Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Co wybrac? Lexmark? Canon? HP ? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/co-wybrac-lexmark-canon-hp-39323/)

mallow 05.09.2004 10:34

Co wybrac? Lexmark? Canon? HP ?

Witam!
Dzisiaj mam zamiar sobie kupic jakas drukarke. Wacham sie miedzy:
LEXMARK X2250 - u mnie cena 399. Przydaloby mi sie takie cos wielofunkcyjnego...

Lub Canon i455

no i HaPek

Co mam wybrac ?

Mich@ł 05.09.2004 10:41

Ja mam Canona i450 i jestem zadowolony... :jupi:

Berion 05.09.2004 11:04

Cytat:

Napisany przez DJ HACKER
Ja mam Canona i450 i jestem zadowolony... :jupi:

A ja mam S200 i jestem bardzo niezadowolony :'(

Mich@ł 05.09.2004 11:05

Cytat:

Napisany przez Berion

A co mu jest???

Berion 05.09.2004 11:07

Cytat:

Napisany przez Berion

Jest kapryśna... Raz drukuje raz nie, raz na czarno raz na niebiesko... ... Na drukarkach się nie znam, ale chyba tak nie powinno być co? :D

Mich@ł 05.09.2004 11:08

Cytat:

Napisany przez Berion
Jest kapryśna... Raz drukuje raz nie, raz na czarno raz na niebiesko... ... Na drukarkach się nie znam, ale chyba tak nie powinno być co? :D

No chyba nie...

Turboni 05.09.2004 11:42

lexmarka ci odradzam i hp tez poniewaz nie wyrobisz na tusze. sam mialem kiedys dosyc juz starego lexmarka 3200 drukowal super ale jak sie atrament skonczyl (o zgrozo) to za ta cene kupilem nowa drukarke. lexmark ma glowice drukujaca w kardridzu (tak jak hp) dlatego sa drogie tusze do nich. wez canona lub epsona zdecydowanie tansze w eksploatacji.
fakt mozesz uzupelniac w lexmarku tusz strzykawka ale po 3-4 napelnieniach kardridza musisz znowu kupic nowy bo padaja.

mallow 05.09.2004 11:46

ale kupujac canona albo epsona moze sie zniszczyc glowica
i wtedy 250 zl w plecy za wymiane glowice ... paranoja :blee:

Turboni 05.09.2004 11:49

ja chociaz raz na tydzien cos drukniesz to atrament ci nie zaschnie i bedzie chodzila super. tak jak ci pisalem do tego lexmarka co mialem tusz czrny kosztuje 150 zeta a kolor 200 zeta wiec i tak wychodzi 100 taniej jakby co :)

MacGyver 05.09.2004 11:52

Sam mam starego Lexmarka Z11 (rzadko drukuje więc mi wystarczy) ale zawsze stawiałem na drukarki HP :)

Turboni 05.09.2004 11:56

@Mac masz racje jak zadko drukujesz to nie ma znaczenia jaka wybierzesz ale ja ostatnio duzo drukuje w szczegolnosci okladki do filmow wiec nie wyrobilbym na tusze :(

Mich@ł 05.09.2004 12:01

Ja za tusz do canona daję ok. 18zł (nie pamiętam już). Ale to nie są oryginalne

kodziu 05.09.2004 12:03

Cytat:

Napisany przez Turboni
lexmarka ci odradzam i hp tez poniewaz nie wyrobisz na tusze. sam mialem kiedys dosyc juz starego lexmarka 3200 drukowal super ale jak sie atrament skonczyl (o zgrozo) to za ta cene kupilem nowa drukarke. lexmark ma glowice drukujaca w kardridzu (tak jak hp) dlatego sa drogie tusze do nich. wez canona lub epsona zdecydowanie tansze w eksploatacji.
fakt mozesz uzupelniac w lexmarku tusz strzykawka ale po 3-4 napelnieniach kardridza musisz znowu kupic nowy bo padaja.

Racja. Z lexmarkiem nie wyrobisz na tusze!!!
Może epson albo canon?

MacGyver 05.09.2004 12:05

Cytat:

Napisany przez DJ HACKER
Ja za tusz do canona daję ok. 18zł (nie pamiętam już). Ale to nie są oryginalne

Do Lexmarka chyba 20 zł za sam napełniacz...

Maciej 05.09.2004 12:08

ja bym kupił HP ...jedyna wada to drogie kasetki z tuszami.

