![]() |
LITEON SOHW-832S vs NEC ND-2510A
Witam,
:help: Od momentu pojawienia się palnika NECa nikt nie pytał o to, więc padło na mnie - mam dość pieniędzy na każdą z tych nagrywarek. Pytanie tylko co brać ??? ? Interesuje mnie niezawodność i mała ilość błędów przy paleniu. :help: Dzięki za odpowiedzi. |
eh powiem tak kazdy palnik lubi odpowiednie plytki
uwierz ze liteon na tanich plytkach tez potrafi palic dobrze i nawet - nec ma slaby odczyt cd/dvdr no i wypalanie .iso co do niezawodnosci to z tym jest roznie =) 10000 osobom sie nie zepsuje, a tobie moze tak :D ale co do nowych liteonkow to za duzo nie wraca na serwis :) |
co kto lubi ja mam 832 i nie nazekam. wiec nie bede sie wypowiadal co jest lepsze a co gorsze bo kazdy palnik ma swoje zalety i wady.
|
Cytat:
Rozumiem to jako głos na LTN :-) Ja nie oczekuję porównania tych napędów w stylu Tom's Hardware, raczej wypowiedzi posiadaczy w stylu "najbardziej wkurza mnie ....", "szkoda, że ...", "jest super i już" :-))). Dzięki za odpowiedzi. |
Można o mnie bez przechwalnania powiedzieć znawca tematu.
Miałem : Liteon 401S, 451S(oem), 812S , Aopen 8800 AAN(oem Nec2500A). Mam teraz : Nec ND-2500A. CO MNIE BARDZO ZDZIWIŁO: Po przesiadce na NEC , okazało się że większość z mojej kolekcji płyt (około 200) jest nie do skopiowania gdyż posiada błędy odczytu. Pomyślałem NEC ma słaby odczyt kupię DVD-ROM. Padło na Liteon 166S, jednak problem był nadal. Załatwiłem sobie na jeden dzień Nagrywarkę 451S i płytki można kopiować bez problemu. Więc wymieniłem Litka 166s na ASUS E616. Było jeszcze gorzej. Dowiedziałem się że jest super Litek 167T i mam go teraz , czyta większość płyt które wypaliłem na moich Litkach ale nie wszystkie. WNIOSEK: Liteon nagrywa dobrze ale tylko i wyłącznie jak ma czytać sam te płytki. Problemy są z większości napędów DVD-Rom. Ichodzi wyłącznie o to że płytka jest odczytywana tylko że przy kopiowaniu na dysk twardy występują uszkodzone sektory. Stacjonarne łykają te płytki bez problemu. NEC2500A - BARDZO DOBRZE NAGRYWA. Płytki są czytane przez każdy DVD-ROM. Takie są moe doświadczenia , oceń je sam. PS. Doposiadaczy nagrywarek LITEON. Proszę sprawdźcie swoje płytki jak się kopiują na dysk przez napędy DVD-ROM. Możecie się bardzo zdziwić. |
Cytat:
I tu nie mogę się zgodzić z przedmówcą mam Liteona 451S@832S i napęd DVD Asus E616P i jeszcze nie miałem problemów z przekopiowaniem danych na dysk twardy (może tylko raz ale była to płytka DVD-R). Pale na plusach i nie mam problemów :spoko: |
UPDATE:zapomniałem, chodziło mi o płytki DVD-R
|
Cytat:
(a ma takie problemy z ich odczytem) a nie czyta plusów (gdzie akurat z nimi nie ma najmniejszych problemów) i co jest najlepsze w tym to to że jest to OEM Pionniera. Czeski film nikt nic niewie ??? No chyba że jest to wina Liteona który może źle nagrywa minusy :( |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Ja jestem zwolennikiem używania nagrywarki jedynie do nagrywania, tak więc polecam Ci NEC-a. Jest to jedna z najlepszych (jeśli nie najlepsza) jeśli chodzi o jakość nagranych płyt nagrywarka. Z tym, że jednocześnie jest to mocno karyśny czytnik. Dlatego polecam Ci nabyć czytnik DVD Lite-Ona i nagrywarkę NEC-a. Jeśli Cię stać to jest to najlepsze wyjście :-)
|
Cytat:
Cytat:
Dzięki za odpowiedź :-) |
Cytat:
Cytat:
|
Ludzie, o czym wy mówicie? Lite-on? Przecierz to jest "tania marka", już nawet LG są lepsze... Ja mam już rocznego Pioneer'a DVR-A04 i jeszcze nigdy nie zniszczył żadnej płyty... A czyta jak złoto. Jeśli Cię stać na dobry napęd, to moja rada jest prosta: KUP PLEXTOR'A ALBO PIONEER'A, to są najlepsze marki na świecie. A to, jak napęd czyta płyty, to już inna sprawa. Porysowanej i źle nagranej DVD-R nie odczyta nawet św. Piotr, dlatego właśnie wymyślono DVD-RAM... Z harcerskim pozdrowieniem - życzliwy... ;-)
|
A tak na marginesie dodam, że NEC DVD RW ND 3500 jest jeszcze lepszy a kosztuje raptem 450 PLN (www.esc.pl), czyli mniej niż LG DVD-Multi GSA-4120B x12
;-) |
Cytat:
|
Może i tak, ale nie do końca. NEC DVD RW ND 3500 jest od 2510A lepszy już samymi parametrami... Itak przecież jest tak, jak już ktoś wcześniej wspomniał, 16X nagrywanie DVD to jest raczej sport wyczynowy. Ja na mojej nagrywarce nie przekraczam 2x (z resztą itak szybciej nie mogę ;-) a gdybym nawet mógł, to nie przektoczył bym prędkości 4x) ze względu na możliwość wystąpienia błędów.
