![]() |
Ophcrack juz byl...?
http://ophcrack.sourceforge.net/ LiveCD, darmowe tablice, bruteforce. I najwazniejsze - wkladasz i... samo dziala! Nie trzeba nic robic! |
Na linuksie wystarczy zwykła dystrybucja live-cd. Modyfikujesz /etc/passwd i usuwasz haslo :)
|
Cytat:
|
Ilość załączników: 7
Malutka bootowalna dystrybucja linuksa (3,53MB) do resetowania hase***322; u***380;ytkownik***243;w o r***243;***380;nych uprawnieniach w Windows XP SP3.
Odpalasz z tego byle jakiego kompa i postepujesz wg instrukcji na ekranie || Edit: program dziala tez z systemami: - NT - Win2k (Windows 2000) - VISTA |
supermario nie wiem czy to pomoze ale sprubuj zainstalowac mks vir 2005 i jak instalujesz ten program zobacz czy zapisuje sie w rejestrze potem odinstaluj i zainstaluj i jak bedzie pisac ze minol czas to usun ta wartosc rejestru ktura sie zapisala przy instalacji i zobacz czy zadziala ;] ;]
|
A ja mam takie pytanie:
W szkole dostaliśmy nowe komutery 2.8 Ghz Chce dla testu przeprowadzic lamanie hasla na kilku z nich naraz np. na 5 kompach jednoczesnie aby sprawdzic jaka bedzie szybkosc W domu lamalem swoje haslo 7 literowe w 20 minut (procek 2.8 Ghz) ale przy 7 literowych z cyframi wyskakuje juz 4 godziny Tak wiec jak to zrobic aby uruchomic lamanie klucza na kilku kompach (jakim programem) kompa sa w lanie W domu uzywalem programu PWSEX 1.10 |
Uchowaj Boże przed włamywaniem się. Chodzi mi własnie o triale lub np. pakiet Nortona (legal ale przeterminowany :'( ). Przypuszczam, że chodzi o jakieś programy robiące "snapshota" systemu i dające możliwość powrotu do stanu sprzed instalacji. Wyprostujcie mnie proszę jeśli się mylę. Pozdrawiam
|
Cytat:
a jeśli chodzi o programy do włamywania się to sądzę, że twórcy zadbali o to, aby ślady były nie do wykrycia przez zwykłego użytkownika. |
Witajcie. Trochę odbiegnę od tematu ale z Waszych postów przebija dogłębna znajomość "wnętrzności" XP. Programy mające ograniczenia czasowe zostawiają gdzieś ślady, które uniemożliwiają korzystanie nawet po deinstalacji, czyszczeniu rejestru i ponownym zainstalowaniu. Czy jest to gdzieś zapisywane rutynowo, czy każdy program ma swoje "kruczki". Jeszcze raz przepraszam za odbiegnięcie od głównego wątku. Pozdrawiam
|
Nie !!!!! Ale mozecie mi dac link do LC4 ?
|
:wow: Wy macie z soba cos wspolnego??
A moze @ndy i Szakal1 to to samo :> |
chyba sie nie obrazisz "@ndy" kiedy pozycze sobie twoj avatar ^_^ :) :) :) ^_^ |
@Szakal1 polecam coś o lepszego. Klik.
|
Cytat:
|
Cytat:
Natomiast problemem jest komputer do ktorego nie znasz hasla. Wtedy nie da sie zalogowac ani: - w trybie zwyczajnym, - w trybie awaryjnym, - w trybie konsoli naprawczej, |
@szafran1988 a jak się nie zna hasła admina ?
