![]() |
format c: = format cep :
po ch** formatować wystarczyć użyć szukajki się nauczyć a nie iść po najmniejszej lini oporu bgn ma racje zwory taśma i chulaj dusza |
tak na marginesie propunuje o linuxie zapomniec :) (byl wspomniany) przy obecnym stanie wiedzy mancy (?tak to sie odmienia?) forum zostalo by zfloodowane postami "jak......?" :D
swoja droga, ze wtrace swe 3 grosze, to dlaczego kobieta ma problem z kompem? a gdzie super obczajeni znajomi komputerowcy? manca, zle sie zabralas za kompa, zanim uruchomisz znajdz sobie wielbicieli/kumpli :) bo tak na normalnie porozmawiac to wyjdzie wygodniej niz tu gdzie.... no sami wiecie :) pozdro Predi |
spokojnie Koledzy -szczegolni ci co zaraz by formatowali. Z formatem zawsze mozna zdazyc. Jesli Ci chodzilo- a teraz nie chce - to problem jest gdzie indziej.Nie wiem jak podlaczylas nagrywarke - chyba jako slave - to sprawdz przede wszystkim zworki na niej i tasme - po najwyrazniej nie moze system jej znalezc.
Polecam glowna strone CDRINfo -http://www.cdrinfo.pl/artykuly/dlazielonych/index.php - a reszta tez sie przyda. Jesli zdecydujesz sie na format - to niema co kombinowac - trzeba zrobic to z dyskietki startowe do win 98 do ktorej nalezy dobrac programik fdisk - odpalic to i ladnie porobyc partycje ( partycje warto miec i trzymac tam dane- bo jaK sie sypnie - to odpada klopot, ze dane zniknely) Przy nagrywarce warto miec nieduza partycje na ktorej zapisywane sa pliki przejsciowe do nagrywarki ( tak 1-2 GB) wtedy odpada problem szatkowania dysku i koniecznosc jego czestej defragmentaryzacji. A tak wogole polecam spokojna lekture strony glownej cdrinfo jeszcze raz - jak poczytasz to bedziesz tak samo madra jak wiekszosc kolegow na forum ^_^ |
a ja przywrocenie ghosta ;p musze przyznac ze bez tego typu programow zycie byloby o wiele nudniejsze ;p
|
Cytat:
|
czyżby manca poszła formatować i tworzyć nowe partycje....??, ja już mam dzisiaj za sobą jednego formata :)
|
Cytat:
Dobrze że nie czytała wczorajszych postów nowegogoscia czy jakmu tam ^_^ ten to dopiero mieszał |
Cytat:
NTFS jest lepszy, jedyna wada to to że dysk jest niewidoczny pod Win9x, czyli prosto mówiąc jakbyś zabrała dysk do kogoś kto miałby zainstalowanego Win9x to tam nic nie zobaczysz co jest na dysku. Ogólnie WindowsXP jest stabilniejsz na NTFS'ie, i jest więcej opcji dotyczacych chociażby zabezpieczeń plików czy kompresji danych. Ale to tylko kilka szczegułów, jest ich napewno więcej, ale o tym to można by pisać chyba jeszcze długo. Ja chcesz sobie poczytać to www.google.pl i wpisz NTFS napewno coś znajdziesz! |
Sorki manca, że pisałem do Ciebie jak do chłopa. Czytałem szybko i nie zwóciłem uwagi na koncowki. Teraz wiem, że jesteś kobietą, więc serdecznie Cie witam na forum.
A tak do was chlopakito jeszcza pare godzin i ta kobietka bedzie miala taki metlik w glowie ze szok. |
nie czytalem dokladnie od poczatku ale ntfs jest lepszy mniej ograniczen
|
Cytat:
2. ...a jaka jest roznica miedzy FAT a NTFS? i ktory system plikow lepszy? |
Cytat:
|
qrcze...to mozna stworzyc caly alfabet ;) ;p
|
ahaaaa :)...
