![]() |
Cytat:
nie mam pojęcia jaka jest różnica między taśmą normalną a bździową (nie wspomniając już o tym co to jest taśma 40 żyłowa :) ) To już dyskusja dla Was panowie... :taktak: dla mnie najważniejsze, że chodzi i nagrywa bez problemów... :) |
Cytat:
Co wy na to forumowicze ? |
Cytat:
|
chodziło mu o to, że to stary, najprostszy typ taśmy :)
|
Cytat:
|
pojechałam do sklepu i próbowałam panu wytłumaczyć jakiej tasmy potrzebuję... po 10 minutowym, szczegółowym opisie problemu pan popatrzył na mnie i rzekł... "Wie pani co? Ja już nawet nie staram się zrozumieć co pani chce mi powiedzieć" :D Czy rzeczywiście tak ciężko zrozumieć, że potrzebuję wtyczki do wtyczki z pełnym uzębieniem ;p ?
Zdesperowana wyciągnęłam pomoce naukowe w postaci kabla, którego używałam do tej pory. Pan uprzejmie wyjaśnił, że takiej taśmy nie używa się do cd romu i potrzebuję innej, zwykłej...uwaga... BŹDZIOWEJ ^_^ Wzięłam więc potulnie to cudo (z pełnym uzębieniem!!! - a jednak istnieje!) i stało się... ha! mam zainstalowaną nagrywarkę :jupi:, która nie chodzi na jakiejśtam taśmie ide - chodzi na taśmie bździowej Dziękuję Wszystkim za pomoc, rady i cierpliwość - szczególnie Piternielowi :uklon: Nie czujcie się jednak zwolnieni... zaraz zaczynam instalować oprogramowanie :mruga: |
Cytat:
A wtyk w twardym dysku też ma pełne uzębienie ? |
Cytat:
|
taśma od dysku twardego ma pełne uzębienie... już się zastanawiałam czy się nie da jakoś tego podmienić (w końcu składa się tak naprawde z dwóch taśm)
...jadę do sklepu zapytać czy mają takie cudo :| |
a może powiedz skąd jesteś, to znajdzie się w pobliżu jakiś życzliwy forumowicz, który będzie Ci w stanie pomóc :)
|
Może podpatrz jak wygląda wtyk od dysku twardego czy tez ma zalaną jedną dziurke na końcu.
Możesz się spytać w sklepie czy taka jest..... jakoś nigdy takowych taśm nie kupowałem to się nie orintuje, ale myśle, że raczej nie ma ??? ale to tylko domysły Czekamy na powrót ze sklepu. A jak nie no to zostaje jedynie podpinanie pod 2I i 2II. Jeżeli nie pomoże to poszukaj instrucji od płyty głównej i poczytaj może coś znajdziesz. Jak nic nie znajdziesz to poszukaj (również w instrukcji) Clear CMOS (taka zworka powinna być). Przestawisz ją uruchmisz kompa ... ekran będzie ciemny ... poczekach chwile wyłączsz kompa znowu przestaiwsz zworke i spróbujesz podpiąc pod 2I lub 2II |
czesc Piterniel :)
dzieki za pomoc... moja taśma (ta której do tej pory używałam) wygląda dokładnie tak jak na zdjęciach i była podpięta tak jak pokazałeś... a wyrwane bolce to: 2.I i 2.II obecnie 1.I jest puste; 1 II - twardy dysk, 1 III - dyskietka jak pamiętasz, wszelkie możliwe konfiguracje podpinania taśmy w drugim rzędzie już przerabialiśmy i stąd wziął się wniosek, że najwyraźniej trzeba będzie nagrywarkę podpiąć pod 1.I (wejście w pełni 'uzębione') i odkrycie, że skoro taśma nie pasuje do 1.I (a nie działa w drugim rzędzie) to mam nieodpowiednią taśmę... zaraz jadę znowu do sklepu... pytanie tylko czy w ogóle istnieje taka taśma, któraby pasowała do 1.I i jednocześnie do nagrywarki... ??? |
Jak dobre pytania no to dobra odpowiedz ;]
Wtyczka powinna tak wyglądać...... http://members.lycos.co.uk/powerlite/Fun/1.JPG Końcówka Kabla tak..... http://members.lycos.co.uk/powerlite/Fun/2.JPG Podpinasz taśme tak aby ten czerwony pasek był od twojej strony (od strony zasilana) http://members.lycos.co.uk/powerlite/Fun/3.JPG Musisz nam zaznaczyć jakie wejścia na twojej płycie głównej mają "wyrwany" jeden bolec będzie łatwiej ..... http://members.lycos.co.uk/powerlite/Fun/4.jpg |
dopiero dzisiaj poszłam po tę taśmę...