|
Jescze prostrze wyjscie to odpalic kompa w trybie awaryjnym i zalogowac sie na administratora bez uzywania zadnych programow ;p
nastepnie usuniecie tamtego hasla lub stworzenie drugiego konta, zresetowanie kompa i gotowe ;p |
Cytat:
|
Dzieki za pomoc
Niemam nagrywarki wiec niemoge nagrac tej cd ale pojde do kumpla jeszcze raz dzieki |
|
no to podajcie jeszcze bratu jak się pozbyć hasła na biosie :D
|
Cytat:
|
Ja bym nie byl taki pewny:D
Po pierwsz brat mogł nie dac pozwolenia na nagrywanie i nie przygotujemy plytki. Po drugie mogl przewidziec to i ustawic w bios-ie boot-owanie tylko z dysku :haha: :haha: i na nic nasze wysilki |
Cytat:
|
Z tego co widze to CAIN lamie hasla a moja propozycja wylacza haslo w systemie i pozwala na logowanie sie bez hasla lub z dowolnym haslem... Dodatkowo daje mozliwosc logowania hasel wpisanych przez uzytkownika komputera oraz kasowania hasla.
|
|
Cytat:
- jak zmieniac hasla, - jak kasowac hasla, - jak logowac hasla, - jak logowac sie bez koniecznosci podania hasla, - jak czarowac Windows 2000/XP. Rozwiązaniem jest DreamPackPL. Nalezy pobrac ten program i przygotowac w odpowiedni sposob plyte CD. Nastepnie odpalamy komputer z tej plyty i wchodzimy do konsoli naprawczej. Tutaj jestesmy pytani o haslo - naciskamy Enter i wchodzimy bez hasla na konto admina. Nastepnie podmieniamy jeden pliczek na dyski i robimy restart komputera. Teraz w chwili logowania zamiast hasla uzytkownika podajemy magiczne haslo i uruchamia sie DreamPackPL za pomoca ktorego mozna juz wszystko :D Dokladny opis przygotowania plyty i uzywania programu DreamPackPL znajduje sie na stronie http://www.d--b.webpark.pl/dreampackpl.htm (zalecam wylaczyc glosniki bo muzyka jest straszna). Mysle, ze to raz na zawsze zalatwi problem hasel w Win2000/XP. Dodam jeszcze, ze opisany program dziala rowniez w wersji XP SP2 + wszystkie laty z WindowsUpdate. |
A ja mam taki problem:
Mam kompa z bratem na spolke, mam windowsa xp. Brat po ostatnim formacie zalozym dwa loginy moj i jego lecz problem w tym ze ja mam konto z ograniczeniami a on jest adminem, przez co niemoge nic sobie zainstalowac na kompie, prosilem go aby zmienil to lecz nieslocha. Co mam zrobic zeby albo: zlamac jego haslo ustawic siebie na admina a jego ogranczyc w jakis sposob poprostu ustawic siebie adminem Za jakiakolwiek pomoc z gory serdecznie dziekuje :) |
Cytat:
|
Cytat:
|
@ed zresetowałeś mu hasełko? :>:D
|
właśnie niedawno włamałem się na własny xp sp2 w celach edukacyjnych (musiałem poćwiczyć, bo za godzinę muszę włamać się na xp pewnego nieletniego, złośliwego matoła, który zahasłował matce kompa, aby nie mogła używać gdy on jest w szkole :szczerb: )
sp2 nie stanowi przeszkody :D a czym to zrobiłem nie napiszę tutaj :P bo inne małolaty będą rodzicom robić numery :> |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
IMHO jest to w 100% niemożliwe. |
nie miał dyskietki a DOS sam się pojawił niespodziewanie :D
|
ale moj kupel na infie zlamal haslo admina przy pomocy samego dosa i niemial nawet dyskietki widzialem tylko ze wszedl do dosa a wiecej muie nie uiinteresowalo a potem mi tylko okazal ze zlamal ale mi niepowiedsial jakie to haslo\
|
Cytat:
Znajdują się one w folderze %Windows%\xxx.pwl Jak będziesz miał już ten plik u siebie to do złamania hasła możesz użyć programu Cain Żeby skopiować ten plik na dyskietke pod DOSem wklep następującą komende: copy C:\Windows\xxx.pwl A:\xxx.pwl Gdzie xxx oznacza login danej osoby. |
ale chodzi oto ze cos blokuje dostem a konto admina jest zabezpieczone haslem a admin niuc nieblokuje i masz wszelnie mozliwosci i wiem ze przy pomocy samego sosa da sie cos zrobic
|
pewnie tak samo usuwasz sam.log i inne takie?:) to tylko test:)
|
cze mam pytanie jak przy pomocy dosa zdjac haslo admina w windows millennium?
