Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Telefony (Smartfony) (https://forum.cdrinfo.pl/f122/)
-   -   wojna komorkowcow trwa (https://forum.cdrinfo.pl/f122/wojna-komorkowcow-trwa-37699/)

bgn 30.07.2004 08:21

wojna komorkowcow trwa

patrzcie jak to idzie - od 1.Hujach obniża taryfy, a POP juz szykuje nowa, bardziej atrakcyjna
http://www.e-gsm.pl/s1.php3?id=wiecej&id2=3622

Mily_ 30.07.2004 08:25

hehehe i znowu będę sobie gadał za tanioche i smsował :>

"Pojechał ten dyrektor" faajjnniiee faajjnniiee

gallus 30.07.2004 08:47

Przecież to wsumie lepiej dla klijentów, bo maja coraz taniej, nidługo może dojdziemy do tegoże nie będzie trzeba płacić abonamentu, tylko same rozmowy i smsy :> ;) 8-)

bgn 30.07.2004 09:07

Cytat:

Napisany przez gallus_anonim
Przecież to wsumie lepiej dla klijentów, bo maja coraz taniej, nidługo może dojdziemy do tegoże nie będzie trzeba płacić abonamentu, tylko same rozmowy i smsy :> ;) 8-)

abonament jest forma oszustwa i zmowy operatorow i producentow telefonow.
W abonamencie daj ci telefon za 1 zeta, ale przez okres trwania abonamentu i tak go splacasz do wartosci rynkowej i w dodtku z gorka.Jesli minuta na karte moze kosztowac 80-90 groszy to w tym tez jest zawarty zysk operatora. ( a nasi operatorzy do biednych nie baleza).Przy abonamecie operator na spokoj -gadasz nie gadasz placisz - producent na staly zbyt telefonu i wszyscy sa szczesliwi To co sie dzieje na rynku telefonoew na karyte - to normalny , zdrowy mechanizm konkurencyjny i w koncu sie zaczal, nalezy sadzic ze zacznie sie rowniez na rynku telefonow nowych kupowanych bez posrednictwa operatorow. Przeslanka do takiego wniosku jest mozliwosc kupienia w Media Mark dwoch rodzajow Simensow , jesli zacznie dzialac wolny rynek samych telefonow to i ich ceny spadna-bo obecnie sa kosmiczne w stosuku to kosztu produkcji.

-Sid-The-Rat=> 30.07.2004 09:35

jest tylko jedno ale - telefony nie sa tanie, z powodow oplat patentowych oraz samej isttoy zaawansowanej zabawki elektronicznej nowoczesny telefon powinien kosztowac kolo $100-$150 - NAJTANSZY! to nie jest cos co w naszym kraju uda sie szybko wprowadzic - zwlaszcza ze ludzie przyzwyczaili sie do zmian telefonu przy pierwszym powiewie wiatru i teraz beda marudzic ze nie moga

[kupowanie telefonow za pelna cene jest standardem min w finlandii - i takie tam sa wlasnie ceny [czy to dlatego ze nokia nie zdecydowala sie na wejscie na rynek tanich telefonow, czy to ze finowie generalnie na brak gotowki nie narzekaja - nie wnikalem, ale dla nich idea telefonu za 40Ec jest bajka]]

a co do pre paidow - to dzieki ostatnim akcjom wciskania ludziom zestawow startowych od 4 miesiecy nie kupilem zadnej karty a wygadalem 300 zeta - koszt to tylko okresowa zmiana numeru, co jakos wielkim problemem nie jest

teraz rozwazam na powrot na jakis czas do taktaka, az do czasu nowej, lepszej ofery sieci konkurencyjnej - niech dbaja o klienta

Loczek 30.07.2004 10:36

Ale ... cacy :) mam popa i teraz juz jest tanio :) alee teraz jakby weszlo to co niby na byc to ... brak slow, miejmy nadzieje ze wejdzie na rynek 5 operator, wtedy on bedzie musial byc jeszcze tanszy zeby przyciagnac ludzi, a pozostali nie chca tracic klientow obniza jeszcze oplaty :) Ale to nie bedzie trwalo w nieskonczonosc w koncu sie dogadaja do oplaty minimalnej i ceny zatrzymaja sie na dluzszy czas.

