![]() |
Jaka płyta główna za 300-350 zł?
Jak zwykle zwracam się do Was z prośbą o fachową pomoc :) Jaką płytkę główną polecacie za kwotę 300-350 zł (najlepsza byłaby pomoc od ludzi z Wrocka zorientowanych w temacie :) ). Nie zależy mi specjalnie na Dual Channel (bo pamięć mam 512MB Kingston'a 400 i nie zamierzam za szybko zmieniać) - ale pewnie teraz to niejako standard. Chodzi mi o solidną płytkę - nie musi się jakoś wybitnie super kręcić - bo z tej opcji raczej nie będę korzystał. Dodatki typu karta muzyczna czy sieciowa też są zbędne :) Aby rozwiać wszelkie wątpliwości - mam procesor AMD Duron 1800+.
No nic - czekam na Wasze rady i z góry dziękuję i pozdrawiam :) |
Cytat:
Też nie zależało mi na Dual Channel. Ja wybrałem, po wielu rozmyślaniach i analizach możliwości różnych płyt, EPOX'a 8KRAI na VIA KT600. Za płytę zapłaciłem 270zł, więc cena jest niewątpliwie atrakcyjna. Płyta jest solidnie wykonana, stabilna i szybka. Posiada 6-kanałowy dźwięk dobrej jakości, LAN, 2 x ATA133 i 2 x S-ATA. Ze swojej strony spokojnie mogę Ci polecić tę płytę. |
Ja skaldam kompy przewaznie na tej plycie i dziala bardzo stabilnie wiec szczerze polecam a tu masz opis MICROSTAR MSI K7N2 DELTA-L
|
Cytat:
W sumie to jak to jest z tymi chipsetami - nForce jest rzeczywiście o niebo lepszy od KT600? bo wszyscy polecają mi właśnie nForce'a - mam już mały dylemat co w związku z tym wybrać. Sam osobiście myślałem o GIGABYTE GA-7N400L - nForce2, LAN |
http://www2.amd.com/us-en/Processors...tml?1088421211 to jest strona o rekomendowanych mobo do Durona
|
Nie ma Durona 1800+ (chyba, że zintegrowany z płyta ecs).
Jeżeli to Duron 1800MHz, to aż się prosi o kręcenie. MSI nie polecam: 1. Brak game port. 2. Brak otworów wokół socketa - u mnie to spowodowało dyskwalifikację (trzeba być naprawdę twardzielem, żeby zamontować duży cooler lub blok wodny, a do tego jest to trudniejsze, bo większość bloków w standardzie ma zapinkę do płyty) 3. Mało miejsca wokół socketa (większe radiatory nie wejdą). 4. IMO złe umieszczenie gniazda do zasilania - trzeba kable przeciągnąć nad/obok wentyla co pogarsza chłodzenie. Dużo lepiej wypada Soltek czy Epox - a na 100% na NF2. Ale ja i tak wolałbym dozbierać (sprzedać dźwiękówkę i sieciówkę) i kupić Abit NF7-SL (full wyposażenie, najlepsza płytka do kręcenia) za 400PLN. |
Cytat:
Cytat:
|
Taktowanie asynchroniczne pamięci pod AMD to nieporozumienie - więcej stracisz, niż zyskasz. Więc jak chcesz pamięci puścić na 200MHz, to procka też tak musisz, żeby to miało sens. A do tego potrzebujesz płytkę dobrą do kręcenia - czyli z mieszczących się w cenie najlepsze z NF2 to Soltek i Epox (ze wskazaniem na tego pierwszego).
Audigy jest gorsze, lub co najwyżej porównywalne od SS. A w przypadku podłączenia do zestawu z dekoderem DD to nawet Audigy2 dostaje lanie. O SS możesz przeczytać na frazpc a test porównawczy z kreaturą znajdziesztutaj. Do tego kupując tego Abita dostajesz full bajer, najlepszą płytkę do kręcenia, bardzo stabilną, z wieloma dodatkami za naprawdę dobrą cenę. |
Ja kupiłem niedawno płytkę Gigabyte K7 Triton AGP 8X Dual Channel DDR i jak narazie sprawuje się znakomicie.
|
Cytat:
|
juz chyba kupisz abita nf7 - a to dobra plyta. Nie wiem czy dostaniesz Asusa A7N8X Delxue - Tez swietna.
Co do gigabajtów - to zeczywiscie, ostatnio plusuje u mnie, i bardzo dobrze, przynajmniej jest w czym wybierac |
A ja daje rade tym którzy chca kupić najtańszą płytę.
