Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   DIOD - transfer na diodach klawiatury (https://forum.cdrinfo.pl/f5/diod-transfer-diodach-klawiatury-38273/)

Diod 17.08.2004 03:38

Kazdemu kto juz sciagnal wersje 0.32 polecam sciagnac ja jeszcze raz (nowy Build) poniewaz poprawilem drobny blad - licznik DL/UL resetowal sie przy zmianie konfiguracji diod bez zmiany monitorowanego interfejsu.

Diod 17.08.2004 00:58

Cytat:

Napisany przez gallus_anonim
A będzie zliczanie pobranych i wysłanych danych, tak jak w NetMeterze, takie tabele tygodiniwe miesięczne itp?? a i może zrób subskrypcje na stronie :)
PS. Coraz rpzydatniejszy jest ten programik....

A powinno byc? Bo nie wiem czy jest sens robic drugiego NetMetera. Moze niech wiecej osob sie wypowie w tej sprawie. A co do subskrypcji - dobry pomysl.

gallus 17.08.2004 00:45

A będzie zliczanie pobranych i wysłanych danych, tak jak w NetMeterze, takie tabele tygodiniwe miesięczne itp?? a i może zrób subskrypcje na stronie :)
PS. Coraz rpzydatniejszy jest ten programik....

Diod 17.08.2004 00:38

Dostepna jest wersja 0.32. Zmiany:

* Dodano zliczanie downloadu/uploadu w przedzialach start/stop DIOD'a. Statystyka wyswietla sie po najechaniu kursorem myszki na ikonke DIOD'a w tray'u.

Jednostka jest oczywiscie Megabajt. Dzieki temu mozna mierzyc ile wam sie sciagnie/wysle w okreslonym przedziale czasu (naliczane od startu). Aby zresetowac licznik nalezy dac stop i znowu start. Mozna takze wlaczyc samo mierzenie bez migania diodami (wybrac w opcjach brak i dla DL i dla UL). Zapraszam do testowania: http://www.diod.prv.pl

seoman 16.08.2004 23:18

Cytat:

Napisany przez Diod
Nie ma problemu od strony programistycznej tymbardziej ze mam doswiadczenie w programowaniu portu rownoleglego. Problem w tym ze nie mam jeszcze wskaznika do testow...

gdzies mi sie ten link zgubił
chodzilo zdaje sie o nie o samo sterowanie poprzez port lpt ale o pomiar aktualnie wykozystanego pasma.

a co do wskaźnika to bardzo proto wykonac : 25pin złącze dsub +8 diod
piny 2-9 w złączu do anod diod, katody do pinu 16.

Eliasz 16.08.2004 23:03

Cytat:

Tak z tymi statystykami to dobry pomysł, mi by odpowiadały takiejak w NetMeterze, a u mnie jak używam Dioda jest wszystko :spoko:
PS jak się nazywał ten plugin do Winampa??

Ten plugin to Visualization Keyboard Led ja go mam w pliku pod nazwą Visualization_Key_led.exe i zajmuje 51 KB.

gallus 16.08.2004 22:36

Tak z tymi statystykami to dobry pomysł, mi by odpowiadały takiejak w NetMeterze, a u mnie jak używam Dioda jest wszystko :spoko:
PS jak się nazywał ten plugin do Winampa??

Eliasz 16.08.2004 22:32

No to zlicznie to najlepiej chyba w bardzo prostej formie, tak żeby ten programik nie zżerał pamięci - bo to jeden z większych plusów.
Np. po najechani na ikonke w trayu pokazywał by się UL i DL całego dnia. Ogólnie to można by zrobić taką "polską" wersja DuMeter'a ;). Chociaż w tą stronę to też zbytnio może nie należy odchodzić bo główny cel programu to przecież wskaźnik transferu na diodach, a nie statystyki.

