Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Propozycja zmiany na forum (https://forum.cdrinfo.pl/f15/propozycja-zmiany-forum-36739/)

Robs 05.07.2004 20:41

Propozycja zmiany na forum

Jak juz niektórzy zauważyli, w dziale DVD/VCD forum robi się niezłe zamieszanie jeśli chodzi o mnogość tematyki w nim zawartych, wszystko powoli zaczyna się mieszac i trudno cokolwiek znaleźć. Co wy na to, aby zrobić jakieś poddziały, np:
-hardware
-kompresja dvd
-kompresja mpeg i avi
-problemy z nagrywaniem (wypalaniem)

żeby nie przesadzic w druga stronę, na razie taki podział wydaje mi się logiczny, czekam na wasze propozycje.

kraluk 05.07.2004 21:13

Mi się te poddziały podobają. Ja bym jeszcze dodał taki dział: Podkręcanie, modowanie nagrywarek. Tam byłyby wszelkie informacje o podkręcaniu, modowaniu (np. 812@832) i wszelkie problemy byłyby tam rozwiązywane.

VIZZARD 05.07.2004 21:28

Można także wprowadzić dział testów wypalonych płytek

w zależności od np radzaju nośnika, typu, marki

lub wypalarki na którym wypalona została

coś w tym stylu

pykson 05.07.2004 21:36

Robs, to jest to!
kraluk i VIZZARD tez maja racje, chociaz to co proponuje kraluk to na sile podchodzi pod hardware, a propozycja VIZZARDA moglaby oczywiscie byc w "problemy z nagrywaniem (wypalaniem)", no ale to wszystko zalezy od tego, jak bardzo chcecie to rozdrobnic, bo chodzi o to, zeby zachowac jakas rownowage.

jestem za powyzszymi propozycjami, IMO czas najwyzszy na takie posuniecie!

Turboni 05.07.2004 21:40

jest to dobre rozwiazanie - mniej szukania i jakis pozadek.

Pawel_k 05.07.2004 22:17

Cytat:

Napisany przez Robs
(...) Co wy na to, aby zrobić jakieś poddziały, np:
-hardware
-kompresja dvd
-kompresja mpeg i avi
-problemy z nagrywaniem (wypalaniem)
(...)

nielepiej skrocic to do trzch:

- hardware
- kompresje [dvd mpg avi svcd itp ;)]
- problemy z wypalaniem
:spoko:

Sebastian997 06.07.2004 13:11

Mysle ze VIZZARD ma racje z tym dzialem przeznaczonym na testy i opinie na temat nosnikow. To dobry pomysl. Widze to tak - poddzial "nosniki" i kazdy typ nosnika (np. marka XXX model YYY) mialby osobny watek. Mozna by w takim watku zamieszczac testy i opinie na temat danej plyty z punktu widzenia userow roznych nagrywarek. Po przejrzeniu opini roznych uzytkownikow, uzywajacych konkretnego nosnika na roznym sprzecie, mozna by wyrobic sobie zdanie o jakosci i przydatnosci danej plyty. Do tej pory funkcjonowaly przyklejone tematy pod tytulem "nosniki", ale silą rzeczy wkradal sie w nie balagan, a tym samym stawaly sie malo czytelne.

W sprawie podzialu dzialu DVD jestem jak najbardziej za. Poki te wypalarki stanowily tylko margines rynku, przy powszechnej dominacji CDRW nie bylo potrzeby dzielenia skromnego kiedys dzialu. Ale teraz, kiedy z dnia na dzien liczba postow rosnie, a w slad za nią mnozy sie roznorodnosc tematow, nieuniknionym wydaje sie takie posuniecie. Tak czy inaczej, mnie ten pomysl przypadl do gustu.

DiMENTiON 07.07.2004 00:55

Rozmawiałem z "górą" o tym pod koniec mają i zapewniali, że to zrobią. Wszystko jednak w swoim czasie przejdzie gruntowne zmiany. Najpierw główna strona preszła, teraz będą usprawnienia w downloadzie (co juz widac) a i przyjdzie czas na forum. Dobrze jednak, że padają propozycje działów itp. Dzięki temu nadzieja jest, że będzie jeszcze lepiej niż jest i będą się liczyć propozycje userów.

pawelblu 07.07.2004 08:54

No ale teraz to przesadzacie w druga strone. Ja bym zrobil tak:
dzial kompresja
dzial hardware DVD w ktorym bylyby problemy, modowania itp oraz PODDZIAL nosniki DVD. Moglby byc on przyklejony na gorze dzialu hardware DVD i poprzez klikniecie na nim wchodzilibysmy do tego poddzialu (wyswietlaby sie bez postow z glownego dzialu).

