w "wersji elektronicznej" ciężko jest uzyskać własciwy efekt ... każdemu lepiej to przychodzi jak ma przed sobą kartkę :)
Może mi ktoś wytłumaczyć fachowo dlaczego tak się dzieje ??? Mej wiecej rozumiem o co chodzi no ale...

...::Update::...
Dobra...znalazlem: ;)
Cytat:

Z czystym sumieniem można powiedzieć, że zjawisko widoczne podczas oglądania stereogramów jest fascynujące. Widoczny wtedy trzeci wymiar powstaje poprzez zmylenie naszego mózgu. Aby to dokładnie zrozumieć trzeba przynajmniej powierzchniowo poznać sposób interpretacji obrazów odbieranych przez oczy i dostarczanych do mózgu.
Bardzo łatwo jest zauważyć, że skoro oczy są rozmieszczone w pewnej odleglości od siebie, to każde z nich patrzy z innej perspektywy. Skutkiem tego jest to, że obraz z obu oczu nieco się różni (aby to zobaczyć, spróbuj wysunąć palec wskazujący na odległość 50 cm i spojrzeć na dowolny obiekt znajdujący się w dość dużej odległości od Ciebie raz okiem prawym, a raz lewym - palec powinien się wtedy "przesunąć" względem tego przedmiotu). Kiedy następnie obrazy trafiają do mózgu, są porównywane i na ich podstawie mózg ostatecznie określa, ktory z przedmiotów jest bardziej od nas oddalony, a który mniej. Większe różnice między dwoma obrazami oznaczają, że przedmiot znajduje się bliżej nas, a mniejsze, że jest dalej.
Opisane wyżej zjawisko wykorzystali ludzie już w XIX wieku, tworząc pierwsze prymitywne stereogramy. Te spotykane dzisiaj są o wiele bardziej skomplikowane, co możliwe jest głównie dzięki wykorzystaniu komputerów przy ich generowaniu. Zasada ich działanie pozostaje jednak taka sama. Kiedy na umiejętnie spreparowany obrazek odpowiednio się spojrzy, można zaobserwować trójwymiarowe obiekty. Polega to na tym, że ogniskując wzrok niejako za obrazkiem dwa punkty znajdujące się w odpowiedniej odległości od siebie zlewają się w jeden. W ten sposób mózg interpretuje je jako jeden punkt, znajdujący się w danej odległości od nas. Analizując wszystkie punkty tworzy ostatecznie cały, w pełni trójwymiarowy obraz.
Cytat:

Pewne jest, że jeśli chce się w stereogramie zobaczyć ukryty trzeci wymiar nie należy skupiać wzroku na powierzchni kartki. Co należy zatem zrobić? Ogólnie mówi się o dwóch szkołach oglądania stereogramów. Jedna z nich mówi o skupieniu wzroku PRZED obrazkiem, a druga ZA nim. Tego pierwszego sposobu nie polecam, gdyż stereogramy będą wtedy widziane odwrotnie - to, co ma być wypukłe będzie wklęsłe i vice versa.
Skupić wzrok za obrazkiem, na który się patrzy jest jednak początkowo bardzo trudno. Sam wielokrotnie spędzałem po kilkadziesiąt minut gapiąc się z zezem w różne plamy, co przeważnie kończyło się frustracją i rzuceniem wszystkiego w kąt. Kiedy jednak raz osiągnąłem odpowiedni rozstaw oczu :) nauczyłem się tego chyba do końca życia.
Polecić mogę jednak pewien trick dla początkujących - jeśli posiadasz stereogram na kartce weź ją do ręki i patrząc się na jakiś niezbyt odległy (max 50 cm od Ciebie) przedmiot wsuń kartkę ze stereogramem w odległości ok 20-30 cm od swoich oczu. Staraj się jednocześnie nie dopuścić do zmiany miejsca skupienia wzroku.
Drugim sposobem jest zblizenie stereogramu na odleglość ok. 15 cm od oczu i stopniowe jego oddalanie - również bez zmiany miejsca skupienia wzroku.
Życzę powodzenia i dużo cierpliwości, gdzyż jak już powiedziałem, sam kiedyś przez to przechodziłem, także wiem jak trudne potrafi być nauczenie oczu do patrzenia tam, gdzie nic nie ma :).

