Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Kopia filmu DIVX2DVD - metoda: prosta, szybka i ładna? (https://forum.cdrinfo.pl/f13/kopia-filmu-divx2dvd-metoda-prosta-szybka-ladna-37971/)

matteo 06.08.2004 14:18

Kopia filmu DIVX2DVD - metoda: prosta, szybka i ładna?

Witam,

Tak jak w przypadku opisu DVD2DVD na forum - było ciężko.
Przebrnąłem przez dziesiątki stron wątku poświęconego DIVX2DVD ...
I wieci co mi się wydaje?

Że to co przeczytałem jest jeszcze 'trudniejsze' od poprzednika ;)
Więc może ktoś mi wytłumaczy całość prostym językiem?

Jak poczytałem, że do kopii DIVX (XVID) do DVD potrzebuje chyba z 11
aplikacji to szczerze powiedziawszy włos mi się na głowie zjezył ...
A że każdy od czegoś zaczyna, to i ja zaczynam już trwającą jakiś
czas przygodę z nagrywarką DVD - nie ma co, przydatne urządzenie :)

Więc reasumując, pytanie jest takie.
Jak zrobić ładnie, szybko i prosto kopię filmu DIVX (XVID) na DVD?
Musi być jakiś prosty sposób z dwoma, trzema aplikacjami - dający dobry efekt koncowy :blee:

Będę wdzięczny za jakiś tutorial :mruga:

Robs 06.08.2004 14:47

Cytat:

Napisany przez matteo
Musi być jakiś prosty sposób z dwoma, trzema aplikacjami - dający dobry efekt koncowy

nawet jedną: TheFilmMachine, podobno znosny efekt ale nie próbowałem :spoko:

atibor 06.08.2004 15:01

enter

w ostatnim enterze jest to ładnie opisane, trezba tylko 3 programy. Jeden do napisów, jeden do przeróbki. A jest to DVD2SVCD, ale u mnie to niedziała. Jest jakis problem z AviSynth, wyskakuje mi bład na podglądzie. Przerabia wszystko oprócz filmu :blee: :podbite: ^_^

matteo 06.08.2004 17:23

Próbuje tego FilmMachine, ale ciągle mi wyrzuca błędy przy napisach :(
Czym zmienić napisy z TXT na SUB czy SRT bo już nie mam siły?

Na tym się zatrzymałem. Heh.

BTW: Jak ktoś zna jeszcze jakieś alternatywy do mojego
podstawowego pytania to będę wdzięczny za informacje.

Robs 06.08.2004 17:49

Cytat:

Napisany przez matteo
Czym zmienić napisy z TXT na SUB czy SRT bo już nie mam siły?

np. SubtitleTool

matteo 06.08.2004 18:01

Ilość załączników: 1
Spróbowałem bez napisów.
Dźwięk podzieliło ładnie w plik i potem transkodowanie.

Jednak dalej aplikacja wywala błąd (kilka razy) CCE. I tak skończyła się zabawa ...

Może zna ktoś jeszcze jakąś aplikację, nawet trzy zamiast jednej (ale nie 11) ;)

Robs 06.08.2004 18:12

Masz zainstalowany CCE? (CinemaCraftEncoder)

matteo 06.08.2004 18:29

Inaczej FilmMachine by nie zaczął konwersji ;)
Mam zainstalowany CCE.

Jabba the Hutt 07.08.2004 02:05

A ktoś tu opisywał program DVDRip z opcją AVI to DVD chyba. Sprawdź.

Jabba

Jabba the Hutt 07.08.2004 02:08

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt
A ktoś tu opisywał program DVDRip z opcją AVI to DVD chyba. Sprawdź.

Jabba

Jednak nie :(. Jest tam tylko DVD 2 SVCD.... Szkoda.

Jabba

matteo 07.08.2004 17:02

To wracamy Moi Drodzy do punktu wyjścia ... HELP! :(

heinep 07.08.2004 17:54

A mi ladnie konwertuje za pomocą QuEnc..... Potem jeszcze sprawdze jak dziala z subtitletool i napisze jakie wyniki (konwertuje friends dvdrip). Narazie na svcd na nocke zapuszcze cos na dvd

heinep 08.08.2004 09:17

Niestety zabrakło miejsca na dysku....
Obecnie mam plik: TFM_Muxed_Video.mpg czyli wlasciwie prawie wszystko gotowe.
Ktos wie jak z tego zrobic DVD? Nie wystarczyło dysku na stworzenie struktury DVD.

