Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Pomocy Hasło na Xp (https://forum.cdrinfo.pl/f113/pomocy-haslo-xp-37475/)

szafran1988 24.07.2004 15:41

Pomocy Hasło na Xp

Pomozcie jak sciagnac haslo z windowsa XP znam program LC4 ale czy bez niego tez sie da. Jeżeli nie to pomozcie mi bo umiem go uzywac tylko wtedy gdy jestem juz na pulpicie (gdy juz wejde haslem do windowsa).Jak sciagnac tym programem haslo ktorego nie znam. :help: ???

andy 24.07.2004 17:20

Po pierwsze musisz mieć uprawnienia Administratora żeby ściągnąć hase programem pwdump2 potem imoprtujesz do LC4 i potem wszystko zostawiasz programowi LC4 i czekasz aż on złami hasło.

_Neoo_ 24.07.2004 17:20

O ile dobrze zrozumiałem to tym programem LC4 umiesz odgadnąć hasło do konta na które wszdłeś, podająć wcześniej hasło? :> No to faktycznie wyczyn ;)

gallus 24.07.2004 17:23

Niedawno był taki temat, poszukaj bo był podawany link do artukułu o tym odzyskiwaniu :P

andy 24.07.2004 17:31

Ilość załączników: 1
Masz link do arta http://www.konradvme.org/index.php3?...ul_view&id=129
I jako załącznik program pwdump2. Po rozpakowaniu jeżeli jesteś na kompie na którym kcesz złamać hasła i masz uprawnienia administratora uruchom skrypt URUCHOM.bat. Pojawi ci sie piki hasla.txt importuj je do programu LC4 i on powinien zacząć łamać hasła. Jm trudniejsze i dluższe jest hasło tym dłużej poczekasz. Miłego odzyskiwania.:spoko:

forest 24.07.2004 18:45

Cytat:

Napisany przez _Neoo_
O ile dobrze zrozumiałem to tym programem LC4 umiesz odgadnąć hasło do konta na które wszdłeś, podająć wcześniej hasło? :> No to faktycznie wyczyn ;)

Chyba chodzi o dostęp do cudzego sprzętu...

andy 24.07.2004 18:57

Jeżeli to jakiegoś qumpla to niby do niego wpadasz jak on nie widzi to uruchamiasz pwdump2 przez Uruchom.bat hase zapisują sie do pliku hasla.txt kopiujesz go i w domku łamiesz...Albo zapytaj sie o hasło może Ci poda ;)

szafran1988 24.07.2004 19:54

Super Dzieki wszystkim za posty i zainteresowanie sprobuje i jak nie wyjdzie lub wyjdzie to dam wam znac jak mi poszlo ;)

szafran1988 24.07.2004 20:52

aha ale jak zdjac haslo nie majac tych programow na dysku tylko na CDR-omie ??

_Neoo_ 24.07.2004 22:02

Skopiować programy na dysk???

szafran1988 25.07.2004 13:48

no tak ale jak tych programow nie ma na dysku tylko mam je na CDR to jak zlamac??? aha uruchomilem ten scrypt URUCHOM.bat i skopiowalem ten plik co powstal do folderu LC4 wszystko dziala ale jak zlamac jesli tych plikow nie ma na dysku ???

andy 25.07.2004 14:00

O jakie Ci pliki chodzi..??

szafran1988 25.07.2004 14:08

Cytat:

Napisany przez @ndy
O jakie Ci pliki chodzi..??

no mam LC4 i plik "hasla" w notatniku stworzone za pomocą pwdump2.Ale jak sciagnac haslo kiedy te pliki mam na CDR a nie na dysku ???

andy 25.07.2004 14:27

Zainstaluj na dysk LC4, potem w opcjach LC4 wez import i imoprt from pwdump opdajesz lokalizacje pliku hasla.txt i zaczynasz lamac. Najlepiej zacznij od slownika. Jak nie znajdzie przez slownik nasta Bruteforce.

Kameleon 25.07.2004 16:36

Witam wszystkich.
Czy w programie LC5 terz złamie hasło administratora ,chodzi o to ze uruchomiłem te programy co są w opisach powyrzej ale metoda Brute force łamie mi to hasło już 3 godziny,może robie coś żle?Pozdrawiam

szafran1988 26.07.2004 05:21

hmmm a jest juz LC5 ??? pierwsze slysze

Kameleon 26.07.2004 06:47

No jest już na stronce http://www.atstake.com/products/lc/download.html
i co z tym hasłem dlaczego tak długo je łamie?

szafran1988 26.07.2004 08:40

moze za dlugie im dluzsze i ciezsze haslo tym dluzej je lamie ;)

andy 26.07.2004 10:45

A zrób screena LC4 jak już wszystko ustawiłeś i Ci łamie.
P.S Ściągam właśnie wersje 5 zobaczymy co nowego w niej jest..?? :>

szafran1988 26.07.2004 14:29

ja sciagnalem hmmm ale pozwolicie ze sotane przy LC4 ;)

andy 26.07.2004 14:52

A jak z tym hasłem Szafran1988...?? Poszło czy nadal łamie..??

szafran1988 26.07.2004 16:48

nie wiem zrobilem tak jaak mowiliscie ale nic mi nie lamie caly czas mam podaj haslo uzytkownika :(

andy 26.07.2004 19:17

Uzyksałeś ten plik Hasla.txt..?? Jeżeli tak to podeślij mi go to Ci pomoge złamać.
P.S. O jakie haslo uzytkownika cie pyta, i kiedy..???

