![]() |
Najlepsze, ale w szpindlu, TDK CD-R i Verbatim DL+
Jakie płyty uważacie za najlepsze ale do dostania w wieżyczkach. Nie każcie mi patrzeć po tłoczniach, tylko najlepiej powiedźcie co najlepiej kupić. W gre wchodzą płyty również ze sklepów internetowych - m.in. i najlepiej: www.komputronik.pl www.barwkomp.pl
Dzięki za odpowiedź. |
Większość płyt jest dostępna w pudełkach i w szpindlu. Verbatim Crystal DL+, Verbatim Pastel, TDK Metallic
|
Chodzi mi o to bo np TDK Metallic które są w szpindlu są z gorszej wytwórni. :smutny: Bo takie właśnie mam.
|
Dużo płyt jest jeszcze tutaj http://www.marketpc.pl/katalog.php?id=174000&sort=2 i tutaj http://sirius.pl/index.php?sid=1&mcid=2&scid=69
|
Nikt nie kupuje płyt w wierzyczkach?
|
Sprawdz sobie zawczasu wytwornie zanim kupisz caly szpindel. TDK Metallic dla przykladu jest robiony przez wiecej niz jednego producenta (z innymi plytami jest podobnie) i nie jest zasadą ze ten gorszy pakuje plyty w szpindle a lepszy w pudelka. Czesto w sklepie nawet na poczekaniu ci sprawdza, o ile ludzie tam są uczynni, ale z netu to raczej loteria.
Kiedys byl tu nawet topic w ktorym byly podane kody literowo-cyfrowe roznych producentow plyt, poszukaj moze ude ci sie to zastosowac. |
Te Metallici w szpindlu są od CMC.
Dziś poszedlem do Tesco i zobaczyłem tak: W szpindlu po 10 i 25 płyt Verbatim CD-R Double Protection Crystal super AZO 48x 700 Mb Made in China A MITSUBISHI CHEMICAL COMPANY. Są dobre? Na płycie napis DL+.Cena 14,99 zł Zobaczyłem jeszcze płyty TDK których nigdy nie spotkałem: (napisy na pudełku) CD-R80 cd RECORDABLE/CD ENRIGISTRABLE up to 52X speed 700 Mb 80 min. Z tyłu jest TDK RECORDING MEDIA EUROPE Ultra high speed technology. Pudełko jasno niebieskie i płyta tez. To są takie : http://tdk-europe.com/index.php?id=26 Płyta w normalnym pudełku plastikowym. Cena 1,89 zł Które płyty lepiej kupować? Te Verbatimy czy może Metallici od CMC?A może te nowe TDK bo według strony są też w szpindlu? |
Jak płyta 800 mb moze miec 80min? Chyba sie pomyliłeś. No i up to x5 to miało być 52?
|
Cytat:
Dodam, że płyty palę na 24x |
Które płyty lepiej kupować? Te Verbatimy czy może Metallici od CMC?A może te nowe TDK bo według strony są też w szpindlu? ???
|
Plyt od CMC unikaj, jakkolwiek by sie nie nazywaly.
Z kolei wszystko co jest np od Tayo Yuden, Mitsubishi Chemicals czy Ritek'a mozesz brac w ciemno. |
Czyli brać te Verbatimy DL+? 10 sztuk - 14,99 a 25 chyba około 25-30(nie pamiętam)
|
Jak trafisz te Verby ponizej 1,10 to sie nawet nie zastanawiaj. DL+ sa jednymi z najlepszych plyt na rynku
|
praktycznie w ciemno mozna rowniez kupowac plytki sony supremas
|
Właśnie straciłem zaufanie do Verbatimek. Mogłem kupić szpindel najtańszych, ale doszedłem do wniosku, że dołoże i kupie lepsze bo Verbatim. Przychodze do domu, otwieram pudełko sztuk 50. W środku śliczne Verbatim DataLife 48x 700MB, nosnik wyprodukowany przez CMC ....... aż boję się nagrywać .....
Z ciekawości wyciągnąłem niedawno kupione a jeszcze nie nagrane Verbatim CDR pakowane w slimy, wyglądają identycznie a nośnik wyprodukowany przez ... Moser Bear India Limited ??? ??? Ludzie, skąd oni biorą te płytki, Verbarim poszedł między psy ??? A może jakaś nowa super firma produkująca nośniki ??? Chyba jednak zostanę przy Benq by Sony, przynajmniej znacznie tańsze.... |
Takie okazyjne cenowo verbatimy najczesciej trafisz w marketach, oni maja zdolnosci wynajdywania kazdego badziewia.
