![]() |
Ile "wytrzymała" Twoja nagrywarka CD-RW?
Witam, z okazji, że dawno nie było ankiety w tym dziale i ogólnego "zbiorowego" tematu pytam ile czasu przetrwała Wasza nagrywarka CD-RW, czy ta, którą teraz macie, czy ta która jest rekordzistą (ale już padła).
Podajcie też model i firmę oczywiście ;) Ja? 1,5 roku mam LG 48X i działa ciągle jak nowa. Z racji tej, że to moja pierwsza nagrywarka, więc zobaczymy jaki będzie rekord :) Pozdrawiam! |
Cytat:
Ja mam też LG z tym że GCE8160b czyli 16x 10x 40x i trzyma się bardzo dobrze już od 4 latek - dalej chula jak trzeba.... |
jak ktoras mi padnie to dam znac ;)
|
Teraz to już moja 4 nagrywarka ...
Teac W-54E x4 LG CED-8080B x8 LiteOn Ltr-32123S LiteOn Ltr-52327S padła tylko jedna Lite-On LTR-32123S po niej kupiłem LTR-52327S narazie jest spoko :)). Poprzednie sprzedawałem na rzecz szybszych;) |
Cytat:
Nie trzeba pisać tylko o "padniętych". |
Od ok 3 lat mam LG GCE8240B i śmiga do tej pory (jest to moja pierwsz nagrywarka)...
|
Teac CD-W516EB - zakupiona w 2001 roku nadal dziala [u sasiada]
LiteOn LTR-40125S - zakupiona w 2002 roku nadal dziala [u kolegi ;)] LiteOn LTR-52327S - zeszloroczna nadal dziala [ u mnie ;)] juz zwykle cdromy mi szybciej padaly, te wypalarki sa jak syrenki - nie do zdarcia ;) :spoko: |
Ja mam od ponad 4 lat LG CED-8080B, do tej pory wypala płytki bezbłednie.
Żaden inny naped nie wytrzymał mi taki długi okres czasu. LG jest:spoko: |
Od 5 lat i 11 miesięcy mam HP CDWriter+ 9310i. Mimo tego miałem wiele innych nagrywarek, ale ten HP CDWriter+ 9310i jest the best. Nagrywam w niej audio. 0 błędów! Najlepsza nagrywarka na świecie mimo tego że ma tylko 10x
|
Teraz mam dopiero drugą nagrywarke, moja pierwsza padła po dwóch latach, ale było to spowodowane przepięciem :zly: a była to nagrywarka RICOH MP7320A, a teraz mam od trzech mieśięcy LG GCE-8525B i narazie działa bez zarzutu
Pozdro ;) |
Moja GCE8160b ciągnie dalej ładnie. Będzie ze 3 latka.
|
Miałem LG 8480B 48x16x48 i po roku padł laserek. Oddałem do serwisu niby zrobili ale nie chodziła już tak samo więc ją sprzedałem i kupiłem LiteOn'a 52327S a ten jak na razie się trzyma znakomicie.
|
Kupiłem swego czasu za sakramenckie pieniądze (1300PLN bez kontrolera) Yamahę 4416S, padła po 5 miesiącach, wymienili na 6416S, ta padła po kolejnych kilku miesiącach i wymienili na 8424S - i ta ostatnia padła (jeszcze jako tako czyta, ale trochę danych straciłem przez niby nagrane płytki) dopiero niedawno, czyli pochodziła z 3 lata
|
Lite-on 52327S ciągnie od ponad roku. A wypalam bardzo dużo płyt (około 10 na dzień). Jest OK :>
|
a ja mialem LG 8080b od samej premiery prawe, czyli od okolo 5 lat [poprawcie mnie jak sie myle] ale sprzedalem ja koledze na rzecz 8520b ktora mam juz tyle co Ciapek. Zadna nie padla, obie pala wysmienicia
pozdro ;) |
Teac W58E - po 3 latach poszedl do piwnicy, gdzie lezakuje, choc sprawny jest (choc po koniec zaczelomu sie zdarzac bledy fiksacji)
od grudnia mam LiteOn'a 52327S i nie moge najmniejszego zlego slowa o nim powiedziec, tylko mi dvd nie nagrywa :> |
"To ja może od początku to zarymuje..."
