![]() |
Porównanie jakości rekompresji filmu
Witam,
Przekompresowałem sobie Harrego Pottera (main movie = 6.5 MB) na DVD5 (kompresja do ok. 64%). Raz - przy pomocy DVD2One, drugi raz - Instant Copy8. Próbki do porównania w plikach RAR. Zalceam oglądanie przy pomocy ACDSee na pełnym ekranie, w zaciemnionym pomieszczeniu, przełączając klawiszem wyświetlane pliki. http://www.xyz.jabluszko.net/screeny/klatka01.jpg klatka01.rar (zwróćcie uwagę na wzorki tepety). http://www.xyz.jabluszko.net/screeny/klatka02.jpg klatka02.rar (przyjrzyjcie się trawie). http://www.xyz.jabluszko.net/screeny/klatka03.jpg klatka03.rar (spójrzcie na wodę). Pozdrawiam, latet |
Klatka nmer dwa - lepszy jest instant copy
|
Instant Copy 8 wypada lepiej !!!
Ciekawe jak wypada CloneDVD2 i DVDShrink ?? |
Cytat:
(Może przy kolejnym teście włączę Shrinka, ale nie obiecuję) latet |
Shrink jest podobno cieńki w jakości kodowania:)
|
Cytat:
CSS i IC8 to ścisła czołówka, taka jest prawda. :spoko: latet |
Cytat:
http://forum.divx.pl/viewtopic.php?t=4444 Pozdro |
od kiedy to IC8 to scisla czolowka? radze czytac wiecej
kiedys wlasnie na tej stronie "mrbass" (strona juz nie istnieje) byly robione testy i zwyciezca zostal Shrink jak pamietam |
Cytat:
|
Cytat:
Co do Shrinka - widziałem parę testów ze screenami z jego udziałem. Nie zachwycił mnie. Poza tym, to średnio wierzę, że na TV widać te różnice tak wyraźnie jak na kompie. Przecież TV to o niebo mniejsza rozdzielczosc. latet |
Witam,
No to teraz Harry Potter II (main movie = 6.6 GB; kompresja do ok. 60%). Tym razem porównałem 3 programy:
http://www.xyz.jabluszko.net/screeny/klatka04.jpg klatka04.rar (zwróćcie uwagę na zielony krzak po lewej stronie) http://www.xyz.jabluszko.net/screeny/klatka05.jpg klatka05.rar Pozdrawiam, latet |
Ja używam CloneDVD2. Jakość jest bardzo dobra. Wybieram tylko sam film i polską scieżke dźwiękową. Obraz jest na 90% jeżeli chodzi o jakość a dzwięk na 100%. Chociaż czasami leci bez transkodowania. Nie nagrywam nawet menu. Wkładam płytkę do dvd i odrazu leci film. Po co menu jak jest 1 język. :)
|
Cytat:
Ale ścieżek dźwiekowych zachowuję wiele (jestem lingwistą-amatorem). Mam nadzieję, że nie ma raczej tak durnych odtwarzaczy, w których nie dałoby się zmienić ścieżnki dźwiękowej czy napisów - przyciskiem, w trakcie filmu, bez wchodzenia do menu? Myslę, że przy 90% kompresji, to nie ma już znaczenia, jaki program się użyje. Ale przy 60% to już róznice są spore. latet |
Z tym 90% to chodziło mi o to że jakośc jest prawie taka jak na orginalne. 90% to nie jest kompresja. Kompresja obrazu wynosi tylko 10%. Na moim dvd nie musisz wchodzić do menu aby zmienić jezyk. :) Ja polecam CloneDVD2 - dlaczego: jakość obrazu i dzwięku na DVD5, łatowść obsługi, nagrywanie odrazu płytek :)
|
IMO dyskusja o shrinku nie ma najmniejszego sensu, on tego nie rekoduje a jedynie obcina "wystajacy" bitrate, wiec to inna historia w stosunku do instanta.
