Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   "Argumenty" dysków twardych (https://forum.cdrinfo.pl/f5/argumenty-dyskow-twardych-36941/)

andrzejj9 10.07.2004 23:33

"Argumenty" dysków twardych

Ilość załączników: 1
Trudno mi było konkretnie sformułować temat, bo sam do końca nie wiem, o co chcę zapytać ;)

Otóż bawię się programem ObjectDock (widoczny na screenie) i chcę w nim utworzyć skróty do poszczególnych partycji dysku twardego oraz do napędów w komputerze i zastanawiam się, jak to zrobić. Sama procedura dodawania skrótu jest banalna, ale jeśli wskazuje się na plik z rozszerzeniem exe. Samego katalogu wskazać się nie da. Na screenie jest przykład, jak zrobiony jest skrót do katalogu Mój komputer. Uruchamia się tam explorera z jakimiś dodatkowymi parametrami. Z pewnością więc tak samo można to zrobić dla konkretnych napędów, ale skąd wytrzasnąć te parametry?

Może ma ktoś pojęcie, gdzie można znaleźć informacje na ten temat (raczej ogólne niż w odniesieniu do tego konkretnego problemu, bo wydaje mi się, że już kiedyś się nad tym problemem zastanawiałem).

Oto screen:

CrazyLucas 11.07.2004 00:09

to co masz wpisane w "arguments" wyglada tak samo jak class ID w rejestrze windy - siedza one np tutaj: HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID
teraz "wystarczy" znajezc CLSID dysku c i wpisac
powinno dzialc

andrzejj9 11.07.2004 00:22

Cytat:

Napisany przez CrazyLucas
to co masz wpisane w "arguments" wyglada tak samo jak class ID w rejestrze windy - siedza one np tutaj: HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID
teraz "wystarczy" znajezc CLSID dysku c i wpisac
powinno dzialc

No dzięki, pobawię się. A masz może jeszcze pojęcie, jak się ten dysk C może tutaj nazywać? Drive C?

Y@nkee_PL 11.07.2004 01:14

hehe... fajny bajer ten programik :)
wlasnie sciagnalem, pogode juz dla mojego miasta nawet ustawilem oraz... :D
i chyba juz nie musze tlumaczyc jak to robic dla pozostalych napedow ;)

Air 11.07.2004 02:17

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
No dzięki, pobawię się. A masz może jeszcze pojęcie, jak się ten dysk C może tutaj nazywać? Drive C?

W jakim programie ten pulpit i w ogóle to co na screenie jest zrobione? Fajnie ten pasek z boku wygląda.

Macio.Men 11.07.2004 10:36

Cytat:

Napisany przez Air
W jakim programie ten pulpit i w ogóle to co na screenie jest zrobione? Fajnie ten pasek z boku wygląda.

No ObjectDock przecież, napisał Andrzej :).

http://www.stardock.com/products/objectdock/

andrzejj9 11.07.2004 11:04

Cytat:

Napisany przez macio.men
No ObjectDock przecież, napisał Andrzej :).

http://www.stardock.com/products/objectdock/

Na dodatek programik darmowy :spoko:

Ale jeśli bawi Was taka zabawa z lulpitem (bo mnie tak :D ) to polecam jeszcze uwadze:

RainCallendar

RainMeter

oraz SysMetrix

Zaraz kilka screenów :)

andrzejj9 11.07.2004 11:06

Cytat:

Napisany przez Y@nkee_PL
hehe... fajny bajer ten programik :)
wlasnie sciagnalem, pogode juz dla mojego miasta nawet ustawilem oraz... :D
i chyba juz nie musze tlumaczyc jak to robic dla pozostalych napedow ;)

He he, dzięki - widać było to dużo prostsze niż podejrzewałem :)

A wczoraj wpadłem na jeszcze jeden pomysł, którego niestety nie mogłem już zrealizować (ściągnąłem sobie gotowy docklet i próbowałem go zainstalować, ale program nie przyjął i zawiesił się tak, że nie uruchamia się teraz wcale - już się tym nie bawię, bo i tak dzisiaj przeinstalowuję Windowsa, więc szkoda zachodu) - otóż zamierzałem utworzyć skrót do dysku twardego i podać lokalizację tego skrótu. Nie wiem, czy by tak zadziałało, ale myślę, że jest spora szansa :)

Ale tak czy siak Twoja metoda jest jeszcze prostsza :spoko:

A właśnie - ustawiłeś sobie pogodę dla swojego miasta, można wiedzieć, jak to zrobiłeś? Bo w SysMetrix nie było sprawy, odpowiedni serwer był nawet na liście. Ale tutaj? Chyba, że jakiś gotowy znałeś i po prostu go tam wklepałeś???