Ziele 21.06.2004 15:37

Ja zawsze skupiam wzrok przez obrazkiem. Tak jest o wiele łatwiej i nie spotkałem się ze stereogramem który byłby przez to źle odczytany. Chyba kolesiowi się coś pomyliło pisząc tego arta ;P Sposób pierwszy jest lepszy i pod tym kątem robione są stereogramy.

Y@nkee_PL 21.06.2004 16:23

kwiesta treningu ;)
kiedys doslownie w sekunde wychwytywalem te cuda z obrazkow, a dzis cos kiepsko mi szlo, no ale kilka minut i coraz szybciej dostrzegam co sie tam kryje :)

grappa01 21.06.2004 16:32

A macie może jakieś strony z których można ściągnąc serie tych obrazków stereizomerów np. w postaci pliku spakowanego.....

mr_spock 21.06.2004 16:38

posciagaj sobie pojedyncze obrazki i je spakuj...

???

Edwardo 21.06.2004 16:51

Cytat:

Napisany przez mr_spock
posciagaj sobie pojedyncze obrazki i je spakuj...

???

^_^ ^_^

mr_spock

ktos kiedy powiedzial "nie ma glupich pytan, sa glupie odpowiedzi"

ale ja powiem tak: "nie ma glupich odpowiedzi, sa glupie pytania"
tak trzymac! ;)

pozdrawiam!

grappa01 21.06.2004 21:54

Edwardo ....... te komentarze nie są potrzebne ........

Smartek 21.06.2004 22:14

Cytat:

Napisany przez grappa01
Edwardo ....... te komentarze nie są potrzebne ........

jednakze smieszne :banan:
pozdro ;)

Edwardo 21.06.2004 22:24

tak, nabijam sobie posty, chce do jutra dojsc do rownych 2000 :P
ciezko bedzie, ale dla chcacego nic trudnego

^_^

MacGyver 21.06.2004 23:01

Bez komentarzy kolegi Edwardo było by nudno ;) :spoko:
grappa01 daj na luz bo znowu zrobi się niemiła atmosfera :)

mr_spock 21.06.2004 23:13

Cytat:

Napisany przez MacGyver
Bez komentarzy kolegi Edwardo było by nudno ;) :spoko:
...

O tak :)
nudno by bylo bez jego wystepów :) ||

MacGyver 21.06.2004 23:20

Cytat:

Napisany przez mr_spock

tiakkk ... i robienia oftopików z oftopików ... ;) :)

mr_spock 21.06.2004 23:34

Cytat:

Napisany przez MacGyver
tiakkk ... i robienia oftopików z oftopików ... ;) :)

Noo, nieladnie Edek...

jeszcze troche i powstanie sonda: "czy dac uzytkownikowi Edwardo bananka?"

;)

Smartek 21.06.2004 23:44

Cytat:

Napisany przez mr_spock
Noo, nieladnie Edek...

jeszcze troche i powstanie sonda: "czy dac uzytkownikowi Edwardo bananka?"

;)

tego: :banan: ?? :D :D ^_^ ^_^
pozdro ;)

mr_spock 21.06.2004 23:49

Cytat:

Napisany przez Smartek
tego: :banan: ?? :D :D ^_^ ^_^
pozdro ;)

tez :)

Edwardo 21.06.2004 23:58

Cytat:

Napisany przez mr_spock

co masz na mysli?
z tego co obserwuje to Ty z MacGyverem jestescie przodownikami (mam nadzieje ze MacGyver nie obrazi sie o to slowo ;) ) prowadzenia dyskusji na oftopicu.
nie mowie kto jest przodownikiem zakladania nowych watkow, bo to kazdy wie i nie bede pokazywal, ze to ukhmmm no tak mialem nie pokazywac ;)

co do :banan:
ej no!
bo jeszcze Ci z gory podlapia wasze bananowe pomysly i sie stanie co sie stac nie ma...
a banana to moge chciec od 2 do 15 sierpnia ;) bo wtedy bede poza swiatem ;)
no chyba ze z wapa bede czytal posty, ale jakos nie bardzo moge sobie to wyobrazic... forum.cdrinfo.pl na komorce... o w morde...
a jakie rachunki bylyby wtedy...huhuhuu...