Salat3 08.08.2004 17:26

Ja używam:
NeroVision Express 2 - i mam plik xxx.mpg.
TMPGEnc - jest tam opcja simple de-multiplex czy coś takiego i "rozkładam" plik xxx.mpg i mam pliki xxx.m2v i xxx.ac3.
DVD subtitle converter - konwertuje napisy z formatu Micro DVD do .sup (IfoEdit).
IfoEdit - opcja DVD authoring, i wsadzam xxx.m2v, xxx.ac3, xxx.sup.
Prawdopodobnie zamiast DVD subtitle converter i IfoEdit można użyć programu dvdauthorgui ale jeszcze nie sprawdzałem

CobraVerde 09.08.2004 14:49

Cytat:

Napisany przez Salat3
Ja używam:
NeroVision Express 2 - i mam plik xxx.mpg.
TMPGEnc - jest tam opcja simple de-multiplex czy coś takiego i "rozkładam" plik xxx.mpg i mam pliki xxx.m2v i xxx.ac3.
DVD subtitle converter - konwertuje napisy z formatu Micro DVD do .sup (IfoEdit).
IfoEdit - opcja DVD authoring, i wsadzam xxx.m2v, xxx.ac3, xxx.sup.
Prawdopodobnie zamiast DVD subtitle converter i IfoEdit można użyć programu dvdauthorgui ale jeszcze nie sprawdzałem

...ale: NeroVision Express daje w porównaniu z CCE kiepską jakość obrazu i złe proporcje obrazu. a napisy w formacie *sup też nie wyglądają zbyt dobrze i kiepsko je edytować bo nie ma podglądu projektu DVD tak jak w przypadku DVDMaestro.

matteo 09.08.2004 16:03

Ekhemnn, następne rozwiązanie? ;)

Salat3 09.08.2004 17:12

A może programem The FilmMachine 1.1
albo sposobem opisanym tu: http://www.divx.howto.pl/modules.php...owpage&pid=101

heinep 09.08.2004 21:42

TheFilmMachine jak mu się uda robi konwersję łącznie z nagraniem na płytę bardzo ładnie.
Niestety potrafi się wykrzaczyć lub nop zrobić tylko kawałek filmu..... :-(. Przy okazji podglądając log pracy mozna załapać o co tutaj chodzi.

matteo 10.08.2004 01:22

No właśnie u mnie The FilmMachine leży :(
I czekam na jakieś inne pomysły, aplikacje, wskazówki ...

b2 20.08.2004 19:20

http://forum.divx.pl/viewtopic.php?t=6088

PETERLAKOMY 21.08.2004 19:14

Jest to ladnie opisane w ENTERZE z 08-2004.
Wszystko czego potrzebujesz to zainstalowany CODER CINEMA CRAFT 2.5 , TMPEGnc lub CANOPUS PRO CODER.
Osobiscie polecam te dwa ostatnie.Zjadlem troche na tym zebow i mialem duzo klopotow i bledow uzywajac CINEMA CRAFT ENCODER.
Nastepnie program DVD2SVCD i jakis program do przerobki napisow,osobiscie uzywam SUBTITLEEDITOR-bardzo latwy w obsludze i konwertuje napisy na wszystkie mozliwe sposoby.
Teoretycznie mozesz uzywac THE FILMMACHINE ale praktycznie DVD2SVCD jest lepszy:
1-mozesz uzywac trzech CODEROW a w FILMMACHINE TYLKO CCE 2.5
2-dolaczone napisy w DVD2SVCD mozesz wlaczac i wylaczac z pilota DVD a w FILMACHINE SA WKLEJONE NA STALE.
3-co do napisow to mozesz ich dodac nawet piec sztuk :)

b2 22.08.2004 15:50

Cytat:

Napisany przez PETERLAKOMY
Teoretycznie mozesz uzywac THE FILMMACHINE ale praktycznie DVD2SVCD jest lepszy:
1-mozesz uzywac trzech CODEROW a w FILMMACHINE TYLKO CCE 2.5

wersja 1.2 obsluguje CCE 2.50, 2.66. 2.67, dodatkowo także Canopus Procoer i Quenc.

Cytat:

2-dolaczone napisy w DVD2SVCD mozesz wlaczac i wylaczac z pilota DVD a w FILMACHINE SA WKLEJONE NA STALE.
dla dvd jest możliwość napisów "selectable"

olo69 19.09.2004 08:52

witam

idac waszymi sugestiami oraz propozycjami przez 19h przekompresowywalem film do formatu dvd (programem DVD2SVCD, bo filmMachine wywalal bledy). W koncu dobrnalem do konca. Teraz w katalogu ...\movie mam pliki:
- Encoded_audio_1.mpa
- Encoded_audio_1.mpa.wav
- Encoded_Video_TMPGEnc_NTSC.mpv
- Extracted_audio_1.mpa
to oczywiscie z tych wiekszych tylko. Jak mam to teraz przerobic na DVD (sie znaczy nagrac)?
i drugie pytanie: co ma oznaczac ten dopisek NTSC? ze zakodowalo do formatu NTSC???? Przeciez przepatrzylem wszystkie opcje w tym programie i zadnego wyboru pal/ntsc nie zauwazylem.

rosol 21.09.2004 17:53

Potrzebne Ci beda pliki
- Encoded_audio_1.mpa

Jak widze przerabiales to TMPGEnc i to jeszcze nie wybrales PAL.
Polecam CCE v. 2.50 lub nowsza. Aha i przy kompresowaniu musisz zaznaczyc NTSC to PAL jesli film jest w formacie NTSC.

