![]() |
Kopia filmu DIVX2DVD - metoda: prosta, szybka i ładna?
Witam,
Tak jak w przypadku opisu DVD2DVD na forum - było ciężko. Przebrnąłem przez dziesiątki stron wątku poświęconego DIVX2DVD ... I wieci co mi się wydaje? Że to co przeczytałem jest jeszcze 'trudniejsze' od poprzednika ;) Więc może ktoś mi wytłumaczy całość prostym językiem? Jak poczytałem, że do kopii DIVX (XVID) do DVD potrzebuje chyba z 11 aplikacji to szczerze powiedziawszy włos mi się na głowie zjezył ... A że każdy od czegoś zaczyna, to i ja zaczynam już trwającą jakiś czas przygodę z nagrywarką DVD - nie ma co, przydatne urządzenie :) Więc reasumując, pytanie jest takie. Jak zrobić ładnie, szybko i prosto kopię filmu DIVX (XVID) na DVD? Musi być jakiś prosty sposób z dwoma, trzema aplikacjami - dający dobry efekt koncowy :blee: Będę wdzięczny za jakiś tutorial :mruga: |
Cytat:
|
enter
w ostatnim enterze jest to ładnie opisane, trezba tylko 3 programy. Jeden do napisów, jeden do przeróbki. A jest to DVD2SVCD, ale u mnie to niedziała. Jest jakis problem z AviSynth, wyskakuje mi bład na podglądzie. Przerabia wszystko oprócz filmu :blee: :podbite: ^_^
|
Próbuje tego FilmMachine, ale ciągle mi wyrzuca błędy przy napisach :(
Czym zmienić napisy z TXT na SUB czy SRT bo już nie mam siły? Na tym się zatrzymałem. Heh. BTW: Jak ktoś zna jeszcze jakieś alternatywy do mojego podstawowego pytania to będę wdzięczny za informacje. |
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
Spróbowałem bez napisów.
Dźwięk podzieliło ładnie w plik i potem transkodowanie. Jednak dalej aplikacja wywala błąd (kilka razy) CCE. I tak skończyła się zabawa ... Może zna ktoś jeszcze jakąś aplikację, nawet trzy zamiast jednej (ale nie 11) ;) |
Masz zainstalowany CCE? (CinemaCraftEncoder)
|
Inaczej FilmMachine by nie zaczął konwersji ;)
Mam zainstalowany CCE. |
A ktoś tu opisywał program DVDRip z opcją AVI to DVD chyba. Sprawdź.
Jabba |
Cytat:
Jabba |
To wracamy Moi Drodzy do punktu wyjścia ... HELP! :(
|
A mi ladnie konwertuje za pomocą QuEnc..... Potem jeszcze sprawdze jak dziala z subtitletool i napisze jakie wyniki (konwertuje friends dvdrip). Narazie na svcd na nocke zapuszcze cos na dvd
|
Niestety zabrakło miejsca na dysku....
Obecnie mam plik: TFM_Muxed_Video.mpg czyli wlasciwie prawie wszystko gotowe. Ktos wie jak z tego zrobic DVD? Nie wystarczyło dysku na stworzenie struktury DVD. |
Ja używam:
NeroVision Express 2 - i mam plik xxx.mpg. TMPGEnc - jest tam opcja simple de-multiplex czy coś takiego i "rozkładam" plik xxx.mpg i mam pliki xxx.m2v i xxx.ac3. DVD subtitle converter - konwertuje napisy z formatu Micro DVD do .sup (IfoEdit). IfoEdit - opcja DVD authoring, i wsadzam xxx.m2v, xxx.ac3, xxx.sup. Prawdopodobnie zamiast DVD subtitle converter i IfoEdit można użyć programu dvdauthorgui ale jeszcze nie sprawdzałem |
Cytat:
|
Ekhemnn, następne rozwiązanie? ;)
|
A może programem The FilmMachine 1.1
albo sposobem opisanym tu: http://www.divx.howto.pl/modules.php...owpage&pid=101 |
TheFilmMachine jak mu się uda robi konwersję łącznie z nagraniem na płytę bardzo ładnie.
Niestety potrafi się wykrzaczyć lub nop zrobić tylko kawałek filmu..... :-(. Przy okazji podglądając log pracy mozna załapać o co tutaj chodzi. |
No właśnie u mnie The FilmMachine leży :(
I czekam na jakieś inne pomysły, aplikacje, wskazówki ... |
|
Jest to ladnie opisane w ENTERZE z 08-2004.