ona jest identyczna z tą którą usiłowałam podłączyć (czyli brak jej jednej dziurki na bolec) jednym słowem wróciłam do punktu wyjścia... i już nie mam pomysłu :blee: |
Cytat:
|
Cytat:
("mam taki złoty krążek, czy to na nim się nagrywa...?" "a którą stroną się go wkłada?" itd itp...) Piterniel ---> kombinacja 2 i 3 nie działa... znaczy to chyba że rzeczywiscie nie mam odpowiedniej taśmy (oczywiście jeśli nie mam uszkodzonej nagrywarki) jeszcze sie nie zdarzylo, zeby zainstalowanie czegos na moim komputerze bylo prosta sprawa... nawet RAM rozszerzalam przez tydzień (4 wymiany)... ech życie... nic to... idę jutro do sklepu kupić taśmę... dzięki Wszystkim za pomoc :uczen: |
Cytat:
|
Cytat:
Po niku nie poznałem ;] |
Cytat:
ps. jestem ONA |
Cytat:
Po tym, że w BIOS`ie ją wykryje |
Nie podpinaj nic do tych wtyczek niżej 2(I/II) . Chyba masz problem tego typu...;)
NIE MASZ TAŚMY IDE idz do sklepu i kup sobie ;) a nie spróbowałeś podpinać samej Palarki do 1 (I/II) bez twardziela na taśmie od twardego |
przepraszam, ze tak dlugo ale zaliczylam po drodze pare bledow krytycznych i nascie zwisow :/
czy to mozliwe, ze zwyczajnie nie mam odpowiedniej tasmy w kaplecie? bo teraz mam tylko mozliwosc zamiany miejsc tasm w rzedach tzn: tasma z twardym dyskiem tylko w 1 a tasma z cd-romem tylko w 2 wyprobowalam nastpujace wariacje: sam dysk twardy w 1 II - chodzi ok, w 1 I - chodzi, pokazuje go jako SM dysk twardy w 1 II + cdrom w 2 I - komp sie nie uruchamia (choc cd-rom probuje pracowac) dysk w 1 II + cdrom w 2 II - komp sie nie uruchamia ------------- zostaje tylko 1 I / 2 I (II) - ale to oznacza ze musialabym twardy dysk jako slave ustawic? (a co z jego zworka?) -------------- sprobuje jeszcze ostatni zestaw Piterniela dzieki Panowie za pomoc :) a i czy przy tych kombinacjach mam przestawiac zworki/cos zmieniac w biosie, czy tylko same tasmy??? EDIT A i jeszcze jedno (upierdliwa jestem) po czym poznam ze nagrywarka dziala jesli system sie nie bedzie ladowal? Po tym za mruga i mruczy ;) ? |
To taki tok
http://members.lycos.co.uk/powerlite/Fun/komputer2.JPG http://members.lycos.co.uk/powerlite/Fun/komputer3.JPG http://members.lycos.co.uk/powerlite/Fun/komputer4.JPG Jeżeli działa kombinacja numer 2 albo numer 3 to znaczy, że taśma skopana. Aha do kombinacji 2 lub 3 użyj taśmy od dysku twardego ! I podłącz może samą nagrywarke |
Ilość załączników: 1
.
