![]() |
nLite odchudzanie instalki windowsa
Ilość załączników: 1
Jak w temacie.
Pytanie: Ktoś z Was tego używał, próbował? Jakie wrażenia? Jeśli nie, może ktoś się zainteresuje i zda relację...;) Sam jeszcze nie próbowałem - może ktos z was już działał w tym kierunku... link: http://nuhi.msfn.org/guide/nLite0.97beta/index.html skrinszocik: interesuje mnie usunięcie paru imo zbędnych elementów ;) w moim win2k3. /EDIT/ jest dostępna nowsza wersja (niż w linku powyżej) TUTAJ |
Spróbuje tego ;) ale najpierw ściagne jakiegoś NET 1.1 bo rzuca się o to ;]
Coś u mnie nie działą daje mu ścieżke do i386 i dalej się o to rzuca :/ |
musisz zrzucić całą płytkę z windows.
|
Cytat:
Właśnie zrobiłem odchudzanie. Powiem nawet :spoko: ten program. Tylko nie zaznaczajcie opcji jaki macie komputer Standart PC itp. :) bo instalka nie idze ;] |
a co z wywalonym IE - jak to funkcjonuje?
|
Cytat:
Powiem tak. Windows XP bez IE dziwnie się zachowuje GG nie działa oraz Konnekt. Wywala nieraz błędy Explorera że nie może znaleść plików od IE. Ten IE jest chyba na stałe wbudowany do Windowsa i jest jego "integralną" częscią :smutny: |
A wywaliłeś tylko IE czy IEcore też??
|
Cytat:
IE i IEcore |
A jest takie cudo po polsku??
|
Cytat:
Raczej nie ;) ale google zawsze działa ;] |
strona domowa programu:
http://nuhi.msfn.org/ |
ciekawe ciekawe...a Piterniel - do ilu zmniejszyles install?A jakbys zostawil IECore a IE wywalil ?
A idzie np. dodac latke na Blastera i Sassera? |
Cytat:
Po wykonanym zabiegu (moim) to 191 MB Jeżeli chodzi o folder i386 ;) |
a te latki?Idzie dodac zeby sie instalowaly?I wogole np. caly windows update...ktory mam.
ps.co do tego windowsa chodzilo mi o ilosc zajmowanego miejsca od razu po instalce? ps2. a idzie np. ze automatycznie bedzie mi instalowal gg? |
raczylem przetestowac ten programik - jest fajniutki, zgrabniutki, troche wolno kasuje te pliki ale nie wymagajmy zbyt wiele
kasprzak - niestety nie jest to GUI na windows unataennded install - nadal jest to jeden wielki pain in the ass - i znajac strukture pliku [bodajrze] .sif ktory taka forma instalacji rzadzi to sie nei spodziewam zeby ten stan rzeczy szybko sie zmienil na otarcie lez zostaje ostatnia opcja - wpisanie przed instalacja i nagranie na plyte tych wszystkich informacji ktore trzeba podac podczas instalacji - pozwala to zostawic kompa z instalka calkiem bez opieki - ale nadal czekaja nas jazdy ze sterami i programami - tego MS nie chce nam ulatwic juz od czasow 2k tak samo niestety z latkami - nie da sie ich slipstreamowac tak latwo jak SPackow jedna WAZNA rzecz - czesc komponentow NIE MOZE byc dodana po instalacji - obsluga modemow, drukarek sieciowych czy kilka innych [dluga lista] - radze wiec uwazac przy kasowaniu - pomylka kosztowac bedzie reinstall - tu nie ma wyjatkow mozna naturalnie odinstalowac IE[program] i IE[jadro] - to mozna zrobic tez na piechote - sek tylko w tym, ze jakkolwiek bym tej przegladarki nienawidzil, to wiem ze bez niej w windowsie stanowczo za duzo rzeczy szlag trafia - od win update zaczynajac po gg i wszystkie inne komunikatory; konczac tego tez sie NIE DA doinstalowac pozniej - mozna stworzyc namiastke ktora sie wywali przy najmniejszym podmuchu - tutaj ortodoksyjnosc sie nie oplaca moja ocena calego zjawiska: nareszcie moge wyje.. domyslne tapety i dzwieki windowsa [obie rzeczy od razu wylaczam], moge wywalic sterowniki od archaicznego sprzetu, wylaczyc sobie SFP - ale sciganie sie kto wiecej wywali z instalki windowsa moze najwyzej byc sportem - bo to w pracy sie po prostu nie oplaca - zwlaszcza jesli ma sie 40 czy 160gb dysk a winda zajmuje albo 900 albo 600 - straszna roznica, naprawde warta ryzykowania wywalenia sie wszystkiego w pi.. no i to ze mozna sobie wypalic plytke juz z kluczem i ustawieniami konta admina i jezykow naprawde jest super [ps. maksymalnie odchudzone 2k3 ma 210mb] |
no to w sumie ladnie.
