![]() |
"Argumenty" dysków twardych
Ilość załączników: 1
Trudno mi było konkretnie sformułować temat, bo sam do końca nie wiem, o co chcę zapytać ;)
Otóż bawię się programem ObjectDock (widoczny na screenie) i chcę w nim utworzyć skróty do poszczególnych partycji dysku twardego oraz do napędów w komputerze i zastanawiam się, jak to zrobić. Sama procedura dodawania skrótu jest banalna, ale jeśli wskazuje się na plik z rozszerzeniem exe. Samego katalogu wskazać się nie da. Na screenie jest przykład, jak zrobiony jest skrót do katalogu Mój komputer. Uruchamia się tam explorera z jakimiś dodatkowymi parametrami. Z pewnością więc tak samo można to zrobić dla konkretnych napędów, ale skąd wytrzasnąć te parametry? Może ma ktoś pojęcie, gdzie można znaleźć informacje na ten temat (raczej ogólne niż w odniesieniu do tego konkretnego problemu, bo wydaje mi się, że już kiedyś się nad tym problemem zastanawiałem). Oto screen: |
to co masz wpisane w "arguments" wyglada tak samo jak class ID w rejestrze windy - siedza one np tutaj: HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID
teraz "wystarczy" znajezc CLSID dysku c i wpisac powinno dzialc |
Cytat:
|
hehe... fajny bajer ten programik :)
wlasnie sciagnalem, pogode juz dla mojego miasta nawet ustawilem oraz... :D i chyba juz nie musze tlumaczyc jak to robic dla pozostalych napedow ;) |
Cytat:
|
Cytat:
http://www.stardock.com/products/objectdock/ |
Cytat:
Ale jeśli bawi Was taka zabawa z lulpitem (bo mnie tak :D ) to polecam jeszcze uwadze: RainCallendar RainMeter oraz SysMetrix Zaraz kilka screenów :) |
Cytat:
A wczoraj wpadłem na jeszcze jeden pomysł, którego niestety nie mogłem już zrealizować (ściągnąłem sobie gotowy docklet i próbowałem go zainstalować, ale program nie przyjął i zawiesił się tak, że nie uruchamia się teraz wcale - już się tym nie bawię, bo i tak dzisiaj przeinstalowuję Windowsa, więc szkoda zachodu) - otóż zamierzałem utworzyć skrót do dysku twardego i podać lokalizację tego skrótu. Nie wiem, czy by tak zadziałało, ale myślę, że jest spora szansa :) Ale tak czy siak Twoja metoda jest jeszcze prostsza :spoko: A właśnie - ustawiłeś sobie pogodę dla swojego miasta, można wiedzieć, jak to zrobiłeś? Bo w SysMetrix nie było sprawy, odpowiedni serwer był nawet na liście. Ale tutaj? Chyba, że jakiś gotowy znałeś i po prostu go tam wklepałeś??? |
SysMetrix :) :
|
I w przykładowej innej wersji - skórek jak również różnych funkcji jest zatrzęsienie :) :
|
RainCallendar:
|
RainMeter (świetny efekt - wskazówka płynnie się przesuwa, a sam zegar świetnie wygląda :) ):
|
I jeszcze jedno (również RainMeter), jest tego wszystkiego naturalnie dużo więcej i nie problemu ze znalezieniem na internecie. Jednak zabawa z tym wymaga trochę czasu. Chociaż z drugiej strony mamy wakacje, więc jeśli komuś się chce... Miłej zabawy :)
|
Gdzie znalazłeś tego skina do RainMeter?? Moge prosić o link?
|
Po pierwsze powiedy dokladnie, ktorego, a po drugie racyej nie podam lokaliyacji, ale pryesle Ci go, jak wroce.
psŁ Sorrz ya ta dyiwna pisownie, ale klawiatura mi sie ynowu pryestawila, a wlasnie wzchodye i nie mam cyasu ywracac na to uwagi Ł= )pryz okayji, moye ktos wie, dlacyego tak sie nagle robi___= |
Masz pewnie XP. Musisz ustawić w panelu sterowania układ klawiatury na polski programisty bo pewnie masz sam polski. Mój mail kodziu13@o2.pl - jakbyś mógł to prześlij mi ten skin.
|
Usuń wszystkie inne układy i zostaw sam Polski programisty, nie powinno się już przestawiać.