Wracając do tematu DVD-R DL, ja jestem już zdecydowany - albo nowy Pioneer (jak się tylko pojawi), albo LG DVD-Multi GSA-4120B x12... |
LiteOn 832S ma 100% korekcję dla DVD, NEC 2500/2510 cos około 60%, Samsung SH-W08 ma 95%, Plextor PX-712A ma 82% :taktak:
|
Przy jakich prędkościach nagrywania? Bo coś mi tu z Plextorem nie gra...
|
Cytat:
|
Cytat:
|
A, to możliwe... Ale Plextor tak na prawdę nie potrzebuje aż takiej korekcji odczytu jak LiteOn, bo po prostu lepiej nagrywa ;-)
|
Ale wiesz aż tak super to nie nagrywa :taktak: A pozatym spadnie Ci płytka na podłoge trochę sie porysuje i Plextor będzie mielił i mielił :taktak:
|
Cytat:
A porysowane płyty to jest strata z którą się niestety trzeba liczyć... Ale od tego przecierz są DVD-RAM - dyski prawie pancerne... :bicz: |
Cytat:
Cena 23,- za jedną płytkę + lub -R. Polecam. |
Cytat:
|
Cytat:
Nie nalerzy też zapominać o innych czynnikach ważnych przy nagrywaniu, jak transfer danych z dysku twardego do nagrywarki, sprawność mostka południowego i ramu... |
Cytat:
a co do mostkow poludniowych.....nierozumiem gdzie tu problem,nawet stare gnioty jak sis735 sa w stanie bezproblemowo zapewnic wystarczajaca przepustowosci dla nagrywania,a nie wspominam juz o nowszych chipsetach z dyziami 5400rpm tez problemow brak :] (zreszta teraz roznice w cenach miedzy 5400 a 7200rpm sa na tyle male,ze nie warto juz inwestowac w te wolniejsze) owszem problemy wystepowaly na nieudanych konstrukcjach jak i820 lub VIA ApolloPro 133 ,ale problemem byly glownie jaja z trybem DMA,nowsze konstrukcje juz sa mniej problematyczne pod tym wzgledem. (no chyba ze ktos jest entuzjasta ECS'ow ,ASROCK'ow itd :] ,choc ten ostatni ostatnio radzi sobie coraz lepiej) |
No tak, w gruncie rzeczy, ale nie zapominajmy o pasywnych błędach przy nagrywaniu...
|
Co do problemow Nec'a z czytaniem to powiem tak... W ciagu ostatnich 2 tygodni przegralem jakies 40 filmow z Beverly Hills Video. Jezeli kiedukolwiek pozyczaliscie u nich cokolwiek to wiecie jak wygladaja te plytki-masakra, padaczka, itp itd. Jak je zobaczylem to myslalem ze sie przewroce:) W kazdym badz razie moj Nec przeczytal wszystkie oprocz bodajze 2, ktore zreszta ciely sie rowniez na stacjonarnej yamaszce 540s, ktora czyta wszystko co jej sie zapoda. Tak wiec z ta korekcja bledow moim zdaniem nie jest tak zle, chyba ze ja poprostu trafilem dobry egzemplarz.
A wiec polecam ... NEC'a!!! |
Cytat:
|
Dobra myśl, czekam na testy... :)
|
Niestety (a moze "stety":) swojego litka 401s@811s sprzedalem wiec na dzien dzisiejszy nie mam jak zrobic testow kprobe'a. Chyba ze interesuja was testy odczytu...
Musze jednak stwierdzic ze kprobe'a nie jest dla mnie zadnym wyznacznikiem od czasu jak nagralem jakies plytki i mialy bledy na poziomie 1200-1500 pi i pif pod koniec pod 100-200, a wszystkie bez zadnego zajakniecia czytaly sie zarowno w litku, yamaszce (stacjonarnej) jak i dzisiaj w Nec'u. Tak wiec kprobe'a traktuje troche z przymruzeniem oka. W kazdym badz razie jak bede mial okazje to zrobie jakies testy i wrzuce tutaj. Pozdro! |
Kiedys robilem porownanie Liteona 451s i NECa 2500 http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...highlight=451s. Ogolnie NEC jest lepszy od litka i to nie podlega dyskusji. Moze w szczegolnych przypadkach (DVD+RW na przyklad) lepszy moze okazac sie litek ale ogolnie wypada gorzej od NECa. Mialem juz 451s (przekrecalem go zarowno na 851 jak i 812), 411s (przekrecalem go na 811), a za ok 2 tygodnie dostane 832 lub 1213. Oprocz tego mam NECa 2500 i do tej pory byl lepszy od wszystkich nagrywarek. 832s pewnie jest lepszy od poprzenikow ale watpie zeby to byl sprzet taki jak NEC.