To około 6 lat temu kupiłem za 1599zł swoją pierwszą nagrywarke HP CDWriter+ 9310i [10x4x32x]do której był dołączony EasyCDCreator3.5. Wtedy jeszcze nie umiałem nagrywać (miałem 10/11) lat :P. Wszystko nagrywałem 10X... I coniektóre płyty się waliły bo było 8x, dopiero puźniej wpadłem o co chodzi. Zainstalowałem nero itp... Puźniej kolega sobie kupił Lite-ON'a 24103S ale z biosem 40125W <- tak pokazuje ale to jest 40123S (podkręcona). Ja nie mogłem wytrzymać że mu płyta się nagrywa 3 minuty a mi 6, chciaż że mi się nagrywa bardzo dobrze, postanowiłem kupić nową nagrywarkę. Wtem miałem 3 napędy. Nabyłem Lite-ON LTR 40125S i podkręciłem ją do 48125W. W niej nagrywałem mało ważne rzeczy, a wszystko co miało być cacy nagrywałem w HP. Lite-ON siadł po roku mimo tego że HP nagrało od niego około 20 razy więcej płyt. Nabyłem LTR-52327S, pożyła 2 miesiące i ją sprzedałem i kupiłem nową LTR-52327S... i tak 3 razy... ale te 3 ostatnie jeszcze działaja, są w gablocie. Kupilem Plextor'a Premium 523252, żyje, pełni role HP. HP leży w gablocie. Teraz mam LG GCE-8525B od miesiaca i jeszcze żyje ;). Mam jeszcze TEAC'a, ASUS'a i Samsung'a ale nie używam. Co do DVD to miałem tylko Lite-ON 411s@811s ale siadła, teraz mam Lite-ON SOHW-832@SONY...Według mnie Plextor jest wart swojej ceny. A to jak długo nagrywarka żyje to zależy jakich płyt używamy... |
A ja tak ssamo jak Ciapek mam LG x48 i śmiga już od roku. Zachowuje się jak nowa :)
|
powstaje fajny temat, który może stać się wyznacznikiem jakości, że tak to nazwe :)
LG i LiteOn królują, choć LG nawet bardziej ponieważ ta marka jest już z nami bardzo długo. Widze dużo zadowolonych uzytkowników LG :) Tak się zastanawiam, ale zdaje mi się, że żywtoność naszych nagrywarek zależy od tego w jaki sposób użytkujemy je na codzień. Wielu z nas posiada oprócz nagrywarki drugi czytnik czy to cdrom czy dvdrom. Ja mam zasade póki działa mi jeszcze cd-rom, który jest powoli zajeżdźany - nagrywarka do nagrywania, cd-rom do odczytywania. Staram się trzymać się tej zasady (nagrywarki używam tylko wtedy, gdy cdrom nie daje sobie rady z odczytem). Taka zasada w dużej mierze odciąża nasze palarki przedłużając znacznie ich żywotność. |
Cytat:
|
A ja mam tylko nagrywarke, i jade moja 8520b jak i ile moge :D narazie jest zaje....dobra :)
|
Teac CD-R56S-600 dalem za nia 1300 + kontroler scsi2, nie widzi (zazwyczaj) i nie pali RW, bo tak ma byc.