Mich@ł 05.09.2004 12:11

Mój kolega ma epsona (nie pamiętam modelu) ale zawsze jak coś drukował, to musiał drukarkę trzymać, żeby mu z biurka nie spadła. ^_^

Turboni 05.09.2004 12:13

Cytat:

Napisany przez MacGyver
Do Lexmarka chyba 20 zł za sam napełniacz...

okolo 30 ale z tusz marki tusz lepszy kosztuje okolo 50-60 na 2 napelnienia.

echoo 05.09.2004 13:26

Cytat:

Napisany przez mallow
ale kupujac canona albo epsona moze sie zniszczyc glowica
i wtedy 250 zl w plecy za wymiane glowice ... paranoja :blee:

Nie 250 tylko 400-650 zł zależnie od modelu, ale nie o to chodzi, bo równie dobrze można powiedzieć "chodząc po chodniku można złamać nogę ^_^ ". Canon i Epson montują w swoich drukarkach głowice wysokiej jakości. Ja na swoim Epsonie wydrukowałem już ponad 150 000 arkuszy, (bywało że drukarka chodziła całą dobę, a ja tylko uzupełniałem papier) i nic się nie dzieje. Poza tym w tych modelach wymieniasz sam atrament bez głowicy co znacząco wpływa na koszty eksploatacji. Co do zasychania to nie masz się czym martwić bo każda drukarka ma opcję czyszczenia, ale tutaj też trzeba zwrócić uwagę na ilość zużywanego na ten cel atramentu np.: Epson - ok. 5% kardridża, HP - ok. 20%, w innych nie wiem. Do Epsona i Canona można kupić bardzo tanie zamienniki atramentów (ja używam franc. Armora), ale unikaj wyrobów z dalekiego (i bliskiego też) wschodu, czego nie można powiedzieć o Lexmarku i HP. Nie daj się również zwieść rozdzielczością, bo to najbardziej eksponowany parametr drukarki, ale Epson (Canon pewnie też) lepiej drukuje w rozdzielczości 1200 dpi niż np. Lexmark w 2400 dpi. Na zakończenie dodam, że 98% firm poligraficznych i reklamowych (wiem, bo w tym pracuję) używa do wydrukuw próbnych Epsonów i Canonów.

peterka 05.09.2004 13:29

Cytat:

Napisany przez Maciej
ja bym kupił HP ...jedyna wada to drogie kasetki z tuszami.

Postawił bym na HP napełniacze nie są drogie.Jak przestanie drukować po4-5 napełnieniach to kupisz orginalne tusze i znowu możesz napełnić kilka razy.
Miałem Epsona stylus color 460 i po 18 miesiącach padła głowica drukująca wymiana nie opłacalna. Tak samo z Canonem S200 też padła głowica. Teraz mam HP 5150 i jestem b zadowolony cena w MM 399 zeta.Wybór należy do Ciebie!!!!

echoo 05.09.2004 13:57

Cytat:

Napisany przez peterka
Postawił bym na HP napełniacze nie są drogie.Jak przestanie drukować po4-5 napełnieniach to kupisz orginalne tusze i znowu możesz napełnić kilka razy.
Miałem Epsona stylus color 460 i po 18 miesiącach padła głowica drukująca wymiana nie opłacalna. Tak samo z Canonem S200 też padła głowica. Teraz mam HP 5150 i jestem b zadowolony cena w MM 399 zeta.Wybór należy do Ciebie!!!!

Tiaaaa, pewnie też niedługo padnie ci głowica. A może ty po prosru nie umiesz obchodzić się z drukarką ^_^

peterka 05.09.2004 14:36

Cytat:

Napisany przez echoo
Tiaaaa, pewnie też niedługo padnie ci głowica. A może ty po prosru nie umiesz obchodzić się z drukarką ^_^

Co masz na myśli?

Mily_ 05.09.2004 14:42

Hp

B@rtek 05.09.2004 14:42

Ja mam EPSONA R200 i jestem bardzo zadowolony :taktak: :D Ma jakiś nowy typ głowicy więc to już nie to co kiedyś Canon czy Epson :taktak: Atrament czarny kosztuje 40zł i starcza na ok. 500 stron :D

P.S. Lexmarka omijam już z daleka :taktak:

mello 05.09.2004 14:44

u mnie drukuje HP 5652 ogolne sprawowanie ok tylko tusze sa drogie

Turboni 05.09.2004 15:11

u mnie juz nie najmlodszy epson c42 i jest super (tusze na allegro z przesylka - komplet 39 zeta)

andrzejj9 05.09.2004 16:25

Tematów o tym było już sporo, także z modelami, które wymieniasz, więc poszukaj trochę w wyszukiwarce.