A z tym zaznaczaniem to zabardzo ci nie powiem nic więcej, bo programik jest zainstalowany dopiero kilka godzin, no i w tym czasie coś takiego mi się przytrafiło, ale ogólnie to chyba podczas gdy komputer jest wykorzystywany do różnych rzeczy, nie tylko do ściągania ale i do przeglądania www, słuchanie muzyki czy pisania tekstu czyli podczas włączania różnych programów.
Dodam, że jak miałem zainstalowany taki plugin do winampa który wskazywał natężenie dźwięku na diodach klawiatury to działo się tak samo. Być może to ja mam skopane coś w komputerze i to dlatego tak się dzieje, no nie wiem.
Ustawienia mam standardowe - dowload to NumLock a upload to ScrollLock.

Jak błąd (w programie lub coś u mnie) pojawi się jeszcze raz to posprawdzam dokładniej z czym są problemy.

Diod 16.08.2004 22:01

Cytat:

Napisany przez Eliasz
żeby zliczało liczbe MB wysłanych i odebranych.
Jeden błąd, przynajmniej u mnie. Po jakimś czasie użytkowania, coś się dzieje z kompem, jak chce zaznaczyć jeden plik to tam mi zaznacza całą linijkę, albo cały folder. Gdy klikam na jakis hiperlink to otwiera się nowe okno, zamiast w tym samym.

A to zliczanie w jakiejs prostej formie czy wykres itp? A co do tego bledu - u mnie nic sie takiego nie dzieje (z tym zaznaczaniem katalogow). Mozesz podac jakies dokladniejsze informacje(ktorych lampek uzywasz, w jakich momentach sie to dzieje). No i czy ten problem wystepuje dopiero po pewnym czasie?

Cytat:

Napisany przez seoman
sterował nie diodami na klawiaturze tylko wyjsciem lpt: (8 bitów =>8 diod)

gosc twierdził ze takie cos jest prawie niewykonalne pod windows

Chcialbym uslyszec czym to argumentowal ;)

Cytat:

Napisany przez seoman
...by sterował bitami na LPT:

Nie ma problemu od strony programistycznej tymbardziej ze mam doswiadczenie w programowaniu portu rownoleglego. Problem w tym ze nie mam jeszcze wskaznika do testow...

seoman 16.08.2004 20:48

na jakies stronie o modowaniu kompów był podobny program z tym ze :
był napisany dla linuksa
sterował nie diodami na klawiaturze tylko wyjsciem lpt: (8 bitów =>8 diod)

gosc twierdził ze takie cos jest prawie niewykonalne pod windows

moze bys "przerobił" swój program oczywiscie jezeli sie da by sterował
bitami na LPT:

plus to ze nie blokujesz klawiatury
plus "rozdzielczość" 8 bitów
minus musi byc zrobiony prosty interfejsik z diodami

Eliasz 16.08.2004 19:16

Zainstalowałem, no i gólnie spoko, fajny programik.
Mozna by było dodać coś takiego jak w DuMeterze, żeby zliczało liczbe MB wysłanych i odebranych.
Jeden błąd, przynajmniej u mnie. Po jakimś czasie użytkowania, coś się dzieje z kompem, jak chce zaznaczyć jeden plik to tam mi zaznacza całą linijkę, albo cały folder. Gdy klikam na jakis hiperlink to otwiera się nowe okno, zamiast w tym samym.

Te problemy miałem też po zainstalowaniu tego plugina do winampa, na początku tak jak w diodzie wszystko działa OK a po jakimś czasie coś się sypie i są takie błędy tak jak opisałem.

Czy zauważył koś coś podobnego czy może to tylko u mnie się tak dzieje??

nimal 15.08.2004 23:38

musze przyznac ze dyskoteka lepsza niz z teac w58e (migal sobie bezwladie co jakis czas zeby przypomniec ze istnieje chyba)
pozatym zadnej praktycznej uzytecznosci ;p ale gratuluje pomyslu i wcielenia go w zycie :)

Vavoom 15.08.2004 23:29

Korzystając z tematu... :)

Ja również zrobiłem sobie taki wskaźnik downoaldu, z tym, że nie jest to żaden program, ani wogóle nic skomplikowanego... :D

Rozbroiłem sieciówkę, wyjąłem z niej diodę "ACT" i umieściłem w miejscu POWER LED kieszeni (po co dwie power led w kompie). I teraz po wyłączeniu monitora lookam co jakiś czas na obudowę kompa czy "idzie" :D :D :D

Jak już mówiłem sposób jest prosty, nawet bardzo :D ale takie coś bardzo się przydaje.

