![]() |
Predi ty masochisto ^_^ :D joke of kors ;)
Ja kiedyś mialem nadpękniętą płyte przy środku i po wsadzeniu do mojej spawary Teac zaczęła ona dziwnie hałasować, wpała w jakieś turbulencje. Zaraz plytke wyciągłem. A na innym starym cd-romie x36 ta plytka śmigała normlanie. Może przez to, że jej nie umiał rozpdędzić tak mocno. |
Cytat:
Z tego co mówił, włożył płytkę, napęd zaczął mielić nie widząc jej, więc odczekał chwilę. Ponieważ napęd nie widział dalej płytki, a żona wołała na obiad, poszedł sobie spokojnie zjeść. Dopiero dziwne dźwięki z pokoju przypomniały mu o komputerze. Później powiedział że na płytce była spora rysa. :) |
Cytat:
|
Kurcze ale patrzcie ze jak ludzie pisza ze plyta sie rozsadza w napedzie to zwykle jest to CDROM (zwykle LG :> ) a prawie nigdy lub nigdy nagrywarka. Takze te CDROMY to musza rzeczywiscie strasznie tasmowo robic skoro takie rzeczy maja miejsce.
|
Mi też kiedyś w nagrywarce rozsadziło płyte, dąłem ją do servwisu TPC to nie chcieli przyjąć, a po po rozmowie (w ojczystym języku) uznali reklamacje i po miesiącu czekania dostałem nową nagrywarkę :D
|
qmplowi rozsadzilo plyte, to zaraz to serwisu zaniosl (grzechotke :D) na drugi dzien oddlali mowiac ze wyjeli kawalki plytki i wszystko dziala (do dzis),
edit: szkoda tylko ze w srodku byla moja plytka :blee: - jej nie oddali.... tzn oddali ale w woreczku ^_^ a tak sobie wczesniej myslalem ze ta duza rysa na plytce to niezadobrze wyglada ale co, najwyzej nieprzeczyta nie? okazalo sie ze sie mylilem || ^_^ || drugiemu koledze jak rozwalilo to zaraz nowy kupowal bo po gwarancji bylo :) a prowalismy wyjac kawalki plytki, probowalismy...... ihmo naped cos ciachlo i po sprawie bylo :( na szczescie mi to sie jeszcze nie przydarzylo (odpukac) :) |
Pamiętam, że mojemu kumplowi kiedyś takie coś uznali. A może by skorzystać z "rękojmi"??
Essio a jaka to płytka i napęd? |
peterak, napęd ma blombę i do tego nie wysuwa się tacka. Jutro idzie znajoma oddać, jej wiedza na temat komputerów jest znikoma, także nie będzie musiała rżnąć głupa... :p
|
Cytat:
i sprawdzam-działa. Do serwisu nie dawałem bo była wina mojego dziecka. Skasowali by mnie na parę złoty. |
Cytat:
|
Mojemu dziecku powiedziałbym, że płytka była szmelcem a nie napęd.
A przy okazji sprawdź i ustaw obroty, przyjmując np. max 32x . Rzadko jeździ się 240 km/h nawet jeśli wózek tyle ma na liczniku i tyle wyciąga. |
pawelblu, to nie jest napęd lg tylko liteon (LiteOn 52X Speed). Postaram się o to, żeby wyczyścili w serwisie z resztek płytki i przywrócili do życia.
|
A wiec mowisz ze masz CDROM LG :)
Jak naped rozsadza plyte nie ma co go naprawiac. Najlepiej wez inny - zupelnie inny ... |
Serdeczne dzięki za odpowiedzi CIAPEK, dejmag, Ricki. Dzisiaj będę oglądał napęd, z tego co wiem, to tacka się sama zamyka. Do tego sprzęt był kupiony w proline w Katowicach, także ciężko będzie wywalczyć nowy.
Gdybym powiedział, że komputer został wczoraj wręczony na urodziny dziecku i przy pierwszym włożeniu rozsadziło płytkę? |
To zalezy od sklepu. Ja jak coś reklamuje, to nawet nie podaje przyczyny tylko czekam cierpliwie do 5 dni na nowy sprzęt. No ale to może dlatego, że sprzęt z AB :spoko:
|
Z tego co pamiętam z forum to nie zdarzyło się chyba by ktoś uwzględnił taką reklamację, ale zanieść powinieneś, choćby po to by spróbować oczyścić napęd i sprawdzić czy może jednak działa (jak pisał Ciapek).
Napisz ku przestrodze innych co to za nośnik i jaka nagrywarka. |
rozsadzenie płyty jest równoznaczne ze złym wyważeniem płyty. Płyta podczas dużej prędkości wpadła w drgania co doprowadziło do eksplozji :). Po części może to też mieć coś wspólnego z mechanizmem napędzającym napęd.
Ściemniać nie ma co. Cząstki płyty są rozwalone po całym napędzie. Wiem bo u mnie raz wybuchłop i potem rozkręcałem ten napęd. Jeszcze taka sprawa - mimo tego, że pękła płyta, która zapewne była w złym stanie albo samoistnie wpadła w jakieś turbulencje to napęd może imo działać dobrze! Życze powodzenia! |
Don Wuja Remixie, bardzo celna uwaga... ;-D
|
Witam!
Cytat:
|
Grunt, że znajomy jest cały.. heh . :> :kreci_gl:
|
Będzie bardzo ciężko :boks:
Najlepiej przeczytać warunki gwarancji Byćmoże nie zostanie ona nawet uwzględniona. :O ("użycie niewłaściwych materiałów eksploatacyjnych") |
Rozsadziło płytę w napędzie cd
Witam...
Znajomemu rozsadziło płytę w napędzie liteon, jak wygląda sprawa reklamacji. Czy ją uzwględnią? (napęd na koło miesiąca, na gwarancji). Jak się zachować oddajac do reklamacji, czy mówić prawdę, może ściemniać jezeli tak to co mam mówić. Prosiłbym bardzo o porady. Z góry dzięki... |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:09. |