![]() |
Tani nośnik DVD - co polecacie?
Witam!
Płytek DVD jest duzo na rynku. Duzo jest tez taki w cene 1.5 - 3.0 PLN Jakie płytki z tych tanich polecacie? Ostanio kupiłem płytki Blupop po 2pln. Nagrałem na jednej z nich film i bez problemu obejzałem go w stacjonarnym DVD. Wiem, ze nie jest to wyznacznikiem jej jakosci ale zawsze ale zawsze jest to jakis wyznacznik. Tak wiec, jakie tanie nośniki palicie w swoich nagrywarkach? Nagrywarke mam Pioneera DVR-107D ( nie moge testowac jakisci płytek K-Probe ) |
Cytat:
Nagrywane na Necu 2500 i na Litku 812 raczej nie sprawiają problemów i z przeznaczeniem do filmów spełnią swe zadanie :taktak: Te Blupopy co miałem wszystkie były od Optodisc |
Cytat:
|
Esperanza z GSC002 za ok 1.80
|
Popieram pawelblu, Esperanze Special Quality Edition są OK (te z nośnikiem GSC002).
|
Cytat:
|
Cytat:
8x są od Tayio Yuden, firma (fabryka?) ogólnie lepsza od Gigastorage, ale to mogą być odpady, bo Espera od TY kosztuje 2,5PLN, a Verbatim Pastel z takim samym nośnikiem ok. 5PLN... Poza tym Gigastorage siedzi też w Platinet Media -R 4x. Osobiście polecałbym Intenso -R 4x, choć podobno są już 8x z nośnikiem Prodisc (to już wyższa klasa średnia heh) |
Verbatim x4 po 3,60 w Media Markt.
Jabba |
Cytat:
|
Cytat:
:spoko: |
Creation (podobno Z Powloka Azo) Dvd+r, Dvd-r - 2,2 ZŁ
|
Cytat:
|
Cytat:
|
mam pytanie ile kosztuje plyta DVD wieksza niz 4,7gb jezeli znacie jakis sensowny sklep internetowy z owymi plytkami prosze o linki
|
Cytat:
|
bo tak bywa :(
Cytat:
aha takiego promo na verbatimy niestety niema no ale jest gielda komputerowa i tam jest tanio :) z cenami poprostu jest :zongluje: || |
Cytat:
To samo MM, inne miasto I taka pazerność :bicz: |
Cytat:
|
Cytat:
:poddaje: |
Cytat:
Ale widziałem wczoraj płytki benq w MM za 15zł/10szt:spoko:. Niestety było ich już bardzo mało, i były tylko minusy, a moja nagrywarka nagrywa tylko plusy.:jezyk: |
Cytat:
Może ktoś by je Neckiem przeleciał? :D |
Witam
Ja kupilem ostatatnio plytki PLATINUM za 3,20 za DVD+R i 3,40 za DVD-R - maja one indeks x8 i tak sie nagrywaja na moim nec-u nd-2500@2510 w tym sklepie w Poznaniu. |
a co o tym myślicie?
http://www.proline.pl/shop.php?prodi...442d525f534c49 mam kilka sztuk i jeszcze działaja,nagrane były 2 miesiace temu |
Cytat:
|
ja nie narzekam na płyty Magnetik wypaliłem ich już ponad 100 i żadnej jeszcze nie wyrzuciłem do kosza .I bardzo dobrze działają na stacjonarnych odtwarzaczach DVD. Ostatnio wyszły mnie na Allegro 1,91 zł za sztuke.
|
Mnie bardzo spodobały się PRINCO x4
wypaliłem 60 szt Wszystkie gonią aż miło. Wczoraj kupiłem na próbę Verbatim-y (metal-azo czy cóś) Jestem może maniak ale ja tylko palę x1 Mam Pioneer 107. Chcę w tym tyg. zrobić test PRINCO & VERBATIM (na Litku) Zabaczymy. |
BenQ DVD-Rx2 11zł/10szt
Kupione w "SFERIS" w Warszawie CH Targówek ul.Głębocka 15 (Carrefour) http://jajeczka.republika.pl/benq/benq2x10szt.jpg http://jajeczka.republika.pl/benq/benqmax.PNG http://jajeczka.republika.pl/benq/benq4x.PNG Za tak niską cenę (1,10zł/szt) mogło być gorzej 8-) |
Hm - Sony sie nie popisalo ... :/ , choc moze to wina tego "maxa" w pierwszym wykresie, ale trudno powiedziec...
