Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Szykuje się kolejna niespodzianka w sprawie Internetu w PL :/ (https://forum.cdrinfo.pl/f5/szykuje-sie-kolejna-niespodzianka-sprawie-internetu-pl-39077/)

Pagerus 31.08.2004 12:51

Szykuje się kolejna niespodzianka w sprawie Internetu w PL :/

Kolejna wspaniała informacja - po ogłoszeniu limitów przez TPsiaków. Ale to było raczej pewne...
Za wp.pl (www.wp.pl):
"Rozpoczęło się posiedzenie rządu, na którym rząd zajmie się m.in. wystąpieniem Komisji Europejskiej w sprawie naruszenia przez Polskę prawa wspólnotowego w zakresie podatku VAT na Internet.
W połowie lipca wiceminister finansów Igor Chalupec poinformował, że Polska do początku września musi udzielić odpowiedzi na listowne "zapytanie" KE, dlaczego nie obłożyła dostępu do Internetu stawką podstawową VAT 22%. Polska nie uzyskała w negocjacjach członkowskich prawa do stosowania niższej stawki na Internet. U nas obowiązuje 7-procentowa stawka tego podatku..."

Szykuje się kryzys internetowy dla zwykłych śmiertelników (czytaj normalnych nie nadzianych użytkowników)???

Pawel_k 31.08.2004 14:17

no poprostu bedziemy placili o 22% wiecej za neta a limity zostana po staremu :|

Mich@ł 31.08.2004 14:22

Ale radiówkom to nie grozi???

mr_spock 31.08.2004 14:25

dla mnie moze vat na net wynisic nawet 50% - tylko niech ceny za ta usluge beda na tyle niskie, zeby czlowiek nie musial sie gimanastykowac z kasa zabardzo

nimal 31.08.2004 14:31

hm, musze zajrzec czy przy przedluzaniu umowy i zwiekszaniu transferu nie podpisalem umowy na kwote brutto ||
KE jakos nie zauwazyla ze w polsce mamy najwyzsza stawke podstawowa - co z tego ze na net wszedzie jest podstawowa (oprocz polski) skoro w polsce jest ona w cholere wyzsza... chwilami mnie ta Unia wq*** z tymi swoimi pomyslami :|

Pagerus 31.08.2004 14:32

50%??? Nie przesadzaj. VAT nie powinien być większy niż 7% moim zdaniem. A 15% to już absolutny max. Ale tak to jest jak sobie ustaliliśmy VAT na 22%... :/

AleX69 31.08.2004 14:56

mr_spock@ ... ma racje - zreszta oto sie uni rochodzi

kodziu 31.08.2004 15:37

E lipa bedzie. Ale mam nadzieje ze nie bedzie źle :D Głowa do góry...

mallow 31.08.2004 17:17

****a!

Pagerus 31.08.2004 17:21

Codziennie same dobre nowiny, nie? :P

Stef 31.08.2004 18:54

dzisiajmnie szlag trafil... zobaczylem na stronie tpsa jakis bzdurny pdf o jakiejs nagrodzie.... nie pamietam dokaldnie co to bylo,ale chodzilo o to ze neostrada jest NAJTANSZYM stalym dostepem do netu w europie!!!
to wola o pomste z nieba

.::piotrek::. 31.08.2004 20:13

Qrde jakby nie mieli sie czym zajac :klnie:

Pagerus 01.09.2004 08:34

Dzisiaj rano na TVN24 w serwisie informacyjnym o 6:30 słyszałem informację na temat VATu na Internet. Była oczywiście mowa o tym, że wejdzie on w życie i że PL może dostać niezłą karę od UE. Ale co ciekawsze dla mnie - zastanawiali się nad problemem wzrostu cen w związku ze wzrostem/wprowadzeniem* (* niepotrzebne skreślić :P) podatku 22%. Powiedzieli, że niektórzy operatorzy zapewniają, że koszty dla zwykłego użytkownika wcale nie muszą wzrosnąć - a TPsiaki podobno zapewniają, że klienci nie odczują różnicy w cenie - gdyż ją TP SA bierze na siebie :D Ciekawe tylko ile w tym prawdy :P

pawelblu 01.09.2004 08:56

Cytat:

Napisany przez Pagerus
"W połowie lipca wiceminister finansów Igor Chalupec poinformował, że Polska do początku września musi udzielić odpowiedzi na listowne "zapytanie" KE, dlaczego nie obłożyła dostępu do Internetu stawką podstawową VAT 22%. Polska nie uzyskała w negocjacjach członkowskich prawa do stosowania niższej stawki na Internet. U nas obowiązuje 7-procentowa stawka tego podatku..."

