Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Kara śmierci dla morderców: za czy przeciw? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/kara-smierci-dla-mordercow-za-czy-przeciw-36978/)

DreamCrusher 11.07.2004 22:07

Kara śmierci dla morderców: za czy przeciw?

Witam!

W zwiazku z projektem [LINK] przywrocenia kary smierci, postanowilem zapytac Was co o tym sadzicie: jestescie za czy przeciw?
Ja jestem zdecydowanie ZA.

gallus 11.07.2004 22:15

Oczywiście że za, jeżeli ktoś zamorował kogoś to należy mu sie taka sama kara !!

nimal 11.07.2004 22:19

jestem za, choc to kara ktora nie jest resocjalizujaca
ale niektore osoby na resocjalizacje nie zasluguja
dodatkowo uwazam ze wiezniowie powinni pracowac w wiezieniach - kto nie pracuje ten nie je - skoro tak jest na wolnosci to czemu skazani maja miec lepiej i zrec za nasza kase?

miles 11.07.2004 22:40

...ZA za ZA
Jeden koleś był poszukiwany listem gończym ( 997 pokazywali ), za rózne rzeczy. Ale siedział 8 lat za gwałt z zabójstwem........kochana Polska...nie wiem czy wierzycie czy nie, mieszkam w dziwnym miejscu i stoje w tej samej kolejce po bułki ...... wwwrrrrr

pawelblu 11.07.2004 22:44

A ja mysle ze jak panowie z PiSu nie wezme sie porzednie za przygotowywanie ustawy zdrowotnej to beda mieli automatyczne kary smierci wsrod losowych obywateli.

A co do meritum - ogolnie jestem za kara smierci (ale nie teraz - teraz tylko ustawa zdrowotna)- ale zeby nie stosowali tego prawa pod publiczke.

andy 11.07.2004 22:54

Ostatnio słyszałem jak dwóch kolesi żeby chyba uczcić urodziny miało zabić kogoś dal zabawy o tak SIC. Wsiedli do pociągu z zamiarem popełnienia tej zbrodni i zabili dziewczyne która jechała chyba na egzaminy. SIC SIC SIC I takich do więzienia. Zabić ich i to żeby się męczyli przed śmiercią. :bicz:

A co do więzień to oni tam mają lepiej niż niektórzy rodacy. I to jest prawo.
JESTEM ZA ZA ZA ZA ZA Jeżeli by to cuś dało to mogę iść nawet na Wawe.
Pozdro

czero 11.07.2004 22:59

Ja jestem za kara smierci.
Szczegolnie dla mordercow zabijajacych z zimna krwia i w brutalny sposob...

47 11.07.2004 23:05

Jestem ZA. to jedyny środek który może odstraszyć przyszłych morderców.
Pozdro

marynarz 11.07.2004 23:09

ZA, podpisuje sie rekami i nogami.
Po co utrzymywac mordercow z dozywociem za nasze pieniadze (btw wcale nie takie male pieniadze)...

piotrek123 11.07.2004 23:27

Podobno koszt utrzymania więźnia to ok. 1000zł misięcznie((. A pamiętajmy że wielu ludzi pracuje za 600zł, musi się z tego wyżywić i opłacić mieszkanie, lekarstwa. A więźniowie dostają żarcie kilka razy dziennie, mają siłownie, telewizory w celach((. Powinno sie ich pognać do roboty :bicz: (bardzo ciężkiej), niech zarobią na to. Również jestem za wprowadzeniem kary śmierci.:spoko:

woitas 11.07.2004 23:39

za

47 11.07.2004 23:40

Niestety żyjemy w kraju w którym prawo chroni przestępców a nie ofiary.
Pozdro

andy 11.07.2004 23:41

Teraz tak sobie myślę po tym co napisał Piotrek123. Że jak się ie ma za co żyć to można popelnić jakieś przestepstwo, pójdziesz do kicia i będziesz miał codziennie żarcie, telewizje itp. TEN SYSTEM PRAWNY JEST CHORY. A niech wprowadzą tą karę. Ale to by było też dobre dla pedofilów. Taki zgwałci małe dziecko i pójdzie tylko siedzieć. Chociaż tam ŁATWO napewno nie mają ale za to co robią to też powinna być kara śmierci.