PS proponuje ikonke banana przeniesc do skladu ikon zaraz kolo okan pisania, bo szkoda czasu klikac [Więcej]

mr_spock 22.06.2004 00:18

Czemu dales link do cytatu mojego posta?? :>

Chyba sie Edek nie gniewasz za bananka? :):P

Taki kolezenski zart :)

Tak... z MacGyverem jestesmy przodownicy pracy... wyrabiamy po 300% normy :)

Edwardo 22.06.2004 00:32

mr_spock

linka juz poprawilem, wybaczysz ze moj blad ;)

co do gniewania sie za bananka:
tak obrazam sie! ;)
bo wymadrzasz sie, a malo wiesz, musisz dorosnac, bo robisz zlewke z czegos, o czym nie masz "bialego" pojecia :banan:

i przestan juz z kolezenskimi zartami!

nie no zarcik! wszytko to pozyzsze jest przepelnione ironia i zartem! nie brac na powaznie!

co do przodownikow:
przynajmniej mam co robic caly dzien: klik - forum.cdrinfo.pl, klik - odpisz i tak srednio co godzine ;)
a bo nudy i nudy...
no ale nudy sie koncza jutro :/ staly net tez :(

Ziele 22.06.2004 02:14

Takich przodowników to już tu było wielu ;)... a ja sobie od czasu do czasu coś napiszę

Edwardo 22.06.2004 11:54

No ja chciałem dziś oficjalnie powiedzieć Cześć!
Więc wszytkim mowię CZEŚĆ! Pozdrawiam gorąco!
Miłych wakacji, pogawędek na forum.
Czasem bede wpadał do Was zobaczyć co sie dzieje :)
Czasem napisze jakiegos złośliwego posta, a czasem nie ;)

No chyba, że coś się stanie i nagle Neo dorwe w łapki :) to wtedy znowu będę zaglądał 2 razy dziennie (conajmniej! ;) )

Jeszcze raz pozdrawiam!

PS: Ładnie posta napisałem? Polskie literki, interpunkcja i wogóle... tak na częściowe pożegnanie! :)

czero 22.06.2004 12:12

No wiec czesc!
Bedzie nam smutno bez ciebie :'(
Na jak dlugo wyjezdzasz??
3maj sie ;)

MacGyver 22.06.2004 12:29

Cytat:

Napisany przez mr_spock
[...] jeszcze troche i powstanie sonda: "czy dac uzytkownikowi Edwardo bananka?"

I pewnie Edwardo sam go założy :)
Cytat:

Napisany przez Smartek
tego :banan: ??

Smartek ostatnio dowciapny się zrobiłes ;) :spoko:
Cytat:

Napisany przez Edwardo
mam nadzieje ze MacGyver nie obrazi sie o to slowo

... nie no skąd ... ja obrażać sie ... i to jeszcze na Ciebie :piwo: ;)
Cytat:

Napisany przez mr_spock
Tak... z MacGyverem jestesmy przodownicy pracy... wyrabiamy po 300% normy

300% :O :O wow ... no nieźli jestesmy Spock ;)
Cytat:

Napisany przez Edwardo
No ja chciałem dziś oficjalnie powiedzieć Cześć!
Więc wszytkim mowię CZEŚĆ! Pozdrawiam gorąco!
Miłych wakacji, pogawędek na forum.
Czasem bede wpadał do Was zobaczyć co sie dzieje
Czasem napisze jakiegos złośliwego posta, a czasem nie

heh ... szkoda, że "zmykasz" na jakiś czas ;) ... bedzie jednego oftopikowego smerfa mnej ;) ... ale wpadaj co jakis czas i :pisze:
Również pozdrawiam i życze miłych wakacji i niskich rachunków za telefon ;) 8) :piwo:

mr_spock 22.06.2004 12:38

Chlopak tylko na wykopki jedzie, a wy sie zegnacie jakby go zamykali ;):):P

Nie... no szkoda... wpadaj, wpadaj czasmi:)

Edwardo 22.06.2004 13:08

no juz wpadam :)

nie tesknijcie nie bedzie zle:)
teoretycznie dostep bede mial, modemowy :/
da rade, jeszcze nie raz bede 2mm od bananowej linii :)
jeszcze nie raz z oftopicu zrobimy oftopic ;)
przeciez nie umieram, tylko zmieniam miejsce zamieszkania na jakies 2 miesiace
a w sumie to nawet dwa miejsca zamieszkania...
kielce - warszawa - czasem jeszcze krakow... ale we wrzesniuz nowu sobie popykamy na maxa
dzienki za takie fajne posty!

nie no buziaki poprostu wam sie naleza :) =* =*

Loczek 22.06.2004 14:38

Trzymaj sie Edwardo - nie pij za mocno :) wpadaj na forum i do cieplej wody :).

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:24.