Eee tam. Jezeli u nas teraz obowiazuje 7% stawka Vat z ktorej wiekszosc jest zwolniona, to moga wprowadzic i 22% tylko na dotychczasowych warunkach zwolnien :)

houston 01.09.2004 09:08

Hmm taka ale firmy moga odliczyc Vat natomiast smiertelnik juz nie :( a "kochana tpsa" ;/ to raczej nie nie uszczupli swoich zasobow "finansowych" a kto by chcial sobie odjac kasy ;/ no chyba ze pod 'rygorem kary smierci" obysmy tego nie odczuli po kasie :( a znajac nasz rzad podatek Vat 22% pewnie pod choinke dostaniemy albo zaraz po Nowym Roku ;/

Pagerus 01.09.2004 09:11

Cytat:

Napisany przez houston
Hmm taka ale firmy moga odliczyc Vat natomiast smiertelnik juz nie :( a "kochana tpsa" ;/ to raczej nie nie uszczupli swoich zasobow "finansowych" a kto by chcial sobie odjac kasy ;/ no chyba ze pod 'rygorem kary smierci" obysmy tego nie odczuli po kasie :( a znajac nasz rzad podatek Vat 22% pewnie pod choinke dostaniemy albo zaraz po Nowym Roku ;/

Coś tam przebąkiwali o tym roku jeszcze... :/

pawelblu 01.09.2004 10:14

Cytat:

Napisany przez houston

Nie wiem jak, ale ja bedac osoba fizyczna nie placilem do tej pory VAT na internet. Poprostu osoby fizyczne byly zwolnione z VATu na internet wiec jak niby do tej pory bylo 7% a ja nic nie placilem to moze byc i 22% tylko niech nadal osoby fizyczne beda zwolnione i nic nie placa. A to ze firmy placa i sobie odpisuja to zupelnie inna bajka.

adixo 01.09.2004 11:53

Był vat płaciłem 129 zeta po zniesieniu płacę 129 zeta i zapewne jak znowu wprowadzą będę płacił 129 zeta także nie sądze aby warto było deliberować

czero 01.09.2004 12:09

Mam nadzieje ze tak bedzie jak piszecie, ze dalej prywtni uzytkownicy beda zwolnieni z vatu. Ale w tym kraju wszystko jest mozliwe i nie zdziwi mnie wprowadzenie vatu dla wszystkich.

Pagerus 01.09.2004 12:32

Cytat:

Napisany przez czero
Mam nadzieje ze tak bedzie jak piszecie, ze dalej prywtni uzytkownicy beda zwolnieni z vatu. Ale w tym kraju wszystko jest mozliwe i nie zdziwi mnie wprowadzenie vatu dla wszystkich.

Sorry - ale zwolnienie prywatnych użytkowników nie wydaje mi się zbyt realne. Po drugie mówili dzisiaj w TV, że ten VAT obejmie wszystkich... :(

<EDIT>
Ale może jednak nie :D Garść nowych informacji dających nieco nadziei :)
Za Gry-Online (www.gry-online.pl):
"22% VAT na Internet staje się faktem
O tym, że 7 proc. stawka VAT na usługi dostępu do Internetu jest niezgodna z Unijnym prawem było wiadomo już od dawna. 9 września mija jednak termin złożenia przez Polskę wyjaśnień w tej sprawie. Co gorsza, możemy otrzymać wysokie kary - nawet do 270 tys. euro za każdy dzień zwłoki, a kara może być naliczana od momentu naszego wejścia do Unii Europejskiej, czyli od 1 maja. Powrót do 22% stawki wydaje się więc być nieunikniony.
Włodzimierz Marciński (wiceminister nauki i informatyzacji) uważa, iż Polska nie ma najmniejszych szans, aby jako jedyny kraj Unii nie obłożyła dostępu do Internetu stawką podstawową 22% VAT.
Komisja Europejska otrzymała już informację, że polski minister finansów jest w stanie przygotować projekt nowelizacji ustawy o podatku VAT, który zakładałby wprowadzenie 22% stawki VAT na Internet.
Chcieliście Unii to ją macie ***8211; ktoś może rzec. Nie taki jednak diabeł straszny. Unijna dyrektywa o VAT zezwala bowiem na to, aby dostęp do Internetu dla osób indywidualnych, uczniów i studentów oraz placówek kultury były całkowicie zwolnione z podatku. 22-procentowa stawka VAT na Internet dotyczyć więc może głównie przedsiębiorstw, które z kolei mają możliwość dokonywania odliczeń. Zerową stawką VAT może być także objęty sprzęt komputerowy dla szkół."