shuma02 11.07.2004 23:48

jestem ZA, choc wydaje mi sie ze do puki polak bedzie Papiezem to nic takiego w kraju nie wejdzie w zycie.

wedlug nowych standartow unijnych w celi powinno byc nie wiecej niz 6 wiezniow, aktualnie w przecietnym polskim wiezieniu jest ich po 10, co oznacza ze by sie dostosowac do nowych regulaminow cos trzeba bedzie zrobic z czterema wiezniami na cele... razy ilosc cel... jak myslicie, co oni z nimi zrobia ?? ...wypuszcza oczywiscie, i ktos kto siedzial za cos bardzo ciezkiego wyjdzie sobie z 'przeludnienia'.

andy 12.07.2004 00:00

A słyszeliście o tym że 25 tys skazanych czeka na odbycie kary. Bo jest przepełnienie, tak jak pisał shuma02. A co do tego że aby przystosować cele to napewno nie wyszli by Ci z największymi najcięzszymi karami/wyrokami. Wyszli by pewnie Ci którzy mają najmniejsze albo brakuje im tam niewiele do wyjścia. Ale to jest nierealne. A przeludnienie będzie dopóki nie wprowadzi się ostrzejszych kar za poszczególne zbrodnie.

mr_spock 12.07.2004 01:34

Za
ale...
-wlasnie, zawsze jest jakies ALE-
... tylko w konkretnych okolicznoscia
- nie w afakcie
- nie podczas ochrony wlasnego lub cudzego zycia/mienia
- nie w okolicznosciach, w ktorych sad nei jest wstanie w 100% orzec wine
- nie, przy wyraznym sprzeciwie opinie publicznej odnosnie jednej, konkretnej sprawy

REi 12.07.2004 02:11

ZA.
Koszt bodajze 1 posilku dla wieznia to srednio 6pln a dla dziecka w sierocincu 3.40. Do piachu s****.... a kase na sieroty.

mr_spock 12.07.2004 02:22

tylko zostaja techniczne aspekty...
tak zeby bolalo, czy tak zeby bylo humanitarnie?

fakt jest taki, ze w wiezieniu ludzie staja sie jeszcze gorsi... nawet jak zostana powiedzmy "zresocjalizowani" to nikt ich nie zatrudni, zasila szeregi bezrobotnych...

kuzyn mojej dziewczyny byl dilerem... kilka razy mu sie upieklo, w koncu trafil do pudla... malo tego, trafil tam z kumplem, ktory rozpuscile plote, ze ten go wsypal...
Jak mu w celi dupe kilka razy przejechali, to zaczol plakac mamie, ze byl glupi, ze zle robil itd. teraz wyszedl i jest jak narazie grzeczny.
Ale to chyba nie miala byc taka resocjalizacja...

Mily_ 12.07.2004 07:29

"oko za oko, ząb za ząb"

Zetoxa 12.07.2004 07:44

... wyłamię się, czyli PRZECIW, tylko Pan Bóg może zabierać życie, napewno nie państwo, zastępnikiem, myślę skutecznym, jest dożywocie bez prawa opuszczenie więzienia.

mr_spock 12.07.2004 10:35

sami katololicy - wg. statystyk
a gdzie nadstawianie drugiego policzka ?;)

Przyklad Zetoxa jest chyba jedynym argumentem przeciw... ale wg mnie dosc przekonywujacym.

Ja na szczescie katem nie bede :)

pawelblu 12.07.2004 11:07

Jak wczesniej pisalem kara zmierci moze byc tylko wlasnie :

-nie przed wyborami
-nie przed zakonczeniem prac nad ustawa zdrowotna
-nie na zasadzie 'kara smierci dla kazdego'
-sedziowie ktorzy zajmowaliby sie orzekaniem w sprawach w ktorych prokuratura wnioskuje o kare smierci powinni byc doswiadczeni i najlepiej z jakims dodatkowym przeszkoleniem psychologicznym.
-zakaz komentowania sprawy w ktorej prokuratura wnioskuje o kare smierci przez politykow do czasu jej zakonczenia.

Przynajmniej na poczatku trzeba byc bardzo ostroznym w jej stosowaniu bo to wyjatkowo kontrowersyjna kara i na okres probny powinna byc usankcjonowana dodatkowymi ograniczeniami (nie chodzi mi o moratorium, tylko o mozliwosc wnioskowania o kare smierci tylko w wyjatkowych przypadkach).