odkad skonczyly sie plytki z niebieskim pieknym barwnikiem (np. biale verbatim) zanim cos odczyta to mozna kawe sobie zrobic, i ja wypic czasem. chociaz jak ja mam rozebrana i wloze plyte to widze ze sie plytka nie chce krecic po wlozeniu do napedu, jednak jak ja popchne delikatnie palcem to sie rozkreci i czyta. palic dalej moze, ale malo kiedy cos jej zapodam - przy 6x zapis cdr trwa wieki! z drugiej strony wypalilem na niej tyle plytek co na dvd + 3 x inne_palniki razem, wiec swoje przeszla. kilkakrotnie moglem ja sprzedac ale jak sobie pomyslalem ile za nia dalem to nie chcialem jej puszczac 10x taniej. :D i zostala... LG CED-8080B mam ja dluuugo, i chodzi bez problema, poza tym ze zapisuje rw tylko do speed x4, innych nie chce, poza tym nie ma bufferunderrun ale to juz nie jest defekt, bo wtedy sie dopiero rodzil. LG GCE-8160B chodzi jak burza, tylko 16x ale bezproblemowa.:spoko: LiteOn LTR-48125 calkiem mily sprzet, szybciutki i pewny, w koncu to liteon:spoko: LIteON 451S pali dvd i cd, cd szybko i bezbolesnie, dvd z pewnymi problemami jakosci zapisu przy oryginalnym biosie 451, po upgrade biosem kowanskiego i/lub codeguys na 851 jest ok :spoko: , a meczy sie duzo ;) reasumujac, padla mi (choc nie calkowicie) w sumie jedynie JEDNA nagrywarka, bardzo droga i bardzo dobra (teac wtedy krolowal). |
Ja do maja mialem LG 16x10x40x, ale przy zmianie kompa zmienilem takze nagrywarke, teraz mam Nec-2500a.
Ale ta LG nadal chula i nagrywa plytki jak noweczka ;). |
Teac w540e: w maju skończyła 2 latka. Bez zarzutu. 8)
|
Moją pierwszą nagrywarką był Teac 54e z 2000 roku, baaaaardzo udany sprzęt, działa do dziś u znajomego, po niej przyszedł czas na LG x32@40 z której byłem trochę mniej zadowolony, bo była wybredna jeśli chodzi o nośniki aby palić x40, z tego co wiem już nie działa bo rozwaliła się w niej płytka cdr na kawałki i zgon, przyszedł kolej na Litka 40125S@48125W extra sprzęt działa do dziś, ale ustąpił miajsca SOHW 812@832.
|
Rok rokowi nierówny napiszcie lepiej ile nagrywarka nagrała płyt.
U mnie: Philips 4x - ok. 300 (sprzedana) LG 8x - ok. 10 000 (sprzedana) Plextor 16x - 0 (kupiłem uszkodzoną i zamieniłem na ->) Ricoh 20x - 0 (zajęty czytaniem ENTERA zostawiłem w autobusie wracając ze sklepu) Teac 24x - ok. 30 000 (działa) Teac 40x - ok. 60 000 (odleciała) // end of report // |
@echoo
Moje nagrywały mało - tak średnio pewnie z 1 płytka dziennie wyjdzie. Za to z Ciebie niezły wyczynowiec Philips - przynajmniej 4 dni wypalania LG - 66 dni wypalania Teac 24 - 66 dni wypalania Teac 40x - 80 dni wypalania Wszystko non stop. Czyli na wypalaniu spędziłeś 216 dób. Czyli przyjmując, że 8 godzin spałeś wychodzi równo roczek przed nagrywarką. |
Ja miałem LG GCE-8320B (2MB)OEM - coś byłó z nią nie tak od początku, posiadala medtodę zapsisu Z-CLV, a wrzeczywistości gdy przeprowadzałem testy to wykres nie przypominal metody Z-CLV, wiec postanowiłem ją podkręcić na 40x i niestey tej operacji nie przetrwala, posiadałem ją dokładnie 1 rok, a w tej chwili posiadam LG GCC 4480B 48/24/48/16 mam ją już ponad rok i jestem z niej w 100% zadowolnony służy mi jako CD-Rom, DVD-Rom, CDR-RW....oby tak dalej....pozdrawiam /MaRiuS/ ;)
|
moja pierwsza kupilem w maju 1999 byl to lg 4/4/24 mialem ja 1,5 roku i sprzedalem potem byla przerwa 1,5 roczna ze stacjonarnym kupilem laptopa i zewnetrzna HP podlanczana przez USB mialem wszystko okolo 6 miesiecy i sprzedalem potem w 2003 w styczniu zlozylem sobie nowego kompa i kupilem lg 48/24/48 chodzila okolo 1 roku i kupilem nagrywarke dvd wiec lg poszedl do szafki i lezy tam do dzis (jest calkowicie sprawny).