Kameleon 26.07.2004 20:58

hasło jest zeczywiście długie ale tez mam krutkie i jego tez niemoze złamac przynajmniej długo to trwa.

szafran1988 26.07.2004 21:56

Cytat:

Napisany przez @ndy
Uzyksałeś ten plik Hasla.txt..?? Jeżeli tak to podeślij mi go to Ci pomoge złamać.
P.S. O jakie haslo uzytkownika cie pyta, i kiedy..???

ok tylko jak ci przeslac ??? sprawa wyglada takmam trzech uzytkownikow i na kazdym jest haslo dajmy na to ze ich nie znam.Klikam na pezyklad na uzytkownika szafran i pisze podaj haslo i czekam czekam czekam a on nie lamie moze nie oto chodzi zeby czekac ??? :(

andy 26.07.2004 22:25

Cytat:

Napisany przez szafran1988
ok tylko jak ci przeslac ??? sprawa wyglada takmam trzech uzytkownikow i na kazdym jest haslo dajmy na to ze ich nie znam.Klikam na pezyklad na uzytkownika szafran i pisze podaj haslo i czekam czekam czekam a on nie lamie moze nie oto chodzi zeby czekac ??? :(

Ten skrypt Uruchom.bat oraz te dwa pliki kopiujesz do kompa na którym kcesz wyciagnac te hase musisz mies oczywiscie uprawnienia admina potem uruchamiasz ten skrypt *.bat i po otrzymaniu pliku hasla.txt zanosisz go do domciu importujesz do LC i łamie on Ci te hasła. I tyle.

P.S Jak uzyskałeś ten plik hasla.txt to podeslim mi na maila.

MacGyver 29.10.2004 18:36

Sorki za małe wykoapnie tematu...

Ostatnio próbowałem sobie w celach "edukacyjnych" złamać hasło w systemie Win2k (+SP4) dwoma metodami (w zależności od tego czy ma sie dostę do pulpitu czy nie).
Do pierwszej metody użyłem pwdump2, który wyciąga i "odhaschowywuje" plik SAM oraz LC4, który na podstawie hash'y szuka hasła. Hasło zostało złamane po kilku godzinach (na C760).
Druga metoda polegała na dostępie do NTFS'a z poziomu DOS'a i skopiowaniu pliku SAM na dyskietkę, potem za pomocą samdump'a wyciągnięciu hash'y z tego pliku.
Okazało się, że te hash'e z drugie metody róznia się od tych z pierwszej. Dlaczego tak się dzieje???
Plik oryginalny oraz ten skopiowany mają taki sam rozmiar, jednak w tym drugim hasła nieda sie złamać :ysz:

szafran1988 29.10.2004 18:40

heh zebym ja to wiedzial to bylo by juz po problemie ostatnio do czego doszedlem to jesli masz microstara przy wyswietleniu grafiki wciskasz alt+ctrl+i i wyswietla ci wszstkie hasla systemowe wtedy wiesz jakie moze byc haslo na windowsie. niestety to tyle co wiem a ja nie mam plyty micro tylko GIGABYTE :(

MacGyver 29.10.2004 18:45

...przecież wszyscy nie mają microstar'a, nie idź na łatwiznę ;p
Może znajdzie się ktoś kto próbował drugiej metody (zakończonej sukcesem) ??? Bo niewiem co się dzieje. Chyba, że mam jakąs dziwną wersję samdump'a

Morris 29.10.2004 18:49

Cytat:

heh zebym ja to wiedzial to bylo by juz po problemie ostatnio do czego doszedlem to jesli masz microstara przy wyswietleniu grafiki wciskasz alt+ctrl+i i wyswietla ci wszstkie hasla systemowe wtedy wiesz jakie moze byc haslo na windowsie. niestety to tyle co wiem a ja nie mam plyty micro tylko GIGABYTE :(

Co masz na myśli pisząc przy wyświetlaniu grafiki ???
Przy wyświetlaniu grafiki w windzie?
Przy wyświetlaniu właściwości grafiki?
Przy wyświetlaniu przy starcie?
........................................?
Microstara to płytę miałeś na myśli, a nie kartę?

andy 29.10.2004 18:53

@mac plik SAM jest zabezpieczony SYSKEYem w XP z SP1,a jak jest z 2k to niewiem. Ale podejrzewam ze po ktorejs poprawce tez jest syskey.Wiec jak wyczytalem z roznych stronek i artow to ta metada z skopiowaniem sama raczej nie da rady. Chyba ze sie myle. Zreszta zobacz w pomocy LC4-5 tam powinno byc wyjasnione. A co sie dzieje jak przy tej drugiej metodzie zimportujesz Hashe do LC czy idzie lamanie. Czy jest jakis blad??

