Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Nagrywarka LiteOn SOHW-1213 (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nagrywarka-liteon-sohw-1213-a-37293/)

Sebastian.S 19.07.2004 12:39

Nagrywarka LiteOn SOHW-1213

Czy nagrywarka LiteOn SOHW-1213 różni się tylko prędkością +12x,-8x od LiteOn SOHW 812S opisywanej w testach CDRinfo.pl?

pawelblu 19.07.2004 12:51

nie - rozni sie rowniez chipsetem.

Sebastian.S 19.07.2004 13:02

Dzięki za odp pawelblu
Chce kupić od razu szybszą, żeby na dłużej starczyła.

Pozdrawiam

kowanski 19.07.2004 21:07

Cytat:

Napisany przez Sebastian.S
Dzięki za odp pawelblu
Chce kupić od razu szybszą, żeby na dłużej starczyła.

Pozdrawiam

Radze Ci kupić dobrą 8x przynajmniej nie będziesz miał problemów ;)

Sebastian.S 19.07.2004 21:14

Cytat:

Napisany przez kowanski
Radze Ci kupić dobrą 8x przynajmniej nie będziesz miał problemów ;)

Tzn. jaką masz na myśli, bo chyba ta nie jest gorsza od LiteOn 812 8x opisanego na CDRinfo.pl

VIZZARD 19.07.2004 22:32

Cytat:

Tzn. jaką masz na myśli, bo chyba ta nie jest gorsza od LiteOn 812 8x opisanego na CDRinfo.pl

Jest gorsza o tyle, że na chwilę obecną relatywnie mało o niej wiemy.

Model 812S jest , że tak powiem, rozpracowany wzdłuż i wszerz - i wiadomo na co go stać, a na co nie :D

Ponadto 812S w związku z tym co napisałem powyżej można przerobić na 832S, który jak wiadomo jest już nagrywarką DL :taktak:

A dla wtajemniczonych nie jest także nowinką, że można go przerobić na:

Sony DW-U18A
Sony DRU-700A
Teac DV-W58G-A :D

Sebastian.S 20.07.2004 15:04

Dzięki za odp., ale myśle że nowszy model nie został chyba pogorszony w porównaniu z modelem 812. :spoko:

A tak w ogóle to kto wybiera co ma być testowane na CDRinfo.pl, można w jakiś sposób polecić jakiś model do testowania? :help:

Gr3g0r 20.07.2004 16:58

mam ta nagrywarke i na razie nie narzekam, licze natomiast na jakis przyszly firmware ktory wprowadzi nagrywanie plyt dwuwarstwowych.

VIZZARD 20.07.2004 17:14

Cytat:

Dzięki za odp., ale myśle że nowszy model nie został chyba pogorszony w porównaniu z modelem 812....

Zapewne, ale...

Jest takie powiedzenie: "Lepsze jest wrogiem dobrego"

Swego czasu ci co przechodzili z niższych modeli wypalarek CDRW na model napęd Teac W540E też tak myśleli ....:spoko:, a potem tak samo szybko (no, gdzieś po roku czasu) klęli na czym świat stoi wymieniając go na Liteona 52327S :D

Nie mówię tego aby cię zniechęcić do tego napędu, ale po to, żeby uświadomić sobie i innym, że nie zawsze wszystko jest tak oczywiste jak by się mogło wydawać :taktak:

Sebastian.S 20.07.2004 23:45

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Nie mówię tego aby cię zniechęcić do tego napędu, ale po to, żeby uświadomić sobie i innym, że nie zawsze wszystko jest tak oczywiste jak by się mogło wydawać :taktak:

Rozumiem, że nie chcesz mnie zniechęcić, tylko pomóc w wyborze i właśnie dlatego rozpocząłem tą dyskusję! :taktak:

Sebastian.S 20.07.2004 23:56

Cytat:

Napisany przez Gr3g0r
...licze natomiast na jakis przyszly firmware ktory wprowadzi nagrywanie plyt dwuwarstwowych.