Ale jak na ta cene to i tak jest OK (choc dla siebie bym na tym nie nagrywal :) ) |
Wtrące się do dyskusji, bo akurat dziś troche mnie ten temat "tanich płytek" zdenerwował. Pożyczyłem koledze film, a ten mi mówi, że tam jest coś uszkodzone i się nie da skopiowac.. Przelecial KProbe i faktycznie w jednym miejscu PIF dochodzi do 200... A płytka miesiąc temu działała !!! Ten nośnik to Esperanza -R....
Się wystraszyłem i zacząłem swoje wszystkie filmy sprawdzać za pomocą KProbe.. I wyczaiłem jak narazie dwie padnięte płytki - Esperanza -R (kolejna) i jakiś Vobis (http://www.ostbahn.net/temp/kprobe/Vobis_-R_4x.PNG). Więc nie polecam kupować tanich nośników. Zwłaszcza Esperanza wypada tragicznie. Co do dobrych i tanich płyt to polecam Dysany (na allegro szpindel 10 sztuk można kupić za 20zł), oraz Platinum +R 8x (na allegro przy zakupie 25 sztuk wychodzi niecałe 3zł za płytke). -- pozdrawiam Leszek Kowalski |
Zrob skan tych esperanz, bo mam dziwne przeczucie ze mowisz o tych starych esperanzach...
|
Cytat:
Cóż można powiedzieć? Czas leczy rany, ale także je rozdrapuje - u tych co nagrywali na esperach :haha: |
ja wypalam na axe x4 (normalnych, nie economy) i jak na razie jest luzik... wyniki w kprobe wychodzily lepsze niz verbatimek x4... katowice gielda po 2,8 za sztuke
palone byly na litku 812 testy porownawcze nosnikow chyba gdzies mi sie stracily, ale jakbym przypadkiem je odnalazl to postaram sie wrzucic. |
heh...Magnetik Optical Media technologies DVD-R 4.7 Gb for General...wyniki w kprobe szły w tysiące (!). omijajcie szerokim łukiem. odtwarzacz stacjonarny je jakoś czyta ale lubi się zawiesić, nagrane mp3 w większości zniekształcone. palone na litku 832s
|
Cytat:
Nie wyglada to rewelacyjnie :( Jednak ostatni kupiłem Esperanze -RW 1,4GB i wypada ona całkiem pozytywnie - http://www.ostbahn.net/temp/kprobe/E...RW_2x_mini.PNG A czym sie roznia stare esperanzy od nowych, jak mozna wiedziec? I po czym sie je da poznac? Ja przez pol roku nie kupie zadnej esperanzy w swoim miescie - plyty DVD tak schodza u nas, ze zanim nowe zamowia to mine z pol roku :-) -- pozdrawiam Leszek Kowalski |
Satre robi AN, a nowe GSC. Roznica jest spora. Poznc mozna np. po napisie na pieerscieniu DMMDR lub po tym ze srodek plyty nie jest przezroczysty tylko bialy.
|
Nie polecam Memorexów DVD+R x4, w Łódzkim Media po 25,99 za dziesięć na szpuli plus jedna RW. Pół szpuli poszła do kosza, palone na NEC2510a...
