Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Lepiej nagrywac na DVD-R czy DVD+R? (https://forum.cdrinfo.pl/f15/lepiej-nagrywac-dvd-r-czy-dvd-r-36937/)

Tesaro 10.07.2004 22:42

Lepiej nagrywac na DVD-R czy DVD+R?

Mam pytanie. Jestem początqjącą piratką z Karaibów jeśli chodzi o nagrywanie płyt. Może mi ktoś napisać jaka jest różnica w jakości nagrania czy formacie danych między nagrywaniem na płyty DVD-R a DVD+R ?Mam zamiar qpić Litka 832S. Bo jest różnica w cenie samej płytki. I jeszcze jedno pytanko czy nagrywanie na płytkach Esperanzy faktycznie grozi kłopot z otczytanem takiej płytki po jakimś czasie? Jakie płytki proponujecie? Verbatimki? Dziekuje za odpowiedz! Pozdrawiam

whiskey 11.07.2004 04:17

DVD + moj wybor

nacuna 11.07.2004 09:04

Cytat:

Napisany przez Tesaro
Mam pytanie. Jestem początqjącą piratką z Karaibów jeśli chodzi o nagrywanie płyt. Może mi ktoś napisać jaka jest różnica w jakości nagrania czy formacie danych między nagrywaniem na płyty DVD-R a DVD+R ?Mam zamiar qpić Litka 832S. Bo jest różnica w cenie samej płytki. I jeszcze jedno pytanko czy nagrywanie na płytkach Esperanzy faktycznie grozi kłopot z otczytanem takiej płytki po jakimś czasie? Jakie płytki proponujecie? Verbatimki? Dziekuje za odpowiedz! Pozdrawiam

Ja wole dvd+r, zeby moc zamienic na dvd-rom :)
Co do plytek to narazie nie wiadomo, ale mowi sie ze te tanie nosniki moga stracic dane po uplywie jakiegos czasu, ale ile wynosi ten czas to narazie nikt nie wie.
Jak chcesz wypalac na tanich nosnikach to pal z jak najmniejsza prekoscia.
Proponuje Verbatim lub TDK, sam wole Verbatimki :)

B@rtek 11.07.2004 09:48

Ja wolę także dvd+r. Nagrywałem na dvd-r verbatima i dvd+r verbatima ten sam material i na dvd+r było mniej błędów. Polecam Verbatimy i TDK. No i można DVD+R/RW potraktować programem BookType :)

Turboni 11.07.2004 11:11

tez polecam DVD+R pala sie lepiem u mnie na 812@832 a ostatnio uzywam tanich plytek ESPERANZA DVD+R tylko pale je z polowa predkosci deklarowanej i jest wszystko OK (malo bledow).
||

Tesaro 12.07.2004 22:07

A mam pytanko od nośnie sofciku. Jakie programiki polecacie do przecinania płyt z zabezpieczeniami? Nero6 nie chce nawet zczytac płyty podobnie jak ClonDVD czy Alkohol a DVD X Copy Xpress przecina płyte ale sam film bez menu głównego i film jest opatrzony brzydkim początkiem o kopiowaniu filmów :)

Michal2004 12.07.2004 22:12

Cytat:

Napisany przez Tesaro
A mam pytanko od nośnie sofciku. Jakie programiki polecacie do przecinania płyt z zabezpieczeniami? Nero6 nie chce nawet zczytac płyty podobnie jak ClonDVD czy Alkohol a DVD X Copy Xpress przecina płyte ale sam film bez menu głównego i film jest opatrzony brzydkim początkiem o kopiowaniu filmów :)

DVD Decrypter.

B@rtek 12.07.2004 22:16

MovieJack3

bajzel 12.07.2004 22:30

Polecam DVD -R jezeli stacjonarny odtwarzacz jest dosc starawy, poniewaz zdazalo sie ze DVD+R nie czytaly. SOFT najpierw DVD Decrypterem trzeba zgrac a potem do moze byc ClonyDVD, DVD shrink i inne

miner 12.07.2004 22:53

A ja powiem tak: po ostatnich intensywnych eksperymentach - to wszystko zależy od tego jakie Twój odtwarzacz bardziej lubi...

miner

nacuna 12.07.2004 23:59

Cytat:

Napisany przez bajzel
Polecam DVD -R jezeli stacjonarny odtwarzacz jest dosc starawy, poniewaz zdazalo sie ze DVD+R nie czytaly. SOFT najpierw DVD Decrypterem trzeba zgrac a potem do moze byc ClonyDVD, DVD shrink i inne

Przeciez jak masz dvd+r to zamieniasz go na dvd-rom i kazdy (chyba) odtwarzacz stacjonarny go łyknie :)

Michal2004 13.07.2004 00:05

Cytat:

Napisany przez miner
A ja powiem tak: po ostatnich intensywnych eksperymentach - to wszystko zależy od tego jakie Twój odtwarzacz bardziej lubi...

a to mozna sprawdzic tutaj.

