Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Sempron to dobre je ???? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/sempron-dobre-je-40287/)

wolfen3 25.09.2004 18:46

Sempron to dobre je ????

t.j. w temacie

Proton 25.09.2004 19:01

Cytat:

Napisany przez wolfen3
t.j. w temacie

Sempron... to je dobre :)

wolfen3 25.09.2004 19:18

Cytat:

Napisany przez Proton
Sempron... to je dobre :)

a z czym to sie je ?

ThanatoS 25.09.2004 19:26

z maslem i agrestem

Macio.Men 25.09.2004 19:30

Cytat:

Napisany przez ThanatoS
z maslem i agrestem

Muszę spróbować. A czym popijać?

ThanatoS 25.09.2004 19:31

Duza iloscia nieskonczonie dobrej Kilkenny badz Grolshem :P

wolfen3 25.09.2004 19:32

nie no ale tak na powazne. Ten sempron to dobry procek czy nie ? Bo na innych forum pisza ze to shit, ze lepiej dolozyc 100zl i kupic athlona itp

ThanatoS 25.09.2004 19:35

Hmm, sempron to powiedzmy ze to nastepca Durona. Grupa docelowa to konkurencja wobec Celerona. Teraz AMD kierunkowuje albo A64 do mocnych zestawow, badz semprony do slabszych konfiguracji.

kodziu 25.09.2004 19:52

A Athlony dalej beda produkować. Bo chciałem sobie kupic bartiona 2500+ jak sprzedam starego kompa. Boje sie ze juz nie bedzie:(

Yetixxl 25.09.2004 19:52

Semprony Socket A od 2200+ do 2800+, to w rzeczywistości nic innego jak Athlony XP "Thoroughbred" z nową nazwą i z nowymi współczynnikami wydajności.AMD dokonało zwyczajnej sztuczki marketingowej, zapobiegając w ten sposób zepchnięciu Athlonów XP do poziomu CPU postrzeganych jako "tanie, ekonomiczne produkty". Widać wyraźnie, że firma AMD dopuściła się kolejnej zgrabnej sztuczki, w wyniku której procesory oferujące te same parametry, otrzymały nowe, wyższe współczynniki wydajności. Dlaczego Sempron 2800+ pracujący z częstotliwością 2 GHz, otrzymał taki sam współczynnik wydajności jak kiedyś Athlon XP taktowany wyższą częstotliwością 2.25 GHz, choć w rzeczywistości oba procesory są identyczne - ta sama ilość pamięci cache i ta sama szyna FSB? Sempron 3100+ to model przeznaczony do podstawki Socket 754, oparty na architekturze Newcastle, lecz bez zdolności do wykonywania 64-bitowych instrukcji. Z architektury Athlon 64 miałby natomiast przejąć 'bit NX' (Enhanced Virus Protection) oraz funkcje "Cool'n'Quiet".Enhanced Virus Protection jest częścią technologii AMD64, a jej obsługa jest zaplanowana w nadchodzącym Windows XP SP2. Funkcja ta została zaprojektowana by zapobiegać rozprzestrzenianiu się niektórych wirusów, takich jak MSBlaster i Slammer.
Technologia AMD Cool'n'Quiet, zmniejsza pobór mocy i sprawia, że system pracuje ciszej, przy jednoczesnym zapewnieniu wymaganej wydajności. Jednak do działania funkcji Cool'n'Quiet wymgana jest płyta główna obsługująca tę funkcje (odpowiedni BIOS), program sterujący oraz wentylator z regulacją obrotów. Sempron 3100+ jest procesorem w miarę 'świeżym' i oferującym nowy poziom wydajności. Docelowo Semprony mają jednak zastąpić linię Athlon XP, która zniknie z rynku w przyszłym roku. Wtedy oferta AMD będzie podzielona pomiędzy linię Sempron i procesory Athlon 64.

Yetixxl 25.09.2004 20:01

Cytat:

Napisany przez kodziu
A Athlony dalej beda produkować. Bo chciałem sobie kupic bartiona 2500+ jak sprzedam starego kompa. Boje sie ze juz nie bedzie:(

J Ja bym za długo nie czekał z tym Bartonem i bierz wersję mobilną ma odblokowany mnożnik czyli lepsze możliwości podkręcania zwykłe od nie pamiętam dokładnie ale chyba wyprodukowane po sierpniu 2003r mają już mnożnik zablokowany.

kodziu 27.09.2004 15:16

Cytat:

Napisany przez Yetixxl
J Ja bym za długo nie czekał z tym Bartonem i bierz wersję mobilną ma odblokowany mnożnik czyli lepsze możliwości podkręcania zwykłe od nie pamiętam dokładnie ale chyba wyprodukowane po sierpniu 2003r mają już mnożnik zablokowany.