shrink jest szybki ale nie moze dawac dobrej jakosci, chyba ze niewiele obetnie, ale to jest kwestia zaleznosci od tego jak bardzo redukujemy wielkosc pliku, od zlozonosci sceny, od sposobu kodowania oryginalu (czy byl zrobiony niejako z zapasem bitrate), itp. |
Cytat:
Cytat:
BTW: Co do kompresji dźwięku na DVD, to uważam to za zbrodnię :bicz: Pozdrawiam, latet |
No cóż, potwierdziła się wyraźna pozycja lidera dla IC wśród transkoderów, zastanawiająco słabo wypadł Shrink dużo gorzej od DVD2One,
DVD2One ustawiałeś na VBR czy CBR? |
Cytat:
moze masz i racje z tym IC8 co do Shrinka, ale pamietam te testy ktore byly podane na tej stronie i Instant Copy byl na drugim miejscu (ale to juz malo istotne), ale nie dawno byly robione testy w ktorych za najlepszy program zostal uznany Nero Recode 2 dlatego dla jednego IC8 jest lepszy a u innego np.Nero Recode 2 i tak dalej, ale program Shrink zawsze sie plasuje w czolowce (ostatni test wykonany przez "Chip" IC8 punktow 88 a Shrink 85 roznice nie az tak znaczne biorac pod uwage ze program ktory zajal ostatnie miejsce uzyskal 51 punktow).Ja mysle ze kazdy ma swego faworyta (ja nie mowie ze moim jest Shrink pracuje na CCE ale przy krotkich filmach i malej kompresji calkiem dobrze sie sprawdza).Ale fakt jest jeden przy dlugich filmach CCE jest nie do pobicia jesli mowimy o jakosci obrazu. pozrawiam |
Cytat:
A w Shrinku włączałem opcję dokładnej analizy, też zawsze, więc nie mam porównania ile ona daje polepszenia. Teraz siedzę nad kolejnym porównaniem (robię na Powrocie Króla). Znów będzie DVD2One, Shrink i IC8. Jutro to wystawie, bo IC8 zapuszczam na noc. Ale z tego co juz widzę, to jednak Shrink przewyższa DVD2One (mniej makrobloków, choc ostrość czasem gorsza). Strasznie cięzko jest mi zrobić screeny z dokładnie tych samych klatek. Uzywam Power DVD (nie znam innej metody) - a w nim po prostu przycisk Step Forward nie zawsze przesuwa o 1 klatkę, czasem o kilka, a na dodatek przycisk robienia screena czasem najpierw przesuwa o klatkę, a potem robi zrzut, co mnie doprowadza do obłedu. Macie na to jakiś lepszy patent? CCE niestety nie posiadam, to nie potestuję. Ale sam oglądałem sporo takich plansz, gdzie CCE porównywano do IC8 i osobiście nie widzaiłem tam za bardzo tej słynnej wyższości CCE. latet |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Na tym co jest do tej pory - widać, że.... to trudny film || latet |
Powrót Króla
Witam,
Wykonałem kopię zapasową Powrotu Króla. (film długi, kompresja do 60.5%). Porównałem:
CCE tylko 3-pass, ale i to trwało 10 godzin, na więcej po prostu nie mogę sobie pozwolić. Choć szczerze mówiąc słabo wierzę, że zwiększanie liczby przebiegów ponad 3 może wiele poprawić (wiara oparta na wieloletnich doświadczeniach na DVD2SVCD). Aha - w opcjach DVD2DVDr ustawiłem birtare na: 1000/2687/7000. Próbki do porównania w plikach RAR. Zdecydowanie zalceam oglądanie przy pomocy ACDSee na pełnym ekranie, w zaciemnionym pomieszczeniu, przy solidnie rozjaśnionym monitorze!. Uwaga - screen z orignału zawsze umieszczałem jako przedostatni - pomiędzy IC8 a CCE, tak by łatwiej było go z nimi porównywać. http://www.xyz.jabluszko.net/screeny/klatka06.jpg klatka06.rar (Wspaniale pokazuje wyższość IC8 nad innymi transkoderami). http://www.xyz.jabluszko.net/screeny/klatka07.jpg klatka07.rar (Spójrzcie bacznie na dolną część Mt. Doom). http://www.xyz.jabluszko.net/screeny/klatka08.jpg klatka08.rar (Widać jak CCE przeostrzył. Miranda mnie zabije ||). http://www.xyz.jabluszko.net/screeny/klatka09.jpg klatka09.rar (Prześledźcie poziom detali chałupek. A jak CCE spartaczył niebo!). http://www.xyz.jabluszko.net/screeny/klatka10.jpg klatka10.rar (Shrink czasem jednak lepszy od DVD2One. Ale czy CCE tu lepszy od IC8?). Moje wrażenia - sam nie wiem. Sam nie wiem, którą kopie bezpieczeństwa uznać za najlepszą i wypakić na płytkę. CCE daje obraz najostrzejszy, czasem wręcz wydaje się ostrzejszy niż oryginał (przeostrzony) - ale za to pojawiają się różne dziwne zniekształcenia (klatka09.rar). IC8 daje obraz dużo bardziej "miękki", nieco mnie ostry, ale za to gładszy. Myśle, że do normalnego oglądania (na TV zwłaszcza) - taki obraz jest lepszy. A tak ogólnie, to - IMHO - bzdurą jest, że ten film jest za długi, aby go robić na DVDR 4.7. Do normalnego oglądania kopia nadaje się znakomicie i porównywanie tego z VCD jest po prostu głupim żartem, KC42! :bicz: Pozdrawiam, latet |
3 pass to chyba jednak za mało dla tego filmu. Ja bym dał co najmniej 5 (pomijając,ze dałem 7, ale to mój biznes). Ostatnio działanie CCE na moim Athlonie 2400 trwało 13 godzin przy 9 passes (Last Samurai), a u Ciebie 10 godzin 3 passes ? Dziwne...