A inny hardware laduje na OT of korz :)

Juz wyobrazam sobie goscia z Litkiem 401@811 ktory ma problem i odsylaja go od dzialu do dzialu :D

latet 08.07.2004 17:43

Cytat:

Napisany przez pawelblu
No ale teraz to przesadzacie w druga strone. Ja bym zrobil tak:
dzial kompresja
dzial hardware DVD w ktorym bylyby problemy, modowania itp oraz PODDZIAL nosniki DVD. Moglby byc on przyklejony na gorze dzialu hardware DVD i poprzez klikniecie na nim wchodzilibysmy do tego poddzialu (wyswietlaby sie bez postow z glownego dzialu).
A inny hardware laduje na OT of korz :)
Juz wyobrazam sobie goscia z Litkiem 401@811 ktory ma problem i odsylaja go od dzialu do dzialu :D

O tak, tak!
Apeluję, nie rozdrabniajcie za bardzo!!!

A jesli juz bardzo chcecie rozdrabniać, to tak, aby nie było wątpliwości, który dział do czego służy.

Np. nie byłaby jasna granica pomiędzy: "Sprzęt" a "Problemy z nagrywaniem", bo często problemy z nagrywaniem to problemy ze sprzętem...

Ja bym reformy zaczął od zmiany nazwy głownej, bo obecna "DVD/VCD Forum" jest dziwna - kogo dziś obchodzi jakieś historyczne VCD, a jesli nawet, to po co to w ogóle mieszać z DVD?

Niech cały dział (główny) będzie poświęcony DVD.

Najprościej, widzę to tak:
  • Nagrywarki DVD
  • Nośniki DVD
  • Kompresja (tutaj: obróbka, edycja, przygotowania materiału do nagrania).

No tak, ale przy takim podziale nie wiedziałbym gdzie umieścić np. pytania o:
- nagrywanie danych
- problemy z Nero

Eeeh... niech mądrzejsi coś wymyślą :-)
Tylko nie rozdrabniajcie za bardzo.

latet

Dziadek 09.07.2004 14:18

Witam.

Z jednym chyba się każdy zgodzi - w tym dziale zrobił się niezły kipisz. Dla userów niezbyt czynnie uczestnicząch w dyskusjach, stało się to już chyba całkowicie nieczytelne i zmusza do zapytań o sprawy już dawno rozwiązane. Kwestie lenistwa, niechęć do szukania i pęd do masowej produkcji postów pomijam. Podstawa to dwa działy: hardware i software, a w nich albo poddziały typu: nośniki, biosy, flashowanie, (to w hardware) albo kompresja, problemy z konkretnym softem, nagrywanie danych - w software. Choćby w postaci przyklejonych topiców. Byle nie za bardzo rozdrabniać.

Pozdrawiam i powodzenia w przebudowie.

PS. Gratuluję pięknego rozwoju działu DVD i oby tak dalej.

Wiadro 14.07.2004 10:42

Ja też jestem za zrobieniem pożądku w dziale DVD/VCD. Bo rzeczywiście można się już w tym wszystkim pogubić.

kiewas 16.07.2004 17:16

Jestem jak najbardziej za uporządkowaniem naszego działu o paleniu DVD, przy czym konwencja Robsa wydaje się być dobra.

Szczota 18.07.2004 00:38

Ja proponuje podzielic na grupy dotyczace uzytkownikow danego sprzetu np Forum dla NEC, Forum dla LITE-ON itp. widzialem to na jakims zagranicznym forum i bardzo latwo bylo wszystko znalezc

kiewas 18.07.2004 09:44

Cytat:

Napisany przez Szczota
Ja proponuje podzielic na grupy dotyczace uzytkownikow danego sprzetu np Forum dla NEC, Forum dla LITE-ON itp. widzialem to na jakims zagranicznym forum i bardzo latwo bylo wszystko znalezc

Heh, CDFreaks.... wg. mnie na CDrinfo jest to bez sensu, to forum nie ma aż tylu użytkowników co tam. Np. założysz forum Lite-ON - będzie dużo postów, a w forum BTC, BENQ? Poroniony pomysł, nie na Cdrinfowe warunki.

matteo 18.07.2004 12:45

Ja bym to podzielił tak:

- DVD Forum

* Hardware (gdzie oprócz samych nagrywarek byłoby miejsce dla np. odtwarzaczy
DVD potrafiących odtwarzać 'nowe' formaty - MP3, DIVX, XVID)

* Kompresja (Metody kompresji DVD, AVI, MPG, VCD, SVCD etc. etc.)
* Problemy (Wszelkie problemy bardziej software'owe dotyczące nagrywania płyt DVD)

I wtedy byłby porządeczek - bo teraz to można się pogubić :(
Chyba najbardziej z nazwą działu "DVD/VCD Forum" ...

pawelblu 18.07.2004 15:14

Nie no - organizacja freaksowa tutaj jest bez sensu kompletnie.
Ja caly czas proponuje dzialy:

kompresja - tam by byly te wszystkie rzeczy o kompresji o ktorych nie mam bladego pojecia :)

nagrywanie DVD - tam by bylo wszystko zwiazane ze sprawa zapisu materialu na DVD.

