![]() |
Ilość załączników: 1
No to ja też dołączę moje "4 łapy" :D
Ma 8 lat, niezły charrrrakterek i całkowicie podbił nasze serca :D Wabi sie Pucek Jamnik !!! |
Lepiej pozno niz wcale :D
Moja Gama powtornie po .....kilku :D (2?) latach. |
Cytat:
|
to i ja się przyłączę. Od trzech miesięcy mam w domu pierwszego psa jakim jest Harry. Bokser. Przyznam, że nie wiedziałem, że aż tak może mi sie spodobać bokser.
|
a to moja sunia.
|
Cytat:
|
A to moj pies :D
|
Hehe, ja jeszcze nie mam zdjecia mojego malego pieseczka, ale jak mu zrobie fotke to napewno ja tutaj zamieszcze ;p Dobermany i Pinczery miniaturowe sa najlepsze ||
|
No to i ja dam zdjecie mojego psiaka
Moj 14letni jamnik z rodowodem (:D) AJAX :) jak nie bedziesz mial labradora to wez jamnika :) maja super charakter (takie wredne cholery, ze nie da ich sie nie pokochac ;) ) albo wilczura ;) pozdro ;) |
A tak przegladam sobie forum.
Moj pies. Jaka rasa nie musze pisac chyba widac.Dodam, ze to male szczenie ma niecaly rok.Wabi sie Sara. |
Jeli kolega Kasprzak jest hiphopowcem to nie ma rady, musialby kupić sobie jakiegoś bojowca : amstaffa czy jakiś "stradfordszajer terrier" albo pitbulla ;). I potem w nocy wychodzić z nim i swoją laską oraz bryką :).
Jabba P.S. Ja i tak uważam,że PON (polski owczarek nizinny) jest THE BEST ! Ewentualnie jak lubimy duże psy to bobtail, węgierski puli. |
Ja posiadam od 4 miesicy wspanialego Czarnego Terriera Rosyjskiego[sunia]...
http://www.czarnyterier.com/index.shtml Kochany piesek, duzy, spokojny, pies strozujacy, krzyzowka Airedale Terriera, Sznaucera i Rottweilera...jest to bradzo mloda rasa, jeszcze malo popularna...i niestety droga, szczeniak od nagrodzonych rodzicow ok 2tys... ...Ale pies jest niesamowity....[teraz spi....;)] Ja bardzo polecam pochodzic na wystawy poogladac rozne rasy, jednak po pierwsze pod uwage wziasc psychike, a nie wyglad, pamietac o tym gdzie bedzie mieszkal pies, np, moj mimo ze wielki, moze mieszkac w mieszkaniu... Jesli chodzi o dwie rasy - Doberman - Rottweiler, sa to dwa rozne psy, doberman to swietny pies do pilnowania duzych obszarow[bardzo rozbiegany], znow Rottweiler spokojny "spiacy"[niby, ale kiedys widzalem jak na "teren" Rottweilera wbiegl kot....ekhm....nie ma kota...] Aha jesli bedziecie kiedys widziec "czarnysza", np. na wystawach - nie sugerujcie sie tym ze sa "nie mile dla nie znajomych"[czasem w bardzo drastyczny sposob...], to bradzo przywiazane psy ale do wlasciciela... UpDate Aha mam tu jeszcze jednego linka, http://www.terier.itmgc.com/ramka.htm sa to jednak nie fotogeniczne psy, trzeba je obaczyc, osobiscie... A i informacja dla tych ktorzy chcieli by im sciac "grzywke"[szczeniaki nie maja, dorosle tak...], to nie mozna tego zrobic, bo jest to grzywka ktora miala chronic ich oczy, przed np. gazem...[oczywiscie w warunkach domowych nikt nie bedzie traktowal je gazem, ale wlosy musza zrostac...] |
Tez sobie kiedys marzylem o Husky i te marzenia wciaz trwaja ;)
|
Husky...kiedyś chciałem sobie sprawić takiego psa, ale jak zainteresowałem się tematem i poczytałem o nich to zaraz mi (i rodzince też) się odechciało. Piękne to one są to prawda, ale trzeba w nie najpierw włożyć masę pracy, a i tak ich charakter może zostać nieposkromiony (masa spacerów, słyszałem że same zostawione w domu potrafią zrobić niezłą demolkę), no i nie są tanie.
|
Mnie się osobiście podobają psy z rasy Husky (inni piszą też Huskie).