no i wszystko jasne :D |
Cytat:
|
Cytat:
A: (FDD) - 1 napęd dyskietek B: (FDD) - 2 napęd dyskietek (teraz już nie zawsze, poprostu B: nie ma) C: (HDD) - jest to partycja na całym dysku twardym D: (CD/DVD-ROM, CD/DVD-RW) - poprostu napędy optyczne Ale możesz mieć też tak (zerknij na różnice): A: (FDD) - 1 napęd dyskietek B: (FDD) - 2 napęd dyskietek (teraz już nie zawsze, poprostu B: nie ma) C: (HDD) - 1 partycja na dysku twardym D: (HDD) - 2 partycja an dysku twardym E: (CD/DVD-ROM, CD/DVD-RW) - poprostu napędy optyczne Widzisz różnice ?? czym więcej partycji tym więcej liter ;) |
No co wy PATRYCJI nie znacie ? ^_^ :D ^_^
|
:D
spox, jak sie pojawi post od kogos, kto jest F to zaraz sa odpowiedzi, kurcze moglem zalozyc sobie konto jako female, byloby prosciej ale super ze jestes! 1. na d: mozez miec programy - to bedzie partycja na dysku a nie jak dotychczas dvd. 2. nie na kazdej partycji musi byc system operacyjny, dla Ciebie chyba wystarczy 1 system na partycji podstawowej, chociaz moze sugerujesz sie tym, ze do niedawna wlasciwie kazdy system wymagal osobnej partycji, teraz mozna miec kilka windowsow na jednej partycji - ale po co Tobie takie rozwiazanie? 3. wpadnij znowu :EDIT zanim skonczylem edytowac posta pojawily sie juz dwie kolejne odpowiedzi, heh, to tylko powierdza moja uwage na wstepie :D |
Twoj dysk twardy to C:
po zrobieniu jednej partycji bedziesz widziala w 'moj komputer' tak jakby 2 dyski twarde - jeden to bedzie nadal c: a drugi bedzie mial przypisana pierwsza wolna litere czyli w Twoim przypadku F: |
c: to twój twardy dysk (np. 80 GB), d: to pewnie napęd dvd, e: nagrywarka cd. Dysk c: możesz podzielić na "mniejsze kawałki" co jest poźniej wygodniejsze w konserwaacji systemu i ogólnej orientacji co i gdzie...
Poczytaj TEN ARTYKUŁ który powinien Ci to troche naświetlić. |
tak sobie czytam te wszystkie wypowiedzi i dochodze do wniosku ze nic nie rozumiem...ja juz nawet nie wiem czy dobrze rozumiem slowo partycja :'( (te slownikowe wyjasnienia sa beznadziejne), ...dla mnie c: to winda,rozne programy,p2p,mp3,filmy...po prostu wszystko tam jest....d: to dvd, e: nagrywarka itp. ...wiec juz nie rozumiem jakim sposobem na d; moge miec programy p2p, a na e: sluchac muzyki....cos mi sie wszystko pomieszalo....juz nic nie wiem...a chcialabym! :help: wysmiejecie mnie ale chcialabym wiedziec co mnie czeka po wykonaniu tych wszystkich czynnosci...po zrobieniu partycji....a postaram sie zrobic tak jak sugeruje Eliasz...zawsze mi sie wydawalo ze na kazdej partycji musi byc jakis system operacyjny...nie wiem juz na czym to polega...
jak to sie mowi....zglupialam ;p |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
a na przyszłość program AntiVirenKit 2004] Cytat:
ale duuużo tłumaczenia i wypocin. |
Cytat:
Nie lepiej było wcześniej utworzyć partycje, przenieść na d: co ważniejsze i formatować c: na którym byłby już tylko win98 ??? Specjaliści od format c: pffff.... |
Cytat:
|
A i jeszcze po formacie zainstaluj SP1 :)
|
Cytat:
|
No ja też mam nadzieje że czegoś nie pominąłem ;p
Aha, i nie zapomnij sobie przed formatem przygotować łatek Windowsa na blasterra i sassera które wyłączają kompa po minucie od połączenia się z netem. Linki i ewentualnie szczepionki na te (i inne) wirusy znajdziesz m.in. na www.gdata.pl |
Cytat:
|
dziekuje wam wszystkim...jestescie genialni ! ! ! ...co ja bym bez was zrobila... ;p
|
Najlepiej od razu zrobić trzy patrycje, gdyż potem jak bedziesz chciała mieć Linuxa to nie bedziesz musiała używac PM8.