Dzięki za info, rzeczywiście przydałoby się nagrywanie płyt dwuwarstwowych, ale jest jeszcze dużo czasu bo drogie są płyty DL. :smutny:

Jak idzie nagrywanie na tanich płytach? :help:

Czekam na inne osoby, które zakupiły już tę nagrywarkę i może mają jakieś problemy. :konf:

Gr3g0r 21.07.2004 08:49

Nagrywalem na plytach Datex i Verbatim (CDR) a DVD na TDK, sprawdzalem jakosc KProbe i jest naprawde spox. Probowalem tez DVDRW TDK kilka razy i tez nie bylo problemu. Co do plyt dwuwarstwowych to wysylalem maila do gosci z Codeguys (maja juz 1213s) i powiedzieli ze bedzie mozliwosc przerobki na DL.

unckle 26.07.2004 20:58

no właśnie ja miałem sobie sprawić 812s albo 832s a stało sie tak ze mam 1213s
z utęsknieniem czekam na bios umożliwiającu dl
tez posłałem maila do codeguys ale jak dotąd nie otrzymałem odpowiedzi o dl
gr3g0r rzuć moze jakimś konkretniejszym linkiem/newsem na ten temat
pzdr

unckle 26.07.2004 21:00

jej test http://www.extrememhz.com/sohw1213s-p1.shtml

Sebastian.S 26.07.2004 21:23

Cytat:

Napisany przez unckle
no właśnie ja miałem sobie sprawić 812s albo 832s a stało sie tak ze mam 1213s....

A jak idzie nagrywanie SL?

Czy są jakieś różnice w nagrywaniu na tanich płytach a tych lepszych? :czytaj:

unckle 26.07.2004 21:24

jak dotąd jeszcze nic nie nagrywałem
jedyne to zrzucałem 2 filmy z cd na dysk...
jutro dopiero bede się więcej bawił...

Sebastian.S 26.07.2004 21:34

Cytat:

Napisany przez unckle
jutro dopiero bede się więcej bawił...

Dzięki za zainteresownie tą dyskusją.
Niedługo planuje zakup tej nagrywarki więc czekam na testy... :spoko:

Pozdrawiam

Gr3g0r 26.07.2004 23:42

No coz nie mam zadnego linka, po prostu na moje pytanie do codeguys odnosnie wsparcia dla DL otrzymalem prosta odpowiedz "Yes". Wysylalem tez maila do liteona i nie powiedzieli ze nie ma na razie takiego firmware'u i zeby sprawdzac co jakis czas ich strone. Brzmi to dosyc obiecujaco :-)

Pozdr.,
Gregor

unckle 27.07.2004 14:50

no to czekamy

nacuna 27.07.2004 18:24

Cytat:

Napisany przez Gr3g0r
No coz nie mam zadnego linka, po prostu na moje pytanie do codeguys odnosnie wsparcia dla DL otrzymalem prosta odpowiedz "Yes". Wysylalem tez maila do liteona i nie powiedzieli ze nie ma na razie takiego firmware'u i zeby sprawdzac co jakis czas ich strone. Brzmi to dosyc obiecujaco :-)
Pozdr.,
Gregor

TAk sledze ta dyskusje i czegos tu nie czaje. Po co wam ludzie narazie DL? No chyba ze kogos stac na DL. Mnie np nie stac i narazie nie przerabiam sobie mojego neca 2500a na dl, bo i po co?
1plytka DL kosztuje kolo 60zl, wystarczy dolozyc 20-40zl i masz juz oryginalny film na dvd i to w ladnym opakowaniu.
Jak DL stanieje do 10-20zl to mozna nad tym sie zastanawiac, a teraz to po co?! :cisza:

namor 27.07.2004 20:01

@nacuna
mam pytanko,tu na forum padło takie zdanie że Nec ma takie same problemy z wypalaniem tanich nośników co Lite-on a jak sprawa wygląda u Ciebie może masz jakiś wykres z K-probe wypalonej taniej płytki i możesz go tu zamieścić

VIZZARD 27.07.2004 23:02

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez namor
@nacuna
mam pytanko,tu na forum padło takie zdanie że Nec ma takie same problemy z wypalaniem tanich nośników co Lite-on a jak sprawa wygląda u Ciebie może masz jakiś wykres z K-probe wypalonej taniej płytki i możesz go tu zamieścić

To nieprawda, że w Kolumbii rozlewa się Hop Colę ..... :D

Płytka to najgorszy shit jaki miałem :podbite: - w Tesco - Hawk x4 DVD-R 2PLN/szt koperta

Litek 812S nawet nie chciał jej przyjąć - po kilku próbachna biosach 812 i 812@832 w końcu łyknęło Sony DRU-700A VY05 - producent [] :D

I oto efekt burn x4

VIZZARD 27.07.2004 23:05

Ilość załączników: 1
I część druga

Nec 2500A bios 1.07 v2b5 zidentyfikował ATIP Hawka jako AN31

Zaszalałem i oto wynik burn x8 :D

nacuna 28.07.2004 00:40

Cytat:

Napisany przez namor
@nacuna

Hmm problem w tym, ze nie mam dostepu do litka stad nie moge miec wykresow w KProbe :( Jak narazie to pale TYLKO na verbatimie 4x dvd+r z predkoscia 2,4x. Moj nec 2500a jest trzymany w obudowie usb 2.0
Tutaj przedstawiam maly wykresik. Cos mi sie w nim nie podoba, mysle ze duzo bledow powstalo, ale nie mam jak to sprawdzic. Oczywiscie palona plyta to Verbatim 4x dvd+r od MCC (palona z predkoscia 2,4x).
Na wykresie widac male "przerwy" na liniach. :(
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...tid=9470&stc=1

nacuna 28.07.2004 00:42

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
I część druga
Nec 2500A bios 1.07 v2b5 zidentyfikował ATIP Hawka jako AN31
Zaszalałem i oto wynik burn x8 :D

Jak widac nec lepiej pali niz litek na tanszych plytach. Przynajmniej mniej bledow jest :)

piotrs00 28.07.2004 21:07

Cytat:

Napisany przez Gr3g0r

Pozdr.,
Gregor

Sam jestem ciekaw co jeszcze oprócz x12 i DL zaoferuje nowy BIOS dla 1213.. Może obsługę DVD-RAM ;) W końcu LG już zrobiło prawdziwą multiformatową nagrywarkę DVD a DVD-RAM fajnym formatem jest :) Na razie miałem do czynienia z nagrywarkami DVD-RAM Panasonica (SCSI) i nie powiem - pomysł extra na szybki backup. Co prawda moja Yamaha 540 tego nie przeczyta ... ale Toshiba z kompa już tak :)
Pozdrawiam
Piotrek

VIZZARD 28.07.2004 21:22

Cytat:

Napisany przez piotrs00
Sam jestem ciekaw co jeszcze oprócz x12 i DL zaoferuje nowy BIOS dla 1213.. Może obsługę DVD-RAM ;) W końcu LG już zrobiło prawdziwą multiformatową nagrywarkę DVD a DVD-RAM fajnym formatem jest :) Na razie miałem do czynienia z nagrywarkami DVD-RAM Panasonica (SCSI) i nie powiem - pomysł extra na szybki backup. Co prawda moja Yamaha 540 tego nie przeczyta ... ale Toshiba z kompa już tak :)
Pozdrawiam
Piotrek

Spoko!

Przy cenie ~ 40PLN za nośnik DVD-RAM nawet fajna ciekawostka :D

Sebastian.S 29.07.2004 00:09

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Spoko!

Pierwsze jakie widziałem płyty DVD-R kosztowały 180zł :-o

Co Wy na to?

Ze wszystkimi będzie tak samo :taktak:

VIZZARD 29.07.2004 00:15

Cytat:

Pierwsze jakie widziałem płyty DVD-R kosztowały 180zł :-o

Co Wy na to?

Ze wszystkimi będzie tak samo :taktak:

To ja poczekam jak będą po 0.50PLN :D

piotrs00 29.07.2004 06:45

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Spoko!

Dlaczego ciekawostka? Lepszy DVD-RAM niż np DVD[+|-]RW. Ma większą trwałość i jest bezpieczniejszy dla użytkownika (ma obudowę i kasetę - co prawda można nośnik z niej wyjąć ale co kaseta to kaseta).
Jak dla mnie proste i genialne rozwiązanie :)
Pozdrawiam
Piotrek

VIZZARD 29.07.2004 15:42

Cytat:

Napisany przez piotrs00
Dlaczego ciekawostka? Lepszy DVD-RAM niż np DVD[+|-]RW. Ma większą trwałość i jest bezpieczniejszy dla użytkownika (ma obudowę i kasetę - co prawda można nośnik z niej wyjąć ale co kaseta to kaseta).
Jak dla mnie proste i genialne rozwiązanie :)
Pozdrawiam
Piotrek

Bezpieczniejszy, bo w obudowie?

To znaczy co? Pociąć się można czy co ???

Wydaje mi się, że jeżeli chodzi o obchodzenie się z nośnikami, to duzi chłopcy i duże dziewczynki potrafią to robić :D

A gwoli ścisłości - to nie wszystkie nośniki DVD-RAM są w kasetkach - czyli - nie wszystkie są aż tak genialne :mruga:

piotrs00 29.07.2004 17:53

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Bezpieczniejszy, bo w obudowie?

To znaczy co? Pociąć się można czy co ???