Dzięki za odpowiedź. Musze tylko sprzedać starego kompa i dopiero wtedy. A coś sie nie rzucają :(

kiewas 28.09.2004 00:17

Cytat:

Napisany przez Yetixxl

Dobrze mówi! Piwa mu dać :D

Wersja mobilna daje rade, sam bym się pokusił o taki procesorek, ale pieniążków niestety ni mam ((

Ormianin 28.09.2004 08:15

Cytat:

Napisany przez kiewas
Dobrze mówi! Piwa mu dać :D

Wersja mobilna daje rade, sam bym się pokusił o taki procesorek, ale pieniążków niestety ni mam ((

Tak szybko nie zniknie, mozna zawsze bedzie kupic lezaka magazynowego, np. na allegro. co do nowych sempronow to sa to calkiem fajne procki, poniewaz sa tanie i sa to athlony XP (ujete w wielkim skrocie)

memorando 28.09.2004 08:28

Cytat:

Napisany przez Yetixxl

******ysz po 39 tygodniu 2003 są blokowane i to niewszystkie ja mam procka z września 2003 i jest odblokowany naucz się podstaw to pogadamy są tylko poblokowane pewne serie a nie wszystkie procki po sierpniu 2003

Yetixxl 28.09.2004 12:22

Cytat:

Napisany przez memorando
******ysz po 39 tygodniu 2003 są blokowane i to niewszystkie ja mam procka z września 2003 i jest odblokowany naucz się podstaw to pogadamy są tylko poblokowane pewne serie a nie wszystkie procki po sierpniu 2003

http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_i...tr_str_numer=1 http://forum.tweak.pl/about76169.html http://pcvortal.ys.pl/articles.php?id=60 http://pclab.pl/art9803-1.html Z moich informacji wynika,że BARTONY wyprodukowane przed 39 tygodniem 2003r mają odblokowany mnożnik.Następnie 39,40 tydzień firma AMD zaczyna je blokować większość wyprodukowanych procesorów ma zablokowany mnożnik ,lecz zdarza się dużo seri niezablokowanych.Dla CPU po 41 dwie,trzy serie odblokowane.Do dzisiaj tz:2004 trafiają się procesory z odblokowanym mnożnikiem,ale niewydajne się być to jakimś szczególnym wzorem co do tych CPU prawdopodobnie są one jakby to nazwać ***8222;wadami fabrycznymi***8221;po prostu nie zostały one właściwie zablokowane.Sam posiadam Bartona zakupionego w grudniu 2003 z odblokowanym mnożnikiem,a teraz chcę kupić drugiego dla brata.A jak napisałem***8221; chyba sierpień***8221; nie chciało mi się sprawdzać 39 jaki to tydzień.39 tydzień to druga połowa września.

kodziu 28.09.2004 15:46

Cytat:

Napisany przez Yetixxl
http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_i...tr_str_numer=1 http://forum.tweak.pl/about76169.html http://pcvortal.ys.pl/articles.php?id=60 http://pclab.pl/art9803-1.html Z moich informacji wynika,że BARTONY wyprodukowane przed 39 tygodniem 2003r mają odblokowany mnożnik.Następnie 39,40 tydzień firma AMD zaczyna je blokować większość wyprodukowanych procesorów ma zablokowany mnożnik ,lecz zdarza się dużo seri niezablokowanych.Dla CPU po 41 dwie,trzy serie odblokowane.Do dzisiaj tz:2004 trafiają się procesory z odblokowanym mnożnikiem,ale niewydajne się być to jakimś szczególnym wzorem co do tych CPU prawdopodobnie są one jakby to nazwać ***8222;wadami fabrycznymi***8221;po prostu nie zostały one właściwie zablokowane.Sam posiadam Bartona zakupionego w grudniu 2003 z odblokowanym mnożnikiem,a teraz chcę kupić drugiego dla brata.A jak napisałem***8221; chyba sierpień***8221; nie chciało mi się sprawdzać 39 jaki to tydzień.

To jak, jak teraz bym wyciułał na tego athlona to juz na 80% będzie zablokowany?

bakupl 28.09.2004 15:49

Kup sobie Athlona 2500+ (Barton)-M ... mobile... i będziesz miał odblokowany mnożnik :)

kodziu 28.09.2004 15:54

Cytat:

Napisany przez bakupl
Kup sobie Athlona 2500+ (Barton)-M ... mobile... i będziesz miał odblokowany mnożnik :)

Właśnie o tego mi chodziło, ale myślałem że to już wszystkie poblokowali.
A w tych mobilnych to jest standardowy wiatrak czy jakiś inny bo to chyba do laptopów a więc i rozmiar chłodzenia jest mniejszy.