bgn 30.07.2004 10:39

[QUOTE=-Sid-The-Rat=>]jest tylko jedno ale - telefony nie sa tanie, z powodow oplat patentowych oraz samej isttoy zaawansowanej zabawki elektronicznej nowoczesny telefon powinien kosztowac kolo $100-$150 - NAJTANSZY! to nie jest cos co w naszym kraju uda sie szybko wprowadzic
da się - w koncu sa systemy ratalne, kredytowe, itp.Ale nie o to mi chodzilo - tylko o istote abonamentu w ktorym telefon i tak jest splaca.
A brak wolnego rynku nowych telefonow powoduje, ze operator sprzedajac nowy telefon w systemie na karte wali cena z sufitu, bo woli miec jeleni abonamentowych.
A co do "mody" na zmiane telefonu z tytuły zmiany koloru przycisku - to calkowicie sie zgadzam - to takie same zjawisko jak owczy pęd był do zamiany nagrywarek bo coraz szybciej sie krecily. Ja mam telefon bardzo zaawansowany wiekowo, jadynym minusem jest jedo waga - ale moge dresa walnac w glowe i jeszcze po policje zadzwonic potem.
A z marzen - jawi mi sie telefon ze zmieniaczem simkart - przekreca,-dzwonie z hujacha, dalej przekrecam dzwonie z popa :mruga:

Loczek 30.07.2004 10:43

@bgn A z marzen - jawi mi sie telefon ze zmieniaczem simkart - przekreca,-dzwonie z hujacha, dalej przekrecam dzwonie z popa :) hhahahhaa

luminat 30.07.2004 10:45

To co piszą w www.e-gsm.pl, ze od 15 sierpnia wprowadzą rozmowy za 72 gr/min i sms za 12 gr w Idei POP to tylko rozważania teoretyczne i zwykłe plotki. Wątpie aby idea na coś takiego zdecydowała, to są tylko działania marketingowe aby przyciągnąć więcej klientów. Może będzie jakaś odpowiedź Idei na obniżkę w Heyah i i wprowadzenie nowej taryfy w Era Tak-Tak - Happy.
Najbardziej co mnie dziwi w całej tej wojnie prepaidowej brak odpowiedzi Plus'a w ofercie Smplus-team. Polkomtel postanowił wprowadzić od sierpnia nową markę Sami swoi skierowaną dla ludzi straszych i na obszary niezurbanizowane.

Nol 30.07.2004 10:51

Cytat:

Napisany przez bgn
Ja mam telefon bardzo zaawansowany wiekowo, jadynym minusem jest jedo waga - ale moge dresa walnac w glowe i jeszcze po policje zadzwonic potem.

Ja mam podobnie - choć ciąży mi niesamowicie, to solidności nie mogę mu odmówić.

Przyznam się, że pomysł samoobrony za pomocą telefonu jak dotąd do mojej głowy nie zawitał, ale na pewno teraz wezmę go pod uwagę :D

Loczek 30.07.2004 10:55

luminat w tym co mowisz jest troche prawdy. Ekonomia musi tutaj zadzialac a razem z ekonomia reklama. Byc moze oni puscili tylko taka bujde zeby przytrzymac przy sobie ludzi i zmusic innych do przejscia do nich. A jesli chodzi o ceny ??? dziwna spraw ja bym skakal dogory z radosci jakby zrobili cos takiego. Ale jesli beda tak zjezdzac z cenami w dol to sami sie wykoncza. Na bank umowia sie co do ceny minimalnej bo jesli nie to wtedy bedzie sajgon :) i dobrze :)

bgn 30.07.2004 11:33

[QUOTE=luminat]To co piszą w www.e-gsm.pl, ze od 15 sierpnia wprowadzą rozmowy za 72 gr/min i sms za 12 gr w Idei POP to tylko rozważania teoretyczne i zwykłe plotki. Wątpie aby idea na coś takiego zdecydowała, to są tylko działania marketingowe aby przyciągnąć więcej klientów. Może będzie jakaś odpowiedź Idei na obniżkę w Heyah i i wprowadzenie nowej taryfy w Era Tak-Tak - Happy.
************************************************** *
Miejmy nadzieję, ze to nie sa plotki- a Idea juz raz zaspała z nowym POpem, nie docenila Hujacha i enigmatycznie obiecywala wyjscie z taryfy 1,7zl/min.
W tym co pisze nie cena jest istotna, ale mozliwosc dwonienie dopóki sie pieniadze nie skończą - i to może być tym czynnikiem decydującym.
Ludzie co kupili hujachy ( tak jak ja np.) w dalszym ciagu maja simmkarty popa
i ciągu minuty moga operatora zmienic - i ta swiadomośc jest chyba najwieksza bolaczka operatorow.
Oczywiscie ceny stana na jakims poziomie rozsadnego zysku operatorow, ale to tylko konkurencja moze wymoc