PS. Jak zainstalujesz Windows XP i wszystkie aplikacje które ci są niezbędne, użyj programu botvis, po użyciu programu botvis system bedzie ci się dużo szybciej uruchamiał. Przynajmniej umnie się Windows dużo szybciej uruchamia (około 13 sekund) |
Moglbym ci pomoc ale ta odleglosc... :) Zartuje, Eliasz napisal pozadnie co i jak po kolei.
|
Myślę, że bardzo dobrze wyłożyłeś to krok po kroku - mam nadzieję, że manca da sobie teraz radę :)
|
Cytat:
1. Uruchom instlkę WinXP, będziesz miała taką jakby tabelkę do wyboru na której partycji zainstalować windowsa. Wybierz (najedź nie naciskaj starą partycje i ją usuń (na 50% klawisz L o ile się nie myle). Teraz już nie masz żadnej partycji więc trzeba je stworzyć. Dajesz utwórz partycję i wpisujesz wielkość w MB (10GB - to jakieś 10240 MB ale żeby windows wyświetlał równe 10GB czasami trzeba tam wpisać troche więcej np 10260 ). Teraz utwórz druga partycję (jeśli chcesz 10 GB to tak jak wcześniej) i ostatnią trzecią przy czym przy ostatniej powinien być już wpisany maxymalny rozmiar partycji jaki można utworzyć więc nie trzeba nic wpisywać. 2. Masz już partycje więc czas na instalke windy. Dajesz instaluj na partycji C i gdy instalka bedzie pytać o formatowanie i system plików to możesz wybrać FAT (starszy system plików) lub NTFS (chyba lepszy i nowszy, ale partycja jest nie widoczna dla Windowsa98 ) a formatowanie wybierz szybkie. Teraz już instalujesz windowsa normalnie według wskazówek na ekranie. Na sam koniec po zainstalowaniu XP wejź na Moj komputer , kliknij prawym przyciskiem myszki na dysku D i wybierz formatuj (możesz wybrać system plików, warto zaznaczyć Syzbkie formatowanie). Tak samo zrób z trzecią parycją. Mam nadzieje że napisałem jasno, w ostatnim tygodniu miałem 2 formaty (naszczęscie nie mojego komputera) więc troche dobrze to pamiętam. ===EDIT=== Sposób jaki opisałem moze jest troszke trudniejszy ale do odważnych świat należy! Pozatym nie wymaga Partition Magica. |
No bez Windowsa to Ci Partition Magic raczej nie pójdzie... ;) Tak więc na gołym dysku po formacie raczej nic z tego. Sformatuj dysk, zainstaluj XP-ka a potem Partition Magic - to taki fajny program, że możesz nim dzielić dysk na partycje, a potem zmieniać ich wielkość itp. bez utraty jakichkolwiek danych...
|
ooo zrobie cos podobnego jak ma Eliasz...i zainstaluje xp...tylko w jakiej kolejnosci to wykonac? format, partycje (programem PartitionMagic?), instalacja xp?
|
Conajmniej dwie partycje pierwsza tak ok 5GB, druga i kolejne jak tam chesz, system Windows XP PRO - tam w sumienei ma czego się uczyć :)
|
patrix...mks-vir znajduje 7 trojanow, nie kasuje ich a ja nie bede sie bawic w to recznie z prostej przyczyny - nie umiem....fakt,szkoda mi niektorych danych, ale one nie sa az tak bardzo wazne.....
gallus...alez jestem ambitna :D ...tylko nie w tej dziedzinie...ale wszystkiego da sie nauczyc...:D....przyznam ze troszke sie zgubilam....jedna czy dwie partycje, jak dwie to jakie systemy? |
Jezeli przeskanuje np. na http://mks.com.pl/ a potem zrobi uaktualnienie to powinno byc ok. Dlaczego jestem za uaktualnieniem? a dlatego że wszystkie dokumenty i ulubione pliki pozostaną nie naruszone a w zależnosci jaki ma net to takie będzie miał problemy z podłączeniem się do sieci w niektórych przypadkach neostrada i chello potrafią zdrowo zaleść za skórę zanim się je skonfiguruje a jak sam powiedział nie wiele wie więc powinien najpierw pójsć po naimniejszej lini oporu jeżeli nie będzie wszystko grało może zawsze zrobić formata. partycje można porobić po instalacji.
|
Co do partycji to warto je utworzyć jeśli dysk jest duży, ale zakładam że masz duzy dysk bo reszta sprzętu też jest w miare na czasie. Jedna partycja na dużym dysk to pomyłka, wiem bo sam taki kiedyś miałem.