Yetixxl 28.09.2004 21:27

To co pisałem dotyczyło "zwykłych" BARTONÓW wersje mobilne jak już wcześniej napisałem mają mnożnik odblokowany.

Y@nkee_PL 28.09.2004 22:15

Cytat:

Napisany przez Yetixxl
...w rzeczywistości oba procesory są identyczne - ta sama ilość pamięci cache i ta sama szyna FSB?
...

Sempron pracuje na szynie 333MHz i stąd wyższa wydajność
i dlatego 2Ghz nie równa się 2GHz ;)

Pagerus 29.09.2004 08:05

Sam pomału myślę o wymianie procka - ale gdzieś tak w połowie przyszłego roku pewnie najwcześniej... aby na wakacje mieć sprzęt dostosowany mniej więcej do wymagań gier, które wówczas wyjdą :P A tak na serio - to ciekawe czy udałoby mi się wówczas kupić jeszcze Athlona czy będą już same Semprony... ten postęp technologiczny strasznie za******a... nie wiem sam czego mogę się spodziewać za ten niecały rok na rynku nowych rozwiązań komputerowych :)

Yetixxl 29.09.2004 16:37

Cytat:

Napisany przez Y@nkee_PL

Wyraźnie napisałem "Dlaczego Sempron 2800+ pracujący z częstotliwością 2 GHz, otrzymał taki sam współczynnik wydajności jak kiedyś Athlon XP taktowany wyższą częstotliwością 2.25 GHz, choć w rzeczywistości oba procesory są identyczne - ta sama ilość pamięci cache i ta sama szyna FSB?"Athlon XP taktowany częstotliwością 2.25GHz pracuje na szynie FSB 333,oznaczony 2800+.Semron2800+taktowany jest częstotliwością 2.0 GHz.

Yetixxl 29.09.2004 16:43

Cytat:

Napisany przez Pagerus
Sam pomału myślę o wymianie procka - ale gdzieś tak w połowie przyszłego roku pewnie najwcześniej... aby na wakacje mieć sprzęt dostosowany mniej więcej do wymagań gier, które wówczas wyjdą :P A tak na serio - to ciekawe czy udałoby mi się wówczas kupić jeszcze Athlona czy będą już same Semprony... ten postęp technologiczny strasznie za******a... nie wiem sam czego mogę się spodziewać za ten niecały rok na rynku nowych rozwiązań komputerowych :)

Docelowo Semprony mają zastąpić linię Athlon XP, która zniknie z rynku w przyszłym roku. Wtedy oferta AMD będzie podzielona pomiędzy linię Sempron i procesory Athlon 64.

epol 29.09.2004 17:35

Cytat:

Napisany przez Y@nkee_PL

Ale czy przypadkiem nie było Athlonów XP z magistralą 333MHz?

A tak na marginesie to większośc Athlonow XP potrafi pracowac z magistralą 333MHz lub wyższą.

Y@nkee_PL 29.09.2004 17:54

Tak, ale tylko Barton, ale teraz Bartki znikają ( :( ) a w ich miejsce wchodzą właśnie Semprony

Yetixxl 29.09.2004 19:01

Cytat:

Napisany przez Y@nkee_PL
Tak, ale tylko Barton, ale teraz Bartki znikają ( :( ) a w ich miejsce wchodzą właśnie Semprony

Są trzy modele Athlon xp Thoroughbred które pracują na szynie FSB 333 2600+ taktowany 2.08GHz,2700+ taktowany 2.16GHz,2800+ taktowany 2.25 GHz.Dla porównania procesory Sempron 2500+ 1.8 GHz, 2600+ 1.9 GHz,2800+ 2.08 GHz.

Ormianin 30.09.2004 08:39

Cytat:

Napisany przez Y@nkee_PL

Kopiuje za serwisem benchmark.pl z dzialu mini recenzje czytelnikow... jedyna bardzo dobra recenzje, z ktorej wynika:

Z wielkim zdziwieniem zaobserowałem pojawienie na różnych stronkach internetowych recenzji najnowszego dziecka AMD - Semprona. Co ciekawe wiekszość z portali opisywała i wychwalała to cudo przygotowane pod podstawke socket 754.
Nikt jednak tak naprawdę nie pokusił się o faktyczne porównanie mozliwości tego procesora w zestawieniu ze starym "Duronem" - Na moje szczęscie przed zakupem tego typu sprzętu miałem mozliwość przetestowania go na moim sprzęcie. Do tej pory w moim "gnieździe" osadzony był Duron 1.6 @2.0ghz - wiecej go nie podkrecałem bo mam naprawde słaby cooler - Igloo 2450 , który kręci się z predkością 2200 obrotów na minutke (sic!!).