nimal 30.07.2004 12:07

zaczelo sie to czego boi sie kazdy rynek - wojna cenowa
na wojnie cenowej przegrywaja wszyscy z wyjatkiem klientow (co mnie bardzo cieszy :D )
chwilowo najbardziej tylka daje plus ale oni zawsze zarabiali na korporacjach a nie na maluczkich - ich wybor
co do telefono na karte - w koncu rynek zaczyna wygladac normalnie (nie do konca,bo jeszcze to o czym mowil bgn - ceny aparatow; np ceny nokii to kosmos - zadnego odniesienia do wartosci realnej) i to wlasnie moze byc przyszlosc
przecierz prepaid tonajbezpieczniejsza dla wszystkich stron forma udostepniania uslugi: klient placi z gory i ponosi cene telefonu,wiec operator nie ryzykuje aparatem, nie musi wprowadzac weryfikacji wiarygodnosci klienta, ma nizsze koszty obslugi klienta i jeszcze ma jego pieniadze zanim wyswiadczy usluge (kupujesz karte zanim zaczynasz dzwonic); natomiest klient ma mozliwosc w kazdej chwili rezygnacji z uslug (ponosi tylko ewentualnie wzglednie niski koszt ewentualnie niewykozystanej karty) jesli poczuje ze jest zle traktowany (jak ja zrobilem - plus :| ) lub zobaczy korzystniesza oferte (era "happy" :) )
krotko mowiac - jeszcze tylkonormalizacja cen telefonow (co juz sie zaczelo - tydzien temu kupilem za 349pln telefon z kolorowym wyswietlaczem, dyktafonem, irda i reszta standardowych rzeczy w zestwie taktak nowke w salonie - mitsubishi m320) i tanszy roaming (wiecie jak wyglada roaming w simplusie :| z tego korzystac sie nie da) i koniec :banan3: klientow umowa abonamentowa

epol 30.07.2004 14:45

Ja wiem tylko tyle że ma wejść na ynek nowy operator Pre-Paid.

.::piotrek::. 30.07.2004 14:58

Cytat:

Napisany przez epol
Ja wiem tylko tyle że ma wejść na ynek nowy operator Pre-Paid.

Tez mi to sie obilo o uszy, tylko nie wiem dokladnie jaki ???

RoKFoR 30.07.2004 15:04

tu macje najnowszy cennik pre-paidow: http://www.bez-nazwy.neostrada.pl/cowybrac.htm
ma wejsc ogolnie nowy operator nie tylko do pre-paid

Macio.Men 30.07.2004 15:14

@bgn:

O takie coś ci chodziło? http://allegro.pl/show_item.php?item=28452564

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem.

javor 30.07.2004 16:13

No niech się tłuką dalej :D popieram :)
ale to z wydłużeniem czasu na rozmowy wychodzące mi się podoba...i to bardzo :)

epol 30.07.2004 18:47

O własnie chodziło mi o "Sami Swoji". A nowy POP wejdzie (jesli wogole wejdzie) dopiero gdy IDEA uruchomi GPRS w MIXie i POPie.

kraluk 30.07.2004 19:54

Cytat:

Napisany przez javor
No niech się tłuką dalej :D popieram :)
ale to z wydłużeniem czasu na rozmowy wychodzące mi się podoba...i to bardzo :)

Mnie się jeszcze podoba, jak ceny za rozmowy i sms'y spadają :D

Piotr4s 30.07.2004 22:37

Jednak wychodzi na to że POP jest najlepszy i do tego najtańszy ;) Dobrze jednak zrobiłem że nie zmieniłem na Heyah.

nimal 30.07.2004 22:44

pppnet - pop ma tylko jedna wade: jezeli nie wykorzystasz calosci sianka (norma w moim przypadku bo nie lubie "jechac na rezerwie" ) i zapomnisz naladowac przed koncem waznosci rozmow wychodzacych (kolejna norma) to tracisz to co jest na koncie :|
a pozatym w tej chwili najtanszy jednak jest tak tak - przynajmniej o czasu oficjalnego potwierdzenia ze nowy nowy pop rusza
heyah bedzie zas najtansza dla osob dzwoniacych sporo do heyah (np przyjaciolki, pary... choc w tym ostatnim przypadku jescze lepiej wychodzi simplus wybrane numery po 40gr, a jak ktos sie jeszcze uchowal na taryfie multi to po 23gr w nocy)
*wszystko ceny brutto ;)

Loczek 30.07.2004 22:58

Wiecie a ja wolemiec taryfe non stop po 80 gr. brutto bo teraz sie bawic dzwonic w nocy dzwonic w dzien. Bardzo podoba mi sie naliczanie sekundowe. To jest glowny plus tego wszystkiego.

Piotr4s 30.07.2004 23:16

Cytat:

Napisany przez nimal
pppnet - pop ma tylko jedna wade: jezeli nie wykorzystasz calosci sianka (norma w moim przypadku bo nie lubie "jechac na rezerwie" ) i zapomnisz naladowac przed koncem waznosci rozmow wychodzacych (kolejna norma) to tracisz to co jest na koncie :|
a pozatym w tej chwili najtanszy jednak jest tak tak - przynajmniej o czasu oficjalnego potwierdzenia ze nowy nowy pop rusza
heyah bedzie zas najtansza dla osob dzwoniacych sporo do heyah (np przyjaciolki, pary... choc w tym ostatnim przypadku jescze lepiej wychodzi simplus wybrane numery po 40gr, a jak ktos sie jeszcze uchowal na taryfie multi to po 23gr w nocy)
*wszystko ceny brutto ;)

