Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Problem z kompem :( (https://forum.cdrinfo.pl/f5/problem-kompem-38617/)

Pagerus 22.08.2004 16:34

Problem z kompem :(

Od jakichś dwóch dni dzieją mi się dziwne rzeczy z kompem. Po resecie wyskoczył mi niebieski ekran z powiadomieniem, że nie można uruchomić systemu Windows - bo jakiś tam błąd wystąpił czy coś (pewnie znacie mniej więcej ten tekst) - i tak w kółko - po każdym resecie (nieważne czy próbowałem odpalić system normalnie czy w trybie awaryjnym). Pomyślałem, że zwaliło się coś z Windą - tak więc przeinstalowałem system. Przez jakiś czas chodził spox. Dzisiaj zaczął mi się sam resetować. Po kilku takich self-resetach wrócił ten niebieski ekran. Pomyślałem, że może się komp przegrzewa - tak więc wyłączyłem go na jakieś 0,5 h. Uruchomiłem i jak na razie chodzi - chociaż coś mi mówi, że niedługo nastąpi pewnie kolejny self-reset. Nie sądzę aby to był wirus Blaster lub jakaś inna jego wariacja.
Prawdziwy problem polega jednak na tym, że nie mogę wejść do Biosu :( Jak wciskam DEL na ekranie powitalnym kompa - to robi się czarny ekran... :(
Jak myślicie - co może być nie tak? Z góry dzięki za pomoc.

Kasprzak 22.08.2004 16:39

a nie masz temperatury za wysokiej?
Nie bawiles sie w OC?
Moze jakis inny komponent robi konflikt?Karta Dzwiekowa?Modem?Roznie moze byc...wlacz kompa z samą grafą...wsyzstko inne wyjmij,
moze dysk ma bad`y. To sa moje propozycje!

Pagerus 22.08.2004 16:41

Co do temperatury to właśnie nie jestem do końca przekonany - bo program od płyty głównej nie chce za bardzo pokazywać obrotów wiatraka :/ Ale czy uważasz, że jeśli to wina temperatury - to BIOS by się włączał?

Druss 22.08.2004 16:47

Skoro program nie pokazuje obrotow wiatraka to sprawdz czy aby sie kreci ten wiatrak na procesorze w obudowie.

Pagerus 22.08.2004 16:50

Wiatrak się kręci - ale jakoś tak nie zbyt szybko. Wciąż jednak nie wiem - czy te niskie obroty mogą być przyczyną niemożliwości uruchomienia BIOSa? Jak myślicie?
Mały UPDATE - udało mi się dostrzec, że program pokazuje jednak prędkość wiatraka (obroty) i nie bardzo mu się podobają. Tak więc pewnie tu też jest problem. Nie wiem niestety jednak dalej - co zrobić aby wejść do BIOSa :(

Mr.Manson 22.08.2004 16:55

Wydaje mi sie ze to wina plyty glownej, mogla sie uszkodzic. Tylko od czego ???

cana 22.08.2004 17:38

zasilacz? albo kondensatorki puchną

jasut 22.08.2004 18:01

A ja stawiam na uszkodzoną kość pamięci (autopsja).

Pagerus 24.08.2004 10:34

Wymieniłem wczoraj wentylator i komp jak na razie chodzi. Nie wiem tylko czy BIOS się uruchamia, bo nie miałem odwagi próbować ;) Ale programik nie piszczy już o to, że wiatrak ma za wolne obroty.
Czy uszkodzona kość pamięci może mieć wpływ na to, że BIOS się nie chce uruchomić? Nigdy o czymś takim nie słyszałem...

luminat 24.08.2004 12:02

Stawiam na zasilacz, ja też miałem restarty kompa oraz nie działającą klawiaturę i mysz. Sprawdź napięcia. U mnie +5VBS wynosiło 3,4 V lol. Z zasilaczem lepiej nie kombinować tylko kupić od razu nowy, bo można spalić coś jeszcze. Przyczyną spalenia mojego zasilacza była wysoka temperatura oraz .... zwarcie w myszce. Nowa zasilka ma filtr antyprzepieciowy i kiedy podłącze zepsutą mysz od razu komputer się wyłącza.

Pagerus 24.08.2004 15:01

Mimo wszystko nie wydaje mi się, aby to był zasilacz - bo... niedawno go wymieniałem. Co do napięć to muszę zaobserwować w tym programiku co mam do płyty głównej - bo o ile dobrze widziałem to tam wyświetla napięcia. A zasilacz wymieniałem, bo poprzedni się zjarał - ale nie na moim kompie - tylko brata - poszedł do serwisu - i po 3 tygodniach dali mi nowy...
Spróbuję dzisiaj nieco potestować ten komputer - no i zobaczę co z tym cholernym Biosem - tak się ostatnio zastanawiałem czy wyjęcie baterii na jakiś moment (o ile się nie mylę w ten sposób dokonuje się resetu Biosa czy coś w tym rodzaju - przyznaję się bez bicia, że dla mnie to dość obcy temat - znaczy się temat samego Biosa) może coś pomóć...

epol 24.08.2004 15:17

A probowałęs resetować BIOS na zworce lub bateria??