Przestrzegam przed rozdrabnianiem kwesti nagrywania DVD na software i hardware lub jeszcze inne bardziej egzotyczne podzialy - to jest bardzo niedobre wedlug mnie. Jak ktos bedzie mial problem o ktorym zupelnie nie ma pojecia to bedzie pisal na chybil trafil a to dopiero bedzie burdel.

_Vip_ 18.07.2004 15:53

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Nie no - organizacja freaksowa tutaj jest bez sensu kompletnie.
Ja caly czas proponuje dzialy:

kompresja - tam by byly te wszystkie rzeczy o kompresji o ktorych nie mam bladego pojecia :)

nagrywanie DVD - tam by bylo wszystko zwiazane ze sprawa zapisu materialu na DVD.

Przestrzegam przed rozdrabnianiem kwesti nagrywania DVD na software i hardware lub jeszcze inne bardziej egzotyczne podzialy - to jest bardzo niedobre wedlug mnie. Jak ktos bedzie mial problem o ktorym zupelnie nie ma pojecia to bedzie pisal na chybil trafil a to dopiero bedzie burdel.

IMHO wszystko super ale oddzielny dzial na sprzet powinien byc,juz tlumacze dlaczego.

Gdy bedzie tylko dzial nagrywanie dvd powstana przyklejone watki ,ktore docelowo beda mialy na celu zgromadzeniu wszystkich informacji na temat danej nagrywareczki, i wszystko byloby ladnie ,pieknie do czasu az taki post sie nie rozrosnie.Wtedy automatycznie znajdzie sie multum pajacow ,ktorym sie nie bedzie chcialo czytac calego watku bo przeciez prosciej jest zalozyc nowy.Sytuacja identyczna panuje teraz,gdzie ciagle padaja glupie pytanie na ktore bardzo latwo znalesc odpowiedz i zagadnienia typu co to booktype i kprobe.Takimi postami powinni sie zajmowac moderzy...szybki link do odpowiedniego watku i CLOSE TOPIC,bo chyba tak jest troche lepiej niz powtarzajace sie odpowiedzi bardziej zaawansowanych userow w stylu "ty *****u,bylo,szukaj"

Jak sie nikomu nie chce sprzatac to dajcie mi tego moda to bede sprzatal

VIZZARD 18.07.2004 16:05

Cytat:

Napisany przez _Vip_
Sytuacja identyczna panuje teraz,gdzie ciagle padaja glupie pytanie na ktore bardzo latwo znalesc odpowiedz i zagadnienia typu co to booktype i kprobe.Takimi postami powinni sie zajmowac moderzy...szybki link do odpowiedniego watku i CLOSE TOPIC,bo chyba tak jest troche lepiej niz powtarzajace sie odpowiedzi bardziej zaawansowanych userow w stylu "ty *****u,bylo,szukaj"

No w końcu! :D

_Vip_ na moda! :fala:

pawelblu 18.07.2004 16:54

Cytat:

Napisany przez _Vip_
IMHO wszystko super ale oddzielny dzial na sprzet powinien byc,juz tlumacze dlaczego.

Gdy bedzie tylko dzial nagrywanie dvd powstana przyklejone watki ,ktore docelowo beda mialy na celu zgromadzeniu wszystkich informacji na temat danej nagrywareczki, i wszystko byloby ladnie ,pieknie do czasu az taki post sie nie rozrosnie.Wtedy automatycznie znajdzie sie multum pajacow ,ktorym sie nie bedzie chcialo czytac calego watku bo przeciez prosciej jest zalozyc nowy.Sytuacja identyczna panuje teraz,gdzie ciagle padaja glupie pytanie na ktore bardzo latwo znalesc odpowiedz i zagadnienia typu co to booktype i kprobe.Takimi postami powinni sie zajmowac moderzy...szybki link do odpowiedniego watku i CLOSE TOPIC,bo chyba tak jest troche lepiej niz powtarzajace sie odpowiedzi bardziej zaawansowanych userow w stylu "ty *****u,bylo,szukaj"

