![]() |
Pobór prądu przez podzespoły
Życie zmusiło mnie do znalezienia takiej właśnie informacji - ile plus/minus pobierają prądu dane podzespoły w komputerze. Jeżeli ktoś ma jakiekolwiek informacje na ten temat to bardzo proszę o udostępnienie, będę wdzięczny...
|
|
|
Fajny bajer. :D Procek coś duzo pobiera i karta graficzna. Czasem mozna na pradzie nie wyrobić...
|
Dzieki wielkie, panowie. Naprawde pomocne :-D!
|
Cytat:
pozdro |
Cytat:
|
niezłe
mi wyszło 246W, tak akurat na 300W nonejma |
u mnie tez nie dziala moze ma to cos wspolnego z ip 83.xxxxxxx
|
u mnie dziala i wyszlo mi 275W
|
A mi wyszlo okolo 250 W, jej! Do tego monitor bedzie razem ponad 300 W leci na liczniku, teraz juz wiem dlaczego place tyle za prad!
|
mnie kobieta gania zebym kompa na noc nie zostawial wlaczonego bo znowu rachunek przyjdzie duzy :(
a co zrobic jak cos sie ciagnie z netu i trzeba miec to w miare szybko :) |
moze mnie to ktos obliczyc bo nie dziala u mnie za diabla :'(
|
Mi wyszło ok. 165 W. :jupi:
|
Cytat:
|
Cytat:
MSI K7T TURBO2 SDR 640MB (2X256,1X128) 40GB Baracuda VII 7200Rpm CDRW Litek 52x24x52 SB Creative 1024 GF 3 TI 200 Modem do Neo |
Cytat:
|
Kurcze mi tez nie dziala :( Co z tym jest... 83.xx.xxx.xx bebe czy co. Ktos poliy dla mojej konfiguracji ?
Athlon XP 2000+ Gf Winfast Fx 5700 128Mb 128bit 2x160Gb 8MB SEGATE BARRACUDA MSI K7N2 Delta-L na nforce 2 Lg GCE 8520B 512 DDR 333Mhz Kingston Zintegrowana muza i lan Czasami podlaczam weilofunkcyjne HP 1215... |
Cytat:
Other Hardware automatically taken into the equation (36 Watts): Motherboard (25 Watts) Floppy Drive (5 Watts) Keyboard & Mouse (3 Watts) CPU FAN (3 Watts) = 215W jeśli masz jakiś coolerek systemowy to dolicz 2W, świecący cooler i katody to 3W uff... |
Cytat:
Other Hardware automatically taken into the equation (36 Watts): Motherboard (25 Watts) Floppy Drive (5 Watts) Keyboard & Mouse (3 Watts) CPU FAN (3 Watts) = 267-272W |
Cytat:
mam zailke chifa 360w wiec widze ze ma spory zapas zaraz sobie przelicze na kilowaty i srednia godzin dziennie ciekawe ile wyjdzie ? az sie boje :D |
Tak do konca to nie mozna na tym polegac.Wpisalem swoja poprzednia konfiguracje, ktora chodzila na zasilaczu 200. A wedlug tej strony minimum jest 260. Czyli teoretycznie komp nie powinien sobie poradzic. A chodzil i kilkanascie miesiecy.
Tutaj: http://www.bze.com.pl/klient/taryfa/kalkulator.shtml jeszzce jest kalkulator energi elektrycznej dla wiekszosci sprzetu domowego. |
Cytat:
283W pozdro ;) |
no fakt przez proxy dziala ale mam wrazenie ze chodzi mi wszystko wolniej ?
wpisalem adres tepsy w3cache.tpnet.pl moze znacie jakies naprawde szybkie serwery proxy ? |
Czyli dla mojego zestawu Yankee musze miec 272w?? No to luz bo mam 350w codegena wiec na troche jeszcze powinien styknac:) kurcze ja jak wpisze proxy w3cache to mi w ogole zadna stronka nie chodzi co jest??
|
Co do proxy zobacz tutaj >>> <<<,
PS Weron dzieki za kalkulator teraz wiem na jakie rachunki nastawić rodziców :D :> |
Cytat:
gallus podal mi go juz pare dni wczesniej, chyba najlepszy zbior dzialajacych serwerkow proxy... tak wiec thx gallus :) pozdro ;) |
Cytat:
Kalkulatorek fajny, ale pozwala zorientować się czy zasilacz "wyrobi" z tym wszystkim co w obudowie. Chcesz wiedzieć ile zestaw ciągnie z sieci, to zmierz pobór prądu amperomierzem. Mój komp (atlon, fx 5200, 2 twarde, dvd, rw, 2xram) razem z monitorem wydoił między 0,65-0,7 A, to jest 150-160 W. Przemnożysz przez ilość godzin i z grubsza wiesz ile kosztuje nowoczesność w domu i w zagrodzie :D . |
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
Potrzebne są takie "ustrojstwa" jak: 1.Multimetr (miernik,przyżąd-jak zwał tak zwał, w każdym razie służy do wykonywania pomiarów wartości elektrycznych) 2.Kabelki do tegoż multimetru (nieodzowne, są w zestawie) z krokodylkami (niezawsze w zestawie) 3.Kawałek (ok.0,5 m) izolowanego kabelka 4.Zestaw komputerowy z monitorem :D I teraz już z górki:multimetr ustawiasz do pomiaru PRĄDU(nie napięcia!), z reguły jest to zakres do 10A, z izolowanego kabelka zdejmujesz izolację na obu jego końcach na długości ok.2 cm,jeden koniec łączysz z JEDNYM bolcem wtyczki zasilającej zestaw, drugi bolec wtyczki łączysz z JEDNYM z kabelków multimetru. Dobrze jest oba połączenia zaizolować(BHP).Zostały Ci dwa wolne kabelki:jeden wyłazi z multimetru, a drugi z wtyczki zasilającej. Włączasz multimetr, oba wolne końce kabelków wkładasz w otwory GNIAZDKA. Krótka modlitwa i odpalasz kompa. Jak wszystko zrobiłeś O.K., to zestaw startuje a multimetr wskazuje jakąś wartość. Pobór mocy obliczysz ze wzoru P=U*I(W) (Moc=230V*wskazanie multimetru.) Wynik mnożysz przez ilość godzin pracy ^_^ komputera, a to razy stawka za kilowatogodzinę. Mam nadzieję że napisałem w miarę jasno i klarownie.(Dołączam również schemacik tego połączenia.Canaletto to nie jest, ale powinien być zrozumiały) |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:03. |