czero 01.09.2004 16:23

Cytat:

Napisany przez Pagerus
[...]
<EDIT>
Ale może jednak nie :D Garść nowych informacji dających nieco nadziei :) [...] Nie taki jednak diabeł straszny. Unijna dyrektywa o VAT zezwala bowiem na to, aby dostęp do Internetu dla osób indywidualnych, uczniów i studentów oraz placówek kultury były całkowicie zwolnione z podatku. 22-procentowa stawka VAT na Internet dotyczyć więc może głównie przedsiębiorstw, które z kolei mają możliwość dokonywania odliczeń. Zerową stawką VAT może być także objęty sprzęt komputerowy dla szkół."

No to trzeba byc dobrej nadziei ;).

Pagerus 01.09.2004 21:43

Cytat:

Napisany przez czero
No to trzeba byc dobrej nadziei ;).

No to jestem dobrej nadziei :D

Stef 02.09.2004 09:08

jest tylko jedno ale....
unia kaze miec stawke podstawowa na internet, to fakt,tylko dlaczego nikt nie wspomina ze w unii stawka ta moze byc od 15%,a u nas jest 22% i to jest tylko nasza wina, bo sami sobie ustalilismy taka stawke.....

PS>22% od 10żł=2.20 zł,22% od 100 zł-22zł :) gdyby net byl tanszy nikt by sie nie czepial tej 22% stawki VAT

Pagerus 02.09.2004 13:19

Cytat:

Napisany przez Stef
jest tylko jedno ale....
unia kaze miec stawke podstawowa na internet, to fakt,tylko dlaczego nikt nie wspomina ze w unii stawka ta moze byc od 15%,a u nas jest 22% i to jest tylko nasza wina, bo sami sobie ustalilismy taka stawke.....

PS>22% od 10żł=2.20 zł,22% od 100 zł-22zł :) gdyby net byl tanszy nikt by sie nie czepial tej 22% stawki VAT

No tak - ale na niektóre towary i usługi jest chyba VAT 7% - tylko nie wiem czy nie jest to aby tylko przejściowe i w przyszłości nie dobije do tych magicznych 22%...

pawelblu 02.09.2004 13:41

W polsce jest kilka stawek VAT:
0 3 7 22
22 to jest stawka standardowa (chyba tak sie nazywa ale juz nie pamietam :) )
Reszta to sa stawki na wybrane rodzaje produktow (np. woda, mleko itp.), ale to ze na te produkty stosuje sie nizsza stawke jest w zupelnosci normalne i niezmieni sie jeszcze dlugo (moze zmieniac sie tylko pula obejmowanych nia produktow, ale tez niezbyt - przynajmniej jezeli chodzi o te glowne)

Pagerus 02.09.2004 14:12

Cytat:

Napisany przez pawelblu
W polsce jest kilka stawek VAT:
0 3 7 22
22 to jest stawka standardowa (chyba tak sie nazywa ale juz nie pamietam :) )
Reszta to sa stawki na wybrane rodzaje produktow (np. woda, mleko itp.), ale to ze na te produkty stosuje sie nizsza stawke jest w zupelnosci normalne i niezmieni sie jeszcze dlugo (moze zmieniac sie tylko pula obejmowanych nia produktow, ale tez niezbyt - przynajmniej jezeli chodzi o te glowne)

Jak dla mnie to do puli z numerkiem "0" mogliby dorzucić necik dla zwykłych śmiertelników - czytaj "nie przedsiębiorców" :D

pawelblu 02.09.2004 14:25

Nie moga bo tego nie wynegocjowalismy. Ale wprowadza odpowiedznie zwolnienia i bedzie git.

Air 02.09.2004 14:35

W Polsce są 3 stawki VAT: 0,7,22 procent oraz zwolnienie z VAT. Zwolnienie nie równa się 0 %!! Polska poprostu dała dupy podczas negocjacji przedakcesyjnych, jak była mowa o harmonizacji podatku VAT zgodnie z Dyrektywą UE nr VI. Wtedy trzeba było się zastanawiać a nie juz po wszystkim. Teraz obowiązujące stawki na internet dla osób fizycznych są niezgodne z dotychczasowymi ustaleniami z UE.