Jabba |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
I choć z tego powodu nie planuję raczej uzywać CCE, to jednak jestem niesamowicie ciekawy, czy na tych klatkach byłoby widać różnicę między 3-pass i 6-pass. W domu tego nie zrobię, bo komp jest zbyt oblegany, ale może uda mi się na weekend zapuścić to w pracy, to bym za tydzień przedstawił wyniki. Ale może Wy, zwolennicy wielopasów, macie już takie porównania do pokazania? Pozrawiam, latet |
@ latet
a ktorej biblioteki dekodera uzyles w DVD2DVD-R? MPEG2Dec czy MPEGDecoder ? |
Cytat:
|| gzr3si3k |
Cytat:
ja ze swoich obserawcji moge powiedziec, ze partycja 23 GB spokojnie wystarcza. Tyle ze w to sie wlicza zripowana plyte zrodlowa, i opcja tworzenia przez DVD2DVD-R obrazu ISO jest wylaczona. Czyli rip plyty (5 ~ 8 GB) + rip samego video filmu wraz z 2 wersjami audio filmu (druga wersja to ta "checked", sa sprawdzane bledy i ew. [jesli jest] usuwane opoznienie) + nowa (zrekompresowana) wersja video (ok. 3,8 GB) + 4,33 ~ 4,35 na pliki kompilacji DVD juz "zauthorowane" przez DVD2DVD-R (IfoEdit). Czyli 23 GB spokojnie wystarcza, i zazwyczaj jest jeszcze ok 1 GB wolnego.. raczej chyba przy wiekszej ilosci przebiegow nie potrzeba wiecej miejsca, on to widocznie kasuje... aha to powyzej dotyczy filmow w PALu (do filmow NTSC trzeba doliczyc jeszcze chyba ok. 4 GB na pulldown). to sa doswiadczenia z DVD2DVD-R 1.81 i CCE 2.66 SP... |
Cytat:
Czy ten drugi jest szybszy? latet |
mam na systemie (winxp) 20 gb + 15gb z boku
jak dałem mu zeby zrobił na systemowej po zripowaniu filmu to mi walnał ze za mało miejsca wiec zrobiłem tak ze dałem film na systemowej a obróbke na 15gb...i tylko 250mb zostało z 15 gb !!! |
@ latet
szybszy i polecany jest MPEGDecoder, czyli ok.. @ grz3si3k hmmm... ja raz tak mialem, ze raz bylo za malo miejsca, skasowalem pliki i mimo to krzyczal, ze nadal za malo... pomoglo wylaczenie i ponowne wlaczenie.. odznaczyles "Create ISO image" z zakladce "Settings" ? |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
Tak to wygladalo (pliki) - patrz zalacznik. |
KUrcze to ciekawe...zrobie tak zgram film na partycje 15 gb a obróbke dam na systemowej zobaczymy czy zadziała..dzieki
|
Powrót Króla
Cytat:
Robiłem ten fil przy pomocy IC8, DVDShrink i TMPGEnc Plus 2.5 (bitrate 2800- zgodnie z artykułem "Jakość ponad wszystko") Wyniki oglądałem na dużym panaramicznym tv (chyba poand 32 cale) IC8 i DVDShrink specjalnie się nie różniły (wyraźne kwadraciki na twarzach nawet przy statycznych scenach) W przypadku TMGEnc Plus - obraz ostry, statyczne sceny bez żadnych kwaracików - Niewielkie kwadraciki tylko przy bardzo ruchliwych scenach. |
Przy długich filmach to ja radzę używać specyfikacji KDVD, która obejmuje do 5 godz. w b.dobrej jakości na pojedynczej płytce. Władce pierścieni skopiuje w przyszłym tygodniu (KDVD). Dam znać jakie były wyniki...
www.kvcd.net |
Cytat:
latet |
Cytat:
Dzieki! latet |
W październiku czeka nas nowe wyzwanie.... Pojedynek boskiego Achillesa z honorowym Hektorem a wszystko na tle wojny o piekną Helenę. Też długie....