Ja poleciłbym Ci HP, bo sam mam taką drukarkę (5550) i jestem z niej bardzo zadowolony. Zresztą jest to odpowiednik tego modelu, do którego dałeś link, więc mogę coś już o nim powiedzieć z doświadczenia.

Jeśli chodzi o Canona, to nie mówię, ponieważ wiele o nich nie wiem, natomiast odpowiednik tego modelu Lexmarka, który podałeś, jest teraz w Media Markcie z okazji wyprzedaży dostępny po 299 złotych. Gdybym nie miał już drukarki i skanera, to na pewno bym się na to zdecydował. Tobie również polecam takie rozwiązanie.

AleX69 05.09.2004 16:29

canon ma najtansze tusze/refiler'y InkTec'a ... zamawiasz dostajesz z dostawa do domu z dnia na dzien :spoko:

bierz drukarke z mozliwoscia nadruku na plytach ... naprawde warto

B@rtek 05.09.2004 16:30

Alex to jest oczywiste, ze musi być taka funkcja jak masz nagrywarę dvd :D

AleX69 05.09.2004 16:41

Cytat:

Napisany przez barte_k
Alex to jest oczywiste, ze musi być taka funkcja jak masz nagrywarę dvd :D

to mnie troche ponioslo ... bo nadruki robie tez na audio do samochodu :mruga:

Kasprzak 05.09.2004 17:27

jak masz sianko to wez HP. Sam mam Epson`a. Jakosc druku nie jest taka jak w Hp ale tusze sa duuuzo tansze!
Patrz pod tym katem - po ile są tusze - bo drukarki sa na ogol tanie, a ich exploatacja jest masakrycznie droga

Stef 05.09.2004 17:41

ja wlasnie tez stoje przed dylematem kupna nowej drukarki... chodzilem, szukalem i chyba postawie na canona....
wszedzie gdzie sie pytalem, to mowili ze canon ejst najtanszy w eksploatacji....a to mnie najbardziej interesuje.

Mich@ł 05.09.2004 17:44

Ja mam canona, na eksploatację dużo nie wydaję, a i jakość wydruku jest dobra.

AleX69 05.09.2004 19:15

w expolatacji Canon rzadzi ... za buteleczke tuszu (250ml) do napelnienia trzeba zapalcic 88-134,- PLN ... a starcza na 25 uzupelnien kalamarza!! :spoko:

pawelblu 05.09.2004 19:27

Cytat:

Napisany przez AleX69
w expolatacji Canon rzadzi ... za buteleczke tuszu (250ml) do napelnienia trzeba zapalcic 88-134,- PLN ... a starcza na 25 uzupelnien kalamarza!! :spoko:

To duzo. Ja kupilem 500 ml. dobrego tuszu pigmentowego do HP za 55 zl.

Mi sie wydaje ze te HPeki co robia teraz sa malo oplacalnym zakupem. Ja mam ok dwuletni model ktory ma duzy katrige na ponad 42 ml. czarny i ponad 42 ml. kolor !! Czarny napelniam 2 razy do roku tuszem z butli co kosztuje mnie ponizej 5 zl. za napelnienie.

Teraz HPeki wydaje mi sie ze sa mniej konkurencyjne niz kiedys.

Gdybym mial teraz kupowac drukarke to bym pewnie kupil Canona co umie drukowac na plytach. Tak zreszta doradzaja moi znajomi z gieldy ktorzy zajmuja sie drukarkami i materialami eksploatacyjnymi.

andrzejj9 05.09.2004 19:33

Tusze oryginalne są tak samo drogie u wszystkich producentów. Tusze nieoryginalne (i dopełnienia) są również w porównywalnych cenach. Gdyby iść tylko na oryginalnych kartridżach, to HP rzeczywiście nie wychodzi najlepiej (ale Lexmark jeszcze gorzej), natomiast przy dopełnianiu wychodzi mniej więcej na to samo.

kraluk 05.09.2004 19:35

Ja stawiam na HP. Sam już 5 lat model DeskJet 895Cxi i nigdy mnie nie zawiódł. Ogólnie mówiąc HP to jakość, a Epson/Canon to Cena/Jakość.