Ja mam dysk 80 GB i mam tak: dysk C- 10 GB - system, zainstalowane programy /gry dysk D -10 GB - cały udostępniony programom p2p, i dysk E -54 GB - reszta czyli filmy, mp3 i inne pierdoły. Jesli dysk 40GB to można by go podzielić na 15 i 25 GB lub 10 i 30GB ==EDIT== ja zawsze jestem za formatem c: :spoko: ;p |
he, wg mnie dwa systemy z jednej rodziny to jest zły pomysł, a z tym linuxem to jakoś też nic ciekawego jak dla dziewczyny, no chyba ze Jesteś bardzo ambitna
PS Wnioskuje z końcówek że jesteś dziewczyną, bo Epol chyba sie pomylił :) |
qrcze nie wyswietlilo linku http://www.sciagawa.pl/a/2149.html
epol...alez ja sie nie obrazam...tylko prosze mowic do mnie jak do kobietki :D |
ja tez mysle ze format to dobry pomysl...tylko mam problem z partycjami bo mam jedna a na niej win98...moj plan,dwie partycje, na jednej 98 do ktorego sie przyzwyczailam, na drugiej xp ktorego musze sie nauczyc...z czasem 98 zastapie linuxem :) mam nadzieje :D
znalazlam taki link...czy to nie bedzie za bardzo skomplikowane? |
Dla Ciebie najlepsza alterwnatywa jest xp, ponieważ on sam Ci wykryje wiekszosc sprzetu i polaczenie z netem. Na win98 musialbys to robic sam. Dodam ze ja uzywam win98se + sp v1.5 pl
Chlopaki lepiej wytlumaczyc mu to krok po kroku, bo inaczej bedzie kiepsko. Przydalaby mu sie isntrukcja co ma zrobic dla myslacych inacze. Bez obrazy :D |
Cytat:
Możesz to zrobić po zainstalowaniu XP. Po postawienu systemu - musowo zainstaluj firewalla i antywirusa (google.com.pl Ci pomoże znaleźć ten soft ;)) XP jest dośyć stabilny nie robi wiekszych jazd (no czasami może). Jeśli już nie chcesz odzyskać plików, to wyczyść dysk z wszystkich partycji (wtedy raczej nic nie przetrwa), Zrób partycje C: o wielkości 3GB a reszte miejsca na dysku przydziel partycji D: Partition Magic Ci w tym pomoże (programy dosowe mogą sprawić Ci trudność) |
Alternatywna przeglądarka internetowa - czyli inna od Internet Explorera - na przykład zachwalana Opera.
Co do formatu to myślę, że to ostateczność. Ale jeśli uważasz, że masz zawirusowany komputer i nie masz na dysku ważnych danych to możesz zrobić formata. Nie podałaś jeszcze rozmiaru dysku - może on mieć wpływ na decyzję czy bawić się w podział dysku na partycje czy nie... A co do polecania XP - sam nie wiem - ja siedzę na nim, bo nie mogę się jakoś w końcu zmusić do instalki Linuxa i walczenia z nim ;) no i z pewnością z przyzwyczajenia. Windows 98 to już staroć (siedzę na nim w robocie i mam go już naprawdę dość), ME mnie jakoś drażni... |
Cytat:
XP jest dość stabilny i .łatwy w obsłudze i daltego polecają go wszyscy, o ile sformatujesz to wirusy nie pozostaną, one pozostaną jedynie wtedy jeżeli uaktualnisz system do XP A co do partycji to najlepiej mieć conajmniej dwie :) |
nie no wawelski ...to zes mi wytlumaczyl...ale spoko,kiedys zrozumiem :)
widze ze zainteresowal moj post :jupi: ...hmm, moj sprzet: AMD Athlon; 1,7 ; 256 RAM; stale lacze...reszte juz podalam,cos jeszcze? :) a wiec jeszcze raz...1. kazdy poleca xp, why??? 2. to mam pozostac przy jednej partycji czy nie? jak lepiej? 3. i co z formatem? piszesz patrix zeby zainstalowac xp i nie martwic sie o nic, ale co z wirusami i roznymi bledami, wydaje mi sie ze pozostana, wiec w takim razie to nic mi nie da.... gallus...alternatywna przegladarka??hmm... |
No fakt - podanie konfiguracji mogłoby nieco ułatwić sprawę...