Jabba |
Cytat:
|
Cytat:
(róznica była tak duża że różnice pomiędzy IC8 a DVD shrinkiem były mało istotne) Niestety nie wiem jak wyszedł by ten film na CCE. (jeśli dowie, się ja to zrobić to postaram się przedstawić screeny do porównania - bawie się w wypalanie DVD dopiro od około 2 miesięcy) |
Cytat:
Jak już mówiłem w tygodniu zrobię w ten sposób Władce pierścieni i zobaczymy co z tego będzie... :mruga: |
Cytat:
ale jakoś sceptycznie podchodze do tego wynalazku. |
Cytat:
|
Ludzie kochane !
A co niby daje robienie KDVD ? Jaką to ma mieć przewagę nad zwykłą kompresją do DVD ? Jabba |
Jabba wytłumaczę Ci to na przykładzie tabliczki czekolady :mruga:
dvd - to 1 tabliczka normalnej czekolady twórcy matryc kdvd starają się do tej tabliczki jeszcze dorzucić orzeszki, jakieś nadzienie i inne bakalie, poprostu starają się w tej samej objętościowo tabliczce uzyskać "lepszy" efekt (or something). |
OK. orzeszki są fajne, ale można sobie na nich połamać zęby i potem mieć dziury w paszczy ;). Co innego rodzynki.
Ale my fani dobrej jakości skompresowanych dvd, jakie możemy osiągnąć korzyści z KDVD ? Może żadnych ? Zakładając oczywiście,ze nasz player stacjonarny chwyci płytę KDVD... Jabba |
Cytat:
Natomiast matryca oraz wskazówki do kompresji są tu: www.kvcd.org/portal/articles.php?lng=en&pg=20 Aby skompresować film DVD w tym formacie musisz tę matrycę podmienić w swoim kompresorze... U mnie w praktyce wygląda to tak: jeżeli film wymaga dużej kompresji bo jest długi (gdzieś poniżej 65%) to w/g mnie lepiej film przekompresować do formatu KDVD, gdyż uzyskamy lepszą jakość niż mielibyśmy go kopresować normalnie do DVD. |
Dobra, to ja jeszcze dorzuce templates dla cce2.66 i cce2.67,
jak znajde czas to bede musiał na próbę coś zapuścić i porównać || |
Cytat:
|
Dokładnie, (choć jeszcze się w to nie bawiłem) maverthebest zna szczegóły.
|
Cytat:
P.S. Nic więcej prócz matrycy zmieniać nie musisz. Resztę ustawiasz tak jak do normalnej kompresji. |
Cytat:
|
Cytat:
i nie opiszę tu dokładnie wszystkich opcji DVD-RB (DVD rebuilder). Jak ktoś będzie miał jakieś wąty to niech pisze.. :) Program ten potrafi wykonać kopię filmu DVD wraz ze wszystkimi dodatkami oraz z menu. Posiada przy tym wiele przydatnych opcji. Dobra do rekompresji będą potrzebne: - AviSynth 2.5.4 http://prdownloads.sourceforge.net/a...4.exe?download - Cinema Craft Encoder (CCE - produkt komercyjny) http://www.cinemacraft.com/eng/home.html - DVD Decrypter http://www.dvddecrypter.com/ - DVD Rebuilder http://forum.doom9.org/showthread.php?s=&threadid=75452 - plik MPEG2Dec3dg.dll, który znajduje się w pakiecie pod adresem http://www.doom9.org/Soft21/Decoders/decodefix110.zip - EclCCE http://forum.doom9.org/showthread.php?s=&threadid=46664 - kdvd templates http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...achmentid=9151 (dzięki ROBS :) ) Na wszelki wypadek - Filtr Decomb http://www.doom9.org/Soft21/Filters/decomb521.zip I. Instalacja programów: 1. Instalujemy Avisynth. 2. Idziemy do folderu gdzie zainstalowaliśmy Avisynth i do folderu plugins przenosimy pliki MPEG2DEC3dg.dll oraz decomb.dll 3. Instalujemy CCE oraz wpisy rejestrowe KDVD Templates dla posiadanej wersji CCE 4. Rozpakowujemy EclCCE do jakiegoś folderu na naszym dysku. Następnie uruchamiamy go i podajemy ścieżkę do naszego CCE. Gdy ukarze się okienko programu z menu Template wybieramy "KDVD 720/480". Jeżeli zaznaczymy Standard to otrzymamy film skompresowany do zwykłego formatu DVD a nie KDVD. 5. Instalujemy Dvd Decryptera oraz Dvd Rebuildera II. Kompresja !!!UWAGA!!! Do kompresji wymagane jest sporo miejsca na dysku. W zależności od ilości przebiegów oraz wielkości materiału do skompresowania wielkość ta może wynieść od 12 - 20 GB. 1. Wkładamy płytę do zripowania do napędu. Uruchamiamy DVD Decryptera, z menu MODE wybieramy FILE. Z listy Source wybieramy nasz cd. W polu destination wybieramy miejsce gdzie ma zostać zripowany film. Zaznaczamy