Pozdrawiam! :)

Diod 15.08.2004 23:13

Cytat:

a bedom jeszcze jakieś aktualizacje programu które wprowadza jakieś nowe funkcje??

Czekam na sugestie odnosnie nowych funkcji. W tej chwili proboje zrobic tak aby ten Caps Lock nie powodowal trudnosci w pisaniu(zwiekszania liter). Znalazlem pewne rozwiazanie ale nie jest dobre, bo program ingerowalby gleboko w system co nie jest mile widziane...

gallus 15.08.2004 23:05

Cytat:

Napisany przez Diod
Moze jeszcze diodami na monitorze? ;)

ja chce dioda na głośniku ;), a bedom jeszcze jakieś aktualizacje programu które wprowadza jakieś nowe funkcje??

Diod 15.08.2004 22:50

Cytat:

Napisany przez siwy_mw
a nie da sie jakos zrobic zeby migaly lampki na modemie usb ?

Tez nad tym myslalem. Domyslam sie ze chodzi o modem Sagem F@st/Thomson. Niestety producent nie udostepnia zadnej specyfikacji i jedynym zrodlem jest zagmatwany sterownik linuxowy, ale z tego co sie dowiedzialem chyba nie mozna czegos takiego zrobic. Dioda PWR swieci sie nieprogramowalnie - wtedy gdy modem ma zasilanie... Ale mysle nad dorobieniem mozliwosci podlaczenia zewnetrznego wskaznika (np. tzw swiecaca linijka) pod port rownolegly, tylko mam watpliwosci czy ktos by z tego skorzystal.

Cytat:

Napisany przez Eliasz
Eee, na modemie?? Lepiej na nagrywarce

Moze jeszcze diodami na monitorze? ;)

Eliasz 15.08.2004 21:57

Cytat:

Napisany przez siwy_mw

Eee, na modemie?? Lepiej na nagrywarce :) przecież większość ma dwie diody :spoko:

siwy_mw 15.08.2004 19:56

gallus 15.08.2004 19:30

hehe, podpba mi się, :piwo:

Eliasz 15.08.2004 11:25

Cytat:

Napisany przez Mily666
hmmm... ja mam plugin do Winampa który pod rytm muzyki mruga lampkami od klawy... tylko że raczej napisać textu się nie da normalnie ;)

Pozdro ;)

Też mam tego plugina ale oprócz tego że tekstu się nie da się łatwo napisać to jeszce czasami się coś blokuje i jak chce zaznaczyc jeden plik to mi zaznacza cały folder. Ale ogólnie fajny bajer. :spoko:

Kasprzak 15.08.2004 10:18

@baku - no tak, nie czytales co sidu napisal...ze ubaw jest jak sie cos pisze np.w notatniku sprobuj

Ogolnie program ciekawy, nie spotkalem sie z czyms takim zeby lampki od num/caps/scroll locków migaly. Pomysl przedni! Ogolnie rewelacja chodz z tymi bledami ze sa problemy, ale wlasnie...w sumie jak siedzimy przy kompie to mamy progsy w stylu..DuMeter, a jak wylaczamy monitor/odchodzimy od kompa to to sie bardziej przydaje.
A i to co sid mowil - na przyszlosc nie reklamuj na forach czegos takiego...napisz moze ze znalazles ciekawy program, albo cos podobnego :)

bakupl 15.08.2004 09:29

A czy jak mruga CAPS LOCK to ten CAPS LOCK jest włączony? Bo jak miałem kiedyś taki plugin do tlen'a to jak migał mi CAPS LOCK'iem to automatycznie zmieniały się na duże litery... A pozatym Scroll Lock mam zajęty poniewaz używam go do informowania czy ktoś pisze w konekcie. A czujnik mam i tak praktycznie nie widoczny a na nim mam diody...