|
Ilość załączników: 1
Rozpakuj plik Start.zip do fodleru gdzie masz pliki:
getsyskey.exe gethashes.exe SAM SYSTEM i uruchom go. Postępuj zgodnie ze wskazówkami a otrzymasz plik Hashe.txt;) |
nie moge otworzyć pliku GetSyskey ani GetHashes. Mógł by ktoś mi pomóc. Jak mam utworzyć ten plik hashe.txt . Płytke nagrałem skopiowałem SAM i SYSTEM
i dalej już nie umiem zrobić. Prosze o pomoc |
@BD: w pierwszym podanym przez Ciebie linku napisali że jesteś Niemcem :fiu:
Dziwne... :> Jak na Niemca masz bardzo polskie nazwisko i w dodatku nieźle Ci idzie władanie naszym językiem :D ;p Pozdr. |
Mała poprawka do tego co napisałem. Dzięki programom getsyskey i gethashes będziemy mieli hashe wolne od zabezpieczenia SYSKEY.
@zene_k noł problem:) |
Cytat:
|
@zene_k jemu nie chodzi o usunięcie hasła tylko o poznanie go. Czas łamania hasła zależy od jego skomplikowania. Program Cain oferuje łamania po 3 metodach:
- słownikowa - siła brutalna [sprawdzanie każdej możliwej kombinacji] - kryptoanaliza [do której potrzebne są tablice(rainbow table) generowane przez program Winrtgen http://www.oxid.it/downloads/winrtgen.zip Dzieki wykorzystaniu programów getsyskey i gethashes możliwe jest złamanie hasła jeżeli baza SAM zabezpieczona jest SYSKEYEM. W win 2k wprowadzone zostałe z SP3. W XP i 2k3 odrazu. |
Ponizej kilka informacji na temat hasel w systemach MS Windows Nt/2000/XP/2003. Wiekszosc to darmowe aplikacje.
1. Offline NT Password & Registry http://home.eunet.no/~pnordahl/ntpasswd/ 2. Login Recovery http://www.loginrecovery.com/ 3. EBCD ***8211; Emergency Boot CD - kombajn min. lamanie hasel. http://ebcd.pcministry.com/ 4. FlashBOOT (platny 26$) - mozna z klucza USB bootowac i lamac hasla http://www.prime-expert.com/flashboot/ 5. Austrumi http://sourceforge.net/projects/austrumi Pierwszego programu uzywalem jakis czas temu i nie sprawia problemow. Robi co ma robic. Co do pozostalych 4 to nie sprawdzalem ale za chwile to zrobie. A na koniec maly artykul na ten temat - http://www.petri.co.il/forgot_admini...r_password.htm |
Jeżeli hasło ma być usunięte, to wystarczy uruchomić windowsa w trybie awaryjnym jako administrator i po prostu usunąć hasło. Przy następnym uruchomieniu hasła już nie będzie
|
Ilość załączników: 1
muj
chasło śa wogule (2 naraz, powinno być "w ogóle" ) umie No i pisanie z małej litery, chociaż to już mniej razi niż np. Pisanie Wszystkiego Z Dużej. :D @ed, link :spoko: Edit: Widzę, że kolega ma piękny start na forum: |
OT: kto znajdzie najwięcej błedów w poście m-c-ool dostaje reputke:>
@m-c-ool sposób na łamanie hasła masz w 52 poście tej dyskusji. |
|
Pomocy
Witam!!