A standardowy verbatim zawsze (kiedys) byl od mitsubishi albo tayo yuden (pastele). |
Wiesz, okazja to była średnia, poza tym nie w hipermarkecie tylko w zwyklym sklepie, a jak kupisz cały szpindel to sprzedadzą trochę taniej.
Nie zmienia to faktu, że Verbatim firmuje góxxo swoim nie tylko logiem ale całym wyglądem - wiekszość, jeśli nie wszystkie białe DataLife wyglądają identycznie. I nie mówię tylko o szpindlu ale też o płytkach ze slimów. Fakt jest taki, że ostatnie b. dobre CDR Verbatima jakie miałem to pastele. Jeszcze z innej strony - czsami kupuje płyty prawie hurtowo do archiwizacji danych w firmie. Kiedyś w ciemno mogłem brać Verbatimy, TDK, Memorex, Philips. Pierwsze odpadły Philipsy, potem trafiły się kiepskie Memorexy a teraz jeszcze Verbatimki ??? Kiepsko się dzieje. Jak biorę płytki dla siebie do domu to zależy mi i na jakości i na cenie :) . Ale jak do firmy to liczy się tylko jakość i trwałość. |
Conti, trafiles na DataLife Verba. Te od bardzo dawna "zlecane" sa innym producentom. CMC nalezy do wielkiej trojki producentow plyt (obok Riteka i Gigastorage). Te Verby kosztuja 85 groszy za sztuke i nadaja sie jak zauwazyles do kosza. Dobre Verby mozna kupic po 1,10 (crystal super azo). Produkowane przez Mitsubishi. Tez sa w szpindlu pakowane (25, 50 i 100 sztuk).
|
Dlatego ja zawsze zalecam kupic pare sztuk i spokojnie sprawdzic w domciu np cdr identifierem zanim kupisz wieksza ilosc. Czasem tez jak ludzie w sklepie sa uczynni to sami ci wrzuca do kompa i sprawdza, no ale to rzadko.
Prawda jest taka ze cokolwiek kupisz od CMC czy Moser India to jest szmelc i ja omijam to z daleka bo szkoda mi nie tyle paru groszy roznicy w cenie co nerwow. |
Fakt, są to DataLife a nie AZO. Hmm mój błąd, dość dawno nie przyglądałem im się z bliska i nie zwrociłem uwagi, ze napis "AZO" wyparował z niektorych Verbatimek. "A diabel tkwi w szczegółach......."
Po nagraniu pierwszej płytki z serii CMC (24x) błędy C1 średnia poniżej 2 - jeszcze nie jest tragicznie. To może mi jeszcze powiecie czy jest jakaś róznica pomiędzy CDRW Verbatim DataLifePlus SERL srebrnymi (w zwykłych pudełkach) a kolorowymi (w slimach) ??? |
Varbatim, a ostatnio kupuje także Sony.
|
Od TY są pastele a od MCC DataLifePlus, a jak widzisz napis DataLife bez słowa plus no to na 99 % CMC lub inny szmelc
|
Cytat:
|
Kupiłem 25 CD Verbatim DL+ i zauważyłem różnice w sotsunku do 10 CD:
10 CD MCC Made in China 2004 25 CD MCC Made in India 2002 Różnią się trochę wyglądem, ale obie są DL+. Czy te 25CD będą miały gorszą jakość? |
Dlaczego mialyby byc gorsze? Teraz DL+ robione sa przez chinczykow (nizsze koszty produkcji). Ale i jedne i drugie musialy przejsc kontrole jakosci wg tych samych kryteriow.
|
Cytat:
|
no to moze ja wtrace pare groszy jak sie bierze verbatim i chce sie dostac verbatim made by mitsubishi to na pudelku/plycie musi byc datalifePlus dodatkowo napisik double protection, wokol znaczkow "crystal i super azo dodatkowo ostatnio prawdziwe verbatimki sa srebrne innych nie stwierdzilem no ale to juz jakis czas temu bylo kupilem 100 na walku i jak na razie wystarczaa i jeszcze jedno jak ktos mysli ze prawdziwe verbatimki beda tanie to powodzenia :) zwykle sa to najdrozsze plyty na skladzie :)
przynajmniej takie sa moje spostrzezenia wobec tych plyt a pale na nich juz dobre 5 lat :) pozdrawiam krzys75 |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:44. |