Mimo wszystko wole POP'a :) A jeśli o ważność rozmów wychodzących to nie mam z tym problemu bo zawsze wykorzystam całą sumę przed czasem ;)

javor 31.07.2004 00:35

Cytat:

Napisany przez kraluk
Mnie się jeszcze podoba, jak ceny za rozmowy i sms'y spadają :D

No baaa... przyjemne z pożytecznym :D

Mily_ 31.07.2004 07:21

Idea POP 4ever (choć były czasy gdy chciałem na Heyaha zmienić)

bgn 31.07.2004 08:54

[QUOTE=nimal]pppnet - pop ma tylko jedna wade: jezeli nie wykorzystasz calosci sianka (norma w moim przypadku bo nie lubie "jechac na rezerwie" ) i zapomnisz naladowac przed koncem waznosci rozmow wychodzacych (kolejna norma) to tracisz to co jest na koncie :|
to chyba u wszystkich operatorow tak jest - a napewno w hujahu

Loczek 31.07.2004 09:32

Mam taka prosbe. Jesli ktos wychwyci w sieci infoo nowych taryfach do popa nie da znac.

nimal 31.07.2004 12:00

bgn - na pewno tak nie jest w simplusie
w erze i w heyah pytalem sie zarowno w punktach sprzedarzy jak i w BOU (czyli przez telefon) i apewniali ze sianko sie zsumuje po naladowaniu, nawet po koncu waznosci rozmow wychodzacych
u wszystkich faktycznie jest po koncu waznosci wszystkich rozmow (czyli standardowo miesiac dluzej niz wychodzace)
teraz mi dales do myslenia? jestes na 100% pewien?

epol 31.07.2004 13:23

A czy na pewno ta kasa w POPie przepada? Znajomi mi nic o tym nie mówili.

MacGyver 31.07.2004 13:29

Coś mi się wydaję, że za 3 miesiące (wtedy kończy mi sie umowa) przechodzę spowrotem na Tak-Tak :ysz:

nimal 31.07.2004 13:45

epol - na pewno, nawet jak w salonie sie spytaszto potwierdza... coz w koncu to telepsy :| ale fakt faktem oferte maja nienajgorsza (od jakieos czasu)

luminat 31.07.2004 14:46

Cytat:

Napisany przez bgn
Cytat:

Napisany przez nimal

to chyba u wszystkich operatorow tak jest - a napewno w hujahu

Na pewno Heyah tak nie jest, bo ja zasilałem konto po utracie ważności na połączenie wychodzące i kwota która była koncie została dodana do kwoty która zasilałem. A co najdziwniejsze to po terminie ważności konta na poł. wych. mogłem sprawdzić zapomocą kodu *108# ile mam kasy i do kiedy mam ważność na poł. przych.

bgn 31.07.2004 17:02

Cytat:

Napisany przez luminat
Na pewno Heyah tak nie jest, bo ja zasilałem konto po utracie ważności na połączenie wychodzące i kwota która była koncie została dodana do kwoty która zasilałem. A co najdziwniejsze to po terminie ważności konta na poł. wych. mogłem sprawdzić zapomocą kodu *108# ile mam kasy i do kiedy mam ważność na poł. przych.

to mnie ucieszyłeś - bo fakt, że do końca nie mogłem pojąć ich regulaminu - a aktualnie w hujahu jestem

Zetoxa 02.08.2004 09:13

... no proszę, pojechałem na 2 tygodnie do głuszy, wracam do "cywilizacji", a tu mi taryfy w dół poleciały w hujaczku :jupi: , dzięki bgn za namówienie do czerwonej łapy.

bgn 02.08.2004 15:11

Cytat:

Napisany przez Zetoxa
... no proszę, pojechałem na 2 tygodnie do głuszy, wracam do "cywilizacji", a tu mi taryfy w dół poleciały w hujaczku :jupi: , dzięki bgn za namówienie do czerwonej łapy.

teraz sam nie wiem czy dobrze zrobilem.Twoj poprzedni operator tez obnizyl,
ja poki co w jestem w Hujachy, ale jak pop prowadzi to co zamierze, tj. mozliwosc polaczen wychodzacych w czasie wazności numeru - to nie wykluczone, ze znowu simkarte przeloze. Zreszta to nie tylko ode mnie zalezy - narazie wiekszosc rozmow mam do hejacha - a tu te 60gr/min jest bezkonkurencyjne.
PS i straciles mosliwosc rozebrania pielegniarki ^_^

Loczek 02.08.2004 15:25

bgn a wiadomo cos z tym popem ?? czy tego 15 sierpnia bedzie cosnowego ??

epol 02.08.2004 17:45

@nimal - To kiedys jak miałem POPa (jakieś 2,5 roku temu :)) to ta kasa nie przepadała.

