Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   Jak podnieść poziom głośności VCD (https://forum.cdrinfo.pl/f13/jak-podniesc-poziom-glosnosci-vcd-40266/)

Fantomas 27.09.2004 07:06

OK. Jak wrócę do domu po pracy, to znów spróbuję. Jakby co, to wieczorem się odezwę.
Miłego dnia

Ufil123 27.09.2004 01:19

Cytat:

Napisany przez Robs
Miało być 'MPEG-1 Video-cd'
to dlatego nero krzyczał :)

dokładnie przy połączeniu audio i video musisz zaznaczyc standard mpg1 - VCD

a propo dużego pliku nic się nie martw tworząc płyte vcd kieruj się czasem czyli na standardową płyte CD-R wchodzi 80min materiału

Robs 26.09.2004 23:57

Cytat:

Napisany przez Fantomas
Ma być w zakładce Simple Multiplex -> Type: MPEG-1 System (automatic)?

Miało być 'MPEG-1 Video-cd'
to dlatego nero krzyczał :)

Fantomas 26.09.2004 23:42

Ilość załączników: 1
Przykra sprawawa - przecież powinno wejść - źródłowy plik był większy :(
Nadpalanie oczywiście włączone mam. Tylko że 750 MB to musiałoby zacząć nadpalać nawet po okładce
Jak oni wtłoczyli plik prawie 800 MB na płytę?

Robs 26.09.2004 23:34

Ciekawe co mu nie pasi?
Ok mozesz palić....

Fantomas 26.09.2004 23:32

25 - taka jest w oryginalnym pliku

Robs 26.09.2004 23:30

Mozesz kliknąć "Turn off ........'
ale zapytam z ciekawości jaką rozdzielczość i fps ma twój mpeg?

ps. rozdziałkę juz widze, a fps?

Fantomas 26.09.2004 23:28

wybrałem Turn off i dostałem to co poniżej
Będzie dobrze?

Fantomas 26.09.2004 23:25

Dziwne, zadziałało.
Ale co teraz:

Robs 26.09.2004 23:19

Zmień jezyk (w nero) na angielski.

Fantomas 26.09.2004 23:16

Niestety - wczytuje, dochodzi do końca i wywala komunikat: Brak pamięci!
O co tu chodzi?

Robs 26.09.2004 23:06

Wystarczy Nero, swój mpg przeciągnij do dolnego okienka:

Fantomas 26.09.2004 23:01

To moja pierwsza przeróbka tego typu - stąd tyle pytań.

Fantomas 26.09.2004 22:59

Robs - do nagrania użyję nero
jako kompilację mam wybrać VideoCD czy normalny CD-ROM iso
Jeśli VCD to w który katalog mam wrzucić tego .mpg i czy mam zamienić mu rozrzeszenie na .dat?
A może zrobić obraz ISO oryginalnego krążka i WinISO podmienić plik .dat z fimem na tego .mpg?

Robs 26.09.2004 22:55

Nie bój nic, wejdzie Ci na płytkę 700MB jako vcd :)
nic nie musisz obcinać.

Fantomas 26.09.2004 22:53

Wybrałem do sklejania opcje j.w.
Ale dostałem plik .mpg o rozmiarze 784 730 116 B
Czy to mi wejdzie na jedną płytę CD?
Ciekawe że plik źródłowy .dat był jeszcze większy!
Jak ewentualni obciąć napisy w pliku .mpg - w avi to wiem VirtualDubem, ale czy on obsługuje .mpg - u mnie niestety nie mogę zapisać po przycięciu poprzez direct stream copy i poprzez save as...

Fantomas 26.09.2004 22:00

a ja zachodziłem w głowę jak zmodyfikować tylko plik audio - wystarczyło zostawić puste pole do wpisania pliku video. Nacisnąłem start i leci - jaką opcję wybrać do sklejenia video i audio? Ma być w zakładce Simple Multiplex -> Type: MPEG-1 System (automatic)?

peterka 26.09.2004 18:18

Cytat:

Napisany przez Fantomas
OK.
Czy najpierw muszę rozdzielić dźwięk i obraz (nagrywając tylko System Video) czy też wybrać source video plik .dat a jako source audio przygotowany wcześniej plik .wav? I wtedy nagrać w trybie System (video + audio)? Czy mam coś ustawiać w zakładce setting? W statusie pokazuje mi: "MPEG-1 352x288 25fps VBR 1150kbps" to dobrze?
Miłego dnia

musisz rozdzielić video i dźwięk zakładka simple de-multiplex następnie w głównym oknie TMPGEnca wczytać audio surce następnie SETTING dalej zakł. audio zaznacz audio edit znaczek use audio edit dalej seting dalej normalize ustaw poziom głośności taki jaki Ci odpowiada dalej OK.Następnie połącz wszystko razem i nagraj .
Podane parametry to standard VCD jest ok

