![]() |
buuuuu ... ;(
to znowu ja...jesli mnie pamietacie ;) mialam problem z formatem i partycjami....eliasz przedstawil mi swoja propozycje, ze mam uruchomic instalke windy i tam bedzie opcja zeby usunac stara partycje i utworzyc nowa....wiec....doszlam do tego i co? moja jedyna partycja nie chce sie usunac bo sa juz na niej pliki instalki ! jedynie co moge zrobic to zainstalowac winde co nie jest polecane bo niekorzystne jest posiadanie dwoch systemow na jednej partycji....i co ja bidna mam teraz zrobic?? ;(....jak zformatowac, jak utworzyc partycje? ..... :help:
|
Nie wiem jakiego windowsa uzywasz teraz ale jezeli chcesz sformatowac partycje to jesli masz 98/me to tworzysz dyskietke startowa uruchamiasz z niej komputer i wpisujesz format c:
Jezli uzywasz teraz windowsa xp/2000/2003 to mozesz znalezc w internecie obraz takiej dyskietki. Jesli w twej intencji jet zrobienie partycji to sciagnij sobie pelna wersje programu partition magic i w nim najpierw zmieniasz rozmiar dotychczasowej partycji - zmniejszasz go, a potem jesli zmniejszylas partycje np. o 10 gb, to potem mozesz sobie stworzyc partycje wielkosci 10gb. Partition magic dziala pod windowsem i jest w miare prosty w obsludze wiec nie powinnas miec problemow. |
Nie wiem czy tak ci kazali zrobić ale cóż:
dyskietka startowa od win 98 lub ME włóż ją do stacji dysków i włącz kompa. gdy ją odczyta wpisz fdisk i enter. jeszcze raz enter i tam są dalsze instrukcje... |
uzywam win98...
ale jesli chce stworzyc dyskietke startowa to musze miec plytke systemu,prawda? a ja nie mam (byla pozyczona).. mam teraz jedna partycje.mocno zawirusowana....nie zalezy mi juz na niczym...chce miec czysciutki komp, podzielony na dwie partycje (10, 30), z winda xp....pytam sie jak?, krok po kroku.....bede wdzieczna....baaardzo wdzieczna.... |
Witam, ooo, nie zapomnieliśmy o Tobie ;)
Jak masz teraz zainstalowanego Windowsa to spróbuj się pobawić Partition magic'iem. To narazie tyle, tak na szybko bo teraz jestem zajęty i nie mam czasu przed kompem siedzieć. Jak będe miał czas (za kilka godzin??) to się jeszcze odezwe i pomyśle dlaczego tamten sposób niedziała (może ja źle wytłumaczzyłem, albo ty coś nie tak zrobiłaś ? nie wiem). Jeszcze tu wróce! ;) |
Podziel na partycje dysk programem partition magic. Jak juz to zrobisz to dalej jakoś cie wspomożemy. GDybyś miała jakiś problem myśle ze na gg znajdziesz pomoc:D
|
nie mam programu...skad go sciagne?
|
google.pl :>
|
Masz tutaj dyskietke startową z PowerQuest Partition Magic 8.0.2 i różnymi innymi rzeczami. Instrukcja jest w środku. Pozdrowionka!
|
Nie kombinujcie jak kon pod gore!
Z WinXP sprawa jest prosta: -wkladasz plyte instalacyjna -odpalasz kompa, dajesz uruchom z plyty(druga pozycja) -instaluje sie -dochodzi do miejsca gdzie pyta o to gdzie instalowac -dajesz "utworz partycje -podajesz wielkosc -formatujesz -instalujesz -po instalce wchodzisz do menadzera dyskow -formatujesz druga partycje -cieszysz sie WSZYSTKO-WSZYSTKO przy pomocy bootujacej plyty WinXP! |
Cytat:
|
Nie zapomnij przed utworzeniem nowych partycji usunąć starych.
Może to oczywiste co napisałem, ale nie dla wszystkich. Aby wystartować z płyty instalacyjnej musisz ustawić w biosie (przy resecie przytrzymaj wciśnięty klawisz DELETE) uruchamianie z cd-romu. Ustaw jako PRIMARY BOOT DEVICE cd-rom. Myślę, że sobie poradzisz. |
Cytat:
|
KAZDA plyta Windowsa jest bootujaca KAZDA!!!
Tylko przekopiowana przez dysk jest "normalna". Tak wiec...?! Jaki problem? |
Jak nie bedzie się udawać zbootować płytą WinXP no to przyda się dyskietka startowa albo w sumie nawet jakiś inny windows np.98
@yahol - czyli taki sam sposób jak http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...9&page=2&pp=15 |
Jeżeli nie da się zabootować z płyty, to można ściągnąć ze strony M$ specjalną dyskietkę startową przygotowaną do instalki xp.