wszystkie pliki po prawej stronie i klikamy na ten wielki przycisk po środku :) 2. Teraz zajmiemy się konfiguracją DVD Rebuildera. Uruchamiamy program i Z menu Options wybieramy Setup. Normalnie musimy tu podać ścieżkę do naszych kompresorów. Ale my w polu odpowiadającemu naszej wersji CCE podajemy ścieżkę do !! EclCCE.exe !! Pola enkoderów, których nie używamy zostawiamy puste. Czyli przykładowo: ja używam CCE 2.67 SP, więc w polu Patch to CCE SP (New) wpisuje ścieżkę do EclCCE. Reszta zostaje pusta. W "Patch MPEG2DEC3DG podajemy ścieżkę do tegoż pliku, który wcześniej umieściliśmy w folderze Plugins w Avisynth. Zaznaczamy dodatkowo Add to AVS File. To samo tyczy się Path to DECOMB.DLL. Zaznaczając Run Encoder(s) Minimized sprawimy, że CCE będzie podczas kompresji minimalizowany. Raczej zaznaczamy to pole :) Lista Audio to remove pozwala na wywalenie zaznaczonych ścieżek dźwiękowych. Natomiast Subpictures to remove tyczy się wywalania napisów. Te dwie ostatnie listy są wygodne jeżeli zawsze z filmu wywalamy wszystkie ścieżki dźwiękowe i napisy oprócz niezaznaczonych. Ja tam mam wszystkie odznaczone ... Remove DTS odznaczamy. Na koniec klikamy Save a potem Done Ok teraz Rozwińmy menu Mode. Zaznaczamy CCE Mode (gdyż tego kompresora użyjemy). Jeżeli zaznaczymy Verbose Status Window to podczas kompresji będziemy otrzymywać Informacje o postępie kompresji w okienku poniżej. Echo status to log file pozwoli zapisać info o kompresji do pliku. Standardowo zaznaczamy One Click Mode. Zaznaczając Shutdown at one-click kompresion sprawimy, że po kompresji komp zostanie wyłączony (przydatne). Zaznaczamy Dynamically Assign Cell Bitrates. Kolejne 2 opcje są dosyć ważne. Steal Space from Extras zabiera bitrate z dodatków i przekazuje go na rzecz filmu głównego. Half-D1 and Half Space for Extras sprawi że dodatki zostaną skopresowane w obinżonej o połowie roździelczości i bitrate. Ja tych 2 opcji nie używam, ale ktoś się może zdecyduje... Zaznaczamy również Suppress Warning Prompts co zaoszczędzi nam wyskakujących okienek. Z menu Options wybieramy AVS options i zaznaczamy ConvertToYUY2() oraz AudioDub(BlankClip()) Z menu Options wybieramy CCE options i zaznaczamy wersję CCE którą posiadamy. Tu łatwo się pomylić. Gdy używasz CCE 2.67 SP zaznacz CCE SP 2.66+ a nie CCE Basic 2.67+. wchodzimy również w Advanced (Expert) Settings. VBR_bias - okolice 15 będą odpowiednią wartością. W VBR_passes wybieramy ilość przebiegów. Generalnie im więcej tym lepsza jakość, dłuższy czas kompresji i więcej miejsca na dysku zajmie kompresja. W praktyce 3-4 w zupełności wystarcza. Przy małym stopniu kompresji nawet 2 będzie odpowiednie... Quality_prec - niższe wartości spowodują że obraz będzie bardziej szczegółowy ale mogą pojawić się bloki. Wyższa wartość spowoduje, że obraz będzie bardziej "gładszy" ale mogą się pojawić artefakty na brzegach. Wartości od 16 - 24 zdają się być najlepsze... Klikamy Done Uff konfigurację mamy za sobą. Na szczęście trzeba to zrobić tylko raz :). Teraz zajmiemy się rzeczami bardziej przyjemnymi. W polu Source Path podajemy ścieżkę do folderu Video_TS, który zripowaliśmy wcześniej na dysk. W polu Working Path wpisujemy ścieżkę do folderu gdzie będą generowane pliki tymczasowe dla Dvd rebuildera oraz zostanie utworzony finalny obraz z filmem. Video Title Sets oraz Audio Streams to keep służy do zaznaczania ścieżek audio, które chcemy zatrzymać. Na koniec klikamy Transcode i czekamy jakieś 6 - 10 godz na wyniki :) Jak już wspomniałem finalny produkt kompresji otrzymamy w folderze, który podaliśmy w polu working path, gdy konfigurowaliśmy DVD-RB, w postaci 2 folderów: AUDIO_TS oraz VIDEO_TS. Resztę można skasować. Jak nagrać film na płytę?? tutaj pozwolę sobie zareklamować stronę Robsa :D http://www.nrg.to/robs No i to by było na tyle, mam nadzieję że niczego nie poprzekręcałem... powodzenia |
Bardzo dobrze to opisałeś, ale może wtrącę swoje trzy grosze.
