![]() |
Ftp i przekierowany port
Witam
Admin przekierowal mi dzisiaj port i chcialbym zalozyc server ftp na moim kompie. Moje pytanie brzmi czy jest taka mozliwosc zeby ludzie z poza sieci laczyli sie z moim ftp-em a jezeli tak to jak to mam ustawic jaki adres wpisac w programie serv-u (do zakladania ftp-ów) Pozdro |
no chyba wlasnie po to przekierowal ci port zeby widzieli ciebie inni tez.
Nic nie wpisuj, poprostu uruchom FTP. Ja polecam Blackmoon`a jezeli chodzi o windowsowego ftp`a |
no spoko ale musze wpisac jakies IP i nie wiem czy moj z tym portem czy wew serwera czy zewnetrzny serwera wpisujac zewnetrzny serwera ftp nie dziala na zewnatrz
pozdro |
to chyba ma być tak :
ftp://[ip.zewnętrzne.serwera]:[port] powinno przekierować na Twój wewnętrzny ip... |
Cytat:
Pozdro |
Nikt nie wie??
|
Cytat:
|
Cytat:
|
A co im to da?
|
Cytat:
|
To wiadomo ale jak ktos jest z za lana (a o to chyba cały czas chodzi) to nic mu to nie da ze zna wewnetrzne ip.
|
przy konfigurowaniu serwera FTP jako adres FTP musisz wpisać ... ftp://ip.serwera:port/ lub ftp://ip.serwera:port/
w port wpisujesz liczbę portu jaki będzie przekierowywał pakiet danych z portów routera/serwera na port wewnętrznego komputera z lanu. oczywiście jeśli masz te przekierowywanie portu ustawione na routerze. |
Przekierowanie portu nic nie daje. Wiem bo sam z adminem próbowaliśmy na rózne sposoby. Przekierowany port daje tylko mozliwość połączenia osobie majacej publiczne ip.
|
Cytat:
I troche się z tą opinią nie zgadzam. Jestem w sieci miejskiej DSL ( niewielkiej bo 300 osób). Mam przekierowany 1 porcik aikurat łatwy do zapamiętania 9999. I z kazdej strony świata a nawet wewnatrz mozna się do mnie dostać na FTP-a. Z zewnątrz widziany jestem jako numer Routera a to przekierowanie łaczy klienta własnie z moim komputerem. Dostać się mozna na 2 sposoby 1-znając login ftp://login@ip:port 2 nie znajac liginu ftp://213.199.201.231:9999 Wewnatrz sieci tez nie ma problemu i nic się nie ustawia w programie "BulletProff". Łączymy sie po wewnetrznym IP tylko na porcie :21 i wszystko gra. Zyczę powodzenia w ustawieniach. Swoje zewnetrzne IP też mozna sprawdzia na róznych stronach i to Polskich. |
Cytat:
http://www.searchengines.pl/phpbb203...howtopic=10711 |
kronik@ tu ma racje ...
jesli admin przekierowal wczesniej umowiony port np. 9999 (a jest w czym wybierac z 65tys:)) - uzytkownik wnetrz sieci posluguje sie nr "zewnetrznym" sieci a uzadzenie jakim jest router zalaltwia wszystko ... czy to soft czy hard zasada jest ta sama ... wiekszosc sieci przeze mnie admnistrowanych tak dziala - jeden router stojacy z FW a reszta serwerow wewnatrz sieci serwuje na zewnatrz (jedno IP) ... czy to pocztowe czy ftp staja wenatrz - i nie waze czy jest ktos z zewnetrz czy z wewnatrz sieci :spoko: |
hmmmmmmmmmm no to ja juz nie wiem. U mnie serwer jest na linuxie i mam przekierowane dwa porty. Na nich pieknie śmiga emule, torrent, tlen, dc tak jakbym miał swoje własne ip. Natomiast ftp wogóle nie chce chodzić jesli chodzi o osoby będące też za serwerem. Widze tylko jak taka osoba się loguje i tyle. Po chwili rozłącza ją podając komunikat ze nie moze wysłać danych. Prawdopodobnie dlatego że te dane lecą już innym portem który juz nie jest przekierowany.
|
Cytat:
|
Dziwne że na Bulletproff ftp działa. U mnie nie chciał nawet wpuszczać osób z zewnętrzym ip. Teraz jestem na serv-u.
|
Jak zrobic ots online ale niewiem o co chodzi z ip zawnetrzym a wewnetrznym ;/
napiszczie o co chodzi z ip wewnetrznym a zewnetrznym i jak moge zrobic aby typy mogli grac na mojim ots'sie
nie mam neostrady |
chciałbym podpiąćsię do tematu...
Otóż od dwóch lat posiadam zewnętrzne IP, a od roku jestem posiadaczem routera d-linka DI-604. Czasami mi chodziła myśl, aby postawić sobie FTPa więc zainstalowałem za namową kolegi serv-u. Jednak problem jest tego typu, że serwer działa, wiem to logując się na ip 127.0.0.1, jednak gdy komuś podaje moje zewnętrzne ip:port to nie może się połączyć, gdyż pisze, że przekroczono limit połączenia. Nie chcę kombinować z instalacją kilku programów naraz do FTPa, gdyż sądzę, że obojętnie, ktory zainstaluje to konfigurację ma podobną... więc to nie rozwiąże mojego problemu... |
Spr***243;buj tego:
http://portforward.com/english/route...604/Serv-U.htm Daj zna***263;, czy si***281; uda***322;o. :) |
Ilość załączników: 2
Wziąłem tak jak bylo napisane na tej stronce... tak skonfigurowalem router.. i to samo, nie dziala... Poniżej zamieszczam dwa screeny..
|
Je***380;eli masz ustawione statyczne IP w komputerze, to ju***380; nie wiem co to mo***380;e by***263;. :(
|
Cytat:
|
A mo***380;e ustaw kompa, kt***243;ry ma by***263; serwerem w DMZ, wtedy powinien by***263; w pe***322;ni dost***281;pny... wi***281;c i ftp powinien dzia***322;a***263; ;)
|
Cytat:
|
To znaczy, ze jest wystawiony na adres publiczny. Opcja nazywa sie wlasnie DMZ :)
|
Cytat:
BTW: moze sprobuje jutro odlaczyc calkiem router i wtedy podepne neta pod kompa i zobacze jak tosiebędzie mialo do tego wszystkiego. Wiem, że mam napewno stałe zewnętrzne IP, ale znając życie to oś naknociłem w routerze... |
Na screenach z Twojego routera widz***281; tak***261; opcje w menu nazywa si***281; DMZ ;)
|
Ilość załączników: 2
no tak... i włączone jest...
tak sie zastanawiam, czy admin moglby to jakos blokowac u siebie... chociaz wątpie, ponieważ skoro moge uzywac w sieci wszystkiego lacznie z mulkiem i torrentem to i FTPa moglbym sobie postawic... moze skrobnę do niego maila...chociaz watpie zeby mi wszystko opisal w mailu... no nic..walczę dalej... :edit: Sprawa wygląda tak, że mam przez dostawce internetowego automatycznie przypisany internet do adresu MAC. Drugi screen wyświetla co mam ustawione na routerze. Możę zmienie sobie tam z dynamicznego przyznawiania IP na statyczne i wtedy wpiszę mu z palca takie jakie mam napisane jak odącze router. Ech... kombinacji wiele, ale moze zadziala... |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:54. |