A ten POP będzie gdy uruchomią GPRS (Pisałem to tutaj już?)

nimal 02.08.2004 18:00

coz, teraz mowia (nie sprawdzalem bo popa nie mam, a jakbym mial to i tak bym pewnie staral sie nie sprawdac ;) ) ze przepada
co do gprs - chyba mowiles :) fajna sprawa, tylko nie kazdy wykorzystuje, m.in. z powodu kosztow

epol 02.08.2004 18:32

Chyba zadzwonie do BOKu (co mi tam, mam go bezplatnego) i się dowiem o tej kasie na POPie.

A GPRSa kożystałem siedząc godzinami na GG i płacąc grosze. Wtedy nie miałem stałego :)

ZiP 02.08.2004 18:56

Cytat:

Napisany przez epol
A czy na pewno ta kasa w POPie przepada? Znajomi mi nic o tym nie mówili.

W popie uzbierałem kiedyś 290 zł... a nawet mnie cwaniaczki nie poinformowali, że kończy się termin i trzeba doładować... no i niestety przepadło. Wyj****** popa i w ogóle na jakiś czas dałem sobie spokój z komórką z powodu braku normalnych ofert operatorów. Aż w końcu pojawił się Heyah - bardzo dobra oferta, w porównaniu do Ery Happy ustępuje jej tylko brakiem gprs i mms.

Mily_ 03.08.2004 10:29

Cytat:

Napisany przez ZiP
W popie uzbierałem kiedyś 290 zł... a nawet mnie cwaniaczki nie poinformowali, że kończy się termin i trzeba doładować... no i niestety przepadło. Wyj****** popa i w ogóle na jakiś czas dałem sobie spokój z komórką z powodu braku normalnych ofert operatorów. Aż w końcu pojawił się Heyah - bardzo dobra oferta, w porównaniu do Ery Happy ustępuje jej tylko brakiem gprs i mms.

Najlepszy na to sposób. Zapisać sobie w telefonie jako przpomnienie o kończącej się ważności kąta. Np. ważność masz do 14 lutego to przytpomnienie zapisujesz np 10 lutego i masz 4 dni czasu na doładowanie.

epol 03.08.2004 11:46

Albo możesz sprobowac złożyć reklamacje. Jeśli jesteś zarejestrowany w ich bazie to raczej Ci to się uda.

epol 04.08.2004 13:11

Już widać kolejne efekty:

http://heyah.pl/_files/informator/cennik.jpg

Loczek 04.08.2004 15:47

A wiadomo cos z tym popem. Bedzie ta obnizka 15 sierpnia ?

luminat 04.08.2004 16:32

Cytat:

Napisany przez Loczek
A wiadomo cos z tym popem. Bedzie ta obnizka 15 sierpnia ?

Jaka obniżka? Operatorzy komórkowi to nie instytucje charytatywne, żeby ciągle obniżali ceny. Już raz to mówiłem to jest zwykła plotka!!! Pół roku temu cena sms'a w POP'ie do wszystkich sieci wynosiła 40 gr, a teraz nagle ma wynosić 12 gr!

epol 04.08.2004 18:07

Czy taka plotka to nie wiem. IDEA już od dłuższego czasu się szykowała na wprowadzenie GPRS a razem z nim może obniżyć ceny ;)

A na tego Heyaha bym się nie rzucał, bo ma "obskurne" karty SIM

nimal 04.08.2004 18:14

y ten tego - nie rozumie co rozumiesz przez obskurne?
myslalem o heyah, ale nie podoba mi sie brak bonusow przy zakupie kart (np taktak przy zakupie 150 doje 185 w necie/bankomacie lub 180 przy zakupie karty, simplus tez daje 20% gratis, a heyah nie)
pop dla mnie jest niewybaczalny za te numery z przepadaniem pieniedzy jak sie spoznisz z nabiciem...

epol 04.08.2004 18:29

Już wyjaśniam "osbkurne". Chodziło mi o to, że jest tylko miejsce na 10 SMS i z tego co pamiętam na 80 wpisów w książce telefonicznej.
Bonusy jak bonusy. Trzeba patzreć czy są jeszcze inne możlwiości typu wap, gprs, mms itp.

nimal 04.08.2004 18:37

aha - no faktycznie malo
z tych dodatkowych mozliwosci nie kazdy korzysta - np ja znam dokladnie 2 osoby korzystajace z gprs, absolutnie nikogo korzystajacego z wapu i mms'ow
mam oczywiscie na mysli mniej lub bardziej regularne korzystanie z tych opcji, a nie wlaczenie czegos raz czy dwa przez caly okres zycia telefonu dla proby a nie z potrzeby
kazdy wybiera to z czego korzysta - Tobie to potrzebne, mnie totalnie nie interesuje :) to tak jak ja sobie nie wyobrazam telefonu bez dyktafonu, a jak sie okazuje, malo kto z mich znajomych wie jak to sie wlacza w ich telefonach - nie potrzebuja :) ja np nie uzywam wysylania smsow z telefonu, wiec malo mnie interesuje czy aparat ma odliczanie znakow, pamiec na nie, T9 po polsku itp, a sporo ludzi prawie nie dzwoni a tylko pisze simki hurtowo :)