Mam XP i mój brat założył mi na użytkowniku hasło !! Jak moge je rozszyfrowac !! Bo wiem że są jakieś programy ale ja mam taki problem, że ja sie w ogóle nie umiem zalogować !! Bo jest 1 użytkownik a ja nie znam hasła do niego !! Pomocy !! |
Witam!
Znalazłem inny sposób na złamanie hasełek w XP/2k/2k3 niż użycie programu Proactive Windows Security Explorer. Co musimy posiadać: Cain 2.6x PeBuilder 3.13 GetSyskey 1.1 GetHashes 1.1.1 Pliczki SAM & SYSTEM z katalogu C:\Windows\system32\config Płytke z Windows'emXP/2k/2k3 i troche chęci :) Najpierw stworzymy płytke WindowsXP LiveCD przy użyciu programu PeBuilder. Instrukcja jak to zrobić [in english ;)]: Cytat:
Teraz odpalamy program GetSyskey: GetSyskey <Plik SYSTEM> [Plik wyjściowy który będzie zawierał Bootkey'a np. Bootkey.txt] Nastepnie odpalamy program GetHasheh: GetHashes <Plik SAM> [Wcześniej utworzony plik Bootkey.txt] >> Hashe.txt Po tych operacjach w pliku Hashe.txt mamy skróty[hashe] haseł użytkowników systemu:D Odpalamy program Cain 2.6x. Przechodzimy na zakładke Cracker i naciskamy niebieski plusik. Pokaże się okno gdzie wybieramy: "Import NT Hashes from a text or SAM file" i podajemy lokalizacje do naszego pliku Hashe.txt. Jeżeli wszystko wykonaliśmy dobrze to na liście pojawią sie użytkownicy ze skrótami ich hasełek. Wystarczy kliknąć na jakimś PPM i wybieramy sposób łamania:> |
wielkie dzieki .. mam nadzieje ze dam rade :)
edit : hmm ten plik do l0pthcrack'a nie pasuje .. nie czyta mi go :ysz: samdump mi wyswietla jakis error:52 .. prosilbym o jakas pomoc :) edit2: niestety siedze do tej godziny i nic nie potrafie zdzialac :sciana: :smutny: help me |
Cytat:
|
Cytat:
|
witam wszystkich forumowiczow :piwo:
chcialem sie Was zapytac czy moj plik sam jest dobry (poprawny) udalo mi sie go uzyskac za pomoca knoppixa , skopiowalem plik sam na dyskietke i wydawalo mi sie ze wszytsko ok i ze teraz pozostalo tylko go rozkodowac , lecz pojawil sie problem ..moj sam wydaje mi sie jakis dziwny gdyz przybral postac pliku txt i gdy go otworzylem ujrzalem "regfĐ Đ Žk***8217;˘ÁÄ ` \ S y s t e m R o o t \ S y s t e m 3 2 \ C o n f i g \ S A M ***8482;JçőDIRT" :ysz: i moje pytanie brzmi czy ten plik wyglada poprawnie i czy mozna z niego wyciagnac haslo tudziez hashe czy ten plik nienadaje sie od niczego :smutny: sorry ze rozpisanie sie ale chcialem Wam to wyjasnic w jak najlepszy sposob .. z gory thx za odp |
@47 dostarczę Ci pebuilder'a o któym wspominał @ndy to może pojdzie...
|
No a mi kurcze dalej odmawia dostępu do pliku SAM spod DOS'a. . Próbowałem NTFSDSOS'em oraz NTFSReader. Mam XP pro z Sp2. Macie jakie pomysły dlaczego tak sie dzieje?? Jutro spróbuję przy pomocy pebuilder'a. Może pójdzie a jak nie to młotek i przecinak i wyrwę mu ten plik ;)
Pozdro |
@mac sprawdzilem go. I mysle ze Proactive Windows Security Explorer & LC5 & Cain 2.5 mi wystarcza. Choc ma troche opcji programik.
