![]() |
Długość życia płyt dvd
Meczy mnie 1 problem. Kupilem ostatnio 10 plyt dvd+r firmy Esperanza. Wypalilem juz wszystkie te plytki na moim necu 2500a (bios 1.08 od HP) z predkoscia 2,4x. Troszke sie boje o te plytki, ze po jakims pol roku lub po roku wszystkie dane na tych plytach mi padna? Czy mam sie tym martwic czy nie?
|
Cytat:
|
I to bardzo.
|
A ja powiem że nie masz się co martwic, z rok ci te płytki na pewno wytrzymają, jak nie więcej.
A za rok jak by ci padały to kupisz Verbatima 4x za 2 zł, lub inną dobrą. :mruga: |
Cytat:
|
Cytat:
Jabba |
Cytat:
|
Cytat:
Jaba |
Drażliwy temat. Właśnie opłakuję 3-mies. Esperanzę i 8 2-mies. Creation. Z 4 esperali, padła jak na razie jedna (bo z 15 nagrały się dobrze tylko te 4). Ale Creation już wszystkie jakie udało mi się nagrać (z 12). To jest dopiero die gluttenspielle!
|
A ja mam 9 miesięczne esperanzy i jest OK :spoko:
|
Cytat:
Cytat:
|
Witam
a jak jakosciowo prezentuja sie verbatimy x2??? na allegro monza juz zakupic z kosztami przesylki po 3.08 wiec cena kuszaca tylko czy plytki warte?? Pozdrawiam FredzioPL |
Cytat:
|
Cytat:
Bo narazie to wypalam na verbatimach x4 |
no wlasnie ja zamowilem sobie na probe 25 sztuk, jak beda u mnie pewnie juz dzisiaj dam znac co i jak, sa w ofercie firmy CDLANDPLUS 66 zl za 25 sztuk + 11 zeta koszty pobrania, w opisie aukcji pisze
'DataLifePlus Advanced Azo producent MCC ( Mitsubishi Chemical Company)' Pozdrawiam FredzioPL |
Uwaga na Verbatim DVD-R x2
Ilość załączników: 3
Cytat:
Po 1.: Prędkość nagrywania we wszystkich programach wykrywana jest na x8! Pełna płyta nagrywa się ok 10 min. (to może jest jakieś x6 :jezyk: ) Po 2.: Jakość nagrania przy max. speed x8 ( im szybciej nagrywane tym lepiej-sprawdzałem) to PI do 15-20, PO do 4. Nośnik od CMC tak nielubianego przez niektórych forumowiczów. Spwawdzałem płytki na Liteon LDW 401s@811s (bios HSOP). I dalsza część historii: Po kilku dniach kupiłem na ALLEGRO 50 płyt DVD-R x2 Verbatim (zaszalałem), wydawałoby się takie same płytki. Nic bardziej błędnego!!! Wszystko wyglądało pięknie. Załaciłem po 2,50 za sztukę z wysyłką. Producent MCC!!! - myślę nieźle. Niestety kicha... Nagrywają się TYLKO x2. Po sprawdzeniu Kprobe błedy PI na poziomie 400-250, PO w normie. Sprawdzałem wszystkie biosy do nec 2500: oryginalne 1,06 i 1,07, DL od Herriego i 1.08- chyba przerobiony od HP. Dalej kicha. Najmniej błędów miałem na 1.07, ale i tak katastrofa. Wkurzony postanowiłem sprawdzić jak odróżnić CMC-te dobre, od MCC-w tym wypadku kaszany. Otóż różnica w Cake-ach wygląda następująco: CMC na obwódce dookoła cake ma białe tło, na którym są flagi. Poza tym na płyty od góry wkładany jest krążek papierowy mniej więcej połowy średnicy cake. MCC ma tło niebieskie i krążek papierowy równy średnicy cake. UPDATE: Oczywiście cake CMC jak i MCC mają opis z boku, który mówi, że producentem płyt jest MCC!!! Dołączam zdjęcia (oczywiście poglądowe). Zdjęcie verb2 przedstawia prawie stuprocentową kaszanę. POZDRAWIAM. p13tro |
no to chyba to beda te kiszki, hmm, ale i tak mam nadzieje ze az takiej wielkiej tragedii nie bedzie, dzieki za info, jak tylko przyjda nagram cos jednego i zrobie testy, pozniej wrzuca na strone
Pozdrawiam FredzioPL |
Ilość załączników: 1
Cytat:
Lina zolta nie jest doskonala, ma takie przerwy. Co to moze byc? Aha dodam ze wszystkie plyty pale z predkoscia 2,4x. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Umnie verbatim po 7zł :zly: :( To kupuje na allegro :)
|
witajcie
potrzebuje szybkiej rady, mam zamiar dokupic troche plytek DVd ale z nizszej dobrek polki, i tu mam prosbe co polecacie wlasnie na ten zakup, glownie do nagrywania filmow, AXE AZO esperanza se verbetimy opisywane x2 MCC intenso Prosze o w miare szybkie opinie musze do 11.00 - 12.00 zlozyc zamowienie. Pozdrawiam FredzioPL |
Napewno nie verbatimy x2 od MCC są podobno bardzo złe także AXE AZO. Intenso nie wiem bo nie testowałem. Ja nagrywam na esperanzie se i jestem zadowolony błędy w kprobe mam max 50 na górze i do 3 na dole :)
|
AXE AZO ma dobry nośnik ale słaby klej ,***8221;może***8221; po roku ci się odklejać warstwy i nośnik ci nic nie da.