Hehe - no wiesz, piszesz prawde ale stworzenie oddzielnego dzialu nijak tu nie pomorze. Tylko metoda spychologi zepchnisz burdel do innego dzialu. Bedzie dzial nagrywanie DVD w ktorym beda osoby ktorym nie chce sie czytac po raz setny jaka jest najlepsza nagrywarka (glownie beda tu wyjadacze ktorzy czytaja forum codziennie i troche irytuje ich kolejne pytanie o cos o czym pisali 10 razy) a w dziale sprzet beda nowi ktorzy beda zadawali takie pytania i beda dostawali odpowiedzi od przypadkowych osob (moze rowniez nowicjuszy ktorzy akurat przyszli bo maja problem powiedzmy z NECiem). No i taki gosc zalozy temat co lepiej wypala - liteon czy NEC, przyjdzie gosc ktory ma problem na NECu bo nie chce mu wypalic 4.6 GB na 4.7 GB plytce i powie ze NEC do dupy i z taka swiadomoscia wyjdzie kilka nastepnych osob. A jak w koncu bedzie tak ze nikomu nie bedzie sie chcialo tam odpowiadac to przyjda do dzialu nagrywanie DVD i powtorza manewr - dla mnie to bez sensu. Uwazam ze nie mozna izolowac tematu nagrywania DVD od sprzetu DVD bo to jest "sztuka dla sztuki" - tak samo w naszych warunkach bez sensu jest rozdrabniac dalej na poszczegolne marki palnikow.

Od glupoty nie wolno sie odizolowac poprzez stworzenie nowego dzialu. Ja trzeba tepic. Uwazam ze gdyby dzialano bardziej radykalnie w stosunku do osob smiecacych na forum to nie byloby takich sytuacji i stalibysmy jedynie przed wyborem czy dac oddzielny dzial na kompresje czy nie.

Takze zgadzam sie w zupelnosci ze wiecej tematow powinno byc zamykanych, a jak trzeba nawet kasowanych. Za recydywe - represje wobec uzytkownika. Tak jak w innych dzialach. Uwazam ze swietnym przykladem bylby tu dzial CDR za czasow swojej swietnosci (IMO Sid i Thanatos swietnie go moderowali - zawsze bylo czuc obecnosc moda i widac bylo ze czesto "sprzata" ale nie sprawial on zwyklym uzytkownikom problemow), niestety teraz juz podupada z przyczyn technologiczno - personalnych.

_Vip_ 18.07.2004 18:54

calkowicie sie zgadzam

czyli wyjsciem jest zaostrzenie moderacji i pilnowanie zeby nie robil sie syf niezaleznie od tego ile jest dzialow i jak sa one rozbite

pawelblu 18.07.2004 19:16

Cytat:

Napisany przez _Vip_
calkowicie sie zgadzam

czyli wyjsciem jest zaostrzenie moderacji i pilnowanie zeby nie robil sie syf niezaleznie od tego ile jest dzialow i jak sa one rozbite

Moze nie tyle zaostrzenie ale wieksza aktywnosc i konsekwentne dzialanie w zamykaniu zbednych i powtarzajacych sie dyskusji, ale ogolnie to wlasnie o to mi chodzi :)

§ -12-

Korzystając z Forum dyskusyjnego należy przestrzegać zasady netykiety. Na Forum nie będą tolerowane wypowiedzi, których forma lub treść może sugerować niedostosowanie wiekowo-emocjonalne w jakimkolwiek stadium. Korzystanie z dobrodziejstw internetu ma być przyjemnością, a nie smutną koniecznością czytania pokazów zdolności lingwistycznych co niektórych użytkowników.

Wydaje mi sie ze zakladanie tematow ktore zostaly kilka razy przemaglowane lamie zasady netykiety, wiec paragraf juz jest, trzeba jeszcze dzialania ...

soundtrax 19.07.2004 23:49

A jak już nam się znudzi to całe wypalanie,
to trzeba będzie pamiętać o jednym. Ostatni gasi światło !!! :)

Bartez 20.07.2004 14:54

Witam,

zgadzam się, że koniecznie trzeba podzielić dział DVD. Nie ma jednak sensu za bardzo tego rozdrabniać. Myślę, że maks 2-3 kategorie.

To Wy tworzycie to forum, więc ustalcie, jak chcielibyście je podzielić i zrobimy to :)

Może na początek 2 działy: Sprzęt i Oprogramowanie?

Czekam na dalsze propozycje.

Pozdrawiam

pawelblu 20.07.2004 20:55

Cytat:

Napisany przez Bartez
...Może na początek 2 działy: Sprzęt i Oprogramowanie?...