Chcieliśmy do UE no to jesteśmy, tylko zapomnieliśmy jako społeczeństwo że nami dalej będą kierować idioci z wiejskiej a nie z mądrale z Brukseli!!

pawelblu 02.09.2004 15:29

Ilość załączników: 1
Dla mnie moze byc i 22%, tak samo jak podobno do tej pory bylo 7% o ile nie bede musial tego placic - tak jak tych 7%.

a przy okazji obrazek :)

Air 02.09.2004 15:39

Sorry Pawelblu masz rację jest stawka 3 % na wyroby produkcji rolniczej oraz wyroby rękodzieła ludowego i artystycznego. Myślałem że od 1 maja poszła ona na 7 %.

pozdrawiam

Stef 02.09.2004 16:21

22% to jest stawka podstawowa w polsce... tylko sie zastanawiam dlaczego nie mozna by zrobic np. stawki 16% tylko dla internetu.. jak tzreba to tzreba,a zawsze to mniej niz 22%

pawelblu 02.09.2004 17:51

Cytat:

Napisany przez Stef
22% to jest stawka podstawowa w polsce... tylko sie zastanawiam dlaczego nie mozna by zrobic np. stawki 16% tylko dla internetu.. jak tzreba to tzreba,a zawsze to mniej niz 22%

Bo my nie wynegocjowalismy procentu tylko ze net bedzie objety stawka podstawowa. Wiec uprzedzajac pytanie - obnizenie stawki podstawowej do 16% to by byla podatkowa rewolucja i nie koncznie mialaby taki efekt jakiego sie spodziewasz.

andrzejj9 02.09.2004 22:32

Cytat:

Napisany przez Air
W Polsce są 3 stawki VAT: 0,7,22 procent oraz zwolnienie z VAT. Zwolnienie nie równa się 0 %!! Polska poprostu dała dupy podczas negocjacji przedakcesyjnych, jak była mowa o harmonizacji podatku VAT zgodnie z Dyrektywą UE nr VI. Wtedy trzeba było się zastanawiać a nie juz po wszystkim. Teraz obowiązujące stawki na internet dla osób fizycznych są niezgodne z dotychczasowymi ustaleniami z UE.

Chcieliśmy do UE no to jesteśmy, tylko zapomnieliśmy jako społeczeństwo że nami dalej będą kierować idioci z wiejskiej a nie z mądrale z Brukseli!!

Dokładnie. Czechy, o ile dobrze pamiętam, na kilka dni przed ostatecznym zatwierdzeniem warunków, zmieniły sobie tę stawkę podstawową na internet na dużo niższą, 7 czy może nawet 0%. My mogliśmy zrobić to samo, ale... no właśnie, najpierw ktoś z osób, które się tym zajmowały, musiałby mieć pojęcie o tym, co robi...

Pagerus 03.09.2004 09:54

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Dokładnie. Czechy, o ile dobrze pamiętam, na kilka dni przed ostatecznym zatwierdzeniem warunków, zmieniły sobie tę stawkę podstawową na internet na dużo niższą, 7 czy może nawet 0%. My mogliśmy zrobić to samo, ale... no właśnie, najpierw ktoś z osób, które się tym zajmowały, musiałby mieć pojęcie o tym, co robi...

No właśnie - w naszej cudownej ojczyźnie najpierw się działa a potem się dopiero myśli... Szkoda tylko, że prawie wszystkie działania są chybione... a jak się zaczną zastanawiać - to albo nie da się już tego odkręcić... albo wręcz ktoś się do nas przy******a i karami, grzywnami straszy...

pawelblu 03.09.2004 13:25

Ale w czym macie problem. Zrobia 22% i odpowiednie zwolnienia (jak teraz z 7%) i ten podatek bedzie jedynie na piapierze.

Pagerus 03.09.2004 14:35

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Ale w czym macie problem. Zrobia 22% i odpowiednie zwolnienia (jak teraz z 7%) i ten podatek bedzie jedynie na piapierze.

Jeśli zobaczę potwierdzenie Twoich słów - to uwierzę :)

Air 09.09.2004 18:41

Cytat:

Napisany przez onet
Polska pod wpływem Brukseli zgodziła się na podwyższenie podatku VAT na Internet do 22 proc. - poinformowało radio RMF FM.

Jak informuje radiostacja w liście wysłanym do Komisji Europejskiej rząd nie określa jednak terminu podniesienia stawki.

Ministerstwo Finansów zobowiązało się zmiany prawa, jednak nawet jeśli KE zechce jak najszybszego wprowadzenia zmian, to podwyżka nie nastąpi z dnia na dzień. Podatek zapisany jest bowiem w ustawie o VAT - przepisy trzeba będzie więc znowelizować - informuje RMF.

Wszystko zostało powiedziane a to tylko potwierdzenie.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:40.