Pagerus 24.08.2004 15:35

Przecież dopiero co pisałem, że zastanawiam się nad resetem BIOSA :)

epol 24.08.2004 15:39

Nie widzialem tego posta. Otworzylem okno i poszedlem jesc obiad. A dopiero potem pisalem ten post. Tak wiec wtedy gdy to otwieralem to go nie bylo.

Pagerus 24.08.2004 16:46

Po powrocie do domu odpaliłem kompa i z ciekawości włączyłem Biosa. Uruchomił się ku mojej radości - niestety po resecie już się nie włączył. Kurde nie wiem co jest grane. Jak komp ileś nie chodzi a potem go włączę to Bios wchodzi bez bólu - a potem już nie chce.... :(

Pagerus 27.08.2004 15:12

Płyta główna odwiedziła serwis, w którym została niby sprawdzona. Wyrok brzmiał - płyta w 100% sprawna. Hmmm... w takim razie chyba pozostaje zasilacz. Koleś w serwisie mówił, że komp mu się nie resetował i napięcia były dobrze wskazywane (mój problem z napięciami polega chyba na tym, że w programie ABITa w kolumnie podpisanej jako +3,3 o ile się nie mylę - u mnie widniała wartość 2,75-2,80 i komp się o to pultał - brzęczyk piszczał jako ostrzeżenie). Szkoda tylko, że w serwisie do przetestowania wzięli tylko płytkę - bez reszty komponentów - choćby zasilacza... Pozostaje mi więc chyba jedynie odwiedzić sklep gdzie kupowałem zasilacz... Jeśli nie pomoże wymiana zasilacza to sam już nie wiem...

epol 27.08.2004 16:07

A czy ten gość w serwisie umial wejść do BIOSu??

andrzejj9 28.08.2004 19:06

Cytat:

Napisany przez epol

No co Ty, chyba nie wątpisz w kompetencje sprzedawców w sklepach komputerowych? ;)

Mich@ł 28.08.2004 19:16

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
No co Ty, chyba nie wątpisz w kompetencje sprzedawców w sklepach komputerowych? ;)

Ja na przykład wątpię. Kolega oddał dysk twardy do naprawy, a zwrócili mu jeszcze bardziej ****...... zepsuty ^_^

andrzejj9 28.08.2004 19:44

Cytat:

Napisany przez DJ HACKER
Ja na przykład wątpię. Kolega oddał dysk twardy do naprawy, a zwrócili mu jeszcze bardziej ****...... zepsuty ^_^

No to wszystko w normie ;)

Przy okazji - w temacie o pulpitach pokazałeś tapetę podobną w tematyce do tego, co masz na awatarze. Czy masz może również taką? Bo z tego, co widzę, przedstawia Toyotę Celicę - mój absolutnie ulubiony samochód :)

Mich@ł 28.08.2004 19:51

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez andrzejj9
No to wszystko w normie ;)

Przy okazji - w temacie o pulpitach pokazałeś tapetę podobną w tematyce do tego, co masz na awatarze. Czy masz może również taką? Bo z tego, co widzę, przedstawia Toyotę Celicę - mój absolutnie ulubiony samochód :)

Pewnie, że mam. Jest w załączniku...
A przy okazji wejdź sobie tutaj . Są tam jeszcze inne spoko tapetki...
Pozdrowienia
--edit--
A Ty w temacie o pulpitach masz fajny pasek zadań. To jest jakaś kompozycja pulpitu? Masz takie coś na kompie do przesłania??? Jest zajefane.

Pagerus 29.08.2004 17:58

Cytat:

Napisany przez epol

No tego właśnie nie wiem :P W sumie to nie mam pojęcia czy w ogóle do BIOSu wchodził. Koleś chwalił się tym, że zainstalowali na kompie z tą płytą system i... włączyli 3dMARK'a :P Hmmm... jak dla mnie to dość dziwny sposób testowania płyty - no ale może ja się nie znam :P
Pożyczyłem sobie od brata zasilacz - napięcia są ok - ale z BIOSem dalej różnie. Przykładowo - na 5 prób - 4 razy wszedł do BIOSu a raz nie...

Pagerus 29.08.2004 18:00

Cytat:

Napisany przez DJ HACKER
Pewnie, że mam. Jest w załączniku...
A przy okazji wejdź sobie tutaj . Są tam jeszcze inne spoko tapetki...

No nie powiem - niektóre tapetki są bardzo fajne :) Zwłaszcza te z niektórymi paniami :P

Mich@ł 29.08.2004 18:22

Cytat:

Napisany przez Pagerus
No nie powiem - niektóre tapetki są bardzo fajne :) Zwłaszcza te z niektórymi paniami :P

Ma się ten gust...

P.S. Ja też nie wiem czy 3D Mark coś daje. Może poprostu gościu chciał sprawdzić nie płytę, tylko swoją kartę graficzną???

Pagerus 29.08.2004 18:25

Cytat:

Napisany przez DJ HACKER
Ma się ten gust...

P.S. Ja też nie wiem czy 3D Mark coś daje. Może poprostu gościu chciał sprawdzić nie płytę, tylko swoją kartę graficzną???

Praca serwisantów zawsze była dla mnie zagadką... i chyba tak pozostanie :P

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:04.