![]() |
Możliwe że czytnik w wieży audio jest słaby ale płyty nagrane za pomoca innych nagrywarek widzi ,jak rówież płyty nagrane tą nagrywarką tylko dużo wcześniej.
|
Cytat:
|
Teraz juz o tym wiem, na przyszłość poszukam, ale jak już sie ruszyło temat to nie jest chyba wielkim problemem wskazanie właściwego linka jak się jest w temacie,zaczynając ten temat liczyłem poprostu na życzliwe porady ludzi majacych jakąś wiedzę odnośnie tego zagadnienia.
|
Cytat:
|
Nie wiem czy to masz na mysli ale po wykonanym zapisie włączałem funkcję "sprawdź poprawność zapisanych danych" i zawsze wszystko było OK pod względem prawdidłowości zapisu danych.
|
Cytat:
|
To to ja rozumiem konkretny gość właściwe linki do tematu a nie tylko lakoniczne stwierdzenie faktu,dzięki bardzo Macieju za fachową pomoc.
|
Cytat:
http://www.linuxfan.pl/sprzet/sprzet....2002/561.php3 |
No to może trzeba było od razu dodać czym ty czyścisz optykę nagrywarki ,chyba nie mopem vileda.
|
Cytat:
|
Odnośnie testu który wykonałem NERO CD SPEED to wrzucam odczyt NERO:
DAE Quality Quality 10 Accurate Stream Yes Seek Times Random 95 ms 1/3 108 ms Full 194 ms CPU Usage 1X 9 % 2X 5 % 4X 11 % 8X 22 % Interface Burst Rate 5485 KB/sec Spin Up/Down Times Spin Up Time 2.46 sec Spin Down Time 2.40 sec Load/Eject Times Load Time 4.43 sec Eject Time 1.18 sec Recognition Time 2.47 sec Log Time Elapsed Action [08:51:04] Rozpoczęto test transferu [08:55:42] Prędkość:17 X CLV (16.32 X średnio) [08:55:42] Upłynęło: 4:38 [08:55:42] Rozpoczęto test jakości DAE [08:55:53] Ilość błędów: 0 (0.000 %) [08:55:53] Jakość DAE: 10 [08:55:56] Strumień dokładny: Tak [08:55:56] Upłynęło: 0:14 [08:55:56] Rozpoczęto test czasów przeszukiwania [08:56:06] Random Szukaj: 95 ms [08:56:17] 1/3 Szukaj: 108 ms [08:56:36] Full Szukaj: 194 ms [08:56:36] Upłynęło: 0:40 [08:56:36] Rozpoczęto test użycia procesora [08:56:52] Użycie CPU dla 1X: 9 % [08:57:07] Użycie CPU dla 2X: 5 % [08:57:22] Użycie CPU dla 4X: 11 % [08:57:37] Użycie CPU dla 8X: 22 % [08:57:37] Upłynęło: 1:01 [08:57:37] Rozpoczęto test transferu z kontrolera do napędu [08:57:39] Transfer magistrali: 5 MB/sec (5485 KB/sec) [08:57:39] Upłynęło: 0:02 [08:57:39] Rozpoczęto test czasów rozpędzania/zwalniania [08:57:44] Czas rozpędzania: 2.46 seconds [08:57:56] Czas zwalniania: 2.40 seconds [08:57:56] Upłynęło: 0:17 [08:57:56] Rozpoczęto test czasów ładowania/wysuwania [08:57:57] Czas wysuwania: 1.18 seconds [08:58:02] Czas ładowania: 4.43 seconds [08:58:04] Czas rozpoznawania: 2.47 seconds [08:58:04] Upłynęło: 0:08 |
Cytat:
PS. Może pomoże "odmodowanie" spawarki. |
kupic nowy odtwarzcza... lub sprobowac na innych plytach
nizszej predkosci nie wycisniesz i nie masz sie co nad tym glowkowac - po prostu sie nie da (najczsciej minimum jest x4, u ciebie jak widac jest to x8) poszukaj plyt na cyjaninie o niskim indexie - moze odczyta, choc szanse marne stare sprzety maja kiepskie lasery (jak na dzisiejsze czasy) i ich moc nie wystarcza do odczytu plyt r lub (tym bardzej) rw |
Mam podobny problem co Predator. Nagrałem płytę audio na nagrywarce LG GCE-8481B ze zmienionym biosem od GCE-8520B z predkością X 16. Płyta chodziła na tanim radiomagnetofonie z odtwarzaczem CD firmy "no name", niechodziła za to na 10 letnim odtwarzaczu z dużej wieży technics'a ( w ogóle nie widział ścieżek). Nagrałem więc płytę ponownie tylko z mniejszą prędkością tj. x 8. Tym razem odtwarzacz technics'a odczytał ścieżki lecz odtwarzanie było fatalne (przeskakiwał po ścieżkach lub po odtwarzanym utworze lub zawieszał się w jednym miejscu utworu). Czy ktoś może poradzić w tym temacie? Może pomogło by wypalanie z jeszcze mniejszą prędkością np. x 2 lecz jak ją osiągnąć gdy Nero pokazuje najniższą prędkość X 8. ???