MacGyver 29.10.2004 19:01

Cytat:

Napisany przez @ndy
A co sie dzieje jak przy tej drugiej metodzie zimportujesz Hashe do LC czy idzie lamanie. Czy jest jakis blad

Hashe są inne.
Ja zrobiłem tak, że do słownika LC4 dodałem moje hasło i zaimportowałem plik SAM (ten skopiowany) i program nie znalazł hasła (choć było takowe w słowniku) ... z tym oryginalnym SAMem (Import SAM from Local Machine) poszło bez problemów.

andy 29.10.2004 20:03

czyli jednak SYSKEY jest zainstalowany. I dlatego nie da sie w ten sposob odzyskac haselek. Tak zreszta mysle.

47 30.10.2004 00:37

Próbowałem z pod DOS'a skopiowac plik SAM w WinXP pro i niestety nie uzyskałem do niego dostępu, nie mogłem go skopiować i usunąć :(.

EDIT
Cytat:

Powszechnie znane sposoby na rozkodowanie plików SAM coraz częściej okazują się nieskuteczne, spowodowane jest to zmianą algorytmu szyfrowania tego pliku po zainstalowaniu Service Packa 2, na win NT. Lub jednej z poprawek o podobnym znaczeniu na pozostałych systemach. Konkretnie mówiąc pojawił się program nazwany SYSKEY, który zwiększa szyfrowanie SAM`a z szyfrowania 40bit do szyfrowania 128bit, powoduje to nieskuteczność większości sposobów i programów do łamania haseł z plików SAM.
Czyli m.in:
1) uruchamianie komputera z innego systemu operacyjnego
2) korzystanie z programu NTFSDOS
3) zdobywanie pliku z katalogu REPAIR

Dzięki powyższym sposobom zdobedziemy plik SAM ale nie będziemy w stanie go rozkodować, jeśli uruchominy został SYSKEY o czym dalej.

Jak dowiedzieć się czy SYSKEY jest włączony?
Najprościej używająć kombinacji klawisz [win] +[r] i wpisaniu polecenia "syskey" (bez cudzysłowów). Pojawi się okienko, w którym będzie widoczna istotna dla nas wiadomość. Należy jeszcze wspomnieć, że raz włączona funkcja SYSKEY nie da się wyłączyć, a wszelkie próby wyłączenia go mogą doprowadzić do uszkodzenie bazy haseł SAM.

mynio
Pozdro

Ormianin 30.10.2004 01:24

Cytat:

Napisany przez 47
Próbowałem z pod DOS'a skopiowac plik SAM w WinXP pro i niestety nie uzyskałem do niego dostępu, nie mogłem go skopiować i usunąć
Pozdro

No ale to chyba o to chodzi aby nie mozna bylo ?

andy 30.10.2004 10:08

czyli jedyna metoda to pwdump2+LC4-5.

MacGyver 30.10.2004 12:14

Cytat:

Napisany przez @ndy
czyli jedyna metoda to pwdump2+LC4-5.

...czyli z poziomu Windowsa mając dostęp do pulpitu ???

andy 30.10.2004 12:36

tak majac przywileje admina

MacGyver 30.10.2004 13:44

Udało mi się wyciągnąc hasło za pomocą Proactive Windows Security Explorer (PWSEX). Dodatkowo wymagany jest jeszcze plik SYSTEM (w przypadku zabezpieczenia syskey), który jest w tym samym katalogu co SAM. Oba pliki skopiowane z poziomu DOSa.
[sprawdzone na Win2k+SP4] niewiem jak to jest w XP (z SP2)

andy 30.10.2004 14:22

@mac na XP tez chodzi ta metoda. Masz za to reputke ;) (tylko na razie nie moge)

MacGyver 31.10.2004 18:12

Cytat:

Napisany przez @ndy
@mac na XP tez chodzi ta metoda. Masz za to reputke ;) (tylko na razie nie moge)

Sprawdzałeś na WinXP z SP2 ???

..::Update::..
aha, jeszcze jedno...
Jak zauważycie plik SYSTEM zajmuje ok. 2.6 mega i nie zmieści się na dyskietkę (gdyby go ktoś tam kopiował) ... w katalogu C:\WINNT\REPAIR znajduje sie plik SYSTEM, który zajmuje ok 1 MB

andy 01.11.2004 20:21

@mac jezeli spakujemy plik system Winrar'em z max kompresja to zajmuje ok 400kB.
A jezeli dysk ma system NTFS to robimy sobie plytke startowa przy pomocy pebuilder'a i mamy Full zapis i odczyt tego systemu plikow.
Zainteresowanych odsylam na http://www.nu2.nu/pebuilder/

I jeszcze jedno sprawdzone na WinXp+SP2. Czyli w tej poprawce nie zrobili silniejszego szyfrowania ;) Wiec mozna sobie zgrac haselka z kafejki/sali informatycznej. Potem w domku rozpracowac i mamy pelny dostep.