No ale do rzeczy. A więc po osadzeniu semprona w gnieździe i załozeniu na niego cooper shima oraz silniejszego wentylatora - pierwsze rozczarowanie- procesor zgłasza się jako Athlon 900 - hmm - mówie no dobrze bios nie zaktualizowany - a więc poszukamy takowego na stronie producenta - Niestety Epox - jeszcze nie ma biosu który by rozpoznał tego typu procesor. Myśle sobie więc jeśli go rozpoznaje jako Athlona to niech tak juz zostanie. I dalej kręcimy magistralką na nominalna czestotliwość dla tego procesora czyli 166 mhz - i tutaj rozczarowanie bios albo nie wstaje albo rozpoznaje go tradycyjnie jako Athlona 900. Po kilku nieudanych próbach dobrego ustawienia udało mi się go puścić na 200 mhz magistrali -9x 200 +1800 Mhz, co dało ustawienia jak jak Athlon 2200+. No stwierdzam całkiem nieźle. Niestety, po zmianie napięcia rdzenia procesora i otwarciu obudowy maksymalnie udało mi się go podkrecić na magistrali 210 Mhz co dało realną wartość1890 Mhz=Athlon 2300+.
I teraz dylemat: a o ile to cudo jest szybsze od mojego "Starego" również podkręconego Durona - i co się okazało pomimo szybszej magistrali i wiekszej pamieci cache Duron 2Ghz pobił o srednio 10-15 % nowego podkręconego Semprona. Jedynie gdzie procesor ten wygrał z Duronem to w teście przepustowości pamięci o ok 10 %.
Aby, było ciekawiej po pozostawieniu sobie coper shima na starym coolerku (tym sic) bez trudu wyciągnąłem na Duronie 2200 Mhz co w testach sandry odpowiadało Athlonowi 3000+ . A mam jeszcze nie odblokowany cache.

Jaka może wiec być konkluzja z po takim teście. Sempron nie jest złym procesorem, ale nie oszukujmy się nie jest on napewno udanym zakupem dla Oc. Mówie tutaj oczywiście o modelu 2200+ , który chodzi nominalnie z częstotliwością 1500 Mhz. Również ta nieszczęsna specyfikacja 2200+ w rzeczywistości jest zawyżona. Odpowiada ona tak naprawde Athlonowi 1900+.
Nie potrafię powiedzieć jak przedstawia się sprawa wydajności w innych sempronach pod socket A. Zdecydowanie jednak odradzam ten zakup posiadaczom Duronów 1.4, 1.6. Ghz - bo te raz że, się świetnie kręcą, dwa są poprawnie rozpoznawane przez bios no i co ważniejsze mozna z nich zrobić bez problemu Athlony, a ich wydajnośc po podkręceniu bije mimo wszystko nowe Dziecko AMD.
A więc pozostałem przy moim "starym"- dwu miesięcznym duronie, którego za nic nie zmienie - ale coolerka napewno w najblizszym czasie a wtedy drżyj sempronie 28......

no i co? starsze durony sa lepsze? :-o

epol 30.09.2004 14:04

Cytat:

Napisany przez Ormianin
Kopiuje za serwisem benchmark.pl z dzialu mini recenzje czytelnikow... jedyna bardzo dobra recenzje, z ktorej wynika:

Z wielkim zdziwieniem......

no i co? starsze durony sa lepsze? :-o

W końcu coś konkretnego. FSB tylko 210MHz :wow: Ale kapa. Te procki nie będą demonami szybkości i OC.

Turboni 30.09.2004 14:15

ale trzeba byloby je sprawdzic dokladniej na plycie co je obsluzy i wtegy zobaczyc :)
ja wlasnie wgralem najnowszy biosik do plyty z mozliwoscia obslugi tego procka :D
(moze ktos ma na testa do pozyczenia :>)

Morris 07.10.2004 02:17

Witka.
Przy okazji w temacie mam pytanie:
Czy Bartony 2600 kręcą się tak samo jak 2500, czy też lepiej lub gorzej?
:papa:

bakupl 07.10.2004 08:04

To zależy od danego konkretnie procesora... zależy jaka konfiguracja pc... ale czy lepiej...hm wg mnie tak samo

epol 07.10.2004 13:48

Co proc to inne osiągi...

Morris 08.10.2004 19:13

Kupiłem Batonika 2500. :)
W weekend próba.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:12.