![]() |
Sempron to dobre je ????
t.j. w temacie
|
Cytat:
|
Cytat:
|
z maslem i agrestem
|
Cytat:
|
Duza iloscia nieskonczonie dobrej Kilkenny badz Grolshem :P
|
nie no ale tak na powazne. Ten sempron to dobry procek czy nie ? Bo na innych forum pisza ze to shit, ze lepiej dolozyc 100zl i kupic athlona itp
|
Hmm, sempron to powiedzmy ze to nastepca Durona. Grupa docelowa to konkurencja wobec Celerona. Teraz AMD kierunkowuje albo A64 do mocnych zestawow, badz semprony do slabszych konfiguracji.
|
A Athlony dalej beda produkować. Bo chciałem sobie kupic bartiona 2500+ jak sprzedam starego kompa. Boje sie ze juz nie bedzie:(
|
Semprony Socket A od 2200+ do 2800+, to w rzeczywistości nic innego jak Athlony XP "Thoroughbred" z nową nazwą i z nowymi współczynnikami wydajności.AMD dokonało zwyczajnej sztuczki marketingowej, zapobiegając w ten sposób zepchnięciu Athlonów XP do poziomu CPU postrzeganych jako "tanie, ekonomiczne produkty". Widać wyraźnie, że firma AMD dopuściła się kolejnej zgrabnej sztuczki, w wyniku której procesory oferujące te same parametry, otrzymały nowe, wyższe współczynniki wydajności. Dlaczego Sempron 2800+ pracujący z częstotliwością 2 GHz, otrzymał taki sam współczynnik wydajności jak kiedyś Athlon XP taktowany wyższą częstotliwością 2.25 GHz, choć w rzeczywistości oba procesory są identyczne - ta sama ilość pamięci cache i ta sama szyna FSB? Sempron 3100+ to model przeznaczony do podstawki Socket 754, oparty na architekturze Newcastle, lecz bez zdolności do wykonywania 64-bitowych instrukcji. Z architektury Athlon 64 miałby natomiast przejąć 'bit NX' (Enhanced Virus Protection) oraz funkcje "Cool'n'Quiet".Enhanced Virus Protection jest częścią technologii AMD64, a jej obsługa jest zaplanowana w nadchodzącym Windows XP SP2. Funkcja ta została zaprojektowana by zapobiegać rozprzestrzenianiu się niektórych wirusów, takich jak MSBlaster i Slammer.
Technologia AMD Cool'n'Quiet, zmniejsza pobór mocy i sprawia, że system pracuje ciszej, przy jednoczesnym zapewnieniu wymaganej wydajności. Jednak do działania funkcji Cool'n'Quiet wymgana jest płyta główna obsługująca tę funkcje (odpowiedni BIOS), program sterujący oraz wentylator z regulacją obrotów. Sempron 3100+ jest procesorem w miarę 'świeżym' i oferującym nowy poziom wydajności. Docelowo Semprony mają jednak zastąpić linię Athlon XP, która zniknie z rynku w przyszłym roku. Wtedy oferta AMD będzie podzielona pomiędzy linię Sempron i procesory Athlon 64. |
Cytat:
|
Cytat:
Dzięki za odpowiedź. Musze tylko sprzedać starego kompa i dopiero wtedy. A coś sie nie rzucają :( |
Cytat:
Wersja mobilna daje rade, sam bym się pokusił o taki procesorek, ale pieniążków niestety ni mam (( |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
To jak, jak teraz bym wyciułał na tego athlona to juz na 80% będzie zablokowany? |
Kup sobie Athlona 2500+ (Barton)-M ... mobile... i będziesz miał odblokowany mnożnik :)
|
Cytat:
A w tych mobilnych to jest standardowy wiatrak czy jakiś inny bo to chyba do laptopów a więc i rozmiar chłodzenia jest mniejszy. |
To co pisałem dotyczyło "zwykłych" BARTONÓW wersje mobilne jak już wcześniej napisałem mają mnożnik odblokowany.