Pozdro

MacGyver 02.11.2004 18:33

Natknąłem się na program Advanced Windows Password Recovery 2.8.4.213
Cytat:

Program umożliwiający odczytanie wszystkich typów haseł w systemie windows - hasło logowania do systemu (gdy użytkownik jest zalogowany), hasło wygaszacza ekranu, hasła RAS oraz Dial-Up, hasła VPN (Virtual Private Network), hasła a także uprawnienia udostepnianych zasobów etc.
Używał go ktoś???
Własnie sciągam...jak sciągnę to potestuje :)

MacGyver 02.11.2004 20:51

Wynik działania Advanced Windows Password Recovery 2.8.4.213:
Hasło Admina: 10 sec (8. znakowe)
Hasła do połączen Internetowych: 3 sec
:wow:
Program ma naprawdę duże możliwości
[Testowane na Win 2k+SP4]

andy 02.11.2004 22:38

@mac sprawdzilem go. I mysle ze Proactive Windows Security Explorer & LC5 & Cain 2.5 mi wystarcza. Choc ma troche opcji programik.

Pozdro

47 03.11.2004 00:56

No a mi kurcze dalej odmawia dostępu do pliku SAM spod DOS'a. . Próbowałem NTFSDSOS'em oraz NTFSReader. Mam XP pro z Sp2. Macie jakie pomysły dlaczego tak sie dzieje?? Jutro spróbuję przy pomocy pebuilder'a. Może pójdzie a jak nie to młotek i przecinak i wyrwę mu ten plik ;)
Pozdro

MacGyver 03.11.2004 08:26

@47 dostarczę Ci pebuilder'a o któym wspominał @ndy to może pojdzie...

kaozeti 03.11.2004 15:57

witam wszystkich forumowiczow :piwo:

chcialem sie Was zapytac czy moj plik sam jest dobry (poprawny)
udalo mi sie go uzyskac za pomoca knoppixa , skopiowalem plik sam na dyskietke i wydawalo mi sie ze wszytsko ok i ze teraz pozostalo tylko go rozkodowac , lecz pojawil sie problem ..moj sam wydaje mi sie jakis dziwny gdyz przybral postac pliku txt i gdy go otworzylem ujrzalem "regfĐ Đ Žk***8217;˘ÁÄ    `  \ S y s t e m R o o t \ S y s t e m 3 2 \ C o n f i g \ S A M ***8482;JçőDIRT" :ysz: i moje pytanie brzmi czy ten plik wyglada poprawnie i czy mozna z niego wyciagnac haslo tudziez hashe czy ten plik nienadaje sie od niczego :smutny:

sorry ze rozpisanie sie ale chcialem Wam to wyjasnic w jak najlepszy sposob ..
z gory thx za odp

memorando 03.11.2004 16:34

Cytat:

Pomozcie jak sciagnac haslo z windowsa XP znam program LC4 ale czy bez niego tez sie da. Jeżeli nie to pomozcie mi bo umiem go uzywac tylko wtedy gdy jestem juz na pulpicie (gdy juz wejde haslem do windowsa).Jak sciagnac tym programem haslo ktorego nie znam. :help: ???

usuwasz katalogi pewnez konsoli przywracania jakie niepowiem dopoki niedasz dowodu osobistego pozatym wtedy zaladujesz się jako samodzielny goly user albo użyj hirenbootcd

memorando 03.11.2004 16:37

Cytat:

Napisany przez kaozeti
witam wszystkich forumowiczow :piwo:

chcialem sie Was zapytac czy moj plik sam jest dobry (poprawny)
udalo mi sie go uzyskac za pomoca knoppixa , skopiowalem plik sam na dyskietke i wydawalo mi sie ze wszytsko ok i ze teraz pozostalo tylko go rozkodowac , lecz pojawil sie problem ..moj sam wydaje mi sie jakis dziwny gdyz przybral postac pliku txt i gdy go otworzylem ujrzalem "regfĐ Đ Žk***8217;˘ÁÄ    `  \ S y s t e m R o o t \ S y s t e m 3 2 \ C o n f i g \ S A M ***8482;JçőDIRT" :ysz: i moje pytanie brzmi czy ten plik wyglada poprawnie i czy mozna z niego wyciagnac haslo tudziez hashe czy ten plik nienadaje sie od niczego :smutny:

sorry ze rozpisanie sie ale chcialem Wam to wyjasnic w jak najlepszy sposob ..
z gory thx za odp

hasla zaszyte w tym pliku są szyfrowane algorytm jest prosty bez generowania liczb losowych więc dasz radę

kaozeti 03.11.2004 17:52

wielkie dzieki .. mam nadzieje ze dam rade :)

edit : hmm ten plik do l0pthcrack'a nie pasuje .. nie czyta mi go :ysz:

samdump mi wyswietla jakis error:52 ..

prosilbym o jakas pomoc :)

edit2: niestety siedze do tej godziny i nic nie potrafie zdzialac :sciana: :smutny:

help me

andy 27.05.2005 11:45

Witam!

Znalazłem inny sposób na złamanie hasełek w XP/2k/2k3 niż użycie programu Proactive Windows Security Explorer.