Ja bym jednak namawiał w DVD RB do ustawienia trybu trzech przycisków. Dlaczego? ano dla większej kontroli kompresowanego materiału (a o to nam przecież chodzi). Kiedy skończy się pierwszy etap, czyli Prepare, DVD-RB utworzy plik konfiguracyjny dla CCE. Nazywa się chyba Rebuild.inf (piszę z pamięci). Do edycji tych ustawień przyda się nam RB-Opt. Możemy w nim pozmieniać prawie wszystko co chcemy np. bitrate albo stopień kompresji dla Vob-ID a nawet dla każdego Cell osobno! Co daje możliwość ustawień dla każdego VOBa z osobna nie muszę mówić, natomiast zmiana Cell przyda się kiedy chcemy zmienić bitrate czy stopień kompresji dla chaptera zawierającego tylko kredyty. Ale to nie wszystko, możemy też dla każdego Voba zadać inną matrycę. Wraz z RB-Opt dostajemy kilka matryc (wraz z opisem do czego są dedykowane). Jeśli więc format KDVD to m.in. zmiana matrycy to mamy naprawdę potęźne narzędzie. Kiedy już pozmieniamy ustawienia dla kompresji możemy kontynuować pracę w DVD-RB. Tyle ode mnie. Mam nadzieję, że podane informacje Wam się przydadzą. Przy okazji, przekodowałem dodatki matrycami dla bardzo niskiego bitratu i muszę powiedzieć, że matryca BACH1 by DDogg jest rewelacyjna. Przy bitrate 1000 po prostu rewelacja! Ale żeby nie było za dobrze to Power DVD nawet nie zamierza pracować z tym DVD a CinePlayer zacina się. WinDVD i Nvidia nDVD nie mają problemu. Podejrzewam, że format KDVD jest problemem dla wielu odtwarzaczy stacjonarnych :( |
Wlasnie zabralem sie za KDVD robie nim HP2:Komnata Tajemnic dzisiaj wieczorem albo jutro zaprezentuje screeny.
|
Jestem ciekaw, czy przypadkiem dvd2dvdr nie wymusi na CCE powrotu do Standartu (mimo iż ustawimy templates dla KDVD). Może nie... Trza by spróbować tego KDVD, choćby dla rozrywki i testu ale wolałbym pod dvd2dvdr zamiast Rebuildera (za dużo mieszania).
Jabba |
Jabba, ja wlasnie robie pod dvd2dvdr i tez sie nad tym zastanawialem czy dvd2dvdr niewymusi powrotu do standardu jak narazie jest proces ripowania plytki, jak sie zacznie proces kompresji to napisze czy wszystko jest ok z tym templates.
|
Cytat:
z odtwarzaniem ich na kompie w jakimkolwiek programie. A jeżeli chodzi o stacjonarne odtwarzacze to jak już pisałem byłem u kumpla w sklepie i na 6 z 7 film chodził... Problemem w twoim przypadku może być ta matryca BACH1 by DDogg aha i mam prośbę, możesz mi podać linka do tego RB-Opt. Zaintrygował mnie ten program ;) |
Cytat:
Link do RB-Opt podałem w tej dyskusji: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=36677 |
Mam juz KDVD robione przez dvd2dvdr i cce (5 pass) jakosc mnie nie zachwycila dzisiaj bede robil standardowym cce, jak zrobi wzuce screeny do porownania.
KDVD |
a czy ten progs nie wymusił standardowej matrycy ??
|
nie wymusil
|
Witam.
A jak wypada starcie Cinema Craft Encodera vs. transkoder zaszyty w Clone DVD 2 ? Pozdrawiam. |
Cytat:
|
Transkodery porównuje się ze sobą - Shrink, DVD2One,IC8, CloneDVD i inne. Zaś CCE można porownywać z Canopus Pro Coder, TMPGEnc, QuEnc.