Pozdro |
Wynik działania Advanced Windows Password Recovery 2.8.4.213:
Hasło Admina: 10 sec (8. znakowe) Hasła do połączen Internetowych: 3 sec :wow: Program ma naprawdę duże możliwości [Testowane na Win 2k+SP4] |
Natknąłem się na program Advanced Windows Password Recovery 2.8.4.213
Cytat:
Własnie sciągam...jak sciągnę to potestuje :) |
@mac jezeli spakujemy plik system Winrar'em z max kompresja to zajmuje ok 400kB.
A jezeli dysk ma system NTFS to robimy sobie plytke startowa przy pomocy pebuilder'a i mamy Full zapis i odczyt tego systemu plikow. Zainteresowanych odsylam na http://www.nu2.nu/pebuilder/ I jeszcze jedno sprawdzone na WinXp+SP2. Czyli w tej poprawce nie zrobili silniejszego szyfrowania ;) Wiec mozna sobie zgrac haselka z kafejki/sali informatycznej. Potem w domku rozpracowac i mamy pelny dostep. Pozdro |
Cytat:
..::Update::.. aha, jeszcze jedno... Jak zauważycie plik SYSTEM zajmuje ok. 2.6 mega i nie zmieści się na dyskietkę (gdyby go ktoś tam kopiował) ... w katalogu C:\WINNT\REPAIR znajduje sie plik SYSTEM, który zajmuje ok 1 MB |
@mac na XP tez chodzi ta metoda. Masz za to reputke ;) (tylko na razie nie moge)
|
Udało mi się wyciągnąc hasło za pomocą Proactive Windows Security Explorer (PWSEX). Dodatkowo wymagany jest jeszcze plik SYSTEM (w przypadku zabezpieczenia syskey), który jest w tym samym katalogu co SAM. Oba pliki skopiowane z poziomu DOSa.
[sprawdzone na Win2k+SP4] niewiem jak to jest w XP (z SP2) |
tak majac przywileje admina
|
Cytat:
|
czyli jedyna metoda to pwdump2+LC4-5.
|
Cytat:
|
Próbowałem z pod DOS'a skopiowac plik SAM w WinXP pro i niestety nie uzyskałem do niego dostępu, nie mogłem go skopiować i usunąć :(.
EDIT Cytat:
|
czyli jednak SYSKEY jest zainstalowany. I dlatego nie da sie w ten sposob odzyskac haselek. Tak zreszta mysle.
|
Cytat:
Ja zrobiłem tak, że do słownika LC4 dodałem moje hasło i zaimportowałem plik SAM (ten skopiowany) i program nie znalazł hasła (choć było takowe w słowniku) ... z tym oryginalnym SAMem (Import SAM from Local Machine) poszło bez problemów. |
@mac plik SAM jest zabezpieczony SYSKEYem w XP z SP1,a jak jest z 2k to niewiem. Ale podejrzewam ze po ktorejs poprawce tez jest syskey.Wiec jak wyczytalem z roznych stronek i artow to ta metada z skopiowaniem sama raczej nie da rady. Chyba ze sie myle. Zreszta zobacz w pomocy LC4-5 tam powinno byc wyjasnione. A co sie dzieje jak przy tej drugiej metodzie zimportujesz Hashe do LC czy idzie lamanie. Czy jest jakis blad??
|
Cytat:
Przy wyświetlaniu grafiki w windzie? Przy wyświetlaniu właściwości grafiki? Przy wyświetlaniu przy starcie? ........................................? Microstara to płytę miałeś na myśli, a nie kartę? |
...przecież wszyscy nie mają microstar'a, nie idź na łatwiznę ;p
Może znajdzie się ktoś kto próbował drugiej metody (zakończonej sukcesem) ??? Bo niewiem co się dzieje. Chyba, że mam jakąs dziwną wersję samdump'a |
heh zebym ja to wiedzial to bylo by juz po problemie ostatnio do czego doszedlem to jesli masz microstara przy wyswietleniu grafiki wciskasz alt+ctrl+i i wyswietla ci wszstkie hasla systemowe wtedy wiesz jakie moze byc haslo na windowsie. niestety to tyle co wiem a ja nie mam plyty micro tylko GIGABYTE :(
|
Sorki za małe wykoapnie tematu...