|
U mnie to różnie bywa, bo tak co pół roku kupuje nową, a stare sprzedaje. Mimo to zaznacze do jednego roku, bo niecały rok miałem najdłużej jedną. :)
|
Cytat:
|
Cytat:
PS. moja LG x12 hula ślicznie od 3,5 roku, a jaki bufor, całe 8 MB :O |
Witam mam 10 miechów LG GCE-8524B właśnie padł a wypaliłem na nim około 150 płyt. Kumplowi też padła kupował krótko po mnie czyżby wadliwa dostawa (seria). :klnie:
|
Od 5 lat mam TEAC W58E (8x) i jak na razie trzyma się bardzo dobrze...
A najlepszy w tej nagrywarce jest odczyt... :serdusz: |
To ja napisze, ze moj bracik w ciagu roku ma juz 3 nowego BENQ (czy jak to tam sie pisze), a zeby bylo smiesznie to moze w sumie nagral z 100 plyt :|
Moj stary TEAC (4x) ma juz 4,5roku i teraz pali on u kumpla. A aktualny moj TEAC (40x) ma ponad 2 lata. |
u mnie do roku , mam juz 3cia :(
Acer CRW2010A - R.I.P TEAC W540E - R.I.P teraz LiteOn LTR-52327S |
Cytat:
Jakby mi 2 nagrywary tego samego producenta się posypały, to już bym się nad innym producentem zastanowił... |
Pierwsza nagrywara TEAC W58E - działa do dziś dnia.
Dostałem prezent na Gwiazdkę Nec-1100A właśnie padł po niecałych 2 latach (( :klnie: |
Cytat:
Przynajmniej wymienią Ci na nową, bo w końcu musisz mieć gware... |
Liteon LTR-52cośtam-taki padł po pól roku i bYe, bYe, heh, Plextor śmiga od tamtej pory bezproblemowo (Premium) - tzn. 1,5 roku.
|
Hmm, tak patrzę co piszecie, to też coś napiszę:). Pierwsza nagrywarka LG 8x, sprzedana po 1,5 roku, i chyba dziala do dzis czyli 3,5 roku juz bedzie miala:). Druga LG 16x, chulała ponad dwa lata, ale potem już nie chciała nagrywać 16x:(. Zamieniłem ram 128mb i kumpel dał mi swojego LG 16x i dopłacł;) i zyła u niego w stresie, mala hurtownia plyt audio:) Ok 1,5-2 lat i u mnie też chodzi jak nowa, a robi i za cd-rom i za cd-rw. Wniosek LG jest dobre, ale nie wiem jak z nowymi modelami, stare były bardzo udane, mój 8x miał buffer underrun protection:), wersja chyba z literka B;0. Następny w kolejce do zakupu jest NEC 3500A, oby wytrzymał tyle co LG, to się już będę cieszył. Pozdrawiam.
|
Cytat:
No oprocz tego oczywiscie jakies nowosci, ale co te gowniarze moga ... :) |
Cytat:
|
witam.
To ja jestem przy was cienki bolek,bo mój litek LTR 24102B wytrzymał tylko 2,5 roku.Na usprawiedliwienie podam fakt,że był katowany tylko oryginałami Sd1,2, 2,5 , 2.6, 2,7 , 2,8, 2,9, 3,1 , 3,2. CD Protector Vob,LaserLock, i inne.Łącznie około 1500 płyt. Giena |
Cytat:
Co on z nia robi? Nic nadzwyczajnego od czasu nagra jakas plytke (bardzo malo), troche pracuje jako czytnik no i to wszystko. Spawara wcale nie jest katowana. To moje TEACi sa od czasu do czasu pokatowane ;) i smiagaja lux :) |
Hmm moją pierwszą nagrywarką był Philips. Nagrywał z zawrotną prędkością x2, ale to było daaaawno temu. Potem przez jakiś czas LG x8, a od ładnych kilku lat Sony CRX 160E-RP. Z LG nie wiem co się dzieje, bo sprzedałem, ale Philips do dzisiaj czyta płyty! (x6) :)
|
Ta? A moją pierwszą nagrywarką był TEAC 4x/4x/40x (nie pamiętam modelu) i śmiga do tej pory (już nie u mnie, jak widać) bezproblemowo - także jako czytnik (to już sporo czasu) .