http://www.photoworld.toya.net.pl/Alaska-N/husky1.jpg |
Ja mam suke Dobermana jest tresowana przez tate, ma okolo 3-4 lat i od poczatku mieszka w budzie, wiec nie orientuje sie jak to jest z gryzieniem przedmiotow. ;) A tak wogole to ciesze sie ze mam psa bo zawsze pewniej sie czuje ;p
|
Cytat:
Labradory dosyc wolno dorastaja, tak gdzieś do 1,5 roku więc troche trudno je ułożyć, mój ma juz prawie rok i dalej zdaża mu się niźle rozrabiać (gryzienie różnych rzeczy). Szczeniak prawie napewno będzie gryzł co mu wpadnie do pyska, buty, kapcie trzeba chować; tak samo jest problem z dywanem, obgryza rogi, do mebli też się lubi zabierać, ale tak się zachowuje prawie każdy szczeniak. Jest na to rada kupuje się w sklepi dla zwierząt preparat w spreju, którym spryskuje się miejsca które lubi gryźć i to jest niesmaczne dla psa. Najważniejsze u labradora to nieprzekarmic go, one bardzo lubią jeść, ale w pierwszych miesiacach bardzo szybko rosną i przy zbyt dużej wadze moga mieć w późniejszym wieku problemy ze stawami. |
nie mieszkam w kamienicy/bloku/mieszkaniu. Mam dom jednorodzinny. Mieszkam w Poznaniu ale w spokojnej dzielnicy, kawalek od centrum wiec o to jest spokoj, pies ma gdzie polatac. Narazie walcze z rodzinka ;)Dzieki za posty panowie
|
No skoro ci sie podoba labrador, to nie bedziemy cie moze odciagac od tej decycji, ale mi wydaje sie ze troche duzy pies jak na mieszkanie w miescie. A ceny takiego psa to gdzies okolo 1000zl, lub z rodowodem to duzo wiecej, ale nie warto bo pies z rodowodem czy bez to nie ma roznicy jesli w gre nie wchodza wystawy zwierzat.
|
Cytat:
To bardzo mądre psy ale: W domu będzie ci paskudził bardzo niedługo, szybko się uczą więc trzy tygodnie maks, ale przez pierwszy miesiąc to tak srednioco trzy godziny chce wychodzić :klnie: ma wrodzone zdolności do żebrania, o jedzenie trzeba uważać żeby go nie stuczyć, bo będzie miał problemy ze stawami. TO JEST DUZY PROBLEM, trzeba kupic labradora ogladając jego rodziców czy nie kuleją, gdyz te psy maja genetyczne skłonności do dysplazji (zwyrodnienie) stawów biodrowych i łokciowych. W ogóle są prześliczne i bardzo łatwo się uczą więc się niezastanawiaj. |
To ja tez pokaze mojego czworonoga. Wabi sie Albi (jest bialy ;)). Moja mama znalazla go rok temu pod kioskiem, wtedy byl 3miesiecznym szczeniakiem. Prawdopodobnie byl pobity, bo mial kilka urazow ciala. uraz po tym pozostal mu do dzis, jest dosc wrogo nastawiony do wszelkich obcych, a zarazem boi sie ich (cos w stylu samoobrony, szczeka na nieznajomych, ale jak taka osoba tupnie noga, czy postraszy go to zaczyna sie bac) wprawdzie juz nie tak bardzo jak na poczatku.
[zdjecie zrobione 5 dni po znalezieniu] |
A oto moja 5 miesięczna Zuzia, poprzedniego - nazywał się Mały musiałem po 7 latach uśpić :buu: Miał niestety raka trzustki, w ciągu 2 tyg. schudł prawie 15 kg. Jest to jedyna rasa jaką uważam.
http://www.kowalm.webpark.pl/zuza.jpg |
No ja nie mam psa ale mam za to: Ryby, kota(Kitajec), 2 żółwie, świnke morską. Kiedyś miałem szczurka. Trzymanie dużych psów w mieszkaniu w bloku, to jakoś nie za bardzo... Męczy sie wtedy i pies i właściciel.