andrzejj9 11.07.2004 11:09

SysMetrix :) :

andrzejj9 11.07.2004 11:12

I w przykładowej innej wersji - skórek jak również różnych funkcji jest zatrzęsienie :) :

andrzejj9 11.07.2004 11:14

RainCallendar:

andrzejj9 11.07.2004 11:17

RainMeter (świetny efekt - wskazówka płynnie się przesuwa, a sam zegar świetnie wygląda :) ):

andrzejj9 11.07.2004 11:20

I jeszcze jedno (również RainMeter), jest tego wszystkiego naturalnie dużo więcej i nie problemu ze znalezieniem na internecie. Jednak zabawa z tym wymaga trochę czasu. Chociaż z drugiej strony mamy wakacje, więc jeśli komuś się chce... Miłej zabawy :)

kodziu 11.07.2004 11:51

Gdzie znalazłeś tego skina do RainMeter?? Moge prosić o link?

andrzejj9 11.07.2004 11:58

Po pierwsze powiedy dokladnie, ktorego, a po drugie racyej nie podam lokaliyacji, ale pryesle Ci go, jak wroce.

psŁ Sorrz ya ta dyiwna pisownie, ale klawiatura mi sie ynowu pryestawila, a wlasnie wzchodye i nie mam cyasu ywracac na to uwagi Ł= )pryz okayji, moye ktos wie, dlacyego tak sie nagle robi___=

kodziu 11.07.2004 12:07

Masz pewnie XP. Musisz ustawić w panelu sterowania układ klawiatury na polski programisty bo pewnie masz sam polski. Mój mail kodziu13@o2.pl - jakbyś mógł to prześlij mi ten skin.

Macio.Men 11.07.2004 12:12

Usuń wszystkie inne układy i zostaw sam Polski programisty, nie powinno się już przestawiać.

pozdrowienia

-Sid-The-Rat=> 11.07.2004 12:46

nie pamietam jak wlaczyc tryb przestawiania, ale jak juz ci sie sam wlaczyl i klawiatura sie zmienila to przestawia sie jesli nacisniesz na raz ctrl i shift - usuwania ukladow klawiatury nie polecam bo nigdy nie wiadomo kiedy moga sie przydac [u mnie w pracy dosc czesto] a szukanie plyty [wiecie gdzie lezy naturalnie?] jest czyms czego lepiej uniknac

co do wodotryskow na pulpicie - kazdego kiedys to trafia i wiekszosci przechodzi - dziwna to moda, i najczesciej bawia sie w to ludzie ktorzy maja duzo lub za duzo wolnego czasu [tez tak chce] bo uzytkowych walorow to ma niewiele a i natlok mrugajacego badziewia szybko staje sie meczacy

wszystkim jednak zainteresowanym tematem glebiej polecam Samurize - ten system jest naj naj naj naj naj - jednak radze przeczytac dokumentacje

jesli ktos ma ochote na kompletna zmiane wygladu to zostaje aston lub litestep - tu radze dokumentacje przeczytac trzy razy i trzy razy sie zastanowic

andrzejj9 11.07.2004 14:38

Cytat:

Napisany przez kodziu
Masz pewnie XP. Musisz ustawić w panelu sterowania układ klawiatury na polski programisty bo pewnie masz sam polski. Mój mail kodziu13@o2.pl - jakbyś mógł to prześlij mi ten skin.

Prześlę Ci tylko powiedz mi, o który Ci chodzi (wystarczy, że podasz numer posta, w którym go wkleiłem). Jeśli chodzi o układ klawiatury to zawsze mam standardowo polski programisty, ale czasami (choć rzadko) nagle się coś zmienia.

Y@nkee_PL 11.07.2004 14:38

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
...A właśnie - ustawiłeś sobie pogodę dla swojego miasta, można wiedzieć, jak to zrobiłeś? Bo w SysMetrix nie było sprawy, odpowiedni serwer był nawet na liście. Ale tutaj? Chyba, że jakiś gotowy znałeś i po prostu go tam wklepałeś???

skorzystalem z adresu podanego w tym programie - www.weather.com
na gorze wpisz nazwe swojego miasta (bez polskich znakow), czyli Wroclaw i GO ;)
klikasz w wynik i spojrz na adres, a wyglada on tak...
.../outlook/travel/local/PLXX0029?from=search_city
i juz widac jaki kod masz wpisac - PLXX0029 :)

andrzejj9 11.07.2004 14:38

Cytat:

Napisany przez macio.men
Usuń wszystkie inne układy i zostaw sam Polski programisty, nie powinno się już przestawiać.