[EDIT] CMC... RW boję się dotykać... To co z tej taniochy najlepiej w końcu? ;) |
Cytat:
|
Cytat:
Niech się Turboni wypowie :taktak: Jemu na Litku 832 takie się wypalały bajerancko Na poziomie Verbów :O |
Tak czytam to wszystko i nie wiem czy są to zawody w niszczeniu
płytek na czas ? Mam palnik pionka od 2003.09 , od tego czasu wypaliłem około 300-400 płytek wszystkie chodzą aż miło , a wiele z nich ma ciężkie życie bo są nieustannie heblowane przez moją córkę (bajki). No i nie mam żadnych problemów z "padaniem" czy coś tam. A palę na różnych espera, princo, flamingo, verbatim. Ostatnio Verbatimy kupowałem po niewiele ponad 3zł/szt (10) Więc można przyjąć że już nie ma drogich DVD-/+R. Teraz może waro by się przyjżeć ja jakość palników ? I oczywiście w jakim środowisku działają ! Ja mam pionka 107 + win 98 i nie narzekam . Pozdrowienia dla wszystkich z palnikowej F1 . |
Cytat:
Dla zwykłych szarych zjadaczy chleba życie jest prostsze! :D Idą do marketu, kupują co jest w promocji, nagrywają i już! Natomiast znawcy, koneserzy, perfekcjoniści ważą każdą sztukę płyty Oglądają pod światło, próbują wyczytać literki i cyferki z wewnętrznego pierścienia płyty Czy brzegi nośnika są równe Ustalają producenta, co jest napisane na pudełku, co na płycie W domu wrzucają SmartBurny, kProby, DVDInfoPro, Nero CD/DVD Speed Po co? :O Ten kto się z laserem w ręku nie urodził - nigdy nie zrozumie :haha: |
Dobra, może coś wyjaśnię. Palę DVD pod konsolkę (a dokładniej Xboxa), która to ma najbardziej wybredny czytnik na świecie :D Jeśli nie czyta, płyta idzie do szafy (bez przesady, nie wyrzucam...) Jak dotąd co nie wypaliłem na NECu działało na konsoli, więc stawiam na jakąś cienką partię Memorexów, ot wszystko.
To CMC już jest "wporzo"? Od kiedy :) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
CMC TO DOBRY JAK NARAZIE PODKLAD a dla litkow szczegolnie polecany :spoko: |
Po bliższym przeanalizowaniu sprawy: te co się "słabo" wypaliły okazują się mieć dziwne przebarwienia (nierównomiernie rozłożony barwnik?) i co jeszcze ciekawsze jest to dokładnie 5 płyt na 10. "Słabo" w sensie, ze konsola ich nie czyta oczywiście...
Cóż mogę rzec - kończe eksperymenty i jadę na Verbach :D [EDIT] I znowy pudło. Nie ma na to reguły, przebarwienia nie mają tutaj nic do rzeczy. Po prostu Memorex nie dla Xboxa :) Chociaż dwie pierwsze płyty ze szpuli chodzą... :boks: |
Cytat:
Ale trochę przespałeś :taktak: CMC ewoluuje I robi coraz lepsze płytki Nie są może w kategorii z wyższej półki, ale nie są już też tak straszliwym badziewiem Są w tej chwili dużo gorsze tłocznie :taktak: np. Multi Media Masters & Machinary SA, Plasmon, Postech Corporation :O, itp. .... |
Troszkę? Sporo przespałem! :D
Ale od tego jest ten temat prawda? ;) Co nie zmienia faktu, że Memorex CMC i mój Xbox się nie lubią... A tak z ciekawości - jakie inne płytki prócz Verbów to MCC? |
Cytat:
Prawie tak samo dobre jak Verbatimy Ale to także od partii zależało :D |
Kupiłem ostatnio jednego Hawka w slimie. Patrzę, a tam okręgi :/
Nawet nie paliłem... [EDIT] Ale dałem ciała! Obecnie Verb x4 za 2.80/szt :podbite: Czyli nie ma chyba sensu obecnie palić na czymś innym :nie: |
Cytat:
U mnie w Częstochowie Verbatim jest za 3,50zł ze szpuli. Ale jak na razie nie zmieniam bo platinum DVD+R RICOHJPNR02 palą mi się najlepiej a cena niewiele niższa bo 3,20zł :taktak: Zamieszczam trzy wykresy właśnie tych płyt: http://www.heros120.webpark.pl/dvd01-kprobenew.jpg http://www.heros120.webpark.pl/dvd02-kprobenew.jpg http://www.heros120.webpark.pl/dvd03-kprobenew.jpg pzdr, ROB |
Ilość załączników: 1
To już lepsze są Dysany , na giełdzie w Katowicach po 1,70zł.
|
Obserwujac ceny plyt jakie podajecie, to wychodzi ze ja mieszkam w ajkims zadupiu cenowym...(Bydgoszcz)...Dysany Verbatimy itp to wszystko srednio 7 zl/st...a co do Esperanz...w jednym sklepie gdy zapytalem po ile by mi sprzedali gdybym kupil 100 szt to zaproponowali mi 3zl/szt....chyba sie wyprowadze z Bydzi...
|
Zawsze możesz poszukać na Allegro :taktak: .Dysany mają po 1,80 - 2 zł.