Wszystko czego potrzebujesz to zainstalowany CODER CINEMA CRAFT 2.5 , TMPEGnc lub CANOPUS PRO CODER. Osobiscie polecam te dwa ostatnie.Zjadlem troche na tym zebow i mialem duzo klopotow i bledow uzywajac CINEMA CRAFT ENCODER. Nastepnie program DVD2SVCD i jakis program do przerobki napisow,osobiscie uzywam SUBTITLEEDITOR-bardzo latwy w obsludze i konwertuje napisy na wszystkie mozliwe sposoby. Teoretycznie mozesz uzywac THE FILMMACHINE ale praktycznie DVD2SVCD jest lepszy: 1-mozesz uzywac trzech CODEROW a w FILMMACHINE TYLKO CCE 2.5 2-dolaczone napisy w DVD2SVCD mozesz wlaczac i wylaczac z pilota DVD a w FILMACHINE SA WKLEJONE NA STALE. 3-co do napisow to mozesz ich dodac nawet piec sztuk :) |
Cytat:
Cytat:
|
witam
idac waszymi sugestiami oraz propozycjami przez 19h przekompresowywalem film do formatu dvd (programem DVD2SVCD, bo filmMachine wywalal bledy). W koncu dobrnalem do konca. Teraz w katalogu ...\movie mam pliki: - Encoded_audio_1.mpa - Encoded_audio_1.mpa.wav - Encoded_Video_TMPGEnc_NTSC.mpv - Extracted_audio_1.mpa to oczywiscie z tych wiekszych tylko. Jak mam to teraz przerobic na DVD (sie znaczy nagrac)? i drugie pytanie: co ma oznaczac ten dopisek NTSC? ze zakodowalo do formatu NTSC???? Przeciez przepatrzylem wszystkie opcje w tym programie i zadnego wyboru pal/ntsc nie zauwazylem. |
Potrzebne Ci beda pliki
- Encoded_audio_1.mpa - Encoded_Video_TMPGEnc_NTSC.mpv Jak widze przerabiales to TMPGEnc i to jeszcze nie wybrales PAL. Polecam CCE v. 2.50 lub nowsza. Aha i przy kompresowaniu musisz zaznaczyc NTSC to PAL jesli film jest w formacie NTSC. |
Przrobiłem film xvid na dvd programem The FilmMachine v.1.2 po nagraniu na płytkę obraz klatkuje. Film w wersji avi tak nie robi. Dodam ze klatkuje na dvd-playerze i w kompie przy odtwarzaniu. Czy dlatego klatkuje ze nie zaznaczyłem w opcjach NTSC na PAL. W info na kompie PowerDVD pisze ze format jest NTSC. Poradźcie coś
|
Standardowe pytanie: na jakim nośniku nagrywałeś? Próbowałeś na jakimś markowym?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Ludzie wiem ze nie na temat ale szukam dwóch programów które mi pomoga w robieniu filmów Spurce DVDMaestro 2.9 i BeeSweet 1.5 był bym wdzieczny jak by ktos mi je wysłał na poczte jezeli je posiada mój adres to zsakul@pf.pl z góry dziekuje
Pozdrawiam |
Coś źle szukasz. :bicz: :klnie:
Próbowałeś kliknąć na ten napis "Szukaj" u góry strony? |
[QUOTE=rosol]Potrzebne Ci beda pliki
- Encoded_audio_1.mpa - Encoded_Video_TMPGEnc_NTSC.mpv No dobra ale co potem trzeba zrobić z tymi plikami żeby nagrać DVD? |
Najpierw przerabiasz plik avi programem DVD2SVCD 1.2.2 build 3 na dwa pliki: beda to plik z filmem .mpv i plik z dzwiekiem .mp2, .ac3 zalezne od rodzaju dzwieku.
Pozniej ladujesz te pliki do DVD Maestro 2.9. Dodajesz napisy po przerobieniu ich programem Subtitle Workshop lub innym na format Spruce Subtitle File, czyli .stl zmieniajac liczbe klatek na sekunde (25fps). Edytujesz pozniej plik zmieniajac wyglad czcionki, itp. Potem kompilujesz ostatecznie do plikow .vob i nagrywasz to w nero. Bardzo latwy sposob, ktory polecam kazdemu kto zaczyna przygode z DVD-Video. |
jak juz wspomnial PETERLAKOMY, mozna zrobic to jedna aplikacja - Canopus ProCoder 1.5 lub 2.0, dziala calkiem niezle, zrobilem tak sobie szreka.pl i jest ok, prosto i bezbolesnie, chociaz troszke to trwalo
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:42. |