AleX69 05.09.2004 21:05

Cytat:

Napisany przez pawelblu
To duzo. Ja kupilem 500 ml. dobrego tuszu pigmentowego do HP za 55 zl...

mozliwe ze drogo ale wybralem InkTec'a ze wzgledu na jakosc atramentu czarnego i kolorowego :mruga:

Eliasz 05.09.2004 21:26

Cytat:

Napisany przez kraluk
Ja stawiam na HP. Sam już 5 lat model DeskJet 895Cxi i nigdy mnie nie zawiódł. Ogólnie mówiąc HP to jakość, a Epson/Canon to Cena/Jakość.

A lexmark to cena.

Teraz mam Lexmarka Z605, napoczątku drukowała super, ale teraz po kilku uzupełnieniach już wogóle nie zabardzo drukuje. Gdy ją kupowałem jakiś rok temu to gościu w sklepie polecał mi HP model chyba 5550 (jakieś 200zł droższy od tego lexmarka). No w sumie teraz załuje ze nie wybrałem tego HP.
Wcześniej przed tym lexmarkiem miałem HP 610C no i moge powiedzieć że naczaskałem na niej stron bardzo dużo. W sumie to dzisiaj działa ale trzeba by było tusz kupić , a pozatym jest głośna.

Właśnie jakieś 2 tygodnie temu mój wujek kupił tego HP którego podałeś, i naprawde jakość druku mnie zadziwiła, na normalnych ustawieniach wydrukowane zdjęcie i to jeszcze na zwykłym papierze prezentowało się bardzo dobrze, tak jakbyś zabrał jakąś gazete z drukarni.

Nie wiem jak Canony i Epsony bo niemiałem z nimi styczności ale ja bym brał HP, bo naprawde na tej firmie się jeszcze niezawiodłem. No chyba że jakaś drukarka z opcją druku na CD?

mallow 05.09.2004 21:28

Wybralem lexmarka :) Poki co jestem zadowolony :)

Turboni 05.09.2004 21:34

Zycze CI milego drukowania daj znac jak bedziesz kupowal tusze :)

shuma02 06.09.2004 00:07

powiedz mi tylko jeszcze Alex69, dlaczego moja wersja twojej drukarki, czyli twoj Canon 865 a moj 860, nie przychodzi z tym dodatkiem do nadruku na plyty ?? i czy takie cos wogule mozna dostac osobno, bo chetnie bym cos takiego kupil skoro wiem ze taka opcja istnieje. Jak bys cos Alex wiedzial to daj znac, postaralbym sie jakos to tobie wynagrodzic hehe.

Czołgista 06.09.2004 00:28

To jest śliski temat , ostatnio poleciłem koledze druk. HP a potem sam sprzedałem laser HP4P i kupiłem plujkę Canona 350 .
No i ten HP kolegi się spierniczył , i miałem problem natury toważyskiej !!!
Doszedłem do wniosku żeby nie polecać już nic !
Więc nie polecam ale zamieszczam recenzję Canona 350 :
Druk + brak syfu , OK ! Wydrukowałem około 200 okładek DVD na pap
powlekanym 110 g , jakość super, zero problemów.
Uzupełniam tusz ze strzykawek (w Krakowie sklepik pokiędzy pocztą gł , a kinem Wrzos) jakość jak org. a cena niska ! )
Canona moę polecić co do niskiej ceny exp
Na minus dodam że są b.małe pojemniki na tusz.
Ale rozbraja mnie łatwość + bezinwazyjność napełniania .
cytat z manuala napełniania : "tu nakapać" !!!!!

B@rtek 06.09.2004 07:05

Cytat:

Napisany przez shuma02
powiedz mi tylko jeszcze Alex69, dlaczego moja wersja twojej drukarki, czyli twoj Canon 865 a moj 860, nie przychodzi z tym dodatkiem do nadruku na plyty ?? i czy takie cos wogule mozna dostac osobno, bo chetnie bym cos takiego kupil skoro wiem ze taka opcja istnieje. Jak bys cos Alex wiedzial to daj znac, postaralbym sie jakos to tobie wynagrodzic hehe.

