![]() |
Cena części
Mam do was takie pytanko, ile bym dostał za taki sprzęt:
Celeron 900 MHZ ASUS Cusl2-c (płyta główna) 256 MB ram sdr133 zasilacz codegen 300wat + obudowa ?? Tylko te wybrane części. Ewentualnie moge dorzucić DVD lg 40/12 Sprzęt ma prawie 3 lata (jakoś tak niedługo kończy-kupione okolo pażdziernika 2001) |
A po ile stoja na allegro?
|
Cytat:
Nie chodziło mi o taką odpowiedź. Allegro jak najbardziej obskoczyłem. Chodzi o ceny np giełdowe albo ile mogę za to chcieć aby cena była korzystna... |
Pisze nowy post a nie edytuje stary ponieważ robiąc tak post ten nie znajdzie sie na pierwszym miejscu. Naprawde mi zależy....
Znajdą się jacyś znawcy? |
za RAM powinieneś dostać w okolicach 100-130zł (o ile to są pamięci dwustronne), a co do całej reszty to jakoś nie nastawiaj się na zbyt dużo (jeśli wziąłbyś za resztę 100zł to chyba powinieneś się cieszyć)
|
Cytat:
|
Myślę że... z 500 zł za całość :)
|
i to max wiecej nikt ci nie da :(
|
Cytat:
...ale jak się dowiedziałem, że moje 512MB sdram chodzą po 100-150zł w skupie to też się z deczka załamałem :/ a i tak nikt nawet nie chciał na nie patrzeć na giełdzie :/ |
Cytat:
Co do pamięci - to mnie trochę zdziwiło, bo jeszcze nie tak dawno SDRAM-y były naprawdę w cenie. Przez pewien czas nawet droższe niż DDR. No ale cóż, widać już naprawdę stary sprzęt jest warty tyle, co i nic... Tak szczerze mówiąc, to jeśli ma się w domu jakiś stary komputer, to właściwie nie opłaca się go sprzedawać. Dostanie się za to w najlepszym przypadku grosze, a tak zawsze może się do czegoś przydać. Ja teraz będę się zastanawiał, co zrobić ze starą kartą graficzną (GeForce II GTS Pro 64DDR). Jest naprawdę świetna i długo mi służyła, a pozbywam się jej tylko dlatego, że mam inną, nowszą. A za tą starą. jeśli dostanę ze 120 złotych to wszystko. Dlatego wcale niewykluczone, że ją sobie po prostu zostawię. A nóż się kiedyś przyda do jakiegoś składaka, a nawet jeśli nie, to i tak niewiele pieniędzy stracę nie sprzedając jej. |
Cytat:
za poszczegolne czesci wezmiesz wiecej... mozeszmiec jednak problem ze sprzedaza, bo np. celeron bedzie mial popyt ale plyta glowna srednio na jeza i jesli ktos bedzie chcial kupic osobno to za grosze... Taka plyte glowna to ja widzialem ostatnio za 25-35 zl, facet co sprzedawal to na gieldzie (Wroclaw) chcial sie nawet jeszcze targowac pamieci SDRAMy jesli nie sa to Kingstony albo inne firmowe sa malo warte, do tego sa uzywane wez pod uwage... Zasilacz czy obudowe to zawsze widuje na takich targowiskach typu dworzec swiebodzki we Wroclawiu, ale niespodziewaj sie ze tam ceny sa wygorowane, ostatnio jakis dzieciak cenil sobie komplet obudowa + zasilacz (choc nie wiem czy sprawne) za 20 zl Podsumowujac, zamiast to sprzedawac, zostawic sobie jak drugi komputer w domu dla siostry, brata, ojca, dziedka itp., chyba ze nie jest potrzebny... wtedy lepiej jest sprzedac calego od razu komus kto ciebie zna i chce miec tani zestaw dla malego dziecka "aby sie uczylo" a tak swoja droga na allegro jesli zdecydujesz sie sprzedawac pamietaj o kosztach prowizji za udostepnienie towaru, to czasem moze sie nie oplacac, dlatego ludzie czesto zawyzaja wartosc czesci |
Dzięki wam wielkie za odpowiedzi. Szykuje się na lekki update kompa ale nie wiem czy wypali. Po prostu chciałem sie dowiedzieć ile to jest warte.Cieszyłbym sie gdyby ze sprzedaży tego kompa straczyło mi na samą płytke główną za okolo 400zł.
Heh ja tez mam Gf2 GTS 64mb i na razie zostaje nawet przy updajcie. |
Cytat:
|
Cytat:
A karta GTS II Pro jest super :spoko: ;) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Ilość załączników: 1
Odświeżam temat, bo nie chce zakładać nowego. Ostatnio zmodernizowałem troche swojego kompa i zosatały mi niepotrzebne części.