|
Cytat:
|
Mialem kiedys TEAC modelu ne pamietam 16x8x32x jedna z pierwszych z burn-proof 2 latka, po roku zaczynala nagrywac i ciahcala plytki, pozniej po wymianie w ostatnim tygodniu gwarancji na ten sam model 2 lata, od poczatku tj od roku 1998 posiadam do dzisiaj !!!!!!!!!!!!!!!! YAMAHA CRW8424E mozna powiedziec ze zabytek klasy zerowej kupilem ja za 890 zl wtedy takie modele chodzily po 1300!!!! i dziala do dzisiaj zreszta jest to jak narazie moja jedyna nagrywarka z ktorej korzystam teraz juz sporadycznie kiedys byla tak gorac ze obudowy nie mozna bylo dotykac pozdrawiam wszystkich na forum i szczesliwego NOwego ;) kolejny roczek u mojej nagrywary, swoja droga to ciekawe ile jeszcze pociagnie ??
|
Pierwsza nagrywarka - LG x24 - wypaliłem ok 500 płyt - dalej dziala u kumpeli
Później miałem kilka dni "na testach" LG 8524B x52 - darowałem sobie - do mojego poprzedniego modelu nawet się nie umywała Obecnie (ok. roku) Sony CRX 230E - wypaliłem niecałe 200 płyt, nadal działa bez zastrzeżen (mam tylko taki napęd optyczny) |
moja pierwsza nagrywarka to NEC-7800A mam ją już 3 lata.
|
LiTEon 52327S - rok ;)
|
Moją pierwszą nagrywarką był Ricoh RW7083A. Kupiłem ją za 170zł w komisie komputerowym gdzieś w roku 2001, jak na tamte czasy była bardzo tania. Super się sprawowała, niestety gdzieś w połowie 2003 roku padła biedaczka. Zaczęły się błędy fiksacji, po miesiącu nagrywarka odmówiła posłuszeństwa zupełnie. Leży gdzieś teraz w kartonie w szafie, na niej uczyłem się "anatomii" nagrywarek :D
Później kupiłem Sony CRX225E 52x24x52x. No i szybko się dowiedziałem że jest to nic innego jak LiteOn 52327S:) Więc soniaczka nakarmiłem biosikiem od CRX230E (52x32x52x) i śmiga sobie do dzisiaj. Żadnych problemów z nią nie miałem. Nie było jeszcze płyty której by nie wypaliła (zdarzały się jakieś gnioty, ale najczęściej były porysowane lub przybrudzone), w końcu w środku tkwi Litek :D. Soniakiem wypaliłem coś około 1000 płyt. W połowie roku 2004 za 409zł kupiłem nagrywarkę DVD - LiteON LDW851S, którą szybko przerobiłem na 832S. Był to chyba jeden z lepszych moich zakupów :D Naprawdę, nie mam co narzekać. Nagrałem wiele badziewnych płyt i trzymają się jak nowe, najczęściej pale na Verbatimach 4x i Esperanzach 4x, oczywiście plusach. Ostatnio też trochę płytek CD-R łyknął sobie LDW, dałem Soniaczkowi odpocząć :D Póki co działają obydwie i jestem z nich niezmiernie zadowolony, zostaje przy LiteOnie :) |
Ja tz na poczatku mialem Plillips'a 2x2x4, Pozniej Yamaha 16x10x40 (to bylo dopiero przejscie :)) Teraz LG 48x24x48 przerobiona na 52x24x52 i jestem zadowolony.