Bartek_em 13.07.2004 15:55

a jak sie przerabia na DVD-Rom?a co to daje?.J słyszałem ze włąsnie z + są kłopoty a nie z -.+ chyb anawet ieczytają DVD-ROMy,tylko nagrywarki ale tego niejestem pewien

pawelblu 13.07.2004 16:14

Ja nagrywam na minusach, bo akurat ostanio te znalazlem w dobrej cenie.

+/- dla mnie nie ma roznicy.

Cytat:

Napisany przez Bartek_em
... + chyb anawet ieczytają DVD-ROMy,tylko nagrywarki ale tego niejestem pewien

N/C

Bartek_em 13.07.2004 16:24

kolega mi takich bzdór nagadał. bo ma liteona co nagrywa tylko w + i mówi ze mu jego toschiba 16X 1812 nieczyta tego...

latet 13.07.2004 18:55

Mam nagrywarkę (LG 4082B) od zaledwie 2 tygodni, ale już mi jakoś "plusy" lepiej "podchodzą", sam nie wiem czemu. Może dlatego, że nalepsze (wg moich testów) płytki, jakie miałem to DVD+R Platinum (Ricoh-JPN-02). Z kolei Platinumy -R (na Ritek) okazaly sie słabsze. Podobnie miałem w przypadku TDK - trafiłem na dość słabe "minusy" (TTG01) oraz na dobre "plusy" (Ricoh). I tak, jakos w połowie podświadomie, plusy zyskują moje większe zaufanie.

Poruszony został temat Book-Type. Ale o ile wiem, to tylko niektóre nagrywarki umożliwiają tę sztukę (i LG chyba nie).
Pytanie: na ktorym etapie wypalanie się to robi? A może już całkiem po?

Dzięki,

latet

pawelblu 13.07.2004 20:24

Cytat:

Napisany przez latet
...
Poruszony został temat Book-Type. Ale o ile wiem, to tylko niektóre nagrywarki umożliwiają tę sztukę (i LG chyba nie).
Pytanie: na ktorym etapie wypalanie się to robi? A może już całkiem po?

Dzięki,

latet

Zaczyna sie calkiem przed a konczy calkiem po. Tzn na juz wypalonej plycie nic nie zrobisz.

nacuna 14.07.2004 00:01

Cytat:

Napisany przez Bartek_em
kolega mi takich bzdór nagadał. bo ma liteona co nagrywa tylko w + i mówi ze mu jego toschiba 16X 1812 nieczyta tego...

Tez mam Toshibe 1802 i tez mi nie czyta dvd+r/w.
Ale jak go przerobie na dvd-rom to pieknie ŁYKA :) :spoko:

latet 14.07.2004 00:11

Cytat:

Napisany przez nacuna

Ile lat ma ten odtwarzacz?

latet

Bartek_em 16.07.2004 20:42

Cytat:

Napisany przez nacuna

to jak sie to robi?? zeby przerobić na dvd_rom?? mam pioneera 107D

pawelblu 16.07.2004 20:44

Cytat:

Napisany przez Bartek_em
to jak sie to robi?? zeby przerobić na dvd_rom?? mam pioneera 107D

To niestety ...

Bartek_em 16.07.2004 20:47

moja nagrywarka tegoniepotrafi?? ohhh szkoda. więc plusa niespotka moja nagrywarka...

Jabba the Hutt 16.07.2004 20:48

Pioneer 107 nagrywa i czyta DVD-R i DVD+R.

Jabba

Bartek_em 16.07.2004 20:58

tto wiem ale np. pujde do kolegi co ma sam DVD-ROm i nieprzczyta +.

Michal2004 16.07.2004 21:03

Cytat:

Napisany przez Bartek_em
tto wiem ale np. pujde do kolegi co ma sam DVD-ROm i nieprzczyta +.

zdarzaja sie wyjatki. Sam mam AOpena (na czesciach Pioneera), z 1999 roku ("bez tackowy") i czyta plusy.

pawelblu 16.07.2004 22:23

Cytat:

Napisany przez Michal2004
zdarzaja sie wyjatki. Sam mam AOpena (na czesciach Pioneera), z 1999 roku ("bez tackowy") i czyta plusy.