pozdrowienia

Tylko kurcze, ja tak od początku zrobiłem, bo inne nie są mi potrzebne. No ale nic, już jest dobrze i do następnego razy powinno być :)

andrzejj9 11.07.2004 14:49

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
nie pamietam jak wlaczyc tryb przestawiania, ale jak juz ci sie sam wlaczyl i klawiatura sie zmienila to przestawia sie jesli nacisniesz na raz ctrl i shift - usuwania ukladow klawiatury nie polecam bo nigdy nie wiadomo kiedy moga sie przydac [u mnie w pracy dosc czesto] a szukanie plyty [wiecie gdzie lezy naturalnie?] jest czyms czego lepiej uniknac

Płytę mam zawsze pod ręką, ale też nie będę usuwał na siłę czegoś, co może się przydać. Dzięki za skrót :) Podejrzewałem, że coś takiego instieje, bo z minutę wcześniej jakiś kot (a przyszedł jakiś i zaczął się łasić :) ) przeszedł mi się po klawiaturze i mógł coś ponaciskać. Będę pamiętał :)

Cytat:

co do wodotryskow na pulpicie - kazdego kiedys to trafia i wiekszosci przechodzi - dziwna to moda, i najczesciej bawia sie w to ludzie ktorzy maja duzo lub za duzo wolnego czasu [tez tak chce] bo uzytkowych walorow to ma niewiele a i natlok mrugajacego badziewia szybko staje sie meczacy
Ja akurat lubię ładnie wyglądający komputer, chociaż nie lubię zagraconego pulpitu. Trzy ikony (Mój komputer, Dokumenty i Kosz) to maximum. Jedyna dodatkowa rzecz, którą mam na stałe to ten dodatkowy pasek wyświetlany u góry, który kiedyś Ci polecałem. Od kiedy go pierwszy raz zainstalowałem, już na stałe ze mną został i tylko raz zmieniłem program, bo ten pierwszy miał już za dużo błędów (a nie jest uaktualniany) i jego użytkowanie zaczęło być męczące.

A co do innych rzeczy to zaczęły się wakacje, z dziesięć dni będę siedział w domu zanim gdzieś wyjadę (zgrupowanie karate, a potem już do pracy na dwa miesiące), więc chwię się mogłem tym pobawić. Chciałem to też zrobić, zanim przeinstaluję Windowsa, co zaraz zamierzam zrobić (żeby potem już sobie swieżego systemu nie zaśmiecać). Na stałe co najwyżej zostawię sobie kalendarz z zaznaczonymi konkretnymi datami, bo to mi dość często jest potrzebne.

Cytat:

wszystkim jednak zainteresowanym tematem glebiej polecam Samurize - ten system jest naj naj naj naj naj - jednak radze przeczytac dokumentacje
Samurize jest bardzo dobry, ale jak słusznie zauważyłeś, jego użytkowanie wymaga trochę wiedzy. Na razie miałem do niego dwa podejścia, obydwa nieudane, ale bardzo możliwe, że kiedyś spróbuję raz jeszcze. Program ma ogromne możliwości, ale trzeba go dobrze poznać, żeby móc je wykorzystać.

Cytat:

jesli ktos ma ochote na kompletna zmiane wygladu to zostaje aston lub litestep - tu radze dokumentacje przeczytac trzy razy i trzy razy sie zastanowic
Tymi programami też się bawiłem (do tego dorzuciłbym jeszcze Talisman), ale to już jest jak dla mnie za daleko idąca ingerencja. Może i są dodatkowe ciekawe opcje, ale mi za bardzo brakowało podstawowego menu dostępnego po przyciśnięciu prawego przycisku mysz, żebym mógł dłużej w ten sposób pracować. Jakkolwiek jednak programy są ciekawe i na pewno mają swoich zwolenników.

Z ciekawostek polecam stronę:

www.devilindisguise.tk

Wczoraj ją znalazłem i znajduje się tam jakiś program/archiwum, które podobno samo zmienia cały wygląd Windowsa. Sam dokładnie nie wiem, jak do działa. Screeny znajdują się na stronie i wyglądają dość ciekawie. Sprawdzę do dzisiaj, jak zrobię już kopie wszystkich potrzebnych mi danych (żebym w razie jakiejś awarii nie bawił się już w odzyskiwanie systemu, tylko zrobił format i wziął się za stawianie wszystkiego od nowa), może będzie to coś ciekawego. Gorzej, że wymaga to Windowsa z SP1, którego ja nie mam (nawet sobie wczoraj ściągnąłem, ale z wiadomych niestety powodów, nie mogłem zainstalować...). No, ale może zadziała. Sprawdzę i dam znać.

andrzejj9 11.07.2004 14:52

Cytat:

Napisany przez Y@nkee_PL
skorzystalem z adresu podanego w tym programie - www.weather.com
na gorze wpisz nazwe swojego miasta (bez polskich znakow), czyli Wroclaw i GO ;)
klikasz w wynik i spojrz na adres, a wyglada on tak...
.../outlook/travel/local/PLXX0029?from=search_city
i juz widac jaki kod masz wpisac - PLXX0029 :)

A no fakt, proste i działa - dzięki :)

Jeszcze jedno, wiesz może, co oznacza po polsku: Dew Point? Znam angielski dość nieźle, ale do tego nie mogę dojść.

kodziu 11.07.2004 14:59

Chodziło mi o post 12.