Diod 15.08.2004 01:31

Cytat:

Napisany przez -Sid-The-Rat=>
lampka Caps jest bezuzyteczna - program dziala tak, ze symuluje naciskanie klawisza - kazdemu chcacemu zrozumiec o co mi chodiz polecam wlaczyc mruganie lampki caps i napisanie jakiegokolwiek tekstu - ubaw murowany

To prawda, ale chyba nie ma sensu zabraniac CapsLock'a na sile. Byc moze ktos nie uzywa wiele z klawiatury, albo wylacza monitor i chce tylko zerkac co jakis czas jak idzie download ;)

Cytat:

przerwania klawiatury sa pewnie programowalne - pytanie czy az tak

Raczej nie chodzi tu o przerwanie bo w Windowsie nie mozna sie juz jak w DOS'ie bezposrednio odwolywac do przerwan, ale moze jest jakas bardziej niskopoziomowa funkcja dostepu do bufora klawiatury. Zobacze co da sie zrobic.

Cytat:

ps. jesli mozna to ja bym prosil o wylaczenie domyslnego przezroczystego okna - albo choc mozliwosc zmiany tego stanu

Zrobione. Bez zmiany numeru wersji.

Cytat:

No pomysł nawet fajny i jak bym miał neo to bym skorzystał, ale mam radiówke i mój d-link jest 26m od mieszkania, więc też by mi się przydał programik pokazujący stan diód z mojego d-linka

DIOD moze monitorowac dowolny interfejs sieciowy - niekoniecznie polaczenie Dial-Up - wiec nic nie stoi na przeszkodzie zebys skorzystal :)

gallus 15.08.2004 00:02

No pomysł nawet fajny i jak bym miał neo to bym skorzystał, ale mam radiówke i mój d-link jest 26m od mieszkania, więc też by mi się przydał programik pokazujący stan diód z mojego d-linka :)

Mily_ 14.08.2004 23:57

hmmm... ja mam plugin do Winampa który pod rytm muzyki mruga lampkami od klawy... tylko że raczej napisać textu się nie da normalnie ;)

Pozdro ;)

-Sid-The-Rat=> 14.08.2004 23:52

normalnie serdecznie bym sie wkurzyl na reklame produktu na bezplatnym i publicznym forum
ale musze przyznac ze pomysl mnie zauroczyl prostota i swiezoscia

kilka uwag - a wlasciwie jedna bardzo powazna - lampka Caps jest bezuzyteczna - program dziala tak, ze symuluje naciskanie klawisza - kazdemu chcacemu zrozumiec o co mi chodiz polecam wlaczyc mruganie lampki caps i napisanie jakiegokolwiek tekstu - ubaw murowany

scroll jest nieszkodliwy, num troche mniej, ale nadal ryzyko jakiegos konfliktu jest niewielkie
nie wiem czy da sie sterowac lampkami na poziomie nizszym niz symulacja nacisniecia klawisza - nie bawilem sie tym nigdy - przerwania klawiatury sa pewnie programowalne - pytanie czy az tak

generalnie - programik bardzo fajny, gadget, ale naprawde bardzo oryginalny

ps. jesli mozna to ja bym prosil o wylaczenie domyslnego przezroczystego okna - albo choc mozliwosc zmiany tego stanu - przezroczyste okna strasznie mi laguja [z powodow roznych] a i wygladaja smiesznie tylko za pierwszym razem, a potem mocno wkurzaja

Diod 14.08.2004 22:27

DIOD - transfer na diodach klawiatury

Witam!
Po przesiadce z SDI na Neostrade bardzo brakowalo mi na modemie lampek sygnalizujacych aktualny bandwidth, dlatego postanowilem napisac program sterujacy diodami na klawiaturze tak aby pokazywaly aktualny transfer. Zapraszam na strone domowa (http://www.republika.pl/diod) programu i zachecam do testowania i wyrazania swoich opini na forum.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:19.