![]() |
witam mam male pytanie mam 451s@832sz biosem VS08 i jest wszystko OK ale... wymyslilem ze nagram jakas DL i chce kupic PLATINUM DL i sadze ze w tym biosie niebedzie zadnej informacji o tym typie nosnika a co zatym idzie moga byc jakies problem z poprawnym nagraniem wiec zaladowalem najnowszy bios VS0G i czy to wystarczy bo widze ze tu nic niepiszecie o tym biosie tylo starszym i wlasnie niebardzo wiem co robic
jakies sugestie na ten temat ?? |
@Lashe
pod okienkiem gdzie masz plytki (producenci, serie itp.) masz podluzny przycisk "Apply recomended tweaks" dla plytek |
Ilość załączników: 1
Rozwiązałem powyższe problemy w taki sposób:
zamieniłem bibliotege "Wnaspi32.dll" w katalogu Windows\system32 na plik o tej samej nazwie z katalogu Nero. Wszystko jest jak na razie OK i nie mam się o co przyczepić :mruga: Natomiast Aspichk pokazuje teraz tak: |
Cytat:
Przy okazji zauważyłem jeszcze take trzy problemy u mnie po zmianie biosu 451@832(VS0E) 1. program smartburn media check 3.1.8 nie widzi napędów(niestety nie wiem jak było przedtem) 2. ale za to kprobe 2.4.2 też ma opcje "DiscInfo" ale niestety nic nie pokazuje żadnego info - zawsze "wszędzie jest - unknown" 3. program BookType 1.3.0 twierdzi że "wykryto nie wspomagany napęd" i zamyka się. Co do pkt. 1 i 2 to jedynie Nero CD-DVD Speed coś potrafi pokazać na temat płyt. Coś jest chyba nie tak - za dużo tych drobnych problemów. Co radzicie ? THx |
Cytat:
4x -R - ograniczenie roznica w elektronice 2,4 +R-DL reszta CD-R tak jak w 832 co do biosu to wszysko zalezy od egzemplarza nagrywarki co do omni to zaaplikuj strategie zapisu, mozesz zwiekszyc predkosc odczytu, i autobitsetting jak chcesz miec DVD-ROMi nagrywaj na plytkach markowych P.S qfa moj 1k list na forum :piwo: for @ll |
Witam,
mam nagrywarke 451S z oryginalnym biosem i dowiedziałem się przypadkiem na forum szukając info o zabezpieczeniach, a tu prosze mogę mieć 832S z DL :mruga: Czytałem do 4 rano forum, aby się podładować wiedzą, ale zgubiłem się już w tym wszystkim i mam małe pytanko: Czy ja zrobie 451@832 to w końcu będę miał możliwość nagrywania DVD x8 czy nie bo sorry ale już na maxa się zakręciłem. Ew. jeśli tak to który biosik mam wgrać i czy muszę coś zaznaczać(zmieniać) dodatkowo w omnipatcher ?? Dzięki za informacje pozdrawiam |
Cytat:
Witam czy mógłbyś mi tego biosa podesłać na pocztę? wapmaniak@o2.pl :pisze: |
zmniejsz speed, ma byc 4x, powinno byc lepiej
|
OK a tu macie płytke verbatim i co teraz czy zmienic bios na inny chodzi mi przedewszystkim o bios z 832s
|
hmm, nie za bardzo wyglada to na pojedynczy peek, ktory mozna by zignorowac.
moze w tym miejscu jest jakas plamka czy rysa na nosniku zmien plytki na verbatim+r, nagraj i wtedy przepusc przez kProbe - to bedzie juz jakis miarodajny test bo ta plytka cos nie bardzo |
ok tu jest zdjęcie
|
Cytat:
wykresik by sie przydal, ale i bez niego widac, ze wyniki slabiutkie |
najlepiej pokaż jakiś wykresik :D
|
pytanko
nie mam pojęcia nic o probe wiec ktos mi może powie czy to dobre wynik mam
451s-832s VS0A PI MAX-1047 Avg. 8,62 PIF MAX 143 Avg 3,69 płytka dvd+rw ESPERANZA |
bitseting w nero
Mam pytanko
Widziałem gdzieś screena na którym była możliwość zmiany DVD-ROM, wersje Nero Burning Rom v6.3.1.20 i w opcjach nagrywarki tego nie ma mam Lite-on 451s@ 832S :sciana: Booktypka mam ale jak w nero? |
Który z tych biosów jest najlepszy i dlaczego, ja nadal pozostaje przy VS08, LDW851 nagrywa mi świetnie.