Tzn zeby byla jasnosc - zdarzaja sie wyjatki ze nie czytaja. Bo to ze czytaja to u wiekszosci normalka. Przynajmniej ja odnosze takie wrazenie ...

nacuna 16.07.2004 23:44

Cytat:

Napisany przez latet
Ile lat ma ten odtwarzacz?

latet

Hmm chciales sie zapytac ile miesiecy ma moj odtwarzacz cd-rom. Otoz ma kolo 7-8 miechow
Od poczatku nie chcial lykac dvd+r/rw

Tesaro 19.07.2004 00:34

Mam pytanie, czy w DVD Decrypter da sie przegrac zabezpieczoną płyte DVD z filmem ale posiadającą większą pojemność niz 4,5 MB. Bo jak zczytuje płytę do katalogu to nie da sie później wypalić bo płyta ma za małą pojemność. I jakie plug-iny trzeba wgrac do Nero 6.3.1.15 zeby pojawiła sie opcja kopiowania płyty DVD (a nie kopiuj dysk). Chodzi mi o możliwość kompresji do pojemności 4,5MB. Pozdrawiam.

Jabba the Hutt 19.07.2004 01:18

Cytat:

Napisany przez Tesaro
Mam pytanie, czy w DVD Decrypter da sie przegrac zabezpieczoną płyte DVD z filmem ale posiadającą większą pojemność niz 4,5 MB. Bo jak zczytuje płytę do katalogu to nie da sie później wypalić bo płyta ma za małą pojemność. I jakie plug-iny trzeba wgrac do Nero 6.3.1.15 zeby pojawiła sie opcja kopiowania płyty DVD (a nie kopiuj dysk). Chodzi mi o możliwość kompresji do pojemności 4,5MB. Pozdrawiam.

W Decrypterze da sie zgrać płyty o pojemności > niż 4,5 GB. Ale żeby ją wypalić , trzeba ją skompresować !!!!! I zapomnij o Nero, do tego służą inne programy. I czytaj forum - brak wiedzy u Ciebie straaaaaaaszliwy.

Jabba

Bartek_em 19.07.2004 16:09

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt
W Decrypterze da sie zgrać płyty o pojemności > niż 4,5 GB. Ale żeby ją wypalić , trzeba ją skompresować !!!!! I zapomnij o Nero, do tego służą inne programy. I czytaj forum - brak wiedzy u Ciebie straaaaaaaszliwy.

Jabba

Wiesz co Jabba, nie wszyscy są tacy mądrzy i obeznani w temacie nagrywania płyt DVD. Zamiast pisania tego, że ma brak wiedzy straszliwy mogłeś równie dobrze udzielić odpowiedzi na pytanie

pawelblu 19.07.2004 16:51

Cytat:

Napisany przez Bartek_em
Wiesz co Jabba, nie wszyscy są tacy mądrzy i obeznani w temacie nagrywania płyt DVD. Zamiast pisania tego, że ma brak wiedzy straszliwy mogłeś równie dobrze udzielić odpowiedzi na pytanie

Nie - nie mogl i chwala mu za to. Rusza akcja tepimy lenistwo.

Tesaro 19.07.2004 19:09

Nie obraziłam sie :) Jestem początqjąca i mam nadzieje ze kilka miesięcy czytania forum i będzie lepiej. Jak uraziłam swoim brakiem wiedzy to przepraszam, grunt to nie przestawać sie uczyć:) Dziekuje.

skorpion2k2 19.07.2004 20:13

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Nie - nie mogl i chwala mu za to. Rusza akcja tepimy lenistwo.

Co jest grane!!!
Przecież forum jest dla tych którzy dopiero rozpoczynają. Jedni pytają inni odpowiadają.
Ten kto nie chce odpowiadać - nie powinien pisać.
Tutaj jest naprawdę masa informacji. Nawet zorientowanym w temacie trudno się połapać, a i Ci najlepsi ciągle czegoś szukają.
Bardzo proszę w imieniu wszystkich pytających - nie zawstydzajcie ich, przecież można wskazać na odpowiedni post wyjaśniający, bez zbędnych komentarzy.
Ci najlepsi powinni sobie przypomnieć swoje początki.
Mam propozycję dla wszystkowiedzących - uważacie, że ktoś ma zbyt mało wiedzy aby zapytać to zostawcie go samemu sobie.

Tesaro poczytaj lub nawet wydrukuj kilka tematów - na pewno Ci pomogą lub naprowadzą na właściwy trop:
http://www.cdrinfo.pl/artykuly/duet-dvd/ - łatwe
http://cdrinfo.pl/artykuly/jakosc-tmpg/ - dla zaawansowanych
http://divx.pl/forum/viewtopic.php?t=3320#19503 - opis kilku programów i metod do kompresji (kilka strasznie prostych)
http://www.elby.ch/products/clone_dvd/ - super program dla początkujących i dla zaawansowanych
Pozdrawiam i pytaj dalej Tesaro jak będziesz miała uwagi.