Macio.Men 12.07.2004 12:40

Za morderstwo - kara śmierci.
Za gwałt - kastracja.

yahol 12.07.2004 13:07

Przeciw.
(tylko 3 osoby?)
Dlaczego?
Zacytuje moja wypowiedz z innego forum:
Nie mam ochoty na dyskusje, ale odpowiem wam:
-jestem z wyksztalcenia humanista, dokladnie antropologiem kultury. Nawiasem, z tego mojego wykszalcenia musze robic w komputerach, taki czas taka kultura.
Ale ad rem:
-kara smierci jest kara ostateczna.
-KS nie jest kara resocjalizujaca i edukujaca.
Zakladam w swojej naiwnosci, ze sady sa sprawiedliwe, nieprzekupne, nie popelniaja bledow, pelna idylla.
-KS na "zwyrodnialcow" jest prosta droga na zgode na zabijanie ludzi w majestacie prawa. To jest naprawde prosta droga do zabijania innych "zbednych" jednostek.
Palenie ksiazek prowadzi prosta droga do palenia ludzi. Zabijanie "zwyrodnialcow" prowadzi do zabijania innych, i nie mowcie mi ze to demagogia i ze nie o tym piszecie - piszecie wlasnie o tym. Popatrzcie na Chiny, na zabijanie ludzi w imieniu prawa na organy sprzedawane do USA - "kraju wolnosci i demokracji".

Pewnie za brak edukacji, za brak szans na godne zycie, na brak mozliwosci utrzymania rodziny, na brak zajec, brak pracy, braki wszystkiego - KS!

na koniec powiem wam jedno - zobaczcie na zywo choc jedna egzekucje - wtedy porozmawiamy.

I odpowiedz MRRIFFa (przepraszam za cytowanie bez zgody autora):

Mówiąc najkrócej, odpowiedźcie sobie na pytanie czy chodzi wam o karę (a więc sprawiedliwość) czy o prewencje (nieboszczyk już nikomu nie zaszkodzi).

Jeżeli kara śmierci ma być sprawiedliwością - oko za oko chciałoby się rzecz - to powiem tak:
-wszyscy zwolennicy kary śmierci uważają zabijanie za zło. To jakim cudem sami (jako społeczeństwo) przyznają sobie prawo zabijania i nie uważają tego za zło? Czyli co, zabijanie w imie sprawiedliwości jest dobre? A może zabójca też zabijał w imię jakiejś własnej sprawiedliwości... Zaraz dojdziemy do sporu który system wartości jest jedynie słuszny..która sprawiedliwość jest jedynie słuszna...bo niby dlaczego nasza? A dlaczego nie jakiegoś fanatycznego muzułmanina?
-sprawiedliwość w takim rozumieniu to nic innego jak zemsta. Czy aby na pewno o to chodzi? Czy to odwróci wydarzenia? Nie. Ofiary nie wstaną z grobów. I jedynie prymitywne uczucie satysfakcji - dobrze mu tak. Czy taka ma być rola kary?
-w matematyce istnieje pojęcie "prawie wszystkie" - czyli wszystkie z wyjątkiem skończonej liczby. Przenosząc to na sądownictwo - prawie wszystkie wyroki - czyli wszystkie z wyjątkiem pewnej skończonej liczby - są słuszne. Ale zawsze istnieje ryzyko pomyłki sądowej... Czy uważacie, że warto zabić niewinnego człowieka w ten sposób? A historia zna takie przypadki.

Dla wielu poparcie kary śmierci wynika ze strachu. Było już pisane - agresja rodzi agresję. Wojna. Jak nie my ich to oni nas. Eliminacja. Ale czy to nie stawia nas na równi z zabójcami? A czasami mogły stawiać jeszcze niżej. Każdy się boi. Ale nie zapominajmy że jesteśmy ludźmi. Podobno inteligentymi. Czy naprawdę człowiek nie potrafi poradzić sobie z izolacją jednostek niebezpiczenych bez eliminacji? Czy to takie trudne? Na pewno trudniejsze niż zabić. Ale kto powiedział, że mamy wybierać najprostsze rozwiązania.