|
A to test jakości dysku :dvd rw plus tdk: w Nero cd/dvd speed
Palone na biosie gsc2 od jabsona, co o tym sądzicie ? Sorry za wcześniejszy błąd. Naturalnie chodzi mi o porównanie biosów VS0A i VS0B. Jak ktoś ma takie screeny, dane, itp to bede bardzo wdzięczny |
mam oryginalna LDW-451S z pazdziernika 03 (jak sie nie myle - chodzi omiesiac), teraz po sflashowaniu biosem od codeguys http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html mam SOHW-832S. bios zmodyfikowany omnipatcherem opcja pierwsza czyli zwiekszenie predkosci odczytu dla DVD-DL i opcja czwarta "force-fallback" for 8x. poprzednio mialem to samo na biosie VS0A, bledy na poziomie niskim tylko mialem jakis walnity cake verbatimow, ale chodza bezproblemowo na philips'ie
|
Cytat:
|
Icemac, możesz opisać jaką masz nagrywarkę (orgyginalną) i skąd wziąłeś firmware (zapodaj link) i czy go modyfikowałeś np omnipatcherem. Sorry że tak dochodze, ale naprawde nie moge skutecznie sflashować mojej 451s aby osiągała przyzwoite wyniki jakości takie jak uzyskuja inni. Może to ja mam jakiś wadliwy model. Dobrze by było również podawać rok i miesiąc produkcji nagrywarki (chodzi mi głównie o 451s) bo może tu jest pies pogrzebany.
|
Jak możecie to zapodajcie screeny porównujące GS0A z GS0B.
|
u mnie +RW mialy mniej bledow niz +R, a co do biosu i wynikow w kprobe to najwazniejsze ze ci dvd stacjonarne bedzie czytalo, wyniki sa rozne i zalezne od roznych czynnikow. u mnie na 451@832 na biosie GS0A bledow bylo malo na poczatku a na koncu zwiekszalo sie do 25-35 na plytce, ale najwazniejsze ze chodzi lo w stacjonarce DVD, teraz mam GS0B ale nie mialem okazji nic jeszcze wypalic
|
Seba, a ty który masz aktualnie bios? Prosze podaj link do niego i numer strony dyskusji bo w powyżyszm zapodanym przez ciebie linku były 3 mody Jabsona, ja zdecydowałem się wgrać ten ostatni.
Czy Rw mają przeważnie więcej błędów od R ?? |
z Kprobe jest roznie wystarczy aby plyta byla jeszcze ciepla od uzytkowania i wynik bedzie inny. Zrob jeszcze raz i zobaczysz zupelnie cos innego. A tak na marginesie u mnie +RW Esperki mialy rozne wyniki ale Stacjonarki lykaly bez problemu.
|
Zapodałem ostani bios GSC2 z wątku króry mi podesłałeś i nagrałem dvd+rw platinium. Zamieszczam wykres kprobe. co może być przyczyną wzrostu błędów na końcu i jak to można porprawić? ? HELP
A może wgrać inny bios ?? |
|
Możesz zapodać adres i napisać czy trzeba go jeszcze modyfikować np omnipatcherem? Bede wdzięczny, mimo to chciałbym jednak spróbować z tym DL.
|
w graj bios 451@851 GSC2 dziala, sprawdzony a jego jedyna wada to brak zapisu DL ^_^
|
dodam do powyższego że już wcześniej próbowałem flashować moją 451s biosem VSOA od codegous. Wtedy nero info tool na DVD+R tdk wysypał masę błędów (palone przez dvd decrypter), a po nagraniu danych na cdrw akkosa były problemy z odczytem na innych cdromach. Jaki bios mam wgrać do mojej 451s aby działała poprawnie? Czy zawsze należy flaszować POZOSTAWIAJĄC LITKA NA KOŃCU KABLA IDE bo gdzieś czytałem żeby przed flashowaniem odłączyć inne urządzenia od taśm wyłączyć dma itd.. Bo ja to zawsze robiłem, z systemu (winxp pro) gdy pozamykałem programy w tle i flash z exe, potem reset. HELP!!! Będe wdzięczy za każdą radę, wskazówkę, podpowiedz.