Intenso ma słabszy nośnik ale klej ma super. Obydwie na Pionku dobrze się nagrywają, ja nagrywam na Intenso cena 2,80. |
Cytat:
P.S. Ostatnio kupiłem na giełdzie w Warszawie Verbatimy DVD-R x2 (takie, o których pisałem trochę wcześniej) i znowu b.dobrze, ale już nie nagrywają się tak dobrze x8 czy x6. Palone x4 - PI max 30, PO max 4. Widać dużo zależy od tego na jaką partię płyt trafimy. fredziopl napisz jak te płytki z CDLANDPLUS i na czym nagrywasz? Mały UPDATE: czy może ktoś mi pomóc, bo nie wiem o co chodzi? Płyty Platinum DVD+R x8 (Ricohjpn02) palą się na w/w sprzęcie tragicznie, a inni je chwalą. Dodam, żę korzystałem w wyszukiwarki tego forum i nic... ricohjpn02-nie znaleziono. A pamiętam, że ktoś o nich pisał. POZDRAWIAM p13tro |
jeszcze nie doszly ale jak tylko beda dam znac, zrobie tesciki zarowno verbatimow jak i axe azo
pozdrawiam Fredziopl |
aha nagrywarka to litek 851@832
Pozdrawiam FredzioPL |
Kupilem ostatnio w ARCOMPie Verbatimki DVD-R x2 25szt. za 70zl. Okazaly sie byc "MCC 00RG200" (by DVDInfo). Wypalilem narazie polowe uzywajac NECa 2500A, poki co zero jakichkolwiek problemow. KProbe'a nie zapuszcze, bo nie mam Litka ;P. A co do CMC vs. MCC to ja sie nie znam, ale kolega mi mowil, ze raz dostal CMC, cytuje:
"mi sie raz jakies odrzuty verbatimow z arcompu przydarzyly... nie MCC tylko jakies CMC - ponoc tylko nadaja sie do wyrzucenia :] wypalic sie wypalily... jeszcze nie sprawdzalem czy nie ma problemow z odczytem na stacjonarce 8)" I polecal mi MCC jako te, z ktorymi problemow nie ma. Co czlowiek to opinia :E. |
Znalazlem ;). W poscie wyzej mam na mysli te plyty:
http://arcomp.com.pl/pid/img_disp.php?prod_id=9337 |
Cytat:
P.s. Z jaką prędkością możesz je nagrywać i na jakim biosie? POZDRAWIAM. p13tro |
Cytat:
|
Czy nikt z was nie potrafi odpowiedziec na moje pytanie zwiazane z wynikiem nagrania plytki?
|
Cytat:
|
Cytat:
Kiedyś raz skorzystałem z niego. Pozwala na sprawdzenie PI i PO. POZDRAWIAM. p13tro |
Cytat:
@p13tro Sprawdzenie ilosci bledow PI i PO pozwalaja tylko napedy firmy Lite On. |
Ilość załączników: 2
witam
wczoraj otrzymalem zamowione plytki verbatimy DVD-R x2 z mcc i axe azo x2 DVD+R, wyniki zamieszczam ponizej, co o nich sadzicie?? |
Cytat:
|
oka zaraz zrobie i zapodam znow
|
powinny być lepsze przy 4x :D lub przeciwnie ^_^
|
Ilość załączników: 2
oka wiec zrobilem oba testy przy x4, teraz prosze o opinie, jak myslicie co warte sa te plytki i ktorymi lepiej zawracac sobie glowe :)
verbatimy DVD-R x2 po 3.08 zl axe azo DVD+R x4 po 2.8 zl Pozdrawiam FredzioPL |
axe azo są jak widać lepsze jakościowo i tańsze :D Ja bym kupił te axe azo ale decyzja należy do ciebie :spoko:
|
Cytat:
POZDRAWIAM. p13tro |
Nie liczy sie tylko jakosc nagrania zaraz po, ale jego trwalosc, czyli co z tego bedzie za 2 lata. Jakos mam wieksze zaufanie do Verbatimek...
|
Cytat:
|
Kupilem dzis w MM takie cos:
http://virtual.dmkproject.com/stuff/verbatim.jpg Na zdjeciu tego nie widac chyba, ale na opakowaniu pisza "Advanced AZO" ;). Kazde cake kosztowalo 36,99 czyli wcale niedrogo jak za Verbatimy 4x certified... Wieczorem potestuje i dam znac jak sie sprawuja i czy sa to MCC czy CMC etc. UPDATE: "-" to MCC 01RG20 "+" to MCC 002 |
Propozycja pewnych ale nie tanich. TDK +Rx4 .Box 5zł. Palą rewelacyjnie. Nigdy się nie zawiodłem. Verbatim +R x4 też b.dobry, ale tu uwaga - loteria jak w lotku. Więc już na nich nie nagrywam.