Argumentu mówiącego, że kara śmierci jest lepsza ze względów ekonomicznych nie będę komentował. Powiem tylko, że pan nazwiskiem Hitler też powoływał się na takie argumenty.

Starajmy się być ludźmi. Starajmy się pokazać, że jest w nas coś, co odróżnia nas od zwierząt - jakimi byli opisani w pierwszym poście mordercy. Nikt nie ma prawa zabijać - w imie sprawiedliwości takiej czy innej. Kara śmierci jako prewencja - to już tylko krok do obozów koncentracyjnych. Jeżeli zgadzamy się na karę śmierci to ja pytam, dlaczego nie na eutanazję?
Dajmy sobie szansę. Wychowujmy pokolenia w świadomości, że jedynie Bóg (a dla niewierzących - przeznaczenie) może decydować o życiu lub śmierci. Człowiek nie ma do tego prawa. Uczmy je szacunku dla wartości absolutnych - a taką jest życie, samo w sobie, niezależnie od tego jakie/czyje to jest życie.

Berion 12.07.2004 13:26

A ja też się wyłamię. Jestem za CAŁKOWITYM ZLIKWIDOWANIEM WIĘZIEŃ!!!
Dlaczego? Są zupełnie zbędne... Ile marnuje się tam naszych pieniędzy !!!
Za każdy rozbój/napad/gwałt do pieca!!! Kula w łeb lub cokolwiek byleby ta szumowina już nie stąpała po tej samej ziemi co ja.
Najdalej jak 2 lata temu jakieś śmiecie napadli stryja w chałupie. Dostał siekierką... zabrali wszystkie pieniądze a był to istny majątek bo aż ~150zł!!!
Do dziś chodzą na wolności (mimo, że zostali rozpoznani!!)...
Chcę takiego prawa, że jeżeli ktoś mnie napadnie to będę mógł bez żadnych konsekwencji prawnych odpłacić "mu pięknym za nadobne" :bicz:

Mily_ 12.07.2004 13:28

Cytat:

Napisany przez Berion
Za każdy rozbój/napad/gwałt do pieca!!! Kula w łeb lub cokolwiek byleby ta szumowina już nie stąpała po tej samej ziemi co ja.
Najdalej jak 2 lata temu jakieś śmiecie napadli stryja w chałupie. Dostał siekierką... zabrali wszystkie pieniądze a był to istny majątek bo aż ~150zł!!!
Chcę takiego prawa, że jeżeli ktoś mnie napadnie to będę mógł bez żadnych konsekwencji prawnych odpłacić "u pięknym za nadobne" :bicz:

A pomyśl gdybyś miał taką sytuacje ze jesteś sobie gdzieś na imprezie, napijesz się i coś komuś zrobisz bo sie na niego wkurzysz?? No to tylko kulka w łep i koniec.

Berion 12.07.2004 13:36

Cytat:

Napisany przez Mily666
A pomyśl gdybyś miał taką sytuacje ze jesteś sobie gdzieś na imprezie, napijesz się i coś komuś zrobisz bo sie na niego wkurzysz?? No to tylko kulka w łep i koniec.

Nie chodzę na żadne imprezy.
Nie upijam się.
W zwyczaju mam się nie denerwować (choć różnie bywa)
Ale nigdy emocje nie przejmują nademną kontroli.
Do najsłabszych nie należę (3,5 lata Taekwondo) ale mimo to jak "ktoś się do mnie przyp...li" to odchodzę bez słowa...

Mily_ 12.07.2004 13:41

oj nie mów że emocje nie przejmują kontroli bo nie wiesz co będzie jutro albo kiedyś.

REi 12.07.2004 13:45

W starozytnosci zlodziejowi odcinali reke itd. Bylo to cholernie skuteczne bo jak juz ktos poczol raz jak boli odcinanie reki nie dokonca ostrym narzediem to juz nie ruszyl tego co nie do niego nalezy i w starozytnosci mieli bardzo niska przestepczosc bo kazdy wiedzial co go czeka. W dzisiejszych czasach przestepca ma 50% szans ze sie wykreci dlatego prawo powinno byc ostrzejsze.

mr_spock 12.07.2004 13:47

rownie dobrze ktos moze Ci w czyms prochy podac... rano obudzisz sie z krwia na twarzy nie wiedzac co sie stalo ;)

ja bym tu nie byl taki radykalny

Berion 12.07.2004 13:47

Cytat:

Napisany przez Mily666
oj nie mów że emocje nie przejmują kontroli bo nie wiesz co będzie jutro albo kiedyś.

