Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   czy zostalem oszukany z windowsem xp (https://forum.cdrinfo.pl/f5/czy-zostalem-oszukany-windowsem-xp-38645/)

nowygosc 23.08.2004 04:57

czy zostalem oszukany z windowsem xp

sprzedali mi windowsa xp oem nie wiem co to ale z ta plytka nie moge sformatowac ani wgrac ja jako windowsa. Potrzebuje orginala (( i ta firma moze mi tylko widowsa orginala wgrac

47 23.08.2004 05:17

Sformatowac zawsze można ;)
Pozdro

woitas 23.08.2004 06:00

heh, avatarek byś zmienił... :P

nimal 23.08.2004 07:58

kupiles calego kompa z windowsem wersji oem? pewnie dostales tzw recovery disk - czyli obraz (ghosta lub podobny) z preinstalowanym windowsem
jesli w firmie sie walneli i dali ci plytke od nietwojego kompa (innego modelu) to dupa - niech ci wymienia
jesli "kupiles" sama taka plyte to sie nie dziw ze nie dziala - plyta jest przeznaczona do konkretnego modelu kompa
takie plyty przygotowuja wszyscy wieksi producenci kompow, np compaq/hp czy toshiba
zaleta jest "instalacja" windy w 5 minut, wada brak kontrolinad tym procesem i skasowania zawartosci twardziela w tym czasie

tak sie tez zastanawiam czy twoj problem nie ma przyiemnej przyczyny - nie wlaczyles bootowania z cdromu lub nie probujesz uruchomic setup.exe z dosa ;p wtedy kupka ;)

yahol 23.08.2004 10:30

Cytat:

Napisany przez nowygosc
sprzedali mi windowsa xp oem nie wiem co to ale z ta plytka nie moge sformatowac ani wgrac ja jako windowsa. Potrzebuje orginala (( i ta firma moze mi tylko widowsa orginala wgrac

Uruchomic w BIOSie bootowanie z CDroomu.
Zapisac ustawienia.
Odpalic kompa.
Nacisnac klawisz "any" (instrukcja naciskania w toku pisania) :D
Odczekac az windows dojedzie do punktu z formatem.
Nacisnac klawisz.

nowygosc 23.08.2004 19:53

czym rozni sie windows xp oem od normalnego?

o wyjasnienie bym prosil?

gallus 23.08.2004 20:03

google.pl :>
-edit-
to ja dałem negatywa bo uważam, że te tematy rodzą się z braku własnej inicjatywy :)

Eliasz 23.08.2004 20:04

OEM - czyli wersja dostarczana z nowym sprzętem. Czym się różni? Albo dostajesz go za darmo gdy kupujesz nowego kompa albo jest on tańszy.
Jeśli chodzi o windowsa xp to jest to prawie zasze wersja home edition. To chyba tyle tych różnic.

yahol 23.08.2004 20:31

Original Equipment
Manufacturer (OEM)
Koncowy produkt dalacznany do okreslonego sprzetu, i powiazany na stale z tym sprzetem, dostosowany do niego, niekiedy wprowadzono zmiany dotyczace sterownikow albo dodatkow do takiego OEMowego produktu.
Poza tym, jak sama nazwa wskazuje - niczym.

B@rtek 23.08.2004 20:39

Cytat:

Napisany przez yahol
Original Equipment
Manufacturer (OEM)
Koncowy produkt dalacznany do okreslonego sprzetu, i powiazany na stale z tym sprzetem, dostosowany do niego, niekiedy wprowadzono zmiany dotyczace sterownikow albo dodatkow do takiego OEMowego produktu.
Poza tym, jak sama nazwa wskazuje - niczym.