|
Cytat:
|
To umnie w Koninie takie ceny:
Bulkpaq DVD+-R = 2,50zł Bulkpaq Printable DVD-R = 2,50zł Verbatim DVD+R = 4,9-7zł TDK DVD+R = 5,50zł Platinum DVD+R = 4,70 cake A tak pozatym to płyty DVD+R mają tylko w Komputroniku (tam dostaję rabaty :D ) i w VideoŚwiecie :taktak: Gdzie indziej mówią, że + żadko kto kupuje :blee: więc takich nie sprowadzają :| Najlepsze ceny są w Avansie: EMTEC DVD-R = 15zł EMTEC DVD-RW = 29zł ^_^ |
Cytat:
Verbatim 4x +R : 3.5 PLN Esperanza 4x -R : 2 PLN Intenso 4x +R : 2.8 PLN Dysan 4x +R : 2.5 PLN Platinum 8x +R : 3.5 PLN Gość mówi, że będzie jeszcze taniej i się cieszy, bo mu sprzedaż wzrasta. To jest dobre podejście do handlu, a nie zdzieranie z ludzi... |
Już nie przesadzajmy, jak Verbatimy osiągnęły poziom 3 zł lub niższy
to już temat tanich płyt chyba się wyczerpał ! Płyty chodnikowe są zdecydowanie droższe ! możecie sprawdzić. Wytstarczy poszukać na necie ! :jupi: Poszukajcie (poszukajmy) tanich płyt DL ! Bo ta era chyba nadciąga ! |
Cytat:
P.S. Ten filmik jest bodajże na angielskiej stronie TDK, nie na polskiej! P.S.2 Kiedyś była wyprzedaż płyt CD 700 Datex po 19gr. za sztukę, ale musiałeś kupić od razu 100 sidików (za 19zł torcik pełen płytek). |
Problem plytek w Bydgoszczy jest taki ze nawet nie moge kupic tutaj glupiego dl .
Sklepy same sobie robia pod gore , moze dlatego ze otwieraja komputerowe sklepy ludzie nie kapetetni .Nie potrafia dogadac si ez dostawcami i maja ceny jak po byku .wczoraj chodzilem po sklepach i to co zobaczylem to szok verbatim dvd+r x4 box w jednym ze sklepow 8 zl (!!!!) w geancie jest promocja tdk - i + po 4,50 ale tak jest jak w loteri 1 to cm 2 to ritek 3 to tdkg02 totolotek to malo , albo dostaniesz bable na plycie . pozdrawiam |
Cytat:
więc trudno marudzić. nikt ich nie importuje, bo na zachodzie tez sa jeszcze bardzo drogie. |
Cytat:
plyty sa tylko polscy dystrybutorzy nie racza ruszyc tylka i sciagnac to od producenta |
Płyty DVD
Mam takie pytanko kupiłem dzisiaj Nec'a ND-2500A i czas wybrac się po płytki.Mam zamiar zakupic jakieś verbatimki DVD-R i teraz tak jeżeli będzie na opakkowaniu pisac ze max predkasc nagrania to 4x nagrac 4x czy dać więcej jak sadzicie (Dla PS2 dam 2x dla pewnosci głównie chodzi mi o filmy)?? i jeszcze zastanawiam sie nad Esperanzami ale to bede nagrywał na nich tylko filmy dla znajmoych bedzie na tym u nich łykac odtawarzacz DVD (stacjonarny)??
PS.Dla znajomych oczywscie chciałbym jak najtaniej wiec jeszcze wspomne ze w carrefour widziałem po 2 zł MediaStory w slimach i nie wiecie czy na tym tez nagra sie film i bedzie zarło stacjonarne DVD??!! |
Cytat:
|
Polecam verbatimy od mcc (mitsubishi chemicals) masz pewnosc ze wszystko bedzie ok a co do esperanzy to ja nie polecam , sam mialem kolo 150 nosnikow i teraz robia za podstawki do kawy . Lepiej wydac troche wiecej albo kupic w internecie za grosze niz pozniej pluc sobie w brode . pozdrawiam
|
Dvd-r
Kupiłem dla siebie jednego Emteca DVD-R "For General use" nie było Verbatimów więc wziołem tego Emteca mysle że nie powinien byc najgorszy tylko nie psize jaki speed mozna najwiekszy na nim wypalic!!??I kupiłem 10 Esperanz DVD-R "Super Quality Edition"
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Już Platinum 8x są za 3,20zł w Komputroniku więc nie już co mówić o tanich nośnikach :nie: A Verbatimy jeszcze taniej na allegro :taktak:
|
platinium x8 sa po 2,40 zl w cdlandzie (wychodza tak jak wezmiesz na szpuli 25 szt), a verbatimy x4 po 3,5 zl (wychodza tak ja wezmiesz na szpuli 10 szt) jedne i drugie +r
|
Aha przypomniało mi się Turboni miałeś dostać reputkę to Ci właśnie ja daję :taktak:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
A dokladnego linka do teko filmika mozesz podac?? Dzieki... |
Cytat:
|
Cytat:
Przejazd 5/1 GG : 4855893 oraz 902938 |
dokladnie
|
Nośńik
A jaki nośnik waszym zdaniem jest lepszy Esperanza DVD-R czy Princo a może Magnetik :mruga: ??!!