Jabba the Hutt 19.07.2004 20:21

Cytat:

Napisany przez Tesaro
Nie obraziłam sie :) Jestem początqjąca i mam nadzieje ze kilka miesięcy czytania forum i będzie lepiej. Jak uraziłam swoim brakiem wiedzy to przepraszam, grunt to nie przestawać sie uczyć:) Dziekuje.

Ludziska !

Naprawdę, po to jest to forum,żeby poczatkujący mogli z niego wyciagnąć informacje dotyczące kompresji i nagrywania płyt. Trzeba tylko poszperać po forum. Niektórzy użytkownicy jak Robs Yoda czy Cobra Verde w swoich podpisach podają nawet linki do stron, na których sami napisali lub przetłumaczyli instrukcje dla początkujących. Nalezy z tego korzystać. Bo kiedy udzieliłeś kolejnej odpowiedzi a po 1 dniu masz następny list o tym samym to można się nieco zdenerwować.

Proponuję poczytać odpowiedni wątek (przyklejony) na forum www.divx.pl. Jest tam opis Yody do kilku programów kompresujących.

http://forum.divx.pl/viewtopic.php?t=3320

Kiedy wstanie własna strona Yody, również znajdziesz tam instrukcje. Podobnie na www.mrbass.org i na www.cobraverde.net.

Może Yoda jako moderator umieściłby kolejny przyklejony wątek u góry z tytułem "dla poczatkujących, zielonych i greenhornów w temacie kompresji" i tam podałby linki do paru stron z instrukcjami. Uniknęlibyśmy przez to ciągłych pytań.

Jabba

Tesaro 19.07.2004 20:42

nie chcialam wbic kija w mrowisko i zrobic z forum o nagrywaniu płyt forum psychologicznego. Bardzo dziekuje za wszystkie linki i zabieram sie do czytania:)

Kicor 15.08.2004 16:41

ja mam jeszcze jedno pytanie: jakie sa rożnice między DVD-RAM a DVD+RW lub DVD-RW

latet 15.08.2004 17:07

Cytat:

Napisany przez Kicor
ja mam jeszcze jedno pytanie: jakie sa rożnice między DVD-RAM a DVD+RW lub DVD-RW

Mówiąc najprościej - DVD-RAM to całkiem co innego :-)
To elitarny nośnik danych, płytki są za***iście drogie 8-)

Pozdrawiam,

latet

Kicor 15.08.2004 18:38

ale na co bardziej opłaca się nagrywac np backupy danych?? bo plyte DVD-RAM i tak mam juz kupioną

latet 15.08.2004 18:49

Cytat:

Napisany przez Kicor
ale na co bardziej opłaca się nagrywac np backupy danych?? bo plyte DVD-RAM i tak mam juz kupioną

Zalezy jaką strategię backupowanie przyjmiesz.

Powszechnie uważa się, że DVD-RAM są najbardziej trwałe i niezawodne ze wszystkich nośników optycznych. Z drugiej strony - są tak mało rozpowszechnione, że niewiele wiadomo, czy praktyka potwierdza teorię. Do tego są drogie i (jak narazie) bardzo powolne w zapisie.

Osobiście - podoba mi się DVD-RAM, ale do backupu danych i tak używam głównie... twardzieli 8-)

Pozdrawiam,

latet

dudiwoy 15.08.2004 20:24

Ja tam wole osobiście DVD+R bo jak nie zamienie bitsettingu na DVD-ROM to moja Toshiba czyta płytki z predkością od 2x do 4x. Jak zmienie to czyta od 6x do 16x :) różnica spora, zwłaszcza jak później trzeba dane jeszcze raz zrzucać na dyskacza.

FocusC 19.10.2004 12:06

Jesli masz plytke DVD-RAM... z tylu powinna miec takie paseczki... dane na takich plytkach sa zapisywane sektorami a jakosc danych na nich jest idealna choc malo napedow DVD je odczytuje... ale przynajmniej kazda DVD-RAM jest Rewritable. Mozna powiedziec ze jest to 4,7 Gigowy przenosny dysk twardy.

Bontek 19.10.2004 12:44

Bartek_em bo to prawda, Litek 1633S (bynajmniej mój i kumpla) ma spore problemy w wypalaniu "-".Bardzo często je kopie lecz po zmienieniu biosa na BS0H powinno byc wszystko ok.Pozdrawiam.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:35.