Mily_ 04.08.2004 18:40

IDEA POP żądzi... i niech zrąbią tą obniżkę

Koolo 04.08.2004 20:34

Cytat:

Napisany przez Mily666
IDEA POP żądzi... i niech zrąbią tą obniżkę

Gdzie żądzi ? U Ciebie w domu ? :banan2:
Lepiej żeby zaczął rządzić słownik ortograficzny.
no to heyah :mruga:

Mily_ 04.08.2004 20:39

Cytat:

Napisany przez Koolo
Gdzie żądzi ? U Ciebie w domu ? :banan2:
Lepiej żeby zaczął rządzić słownik ortograficzny.
no to heyah :mruga:

Każdy ma swój gust... ja siedze w POPIE wiec uważam że jest najlepszy a ty masz Heyah i uważasz że on jest najlepszy...

bgn 05.08.2004 09:24

Cytat:

Napisany przez luminat
Jaka obniżka? Operatorzy komórkowi to nie instytucje charytatywne, żeby ciągle obniżali ceny. Już raz to mówiłem to jest zwykła plotka!!! Pół roku temu cena sms'a w POP'ie do wszystkich sieci wynosiła 40 gr, a teraz nagle ma wynosić 12 gr!

masz wujka w centertelu? Informacja o tym, ze POP uatrakcyjni oferte pojawila sie w jednym ze specjalistycznych portali. Byc moze jest to spekulacja, a byc moze nie - ale sugerowany kierunek zmian wydaje sie logiczny. Te obnizenie o pare groszy rozmow za minute - to przecietnego uzytkownika ani ziemi, ani grzeje - po po policzeniu na sekunde i koniecznych zaokraglenia daje to niewielka roznice. Ale wydluzenie czasu rozmow do okresu waznosci numeru , z reguły 12 miesiecy ( jesli sa na nim pieniadze - to moze byc strzal w dyche). Jedno jest pewne - wyjdzie to nam ,uzytkownikow na zdrowie -widac tu brak zmowy operatorow i konkurencje ( Heyach poza 888, 880 na juz nowy prefix 889). A charytatywnosc operatorow nie musimy sie martwic - naklady na licencje sie spalcily - a zyski sa spore i jest z czego odpuszczac - mamy w koncu jedne z najdroższych taryf w Europie.
I sa jeszcze zelazne ruguły ekonomii - zysk=cena x obrot. Jesli cena jest czynnikiem limitujacym - nalezy ja obnizyc a zwiekszony obrot wygeneruje zysk.Ta prawda znana kazdemu studentowi kierunkow ekonomicznyh po II roku nie zawsze dociera do tych pacanow na gorze, chociaz kazdy pirat na giełdzie to wie tez.Przyklad - dopiero KOłodko obnizyl cena wódy - zysk Polmosów zwiekszył sie

Koolo 05.08.2004 10:07

Cytat:

Napisany przez Mily666
Każdy ma swój gust... ja siedze w POPIE wiec uważam że jest najlepszy a ty masz Heyah i uważasz że on jest najlepszy...

Teraz to mogę się z Tobą zgodzić. Miałem 5 lat telefon na abonament w plusie i wydawało mi się że warunki są dobre ale po wejściu heyah zrezygnowałem z plusa bez żadnych sentymentów.
Mam niestety problem nie mogę usunąć simlocka z Siemensa A50
( z Nokii 3410 poszło kodem).

luminat 05.08.2004 11:09

@bgn
Po pierwsze: właścicielem Idei nie jest Centertel tylko Polska Telefonia Komórkowa. PTK ma dwie marki Ideę i Centertela (analogowa telefonia komórkowa).
Po drugie: podaj mi linka do tego specjalistycznego serwisu na którym pisało, że od 15 sierpnia idea obniża ceny w POP'ie. Informacje zawarte w serwisach typu www.e-gsm.pl można wsadzić pomiędzy bajki.
Po trzecie: po ostatnich obniżkach w prepaidach wcale nie mamy już najdroższych taryf. Można nawet powiedzieć, że obecnie mamy jedne z najtańszyf taryf w prepaidach w Europie i to z naliczaniem 1/1 bez dodatkowych opłat. W niektórych krajach połączenie liczy się od momentów inicjacji, a nie od momentu odebrania poł.
Po czwarte: ceny za min. poł. w sieciach komórkowych są liczone według stawek F2M, które na dzień 30 lipca wynosiła 72 gr, mieli podobno obniżyć do 68 gr czy nawet do 63 gr (od 1 sierpnia), ale oficjalnie nigdzie o tym nie pisano. (ceny brutto)

epol 05.08.2004 11:29

@luminat - ja popieram bgn On ma racje.
Jakoś ostatnie "bajki" o zniżkach i nowych operatorach się sprawdzają. A o wp[rowadzeniu GPRSu w POPie także chuczy w róznych serwisach.