No ale tak :

Cala kompresja wyladuje w oprogramowaniu. Oprocz tego beda tu od czasu do czasu jakies tematy zwiazane z samym nagrywaniem, ktore troche kulawo beda pasowac do reszty (kompresji). Za to w dziale sprzet laduje wszystkie przerobki i jakas czesc zwiazana z softem do nagrywania (sprzet do nagrywania i soft do nagrywania ida w duzej ilosci postow w parze np. taki omnipatcher). Mi sie wydaje ze to co proponowano na samym poczatku czyli dzial kompresja i inne tematy zwiazane z kodowaniem i filmami oraz dzial nagrywanie DVD (sprzet, specyficzne softy do napedow i programy odpowiedzialne tylko za proces wypalania na plycie - czyli np. nero, alcohol, ale juz nie shrink ktory przede wszystkim obrabia film jako taki a przy okazji go rowniez nagrywa).

ideJ 21.07.2004 13:35

To może coś takiego:
1. Sprzęt (nagrywarki, odtwarzacze stacjonarne, nośniki a także kłopoty z programami do nagrywania DVD - Nero, DVDDecrypter)
2. DVD9 -> DVD5 (
transkodery, metody oparte o enkodery)
3. Enkodery (CCE, TMPGenc, QuEnc, ProCoder) i authoring DVD (w tym także konwersje AVI -> DVD, DV -> DVD, * -> (S)VCD)

Kto za? .... Dziękuję
Kto przeciw? ..... Nie widzę ;)
Kto się wstrzymał? (ten sam sobie jest winien)
:D

Robs 21.07.2004 16:00

Cytat:

Napisany przez ideJ
[color=#000000]To może coś takiego:
1. Sprzęt (nagrywarki, odtwarzacze stacjonarne, nośniki a także kłopoty z programami do nagrywania DVD - Nero, DVDDecrypter)
2. DVD9 -> DVD5 (
transkodery, metody oparte o enkodery)
[color=#000000] 3. Enkodery (CCE, TMPGenc, QuEnc, ProCoder) i authoring DVD (w tym także konwersje AVI -> DVD, DV -> DVD, * -> (S)VCD)

Dział 1 - jestem za,
co do reszty, trzeba coś zmienić, co z tematami avi->(s)vcd, dvd->avi, czy nawet vcd->avi? itp. mieszanki

proponuje:
1.hardware
2.konwersja do dvd
3.inna konwersja

pawelblu 21.07.2004 17:28

Cytat:

Napisany przez Robs
Dział 1 - jestem za,
co do reszty, trzeba coś zmienić, co z tematami avi->(s)vcd, dvd->avi, czy nawet vcd->avi? itp. mieszanki

proponuje:
1.hardware
2.konwersja do dvd
3.inna konwersja

Hm - nawet niezle, tylko rozumiem ze:

1. Hardware to szeroko pojete nagrywanie

2. "Jak film 8 GB nagrac na zwyklego single layer (albo 2)." + wszystkie inne rzeczy z tym zwiazane.

3. Inne "wyczesy" ktore nie pasuja do pktu 1 i 2 :)

Robs 21.07.2004 17:58

Dokładnie, do 2 zalicza się również avi2dvd, dv2dvd itp.

Jerry from hell 21.07.2004 18:15

hehe a ja to widze tak

1) Wszystko o Lite on'ach
2) reszta badziewia :):):):)

icemac 22.07.2004 13:35

Cytat:

Napisany przez Jerry from hell
hehe a ja to widze tak

1) Wszystko o Lite on'ach
2) reszta badziewia :):):):)

no calkiem nieze te dzialy ale w litkach znajda sie teksty typu !@$@#$^#&$#%&$^%^@#^#%$& i takie tam inne

ja mysle:

1. Sprzet:
a. litek
b. nec
c. pozostale DVD-RW

2. kompresja:
a. all to dvd
b. all to all

latet 22.07.2004 13:42

Cytat:

Napisany przez icemac
ja mysle:
c. pozostale DVD-RW

A DVD+RW?
||
latet

VIZZARD 22.07.2004 13:44

Cytat:

Napisany przez icemac
no calkiem nieze te dzialy ale w litkach znajda sie teksty typu !@$@#$^#&$#%&$^%^@#^#%$& i takie tam inne

ja mysle:

1. Sprzet:
a. litek
b. nec
c. pozostale DVD-RW

2. kompresja:
a. all to dvd
b. all to all

No, ale jak all to dvd to dlaczego nie dvd to all? :D

icemac 22.07.2004 13:50

czepiacie sie, teraz az mi glupio sie robi

dvd to all jest na forum divx.pl :D

VIZZARD 22.07.2004 13:50

No i kurde coś o nośnikach miało być - jakaś baza, wykresy, wyniki, konkursy na najlepiej wypaloną płytkę...... ;p

Coś jak na bliźniaczym forum - nie będę mówił na jakim :D

VIZZARD 22.07.2004 13:53

Cytat:

Napisany przez icemac
czepiacie sie, teraz az mi glupio sie robi

dvd to all jest na forum divx.pl :D

A inne tematy są na innych forach :D

icemac 22.07.2004 13:54

dobra to dwa dzialy
1. litek i wykresy kprobe
2. reszta i wykresy z nero cd/dvd speed (czy jakos tak)
3. konkursy z mnostewm prezentow
4. skopane nosniki jakie, w jaki sposob i dlaczego przez głupote ;)

pasuje teraz :D

pawelblu 22.07.2004 14:41

Cytat:

Napisany przez Robs
proponuje:
1.hardware
2.konwersja do dvd
3.inna konwersja

1.konwersja do dvd
2.inna konwersja
3.nagrywanie dvd

w dziale nagrywadnie dvd dalibysmy poddzial NOSNIKI w ktorym wszystkie tematy bylyby opiniami o nosnikach i ich testami. Te tematy nie bylyby widziane na zewnatrz ani tematy z zewnatrz nie bylyby widziane tutaj.
Wejscie do poddzialu odbywalo by sie poprzez kliknienie na link przyklejony na gorze forum nagrywanie dvd.