Może mi ktoś powiedzieć ile to może być warte (każda część): 1. Płyta główna Shuttle AK12A (AK12 3.0), BOM34, Socket A, AMD Duron, Athlon, XP. Pracowała z Athlon'em 1200MHz. Wgrany najnowszy dostępny BIOS ver. AK12A0K (chyba z 23.12.2003, jeśli dobrze pamiętam) Powinna obsługiwać dyski 200GB. 160GB obsługuje na pewno, bo sprawdziłem. Płyta pracuje na FSB 100/133MHz, ale udało mi sie stabilnie ustawić (tylko w celu sprawdzenia, ponieważ normalnie komp nie był podkręcany) na 145MHz (z Windows'a). Info o płycie: http://eu.shuttle.com/en/desktopdefa...558_read-9937/ http://www.shuttlecomputer.de/eu/ak12.htm#ak12a W załączniku lista obsługiwanych procesorów (aktualne od dnia wydania BIOS'u AK12A0K) 2. Pamięć SDRAM PC133 CL3 128MB, chyba noname Spokojnie chodziła z timingami 2-2-2-6, Memtest-86 v3.2 bez błędów 3. Zasilacz EC (chyba to firma, ale nie jestem pewien) Model:200XA (czyli 200W, choć cały czas byłem przekonany, że jest to zasilacz 300W :| ) Kable: - zasilający płytę główną 20-pin - 4x zasilanie HDD/CD (chyba każdy wie o co chodzi :) ) - 1x zasilanie FDD Wszysko zostało zakupione w dniu 30.11.2001r. Całość sprawna w 100%. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi :) . |
ja starego kompa nie wywalilem i nie zaluje.....bo jak poprzednia plyta mi sie spsula to mialem co zlozyc i wlaczyc:)
|
Właśnie się zastanawiam, czy się tego pozbyć. Może się jeszcze przydać. I mam nadzieję, że nowa płytka mi nie nawali ;).
|
ezaq - nie oplaca Ci sie tego sprzedawac, bo wziecie wiecej niz 100 zl za calosc to zdzierstwo
|
u mnie w szafie mam jeszcze asusa p3v4x slot 1 (zjarane tylko ps2/klawa na usb dziala) i p3 667 z przejsciowka i nie zamierzam sie pozbywac :D
|
Przydałaby mi się każda złotówka. Myślałem, że może wyciągne z tego 150zł, jeśli to w ogóle realne. Bo teraz leży to u mnie bezużyteczne. A z tego kompa nie złoże, bo mi drugi jest niepotrzebny, a poza tym nie mam kasy. Wolałbym już wydać np. na nową grafikę do obecnego.
|
Rozumiem, ze procesora tam zadnego nie ma? I dysku twardego?
|
Bez procka i dysku oczywiście (wspomniałem tylko w celach informacyjnych). Dysk niedawno kupiłem i nie zamierzam go sprzedawać :) . Procek aktualnie pracuje na nowej płycie i nie zamierzam go chwilowo wymieniać. Na razie mi wystarcza, zwłaszcza, że ma fabrycznie odblokowany mnożnik :) (ale nie jest podkręcany, jedynie zmieniona częstotliwość FSB i mnożnik z 133x9 na 200x6 - ze zwględu na ram).
|
Za ram weźmiesz jakies 40zł a reszta to nie wiem bo się nie orientuje
|
Może mi ktoś powiedzieć ile warte są te części ???. Bo na razie to kiepsko z odpowiedziami.
Zgodzę się z tobą @Eliasz, że ram jest wart ok. 40zł. Może nawet 45zł. bym wycisnął przy dobrych wiatrach ;). Jak myślicie? Ktoś się orientuje w cenach ???. |
Kurcze a u mnie leży i się kurzy ATI 9700 pro i nie wiem co z tym zrobić ?
do nowego mi się nie przyda bo mam GF 6800GT na PCIE ciekawe ile teraz jest warta ??? |
Witam !
A więc po kolei - wartość pamięci to chyba max 50 zł - ja za tyle sprzedałem w komisie miesiąc temu 2x64MB SDRAM 100 Mhz na BX - i byłem naprawdę zadowolony, że tyle dostałem. A jak wiadomo ceny pamięci spadają. Płyta - niestety bez procesora w komplecie i trudniej ją będzie sprzedać - wszystko zależy, czy znajdziesz kupca bezpośrdeniego czy pośrednika - a cenę trudno mi naprawdę oszacować - może za około 50-60 zł (ale to tylko szacunki). A zasilacz ? Jeśli to jak szczerze napisałeś 200W, to trudno Ci będzie znależć kupca - nowe 300 W P4 można kupić za 55 zł - oczywiście może się znależć ktoś komu się spalił i nie potrzebuje dużej mocy - ja bym go wycenił na 20-25 zł niestety. I to tyle co mogę napisać Pozdrawiam ro29 |
Dzięki za konkretną odpowiedź.
Pozdrawiam. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:43. |