Jacek G 23.09.2004 14:39

Przrobiłem film xvid na dvd programem The FilmMachine v.1.2 po nagraniu na płytkę obraz klatkuje. Film w wersji avi tak nie robi. Dodam ze klatkuje na dvd-playerze i w kompie przy odtwarzaniu. Czy dlatego klatkuje ze nie zaznaczyłem w opcjach NTSC na PAL. W info na kompie PowerDVD pisze ze format jest NTSC. Poradźcie coś

ideJ 24.09.2004 10:41

Standardowe pytanie: na jakim nośniku nagrywałeś? Próbowałeś na jakimś markowym?

CobraVerde 24.09.2004 11:03

Cytat:

Napisany przez Jacek G
Przrobiłem film xvid na dvd programem The FilmMachine v.1.2 po nagraniu na płytkę obraz klatkuje. Film w wersji avi tak nie robi. Dodam ze klatkuje na dvd-playerze i w kompie przy odtwarzaniu. Czy dlatego klatkuje ze nie zaznaczyłem w opcjach NTSC na PAL. W info na kompie PowerDVD pisze ze format jest NTSC. Poradźcie coś

film był pewnie z FPS 23,976 i po przerobieniu na NTSC 29,9 FPS bez użycia Pulldown zaczyna się skakanie bo przybyło klatek... dlatego zawsze odradzam stosowanie takich głupich automatów jak The FilmMachine ;)

Jacek G 24.09.2004 19:22

Cytat:

Napisany przez CobraVerde
film był pewnie z FPS 23,976 i po przerobieniu na NTSC 29,9 FPS bez użycia Pulldown zaczyna się skakanie bo przybyło klatek... dlatego zawsze odradzam stosowanie takich głupich automatów jak The FilmMachine ;)

Odwiedziłem twoją stronę NanDubem zminiłem FPS 23,976 na 25 (przy okazji film ma o około 3 min mniej). Nastepnie włączyłem QuENc v0.53 (szybszy programik od CCE poprzednim razem właśnie nim robiłem) i znowu to samo dalej film klatkuje (sprawdzałem na kompie bo nie chcę następnej płytki spisac na straty). Co do nosnika to uzywam płytek Verbatima, ale to akurat nie ma żadnego znaczenia.

Krytyk 28.09.2004 00:51

Ludzie wiem ze nie na temat ale szukam dwóch programów które mi pomoga w robieniu filmów Spurce DVDMaestro 2.9 i BeeSweet 1.5 był bym wdzieczny jak by ktos mi je wysłał na poczte jezeli je posiada mój adres to zsakul@pf.pl z góry dziekuje

Pozdrawiam

ideJ 28.09.2004 15:25

Coś źle szukasz. :bicz: :klnie:
Próbowałeś kliknąć na ten napis "Szukaj" u góry strony?

bacia007 29.09.2004 15:58

[QUOTE=rosol]Potrzebne Ci beda pliki
- Encoded_audio_1.mpa

No dobra ale co potem trzeba zrobić z tymi plikami żeby nagrać DVD?

rosol 29.09.2004 16:09

Najpierw przerabiasz plik avi programem DVD2SVCD 1.2.2 build 3 na dwa pliki: beda to plik z filmem .mpv i plik z dzwiekiem .mp2, .ac3 zalezne od rodzaju dzwieku.
Pozniej ladujesz te pliki do DVD Maestro 2.9. Dodajesz napisy po przerobieniu ich programem Subtitle Workshop lub innym na format Spruce Subtitle File, czyli .stl zmieniajac liczbe klatek na sekunde (25fps). Edytujesz pozniej plik zmieniajac wyglad czcionki, itp.
Potem kompilujesz ostatecznie do plikow .vob i nagrywasz to w nero.
Bardzo latwy sposob, ktory polecam kazdemu kto zaczyna przygode z DVD-Video.

pykson 29.09.2004 16:33

jak juz wspomnial PETERLAKOMY, mozna zrobic to jedna aplikacja - Canopus ProCoder 1.5 lub 2.0, dziala calkiem niezle, zrobilem tak sobie szreka.pl i jest ok, prosto i bezbolesnie, chociaz troszke to trwalo

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:42.