Co do Plextora. To jest przereklamowany sprzet w kosmicznej cenie z dobrym serwisem (i tylko go ratuje). Pionek jest niezlym sprzetem ale jak na taka konkurencje ktora jest na rynku to do tej pory nie mnie nie zadziwil i w zaden sposob nie jestem zmotywowany do zmiany NECa na pionka lub plextora, choc gdybym musial zmieniac to jeszcze zastanowilbym sie nad LG ktora zrobila bardzo dobry naped. |
Cytat:
Dlatego gorąco zachęcam do testów. Wtedy może zmienie zdanie. :taktak: Odnośnie porównania Liteona 451s i NECa 2500, poznałeś moje kryteria, żadna z tych płyt nie jest poprawnie nagrana. Zbyt duża ilośc błędów. |
Cytat:
Ja tam uzywam swiatowych kryteriow bo powstaja one na podstawie wielotetnich doswiadczeniach i maja w miare bezpiczny luz dla roznych napedow. Kreteria swiatowe poprawnosci nagrania to cos kolo 200 PI i 4 PO/PIF przy ustawieniach ECC 8/1 i speed 4. Choc jak juz pisalem wczesniej nie nalezy popadac w "wykresomanie" bo czesto plyty duzo ponizej normy sa nieodczytywalne a plyty duzo powyzej normy sa odczytywalne, no ale taka norme przyjeto. Podczas robienia tamtych tesow rowniez zauwazylem cos takiego: Esperanza wypalona na 451s i sprawdzona na 451s dala wynik max 35 PI a sprawdzona na 811 dala wynik max 120 PI. Inna plyta sprawdzona na starym biosie do 451s dala wynik 200 PI a na nowym 100 PI (to ta sama plyta ktora nagrana byla przed upgradem). Do czego zmierzam. Moim zdaniem LiteOn tak samo jak Nvidia znajac procedury testowe oprogramowania wprowadza do swoich nowych produktow (rowniez BIOSow) specjalne procedury ktore retuszuja wyniki. Ta teze postaram sie udowodnic przez testy ktore zostana przeprowadzone za ok 2 tyg. jak tylko dostane nowego litka. |
slawekj,jeszcze troche i pewnie dodasz sobie kprobe do autostartu :]
IMHO ten program powinno sie traktowac tylko jako ciekawostke. Tak jak mowil pawelblu...przetestuj swoje plytki w innym palniku ,na innym biosie i zobaczysz jakie beda efekty |
Nie, juz bylem zdecydowany na Nec2510A, a tu sie dowiaduje o tym, ze maja problemy z odczytem. ma byc to moj jedyny dvd i ma odtwarzac dobrze, jak nagrywac dobrze. Wiekszosci nagrywam seriale sf tv, w formacie divx. Wiec zalezymi na trwalosci, bede uzywac dobrych plyt, TDK i Verbatim. Tylko jak to jest z tym odczytem? Moze tennowy Nec3500A nie ma jzu problemow z odczytem?
|
Jeżeli chcesz dobrego odczytu, myślę że LG Ci się spodoba, nie wiem jak jest teraz, ale kiedyś te napędy szły jak burza... Może ktoś zamieści jakiś teścik?
A jeśli chodzi o mnie, to trwam niezmiennie przy Pioneer DVR-A08... 8) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
a co do lg to sam mam i owiele gorszy odczyt dvd od litka :taktak: |
Ta nowa dwunastka LG zebrala w swiecie bardzo pochlebne opinie, choc ja moze bym go wzial jako trzecia nagrywarke :) pierwsze dwie to obowiazkowo LiteOn i NEC.
Co do nowego pionka, to recenzja na freaksach zapowiada ze 108 (a08) bedzie "sredniacki", no ale to dopiero pierwsze wrazenia. |
U mnie, dolozenie czytnika dvd odpada. Teraz jestem w kropce. Co ma kupic czyzby pozostal Liteon.
Ciekawe jak z tym odczytem przy 3500. Jaka nagrywarke wziac, aby dobrze nagrywala i czytala plytki dvd? najbardziej bylbym za Nec, jakradzi sobie tennowy 3500 z odczytem? Jeszcze jedno jak wyglada sprawa z serwisem Nec? robia jakies problemy klopoty czy tak jak ponoc z Liteon, wymiana sztuki za sztuke? |
Mam od niedawna Lite-ona i był problem z nagrywaniem CD-Audio po nagraniu tylko można było odtwarzać w nagrywarce po zainstlowaniu Roxio Easy CD and DVD Creator 6 problmy znikły :)
Wniosek: nie zawsze sprzęt robi problem... dobry program to połowa sukcesu nawet nia niedrogim sprzęcie. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:57. |