|
Cytat:
jest w tym dużo racji - psa trzeba wybierać nie tylko wg zdjęcia - ale wybór dostosować do warunków w jakich będzie żył. Widzę "smutne" charty afgańskie spaceujace na smyczy - jest to dla nich mniej wiecej taka przyjemnośc jak obowiazkowy spacer dla więźnia. Wychowałem się z psem, aktualnie nie mam - bo jakoś nie mam " serca" do psa po tym jak mój ostani zdechł ze starości. Ale polecam wszystkim, którzy mogą sobie pozwolić na trzymanie i poświęcenie mu troche czasu - pieniądze nie grają tu roli - bo można wziąc kundelka ze schoniska - są to psy wierne i szybko uczące sie - ale trzeba przy tym zapomnieć o "snopiźmie". Psa polecam wszystkim rodzicom, ktorzy maja dzieci od 4 lat w górę - obcowanie z psem uczy wrażliwości i odpowiedzialności. A że się ma trochę bałaganu w domu - to jest cena za radość jaką pies wnosi. PS. Nie jestem działaczem towarzystwa miłośniów zwierząt, ani hodowcą( ci z reguły za bardzo za psami nie przepadaja-to biznes - ale pare psów w zyciu miałem i warto było. |
Cytat:
|
Ja osobiscie lubie owczarki niemieckie... czasem nie moge sie napatrzec jakie to sa
madre psy jak sie je odpowiednio wytresuje... sam mialem kiedys takiego - niestety ukradli mi go - i wiem ze to najlepsze psy... Pozniej qpilem Dobermana... bylem bardzo zadowlony ale tesh niestety zginal mi w lesie tzn spadl ze skarpy i udrzyl glowa w drzewo :( ale tak czy tak mial 9 latek... Od dlugich lat mam jamnika miniaturke i szczerze mowiac gdyby nie to ze robi tyle krzyku to raczej nie ma minusow... ale teraz po dobermanie kupilem SZNAUCERA... i powiem tylko tyle ze tak NIENORMALNEGO psa to jeszcze nie widzialem... on nie robi nic tak jak powinien... wszystko robi na odwrot... nawet nie potrafi normalnie jesc ale tak czy tak ma pare plusow... bo nie gubi siersci, i jest naprawde bystry... jedyny minus to to ze 3ba jezdzic z nim do fryzjera ;p |
Nie mam psa... jestem tak zajety ze nie mialby sie nim kto opiekowac... swoja droga uwazam ze trzymanie zwierzat w miescie w kamienicy albo w blokach to meczenie zwierzat
|
Cytat:
pozdr. |
Ale się temat wywiązał :>
|
To wlasnie byla moja psina. 'Pako' sie wabil z rasy Szpic Wilczasty. Mielismy go przez 12 lat jednak w marcu bierzacego roku musielismy sie z nim pozegnac z powodu jego wady serca.
Pako przelecial z nami Atlantyk i zamieszkal w slonecznej Kaliforni. Bardzo nam go teraz brak... ale wpsomnienia sa po nim bomba. |
Te wszystkie amerykańskie psiska.... Mamy swoje, bardzo piękne. Jak POLSKI OWCZAREK NIZINNY ! Zaguglujcie - jest wiele ich zdjęć w Sieci. Wspaniałe, kudłate, wszystkożerne i bardzo mądre.
Jabba |
mi osobiscie bardziej podoba sie z wygladu golden, lablador owszem, ale raczej czarny (wyglada wtedy nawet dosc grosnie || ale pozory myla)
co do cen - totalnie sie nie orientuje, niestety jesli myslisz o rodowodzie to tanio nie bedzie, ale to juz wiesz :) w tej kwestii nie pomoge :( koniecznie daj znac jak bedziesz mial i przyslij pare zdjatek :) |
aha juz rozumiem. A tobie ktory sie bardziej podoba?Mi raczej Labrador Retiever :) Mam inne fotki. Tutaj troche grubo wyszedl ten Labrador. Golden tez jest ciekawy tylko troche duzo tych wlosow ma.
A orientujesz sie nimal jak z ceną Labradora u nas chociaz w Poznaniu ? Chcialem sie na Sielanke przejechac niedlugo :) a moze orientujesz sie dlategog pytam |
tak wygladaja dorosle - btw tymi ksiazkami wlasnie sluze
nie powiedzialbyum ze golden wyglada na misia - jest szczuply w miare(ale nie chydy), wlasnie lablador jest szerszy (bardziej krepy) co to jest na zdjeciu to nie wiem - dla mnie moze byc zarowno goldenem jak i labladorem - goldena szczenieca siersc tez jest krotka |
Cytat:
fajnie zabrzmialo. Czyli Golden jest bardziej misiu. Taki puszysty, a ten co na fotce to Labrador zwykly? Tak jest napisane http://dogs.pl/galeria/31/beza/ |
yahol - ja akurat mam zle zdanie o tej rasie, ale wielu ma podobne o rotwailerach, ktore ja kocham :)
kasprzak - golden ma dluga siersc (bardzo dluga) i to on jest najczessciej bohaterem reklam na temat psiego zarcia i filmow jako pies domowy dla dzieci, kolor zloty - od jasnego do pomaranczu natomiast lablador jest bardziej krepyu, siersc kruciotka, czesto wykorzystywany jako pies szukajacy dragow na lotniskach, kolor od jasnego zlota przez pomarancz az do czerni! chraktery identyczne - czyli na max lagosne i non stop sie chca bawic z kazdy zawsze i wszedzie (nie licz na to ze Cie obroni - dla niego bujka to bedzie zabawa) |
Aktualnie mam suczke Dobermana (nie polecam do mieszkania ;p)
Ja polecam pinczera miniaturowego, w moim domu byly juz 4 i kazdy milo wspomina. Zalety -Maly -Krotka siersc -Wyglada troche jak maly Doberman -Czujny -Przywiazuje sie do wlasciciela Wady -Za maly wiec juz sanek w zime nie pociagnie, ani cie bronil nie bedzie ;) |
te Bassety - troche wygladaja jak przynudzone.Takie sobie są.