Ps sorry za jakość zdjęcia ale nie miałem czasu się w to bawić. |
dodam do powyższego że już wcześniej próbowałem flashować moją 451s biosem VSOA od codegous. Wtedy nero info tool na DVD+R tdk wysypał masę błędów (palone przez dvd decrypter), a po nagraniu danych na cdrw akkosa były problemy z odczytem na innych cdromach. Jaki bios mam wgrać do mojej 451s aby działała poprawnie? Czy zawsze należy flaszować POZOSTAWIAJĄC LITKA NA KOŃCU KABLA IDE
|
Pomocy mam problem.
Zgodnie z powyższymi zaleceniami przeflaszowałem moją nagrywarkę 451s do 451s poprzez bios Wajchiusza bodajże z 6 stronki tej dyskusji, wcześniej używając omnipatchera zaznaczyłem wszystkie opcje oprócz pierwszej i ostaniej. Po sflaszowaniu naqgrałem płytkę cdr tdk metallic, a następnie Dvd+RW platinium. Pozniej zgdnie z powyższymi zaleceniami odpaliłem k probe. I tutaj się bardzo rozczarowałem. Jaka może być przyczyna takiego wyniku i co mam teraz zrobić? Czy robie coś źle? Czy poinienem flashowac przez dosa czy przez win za pomocą exe. Dodam że moja wyjątkowo niewybredna stacjonarka aiwa przedtem (na 451s gsb7 ) czytała większość płytek bez problemu a tu od razu check disc. Czy może to wina fabryczna napędu?? Help !!! |
Cytat:
odpalasz kprobe->predkosc odczytu 4x->ecc 8/1-> odpalasz start i ci testuje P.S. ale najwazniejsze ze plytka ma dzialac, bo nieraz ta nawet wypalona "bezblednie", czytaj malo bledow nie zawsze dziala w odtwarzaczach stacjonarnych, a ta co ma "sieke" dziala - wszystko zalezy od odtwarzacza :\ |
Możecie flashować od razu z pliku exe.
Chce sfalszować litka 451s na 832s VSOB i bede chciał sprawdzić jakość zapisu używanym często k probe czy jakoś tak. Czy możecie podać linka z opisem procedury sprawdaania jakości to bede bardzo wdzięczny. |
mam litka 451s i ściągnięty bios od 832 jak fleszować ?
|
mam litka451 i ściągnięty bios jak fleszować na 832 :help: ??????
|
Cytat:
|
Czy ktoś próbował już nowego biosu od codegous VSOB z
http://codeguys.rpc1.org/firmwares/8...-_51S@832S.rar i czy ewentualnie aby wgrać go do mojej 451s@8321s VSOA musze wrócić do starego biosu (prosze o linki z informacjami i programami) czy też mogę flaszować od razu??? Prosze o szybką i konktretną odpowiedz. |
Cytat:
|
Cytat:
|
ja tez mialem wczesniej 851 od codeguys na 451 (wlasciwie zmodowany przez jabsona)
to co mam teraz (832) jest dla mnie nie do przyjecia, chyba wroce do 851 |
Sadze i jest ot raczej subiektywne odczucie ze bios VSOA do litka 451 to raczej kiepski pomysl. Przed wgarniem pracowalem na na 451@851 Codeguys i bylo wkstra moja stacjonarka Pioneer 454 raczej starszy model czytal wszystko idealnie a palilem na Esperanzach, A po zmianie na 832 DL plytka w testach Kprobe pokazuje malo bledow duzo mniej niz na GSC2 a mimo to skaka obraz a koncowka to koszmar. Zastanawiam sie nad powrotem do GSC2. Awy?
|
ja sprobowalem i porazka, hawki (MCC) dotad palily mi sie z max 50, potem malalo do 20, teraz jest na starcie 350 i schodzi do 120. jak dla mnie to klapa
|
BiosikVS0B próbował ktoś???