Niestety 860 nie ma możliwości druku na cd/dvd :nie:

AleX69 06.09.2004 07:59

obawiam sie shuma02@ ze barte_k ma racje ... ale wydaje mis sie ze i860 nie moze drukowac na plytach bo ... nie posiada w pudelku tylko plastikowej przystawki umozliwiajacej nadruk na plycie :mruga:

pytalem sie jeszcze w paru sklepach ale nie ma mozliwosci zakupu osobno tej przystawki ... sprobuj shuma02@ wyslac zapytanie do lokalnego oddzialu Canon'a moze bezposrednio u nich

najtansza drukarka z mozliwoscia nadruku na CD/DVD to R200 ...
http://images.amazon.com/images/P/B0...1.LZZZZZZZ.jpg

shuma02 06.09.2004 18:20

pytalem tylko poniewaz Alex'a 865 to europejski odpowiednik mojej 860, a Alex moze drukowac na kompaktach a ja nie... :(

B@rtek 06.09.2004 22:58

Cytat:

Napisany przez AleX69
obawiam sie shuma02@ ze barte_k ma racje ... ale wydaje mis sie ze i860 nie moze drukowac na plytach bo ... nie posiada w pudelku tylko plastikowej przystawki umozliwiajacej nadruk na plycie :mruga:

pytalem sie jeszcze w paru sklepach ale nie ma mozliwosci zakupu osobno tej przystawki ... sprobuj shuma02@ wyslac zapytanie do lokalnego oddzialu Canon'a moze bezposrednio u nich

najtansza drukarka z mozliwoscia nadruku na CD/DVD to R200 ...
http://images.amazon.com/images/P/B0...1.LZZZZZZZ.jpg

Ja mam tego Epsona :D

/||\aster 07.09.2004 00:18

moze mi ktos powiedziec czy taki tusz z plyty latwo sie zmazuje?
jak sprawa wyglada z tym

AleX69 07.09.2004 07:44

Cytat:

Napisany przez /||\aster
moze mi ktos powiedziec czy taki tusz z plyty latwo sie zmazuje?
jak sprawa wyglada z tym

niestety tak - zalanie woda, wilgoc .... to rzecz normalna
ale jest na to sposob ... lakier bezbarwny w areozolu zalatwia sprawe :spoko:

B@rtek 07.09.2004 07:48

Umnie się nie rozmazuje :nie:

Ice 07.09.2004 09:14

wez hp lub canona.
Canon - tanie tusze zastepcze, ale kiedys trzeba wymienic glowice i wtedy pozostaje..... kupno nowej drukarki.
HP - mona napelniac (2-3 razy) lub uzywac tuszy zastepczych (okolo 30% tansze od orginalnych), przy troszke lepszych modelach (5150, 7260 itp.) pojemnosc tuszu jest 2X wieksza niz przy canonie np. i350 wiec roznica nie jest taka duza dlatego ja wybralbym chyba HP, ale wybor nalezy oczywiscie do Ciebie :)

/||\aster 07.09.2004 20:04

Cytat:

Napisany przez AleX69
niestety tak - zalanie woda, wilgoc .... to rzecz normalna
ale jest na to sposob ... lakier bezbarwny w areozolu zalatwia sprawe :spoko:

czy moglbys opisac dokladniesza procedure jak to robisz, i jak taka plyta wyglada, trzyma sie po zaaplikowaniu lakieru.
przybliz temat jezeli mozesz

AleX69 07.09.2004 23:51

Cytat:

Napisany przez /||\aster
czy moglbys opisac dokladniesza procedure jak to robisz, i jak taka plyta wyglada, trzyma sie po zaaplikowaniu lakieru.
przybliz temat jezeli mozesz

najprosciej polozyc plyte na czyms rownym i trysnac rowno szybkoschnacym sprayem lakieru bezbarwnego (ja mam taki do samochodow) ... kilka plytek do testu mi zdmuchnelo :D ... teraz mam zgrabna (podobny do podajnika cd/dvd w drukarce) tacke ze starego napedu w ktora montuje plytke do lakierowania
napewno przydadza sie umiejetnosci lakiernicze ... gra jest warte efektu
:jupi:

/||\aster 08.09.2004 00:35

Cytat:

Napisany przez AleX69
najprosciej polozyc plyte na czyms rownym i trysnac rowno szybkoschnacym sprayem lakieru bezbarwnego (ja mam taki do samochodow) ... kilka plytek do testu mi zdmuchnelo :D ... teraz mam zgrabna (podobny do podajnika cd/dvd w drukarce) tacke ze starego napedu w ktora montuje plytke do lakierowania
napewno przydadza sie umiejetnosci lakiernicze ... gra jest warte efektu
:jupi:

A wyglada taka plyta jak tloczona czy nie bardzo? swieci sie mocno?

AleX69 08.09.2004 00:52

Cytat:

Napisany przez /||\aster
A wyglada taka plyta jak tloczona czy nie bardzo? swieci sie mocno?

na dysanach i bulkpaq'ach troche przyciemnia i wyciaga kolory ...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:37.