|
dzieki panowie zaraz sprobuje pozamieniac kable :uczen:
edit----------- do tej pory bylo wlasnie tak jak na ostatnim rysunku ---------edit 2 kurcze :) przedostatnim... |
Co mi tu nie pasuje. Podepnij tak jak kolega wyżej napisał
|
sprubuj podłączyć w/g zdjęcia
|
Cytat:
Przeważnie w jednej lini są ułożone wtyki do napędów (poziomo). To spróbuj podpiąć ten kabel do innej wtyczki niż 2I aby pasowało.... jeżeli się nie uda to spróbuj wziąść wyjać dysk i w miejsce jego wstaw nagrywarke jako MASTER i zobacz czy wykryje. Jeżeli tak to znaczy, że kabel IDE (z 2 wtyczkami masz kopnięty) |
nie da się przełożyć... tzn wtyczka nie pasuje: 'wejście' w 1I nie ma wybitego 'bolca' a tak zakończona jest wtyczka, która obecnie jest w 2I (ta do której jest podpiety cd-rom i nagrywarka)
mam wziać młotek? ;) chyba, że próbowałam przełożyć nie to co trzeba a co do czarnych prostokątów z dziurkami... sprawa nie jest taka prosta - tam są też szare :) |
Cytat:
Nagrywarka - Master CD-ROM - Slave ^ jeżeli nie masz tak ustawione to tak ustaw. Piszesz, że masz taśme z 2 wtyczkami czyli jest jeden pasek z dwoma plastikowymi czarnymi prostokątami z dziurkami :uczen: . Czekam na rezultaty --==EDIT==-- Cytat:
|
Cytat:
płyta: http://img57.exs.cx/my.php?loc=img57&image=plyta.jpg jeszcze raz dziękuję za pomoc :) -------- edit: jeszcze raz sprawdzilam zworki - ustawione są dobrze (jeśli instrukcja producenta nie klamie) przypiete byly najwyrazniej dobrze (cd-rom na srodku) dzieki sprobuje zamienic tasme... edit 2 to są "zwrotki" a nie "zworki"? |
Cytat:
Sprawdz jeszcze raz czy napewno masz dobrze przestawione zwrotki Cytat:
Spróbuj tą taśme przełożyć na 1I |
Cytat:
aaa, no to faktycznie wygląda na RAID, bo raczej nie ma płyt z 4 slotami IDE. Zasada jest taka, że nie powinno się podłączać urządzeń optycznych pod kontroler RAID. Tylko coś tu nie gra, bo piszesz, że masz 2 taśmy każda z jedn ą wtyczką. Hmm... Możesz podać model płyty głównej, jaką posiadasz? Nie ma się z czego śmiać. Żeby każdy tak zadawał pytania :) |
Cytat:
Poustawiałam w biosie jak radziliście - jeszcze raz sprawdziłam ustawienie zworek - wykonałam kombinacje: sam dysk/ dysk nagrywarka/dysk cd-rom... efekt: jeśli podłączone pojawiają się tylko w 'devices' - w biosie nie ma ich w ogole :( Czy dobrze mi sie zdaje, ze to znaczy ze chyba tasmy sa zle poprzypinane? Jesli macie jeszcze cierpliwosc to to jest rysunek wnetrza mego kompa ;) : http://img69.exs.cx/img69/3396/komputer.jpg i teraz tak: 1I - puste 1II - 2 taśmy każda z jedna 'wtyczka': 1 podlaczona do twardego dysku, druga taśma nie jest podłączona 1III - stacja dyskietek 2I - taśma z dwiema wtyczkami podłączone cdrom i nagrywarka (czy ma znaczenie do ktorej wtyczki ktory sprzet?) 2II - pusto pozwalam sie ze mnie smiac :P czy dobrze to jest podlaczone? |
a czy przypadkiem taśma niejest podpięta do macierzy rajd?? sprawdz czy na płycie niema więcej wejść na taśmę taką jak do dysków np. 3 lub 4 wtedy przełącz pomiędzy tymi wyjściami.
|
Cytat:
|
No tak... bios... wiem, że było cos tam majstrowane, teraz jest tak:
(oczywiście nie jestem pewna, które dane są istotne :zawstydz: ) IDE PM: mój dysk (tyle wiem ;p ) PS: pusto (auto/lba) pusto (auto/normal) pusto (auto/auto) [tak ma być? w każdym inny tryb???] dziękuję za pomoc p. |
spróbuj wejść do ustawień biosu i tam zobacz, czy urządzenia są wykrywane poprawnie.