Y@nkee_PL 11.07.2004 15:07

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
A no fakt, proste i działa - dzięki :)

Jeszcze jedno, wiesz może, co oznacza po polsku: Dew Point? Znam angielski dość nieźle, ale do tego nie mogę dojść.

Dew to rosa, ale Dew Point... :ysz: nie wiem jak to tlumaczyc ???

andrzejj9 11.07.2004 15:09

Cytat:

Napisany przez kodziu
Chodziło mi o post 12.

No ok, dobrze, że napisałeś, bo myśłałem, że 13. Ale w takim razie posłużę się linkiem, bo zegarków, równie fajnych jest nawet więcej :) :

http://www.adamdorman.com/

Polecam zwłaszcza Oriental24h (http://www.adamdorman.com/rainmeter_skins.php) i byłbym wdzięczny, gdybyś, jeśli uda Ci się to rozgryźć, powiedział mi, jak do cholery odczytuje się na nim godzine ;) Już widzę, że zamiast 12 są tam zaznaczone 24 godziny i w czasie doby wskazówka godzinowa tylko raz okrąża tarczę, ale nie mogę jeszcze dojść do tego, jak odczytuje się minuty :)

andrzejj9 11.07.2004 16:50

Hmmm, zapisywałem sobie różne dane, między innymi przejrzałem różne skiny do podanych wyżej programów i zostawiłem tego trochę pootwieranego, bo już nie odinstalowywałem wiedząc, że zaraz będę system przeinstalowywał. Muszę przyznać, że trochę się zdziwiłem po zrestartowaniu systemu. Daję screena, jak nie powinien wyglądać pulpit ;) ;

DreamCrusher 11.07.2004 17:49

Zna ktos z Was moze jakies ciekawe themepacki do Astona ? Bo na stronie domowej nie znalazlem nic interesujacego.
Dzisiaj sobie go zainstalowalem i jesetem zadowolony - wszystko dziala jak powinno a nawet mam wrazenie ze troche jakby szybciej.

Y@nkee_PL 11.07.2004 17:55

Cytat:

Napisany przez zuk4u
Zna ktos z Was moze jakies ciekawe themepacki do Astona ? Bo na stronie domowej nie znalazlem nic interesujacego.
Dzisiaj sobie go zainstalowalem i jesetem zadowolony - wszystko dziala jak powinno a nawet mam wrazenie ze troche jakby szybciej.

http://www.skinz.org/skins.phtml?cat...467bcb5dd190d5

poszukaj tez moze na www.wincustomize.com

DreamCrusher 11.07.2004 18:39

@Yankee: dzieki za linka

Ze tez nie da sie ustawic SysMetrixie zeby pokazywal temperature w Lodzi.. ehh

andrzejj9 11.07.2004 23:42

Cytat:

Napisany przez zuk4u
@Yankee: dzieki za linka

Ze tez nie da sie ustawic SysMetrixie zeby pokazywal temperature w Lodzi.. ehh

Jesteś pewien, że nie? Bo akurat w SysMetrix temperaturę we Wrocławiu ustawiłem od ręki. Sprawdź w opcjach, jestem na 99% pewien, że się da.

DreamCrusher 12.07.2004 10:19

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Jesteś pewien, że nie? Bo akurat w SysMetrix temperaturę we Wrocławiu ustawiłem od ręki. Sprawdź w opcjach, jestem na 99% pewien, że się da.

Ale Wroclaw jest na liscie w ustawieniach a Lodzi nie ma i nie widze opcji zeby mozna bylo
dodac miasto.
Moze znasz jeszcze podobny program do SysMetrixa,ale z ktorym bym mial moze wiecej szczescia?

CIAPEK 12.07.2004 10:21

Cytat:

Napisany przez zuk4u
Ale Wroclaw jest na liscie w ustawieniach a Lodzi nie ma i nie widze opcji zeby mozna bylo
dodac miasto.
Moze znasz jeszcze podobny program do SysMetrixa,ale z ktorym bym mial moze wiecej szczescia?

masz racje, zainstalowałem SysMetrixa na chwile to ad. pogody z Polski był jakiś dziwny zestaw miast. Ni to duże, ni to małe ;) nawet Łodzi nie ma, nie obrażając Zielonej Góry, która dziwnym trafem się tam znalazła. Torunia też nie ma :)
ObjectDock działa OK i tam jest pogoda z Torunia. Łódź na pewno jest.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:15.