VIZZARD 22.07.2004 15:07

Cytat:

Napisany przez pawelblu
1.konwersja do dvd
2.inna konwersja
3.nagrywanie dvd

w dziale nagrywadnie dvd dalibysmy poddzial NOSNIKI w ktorym wszystkie tematy bylyby opiniami o nosnikach i ich testami. Te tematy nie bylyby widziane na zewnatrz ani tematy z zewnatrz nie bylyby widziane tutaj.
Wejscie do poddzialu odbywalo by sie poprzez kliknienie na link przyklejony na gorze forum nagrywanie dvd.

O! Na przykład!

To ma sens! :taktak:

Robs 22.07.2004 15:52

Cytat:

Napisany przez pawelblu
1.konwersja do dvd
2.inna konwersja
3.nagrywanie dvd

Jestem całkowicie ZA, tylko może nie do końca nazwa działu "3.nagrywanie dvd" bedzie kojarzyc się z hardwarem, bo rozumiem, że wszelaki sprzęt to własnie tam.

ideJ 22.07.2004 16:10

Nazwy działów mi co prawda troche nie leżą ale dalsze kombinowanie nie ma chyba sensu bo powoli wątek steruje w stronę bicia piany.
Dział 3 można nazwac Nagrywarki i nagrywanie DVD.
Proponowałbym doprecyzować tematyke działu drugiego (inna konwersja to może być wszystko czyli z CP1250 na ISO8859-2 też ;). Osobiście wolałbym w miarę możliwości nie obejmować konwersji * -> DivX a skupić się na formatach odczytywalnych w typowym stacjonarnym DVD (a więć *VCD)

pawelblu 22.07.2004 20:31

Cytat:

Napisany przez ideJ
Nazwy działów mi co prawda troche nie leżą ale dalsze kombinowanie nie ma chyba sensu bo powoli wątek steruje w stronę bicia piany.
Dział 3 można nazwac Nagrywarki i nagrywanie DVD.
Proponowałbym doprecyzować tematyke działu drugiego (inna konwersja to może być wszystko czyli z CP1250 na ISO8859-2 też ;). Osobiście wolałbym w miarę możliwości nie obejmować konwersji * -> DivX a skupić się na formatach odczytywalnych w typowym stacjonarnym DVD (a więć *VCD)

Tak - nazwy dzialow trzebaby troche jeszcze dopracowac. Oczywiscie w dziale nagrywanie dvd znalazlby sie glownie sprzet i przy okazji soft przeznaczony do nagrywania oraz BIOSy itp.

Moim zdaniem dzial z "innymi konwersjami" moglby sie zajmowac konwersja do divxa chocby z tego wzgledu ze jest tu sporo specjalistow z tej dziedziny.

ideJ 23.07.2004 09:58

Tak szczerze mówiąc to na temat konwersji do divx'a jest już cały portal (a może nawet dwa) w języku polskim. Nie ma sensu tego dublować. Wiedza speców od divx może się przydać przy rozwiązywaniu problemów z konwersją z divx'a do DVD. Nie chodzi mi o "karanie" tych co zapytają o konwersję do divx'a chodzi mi o uczynienie tej jednej konwersji czyms pobocznym w stosunku do głównego czyli dyskusji o formatach odczytywanych przez znakomitą większość stacjonarnych odtwarzaczy DVD.

ThanatoS 27.07.2004 11:35

Znakomita czesc ludzi nie ma stacjonarnych odtwarzaczy DVD. Ale interesuje ich div'x, xvid itp.

ideJ 27.07.2004 11:56

Odtwarzacze tanieja ^_^ Choć sam odtwarzacz kina domowego nie czyni. Tak czy siak decyzje już zapadły prawda? ^_^

ThanatoS 27.07.2004 22:54

Cytat:

Napisany przez ideJ
Odtwarzacze tanieja ^_^ Choć sam odtwarzacz kina domowego nie czyni. Tak czy siak decyzje już zapadły prawda? ^_^

Samoloty tez tanieja, ale czy to oznacza ze kazdy musi miec samolot w domu?

Jabba the Hutt 16.08.2004 21:15

A po co nam te wszystkie działy ? Źle nam jest ?