Ale ja mówię poważnie... Nie jedno już w życiu przeszedłem - uwierz mi!

Mily_ 12.07.2004 13:50

Cytat:

Napisany przez Berion
Ale ja mówię poważnie... Nie jedno już w życiu przeszedłem - uwierz mi!

To że w zyciu wiele przeszedłeś to nie znaczy że w końcu ci nie mogą puścić nerwy bo nie wiesz tego. Nie znasz przyszłości i nie możesz powiedzieć co bedziesz jutro mówił, nie wiesz co się jutro stanie niespodziewanego.

Berion 12.07.2004 13:56

Cytat:

Napisany przez Mily666
To że w zyciu wiele przeszedłeś to nie znaczy że w końcu ci nie mogą puścić nerwy bo nie wiesz tego. Nie znasz przyszłości i nie możesz powiedzieć co bedziesz jutro mówił, nie wiesz co się jutro stanie niespodziewanego.

Ja sie staram planować to co zrobię za chwilę + analizuję na przód tego konsekwencje na wiele różnych wariantów/sposobów. Napewno wszystkich ewntualności nie da się przewidzieć. To też leży w kwestii mojej percepcji...
Mimo wszystko twoje argumenty do mnie nie docierają...

mqy 12.07.2004 14:17

Cytat:

Napisany przez REi
W starozytnosci zlodziejowi odcinali reke itd. Bylo to cholernie skuteczne bo jak juz ktos poczol raz jak boli odcinanie reki nie dokonca ostrym narzediem to juz nie ruszyl tego co nie do niego nalezy i w starozytnosci mieli bardzo niska przestepczosc bo kazdy wiedzial co go czeka. W dzisiejszych czasach przestepca ma 50% szans ze sie wykreci dlatego prawo powinno byc ostrzejsze.

O wlasnie, podobnie bylo by i z kara smierci, to jest sprawa "wieloletnia", Kara smierci, uciecie reki, PUBLICZNA chłosta, pokazywanie twarzy zbrodniarza - w tv[moze zacznie sie wstydzic...], ujawnianie jego danych osobowych....Moim zdanie tak byc powinno, na poczatku byla by to nowosc[glupio to brzmi...], ale juz za kilka pokolen bylo by po sprawe tz. metoda okazalaby sie skuteczna...Ja rozumiem ze to wszystko jest zle, ale jakos zaradzic trzeba, na 100% przestepstwo by zmalalo, w krajach skandynawskich kary tego typu obowiazywaly dlugo, dlatego jedziesz do np. takiej szwecji, rozbijasz namiot na polu i o nic sie nie Polska jaka jest kazdy widzi, na dodatek mamy demokracje...Szczerze mowiac to boje sie takiej kary smierci w obecnej polsce..... :ysz:

Wiadro 12.07.2004 14:44

Cytat:

Napisany przez macio.men
Za morderstwo - kara śmierci.
Za gwałt - kastracja.

Jestem tego samego zdania. Tylko nie wiem na jaką karę zasługiwali by pedofile, na pewno na kastrację, ale w moim mniemaniu to za mało... (i nie mówcie mi że to jest choroba, bo może i jest ale oni dobrze wiedzą że robią krzywdę dzieciom).

nimal 12.07.2004 14:50

popieram - za gwalt kastracja, zeby nie bylo ze jestesmy niechumanitarni to chcociaz chemiczna DOZYWOTNIO brak popedu - mysle ze odstraszylo by :) plus oczywiscie odsiadka
a w wiezieniach nie wakacje na koszt podatnika (wyzywienie wieznia jest drozsze niz dziecka w szkole! popier..one!) tylko ciezkie roboty - nie pracujesz to nie jesz!
za morderstwo - smierc!