Wydaje mi się, że jeżeli chodzi o obchodzenie się z nośnikami, to duzi chłopcy i duże dziewczynki potrafią to robić :D

A gwoli ścisłości - to nie wszystkie nośniki DVD-RAM są w kasetkach - czyli - nie wszystkie są aż tak genialne :mruga:

Bezpieczniejszy bo w kasecie :P A z doświadczenia wiem że płytki potrafią być w różnisty sposób zniszczone NAWET przez dużych chłopców i dziewczynki.
Nośniki DVD-RAM są sprzedawane i w kasetach i bez kaset jednak trwałość zapisu i liczba cykli R/W stawiają je na 1szym miejscu pośród nosników DVD.

Pozdrawiam
Piotrek

VIZZARD 29.07.2004 18:12

Cytat:

Napisany przez piotrs00
Bezpieczniejszy bo w kasecie :P A z doświadczenia wiem że płytki potrafią być w różnisty sposób zniszczone NAWET przez dużych chłopców i dziewczynki.
Nośniki DVD-RAM są sprzedawane i w kasetach i bez kaset jednak trwałość zapisu i liczba cykli R/W stawiają je na 1szym miejscu pośród nosników DVD.

Pozdrawiam
Piotrek

No to świetnie!

Nie oznacza to jednak, że na dobrym nośniku DVD-RW czy DVD+RW nie można zrobić równie dobrego backupu :taktak:

Jak nagrasz DVD-RAM po raz 100.000 - to daj znać - postawię ci piwo :piwko2:

BTW: mówiąc o tych dużych dziewczynkach i dużych chłopcach nia masz na myśli koszykarzy?

piotrs00 30.07.2004 09:24

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
No to świetnie!

Nie oznacza to jednak, że na dobrym nośniku DVD-RW czy DVD+RW nie można zrobić równie dobrego backupu :taktak:

Jak nagrasz DVD-RAM po raz 100.000 - to daj znać - postawię ci piwo :piwko2:

BTW: mówiąc o tych dużych dziewczynkach i dużych chłopcach nia masz na myśli koszykarzy?

Można zrobić ale jak wiadomo RW ma mniejszą trwałośc - u mnie w firmie np backup pewnych danych jest robiony 4 razy dziennie. Po roku RW (czy to + czy -) nadawałoby się do śmietnika a RAM sobie radzi doskonale.

A mówiąc o dużych chłopcach i dziewczynkach mam na myśli zawodników sumo :P

Pozdrawiam
Piotrek

VIZZARD 30.07.2004 15:12

Cytat:

Napisany przez piotrs00
Można zrobić ale jak wiadomo RW ma mniejszą trwałośc - u mnie w firmie np backup pewnych danych jest robiony 4 razy dziennie. Po roku RW (czy to + czy -) nadawałoby się do śmietnika a RAM sobie radzi doskonale.

A mówiąc o dużych chłopcach i dziewczynkach mam na myśli zawodników sumo :P

Pozdrawiam
Piotrek

No, ale co to za firma, której raz na rok na 10PLN nie stać aby wydać na nośnik do backupu :O

A co do zawodników sumo - to faktycznie - jeżeli to kolega ma na myśli - że "... płytki potrafią być w różnisty sposób zniszczone.." :D

piotrs00 31.07.2004 07:25

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
No, ale co to za firma, której raz na rok na 10PLN nie stać aby wydać na nośnik do backupu :O

Stać, stać, tylko po co korzystać z DVD[-|+]RW jak można z DVD-RAM? Napędy i tak kupione więc silić się na zakup napędu DVDRW nie ma sensu. Poza tym backup i tak głównie robiony jest na taśmy a DVD-RAM to sprzęt do backupów "instant".

Pozdrawiam
Piotrek

VIZZARD 31.07.2004 09:53

Cytat:

Napisany przez piotrs00
Stać, stać, tylko po co korzystać z DVD[-|+]RW jak można z DVD-RAM? Napędy i tak kupione więc silić się na zakup napędu DVDRW nie ma sensu. Poza tym backup i tak głównie robiony jest na taśmy a DVD-RAM to sprzęt do backupów "instant".

Pozdrawiam
Piotrek

Aaaa to inna sprawa - jeżeli napędy już są ....