Co musimy posiadać:
Cain 2.6x
PeBuilder 3.13
GetSyskey 1.1
GetHashes 1.1.1
Pliczki SAM & SYSTEM z katalogu C:\Windows\system32\config
Płytke z Windows'emXP/2k/2k3
i troche chęci :)

Najpierw stworzymy płytke WindowsXP LiveCD przy użyciu programu PeBuilder.
Instrukcja jak to zrobić [in english ;)]:

Cytat:

This section will help you create a basic BartPE CD quickly.

1. Download the latest self-installing package of PE Builder and install it. See the Download section on this page.
  2. Start PE Builder (pebuilder.exe). At the main PE Builder dialog, enter the source path to your original Windows XP/2003 Installation/Setup CD. You can use the "..." button to navigate. If your Windows XP is not integrated with service pack 1 or 2, you must slipstream your files first.

Please read Slipstreaming files from the help files to do this.
  3. At the main PE Builder dialog, enable the "Create ISO image" and "Burn to CD" option. Select your CD writer device from the Device listbox.

If you use a CDRW media, also check the "Erase CDRW" option.
  4. At the main PE Builder dialog, hit the "build" button (or press F7). PE Builder will now ask you to create a directory, answer with "yes".
  5. The license for your Windows XP/2003 product is shown. Read it and agree to it to continue.
  6. PE Builder will now start building BartPE. This will take a few minutes.

You will see a lot of files getting copied and/or decompressed, the ISO image build and the data recorded to your CD writer.

While burning to your CD writer you will not see any screen changes, just wait for it to finish...
  7. When burned OK, boot from the CD!

Po stworzeniu płytki odpalamy z niej kompa i zgrywamy na dysk pliki SAM & SYSTEM z katalogu C:\Windows\system32\config\

Teraz odpalamy program GetSyskey:
GetSyskey <Plik SYSTEM> [Plik wyjściowy który będzie zawierał Bootkey'a np. Bootkey.txt]

Nastepnie odpalamy program GetHasheh:
GetHashes <Plik SAM> [Wcześniej utworzony plik Bootkey.txt] >> Hashe.txt

Po tych operacjach w pliku Hashe.txt mamy skróty[hashe] haseł użytkowników systemu:D

Odpalamy program Cain 2.6x. Przechodzimy na zakładke Cracker i naciskamy niebieski plusik. Pokaże się okno gdzie wybieramy:
"Import NT Hashes from a text or SAM file" i podajemy lokalizacje do naszego pliku Hashe.txt.
Jeżeli wszystko wykonaliśmy dobrze to na liście pojawią sie użytkownicy ze skrótami ich hasełek. Wystarczy kliknąć na jakimś PPM i wybieramy sposób łamania:>

m-c-ool 31.05.2005 13:30

Pomocy

Witam!!
Mam XP i mój brat założył mi na użytkowniku hasło !! Jak moge je rozszyfrowac !! Bo wiem że są jakieś programy ale ja mam taki problem, że ja sie w ogóle nie umiem zalogować !! Bo jest 1 użytkownik a ja nie znam hasła do niego !! Pomocy !!

ed hunter 31.05.2005 14:43

oto pierwszy przydatny link: http://so.pwn.pl/

a drugie to pytanie czyj to komputer? :>

andy 31.05.2005 15:00

OT: kto znajdzie najwięcej błedów w poście m-c-ool dostaje reputke:>
@m-c-ool sposób na łamanie hasła masz w 52 poście tej dyskusji.

joujoujou 31.05.2005 15:16

muj
chasło
śa
wogule (2 naraz, powinno być "w ogóle" )
umie
No i pisanie z małej litery, chociaż to już mniej razi niż np. Pisanie Wszystkiego Z Dużej. :D

@ed, link :spoko:

Edit:
Widzę, że kolega ma piękny start na forum:

zene_k 31.05.2005 15:59

Jeżeli hasło ma być usunięte, to wystarczy uruchomić windowsa w trybie awaryjnym jako administrator i po prostu usunąć hasło. Przy następnym uruchomieniu hasła już nie będzie

BD 31.05.2005 17:34

Ponizej kilka informacji na temat hasel w systemach MS Windows Nt/2000/XP/2003. Wiekszosc to darmowe aplikacje.

1. Offline NT Password & Registry
http://home.eunet.no/~pnordahl/ntpasswd/

2. Login Recovery
http://www.loginrecovery.com/

3. EBCD ***8211; Emergency Boot CD - kombajn min. lamanie hasel.
http://ebcd.pcministry.com/

4. FlashBOOT (platny 26$) - mozna z klucza USB bootowac i lamac hasla
http://www.prime-expert.com/flashboot/

5. Austrumi
http://sourceforge.net/projects/austrumi

Pierwszego programu uzywalem jakis czas temu i nie sprawia problemow. Robi co ma robic. Co do pozostalych 4 to nie sprawdzalem ale za chwile to zrobie.