Y@nkee_PL 12.07.2004 16:31

ja juz tylko moge sie podpisac pod wypowiedziami tych co sa ZA i to ku**a robie !!!! :cisza:
ale oczywiscie w wyjatkowych sytuacjach, gdzie nie ma ani cienia watpliwosci co do popelnionego czynu, np. ta sytuacja z uczczeniem urodzin i morderstwo od tak... za takie cos SMIERC ((

smolik 12.07.2004 21:23

Za

MacGyver 12.07.2004 21:34

ZA bo to jedyna kara za najgrozniejsze przeztępstwa ("oko za oko, ząb za ząb")

echoo 13.07.2004 07:30

Jestem zdecydowanie ZA i ogólnie za zaostrzeniem kar. Za komuny (młodsi pewnie nie pamiętają) kary były surowsze a dzięki temu na ulicach bezpieczniej

kraluk 13.07.2004 10:40

Jestem ZA! Taka kara nauczyłaby bandytów trochę kultury ||

Macio.Men 13.07.2004 11:13

Cytat:

Napisany przez kraluk
Jestem ZA! Taka kara nauczyłaby bandytów trochę kultury ||

Kultury? "Dzień dobry" mi mówić nie muszą, aby nie zabijali.

pozdrowienia

pawelblu 13.07.2004 12:23

Cytat:

Napisany przez macio.men
Kultury? "Dzień dobry" mi mówić nie muszą, aby nie zabijali.

A ja czytalem to rano to sobie pomyslalem ze zamiast:

Zaraz cie zaje*** ty glupia su**

bedzie

Przepraszam Pania bardzo. Czy bylaby Pani tak laskawa i przyjela do wiadomosci ze w niedlugim czasie pozbawie pania zycia. Pozdrawiam.

Ale juz nie chcialem tego pisac ;) No ale jak juz poruszyles temat :)

Kris 13.07.2004 12:32

Cytat:

Napisany przez mr_spock
Za
ale...
-wlasnie, zawsze jest jakies ALE-
... tylko w konkretnych okolicznoscia
- nie w afakcie
- nie podczas ochrony wlasnego lub cudzego zycia/mienia
- nie w okolicznosciach, w ktorych sad nei jest wstanie w 100% orzec wine
- nie, przy wyraznym sprzeciwie opinie publicznej odnosnie jednej, konkretnej sprawy

zgadzam się w 100%!

Niuniek 13.07.2004 12:38

[QUOTE=nimal]jestem za, choc to kara ktora nie jest resocjalizujacaQUOTE]

A pokaż mi w kochanej Polsce karę która resocjalizuje ;(
:boks: :O :podbite: :nie:

nimal 13.07.2004 13:17

podalem kilka przykladow takich kar || kastracja chemiczna, wiezienia w ktorym sie pracuje (ciezko!)...

pawelblu 13.07.2004 16:03

Cytat:

Napisany przez Niuniek
A pokaż mi w kochanej Polsce karę która resocjalizuje ;(
:boks: :O :podbite: :nie:

Pokuta po spowiedzi || || ||

Cytat:

Napisany przez nimal
podalem kilka przykladow takich kar || kastracja chemiczna, wiezienia w ktorym sie pracuje (ciezko!)...

A zorganizowanie takiego wiezienia jest baaaaaaaaaardzo kosztowne.

nimal 13.07.2004 16:48

w dluzszej perspektywie tansze niz utrzymywanie kilku wiezien w ktorych wiezniowie zyja na nasz koszt... pozatym pewnie tansze niz prywatne przeloty poslow wykonywane za nasze publiczne sianko...

pawelblu 13.07.2004 20:17

Cytat:

Napisany przez nimal
w dluzszej perspektywie tansze niz utrzymywanie kilku wiezien w ktorych wiezniowie zyja na nasz koszt... pozatym pewnie tansze niz prywatne przeloty poslow wykonywane za nasze publiczne sianko...

No wlasnie chodzi o to, ze utrzymanie wiezienia gdzie sie pracuje jest drozsze niz utrzymanie tego gdzie sie nie pracuje. W tym pierwszym efety pracy sa znikome wzgedem dodatkowych sil jakie trzeba skierowac na pilnowanie penitencjariuszy. No chyba ze bedziemy zamykac informatykow z kompami w celi :)

nimal 13.07.2004 20:20

zgadza sie, ale pobyt w takim wiezieniu moze trwac krocej, bo resocjalizacja przebiega duuuzo szybciej, dzieki czemu wiezien potrzeba jest mniej
perspektywa pracy za kratkami jest tez bardziej odstraszajaca niz to co wiezienia oferuja dzis: silownia, telewizja, 3 posilki... biorac pod uwaga ze samo wyzywienie wieznia jest drozsze niz przecietne zarobki, to majac kolo20% bezrobocia nie jest taka zla perspektywa

woitas 13.07.2004 23:02

kara śmierci powinna być tylko dla wyjątkowo okrutnych i sadystycznych przestępców.