Fantomas 26.09.2004 17:29

OK.
Czy najpierw muszę rozdzielić dźwięk i obraz (nagrywając tylko System Video) czy też wybrać source video plik .dat a jako source audio przygotowany wcześniej plik .wav? I wtedy nagrać w trybie System (video + audio)? Czy mam coś ustawiać w zakładce setting? W statusie pokazuje mi: "MPEG-1 352x288 25fps VBR 1150kbps" to dobrze?
Miłego dnia

Robs 26.09.2004 10:35

Cytat:

Napisany przez Fantomas
Ale nie da się tego obejść? Rekonwersja to jednak proces stratny, mam rację?

Musisz to zrobić tak jak opisał Peterka, nie ma przy tym zadnej rekompresji, więc żadnej straty na jakości nie bedzie.

Fantomas 25.09.2004 23:41

Dzięki, chyba idzie
Ale nie da się tego obejść? Rekonwersja to jednak proces stratny, mam rację?
Zależy mi tylko, żeby w tym pliku .dat podmienić ścieżkę dźwiękową na głośniejszą. Ale jeśli nie ma innej drogi to trudno.
Dzięki za pomoc.

Ufil123 25.09.2004 23:24

Cytat:

Napisany przez Fantomas
Chyba jednak nie umiem. Plik z samym filmem jest (na płycie VideoCD) w katalogu MPEGAV - i nazywa się AVSEQ03.dat. Niestety TMPGEnc nie znajduje w tym katalogu żadnego pliku z filmem, więc o rozdzieleniu dźwięku i obrazu nie ma mowy, tym bardziej o ich ponownym złożeniu w całość. :(

to zaznacz w Tmpegnc żeby pokazał ci wszystkie pliki i wtedy wskaż Twój DAT (właśnie teraz tak robie i wszystko jest ok)

pozdro

Fantomas 25.09.2004 21:12

Chyba jednak nie umiem. Plik z samym filmem jest (na płycie VideoCD) w katalogu MPEGAV - i nazywa się AVSEQ03.dat. Niestety TMPGEnc nie znajduje w tym katalogu żadnego pliku z filmem, więc o rozdzieleniu dźwięku i obrazu nie ma mowy, tym bardziej o ich ponownym złożeniu w całość. :(

peterka 25.09.2004 17:34

Cytat:

Napisany przez Fantomas
Witajcie.
Mam płytę VCD z bajką dla córki. Problem w tym że jest taki, że w filmie ścieżka dźwiękowa jest bardzo cicho nagrana. Jak zrobić by podnieść poziom głośności. Udało mi się wyciągnąć ścieżkę dźwiękową do WAVE i podnieść odpowiednio poziom głośności. Ale jak teraz dołożyć tak zmodyfikowany dźwięk do filmu?
Jak ktoś ma pomysł, to proszę o pomoc, bo złożenie video i dźwięku w Nandubie nie chce działać akurat w przypadku filmu VCD - coś tam pisze, że format źródłowy video nie jest obsługiwany (jest niekompatybilny) z formatem AVI i nie da się bezpośrednio skopiować strumienia video i dokleić do niego dźwięku.
Miłego dnia

Można to zrobić TMPGEnc.
1.rozdzielić video i audio
2.audio najlepiej jeśli jest w mp2
3.TMPGEnc zakładka file dalej MPEG tols dalej Simple Multiplex type:MPEG1-video-CD. Nastepnie wczytać Video oraz Audio podać nazwę nowego pliku następnie przycisk RUN. Nagrać powstały plik(.mpg) np. w Nero jako Video-CD

Ufil123 25.09.2004 15:55

a co ma byc wynikiem ??? VCD czy avi????

Fantomas 25.09.2004 15:14

Jak podnieść poziom głośności VCD

Witajcie.
Mam płytę VCD z bajką dla córki. Problem w tym że jest taki, że w filmie ścieżka dźwiękowa jest bardzo cicho nagrana. Jak zrobić by podnieść poziom głośności. Udało mi się wyciągnąć ścieżkę dźwiękową do WAVE i podnieść odpowiednio poziom głośności. Ale jak teraz dołożyć tak zmodyfikowany dźwięk do filmu?
Jak ktoś ma pomysł, to proszę o pomoc, bo złożenie video i dźwięku w Nandubie nie chce działać akurat w przypadku filmu VCD - coś tam pisze, że format źródłowy video nie jest obsługiwany (jest niekompatybilny) z formatem AVI i nie da się bezpośrednio skopiować strumienia video i dokleić do niego dźwięku.
Miłego dnia

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:26.