|
Cytat:
i dlatego 2Ghz nie równa się 2GHz ;) |
Sam pomału myślę o wymianie procka - ale gdzieś tak w połowie przyszłego roku pewnie najwcześniej... aby na wakacje mieć sprzęt dostosowany mniej więcej do wymagań gier, które wówczas wyjdą :P A tak na serio - to ciekawe czy udałoby mi się wówczas kupić jeszcze Athlona czy będą już same Semprony... ten postęp technologiczny strasznie za******a... nie wiem sam czego mogę się spodziewać za ten niecały rok na rynku nowych rozwiązań komputerowych :)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
A tak na marginesie to większośc Athlonow XP potrafi pracowac z magistralą 333MHz lub wyższą. |
Tak, ale tylko Barton, ale teraz Bartki znikają ( :( ) a w ich miejsce wchodzą właśnie Semprony
|
Cytat:
|
Cytat:
Z wielkim zdziwieniem zaobserowałem pojawienie na różnych stronkach internetowych recenzji najnowszego dziecka AMD - Semprona. Co ciekawe wiekszość z portali opisywała i wychwalała to cudo przygotowane pod podstawke socket 754. Nikt jednak tak naprawdę nie pokusił się o faktyczne porównanie mozliwości tego procesora w zestawieniu ze starym "Duronem" - Na moje szczęscie przed zakupem tego typu sprzętu miałem mozliwość przetestowania go na moim sprzęcie. Do tej pory w moim "gnieździe" osadzony był Duron 1.6 @2.0ghz - wiecej go nie podkrecałem bo mam naprawde słaby cooler - Igloo 2450 , który kręci się z predkością 2200 obrotów na minutke (sic!!). No ale do rzeczy. A więc po osadzeniu semprona w gnieździe i załozeniu na niego cooper shima oraz silniejszego wentylatora - pierwsze rozczarowanie- procesor zgłasza się jako Athlon 900 - hmm - mówie no dobrze bios nie zaktualizowany - a więc poszukamy takowego na stronie producenta - Niestety Epox - jeszcze nie ma biosu który by rozpoznał tego typu procesor. Myśle sobie więc jeśli go rozpoznaje jako Athlona to niech tak juz zostanie. I dalej kręcimy magistralką na nominalna czestotliwość dla tego procesora czyli 166 mhz - i tutaj rozczarowanie bios albo nie wstaje albo rozpoznaje go tradycyjnie jako Athlona 900. Po kilku nieudanych próbach dobrego ustawienia udało mi się go puścić na 200 mhz magistrali -9x 200 +1800 Mhz, co dało ustawienia jak jak Athlon 2200+. No stwierdzam całkiem nieźle. Niestety, po zmianie napięcia rdzenia procesora i otwarciu obudowy maksymalnie udało mi się go podkrecić na magistrali 210 Mhz co dało realną wartość1890 Mhz=Athlon 2300+. I teraz dylemat: a o ile to cudo jest szybsze od mojego "Starego" również podkręconego Durona - i co się okazało pomimo szybszej magistrali i wiekszej pamieci cache Duron 2Ghz pobił o srednio 10-15 % nowego podkręconego Semprona. Jedynie gdzie procesor ten wygrał z Duronem to w teście przepustowości pamięci o ok 10 %. Aby, było ciekawiej po pozostawieniu sobie coper shima na starym coolerku (tym sic) bez trudu wyciągnąłem na Duronie 2200 Mhz co w testach sandry odpowiadało Athlonowi 3000+ . A mam jeszcze nie odblokowany cache. Jaka może wiec być konkluzja z po takim teście. Sempron nie jest złym procesorem, ale nie oszukujmy się nie jest on napewno udanym zakupem dla Oc. Mówie tutaj oczywiście o modelu 2200+ , który chodzi nominalnie z częstotliwością 1500 Mhz. Również ta nieszczęsna specyfikacja 2200+ w rzeczywistości jest zawyżona. Odpowiada ona tak naprawde Athlonowi 1900+. Nie potrafię powiedzieć jak przedstawia się sprawa wydajności w innych sempronach pod socket A. Zdecydowanie jednak odradzam ten zakup posiadaczom Duronów 1.4, 1.6. Ghz - bo te raz że, się świetnie kręcą, dwa są poprawnie rozpoznawane przez bios no i co ważniejsze mozna z nich zrobić bez problemu Athlony, a ich wydajnośc po podkręceniu bije mimo wszystko nowe Dziecko AMD. A więc pozostałem przy moim "starym"- dwu miesięcznym duronie, którego za nic nie zmienie - ale coolerka napewno w najblizszym czasie a wtedy drżyj sempronie 28...... no i co? starsze durony sa lepsze? :-o |
Cytat:
|
ale trzeba byloby je sprawdzic dokladniej na plycie co je obsluzy i wtegy zobaczyc :)
ja wlasnie wgralem najnowszy biosik do plyty z mozliwoscia obslugi tego procka :D (moze ktos ma na testa do pozyczenia :>) |
Witka.
Przy okazji w temacie mam pytanie: Czy Bartony 2600 kręcą się tak samo jak 2500, czy też lepiej lub gorzej? :papa: |
To zależy od danego konkretnie procesora... zależy jaka konfiguracja pc... ale czy lepiej...hm wg mnie tak samo
|
Co proc to inne osiągi...
|
Kupiłem Batonika 2500. :)
W weekend próba. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:12. |