Jabba |
Cytat:
Czy ktoś wie, który parametr kompresji móże być za to odpowidzialny? Pozdrawiam, latet |
panowie - zasady TDRS mowia jasno dla filmu ponizej 110 min jest 5 Pass powyzej jest 6 pass przy czym sa to wartosci minimalnme - liczba przebiegow zalezy od tego jak mocno obcinamy bitrate - a 3 pass to absurd !
|
Cytat:
No nic, mam kolejny powód, aby zapuścić w pracy na weekend co najmniej 6-pass i porównać z tym co mi wyszło na 3-pass. Ale tak szczerze - zniechęca mnie to całe użeranie się z CCE. :niepow: latet |
Cytat:
Jakie dales ustawienia? |
Cytat:
Ustawienia - w sekcji Encoder Options - wszystkie pola były wyczyszczone. Film - ROTK (wydanie polskie, wersja kinowa). Pozdrawiam, latet |
Cytat:
przede wszystkim ROTK to bardzo dlugi film i lepiej jest go podzielic na 2 DVD. Moze bitrate jest za niski (chociaz dla credits wystarcza 1000). Nie wiem jak wygladaja credists w tym filmie, ale ja bym go nie przerabial na DVD SL, nawet CCE... Druga sprawa - te nieszczesne ustawienia.... Czytales ten temat.... Wydaje mi sie (chociaz nie sprawdzalem - nie widzialem), ze ROTK jest wlasnie takim filmem, ktory jest oznaczony jako INTERLACED, a ktory w rzeczywistosci jest PROGRESSIVE. Musisz zmienic te linijke w skrypcie AVS (o ktorej jest mowa w tamtym watku) a pozniej (jesli film okaze sie w podgladzie DVD2avi filmem bez przeplotu) usytawic opcje enkodera DVD2DVD-R odpowiednio, to jest: PROGRESSIVE: TAK; ZIGZAG: TAK; reszta odznaczona.... no i jesli juz chcesz go tak kodowac to minimum 7 passes... Kiedys robilem kopie zapasowa pewnego filmu, letterbox, 110 minut. No i najpierw zrobilem go w Shrinku, podczas jednej ze scen film sie rwal (Shrink za bardzo - idac na latwizne - obcial bitrate), wersja z CCE jest OK... to o czyms swiadczy. Ale co ciekawe rwal sie tylko na Power DVD. Na stacjonarce OK, w WinDVD ok.... dziwne... |
podzielam opinie ze PowerDVD to shit :/
Michal2004: mozesz dac male objasnienie opcji CCE na PW ? |
Cytat:
latet |
Powerdvd ma problemy z SVCD kodowanym u mnie podczas gdy pod WinDVD wszystko jest ok - podczas odtwarzania zdarzaja sie rozne hece w stylu desynch czy pixel znikad :) generalnie pod WinDVD jest duzo lepiej - pod PowerDVD moze wszystko chodzic ale nei musi ;)
aha co do SVCD to objawy sa takie ze Power wybiera sobie kawałki filmu i odtwarza je losowo ******ac przy tym cala wyzje - i tak sobie moge 4 sek urywki ogladac :) |
Cytat:
BTW ja tez wyrocznią nie jestem ;) ale w miare mozliwosci pomoge... |
Ja na chwię wrócę do tematu KDVD. Największy wpływ na to, że daje się upchnąć ogromne ilości materiału na DVD, ma nie tyle zastosowana matryca co wydłużone długości GOPów (większa ilość klatek B i P, mniejsza częstotliwość występowania klatek I -- klatki B i P kompresują się znakomicie lepiej niż klatki I). Na komputerze prawie dwukrotnie dłuższe GOPy nie przeszkadzają zupełnie. Ze stacjonarnymi może być gorzej.
Nawet jeśli KDVD (w wersji pełnej tzn zmiana matryc i zmiana długości GOP) działa bezproblemowo w tej chwili nie ma żadnej pewności, że następny zakupiony odtwarzacz DVD będzie sobie z nim radził. Dla mnie właśnie ten fakt dyskwalifikuje KDVD. Chciałbym podkreślić, że problemem nie są matryce tylko długości GOPów. Zabawa z matrycami może dać bardzo dobre efekty nawet przy niskim bitrate. Kilka ciekawych matryc jest dostarczanych z RB Opt'em (jedna z nich jest zalecana przy materiale dla którego bitrate waha się w okolicach 2.5mbit/s i daje naprawde rewelacyjne efekty) |
Cytat:
Nie chodziło w tym wątku o porównywanie soft-playerów, ale o odróżnienie czy film się zacinaz powodu złej kompresji czy jakości nośnika. latet |
A czy w normalnym , standartowym ustawieniu CCE można zmienić matryce ? I dać jakieś inne dla zwykłych DVD ?