W miedzyczasie dokupilem jeszcze Memorex True 8x8 |
Cytat:
|
Moja pierwsza nagrywarka LiteON LTR-52327S wytrzymała jeden dzień potem miesiąc servisu poczym dostałem z servisu nową LiteON LTR-52327S i ma ponad rok i pali idealnie :) do dziś :)
|
mam LG 32 od 2,5 roku i nagrałem okolo 600 płyt i zajj........jeszce chodzi
|
Posiadam LTR-32123S.Zostala zakupiona w kwietniu 2002 roku i ciagle dziala.
Wczesniej mialem LG 8080b przez ponad 2 lata i zostala sprzedana. Nie moge wziasc udzialu w ankiecie.Bo kazda, ktora mialem, dzialala lub dziala. |
Cytat:
stara gce 8080b działa do dziś PS gce 8160b też działa już dość długo... |
... moja LG x12 też pracuje do dziś i nie mogę jej zajechać 8 )
|
Cytat:
Też mam taką, działa do dzisiaj. Potwierdzam nie do zajechania ;) To pierwsza moja nagrywarka. Kupiłem ją o ile dobrze pamiętam w wakacje 2001. Nagrywa do dzisiaj, niestety kilka dni temu musiała ustąpić miejsca DVD RW 8 ) Co ciekawe jak ustawie na tym LG predkośc nagrywania na 4x to wiem że CD zawsze się dobrze wypali, z małą ilością błędów, nie zależnie od marki płyty, a LiteON'em 52x trzeba kombinować (testować różne firmy CDRów) z prędkością w zależności od marki płyty. Druga nagrywarka to LiteON LTR-52327s kupiona we wrześniu 2003. Nagrywa, z zabezpieczeniami też jest nawet spox, ale jak już wspomniałem wyżej trzeba kombinowac z prędkością nagrywania na różnych płytach. I najnowszy nabytek LiteON SOHW-1653s - to już wprawdzie nie CD-RW lecz DVD, ale też ją uwzględniam ;) Dużo o niej nie powiem bo kupiłem ją kilka dni temu. Narazie pali dobrze, z odczytem różnie (np. dołączona plyta z NeroOEM nie mogła się odczytać-chociaż w LTR-52327s też ja troche muliło). |
Ilość załączników: 1
1. LG 8120B (12x 8x 32x) 3,5 roku pali do dziś :spoko:
2. BTC DRW1004IM 0,5 roku padła (nedza, nic nie umiała nagrać) - wymiana-> 3. LITEON 451S 0,5 roku -servis -wymiana na -> 4. LITEON 1213 2 dni -servis - wymina na -> 5. LG 4120B 0.5 roku pali wszystko :spoko: |
Yamaha CRW-2260 (scsi). Poczatek 1998 roku, przywieziona z Anglii. Za dwa dni stuknie jej 7 lat, nadal chodzi, i nadal nagrywa plyty (baaaardzo rzadko), choc juz nie u mnie.
|
Moja jedzie juz chyba 4 rok, ciagle w kompie, pali plytki jak nowa, nawet te z SafeDisc'iem do 2.9. PHILIPS PCRW404K (4x/4x/32x) dodam ze dwa m-ce pozniej kosztowala ponad polowe mniej :\
|
A mi dzis sypnał sie plextor 482448... wiecie gdzie go mozna kupic za około 150zł?
|
522452 za 200 zl (BOX). Pasuje?
ps Nieaktualne, wlasnie ktos ja kupil |
3 lata LG GCE-8320B Firmware 1.04 - fabryczny. Działa dalej ale czasem sprawia problemy i teraz jest w kompie siorki (nie jest tak często uzywana). Litka jak w podpisie mam od ok. 4 miesięcy więc jak długo pociągnie nie wiem :( , wcześniej 1,5 roku LG 8x (nie pamiętam numeru) - sprzedana z ogłoszenia razem z kompem AMD K-6III 350 MHZ nie wiem czy działa jeszcze bo nie interesowałem się dalej :(
|
Cytat:
|
Premium fajna rzecz. Moge wymienic na swoja 40 plexa:)
|
Pierwsza - LGx12 - a bo ja wiem od ilu lat 4 pewnie - od chyba 2 lat u kumpla nadal dobrze działa. A druga u mnie LGx16 i pewnie długo jej nie zmienię :)
|
jak dlugo dzialaja wasze nagrywarki cd?