Jak w temacie... ???
|
Cytat:
|
Witam
Posiadam litka 851s i z tego co pisza na stronie LiteOna po zamianie go na 832s strace gwarancje. A co jak wgram poprzedni firmware?? Czy w ogole da sie taka operacje przeprowadzic i czy bedzie sie dalo jakos sprawdzic czy przerabialem go na 832s??? |
Witam wszystkich,
nie spodziewałem się, że ze swojego litka 451 uda mi się cośc wyciągnać, zawsze myślałem, że pierwotny model 411 będzie lepszy do modyfikacji. A TU TAKA NIESPODZIANKA. Poczytałem wypowiedzi, nabrałem odwagi i już śigam na SOHW-832S VSOA. Mam tylko płytki Platinum +r x8 i idzie jak burza, trochę dłużej napełnia bufor, ale to nie przeszkadza. |
Cytat:
|
Mam pytanie czy ktoś ma Liteon 1s45 i czy ktoś go przerabiał na coś nowszego i czy działa w 100%.Autobistening itp
|
Cytat:
Hm według Mnie nie jest aż tak źle 8-) TDK DVD+RW x4 palona x4 451S@832S |
Cytat:
wczoraj nagrywalem dvd-rw i dvd+rw i nie ma problemów bios jest dobry pozdrawiam |
Wiem dokladnie. Po to jest Omnipatcher, zeby kazdy wedle wlasnych potrzeb przerobil sobie Biosa.
|
Cytat:
taa,nie ma to jak fachowe podejscie :] widac,ze nie jestes w temacie i niedokonca wiesz o czym mowisz |
Panowie nie wiem jak u was ale ten sofcik nie radzi sobie z DVDRW+. normalna kaszana błąd za błędem.
|
Lepiej wgrac "oryginalny" od Codeguys, a nie bawic sie w jakies nasze "polskie" przerobki.
|
Pytanie: Jak bardzo różnią się od siebie biosy:
A) CODEGUYS (http://codeguys.rpc1.org/firmwares/8...-_51S@832S.rar) B) Wajchiusza (VS0A_51s@832s_Readingx8_Auto-Bitsetting_by_Wajchiusz) i który najlepiej wgrać podczas flashowania mojego litka451s? Może już ktoś próbował lub testował czy nie ma problemów z którymś z nich. Z góry dziękuje. |
Znalazłem na biurku :) DYSAN-a DVD+RW skasowałem ją w nero i nagrałem ale już podczas gdy ma zacząć weryfikacje w nero wyskakuje błąd że płyty nie można zamontować, dane na płycie są, odpaliłem Kprobe ale już gdy zaczynało wykresy są kosmicze pierwszy ponad 1500 a drugi 600 ! co mam robić?
|
hmm
Płytki sa to najgorsze badziewie :) Kup cos za conajmniej 3-3,50 zł :) |
przerobiłem litka 1s45 na 832s tym biosem 832S.VS0A.patched-_51S@832S.exe- (549 KB) zobaczcie na wykresy z przed i po. nagrywałem na płytach MEDIA STOR x4 -R sam nie wiem czy wykresy są ok, ale chyba nie zabardzo.Może to wina płytey ? narazie innych nie mam.
http://www.investing.republika.pl/832s.html http://www.investing.republika.pl/1s45.html |
Cytat:
Należy stosować jedynie wersje przerobione pod określoną grupę nagrywarek <w tym przypadku _51@8_2S> ! Co do powrotów to wszystko znajduje się na stronie kolegi Kowanskiego !!! http://www.liteon401s.prv.pl i na stronie producenta http://www.liteonit.com |
Mam pytanie: czy po przerobieniu mojego litka 451S plikiem VS0A - patched - 451S@832S, 851S@832S ze strony codeguys na 832S jeżeli pojawi się nowy bios do 832s to czy będe mógł wgrać "oryginalny" czy też poczekać aż będzie spatchowany pod kątem mojej przerobionej.
No bo tak piszą od codeguys: You can NOT use an official 812S or 832S firmware on your _51S drive, even after you load this firmware! Only firmwares marked as "_51S@8_2S" will work for your _51S drive. If you would like to upgrade to a newer 812S or 832S firmware, you will have to wait for a "_51S@8_2S" version of the new firmware to become available. I jeszcze jedna sprawa: gdzie w razie czego znajdę program aby powrócić do starszej wersji 451s? Być może są to banalne pytania ale jestem jeszcze zielony w tym temacie i nie chciałbym sobie przez moją niewiedzę sprzętu zwalić, dlatego zwracam się o pomoc do doświadczonych w tym temacie osób. |
Cytat:
http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html :spoko: |
mam prosbe dawno mnie nie bylo na forum a tu sie takie cuda dzieja,mam lita 451 GSB7 ,okazuje sie ze mozna mu wrzucic sofcik od 832,moze ktos zapodac ten soft,link wczesniejszy nie dziala
dzieki za odpowiedz [pozdro] |
Witam wszystkich.