Jabba |
Cytat:
OK - czy odtwarzasz samego MPEGa czy remuxujesz czyms voby ? jesli remuxujesz voby ifoeditem to w przypadku CCE tak nie mozna : http://forum.doom9.org/showthread.php?s=&threadid=27441 |
Cytat:
latet |
eee CCE nie jest stworzony do takich dzialan - Polecam Uaktualniona wersje The Big3 :
http://www.doom9.org/mpg/scenaid.htm |
Cytat:
A tam co nie używa się CCE ? Chyba nie masz na myśli ReJig ? ;) Jabba |
Cytat:
Ja tam na CCE nie narzekam. Zaznaczam,że filmy ogladam na stacjonarnym playerze a nie na kompie czy czytniku w kompie. Jabba |
Cytat:
otoz guide'y na doom9 sa napisane tak aby utrzymac zgodnosc produkcji z TDRs - i mozecie mowic co chcecie ale 1 click kombajny jak sugeruje latet w porowananiu z metoda Big3 beda dawac gorsze rezultaty. |
Ale nie z powodu braku zgodności 'generowanego' przez One-Click-Tools. Gorsze rezultaty są wynikiem zastosowanej metody (transkodowanie vs rekodowanie). Tylko jak w tym wszystkim mieści się DVD-ReBuilder (jak najbardziej jedno-klikacz a jednak wykorzystuje CCE)? ;)
Tak przy okazji bo zapomniałem wcześniej napisać. Jest pewna alternatywa dla QuEnc'a wykorzystująca tą samą bibliotekę (prawodopodobnie jednak częście aktualizowaną). To coś nazywa się MEncoder (część linuksowego MPlayer'a -- jest port pod windę). Sam w sobie jest raczej paskudny w stosowaniu ale tu można znaleźć ułatwienie o nazwie ECLmencode. Fani DVD-RB znajdą tam coś jeszcze :) |
Cytat:
Jak na razie, te przykre efekty zaobserwowałem tylko na materiale po CCE. latet |
Znaczy się trochę odbiegłem od tematu? ;)
Masz rację z tym CCE. Transkoder strukturę strumienia video zostawia bez zmian (z grubsza). Enkoder (CCE, QuEnc itp)generuje nowy strumień, który ma/może mieć nieco inną charakterystykę. Próbuję sobie usilnie przypomnieć czy miałem kiedyś przypadek, że rwanie nie było spowodowane jakością nośnika ale jak na razie bez efektu. |
Cytat:
Tak sie przygladam dyskusji i musze wtracic.:). Przy wlaczonych dwoch opcjach w schrinku deep analis., i COMP. VID. W. HIGH QUAL.... zrobilem Star Wars, wart. komp. ok 72%, i jak napisal Robs za pomoca DVD2DVDR, takze 6 przebiegow. Efekt- na TV zadnej roznicy oprocz tego, ze za pomoca DVD2DVDr wieksza czcionka i polozenie nieco wyzej..... Jesli juz tego sie nie czepiac to... Schrink zrobil wszystko w cos okolo 40 min, a DVD2DVDR- wiadomo CCE 6 pass - okolo 5-6 h... W takim przypadku wnioski chyba sa proste:) |
Cytat:
|
-
panowie wszystkie programy działają podobnie przerabiałem juz na wszystkich programach i jakoś zadawalająca ale od orginału daleko najlepiej mi wypad instat copy te rozmowy prowadzą do nikąt gdy miałem 100hercowy telewizor nie było widać duzej róznicy od orginału ale jak kupiłem pixsel plus to filmy kopiowane to chała w porównaniu do orginału najlepiej wypadają filmy na rzutniku nie widać rużnicy
|
@ ikar39 nie wszystki programy działają podobnie !
O tym napisał idej kilka postów wyżej ! I ma 100% rację , transkodery w zasadzie (i aż) tylko psują "ostrość" a reszta bez zmian , na tv praktycznie nie zauważalne. Enkodery np. CCE tworzy inny obraz , nie lepszy, nie gorszy (matryce, długość i wielkość filmu) ale inny ! Zależny od ustawień i zastosowanej matrycy. Co do zalet (jak dla mnie) matrycy Jawora już pisałem , co do innych ustawień dalej testuję. Ten "pixsel plus" to Philips? , bo nie wiem czy już płakać ? @IgGo Wnioski nie są proste ! Należy testować, sprawdzać odlądając i tp. @Robs Słuszna uwaga ! Chcąc mieć jakość ! Bo oglądanie na kompie lub TV nawet dużym nie wiele daje. Choć dodam że oglądanie klatek na kompie (np. CCE 8 pass i CCE 10 pass po RB) nic nie daje. A Na ekranie widać rurznicę. W zasadzie to na ekranie zawsze widać różnicę pomiędzy orginałem a kopią z CCE , bo jak pisał idej enkoder robi film po swojemu. I rórznicę widać ! Ale zależy to też od filmu , i niekoniecznie od jego długości. No i tyle :piwo: |
nie mogę się powstrzymać żeby się zapytać.
Jeśli wyciągacie pojedyńcze klatki i je powiększacie żeby porównywać jakość i sami mówicie że na TV oglądanym z ok >2m nic nie widać - To po co testy? Przecież nikt nie ogląda filmu w trybie klatkowania. No chyba że się mylę :ysz: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:32. |