A na koniec maly artykul na ten temat - http://www.petri.co.il/forgot_admini...r_password.htm

andy 31.05.2005 18:43

@zene_k jemu nie chodzi o usunięcie hasła tylko o poznanie go. Czas łamania hasła zależy od jego skomplikowania. Program Cain oferuje łamania po 3 metodach:
- słownikowa
- siła brutalna [sprawdzanie każdej możliwej kombinacji]
- kryptoanaliza [do której potrzebne są tablice(rainbow table) generowane przez program Winrtgen http://www.oxid.it/downloads/winrtgen.zip

Dzieki wykorzystaniu programów getsyskey i gethashes możliwe jest złamanie hasła jeżeli baza SAM zabezpieczona jest SYSKEYEM. W win 2k wprowadzone zostałe z SP3. W XP i 2k3 odrazu.

zene_k 31.05.2005 18:50

Cytat:

Napisany przez @ndy
@zene_k jemu nie chodzi o usunięcie hasła tylko o poznanie go. Czas łamania hasła zależy od jego skomplikowania. Program Cain oferuje łamania po 3 metodach:
- słownikowa
- siła brutalna [sprawdzanie każdej możliwej kombinacji]
- kryptoanaliza [do której potrzebne są tablice(rainbow table) generowane przez program Winrtgen http://www.oxid.it/downloads/winrtgen.zip

Dzieki wykorzystaniu programów getsyskey i gethashes możliwe jest złamanie hasła jeżeli baza SAM zabezpieczona jest SYSKEYEM. W win 2k wprowadzone zostałe z SP3. W XP i 2k3 odrazu.

No to sorki :piwo:

andy 31.05.2005 20:37

Mała poprawka do tego co napisałem. Dzięki programom getsyskey i gethashes będziemy mieli hashe wolne od zabezpieczenia SYSKEY.
@zene_k noł problem:)

Morris 01.06.2005 01:44

@BD: w pierwszym podanym przez Ciebie linku napisali że jesteś Niemcem :fiu:
Dziwne... :> Jak na Niemca masz bardzo polskie nazwisko i w dodatku nieźle Ci idzie władanie naszym językiem :D ;p
Pozdr.

kubislaw 23.06.2005 17:45

nie moge otworzyć pliku GetSyskey ani GetHashes. Mógł by ktoś mi pomóc. Jak mam utworzyć ten plik hashe.txt . Płytke nagrałem skopiowałem SAM i SYSTEM
i dalej już nie umiem zrobić. Prosze o pomoc

andy 24.06.2005 15:05

Rozpakuj plik Start.zip do fodleru gdzie masz pliki:
getsyskey.exe
gethashes.exe
SAM
SYSTEM
i uruchom go. Postępuj zgodnie ze wskazówkami a otrzymasz plik Hashe.txt;)

matix15 21.09.2005 20:51

cze mam pytanie jak przy pomocy dosa zdjac haslo admina w windows millennium?

memorando 21.09.2005 20:54

pewnie tak samo usuwasz sam.log i inne takie?:) to tylko test:)

matix15 21.09.2005 20:57

ale chodzi oto ze cos blokuje dostem a konto admina jest zabezpieczone haslem a admin niuc nieblokuje i masz wszelnie mozliwosci i wiem ze przy pomocy samego sosa da sie cos zrobic

andy 21.09.2005 21:00

Cytat:

cze mam pytanie jak przy pomocy dosa zdjac haslo admina w windows millennium?
Hasła użytkowników w systemach z serii 9x/ME są przechowywane w plikach xxx.pwl.
Znajdują się one w folderze %Windows%\xxx.pwl
Jak będziesz miał już ten plik u siebie to do złamania hasła możesz użyć programu Cain

Żeby skopiować ten plik na dyskietke pod DOSem wklep następującą komende:
copy C:\Windows\xxx.pwl A:\xxx.pwl

Gdzie xxx oznacza login danej osoby.

matix15 21.09.2005 21:16

ale moj kupel na infie zlamal haslo admina przy pomocy samego dosa i niemial nawet dyskietki widzialem tylko ze wszedl do dosa a wiecej muie nie uiinteresowalo a potem mi tylko okazal ze zlamal ale mi niepowiedsial jakie to haslo\

ed hunter 21.09.2005 21:24

nie miał dyskietki a DOS sam się pojawił niespodziewanie :D

andy 21.09.2005 21:31

Cytat:

Napisany przez matix15
ale moj kupel na infie zlamal haslo admina przy pomocy samego dosa i niemial nawet dyskietki widzialem tylko ze wszedl do dosa a wiecej muie nie uiinteresowalo a potem mi tylko okazal ze zlamal ale mi niepowiedsial jakie to haslo\

Ciekawe jak tego dokonał....Bez żadnego programu do łamania..?
IMHO jest to w 100% niemożliwe.

smolik 23.09.2005 09:36

Cytat:

Napisany przez @ndy
Ciekawe jak tego dokonał....Bez żadnego programu do łamania..?
IMHO jest to w 100% niemożliwe.

Bo to pewnie niezły chakier...

