![]() |
windows wyrzuca bledy plikow .dll
witam
2 dni temu calkowicie bez zadnego powodu Windows ME zaczal wyrzucac mi blad "Explorer spowodowal blad w <nieznany>. Jesli bledy beda sie powtarzac uruchom ponownie komputer" jako ze bylem wtedy zajety nacisnalem enter okienko zniknelo i bylo ok. jednak po pewnym czasie zaczelo ono wyskakiwac czesciej i czesciej wiec kompa zrestartowalem. przypadlosc ta jednak nie zanikla lecz przeciwnie zaczela pojawiac sie bez przerwy i doszlo do tego ze zaczely pojawiac sie bledy plikow bibliotek .dll praktycznie kazdego uruchomionego programu (np przy GG wywala GG spowodowal blad w update.dll itp. itd.) Standardowo sprobowalem Scan Disca, 2 antywirow (avasta i online'owego mks_vira), a takze przywracania systemu i defragmentacji bardzo niechcialbym formatowac dysku wiec czekam na wasza porade z gory wielkie dzieki za pomoc |
moze przeskanuj dysk w poszukiwaniu badow ???
|
czym?? uzylem juz scan disca...
moze jest jakis soft badajacy strukture najwazniejszych plikow windy?? |
no ale uzyles gruntownego czy zwyklego skanowania?
|
i tego i tego
gruntowne "tylko" 2 razy ale zwykle po kazdej nie udanej probie przywrocenia normalnosci jak do tej pory zauwazylem 2 rzeczy: - w trybie awaryjnym chodzi w miare normalnie - jesli przy koncu bootowania (w normalnym trybie) uruchomie skanowania antywirem (avast'em) to moge chwile normalnie pracowac (i napisac tego posta ;/) |
no to niezla jazda :ysz:
a moze cos podkrecales? |
nic a nic a ze jazda to juz sam zauwazylem... :|
naprawde nie wiem co mam robic, to sie pojawilo praktycznie bez powodu, nie odbieralem zadnych zalacznikow, nawet nic nie download'owalem jesli to nie jest przyklad zlosliwosci rzeczy martwych to co?? |
sprobowal bym wyjac kosci pamieci i jeszcze raz je wlozył, moze byc w inny bank.
Czasami to pomaga - nie pytaj dlaczego bo racjonalnej odpowiedzi tu nie ma - teoretycznie kosc w banku nie powinna stracic kontaktu. A jesli to nie pomoze - i wszystkie operacje typu scandisk, czyszczenie rejestru tez - to ani chybi rypnal sie Windows - co nie jest w tym partackim systemie niczym nowym ********************** PS sprawdź tez , czy wentylatory pracuja i czy nie ma zbyt duzo kurzu - przegrzanie procka tez moze powodawac takie objawy.Sam komunikat jest glupi i o niczym nie swiadczy - jedynie o tym, ze cos w sytemie jest nie tak. |
argh - jak to mowia userzy windy :P
ale czyszczenia rejestru nie probowalem - nie myslalem ze ma to zwiazek z plikami .dll - jaki jest najlepszy soft do tego? a jesli rypnela sie sama winda to czy ktos zna jakis magiczny sposob zeby ja naprawic nie tracac calej zawartosci dysku? :D wiem ze ten komunikat jest glupi ale po tych typu "wystapil blad podczas wyswietlania bledu" nic mnie juz chyba nie zdziwi |
|
100 % pomaga sfc /scannow
pozdrawiam |
A czy instalowałeś ostatnio jakąś giercę? Niektóre gry, a właściwie większość podmieniają biblioteki .dll, także systemowe na własne. W ogóle programiści gier to straszni niechluje, którzy nie martwią się o system tylko o własny produkt. Z tego powodu mam na swoim kompie 2 systemy: jeden do gier, drugi do pracy co i tobie bym polecał.
|
Cytat:
ps. ja bym juz stawial winde na nowo, ale moze nie koniecznie ME tylko 98SE ogolnie to narzeka sie na ME, wlasnie z tego powodu ze jak juz troszke pochodzi bez formatki to zaczyna swirowac ;) |
no fakt ME ma swoje humory ale to moj jedyny oryginalny OS (nie zebym posiadal jakiekolwiek piraty ;])
ale najciekawsze jest to ze jesli mam odpalone okienko antywira to po kliknieciu kilku razy OK w okienku z bledem mam spokoj przez 30 do 60 minut :| |
Cytat:
p.s masz pw pozdrawiam |
scanreg.exe nic nie wykryl
co ciekawe w trybie awaryjnym wszystko dziala ok zaktualizowalem pliki skanera online mks_vira ale wykryl tylko jakies trojany szpiegujace numery egold i envocash co ciekawe dzialanie tych trojankow nie bylo widoczne w procesach po nacisnieciu crtl+alt+del wiec moze ukrywa sie u mnie cos jeszcze jak mozna podgladnac co uruchomione jest jeszcze w tle jesli nie ma tego w crtl+alt+del?? P.S. zna ktos sposob albo jakis program naprawiajacy i podmieniajacy same pliki windy bez potrzeby formatowania dysku? |
kurde no... a ja juz tamten skasowalem doslownie sekunde przed twoja edycja :ysz:
|
Cytat:
1. hirenboots cd 2. spyboot 3. adaware 4. antitrojan i chyba problem formata zniknie:) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:52. |