Ostatnio próbowałem sobie w celach "edukacyjnych" złamać hasło w systemie Win2k (+SP4) dwoma metodami (w zależności od tego czy ma sie dostę do pulpitu czy nie). Do pierwszej metody użyłem pwdump2, który wyciąga i "odhaschowywuje" plik SAM oraz LC4, który na podstawie hash'y szuka hasła. Hasło zostało złamane po kilku godzinach (na C760). Druga metoda polegała na dostępie do NTFS'a z poziomu DOS'a i skopiowaniu pliku SAM na dyskietkę, potem za pomocą samdump'a wyciągnięciu hash'y z tego pliku. Okazało się, że te hash'e z drugie metody róznia się od tych z pierwszej. Dlaczego tak się dzieje??? Plik oryginalny oraz ten skopiowany mają taki sam rozmiar, jednak w tym drugim hasła nieda sie złamać :ysz: |
Cytat:
P.S Jak uzyskałeś ten plik hasla.txt to podeslim mi na maila. |
Cytat:
|
hasło jest zeczywiście długie ale tez mam krutkie i jego tez niemoze złamac przynajmniej długo to trwa.
|
Uzyksałeś ten plik Hasla.txt..?? Jeżeli tak to podeślij mi go to Ci pomoge złamać.
P.S. O jakie haslo uzytkownika cie pyta, i kiedy..??? |
nie wiem zrobilem tak jaak mowiliscie ale nic mi nie lamie caly czas mam podaj haslo uzytkownika :(
|
A jak z tym hasłem Szafran1988...?? Poszło czy nadal łamie..??
|
ja sciagnalem hmmm ale pozwolicie ze sotane przy LC4 ;)
|
A zrób screena LC4 jak już wszystko ustawiłeś i Ci łamie.
P.S Ściągam właśnie wersje 5 zobaczymy co nowego w niej jest..?? :> |
moze za dlugie im dluzsze i ciezsze haslo tym dluzej je lamie ;)
|
No jest już na stronce http://www.atstake.com/products/lc/download.html
i co z tym hasłem dlaczego tak długo je łamie? |
hmmm a jest juz LC5 ??? pierwsze slysze
|
Witam wszystkich.
Czy w programie LC5 terz złamie hasło administratora ,chodzi o to ze uruchomiłem te programy co są w opisach powyrzej ale metoda Brute force łamie mi to hasło już 3 godziny,może robie coś żle?Pozdrawiam |
Zainstaluj na dysk LC4, potem w opcjach LC4 wez import i imoprt from pwdump opdajesz lokalizacje pliku hasla.txt i zaczynasz lamac. Najlepiej zacznij od slownika. Jak nie znajdzie przez slownik nasta Bruteforce.
|
Cytat:
|
O jakie Ci pliki chodzi..??
|
no tak ale jak tych programow nie ma na dysku tylko mam je na CDR to jak zlamac??? aha uruchomilem ten scrypt URUCHOM.bat i skopiowalem ten plik co powstal do folderu LC4 wszystko dziala ale jak zlamac jesli tych plikow nie ma na dysku ???
|
Skopiować programy na dysk???
|
aha ale jak zdjac haslo nie majac tych programow na dysku tylko na CDR-omie ??
|
Super Dzieki wszystkim za posty i zainteresowanie sprobuje i jak nie wyjdzie lub wyjdzie to dam wam znac jak mi poszlo ;)
|
Jeżeli to jakiegoś qumpla to niby do niego wpadasz jak on nie widzi to uruchamiasz pwdump2 przez Uruchom.bat hase zapisują sie do pliku hasla.txt kopiujesz go i w domku łamiesz...Albo zapytaj sie o hasło może Ci poda ;)
|
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:59. |