@Koolo - Z A50 zdejmniesz sim-locka kablem. Kodem jest to bardzo dorgie (50-100zl)

raptor123 05.08.2004 11:49

Cytat:

Napisany przez luminat
@bgn
Po pierwsze: właścicielem Idei nie jest Centertel tylko Polska Telefonia Komórkowa. PTK ma dwie marki Ideę i Centertela (analogowa telefonia komórkowa)...

Właścicielem Ideii i Centertela jest:
Polska Telefonia Komórkowa Centertel Sp. z o.o.

bgn 05.08.2004 12:06

[QUOTE=luminat]@bgn
:taktak: Przekonuje mnie to co piszesz - ale obys nie mial racji.
Fakt , ze Polska jest w Europie w pewnym sensie pionierem w taryfach na karte 1/1 - ale nidzie wczesniej tak zdzierskich cen nie bylo i to jest tez fakt.
Dlatego tez w Europie ( nie liczac obszarow nod Bugu na wschod) nie ma tak malo tefefonow na statystycznego mieszkanca. operatorzy musza sie teraz jakos ustawic, tym bardziej ze wisi mozliwosc wprowadzenia 4 duzego operatora, zeby zachecic tych co sa do pozostania z nimi, a nowych sklonic to przylaczenia sie. Jest w miare duzy rynek wtorny komorek, zaczyna sie swobodna sprzedaz aparatow bez sinmlokow -( mediaM, mpunkt).
Daltego tez napisalem, ze obnizenie ceny w POpie do poziomu np.Happy niewiele da - ale wydluzenie czasu korzystanie z przeplaconych pieniedzy do czasu waznosci numeru w Popie moze byc strzłem w dziesiatke.
Mam aktualnie tefefon w hujaczku i wazna simkarte w popie.
Taryfy mam jednakowe z tym ze polaczenia wewnatrz hujaczka nizsze.
Hujaczek daje mi tez mozliwosc wybierania uslug przez internet ( poczta , ukrywanie numery, i inne *******y), a w popie musze zadzwonic do BOK i panienka odpowie mi , ze w ciagu 72 godzin poczte mi wylaczy Co mnie moze zachecisz do wlozenia karty pop - nic. Ale jesli POP przestanie mi kasowac niwykorzytane pieniadze po okresie doladowania ale czasu waznosci numeru , a jest to przy zdrapce 50 zl 12 miesiecy ( w hujaczku jest tylko miesiac)- to moze mnie to sklonic do wyjecia karty z lapka i wlozenia starej - lub innych do kupienia tzw.fajnego startPopa za 20 zlotych.
I o tym wiedza w Idei, w Erze (szybka reakcja hujaczka na nowego POpa) i Happy, tylko plus zaspał.
Wszystko to obraca wokol symulacji cena x obrot.
Oczywiscie - mrzonka jest sytuacja rozmow za darmo, co reklamuja Sami swoi
( na okres wakacji).
No tosmy se popisali - sorry za tego wujka -ale spoznilem sie dzisiaj i jak pisalem to kawa dopiero mi sie robila

luminat 05.08.2004 12:06

Cytat:

Napisany przez raptor123
Właścicielem Ideii i Centertela jest:
Polska Telefonia Komórkowa Centertel Sp. z o.o.

Zwracam honor forumowiczowi @bgn :zawstydz: :zawstydz: :zawstydz:

epol 05.08.2004 12:53

TP S.A. Traci klientów

Wczoraj w Biznes Informacja na Polsacie podali, że tepsa traci klientów. A co czwarte polączenie międzynarodowe i na komórki jest wykonywane już przez innego operatora.

bgn 05.08.2004 12:57

P.S. do tego co napisalem wyzej - patrzcie gdzie idą nasze pieniadze na przykladzie Idei,ale u kazdego operatorama mozna to znaleść. A przeciez juz przedszkolaki wiedzą co to jest "komóra". Maja wiec z czego operatorzy "odpuszczac"
http://www.idea.pl/portal/map/map/press_info

piotrek123 05.08.2004 16:40

Przeczytałem dzisiaj w gazecie coś takiego:
"Zobowiązanie operatora do zablokowania w ciągu 24 godzin kradzionego telefonu komórkowego oraz możliwość PRZENOSZENIA NUMERÓW w ramach sieci komórkowych - to niektóre z ważnych dla abonenta przepisów nowego prawa telekomunikacyjnego, opublikowanego we wtorek w Dzienniku Ustaw."