tak na marginesie:
gdybym wysadził w powietrze sejm wraz z zawartością, to dostałbym dożywocie za zabójstwo ponad 450 osób:P

mr_spock 13.07.2004 23:44

Cytat:

Napisany przez woitas
kara śmierci powinna być tylko dla wyjątkowo okrutnych i sadystycznych przestępców.

tak na marginesie:
gdybym wysadził w powietrze sejm wraz z zawartością, to dostałbym dożywocie za zabójstwo ponad 450 osób:P

Pewnie dostal byc Nobla w kategori "dzialanie za rzecz pokoju" :)

pawelblu 13.07.2004 23:51

Cytat:

Napisany przez woitas
...tak na marginesie:

No to musialbys trafic na wyjatkowo wazne glosowanie zeby trafic na taka ilosc.

nimal 14.07.2004 07:47

tia - glosowanie nad uposarzeniami poslow
inaczej zabilbys co najwyzej sprzataczke ;)

daj znac kiedy podkladasz bombe - pomozemy :banan:

Loczek 14.07.2004 11:06

Jestem przeciw. Kara smierci niczego nie zmieni. Ten kto ma zabic i tak zabije i na pewno nie bedzie sie ogladac na to co mu za to grozi. Kara smierci spowodowalaby jedynie zamieszanie. Tak jak napisal Zetoxa (bardzo slusznie) o zyciu i smierci decyduje Bóg. Pamietajcie o tym ze Polska jest krajem katolickim. Chodzicie do kosciola a chcecie kary smierci ??? hahhaa. Sposobem na to sa wiezienia w ktorych tacy wizniowie ciezko pracuja. Zero odwiedzin i zero szans na przedterminowe zwolnienie za dobre zachoowanie. Niech oglada swiat za muwow. Po 30 latach znudzi mu sie takie zycie i wtedy pomysli co zrobil zle ale bedzie juz za pozno... ale bedzie wiedzial ze musi jeszcze zyc.

Loczek 14.07.2004 11:11

Cytat:

Napisany przez Berion
Chcę takiego prawa, że jeżeli ktoś mnie napadnie to będę mógł bez żadnych konsekwencji prawnych odpłacić "mu pięknym za nadobne" :bicz:

Berion zastanow sie co ty piszesz. Odplacilbys mu pieknym za nadobne ??? z tego wniosek ze sam potem stracilbys zycie bo brat lub siostra tego ktory zabil twojego stryja tez trzymalby sie takiej zasady jak ty !!! myslenie nie boli. A ty zapoczatkowalbys łąnczuszek nieszczesc i tragedii.

andy 14.07.2004 11:21

Tylko u nas w więzieniach raczej więźniowie nie pracują. Tylko sobie spokojnie żyją za nasze podatki tzn. moich rodziców. A kara śmierci za morderstwo była by nauczką za najgorszą zbrodnie. Ona jest potrzebna. Taka osoba napewno zastanowiła by się kilka razy zanim chciała by kogoś zabić. Po co oni mają siedzieć w kiciu nawet te 25 lat. Taki później wyjdzie i będzie sobie żył spokojnie. A jego ofiara już nie. A jak by wiedział że gorzi mu śmierć to napewno zastaowił by się nad tym co robi.

Loczek 14.07.2004 11:27

@andy ty niewiesz co piszesz. Nikt kto zdecydowal sie na zabojstwo nie myslal co mu grozi za to. Byl w innym swiecie (******nym).

s19 14.07.2004 15:45

witam...

ja jestem ZA...jak najbardziej smierc za smierc !!! nie ma litosci dla tych ktorzy nie mieli litosci dla kogos jesli raz zabil to jest zdolny zabic drugi raz...chociaz sa tacy ktorzy odmieniaja swoje zycie po wykonanym blednym ruchu mozna by tu debatowac dlugo...sam juz nie wiem :)

"zniszcz wszeklie zlo by dobro moglo zakwitnac"...