|
Czesc,
dziękuję za rady... spróbuję zrobić tak jak mówisz. Jeśli tylko uda mi się uruchomić tę nagrywarkę, to będę to chyba częstym gościem ;p (a możliwe, że jak się nie uda to jeszcze częstszym)... p. EDIT sprawdziłam jeszcze raz i chyba (?) wprowadziłam Was w błąd. Przy ładowniu systemu gdy pojawia się procesor/ram/ide drives: tam jako primary master pojawia się mój twardy dysk (i tylko on) Na 'drugiej planszy' (przy scan device) dwie pierwsze linijki są puste, a jako master slave jest nagrywarka/a ostatni jest cd-rom... czy tak ma być? |
Cytat:
Oczywiście postaramy się pomóc. Na początku musisz skupić się na tym, żeby system widział nagrywarkę. Bez tego żadne sterowniki ASPI nie pomogą. Sprawdź, czy na pewno dobrze są taśmy połączone. Tutaj troszkę teorii na ten temat: http://cdrinfo.pl/cdr/artykuly/podlaczenie/ideconf.php3 Dziwne jest to, że nie widzi Ci urządzenia na Primary master. Czy ten dysk normalnie działa? To by wskazywało właśnie na złe ustawienie zworek, ewentualnie sprawdź jeżeli masz taką możliwość, czy taśmy nie są uszkodzone. Spróbuj także podpinać po kolei urządzenia. Czyli sam dysk, Dysk z nagrywarką CDRW, dysk z napędem CD-ROM itd. Wtedy może się okaże, że coś się gryzie ze sobą i nie może być na jednej taśmie. To tyle, co narazie przychodzi mi do głowy. Powodów może być naprawdę wiele i być może trzeba będzie sporo pokombinować, żeby to uruchomić :) I na koniec to, co jest niejasne dla Ciebie: (E)IDE - interfejs urządzeń wewnętrznych (dyski, nagrywarki itd). Inne interfejsy to np USB, Serial-Ata, FireWire, SCSI ASPI - Advanced SCSI Programming Interface jest sterownikiem, który odpowiada za poprawną pracę i obsługę urządzeń SCSI jak i nagrywarek czy czytników CD-ROM współpracujących z magistralą IDE. Więcej tutaj: http://cdrinfo.pl/cdr/artykuly/aspi/aspi.php Powodzenia! |
win nie widzi nagrywarki (cd-romu tez) - łopatolog pilnie potrzebny!
czesc,
dostalam na urodziny nagrywarke LiteOn 52/32/52 atapi/e-ide osoba, ktora miala ja uruchomic pogrzebala w biosie, pozamieniala tasmy i... zostawila mnie sama na placu boju z niedzialajaca nagrywarka i... cd-romem :( wiem tyle: zgodnie z instrukcja nagrywarka podlaczona jest do tej samej tasmy co cd-rom; przestawione sa zworki: liteon na master cdrom na slave w czasie uruchamiania systemu nagrywarka pojawia sie jako secondary master a cd-rom jako sec. slave (pisze to wszystko, bo nie bardzo sie na tym znam i nie wiem, ktore dane maja znaczenie :) ) co ciekawe mam pusto przy primary master (gdzie jest moj twardy dysk? zawsze on sie tam pojawial?) windows nie widzi ani nagrywarki ani cdromu... zdazylam juz troche poczytac w sieci o nagrywarkach i zrozumialam tyle za ta moja ma ide (cokolwiek to znaczy) i powinnam sciagnac do niej nowy/e ASPI - tak tez zrobilam - sciagnelam i zainstalowalam v4.71 dla win98... niestety nic to nie zminielo... wiem ze jest program ktory calkowicie odinstalowuje z systemu ASPI - ale co tu duzo mowic... ja nic z tego nie rozumiem :zawstydz: ... przegladalam to forum, czytalam pare artykulow - ale sama sobie nie poradze... czy jest tu ktos, kto lopatologicznie i duzymi literami moglby mi wytlumaczyc jak podlaczyc ta przekleta nagrywarke? z gory dziekuje za wsystkie rady p. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:08. |