W tej chwili jednak dostępny jest napęd, który umozliwia połączenie DVDR i DVD-RAM - LG GSA-4120B :taktak:

zavader 05.08.2004 19:03

Witka!
Chcialem zapytac czy litka 812S [mam go teraz przerobionego na 832] mozna przerobic na 1213? CZy to jest mozliwe i czy w ogole bedzie? Wiem ze sa inne chipy... Ale czy w ogole bedzie uzyskanie na nagrywarkach 812 i 832 predkosci zapisu wiekszej niz 8x przez firmware ?

pawelblu 05.08.2004 21:30

Cytat:

Napisany przez zavader
Witka!
Chcialem zapytac czy litka 812S [mam go teraz przerobionego na 832] mozna przerobic na 1213? CZy to jest mozliwe i czy w ogole bedzie? Wiem ze sa inne chipy... Ale czy w ogole bedzie uzyskanie na nagrywarkach 812 i 832 predkosci zapisu wiekszej niz 8x przez firmware ?

Malo prawdopodobne... bardzo malo ...

Za to juz kraza plotki ze z dwunastki da sie zrobic szestnastke + DL

unckle 05.08.2004 21:51

ooooooooo jakby się dało to :jeep: :najlepsz: :zespol: :sluze: :slonik: :sylwek: :wow: :peace: ^_^ :O :piwo: :ja_chce: :banan: :fala: i wogule :matrix:

ps jak ktoś ma jakieś wiarygodne info to nie czekać

Sebastian.S 05.08.2004 22:28

Cytat:

Napisany przez unckle
ooooooooo jakby się dało...:piwo: :banan: i wogule :matrix:

Hej, to mogą być na razie plotki, ale jak Ty się tak zabawiasz to Twoje :piwo:

i niech gra :zespol:

PS. Ale nie wiem czy da się przyspieszyć prędkość obrotową mechanizmu do 16x! :nie:

VIZZARD 05.08.2004 22:40

Cytat:

Napisany przez unckle
ooooooooo jakby się dało to :jeep: :najlepsz: :zespol:

.........

:fala: i wogule :matrix:

ps jak ktoś ma jakieś wiarygodne info to nie czekać

Cóż za entuzjazm! :spoko:

Mały podarek a tyle radości! :jupi:

unckle 07.08.2004 18:12

ja narazie nic "oficjalnego" w tej sprawie nie znalazłem, dlatego napisałem jakby się dało...

a bawić to ja sie lubie ;]

unckle 14.08.2004 13:13

pojawił się nowy soniak http://www.cdrinfo.pl/comment.php?id=6627&done=1 16x i dl
moze dałoby rqdę zupgradować litka 1213s tym biosikiem i byłby 16x i dl?
a jak nie to cza dalej czekać na litka 16 i dl i dopiero spróbować @

unckle 26.08.2004 10:07

witam
sprawa dot. przeróbki 1213s, oto mail który poszedł do codeguys:

Hi there, I want to remark that my english is not very well, but I hope you
would be able to understand me.
I own a cd-rw Liteon 1213s and I heard ones saying there will probably be
possibility to upgrade or overclolck 1213s to 16x and DL model. I wanted to
ask you if this is possible? 4example a mod: 1213s@1633s
i'm waiting for our answer
pozdrawiam (in polish )

i odpowiedź jaką otrzymałem:

Hi

At the moment it does appear to be possible to upgradable to a 1633S as the
hardware seems to be the same. Whether the 1633S firmware will ever be good
enough to warrant upgrading, is a completely different matter. The firmware
I have tried, is no better than the 1213S firmware, at the moment.

C0deKing

Więc jest nadzieja i cza tylko jeszcze trochę poczekać, chłopcy z codeguys muszą się jeszcze troche nagłowić.
ale myśle ze bedzie dobrze

Sebastian.S 26.08.2004 14:04

Cytat:

Napisany przez unckle
witam
sprawa dot. przeróbki 1213s...

W razie czego jak by się nie dało na 1633s DL :buu:
to jest jeszcze model 1613s :spoko:

kowanski 27.08.2004 22:36

Może ktoś zapoda bios od SONY DRU-710A do swojego LITE-ON-a SOHW-12313S ??

http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...90&postcount=1

unckle 27.08.2004 22:50

ochotnicy ryzykańci poszukiwani :>

kowanski 28.08.2004 08:17

Cytat:

Napisany przez unckle
ochotnicy ryzykańci poszukiwani :>

Już się ktoś odważył :)
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...5&goto=newpost

Sebastian.S 29.08.2004 18:00

Cytat:

Napisany przez kowanski

I jak chodzi? :pompki:

kowanski 29.08.2004 19:12

Cytat:

I jak chodzi? :pompki:

Raczej dobrze, albo lepiej :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:23.