|
Cytat:
|
Może powiesz coś więcej? LG ma wiele bolączek :D
|
Skanuj na C2
Odpal Nero CD Speed i sprawdź czy masz błędy C2 na swoich płytach. Jeśli tak to masz problem.
|
Jeżeli tak to dorżnę tą "spawarkę" do końca bo w końcu CD-Romy nagrywa mi poprawnie, odnośnie optyki to czyściłem ją płytą czyszczącą firmową Emtec.
|
ostatnia szansa to przeczyszczenie optyki
jeśli i to zawiedzie to szykuj ~120zł na nową spawarę ;) |
Ta nagrywarka w Grudniu będzie miała 3lata ,ale nie sądziłem , że to już na złom się nadaje myślałem, że tu ktoś może wymyśleć jak by tu ją troszkę zreanimować !!!
Bo wymienić na nową to każdy potrafi. |
przeciez ta nagrywarka ma pewnie kolo 3 lat, moze 3,5... cudow nie oczekuj...
|
No i co już nikt mi nic nie poradzi ??
|
Zmniejszyłem prędkość zapisu,wymieniłem Bios i dalej bez raultatu , tak jak było tak jest.
|
Płyty wypalam z maxymalną prędkością na tej nagrywarce czyli 16x , wcześniej nie było problemów z prędkością 16x ,ale sprawdzę czy to coś zmieni.
|
Z jaka szybkością palisz?
Proponuję x8
|
wgraj może nowszy BIOS, jeśli twój to już jakiś wiekowy ;)
[1.0K dla CD-W516EB] ftp://ftp.teac.co.jp/pub/dspd/downlo...UPW516EB06.EXE |
koniec nagrywarki
mozesz posprawdzac czy nie pozmienailes ustawiem i przeinstalowac aspi, ale Twoja spawara ma prawo juz zaczac odmawiac posluszenstwa czyli: instaluj forceaspi, poczytaj o nagrywaniu audio i tego sie trzymaj, poprubuj na inncyh plytach jak to nie pomoze to szukaj nowej spawarki :) |
Nagrywanie płyt audio- problem z odczytem w zestawie audio
Otóż od pewnego czasu moj sprzęt audio nie widzi nagranych płyt za pośrednictwem komputera wykonanych nagrywarką TEAC CD-516EB, sądziłem że poprostu napęd w "wieży" jest zabrudzony ale po wyczyszczeniu stan jest bez zmian, zacząłem sprawdzać płyty nagrane na początku uztkowania nagrywarki i te płyty działają, płyty nagrane na innych nagrywarkach również działają, a więc sparawa sprowadza się wyłącznie do mojej nagrywarki, dodam jeszcze że nagrane płyty audio odtworzone za pośrednictwem napędów w komputerze działają bezbłędnie.Pytanie :czyżby moja nagrywarka miałaby juz taką małą moc lasera że nie radzi sobie z wypaleniem płyty audio, co mozna by było w tym wypadku zrobić.Wiadomo przecież że napedy audio maja znacznie słabszą optykę niż napędy komputerowe ,ale czy to już jest koniec mojej nagrywarki ??? Proszę o konkretną pomoc może razem wyjaśnimy ta sprawę. :mruga:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:00. |