|
Hmm, ale ja nie jestem za uaktualnieniem, bo przecież wiry pozostaną na twardzielu i bedą te same problemy. więc lepiej pociągnąć Format C: (o ile masz tam jakieś dokumenty lub coś czego potrzebujesz to przenieść to na D:) zainstaluj sobie XP PRO, po instalce oczywiście wszystkie potrzebne łaty blaster itp. zmień przeglądarke na jakąś alternatywną o ile masz zewnętrzne IP to jakiś firewall no i oczywiście jakiś dobry antywirus.
-edit- No i oczywiście po zainstalowaniu Wina nic nie ruszać na pozostałych partycjach, nastepnie je sprawdzić antywirem i wtedy powinno być O.K. :) Pozdro ;) |
Nie kop kompa ;) bo od tego robią się bad sektory. Dla Ciebie był by najlepszy xp(uaktualnienie systemu do xp) ale jak byś nam powiedziała jak jest konfiguracja komputera : jakiej wielości dysk twardy, jaki procesor itd. to napewno byłoby bardzo pomocne. Formatu a razie nie rób bo możemy długo Cie nie zobaczyć w sieci.
|
Dwie wersje Partitona były w gazecie KŚ Ekspert, bardzo tanio i legalnie.
Teraz nie kombinuj z partycjami, bo mogą być jeszcze dobre. Zainstaluj WinXP na partycje C: a o formata sie nie martw, zrobi to instalator, Ty tylko wybierasz polecenia strzałkami i potem enter ;) Windows 98 to troche stary system, potrafi sie wysypać bez powodu... |
Sprawdź napięcia i temperatury pod obciążeniem - motherboard monitor (MBM) i prime95 torture test (napięcia mogą odbiegać do 5% od nominalnych)
Najpierw możesz sprawdzić w biosie - ale tam może trzymać normę, bo nie ma obciążenia. Za to jak w biosie już nie wyrabia, to zasiłka do wymiany. |
PartitionMagic możesz ściągnąć z torenta
Najlepiej zainstaluj se Windows XP (jeżeli masz bardzo słabego kompa to zainstaluj Windows 2000) a Linuxa instaluj jak już poznasz dobrze Windows XP |
a ja się nie znam :(( pomoże ktos???
aż mi glupio pisać ale nie znam sie na komputerach :zawstydz: a zwlaszcza na swoim....a co jest nie tak?? ano pochrzanilo sie wszystko: zawirusowany (pewnie mozna by bylo wszystko pousowac - ja nie umiem) kupilam nagrywarke (lg gce-8526b), podlaczylam prawidlowo (czyt. wg instrukcji), chodzila jakis czas a teraz nie chce sie uruchomic, przy starcie pojawia sie info "Sec Slave Drive - ATAPI incompatible", nie rozumiem o co chodzi, pozniej pojawia sie ze mam jakies bledy w jakis sektorach na dysku (czy cos takiego) i zebym uruchomila scandisk ale nie chce go uruchomic bo nie znajduje scandisk.exe...mam normalnie ochote kopnac ten glupi komp :'(
czytam ostatnio wszystko co mi wpadnie w rece na temat problemow z kompem...pomyslalam sobie,ze zrobie format,to chyba bedzie dobre wyjscie,szkoda mi tylko tych wszystkich danych, i w ogole nie robilam jeszcze sama formatu,czas chyba sie czegos nauczyc....myslalam takze nad zrobieniem partycji (bo mam jedna na ktorej jest win98),tylko czy moge zrobic przed formatowaniem? wiem ze jest taki program PartitionMagic,ale czy mozna go sciagnac? bo zakupic raczej nie moge...aha i co lepiej wgrac win 98,2000,xp...a moze Linuxa? juz sama nie wiem co robic? gubie sie w tym wszystkim...moze ktos cos doradzi? bede bardzo wdzieczna... |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:48. |