Ja proponowałbym tylko umieścić topik z linkiem (przyklejony) z instrukcjami dla początkujących - obsługa DVD Shrink, Podział na 2 płyty, IC8, DVD Fab... Moze linki do stron Yody i CV ? Może mniej będzie postow typu pomóżcie nie wiem jak zrippować płytę...

Jabba

ideJ 17.08.2004 10:58

Chodzi bardziej o uporządkowanie tego co jest i zachowanie tego porządku. W sumie to nowe działy już są właściwie ustalone. Wdrożenie tego podziału stwarza jednak pewne kłopoty (głównie wakacyjne) ^_^
Co do postów typu ja dopiero zaczynam i nie wiem co zrobić to chyba za nic w świecie się ich nie pozbędziemy. Jak dla mnie hitem był post w wątku Cobry o przerabianiu divx -> DVD z pytaniem jak to zrobić....

Robs 17.08.2004 11:03

Cytat:

Napisany przez ideJ
Jak dla mnie hitem był post w wątku Cobry o przerabianiu divx -> DVD z pytaniem jak to zrobić....

^_^ :taktak:

Preskaler 11.04.2005 13:21

Cześć!
Przede wszystkim chcę się ze wzsystkimi uczestnikami "Forum" przywitać bo to moj pierwszy post tutaj! Przeczytałem dyskusję na temat podziału tematycznego i tylko jeden "głosik" był za tym, żeby utworzyć dział dla początkujących. Większość tego typu grup dyskusyjnych boryka się z podobnymi problemami "zaśmiecania"! Jakie są moje piwrwsze spostrzeżrenia? Szukam czegoś dla początkujących (bo w tym temacie jestem "zielony") i oczywiście przeczytałem wszystkie "Zanim zadasz pytanie...". Dowiedziałem się też, że jeśli czytam ten tekst to... jestem idiotą (to tak bardziej zgodnie z "netykietą"). Wpisałem w wyszukiwarkę "ABC DVD-Video" - nie znaleziono nic. Wpisałem "Początkujący DVD-Video" - tutaj sypnęło ale już w samych pytaniach widzę więcej niezrozumiałych dla mnie terminów niż mam w samej podstawowej kwesti (jak zacząć?). Ucieszyłem się bo w końcu jest coś dla "początkujących" ale odpowiedż już mniej mnie ucieszyła bo skierowała pytającego do szukania na forum. W takim "burdelu"? (Proszę tego posta nie usuwać za niecenzuralne słowo! To jest słowo oznaczające najwyższy stopień bałaganu!). Jak ja mam to biedny zrobić (i ten pytający też)? Przeczytać kilka tysięcy postów, z językiem w którym tak ze 30% nic nie rozumię, odpuścić sobie to forum (bo to dla "Asiorów") czy walnąć tą "maszyną piekielną" (komputerem) i poddać się? Luuudzieeee! Przecież to aż się prosi zrobić jakiś dział "Zielony", żeby l nie posiadający wiedzy z tego działu nauki, mogli coś "skubnąć". Nie będą zaśmiecać poważniejszych tematów i denerwować zaawansowanych "komputerowców" "głupimi" pytaniami!.

wonderes 11.04.2005 13:53

Nie musisz szukać poradników typu "abc..." od razu na forum. Z głównej strony jest sporo linków do podstawowych informacji dotyczących nagrywania płyt i nie tylko...

Preskaler 11.04.2005 14:13

Dzięki "Wonderes" za odpowiedż! Szukałem ale jestem "niedopieszczony"! To wszystko jest zbyt nie na mój temat i poziom a poza tym język taki, że słownik by się przydał. Nadal uwżam, że takie ABC... od podstaw zdecydowanie zmniejszyłoby "śmiecenie" w innych działach.
A! I jeszcze jedno pytanie! Jest tutaj jakieś powiadamianie? Jeśli tak to jak się je włącza? Bo nie mogę nic takiego znależć! No! Chyba znalazłem! Nazywa się to "prenumerata" i było w "zaawansowanych"! Przepraszam za zawracanie d... głowy!

Bartez 11.04.2005 14:18

Cytat:

Napisany przez Preskaler
Cześć!
Przede wszystkim chcę się ze wzsystkimi uczestnikami "Forum" przywitać bo to moj pierwszy post tutaj! Przeczytałem dyskusję na temat podziału tematycznego i tylko jeden "głosik" był za tym, żeby utworzyć dział dla początkujących. ...ciach...