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1427 http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...postcount=1426 |
Cytat:
|
Cytat:
Mi na razie padła tylko 1 płytka - Verbatim DV+RW (MKM A02). 6-miesięczna Esperanza ma się nieźle, choć każde kolejne jej badanie pod KProbe wypada słabiej. :zawstydz: latet |
Ja już nic nie palę (dane) na Platinum +R z nośnikiem Ricoha... Nie ma sensu, skoro Verbatim x4 jest po 3,60 zł. A Paltinum nagrywarka nie chciala mi ostatnio widzieć. Za to verbatim +R widzi spokojnie.
Jabba |
Cytat:
Jabba |
Cytat:
A wracajac do samych plytek. Te + nagralem bez problemu wszystkie x4 i chodza jak ta lala. Ale te - ... albo mialem pecha, albo sa felerne. Nagralem 5 sztuk z predkoscia x4 z czego dwie sie nie daly odczytac zaraz po nagraniu. Reszte dla bezpieczenstwa nagralem x2 i chodza, ale... :/. "Odkrylem" za to Verbatimy x2 identyczne jak te, ktore sprzedaje ARCOMP po 3zl na lokalnej gieldzie i nie narzekam :). |
Cytat:
|
Cytat:
Na moich plytkach mam tak opisane np. Dane .......................... Płyta nagrana z prędkością: 2,4x Data nagrania: 2004-08-01 Nagrywarka: NEC ND-2500A Firmware: 1.08 (od HP) A ty jak ja oznaczasz latet? |
Cytat:
|
Cytat:
Czasem notuję też jaki jest ostatni plik większy na plycie (przy krawędzi zewn.) - bo tam najczęściej plytki padają - dzieki temu będę mógł je sprawdzać za jakiś czas bardzo szybko. Do tego zawsze staram się przed nagraniem wygenerować pod Total Commanderem pliki SFV z sumami kontrolnymi dla całej zawartości i albo nagrać je razem z danymi, albo zachwać gdzie indziej na przyszłośc (jesli to DVD-Video). Potem można łatwo i szybko sprawdzać czy dane kopiują się bez przekłamań (na innym sprzęcie, za jakiś czas). Pozdrawiam, latet |
Nośniki DVD+R i +RW uwzględniają dodatkową korekcję błędów. Dlatego pojemność plusów jest nieco mniejsza od minusów (4482,6 MB). Dane zapisane na plusach są chronione dodatkowym kodem korekcyjnym, pozwala to na szybszy zapis. Dlatego płyty +R i RW na tym samym napędzie będą zapisywane z mniejszą ilością błędów od minusów. Ja nagrywam tylko na plusach.
|
Cytat:
Info o dodatkowej korekcji błedów bardzo cenne - dzięki. A co do pojemności: DVD+R = 4483 MB DVD***8211;R = 4489 MB DVD***8211;RAM = 4369 MB Jak widać, DVD-RAM jeszcze więcej miejsca (o wiele więcej!) poświęca na zabezpieczenia danych przed błędami. latet |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Daje to pewność, że plik źródłowy, jak i docelowy są takie same Często przekłamania takie występują np. przy ściąganiu mp3-ek z netu przy pomocy downloaderów Plik taki daje się odtwarzać - przejawia się to czasami trzaskami, ale zazwyczaj niczym - dla przeciętnego słuchacza zjadacza :D Audiofile w tym przypadku nie przyjmą pliku ze złą sumą kontrolną :nie: Dlatego w tzw. ripach płytek audio tworzący generują sumę kontrolna :D Acha! Taki pliczek ma chyba rozszerzenie .svf, ale może mieć tez .md5 - podobno bardziej dokładniejszy - ale to już nie moja działka - niech ktoś inny to wyjaśni :tak!: I jeszcze jedno! Sumę kontrolną sprawdza się po kliknięciu w ten plik będąc w TC |
Baby-doc już odpisał, ale dorzucę trzy grosze od siebie:
Ostatni plik przy krawędzi płytki to ten, którego nazwę Nero podczas wypalania (a takżez weryfikacji) wyświetla jako ostatni :mruga: Staram się nie przegapić i zapisuję sobie na kopercie płytki. Pliki kontrolne SVF generuje się tak: 1. wchodzisz w dany folder pod Total Commanderem 2. zaznaczas wszystkie pliki (można też nie wszystkie) 3. FILES / CREATE CRC CHECKSUM Myślę, że nie ma większego sensu tworzyć plików md5 - pliki sfv powinny wystarczyć (a ich tworzenie trwa dużo krócej). Potem nagrywam je wraz z właściwymi danymi i dzieki temu mogę na dowolnym innym kompie (wyposażonym w napęd DVD oraz Total Commandera) sprawdzić czy dane zgrają się bez przekłamań. A przekłamania, niestety, zdarzają się dość często w przypadku płytek na granicy kompletnego padnięcia. Lepiej więc mieć nad tym kontrolę. Pozdrawiam, latet |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:36. |