Powiązany ze sprzętem. :taktak: Dokładnie z płytą główną. :taktak: Nie zainstalujesz jeszcze raz tego samego Windowsa, jak masz ta samą płytę główną i ten sam cdkey. Ja miałem wersję oem (taki mi wgrali w sklepie), przegrałem tą płytke z Windowsem od nich i zapisałem sobie cdkey do tego windowsa i przy ponownej instalacji wyskakuje mi błąd, że cdkey jest nie dobry. Więc musiałem iść do kumpla co ma wersję box i teraz mogę instalować Windowsa ile chcę :D Wersja box jest pod tym względem lepsza. Możesz instalowac Windowsa ile chcesz i możesz go tez wgrywac na innych kompach legalnie. :taktak:

Eliasz 23.08.2004 20:40

A takie pytanko. Porzyczyłem od kolegi WinXP Home Edit. w wersji OEM i zainstalowałego go na komputerze u wujka. Po instalacji wszystko pięknie, z tym że na pasku koło zegara pokazuje się ikonka i dymek z informacją żeby zarejestrowć tego windowsa. Tak się złożyło że kilka dni później musiałem instalować tego samego windowsa u kolegi od którego go porzyczyłem i u niego nie pojawia się taki komunikat. Czyżby ta wersja OEM była troche zmodyfikowana? Dodam że płytka była dostarczona z komputerem Vobis'a.

____EDIT____
Przy instalacji nie trzeba było wpisywać żadnego CD-Keya ?!

B@rtek 23.08.2004 20:50

Mam artykuł w gazecie o tym Windowsie. Jest o tym jedna cała strona. Widocznie, ma zmodyfikowana wersję dla Vobis'a i przez to nie woła cdkeya. Możesz zarejestrować tego Windowsa ale gdy twój kumpel już go zarejestrował to Ty nie będziesz mógł pobierać aktualizacji. Mój wujek tak miał. :taktak:

Eliasz 23.08.2004 21:21

W komunikacie pisze coś o 30 dniach w ciągu których trzeba zarejestrować Windowsa, a co się stanie po tym terminie? Gdzieś mi się obiło o uszy że są jakieś c-racki do winXP ale jak się zainstaluje złego to trzeba reinstalować windowsa.

Y@nkee_PL 23.08.2004 21:28

Eliasz... uważaj na to co ci się o uszy obija :>

nimal 23.08.2004 21:33

dyskusja zakrawa na weraz - Eliasz, na priva z tym ;) moze ktos pomoze ;)

nowygosc - rozni sie licencja, cena i pomoca techniczna jaka ci przysluguje
roznice licencyjne masz wyjasniona, cane rzuca sie w oczy, pomoc techniczna via phone dotyczy boxow

Eliasz 23.08.2004 21:34

Cytat:

Napisany przez Y@nkee_PL
Eliasz... uważaj na to co ci się o uszy obija :>

Dobra, sorry, zamykam uszy :) :niepow:
Zrobie wujkowi format c: i bedzie po problemie :D

mgit 23.08.2004 21:36

Cytat:

Napisany przez Eliasz
W komunikacie pisze coś o 30 dniach w ciągu których trzeba zarejestrować Windowsa, a co się stanie po tym terminie? Gdzieś mi się obiło o uszy że są jakieś c-racki do winXP ale jak się zainstaluje złego to trzeba reinstalować windowsa.

Po tym terminie system będzie ci działał jedynie w trybie awaryjnym :D
Rodzynki do tego systemu sa, i to różne, jedne działają, jedne nie. Jak byś chcial działajacego rodzynka to pisz na PW

nowygosc 23.08.2004 21:44

kiedy se strzelam formata wkladem xp oem i pisze mi wsun cdzxp orginalne?

moj oem nie dziala dlaczego??????????

nimal 23.08.2004 21:46

ze co ci pisze? takiego komunikatu to jeszcze nie widzialem - zamiesc dokladnie to co mas zna ekranie i dokladnie opisz co robisz
windows nie jest zabezpieczony wiec nie moze ci takiego komunikatu podac :P

epol 23.08.2004 21:47

Jestem pierwszy :P

A jednka nie jestem piewrszy w kolejnym temacie tego goscia :(

nimal 23.08.2004 21:49

chyba jednak nie do konca :>

epol 23.08.2004 21:52

Ciekawe kiedy ten temat zostanie skasowany.

Widze że wszyscy tutaj lubia nowegogoscia.

