![]() |
Wasz ulubiony format kompresji plików muzycznych
Ciekawe jaki jest wasz ja stawiam na ogg w stratnych i ape w bezstratnych.
|
mp3, bo jest najbardziej popularny. A tak na marginesie - to wydaje mi się że to już kiedyś było.
|
A ja tam lubie MPC, ja nie mam słuchu ale napewno brzmi lepiej od mp3 ;), a ogg też ma dość ładna jakość przy niskich bitrate..
Pozdro |
No jak najbardziej MP3 ;)
|
mp3 :spoko:
|
preferuję ostatnio tylko mpc - format, który umożliwia bezstratną kompresję.
|
Co ja się będe rozpisywał mp3.
:mruga: |
Ja preferuję MP3 - najbardziej popularny.
|
Poprawka @woitas MPC jest formatem STRATNYM ale bardzo mało stratnym ale to nie oznacza że jest bezstratny ;)
|
dla mnie tylko mp3:taktak:
|
mp3 :spoko:
|
ogólnie to mp3 , ale najlepszy dla wyskoich przepływności jest OGG ,AAC .
|
MPC jest stratne!
Poza tym bezsensu jest stawiać formaty bezstratne i stratne obok siebie. Ale jeżeli chodzi o ulubiony format i nieważne do czego to wykorzystujemy to chyba ok :). Zagłosowałem na MPC (pozdrowienia dla Sida! :) ). Drugie miejsce APE. --EDIT:-- Hmmm, ale za to WAV nie jest formatem KOMPRESJI plików muzycznych. Tzn. o ile wiem. |
mp3 bo w samochodzie moge sluchac.
|
ogg... :)
|
Ja nie napisałem WAV normalnie jest tylko 10 pozycji a WAVE jest 11 :D
|
Cytat:
rzecjzywiście przegapiłem, że to mają być formaty kompresji plików. Wave z tego co również się orientuje jest formatem bezstratnym dźwięku. Sory... ja zaznaczyłem oczywiście mp3 :) |
mp3 4ever
|
mp3, poniewaz jest najpopularniejszy
|
Cytat:
pozdrowienia |
mp3, dlaczego? z wygody i lenistwa :D
|
mp3 w duzym bite, satysfakcjonuje mnie 196 ale nie pogradze 256 :) no i albumiki jak mam jak to zasysam w MPC
|
mp3 - powód bo jest najpopularniejszy, jak szukam piosenki to w 99 % przypadków piosenka bedzie w formacie mp3...
|
MPC RuleZ :D A potem APE i OGG :)
|
A ja mam pytanie dotyczace Flac.....
...Rozumiem ze jest format kompresji stratny, czym sie hmmmm powiedzmy charakteryzuje, wazy wiecej.....???? ...Czy chodzi w nim o to ze moze miec lepsza jakosc[to wydaje sie byc logiczne] od np. mpc.... Przy mpc uzyskuje ok 270kbps[Xtreme, --braindead], teraz "jestem w tarakcie stawania sie" :mruga: posiadaczem koncertu Metallicy z Chorzowa we Flac tam widze ok 700kbps, jakosc mi przynajmniej wydaje sie nie osiagalna w mp3, czy mpc... Innymi slowy Flac moze miec wiekszy bitrate od, np mpc....??? |
Do poważnej i metalu tylko ogg. Do popularnej techniawy mp3:) pozdrawiam wszystkich:)
|
Cytat:
A skrót FLAC oznacza Free Lossless Audio Codec (to tak dla niewiedzących) :) |
mp3 - przyzwyczajenie,lenistwo...mi tam starcza :)
|
Cytat:
|
mp3, najkepiej ze zmiennym VBR
|
1. APE (Monkeys Audio) - bo bezstratny
2. MP3 ale najlepiej kodekiem LAME Jabba |
Ja stawiam na MP3, a dlaczego - bo najbardziej popularny i dość zadawalający pod względem jakość/rozmiar. A jak chce coś dobrej jakości to WAV i nagrywam płytke.
|
formaty lossless (APE,FLAC,SHN) są dobre do przechowywania muzyki, kiedy nie masz miejsca na płytki CDR (można wrzucić pliki APE na DVDR). Ale głównie służą do wrzucania muzyki do Sieci (grupy binarne). Mamy wtedy o połowę mniejsze pliki (a więc szybciej się ściągną) a można wypalić z nich normalną płytę CDR Audio po dekompresji.
Jabba |
Jak dla mnie najlepszym formatem kompresji jest AC3 (ale tylko dlatego, że mój wzmacniacz nie dekoduje DTS).
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:29. |