A Dobermany i Rotweilery tez mi sie podobaja ale u mnie to nie przejdzie - mama nie lubi psow takich jak to nazwac obronno-mordercow jak ona to nazywa. Typu Pitbul,Rottweiler, gdzie pysk kojarzy sie z takim co lamie kosci - wiem ze to tak nie jest ale tego za skarby nie przekonam. Bardziej lagodne zestawy plisss... ale jak ktos z forum ma psa, to niech wstawia fotki...nawet mordercow :) |
a może jednak basset, z tego co widze u kumpla to one lubią bardzo siedzieć w domu i wylegiwać się na kanapie, bardzo przyjacielskie i spokojne, ale mają skłonności do zapalenia spojówek
|
Dobermany - jedynie DOBERMANY!!!
Mam 4 letnia (prawie, bo konczy 26 pazdziernika) dobermanice. Zaden inny pies. Zreszta pokazywalem juz zdjecia swego czasu na forum. |
No taki co na zdjeciu to sie normalnie zakochalem :)
A sa gdzies roznice (duze mowisz idzie odroznic - jak? a male moze jakis opisik)a z charakteru?Jestem zainteresowany tym |
to dwie rasy:
Lablador Retrevier oraz Golder Retrevier szczeniaka ciezko odroznic (przynajmniej laikowi takiemu jak ja), u duzych to nie problem fakt ze cholerenie podobne, szczegolnie z charakteru :) |
gallus_anonim - Bassety - ciekawe psy ale tak jakos malo mi sie podobaja, bratu tak...szczegolnie uszka :)
Ciapek - ladny piesek... Nimal - o dzieki za propozycje - jezeli rozmowy w moim domu przejda na wyzszy szczbel to sie zglosze. A nie rozumiem tego dlaczego pisze Labrador Retiever do rasy psa na zdjeciu?Zawsze myslalem ze sa 2 odmiany Labrador i Golden Retiever a to jakis mix tych 2. Kurde jak mi sie one podobaja... |
btw: mam dwie ksiazeczki o goldenach i labladorach, moge pozyczyc na pare dni w celach przekonanaia, jezeli literatura moze pomoc ;)
|
cocker spaniel angielski
Hexa, jest z nami od 11 lat. Łagodne, mądre i żywe psy. |
piekny i lagodny
szwagirka ma goldena - charaktery identyko, tylko goldeny maja dluga siersc i linieja caly rok, co jest ich duza wada labladory zreszta tez, ale maja siersc krotka, i zawsze mozna kupic czarnego - mniej widac ;) ja od zawsze maze o rotwailerze - nie znam spokojniejszych i bardziej kochajacych dzieci psow, ktore jednoczesnie budza respekt u nieznajomych :) ale Zona za chiny mi nie pozwoli - tez by chciala Goldena, wiec droga kompromisu myslimy o Wilczurze :D Lablador bedzie odpowiednia decyzja, jezeli potrzebujesz maxymalnie przyjacielskiego i nieagresywnego psa |
A moze kup sobie Basseta :D, a psa to sam bym cheał miec ale neistety ojciec nie popiera mojej decyzji :zly: mi by wystarczył jakiś fajny kundelek :D
|
Pies-Jaki?Jak przekonać wyższe władze?Jakie macie psy?
Taki niecodzienny topic...:czytaj:
Razem z bratem postanowilismy zaczac sie interesowac nad kupnem psa. Jest to u nas odwieczny problem - zawsze chcielismy ale kochana mamusia nie lubi psow (troche sie boi, mowi ciagle ze podrapia meble, sikaja i wydalaja sie w mieszkaniu i wogole...chociaz ostatnio bardziej jej sie psy podobaja :D)Moze wiecie jak przekonac?Wiem ze to moze byc smieszne ale taki temat sobie zalozylem bo nie bylo chyba.Mowilem takie rzeczy oczywiste ze wiem ze kupa roboty jest przy zwierzaku ze odpowiedzialnosc ja i takie bajery. Ale co tam. Narazie nie wiemy a chcialem sie rozejrzec za ciekawymi rasamy bo w dziedzinie psow nie jestem az tak obeznany a moze znacie opinie, wiem ze kolega Remix spotkal sie z Labradorem ktory poprostu mi sie bardzo podoba : http://dogs.pl/galeria/31/beza/beza003.jpg i jestem ciekaw ile kosztuja. Wiem ze nie sa to tanie psy!Ale podobaja mi sie strasznie i jezeli bylaby zgoda to raczej na niego padlby wybor. Wogole co sadzicie o psach?Jakies ciekawostki?Co sadzicie o Labradorze Retrievierze |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:09. |