Witamy na forum :)

Niestety muszę Ci przyznać rację, jeżeli chodzi o wyszukiwanie informacji na forum. Czasem trzeba poświęcić sporo czasu, żeby znaleźć to, czego szukamy.
Jeżeli chodzi o dział dla początkujących, to zastanowimy się jeszcze nad sensem jego powstania. Forum na pewno nie jest przeznaczone tylko dla "Asiorów". Istnieje po to, żeby pomóc w rozwiązywaniu problemów począwszy od tych najprostszych, aż po najbardziej skomplikowane. Problemem jest to, że na forum mamy kilkadziesiąt tysięcy użytkowników z różnym poziomem wiedzy dotyczącej ogólnie komputerów, jak i nagrywania. To, co dla jednych wydaje się być trywialne, dla innych początkowo jest nie do przeskoczenia.

Wobec tego mam propozycję właśnie dla początkujących: spróbujcie utworzyć listę pytań, które moglibyśmy zawrzeć w swego rodzaju FAQ i odpowiedzi na nie byłyby pomocne następnym nowicjuszom :) Pomóżcie nam, my pomożemy Wam :)

wonderes 11.04.2005 15:20

Cytat:

Napisany przez Preskaler
Dzięki "Wonderes" za odpowiedż! Szukałem ale jestem "niedopieszczony"! To wszystko jest zbyt nie na mój temat i poziom a poza tym język taki, że słownik by się przydał.

:czytaj: http://www.cdrinfo.pl/software/slownik/

Nadal uwżam, że takie ABC... od podstaw zdecydowanie zmniejszyłoby "śmiecenie" w innych działach.

W moim odczuciu, czego dowodem może być [ilość moich postów//data rejestracji na forum], nastawienie się na CZYTANIE nie jest złym rozwiązaniem. Mógły ktoś powiedzieć, że jestem egoistą, ale... niech sobie mówi. Czas to pieniądz i nie lubie gadać po próżnicy. ;) Polecam również inne fora i strony dotyczące "naszego" tematu; -niektóre mają działy dla początkujących.

Dorian 11.04.2005 17:06

Hmm nie wiem czy to nie za duże rozdrabnianie lecz może wprowadziło by to nieco porządku. Z drugiej strony sporo roboty z przenoszeniem dla Moderatorów:

Działy i pod_działy

Osprzęt ( Hardware)
- przerzucony temat - jaką nagrywarkę kupić - uszczuplone do tego roku...
w tym samym pod_dziale problemy z napędami różnych firm...podzielone jednak na firmy...i oem'y w działach "dawców organów" czyli LiteOn i oem'y, Nec i oem'y itp.
- odtwarzacze stacjonarne i problemy z nimi

nie istnieje tu temat firmware itp

Nośniki
- Dla początkujących - jak wypalać, jakie nośniki najlepsze ( wg sondy co do jakości) [ bez możliwości komentowania i dodawania postów..] po prostu FAQ , dodatkowo opis nośników - ten z głównej cdrinfo.pl...
- Nośniki DVD-R/R+ - same testy , wykresy itd..przeniesienie tego co jest teraz

Firmware
- Dla początkujących - FAQ - z podzieleniem na nagrywarki opis programów flashujących, odnośniki do stron z firmware...i instrukcja co i jak
- Następnie z podzieleniem na firmy NEC(i oem'y), LiteOn ( i oem'y), LG, Benq,Plextor no i reszta ( nie za wiele jej niestety ) - ogólna dyskusja na temat firmware dot.danych modeli...podobnie jak jest teraz...ale żadnych nowych postów na głownej..w rodzaju jak zmienić 812 w 832...wszystko tutaj

Oprogramowanie i kompresja ( Software)

- instrukcje kompresowania róznymi formatami itp i problemy z kompresją wypisane przez użytkowników

- Nero ( inne programy tego samego typu) i problemy z nim'i i FAQ do tychże

- Konsole - wszelkie zagadnienia

Nie wiem czy o czymś zapomniałem i czy nie jest to jeszcze większy bałagan:) Pozdrawiam

pawelblu 11.04.2005 22:58

Cytat:

Napisany przez Dorian
Nie wiem czy o czymś zapomniałem i czy nie jest to jeszcze większy bałagan:) Pozdrawiam

IMO jest ... i to duzo wiekszy balgan.

Porzadek ktory panuje byl swego czasu dyskutowany, analizowany i sie przyjal. Niech tak zostanie. Ewentualnie mozna dodac jakies podzialy (tez nie za wiele bym tego widzial), ale szkielet powinien zostac ten sam !!

Dorian 11.04.2005 23:10

Cytat:

Napisany przez pawelblu
IMO jest ... i to duzo wiekszy balgan.

Porzadek ktory panuje byl swego czasu dyskutowany, analizowany i sie przyjal. Niech tak zostanie. Ewentualnie mozna dodac jakies podzialy (tez nie za wiele bym tego widzial), ale szkielet powinien zostac ten sam !!

Zapewne masz rację. Choć nie sądzę iż z poddziałami to zły pomysł. Pewne sprawy powinny zostać podzielone by uniknąć bałaganu na stronie głównej.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:11.