Przetestuje jednak. Ale najbardziej by mnie to wzielo wlasnie:Mozliwosc dodania latek,WU,juz nie mowie o zainstalowaniu np.GG czy TLENA - to by bylo idealne. I tak widze ze idzie duzo zrobic - chociaz te glupie sterowniki i dzwieki,tapety. Bede testowal.Dzieki pierwszy za info a pozostalym za posty |
@Sid lub @Piterniel i @ktokolwiek_kto_instalował_i_testował_winLite: A co z "profilami usuwania", które są w programie - czy próbowaliście wybrać profil np. recommended (m.in. bez usunięcia IE ale pomniejsza instalke przez ~pół), zainstalować to, no i czy to jest rzeczywiście profil na którym można polegać, czy jest to bezpieczne wyjście dla tych "mniej wtajemniczonych"??
I od razu nasuwa się pytanie ;) jak xpLite i 2k3Lite wpakować na 1cd plus bootmenu wyboru instalacji jednego albo drugiego sysa :peace: |
Cytat:
Nie testowałem all opcji do tego potrzeba czasu ;) i jakiegoś kompa którego nie uzywam ;] |
Cytat:
I dodatkowy komp na przetestowanie tego też by się przydał... |
Cytat:
W sumie to trzeba ciągle Reinstala walić :] |
A zdarzył ci się przypadek (ale bez wywalania IE IEcore), kiedy stwierdzałeś że "jest do du.y, nie działa to za dobrze, TRZEBA to zrobić jeszcze raz"?? I co o tym decydowało - wywalenie czego - jeśli jesteś w stanie powiedzieć z czym przesadziłeś odchudzając??
|
Cytat:
Raczej wszytskie operacje są :spoko: poza sterami bo te trza zostawić ;]. Ale poza IE wszystko luz |
Mi odchudził do 95 MB z SP1a ;/
|
Witam, krótkie pytanko. Czy tym programikiem można także odchudzić W98se i w2k?
|
Cytat:
|
A ja znalazłem takie coś:
http://softnews.pl/modules.php?name=...ticle&sid=4354 Ciekawe... Szkoda, że Shareware ;) |
Cytat:
|
Cytat:
|
zuk4u - z windom 98 mozna robic co sie chce - instalowac ja na plycie, zmieniac jej wglad prostymi operacjami, recznie usuwac i podmieniac pliki instaacyjne... nie bawilem sie tym od lat (bo po co?), ale to byl naprawde konfigurowalny windows... oczywiscie wszystko recznie, bo producent nie przewidziale takich mozliwosci ||
co do winxp - juz samo usuniecie plikow pomocy robi wrazenie - 60MB :) a opcji jest wiecej :) |
co z Poprawkami do XP
Czy w nLite mozna dolaczyc HotFixy dotyczace Blastera i Sassera do XP ?
Z tego co wiem robi sie to na poczatku wskazujac poszczegolne poprawki ale to co mnie niepokoi to to, ze po wgraniu Hotfixow do zwyklego WXP pojawiaja sie one na liscie dodaj-usun programy, natomiast jesli tak spreparujemy plyte na owej liscie ich nie ma (przynajmniej u mnie). Jak poznac ze wybrane HotFixy jednak sie instaluja lub nie ? Wolus |
Cytat:
gg i konnect dlatego nie dzialaja ze wykorzystuja ie do przesylania danych - uzyj mirandy - ma wlasne protokoly a explorer to pewnie czasami potrzebuje wygenerowac podglad jakiegos avika i dlateg potrzebuje plikow ie(to juz przez ms bo za multimedia odpowiada dxmedia ale monopolista musi za wszelka cene wszystko polaczyc zeby bylo "niezbede") |
... pojawiła się pierwsza wersja po polsku :cool: :spoko:
http://nuhi.olmik.net/nlite-0.99.4bi.exe |
A mnie WinXP-ProSP2 zajmuje (iso) 230MB! Jeszcze nie instalowałem zrobię za miesiąc i zobaczę "co to to" jest warte... ...
|
A czy można dodać sterowniki do SATA ? aby systemowi nie trzeba wskazywać sterowników na dyskietce na początku instalacji ???
|
... ja się w tym programiku zakochałem od pierwszego spojrzenia (a to przez stosunkowo nieduży HDD w moim kompie, liczy się każdy MB) :*
Instalka windy 2003 zajmuje 195 MB, a Windows na HDD tylko 750 MB a nie 1,5 GB. |
Ja raz wypierdzieliłem chyba za dużo, bo mi nie chciał się zainstalować Office 2000 :)
Poza tym, przy próbie sprawdzenia systemu, (sfc), krzyczał mi, że mam nieprawidłową wersję systemu... |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:23. |