pozdrowienia |
nie pamietam jak wlaczyc tryb przestawiania, ale jak juz ci sie sam wlaczyl i klawiatura sie zmienila to przestawia sie jesli nacisniesz na raz ctrl i shift - usuwania ukladow klawiatury nie polecam bo nigdy nie wiadomo kiedy moga sie przydac [u mnie w pracy dosc czesto] a szukanie plyty [wiecie gdzie lezy naturalnie?] jest czyms czego lepiej uniknac
co do wodotryskow na pulpicie - kazdego kiedys to trafia i wiekszosci przechodzi - dziwna to moda, i najczesciej bawia sie w to ludzie ktorzy maja duzo lub za duzo wolnego czasu [tez tak chce] bo uzytkowych walorow to ma niewiele a i natlok mrugajacego badziewia szybko staje sie meczacy wszystkim jednak zainteresowanym tematem glebiej polecam Samurize - ten system jest naj naj naj naj naj - jednak radze przeczytac dokumentacje jesli ktos ma ochote na kompletna zmiane wygladu to zostaje aston lub litestep - tu radze dokumentacje przeczytac trzy razy i trzy razy sie zastanowic |
Cytat:
|
Cytat:
na gorze wpisz nazwe swojego miasta (bez polskich znakow), czyli Wroclaw i GO ;) klikasz w wynik i spojrz na adres, a wyglada on tak... .../outlook/travel/local/PLXX0029?from=search_city i juz widac jaki kod masz wpisac - PLXX0029 :) |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
A co do innych rzeczy to zaczęły się wakacje, z dziesięć dni będę siedział w domu zanim gdzieś wyjadę (zgrupowanie karate, a potem już do pracy na dwa miesiące), więc chwię się mogłem tym pobawić. Chciałem to też zrobić, zanim przeinstaluję Windowsa, co zaraz zamierzam zrobić (żeby potem już sobie swieżego systemu nie zaśmiecać). Na stałe co najwyżej zostawię sobie kalendarz z zaznaczonymi konkretnymi datami, bo to mi dość często jest potrzebne. Cytat:
Cytat:
Z ciekawostek polecam stronę: www.devilindisguise.tk Wczoraj ją znalazłem i znajduje się tam jakiś program/archiwum, które podobno samo zmienia cały wygląd Windowsa. Sam dokładnie nie wiem, jak do działa. Screeny znajdują się na stronie i wyglądają dość ciekawie. Sprawdzę do dzisiaj, jak zrobię już kopie wszystkich potrzebnych mi danych (żebym w razie jakiejś awarii nie bawił się już w odzyskiwanie systemu, tylko zrobił format i wziął się za stawianie wszystkiego od nowa), może będzie to coś ciekawego. Gorzej, że wymaga to Windowsa z SP1, którego ja nie mam (nawet sobie wczoraj ściągnąłem, ale z wiadomych niestety powodów, nie mogłem zainstalować...). No, ale może zadziała. Sprawdzę i dam znać. |
Cytat:
Jeszcze jedno, wiesz może, co oznacza po polsku: Dew Point? Znam angielski dość nieźle, ale do tego nie mogę dojść. |
Chodziło mi o post 12.
|
Cytat:
|
Cytat:
http://www.adamdorman.com/ Polecam zwłaszcza Oriental24h (http://www.adamdorman.com/rainmeter_skins.php) i byłbym wdzięczny, gdybyś, jeśli uda Ci się to rozgryźć, powiedział mi, jak do cholery odczytuje się na nim godzine ;) Już widzę, że zamiast 12 są tam zaznaczone 24 godziny i w czasie doby wskazówka godzinowa tylko raz okrąża tarczę, ale nie mogę jeszcze dojść do tego, jak odczytuje się minuty :) |
Hmmm, zapisywałem sobie różne dane, między innymi przejrzałem różne skiny do podanych wyżej programów i zostawiłem tego trochę pootwieranego, bo już nie odinstalowywałem wiedząc, że zaraz będę system przeinstalowywał. Muszę przyznać, że trochę się zdziwiłem po zrestartowaniu systemu. Daję screena, jak nie powinien wyglądać pulpit ;) ;
|
Zna ktos z Was moze jakies ciekawe themepacki do Astona ? Bo na stronie domowej nie znalazlem nic interesujacego.
Dzisiaj sobie go zainstalowalem i jesetem zadowolony - wszystko dziala jak powinno a nawet mam wrazenie ze troche jakby szybciej. |
Cytat:
poszukaj tez moze na www.wincustomize.com |
@Yankee: dzieki za linka
Ze tez nie da sie ustawic SysMetrixie zeby pokazywal temperature w Lodzi.. ehh |
Cytat:
|
Cytat:
dodac miasto. Moze znasz jeszcze podobny program do SysMetrixa,ale z ktorym bym mial moze wiecej szczescia? |
Cytat:
ObjectDock działa OK i tam jest pogoda z Torunia. Łódź na pewno jest. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:15. |