wlasnie sprzedalem moja nagryware lg 32/12/40 i nie wiem ile jeszcze pociagnie u tego kogos zeby mi nie wrocil za miesiac z informacja ze juz nie dziala :) do teraz ma 2.5 roku, nie psula sie a tez nie wyciskalem z niej na maxa, nagrywalem przewaznie 16x, albo 24x
|
|
Mój LG GCE 8240B (24x10x40x) ma jakies 4 lata i zaczął się włąsnie sypać...myślę teraz nad zakupem LiteOn'a DVD-RW DL :)
Co do Twojego LG to powinien jeszcze pociągnąć...jak kupiec nie zgłosi sie do Ciebie w ciągu tygodnia to sie już nim nie przejmuj ;p |
Miałem tylko jedną palarę cd-rw:
LiteON LTR-32125W. Padła po okresie około 2 lat (co poniektórzy mogą pamiętać moje boje z tą palarą:D) |
O ile mnie pamięć nie myli to moją LG 16x/10x/40x mam chyba 4-5 lat, tak mi się wydaje. Całkowicie ZERO problemów. Pali pięknie. ;)
pozdrowienia |
Moj Lite-On'ek ma juz chyba 3-4 lata, oprocz tego ze tacka sie chowa coraz wolniej z roku na rok to wszystko gra i buczy, wypala wszystko jak nalezy.
|
ja mailem yamache 8x8x24
palila przez 5 latek, plytki dalej odczytuje, i tylko od czasu do czasu cos wypali jak sie jej spodoba |
Prawie 3 letni teac w540e już robi tylko za CD-ROM: nagrywanie obarczone ryzykiem, weryfikacji nagrane płyty nie przechodzą - ale działają. 8 )
|
Lite-on 16102B
Lite-on 16102B trzymał prawie 4 lata pózniej zaczeły się buffer underrun i błędy lead-out zainstalowałem bios OSOK i sprzedałem sprawną za 40 zł ;] :cool:
ps. nagrałem na niej ok 350 płytek jak nie więcej :) |
Tdk 121032
Ja mam TDK 121032 juz od okolo 5 lat i dziala jak nalezy, nie mam z nia zadnych problemow, sprzet nie do zdarcia :respect:
|
LG w laptopie - mam ponad rok i śmiga.
|
Liteon 32123s - 2lata i 2 tygodnie ((
Aopen 523252 -1rok w tym pół roku leżenia w szafie, po ponownym podłaczeniu już nie działało wysuwanie tacki :blee: |
Ja mam nagrywarkę już od trzech lat wypalać wypala, ale ostatnio mi szwankuje:/
Dałem posta, ale chyba nikt mi nie chce pomóc ( http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=59626 ). A model to LG GCE-8480B :) Nie wypala mi też CD-RW, nie wiedzieć czemu, jak myślicie co to może być :/ Pomóżcie mi ktoś w końcu ! :) |
Mój LiteOn LTR-52327S poszedł na złom po 1,5 roku intensywnego uzytkowania.
LG GCE-8400B nadal działa w kompie siostry (ma juz ponad 3 lata, obecnie rzadko używany) Yamaha CRW8424E- działała 2 lata, później sprzedałem. Nie wiem co się z nią dalej dzieje ;) Philips CDD3610 (2/2/6 :D )- sypnął się po 3 latach. |
tak samo jak u poprzednika LiteOn LTR-52327S kupiona w kwietniu zeszłego roku i miesiac temu poszła na gwarancje, bo zajechałem ją starą płytą cd-rw. Musze sie dowiedziec co i jak, bo calkiem o niej zapomnialem :P
|
a ja nadal mam LTR-52327S ...i pali bardzo dobrze, oby tak dalej :) Poprzednią LTR-32123S także wykończyła płyta CDRW.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:05. |