Dziś na warszawskiej giełdzie komputerowej można było i będzie można jutro już dostać nośniki dwuwarstwowe Verbatima DVD-DL+R X4 za 60 zł. Narazie drogo ale to szansa aby przeprowadzić badania nad przeróbką Litka do DL. Zachęcam do robienia testów. Pozdrawiam. |
ja takich problemów nie miałem albo nero ci troche fiksuje albo faktycznie nagrywarka powoli siada
|
ja tak mialem jak padal moj plextor - nawet kilka razy do jednej plyty - zmiana predkosci na mniejsza pomagala, ale moze to sie tez tyczyc gorszych plytek.
Teraz mam 851@832 i się :-) |
Czy miał ktoś broblem z czymś takim po załadowaniu ostatniego moda VS0A do 451S
W nero na początku wypalania wyskakuje napis cytuje : "Błąd kalibracji mocy lasera" nagrywanie z prędkościa x4 nie powiodło się Płytka po wysunieciu nadaje sie do ponownego wypalenia (chyba jedyny plus tego komunikatu). Czy ktoś ma jakieś sugestie odnośnie tego problemu :( Pozdrawiam :) |
@prometeusz
co do nero to tak bywa |
Na VS0A dopiero co się przesiadłem - wcześniej VS08 - nie narzekałem wręcz przeciwnie.
Na razie poszła RW i wszystko OK, lecz przy okazji pokusiłem się na nero 6.3.1.17 - wcześniej 6.3.0.3 i tu się troche zdziwiłem. Do tej pory każdą 6-ke musiałem słodzić a tym razem przyjął mi nr z wcześniejszej wersji i mam pełną - czy to w nowszych wersjach normalne. No i wreszcie ma book type z poziomu Nero. |
tez sie wypalio jaoko ROm, tylko mam felernego cake verbatimow MCC2, bo "troche" bledow wali na koncu tej serii
moze nastepny cake okaze sie lepszy |
Poczytuja problemy z GSB9 postanowilem go zapodac... wprawdzie nero mam stare, ale booktypem 1.0.6 idzie bez problema... pala sie jako ROM
pozdro! |
No powiem wam ze probowalem i BookType v.1.0.6 i nero wg Ksiegi a i tak nagrywal DVD+R wiec to chyba jakas loteria ?
|
tylko plusow verbatima, bo minusow sie nie da tak zrobic
P.S. no takim totalnym lamerem to nie jestem :spoko: |
Cytat:
Bo u Mnie tylko plusy zamienia minusów niestety nie udało Mi się zmusić do tego aby była płytka widoczna jako DVD-ROM. |
i tu jest pies pogrzebany - mam tylko w zaawansowane:
1. system ochrony 2. cos o plikachpowyzej 1GB 3. cos jeszcze ale nie mam booktype ??? aktualnie mam "oryginalne" LDW-451 GSB9 booktype mam dopiero jako nagrywaj wg ksiegi, juz gdy mam wypalac plytke i z jaka predkoscia |
Cytat:
Dotyczy tylko wersji 6.3.1.17 wcześniejsza 6.3.1.15 miała opcje w oknie nagraj kompilacje i tam było zaznaczone wg. Księgi :spoko: |
Menu Nagrywarka
Wybór nagrywarki Klikasz na opcje i tam jest Book Type Settings |
no wlasnie tak myslalem, ale poprzednio mi sie nie udawalo tym programem lite-ona do booktype, ani dvdinfopro :(
dzisiaj zobacze czy to pojdzie P.S. ponoc booktype wybiera sie w nero w opcjach nagrywarki (tylko za :klnie: nie moge tego znalezc) |
|
Cytat:
|
Chyba prościej zaktualizować do nowej wersji 6.3.1.17 która to robi automatycznie.