Kiedyś gdy wymieniałem procesor to nie myślałem o płycie i szukałem najtańszej, byle pasowała do nowego procka. I to był największy błąd. Kupiłem ECS P4S5A/DX+ . Niby wszystko pasowało, ale jednak nie chodziło już tak jak oczekiwałem. Ponadto chyba większość ECS-ów (jeśli nie wszystkie) nie mają możliwości podkręcenia procesora w BIOSIe co by się oczywiście przydało. Podsumywując: NIGDY NIE KUPUJCIE ECS'a no chyba że nie macie zamiaru wyciągnięcia czegoś więcej z komputera. Jest to oczywiście moje zdaniem, ale myśle że większość osób się z tym zgodzi. |
Cytat:
Ogólnie myślę, że producent nie jest tak do końca zły. Trzeba po prostu trafić na dobry model, chociaż fakt, że prawdopodobieństwo tego jest mniejsze niż u konkurencji.. |
Gigabyte K7 Triton AGP 8X Dual Channel DDR 4ever
|
Na podstawie Waszych opinii mam na celowniku takie płytki:
Płyta główna ABIT NF7SL - nForce2, LAN, SATA, FW <link> no i tego mojego Gigabyte'a: Płyta główna GIGABYTE GA-7N400L - nForce2, LAN <link> No ale dalej się nie mogę zdecydować :/ Wiem jednak jedno - Gigabyte bardziej podoba mi się wizualnie :P No i jest tańszy :) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Kurcze no... wszyscy się tak zachwycacie tak tym Soundstorm'em :) Ja nie mam osobiście powodów, aby narzekać na swoje Audigy. Tak więc jeśli chodzi o to, że tamta płyta Abita jest lepsza od Gigabyte'a bo ma Soundstorma - to dla mnie nie jest akurat mocny argument - dla innych pewnie jednak jest...
|
Ten gigabyte nie ma MCP-T (czyli SS, FW i innych dodatków). Ma też pasywne chłodzenie na NB, a to przy podkręcaniu za mało (albo potrzebujesz coolerka na procka, który też dobrze będzie dmuchał na NB).
Z tych dwóch zdecydownie NF7-SL - większa funkcjonalność i król OC. |
SS to jedyna dźwiękówka kodująca do DD - to dla mnie jest ważna rzecz, bo mam głośniki 5.1 z dekoderem DD a analogowe wejście tylko stereo. Czyli prawdziwe, w pełni odseparowane kanały miałem tylko z DVD, gdy dźwięk szedł "żywcem" jako AC3 z dvd lub divxa z DVD. Teraz mam do 5.1 w pełni niezależnych kanałów niezależnie od źródła (czy to gra generująca 4 kanały, czy stereo, czy strumień AC3).
Następna rzecz to wydajność - SS mierzalnie mniej obciąża procka niż produkty kreatury. Następna - jakość dźwięku. Przy przesyłaniu cyfrowym nie mają znaczenia przetworniki w dźwiękówce (a naprawdę dobre są w profesjonalnych kartach za 1K+PLN), tylko we wzmacniaczu. Dzięki temu przy takim połączeniu nie uzyskasz lepszej jakości za żadne pieniądze na innej dźwiękówce (tylko kwestia wzmacniacza). Ma to zwłaszcza znaczenie, gdy ktoś ma/planuje głośniki stacjonarne do kina domowego. Cena - za kilkadziesiąt PLN dostajesz pakiet FW, SS, SATA, często drugą sieciówkę (np. Asus) - i kto tu mówi, że płacisz za markę w przypadku Abita? To w przypadku Kreatury płacisz 2-3x drożej za markę. Linki do testów podawałem. Warto też poczytać FAQ o mojej płytce (sygnaturka). Wprawdzie dotyczy Asusa, ale jest też sporo o Abicie, sporo ogólnie o SS a jeszcze więcej dotyczy wszystkich płytek na NF2. |
Cytat:
|
Cytat:
Na szczęście to już się zmieniło i płyty również tych producentów weszły do przedziału cenowego dostępnego dla przeciętnego konsumenta. I bardzo dobrze, bo ich płyty rzeczywiście są dobre. Ale nie zgodziłbym się też, że najlepsze. Poza tym, ja nie dzieliłbym komponentów komputerowych według producentów, ale według konkretnych modeli. To jest jednak sensowniejsze rozwiązanie. |
O ile dobrze widzę, gigabyte nie ma otworów przy sockecie - jak dla mnie porażka (nie zamontujesz dużego wiatraka ani WC - chyba, że lubisz ryzyko).