|
Cytat:
|
Nośnik
Ale przy kupnie nie bede wiedział czy to jest od Gigastora!!Chodzi mi ogulnie!!
|
Jezeli jest w pudełku slim i jest to 4x to napewno od gigastore :taktak:
|
Teraz trudno jest dostac Espere x4 nie z GSC. Prawie wszystkie czworki na rynku sa juz z GSC - nawet jezeli nie ma napisu Special Edition lub Super Quality Edition.
|
No nie do końca. Około tydzień temu kupiłem jedną w Carrefourze i jest to niestety AN31.
|
Cytat:
|
Cytat:
W marketach płytki w kosmicznych cenach zalegają całymi miesiącami :O I tam takie wykopaliskowe nośniki to niezłe dziwolągi Ja także nabyłem w Carrefour Esperę w slimie i to także AN31 Już jej nie mam, a to wykres ze źle ustawioną PI/PĄ:mruga: na 812@832 VS04 burn x4 |
tak sobie patrze na te wykresy i nic nie rozumiem:) wiem tylko, ze im mniej i mniejsze slupki tym lepiej. co oznaczaja te PI i PO? dzlaczego PO przewaznie jest duzo wyzsze? jakie sa dobre wartosci PO aby plyta mogla byc uznana za dobra?
|
PI = 280 błedów
PIF = 4 błedy przy ECC[8/1] :taktak: |
heh' sorry, ze taki laik jestem, ale ECC to co? jak na razie siedze pare godzin i studiuje forum, a co ciekawsze i wazniejsze rzeczy sobie zapisuje w pliku tekstowym;)
|
Nagrywał ktoś może na płytach VOBIS DVD-/+R 4x? Dobre są czy lipa?
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Ale nie pamiętam dokładnie :nie: Może uda mi się pożyczyć - to zrobię jakiś wykres :taktak: |
Te Vobisy sa do du...szy. Zarowno na litku 811s (ktorego mialem kiedys), jak i na Nec'u 2500a duzo lepiej pala sie te Benq. Sa one na nosniku Sony i nie mialem generalnie z nimi zadnych problemow. Natomiast wszystkie AN31 (wpasly mi w lapy Vobis'y, Hawk'i) omijam wieeelkim lukiem. Dla mnie najgorszy nosnik jaki kiedykolwiek mialem. Tak wiec z tych dwoch polecam Benq (kupowalem je za 1,39pln - jak za darmo!!!)
|
Cytat:
i dla ciebie to zly wynik ?? nie mam wykresow, ale poszukaj na forum to znajdziesz "himalaje" a nie "tatry" |
Cytat:
Totalna zalamka, moj liteon 832S ma problemy z wypalenie tego syfu, 1 plytka wogule nie czytalna, przy drugiej pojawil sie blad power calibration error, jest czytalna ale tylko w nagrywarce, w dvd liteon x12 nie widzi jej. A w nagrywarce predkosc odczytu ponizej .... 80kilo :O A serwisie polecili mi zebym odal do sprawdzenia nagrywarke, najlepsze jest to ze z TDK DVD+RW nie ma problemow, ani z MediaStore tez DVD+RW. |
Po co eksperymentować z jakimiś Emtecami itp., szczególnie za takie pieniądze?? Kiedy Verbatim kosztuje 3PLN, a Platinum od Ricoh 2.5PLN takie rzeczy to tylko wywalanie pieniędzy w błoto...
|
Kupiłem szpindelek tych Vobisów, chyba nie są takie złe:)
|
nie chcesz kupic jeszcze paru odemnie? ^_^
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:49. |