Czy to oznacza że będe mógł przenieść swój numer z hujaha na popa, jak mi się zachce???

epol 05.08.2004 16:53

Z tego wynika, że tak. Już była dyskusja o tym na forum. A kiedy te prawo ma niby wejść? Raczej to za damo nie będzie :(

raptor123 05.08.2004 17:22

ustawa wchodzi w życie za 30 dni więcej:
http://gospodarka.gazeta.pl/gospodar...7,2214436.html

epol 05.08.2004 18:35

Za 30dni? Musze sobie to zanotować. Zrobi sie na pewno ciekawie :D A moze by tak już pomęczyć operatora?

nimal 05.08.2004 19:32

przypuszczam ze dowala ceny jak za zlote numery albo jeszcze lepsze :\
dla 90% ludzi zmiana numeru to maly problem - kwestia poinformowania kilkudziesieciu znajomych
ale dla przedstawicieli niektorych wolnych zawodow, jak lekarze, stomatolodzy, agencje reklamowe i inni, z ktorych uslug korzysta sie np raz na rok, dla nich numer warty jest moze nawet kilkadziesiat tysiecy (ulotki, wizytowki to pikus - chodzi o cene klienta(ow) ktorzy slyszac "nie ma takiego numeru" znajda innego wykonawce uslugi)
i operatorzy o tym wiedza

Patrixs 17.08.2004 19:20

Hejka, czy ktoś już zauważył że w POPie działa GPRS ??

Pozdrawiam

epol 17.08.2004 19:40

Wiem o tym. Działa od 16 bodajże :D

Patrixs 17.08.2004 19:43

Cytat:

Napisany przez epol
Wiem o tym. Działa od 16 bodajże :D

@epciu, a wiesz może ile się płaci i co ile KB jest naliczanie ?? Na stronie idei ani widu ani słychu :)

Patrixs 17.08.2004 19:57

Cytat:

Nareszcie GPRS w POPie i IdeaMIX

Usługa została aktywowana wszystkim użytkownikom wymienionych ofert bez żadnych dodatkowych opłat. Również każdy nowoaktywowany użytkownik będzie miał usługę GPRS aktywowaną automatycznie. Aby skorzystać z usługi wystarczy jedynie odpowiednio skonfigurowany telefon (informacje na www.idea.pl). Wszystkie aparaty obsługujące transmisję GPRS sprzedawane w ofertach sieci Idea są odpowiednio skonfigurowane do korzystania z usługi GPRS w sieci Idea.

Opłaty za korzystanie z usługi:

W poniższych ofertach opłaty naliczane są za każdy rozpoczęty pakiet danych. Opłata za dane wysłane i odebrane jest naliczana łącznie w przeciwieństwie do ofert postpaid (Idea Meritum, Idea dla firm, Idea Optima i Nowa Idea Optima), gdzie opłata naliczana jest oddzielnie za dane wysłane i oddzielnie za dane odebrane.

1. Idea POP (VAT = 0%)

WAP - 20 kB - 0,54 zł,
Internet - 100 kB - 0,54 zł.

2. Idea MIX (VAT = 0%)

WAP - 20 kB - 0,54 zł,
Internet - 100 kB - 0,54 zł.

3. Abonament Limitowany (VAT = 22%)

WAP - 20 kB - 0,66 zł,
Internet - 100 kB - 0,66 zł.

Usługa nie jest dostępna w ofercie Dla Każdego
:spoko:

epol 18.08.2004 16:06

O widze, że znalazłeś :D

Zetoxa 30.10.2004 23:46

... od 1 listopada mocno atakują Sami Swoi , 27 gr/min wewnątrz sieci, wygląda niesamowicie, ciekawe co na to Heyah i POP.
www.samiswoi.pl

epol 30.10.2004 23:50

Zapowiada sie fajnie, ale co z abonentami???

MaciejT 31.10.2004 00:20

juz jest inwazja zoltych kropek :D

www.gsmonline.pl

mr_spock 31.10.2004 12:57

Cytat:

Napisany przez Zetoxa
... od 1 listopada mocno atakują Sami Swoi , 27 gr/min wewnątrz sieci, wygląda niesamowicie, ciekawe co na to Heyah i POP.
www.samiswoi.pl

Ale ta siec jest jednak troche czerstwa... malo kto ma, sa klopoty z dorwaniem zdrapek, sa problemy z uzuskaniem czegokolwiek... jak zadzwonilem do BOA to gosc mnie zalal smiechem i powiedzial, ze sie dodzwonilem do plus'a a nie jakiegos Sami swoi

Tylko pocztowcy na tym skorzystali, bo mogli kupic zastaw startowy za 160zl + 20zl uzupelnienie konta
Teraz juz nawet i cene zastawow podniesli

mallow 31.10.2004 15:07

Jestem ciekaw czy te kropki to popa tez sie beda tyczyc, bo cos czuje ze sami swoi zamieszaja niezle w pre-paidach tak jak heyah swojego czasu ;)(

mr_spock 31.10.2004 15:36

moja refleksja apropos Samych swoich... Firma raczej pograzy sie bardziej w haosie, niz zamiesza na rynku
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=40750

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:17.