![]() |
OK. Jak wrócę do domu po pracy, to znów spróbuję. Jakby co, to wieczorem się odezwę.
Miłego dnia |
Cytat:
a propo dużego pliku nic się nie martw tworząc płyte vcd kieruj się czasem czyli na standardową płyte CD-R wchodzi 80min materiału |
Cytat:
to dlatego nero krzyczał :) |
Ilość załączników: 1
Przykra sprawawa - przecież powinno wejść - źródłowy plik był większy :(
Nadpalanie oczywiście włączone mam. Tylko że 750 MB to musiałoby zacząć nadpalać nawet po okładce Jak oni wtłoczyli plik prawie 800 MB na płytę? |
Ciekawe co mu nie pasi?
Ok mozesz palić.... |
25 - taka jest w oryginalnym pliku
|
Mozesz kliknąć "Turn off ........'
ale zapytam z ciekawości jaką rozdzielczość i fps ma twój mpeg? ps. rozdziałkę juz widze, a fps? |
wybrałem Turn off i dostałem to co poniżej
Będzie dobrze? |
Dziwne, zadziałało.
Ale co teraz: |
Zmień jezyk (w nero) na angielski.
|
Niestety - wczytuje, dochodzi do końca i wywala komunikat: Brak pamięci!
O co tu chodzi? |
Wystarczy Nero, swój mpg przeciągnij do dolnego okienka:
|
To moja pierwsza przeróbka tego typu - stąd tyle pytań.
|
Robs - do nagrania użyję nero
jako kompilację mam wybrać VideoCD czy normalny CD-ROM iso Jeśli VCD to w który katalog mam wrzucić tego .mpg i czy mam zamienić mu rozrzeszenie na .dat? A może zrobić obraz ISO oryginalnego krążka i WinISO podmienić plik .dat z fimem na tego .mpg? |
Nie bój nic, wejdzie Ci na płytkę 700MB jako vcd :)
nic nie musisz obcinać. |
Wybrałem do sklejania opcje j.w.
Ale dostałem plik .mpg o rozmiarze 784 730 116 B Czy to mi wejdzie na jedną płytę CD? Ciekawe że plik źródłowy .dat był jeszcze większy! Jak ewentualni obciąć napisy w pliku .mpg - w avi to wiem VirtualDubem, ale czy on obsługuje .mpg - u mnie niestety nie mogę zapisać po przycięciu poprzez direct stream copy i poprzez save as... |
a ja zachodziłem w głowę jak zmodyfikować tylko plik audio - wystarczyło zostawić puste pole do wpisania pliku video. Nacisnąłem start i leci - jaką opcję wybrać do sklejenia video i audio? Ma być w zakładce Simple Multiplex -> Type: MPEG-1 System (automatic)?
|
Cytat:
Podane parametry to standard VCD jest ok |
OK.
Czy najpierw muszę rozdzielić dźwięk i obraz (nagrywając tylko System Video) czy też wybrać source video plik .dat a jako source audio przygotowany wcześniej plik .wav? I wtedy nagrać w trybie System (video + audio)? Czy mam coś ustawiać w zakładce setting? W statusie pokazuje mi: "MPEG-1 352x288 25fps VBR 1150kbps" to dobrze? Miłego dnia |
Cytat:
|
Dzięki, chyba idzie
Ale nie da się tego obejść? Rekonwersja to jednak proces stratny, mam rację? Zależy mi tylko, żeby w tym pliku .dat podmienić ścieżkę dźwiękową na głośniejszą. Ale jeśli nie ma innej drogi to trudno. Dzięki za pomoc. |
Cytat:
pozdro |
Chyba jednak nie umiem. Plik z samym filmem jest (na płycie VideoCD) w katalogu MPEGAV - i nazywa się AVSEQ03.dat. Niestety TMPGEnc nie znajduje w tym katalogu żadnego pliku z filmem, więc o rozdzieleniu dźwięku i obrazu nie ma mowy, tym bardziej o ich ponownym złożeniu w całość. :(
|
Cytat:
1.rozdzielić video i audio 2.audio najlepiej jeśli jest w mp2 3.TMPGEnc zakładka file dalej MPEG tols dalej Simple Multiplex type:MPEG1-video-CD. Nastepnie wczytać Video oraz Audio podać nazwę nowego pliku następnie przycisk RUN. Nagrać powstały plik(.mpg) np. w Nero jako Video-CD |
a co ma byc wynikiem ??? VCD czy avi????
|
Jak podnieść poziom głośności VCD
Witajcie.
Mam płytę VCD z bajką dla córki. Problem w tym że jest taki, że w filmie ścieżka dźwiękowa jest bardzo cicho nagrana. Jak zrobić by podnieść poziom głośności. Udało mi się wyciągnąć ścieżkę dźwiękową do WAVE i podnieść odpowiednio poziom głośności. Ale jak teraz dołożyć tak zmodyfikowany dźwięk do filmu? Jak ktoś ma pomysł, to proszę o pomoc, bo złożenie video i dźwięku w Nandubie nie chce działać akurat w przypadku filmu VCD - coś tam pisze, że format źródłowy video nie jest obsługiwany (jest niekompatybilny) z formatem AVI i nie da się bezpośrednio skopiować strumienia video i dokleić do niego dźwięku. Miłego dnia |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:26. |