Y@nkee_PL 23.08.2004 21:54

ręce normalnie opadają :|

gallus 23.08.2004 21:54

a Y@nkee wspominał że nie che już widzieć twoich problemów a Ty znowy, przecieżmogłeś to dopisać do poprzedniego tematu :>
-edit-
I już tu był :)

Y@nkee_PL 23.08.2004 21:57

jeden problem a 3 tematy, zakrawa sie chyba na banana z takim zachowaniem :banan:

a tymczasem posklejałem te 3 tematy w jedno

i pisz czlowieku sesnownie, więcej szczegółów, my nie wróżki ((

piotrek123 23.08.2004 21:57

Cytat:

Napisany przez nowygosc
moj oem nie dziala dlaczego??????????

Człowieku, weź lepiej strzel se:piwko2:
Jak chcesz żeby ci ludzie pomogli to wyłóż swój problem szczegółowo.

B@rtek 23.08.2004 22:10

Cytat:

Napisany przez epol
Ciekawe kiedy ten temat zostanie skasowany.

Widze że wszyscy tutaj lubia nowegogoscia.

Ja mu wystawiłem negatywa za takie pytanie i odpowiedzi. :taktak: Np. Nie działa mi windows pomocy :help: Tylko nic innego jak :bicz:

Eliasz 23.08.2004 22:28

Czy za negatywna reputacje można dostać bananem?? Jesli tak to od ilu negatywnych reputek?

B@rtek 23.08.2004 22:32

A co martwisz się, że dostaniesz? Nawet nie wiem od ilu sie dostaje bana :nie:

Eliasz 23.08.2004 22:36

Cytat:

Napisany przez barte_k
A co martwisz się, że dostaniesz? Nawet nie wiem od ilu sie dostaje bana :nie:

Martwie się o kogoś innego ;p ^_^

B@rtek 23.08.2004 22:39

Aha ^_^ Wiem chyba o kogo chodzi :taktak:

yahol 23.08.2004 22:48

<<kiedy se strzelam formata wkladem xp oem i pisze mi wsun cdzxp orginalne? >>
Tylko raz, jedyny raz, widzialem taki komunikat, ale....
-byl to firmowy komputer Fujitsu z firmowym OEMowym przerobionym Windowsem, z nadrukiem Fujitsu! Tzn i komp i plyta byla sygnowana przez Fujitsu!
Po wlozeniu kazdego innego Windowsa podawal taki komunikat i zatrzymywal instalacje.
Dzialal wylacznie z oryginalna wlasna plyta instalacyjna.
Jezeli jest to podobny przypadek, to musisz miec oryginalna, albo kopie oryginalnej plyty instalacyjnej.
Co do wypowiedzi Barte_k-nie masz racji, wielokrotnie instalowalem WinXP Home Edit z tej samej plytki OEM zmieniajac tylko numer na ten z opakowania!.
Po 30 dniach bez aktywacji windows nie odpala sie-pojawia sie wylacznie okno aktywacji produktu. Telefoniczne lub przez net.

Ps: cukierki aktywacyjne sa, to oczywiste, ale tez z przyczyn oczywistych nie bede odpowiadal na pytanie gdzie sa i jak ich uzywac. Jedna nauczka wystarczy mi, (na tym forum - tez)

B@rtek 23.08.2004 22:52

Ja instalowałem od nowa Windows XP Pro i gdy podałem ten sam cdkey co wcześniej to wyskakiwał błąd :taktak: Dopiero gdy podałem inny instalacja szła dalej. I nie musiałem nic aktywować :D

epol 23.08.2004 23:04

A ja sie dziwilem gdzie znikaja te tematy. A one sa razem sklejane.

yahol 23.08.2004 23:07

Cytat:

Napisany przez barte_k
Ja instalowałem od nowa Windows XP Pro i gdy podałem ten sam cdkey co wcześniej to wyskakiwał błąd :taktak: Dopiero gdy podałem inny instalacja szła dalej. I nie musiałem nic aktywować :D

Tylko - nie mowimy tu o WinXP Pro i kluczach korporacyjnych, ktore sa z natury rzeczy "inne legalnie" :D
Mysle, ze zakonczylem udzial, w tej jakze ciekawej i wnoszacej nowe, odkrywcze tresci - dyskusji.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:03.