Ale czy nie lepiej poszukać u znajomych działającej instalki??? |
Z własnego doświadczenia polecam "hiren's boot cd"
|
Ja nigdy nie mialem xp bootowalnego. A jak już go dostalem to żaden serial nie pasowal :( i musialem ponownie robic format c:
|
Cytat:
z reszta nie wiem czy to cos da bo tak jak juz pisalam...usunac starej partycji nie moge bo jakies pliki instalki sa na niej, utworzyc tez nie moge bo w ogole na to polecenie nie reaguje....jedynie co moge to zainstalowac xp,ale po cholere mi dwa systemy na jednej partycji?!?! |
jeżeli chcesz w biosie włączyć bootowanei dla CD musisz wejsc do Advanced BIOS Features i wybrać dla 1st Boot Device - CD-ROM, dla 2st Boot Device FDD, a dla 3st możesz wybrać HDD i wtedy komp powinien wystartować Ci z CD z Windowsem XP, i możesz wtedy formatować w taki sposób jak opisał to Eliasz
|
przykro mi i wstyd :zawstydz: ,ale to mi nic nie mowi...jak wejsc? jak wybrac?
|
Cytat:
|
sciagnij ten program zainstaluj i uruchom:
http://www.lavalys.hu/downloads/everesthome110.exe wejdz do komputer->podsumowanie->typ biosu i napisz co tam masz bedziemy przynajmniej wiedzieli jaki typ biosu masz a po tym jak do niego wejsc (zwykle jest to F2 lub DELETE) oraz gdzie mniej wiecej jest ta opcja i jak sie nazywa |
fajniutki programik :)
typ BIOS'u: AMI (12/15/01) |
hmm tez mam ami tyle ze z 04 ale moze bedzie dobrze
podczas startu kompa (wtedy kiedy wykrywa napedy itp.) wcisnij F2. powinnas znalezc sie w biosie. nastepnie robisz tak: BOOT -> BOOT DEVICE PRIORITY->1st [i wtym miejscu wciskasz page up lub page down az nie ustawisz swojego napedu cd-rom] gdy juz to zrobisz musisz jeszcze zapisac zmiany EXIT->EXIT SAVING CHANGES i wciskasz 2 razy enter |
F2 u mnie nie dziala, poprzez DEL wchodze do BIOS'u...i tam pojawia mi sie taka tabelka a w niej m. in.
Standart CMOS Setup Advanced Setup Power Management Setup PCI/Plug and Play Setup . . . i instrukcja obslugi: ESC: quit <strzalki>: select item F2: change color F5: old values F6: optimal values F7: best performance values F10: save & exit ....moze i glupie,ze podaje co widze na monitorze, ale naprawde nie wiem gdzie i jak zaznaczyc...albo nie umiem (co jest bardziej faktyczne) albo tam nic sie nie dzieje... |
Wchodzisz w advance i szukasz First Boot Device i wybierasz cd-rom (zmieniasz za pomocą page up i page down)
|
Cytat:
szczerze mowiac zaczyna mnie juz to wszystko denerwowac... |
Cytat:
|
czytam te dyskusje od dluzszego juz czasu.. i wniosek nasunal mi sie jeden - zdalnie tego nie zrobisz... potrzebny jest ci ktos zywy, na miejscu
chlopaki mimo szczerych checi nie dadza rady poprowadzic cie za reke przez caly, najezony klopotami proces nie wiem ile masz lat, nie wiem gdzie mieszkasz - ale kogos kto sie 'zna' na komputerach pewnie znasz, zapros go do siebie, przygotuj zarełko/browar/wino, opowiedz mu o kompie tyle ile mozesz i sie przygladaj i ucz zajmie to od 2 do 4 godzin a bedziesz miala wszystko pieknie i slicznie sam, pomimo wielkiego doswiadczenia ze stawianiem kompow na nogi, stawiania kompa w sytuacji gdy osoba po drugiej stronie tylko wykonuje polecenia bym sie nie podjal - bo po prostu jest to praktycznie niewykonalne kazdy zaczynal od zera, teraz masz okazje przeskoczyc pare poziomow wtajemniczenia - zrob to, bo rady kolegow, mimo ze nienajglupsze obawiam sie ze na dluzsza mete nic ci nie dadza |
zapisalam F10
jak bylo tak jest :( |
SId ma racje, bedzie ciężko, ale ja teraz myśle że Ty nie masz poprostu bootowalnej CD z Windą XP, więc ktos już równiez opisał jakiś sposób ze specialną dyskietką, może w ten sposób się uda, a jak nie to chyba musisz kogoś zaprosić na te wino ;)
|
@gallus
to czy ma bootowalna plyte da sie latwo sprawdzic @manca jaesli zrobilas wszystko dobrze to podczas wlaczania kompa z plyta z winda xp powinnas jeszcze zanim windows zacznie sie uruchamiac zobaczyc takie cos: Boot from ATAPI cd-rom[ten napis moze byc oczywiscie inny ale mniej wiecej w takim sensie]: OK [wtedy jest dobrze] lub failure [wtedy oznacza to ze plyta nie jest bootowalna] Jesli jednak nie ma takiego lub podobnego napisu to znaczy ze jednak nie uaktywnilas tej opcji w biosie W takim przypadku jak chlopaki powyzej napisali zapros jakiegos znajomego ktory ma jakies pojecie o kompach |
nom, przyjdzie mi kogos zaprosic.....
ale mysle ze po prostu wpisze format c ( w takiej dokladnie formie??) i na jednej partycji zainstaluje win xp, sciagne sobie partition magic i zrobie druga,tak chyba mozna?? |
format c:
mozna tak zrobic bez problemu |
to zabieram sie do roboty :) ... dzieki za rady
|
@Sid: święta racja - ująłeś to znakomicie!
Przypomina mi się stary, polski film i powiedzenie o nauce jazdy na nartach: jak się nie wywrócisz - to się nie nauczysz. Z komputerami jest identycznie. A'propos: przypomina mi się moje pierwsze flaszowanie BIOSu: tydzień się do niego przgotowywałem a wydrukowane na tą okazję instrukcje przechowuję do dzisiaj i czasami jednak zglądam do nich... 8 ) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:40. |