Burak_PL 23.09.2005 19:30

Cytat:

Napisany przez smolik
Bo to pewnie niezły chakier...

tak jak ten co usuwał dyski komuś i sie potem zgubił na zawsze tak ....... :)

ed hunter 04.11.2005 08:59

właśnie niedawno włamałem się na własny xp sp2 w celach edukacyjnych (musiałem poćwiczyć, bo za godzinę muszę włamać się na xp pewnego nieletniego, złośliwego matoła, który zahasłował matce kompa, aby nie mogła używać gdy on jest w szkole :szczerb: )

sp2 nie stanowi przeszkody :D a czym to zrobiłem nie napiszę tutaj :P bo inne małolaty będą rodzicom robić numery :>

andy 04.11.2005 09:57

@ed zresetowałeś mu hasełko? :>:D

ed hunter 04.11.2005 10:24

Cytat:

Napisany przez @ndy
@ed zresetowałeś mu hasełko? :>:D

właśnie klikam z tego kompa - hasełka brak a co najważniejsze nie da się założyć ^_^

prometeusz 04.11.2005 11:43

Cytat:

Napisany przez ed hunter
właśnie klikam z tego kompa - hasełka brak a co najważniejsze nie da się założyć ^_^

@ed a kto w takim razie klika teraz z twojego, czyżby małolat nie poszedł jednak do szkoły || :hahaha: :hahaha:

sowasowinski 20.02.2006 18:56

A ja mam taki problem:
Mam kompa z bratem na spolke, mam windowsa xp.
Brat po ostatnim formacie zalozym dwa loginy moj i jego lecz problem w tym ze ja mam konto z ograniczeniami a on jest adminem, przez co niemoge nic sobie zainstalowac na kompie, prosilem go aby zmienil to lecz nieslocha.
Co mam zrobic zeby albo: zlamac jego haslo ustawic siebie na admina a jego ogranczyc
w jakis sposob poprostu ustawic siebie adminem
Za jakiakolwiek pomoc z gory serdecznie dziekuje :)

BD 20.02.2006 20:47

Cytat:

Napisany przez sowasowinski
Co mam zrobic zeby albo: zlamac jego haslo ustawic siebie na admina a jego ogranczyc w jakis sposob poprostu ustawic siebie adminem
Za jakiakolwiek pomoc z gory serdecznie dziekuje :)

Widze, ze temat hasle wrocil. W zwiazku z tym kilka informacji na temat:

- jak zmieniac hasla,
- jak kasowac hasla,
- jak logowac hasla,
- jak logowac sie bez koniecznosci podania hasla,
- jak czarowac Windows 2000/XP.

Rozwiązaniem jest DreamPackPL. Nalezy pobrac ten program i przygotowac w odpowiedni sposob plyte CD. Nastepnie odpalamy komputer z tej plyty i wchodzimy do konsoli naprawczej. Tutaj jestesmy pytani o haslo - naciskamy Enter i wchodzimy bez hasla na konto admina. Nastepnie podmieniamy jeden pliczek na dyski i robimy restart komputera. Teraz w chwili logowania zamiast hasla uzytkownika podajemy magiczne haslo i uruchamia sie DreamPackPL za pomoca ktorego mozna juz wszystko :D

Dokladny opis przygotowania plyty i uzywania programu DreamPackPL znajduje sie na stronie http://www.d--b.webpark.pl/dreampackpl.htm (zalecam wylaczyc glosniki bo muzyka jest straszna).

Mysle, ze to raz na zawsze zalatwi problem hasel w Win2000/XP. Dodam jeszcze, ze opisany program dziala rowniez w wersji XP SP2 + wszystkie laty z WindowsUpdate.

andy 20.02.2006 21:47

Dlamnie najlepszym wyjściem jest użycie programu Cain + PeBuilder :)

BD 20.02.2006 21:53

Cytat:

Napisany przez @ndy
Dlamnie najlepszym wyjściem jest użycie programu Cain + PeBuilder :)

Z tego co widze to CAIN lamie hasla a moja propozycja wylacza haslo w systemie i pozwala na logowanie sie bez hasla lub z dowolnym haslem... Dodatkowo daje mozliwosc logowania hasel wpisanych przez uzytkownika komputera oraz kasowania hasla.

ed hunter 21.02.2006 08:41

Cytat:

Napisany przez BD
Z tego co widze to CAIN lamie hasla a moja propozycja wylacza haslo w systemie i pozwala na logowanie sie bez hasla lub z dowolnym haslem... Dodatkowo daje mozliwosc logowania hasel wpisanych przez uzytkownika komputera oraz kasowania hasla.

wyszystko prawda - brat już nie ma komputera ||

prometeusz 21.02.2006 09:06

Ja bym nie byl taki pewny:D
Po pierwsz brat mogł nie dac pozwolenia na nagrywanie i nie przygotujemy plytki.
Po drugie mogl przewidziec to i ustawic w bios-ie boot-owanie tylko z dysku :haha: :haha: i na nic nasze wysilki

BD 21.02.2006 09:12

Cytat:

Napisany przez prometeusz
Ja bym nie byl taki pewny:D
Po pierwsz brat mogł nie dac pozwolenia na nagrywanie i nie przygotujemy plytki.
Po drugie mogl przewidziec to i ustawic w bios-ie boot-owanie tylko z dysku :haha: :haha: i na nic nasze wysilki

Dokladnie tak wlasnie moze byc. Koniecznosc bootowania z plyty jest tutaj obowiazkowa. Co do przygotowania plyty to mozna zrobic to u kumpla na komputerze wiec to nie jest zabezpieczeniem...

