Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   windows wyrzuca bledy plikow .dll (https://forum.cdrinfo.pl/f5/windows-wyrzuca-bledy-plikow-dll-36850/)

joba 08.07.2004 14:45

windows wyrzuca bledy plikow .dll

witam

2 dni temu calkowicie bez zadnego powodu Windows ME zaczal wyrzucac mi blad "Explorer spowodowal blad w <nieznany>. Jesli bledy beda sie powtarzac uruchom ponownie komputer"
jako ze bylem wtedy zajety nacisnalem enter okienko zniknelo i bylo ok.
jednak po pewnym czasie zaczelo ono wyskakiwac czesciej i czesciej wiec kompa zrestartowalem.
przypadlosc ta jednak nie zanikla lecz przeciwnie zaczela pojawiac sie bez przerwy i doszlo do tego ze zaczely pojawiac sie bledy plikow bibliotek .dll praktycznie kazdego uruchomionego programu (np przy GG wywala GG spowodowal blad w update.dll itp. itd.)
Standardowo sprobowalem Scan Disca, 2 antywirow (avasta i online'owego mks_vira), a takze przywracania systemu i defragmentacji
bardzo niechcialbym formatowac dysku wiec czekam na wasza porade
z gory wielkie dzieki za pomoc

Y@nkee_PL 08.07.2004 16:08

moze przeskanuj dysk w poszukiwaniu badow ???

joba 08.07.2004 17:28

czym?? uzylem juz scan disca...
moze jest jakis soft badajacy strukture najwazniejszych plikow windy??

Y@nkee_PL 08.07.2004 17:39

no ale uzyles gruntownego czy zwyklego skanowania?

joba 08.07.2004 17:43

i tego i tego
gruntowne "tylko" 2 razy ale zwykle po kazdej nie udanej probie przywrocenia normalnosci
jak do tej pory zauwazylem 2 rzeczy:
- w trybie awaryjnym chodzi w miare normalnie
- jesli przy koncu bootowania (w normalnym trybie) uruchomie skanowania antywirem (avast'em) to moge chwile normalnie pracowac (i napisac tego posta ;/)

Y@nkee_PL 08.07.2004 17:49

no to niezla jazda :ysz:
a moze cos podkrecales?

joba 08.07.2004 17:56

nic a nic a ze jazda to juz sam zauwazylem... :|
naprawde nie wiem co mam robic, to sie pojawilo praktycznie bez powodu, nie odbieralem zadnych zalacznikow, nawet nic nie download'owalem
jesli to nie jest przyklad zlosliwosci rzeczy martwych to co??

bgn 08.07.2004 18:02

sprobowal bym wyjac kosci pamieci i jeszcze raz je wlozył, moze byc w inny bank.
Czasami to pomaga - nie pytaj dlaczego bo racjonalnej odpowiedzi tu nie ma - teoretycznie kosc w banku nie powinna stracic kontaktu.
A jesli to nie pomoze - i wszystkie operacje typu scandisk, czyszczenie rejestru tez - to ani chybi rypnal sie Windows - co nie jest w tym partackim systemie niczym nowym
PS sprawdź tez , czy wentylatory pracuja i czy nie ma zbyt duzo kurzu - przegrzanie procka tez moze powodawac takie objawy.Sam komunikat jest glupi i o niczym nie swiadczy - jedynie o tym, ze cos w sytemie jest nie tak.

joba 08.07.2004 18:06

argh - jak to mowia userzy windy :P
ale czyszczenia rejestru nie probowalem - nie myslalem ze ma to zwiazek z plikami .dll - jaki jest najlepszy soft do tego?
a jesli rypnela sie sama winda to czy ktos zna jakis magiczny sposob zeby ja naprawic nie tracac calej zawartosci dysku? :D

wiem ze ten komunikat jest glupi ale po tych typu "wystapil blad podczas wyswietlania bledu" nic mnie juz chyba nie zdziwi

Y@nkee_PL 08.07.2004 18:25

jv16 PowerTools > Czyszczenie rejestru ;)

www.jv16.org

memorando 08.07.2004 22:49

100 % pomaga sfc /scannow
pozdrawiam

echoo 09.07.2004 00:35

A czy instalowałeś ostatnio jakąś giercę? Niektóre gry, a właściwie większość podmieniają biblioteki .dll, także systemowe na własne. W ogóle programiści gier to straszni niechluje, którzy nie martwią się o system tylko o własny produkt. Z tego powodu mam na swoim kompie 2 systemy: jeden do gier, drugi do pracy co i tobie bym polecał.

Y@nkee_PL 09.07.2004 13:25

Cytat:

Napisany przez memorando
100 % pomaga sfc /scannow
pozdrawiam

w mileniaku ??? nie sadze :P

ps. ja bym juz stawial winde na nowo, ale moze nie koniecznie ME tylko 98SE
ogolnie to narzeka sie na ME, wlasnie z tego powodu ze jak juz troszke pochodzi bez formatki to zaczyna swirowac ;)

joba 09.07.2004 13:44

no fakt ME ma swoje humory ale to moj jedyny oryginalny OS (nie zebym posiadal jakiekolwiek piraty ;])
ale najciekawsze jest to ze jesli mam odpalone okienko antywira to po kliknieciu kilku razy OK w okienku z bledem mam spokoj przez 30 do 60 minut :|

memorando 09.07.2004 14:50

Cytat:

Napisany przez Y@nkee_PL
w mileniaku ??? nie sadze :P

ps. ja bym juz stawial winde na nowo, ale moze nie koniecznie ME tylko 98SE
ogolnie to narzeka sie na ME, wlasnie z tego powodu ze jak juz troszke pochodzi bez formatki to zaczyna swirowac ;)

niebądż złośliwy niedoczytalem jak to me to scanreg.exe może
p.s masz pw pozdrawiam

joba 09.07.2004 15:26

scanreg.exe nic nie wykryl
co ciekawe w trybie awaryjnym wszystko dziala ok
zaktualizowalem pliki skanera online mks_vira ale wykryl tylko jakies trojany szpiegujace numery egold i envocash
co ciekawe dzialanie tych trojankow nie bylo widoczne w procesach po nacisnieciu crtl+alt+del wiec moze ukrywa sie u mnie cos jeszcze
jak mozna podgladnac co uruchomione jest jeszcze w tle jesli nie ma tego w crtl+alt+del??
P.S. zna ktos sposob albo jakis program naprawiajacy i podmieniajacy same pliki windy bez potrzeby formatowania dysku?

Y@nkee_PL 09.07.2004 15:32

kurde no... a ja juz tamten skasowalem doslownie sekunde przed twoja edycja :ysz:

memorando 09.07.2004 16:26

Cytat:

Napisany przez joba
scanreg.exe nic nie wykryl
co ciekawe w trybie awaryjnym wszystko dziala ok
zaktualizowalem pliki skanera online mks_vira ale wykryl tylko jakies trojany szpiegujace numery egold i envocash
co ciekawe dzialanie tych trojankow nie bylo widoczne w procesach po nacisnieciu crtl+alt+del wiec moze ukrywa sie u mnie cos jeszcze
jak mozna podgladnac co uruchomione jest jeszcze w tle jesli nie ma tego w crtl+alt+del??
P.S. zna ktos sposob albo jakis program naprawiajacy i podmieniajacy same pliki windy bez potrzeby formatowania dysku?

zassaj z www.filemirrors.com te rzeczy:

1. hirenboots cd
2. spyboot
3. adaware
4. antitrojan
i chyba problem formata zniknie:)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:52.