Takie jest moje zdanie, pozdrawiam :) |
no wlasnie chyba trafilem na jajis trefny walek :(
a teraz mam pytanie z cyklu "a teraz z zupelnie innej beczki" - dokladnie chodzi mi o wlaczenie booktype w nero. sprawa wyglada nastepujaco - powrocilem do oryginalnej nagrywarki 832@451 czyli ldw-451 wgralem oficjany bios od niej ten xxx9 i nie ma on wlaczonego bitsettingu - jak toi zrobic recznie w nero - uzywam tego z koncowka .15 dzieki wielkie za pomoc |
Cytat:
|
|
icemac masz pecha chyba bo ja używam tych samych płytek też z kółka wyniki są ok ani PI ani PO nie przekracza 10 na maxa
a same filmy też ok do końca |
http://codeguys.rpc1.org/ dzial firmware
|
witam
mam przerobioną nagrywarkę 451@832 z biosem vso8 a chcialbym wypróbować bios vsoa czy moglibyście podpowiedziec jak najszybciej to zrobić i skąd go wziąść /ten ze strony 6 jest _51@832 i chyba sie nie nadaje w mojej sytuacji/ pozdrawiam |
u mnie ten nowy bios wali koncowki (PI~40 MAX, PIF~16 MAX) na plytkach MCC2 verbatim 4x, ale dowiedzialem sie ze gorsze plytki sa rzucane na nasz rynek, albo mam pecha do tego walka (juz dwie plyty leca do reklamacji - po wypaleniu zostaje miejce niewypalone - kropka jakby cos tam bylo, laser je omija i podczas odtwarzania robia sie freezy :klnie: :klnie: :klnie: )
moze inny walek bedzie lepszy || |
Chyba ładnie się palą te AML001 (Esperanza DVD+R), wcześniej za chiny takich wykresów ładnych nie było. Jednym słowem jestem zadowolony z tego biosu!
|
Cytat:
Hm na pewno tak cały czas coś nowego (przynajmniej nie cofamy sie w rozwoju) tylko ciągle odkrywamy nowe możliwości i to jest właśnie istota naszego istnienia . :jupi: Pozdrawiam :) Liteon najlepsze nagrywarki pod słońcem !!!!!!!!!!!!!!!! |
ogladam te testy nagranych dvd i chcialbym sie podzielic swoim testem by on zrobiony na nagrywarce 451s vGSB7 na PLATINU dvd+rx8 palona x4 i czy warto oprucz mozliwisci palenia DL zmianiac bios ?
|
Na tej stronie jest dokładnie opisane jak przerobić 451S,851S i 812S na 832S .
Wszystko podane na talerzu :spoko: http://cdrlab.pl/Kilgor-Artykuly-Art...lStrona-2.html Liteon najlepsze nagrywarki pod słońcem !!!!!!!!!!!!!!! |
Cytat:
Obiecuję się poprawić... i czytać uważniej. |
Cytat:
|
no czlowieku tym postem to mnie rozj***** od kilku dni kazdy jedzie na VS0A poczytaj sa wyniki KProbe w tym watku aha i bodajze na 5 stronie tego watku jest do sciagniecia moj mod tego biosu.
|
Nowy biosik VS0A do 832S...
Czy ktoś ze spawarką .51S@832S go testował... ???
|
Cytat:
brawo CodeGuys i Litek oby tak dalej :spoko: |
Nikt jeszcze nie pochwalił LiteOna, wszyscy tylko CodeGuys. A przecież to LiteOn team niechcący zrobili taki fajny bios do *51-tek :D
|
Skaldam tez wielki uklon w strone chlopakow z codeguys. Nagralem gierke na xboxa na plytce creation+ (kiedys kupilem i mi zostalo kilka tych plytek) i gierka chodzi idealnie a wczesniej wypalone na innym biosie sie przycinaly :) Ten bios jest super :spoko:
|
Cytat:
ale cos wyczytalem w topicu 812@832 ze odblokowanie wyzszych predkosci na nosnikach nie przystosowanych do tego wali plytki na koncu (i nawet te x4 gorzej sie nagrywaja) dzisiaj sprawdze i jeszcze opisze problemi i jego rozwiazanie :taktak: |
icemac,dodaj sobie opcje force-fallback,albo force-recalibration w omni
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:18. |