ed hunter 21.02.2006 09:14

no to podajcie jeszcze bratu jak się pozbyć hasła na biosie :D

andy 21.02.2006 11:11

Cytat:

Napisany przez ed hunter
no to podajcie jeszcze bratu jak się pozbyć hasła na biosie :D

hmmm

sowasowinski 21.02.2006 12:17

Dzieki za pomoc
Niemam nagrywarki wiec niemoge nagrac tej cd ale pojde do kumpla jeszcze raz dzieki

ed hunter 21.02.2006 13:53

Cytat:

Napisany przez sowasowinski
Dzieki za pomoc
Niemam nagrywarki wiec niemoge nagrac tej cd ale pojde do kumpla jeszcze raz dzieki

:hmm: :D

szafran1988 06.03.2006 05:46

Jescze prostrze wyjscie to odpalic kompa w trybie awaryjnym i zalogowac sie na administratora bez uzywania zadnych programow ;p
nastepnie usuniecie tamtego hasla lub stworzenie drugiego konta, zresetowanie kompa i gotowe ;p

andy 06.03.2006 06:21

@szafran1988 a jak się nie zna hasła admina ?

BD 06.03.2006 08:11

Cytat:

Jescze prostrze wyjscie to odpalic kompa w trybie awaryjnym i zalogowac sie na administratora bez uzywania zadnych programow ;p
nastepnie usuniecie tamtego hasla lub stworzenie drugiego konta, zresetowanie kompa i gotowe ;p

Jezeli znasz haslo admina to nie musisz sie logowac w trybie awaryjnym bo mozna to zrobic zwyczajnie.

Natomiast problemem jest komputer do ktorego nie znasz hasla. Wtedy nie da sie zalogowac ani:

- w trybie zwyczajnym,
- w trybie awaryjnym,
- w trybie konsoli naprawczej,

Szakal1 14.03.2006 11:06

Cytat:

Dziendobry czy moglbys mi przeslac program LC4 jak masz gg to sie skontaktuj moj gg :1466728 :)

andy 15.03.2006 09:24

@Szakal1 polecam coś o lepszego. Klik.

Szakal1 15.03.2006 14:18

chyba sie nie obrazisz "@ndy" kiedy pozycze sobie twoj avatar ^_^ :) :) :) ^_^

prometeusz 15.03.2006 14:49

:wow: Wy macie z soba cos wspolnego??
A moze @ndy i Szakal1 to to samo :>

Szakal1 24.03.2006 15:39

Nie !!!!! Ale mozecie mi dac link do LC4 ?

superrrmario 24.03.2006 19:24

Witajcie. Trochę odbiegnę od tematu ale z Waszych postów przebija dogłębna znajomość "wnętrzności" XP. Programy mające ograniczenia czasowe zostawiają gdzieś ślady, które uniemożliwiają korzystanie nawet po deinstalacji, czyszczeniu rejestru i ponownym zainstalowaniu. Czy jest to gdzieś zapisywane rutynowo, czy każdy program ma swoje "kruczki". Jeszcze raz przepraszam za odbiegnięcie od głównego wątku. Pozdrawiam

ed hunter 24.03.2006 21:27

Cytat:

Napisany przez superrrmario
Witajcie. Trochę odbiegnę od tematu ale z Waszych postów przebija dogłębna znajomość "wnętrzności" XP. Programy mające ograniczenia czasowe zostawiają gdzieś ślady, które uniemożliwiają korzystanie nawet po deinstalacji, czyszczeniu rejestru i ponownym zainstalowaniu. Czy jest to gdzieś zapisywane rutynowo, czy każdy program ma swoje "kruczki". Jeszcze raz przepraszam za odbiegnięcie od głównego wątku. Pozdrawiam

OT. ale są programy, przez które można zainstalować coś i potem totalnie odinstalować (chodzi o triale) :D było na tym forum :>

a jeśli chodzi o programy do włamywania się to sądzę, że twórcy zadbali o to, aby ślady były nie do wykrycia przez zwykłego użytkownika.

superrrmario 24.03.2006 22:04

Uchowaj Boże przed włamywaniem się. Chodzi mi własnie o triale lub np. pakiet Nortona (legal ale przeterminowany :'( ). Przypuszczam, że chodzi o jakieś programy robiące "snapshota" systemu i dające możliwość powrotu do stanu sprzed instalacji. Wyprostujcie mnie proszę jeśli się mylę. Pozdrawiam

wierzbamaster 18.04.2006 14:57

A ja mam takie pytanie:
W szkole dostaliśmy nowe komutery 2.8 Ghz
Chce dla testu przeprowadzic lamanie hasla na kilku z nich naraz np. na 5 kompach jednoczesnie aby sprawdzic jaka bedzie szybkosc
W domu lamalem swoje haslo 7 literowe w 20 minut (procek 2.8 Ghz)
ale przy 7 literowych z cyframi wyskakuje juz 4 godziny

Tak wiec jak to zrobic aby uruchomic lamanie klucza na kilku kompach (jakim programem) kompa sa w lanie
W domu uzywalem programu PWSEX 1.10

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:51.