"ci co czynia zlo nie sa swiadomi tego co robia i dlatego bedzie im przebaczone"

" pozdro dla tych ktorzy pływają w łzach, za tych co cierpią w imieniu tych którzy cierpieć nie potrafią !!! PRAWDA I SPRAWIEDLIWOŚĆ !!!"

cigmunt 14.07.2004 22:28

moim zdaniem powinna byc kara śmierci dla morderców!!
OKO ZA OKO ZĄB ZA ZĄB!!

echoo 14.07.2004 23:25

Cytat:

Napisany przez Loczek
@andy ty niewiesz co piszesz. Nikt kto zdecydowal sie na zabojstwo nie myslal co mu grozi za to. Byl w innym swiecie (******nym).

To ty chyba nie wiesz co piszesz. Ktoś kto już raz zabił może to zrobić znowu i trzeba mu tę możliwość odebrać. Mój kumpel stracił na dyskotece, na moich oczach od noża część ucha, a mógł stracić i życie więc wiem co to jest oblicze śmierci. Kiedy i ty przed nim staniesz z pewnością zmienisz zdanie. A tymczasem nie wypowiadaj się na tematy, których nie znasz.
Życzę owocnych przemyśleń :wsciekly:

Loczek 14.07.2004 23:40

Cytat:

Napisany przez echoo
To ty chyba nie wiesz co piszesz. Ktoś kto już raz zabił może to zrobić znowu i trzeba mu tę możliwość odebrać. Mój kumpel stracił na dyskotece, na moich oczach od noża część ucha, a mógł stracić i życie więc wiem co to jest oblicze śmierci. Kiedy i ty przed nim staniesz z pewnością zmienisz zdanie. A tymczasem nie wypowiadaj się na tematy, których nie znasz.
Życzę owocnych przemyśleń :wsciekly:

Kim ty kuzwa jesteś ??? życie ludzkie to nie ogórki ani nie ziemniaki. Dlatego pisze ze zeby takich ludzi wsadzac na dozywocie bez mozliwosci wyjscia na wolnosc przed terminem, i dac im łom i łopate w reke. Nie sztuką jest umiec czytac, sztuką jest rozumiec to co sie czyta.

PS. co ty mozesz wiedziec o moim zyciu.

47 14.07.2004 23:47

Piszecie że więźniowie powinni cieżko pracować, tylko nie bardzo wiem co oni mogliby takiego robić??
Macie jakieś pomysły??
Śmierć za smierć, i to śmierć zadana w taki sam sposób w jaki morderca odebrał życie swojej ofierze.
Bez litości,
Pozdro

echoo 15.07.2004 00:04

Cytat:

Napisany przez Loczek
Kim ty kuzwa jesteś ??? życie ludzkie to nie ogórki ani nie ziemniaki. Dlatego pisze ze zeby takich ludzi wsadzac na dozywocie bez mozliwosci wyjscia na wolnosc przed terminem, i dac im łom i łopate w reke. Nie sztuką jest umiec czytac, sztuką jest rozumiec to co sie czyta.

PS. co ty mozesz wiedziec o moim zyciu.

Przyznam, że o twoim życiu nic nie wiem, ale twój pogląd na nie już znam.

nimal 15.07.2004 07:52

47 - smierc za smierc, owszem
a jakie prace by mogli wykonywac (ci odsiadujacy za inne przestepsta) - na pewno jakies uzyteczne, ciezkie fizycznie - kopalnie, rozbiorka budynkow...
sa wsrod nich takze ludzie okonkretnych umiejetnosciach, ktore mozna wykorzystac nie dajac im do reki mozliwosci namieszania - mechanicy, elektrycy, ksiegowi... mogli by przeciez spokojnie wykonywac taka prace w przywieziennych warsztatach, a zarobione w ten sposob pieniadze czesciowo by finansowaly ich utrzymanie
no i wprowadzic reguly rynkowe - masz lepsza skutecznosc w pracy - lepiej jesz, nie pracujesz - dostajesz tylko tyle zeby przezyc... na lozku || ; systemy motywacyjne sa trudne do wdrozenia tylko za pierwszym razem (cos o nich wiem)

Loczek 15.07.2004 09:25

Nimal masz racje z tym systemem pracy. Faktycznie ciezkobyloby zbudowac taki system ale efekty bylyby na pewno zadowalajace.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:34.