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Popieram Wawelskiego- Abit, sam mam Epoxa super płytka, ale Abit faktycznie król kręcenia:)
|
Niedawno kupilem Asusa A7v600 VIA KT600+SATA+1 GB LAN
Wczesniej tez mialem dylemat. Soltka czy Asusa. Ale nie pomyliłem sie co do wyboru.Smiga az milo |
Pomyliłeś sie :(
Taktowanie PCI i AGP zależne od magistrali, brak dual channel (jaki sens miało kupienie do tego 2x256MB, o czym napisałeś w innym wątku??), brak firewire, cieniutki dźwięk i wydajność słabsza od NF2. NF2 rządzi i VIA nie może jakoś go dogonić. |
Cytat:
Polecasz mi NF7-SL - szkoda tylko, że w sumie jest prawie 100 zł różnicy w cenie - ale z drugiej strony - płytę główną kupuje się chyba na nieco dłuższy okres czasu - a zastosowanie choćby SATA na płycie (mimo, że na razie nie mam i nie zamierzam zbyt prędko kupować dysku na SATA) jest chyba pewnego rodzaju rozwiązaniem przyszłościowym. Na niektórych stronach internetowych widziałem informację o wersji 2.0 tej płyty ABITa - specjalnych różnic nie widziałem (oprócz tego, że wersja 2.0 jest jakby jaśniejsza - chodzi o kolor płyty). Czy płyty te czymś się różnią? Czy tylko oznaczeniem? |
No chyba, że lepiej jeszcze dopłacić to 50 zł i kupić:
Płyta główna ABIT AN7 - nForce2, LAN, SATA, FW <link> A nawiązując jeszcze do IEEE-1394 to mam to na swojej karcie muzycznej SB Audigy - tak więc też nie jest mi niezbędne na płycie :) |
Cytat:
Moim zadniem jesli zdecydowal bys sie na tego Abita[a to chba najlesze rozwiaznie], najlepiej bylo by porostu sprzedac SB Audigy.....nie widze lepszego rozwiazania, pomysl sobie jaka karta by sie marnowala na MB i jaka kasa, mialbys no powiedzmy dwie poruwnywalne karty.....!!! Nie bardzo rozumiem nad czy sie wachasz, ja rozumiem ze jestes zadowolony z SB, ale rozsadek mowi inaczej...... :mruga: |
AN7 zbiera gorsze opinie niż jego poprzednik (pomimo guru i innych bajerów).
|
Cytat:
|
mam problem potrzebuje karty graficznej dobrej do mojego kompa przy mojej karcie nieda sie grac gf 32 mg a gf 64 mg mi nieodpalilo a na starszym kompie tak moje parametry ;procek intel celeron 2.40, ramu 1g ddr,plyta p4s5a/dx+ zasilacz 450w zgury wielkie dzieki.pozdro
|
Cytat:
|
dzieki ale widze ze duzo osub na nia nazeka ktuzy maja windowsa xp aja go niezmienie wiec daje mi to do myslenia ale tym sie nie sugeruje tak bardzo amoze cos z geaforca polecisz kiedy kupie karte dlugo jej niehce zmieniac aco do tej starej geaforce 2, 64 mg to tez byla na agp iniesmigala dziwne dzieki za rade
|
Dawidzie witamy na forum..
Na pocz***261;tek (niestety :( ) co***347; ma***322;o przyjemnego : Kolego popracuj nad ortografi***261; i gramatyk***261;, a przynajmniej zainstaluj sobie cokolwiek do sprawdzania pisowni! Ostatecznie zamie***324; wszystkie "z" na "rz" (i na odwr***243;t), wszystkie "u" na "***243;" (i na odwr***243;t), wszystkie "h" na "ch" - a wtedy zrobisz du***380;o mniej b***322;***281;d***243;w ni***380; robisz obecnie... A co do karty - kolega Ormianin ma racj***281; HD2600 to najnowszy i do tego ca***322;kiem tani i wydajny wyb***243;r dla AGP. Mo***380;esz te***380; pr***243;bowa***263; dorwa***263; GF7600GT lub GF7900 (ale HD2600 jest od 7600 znacznie lepsza i ta***324;sza ni***380; 7900). Ze starszych radeon***243;w celuj w X1950Pro, w nic s***322;abszego chyba nie warto inwestowa***263; mo***380;e jeszcze X1650XT. Ja bym bra***322; mo***380;liwie najbardziej podkr***281;conego (lub podkr***281;caj***261;cego si***281;) HD2600. Z GF***243;w por***243;wnywalny (a nawet lepszy) jest 8600 ale niestety ***380;aden Geforce 8 nie ma wersji AGP. |
witam cos sie tak uczepil mojej pisowni szczeze mam gdzies jak pisze lecz wazne jest dlamnie co! malo wazne mam jeszcze jedna uwage i pytanko wtej karcie jest agp wejscie ale razy ile moze wiesz bota karte comi polecono jest razy osiem a obilo misie o uszy ze mam naplycie razy cztery dajcie znac dzieki
|
Cytat:
Cytat:
Po drugie - w regulaminie jest powiedziane, ***380;e na tym forum piszemy po polsku - wi***281;c mo***380;e tak pisz. Po trzecie i przede wszystkim - pisz***261;c ten spos***243;b okazujesz brak szacunku dla ludzi, kt***243;rzy to b***281;d***261; czytali. Nie s***261;dz***281;, by chcia***322;o im si***281; wnika***263; w Twoje problemy po okazaniu takiego lekcewa***380;enia. I ostrzegam - kolejne takie posty b***281;d***261; usuwane. |
Cytat:
widz***261;c takie rodzynki jak "osub" czy "ktuzy" nie my***347;li si***281; o czym piszesz, tylko o analfabetyzmie :taktak: pozdrawiam |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:50. |