Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Barton czy AMD64 (https://forum.cdrinfo.pl/f5/barton-czy-amd64-40556/)

radw 01.10.2004 10:41

Barton czy AMD64

Witam
wybrałem sobie zestaw: Barton2500+, 2x256 Kingston PC400, hdd 200GB Barracuda, Epox 8rda+, chieftec hpc360-302df. W sklepie mi doradzili, jak mam zbędne 300-400 zł, abym wymienił Cpu na Athlon64 3000+, ram na kingston 512 pc 400, i płytę na epox 8hda5j lub epox 8kda3j. Pozostałe komponenty bez zmian. I w związku z tym moje pytanko, dozbierać kasiory i brać ten zestaw czy brać wcześniej wybrany. Osobiście nie znam nkikogo z AMD64, wię nic o nim nie wiem.
pozdro

memorando 01.10.2004 11:21

Cytat:

Napisany przez radw
Witam
wybrałem sobie zestaw: Barton2500+, 2x256 Kingston PC400, hdd 200GB Barracuda, Epox 8rda+, chieftec hpc360-302df. W sklepie mi doradzili, jak mam zbędne 300-400 zł, abym wymienił Cpu na Athlon64 3000+, ram na kingston 512 pc 400, i płytę na epox 8hda5j lub epox 8kda3j. Pozostałe komponenty bez zmian. I w związku z tym moje pytanko, dozbierać kasiory i brać ten zestaw czy brać wcześniej wybrany. Osobiście nie znam nkikogo z AMD64, wię nic o nim nie wiem.
pozdro

poczekaj jeszcze niebierz 64 bitowca do extreme oc brak blokady pci pozatym epox może mieć problemy z kingstonem ale niemusi lepiej weź abita jak się już uprzesz przy 64 bitowcu a jak możesz to na 64 bity poczekaj aż wyjdą mobo z blokadą pci do extreme oc to jest wymagane pozatym niebierz dysku seagate `a weź lepiej ibma lub wdka na serial ata są wydajniejsze pozdrawiam serdecznie

kodziu 01.10.2004 14:56

Cytat:

Napisany przez memorando
poczekaj jeszcze niebierz 64 bitowca do extreme oc brak blokady pci pozatym epox może mieć problemy z kingstonem ale niemusi lepiej weź abita jak się już uprzesz przy 64 bitowcu a jak możesz to na 64 bity poczekaj aż wyjdą mobo z blokadą pci do extreme oc to jest wymagane pozatym niebierz dysku seagate `a weź lepiej ibma lub wdka na serial ata są wydajniejsze pozdrawiam serdecznie

Nie za bardzo znam sie na procach ale co do dysków wd to bym sie tak nie zapierał. Wydajne są maxtory,samsungi (serio!!!) no i te seagaty. Ostatnio doszły dyski hitachi i b. dobrze wypadają w testach. A wd jakoś takie wolne są :( Osobiście polecam samsunga, bo jest tani, zimny i wydajny :spoko:

memorando 01.10.2004 15:01

Cytat:

Napisany przez kodziu
Nie za bardzo znam sie na procach ale co do dysków wd to bym sie tak nie zapierał. Wydajne są maxtory,samsungi (serio!!!) no i te seagaty. Ostatnio doszły dyski hitachi i b. dobrze wypadają w testach. A wd jakoś takie wolne są :( Osobiście polecam samsunga, bo jest tani, zimny i wydajny :spoko:

najbardziej padają seagate najmniej samsung ibm wd maxtor pozatym najszybsze są 160 gigowce na serial ata ibma i samsunga zaś najwolniejszy seagate z autopsji więc polecam 3 firmy ibm samsung i wd niewidzialem tych dyskow z bad sectorami a maxtora mam od 2 lat z 5 kilobajtami bad sectorow
p.s seagate a mialem w miesiąc trzy padly i niechcę tej firmy znać co mnie obchodzi wadliwa seria jak padly mi 3 i firmę olewam

Turboni 01.10.2004 15:04

o nie prawda ze seagate pada.
sam ma i chodzi juz prawie 2 lata bez zajakniecia

kodziu 01.10.2004 15:19

Cytat:

Napisany przez memorando
najbardziej padają seagate najmniej samsung ibm wd maxtor pozatym najszybsze są 160 gigowce na serial ata ibma i samsunga zaś najwolniejszy seagate z autopsji więc polecam 3 firmy ibm samsung i wd niewidzialem tych dyskow z bad sectorami a maxtora mam od 2 lat z 5 kilobajtami bad sectorow
p.s seagate a mialem w miesiąc trzy padly i niechcę tej firmy znać co mnie obchodzi wadliwa seria jak padly mi 3 i firmę olewam

I tu sie zgadzam, 160 Gb są chyba najszybsze.
Ale ja wole seagate z 5 lat gwary niż cienki wd z 2 albo trzema latami.

memorando 01.10.2004 15:25

Cytat:

Napisany przez kodziu

i wolisz padanie co rok na przemian nierozczulaj mnie kumplowi padal co rok miesiąc przed koncem gwwary mi padl z niczego wolę wd i samsunga z ibmem bo przynajmniej żaden nigdy niepadl mi pozatym pojedź do niemiec do biura konstrukcyjnego w stoczni hamburskiej dyskli na scsi seagate wywalili bo padaly jak muchy i sa na ibma dyskach scsi stacje graficzne widzisz jak mam 5 lat mieć gwarę i dysk ma padać co rok poltorej to wolę mieć 3 latka pozatym to tylko chwyt reklamowy nic wiecej

memorando 01.10.2004 15:25

Cytat:

Napisany przez kodziu

seagate jest wolniejszy od wdka hehe i co jest cieńkie????:)

kodziu 01.10.2004 15:32

Cytat:

Napisany przez memorando
i wolisz padanie co rok na przemian nierozczulaj mnie kumplowi padal co rok miesiąc przed koncem gwwary mi padl z niczego wolę wd i samsunga z ibmem bo przynajmniej żaden nigdy niepadl mi pozatym pojedź do niemiec do biura konstrukcyjnego w stoczni hamburskiej dyskli na scsi seagate wywalili bo padaly jak muchy i sa na ibma dyskach scsi stacje graficzne widzisz jak mam 5 lat mieć gwarę i dysk ma padać co rok poltorej to wolę mieć 3 latka pozatym to tylko chwyt reklamowy nic wiecej

Fajna dyskusja :D Co chwila post.
Ale zobacz, że jak Ci padnie to dostaniesz nowy ale co do szybkości to ja wyranie stoje za seagatem. Fakt że stycznośc z wd miałem tylko w wersji 40Gb ale czytając chociażby testy to maxtor prowadzi, potem samsung, seagate oraz wd na szarym końcu. Ja i tak uważam że jakbym teraz kupował nowy dysk to tylko samsung bądź maxtor.

PS Ktoś mi powie dlaczego nie mogę dodawać postów w dziale DVD?

memorando 01.10.2004 15:39

Cytat:

Napisany przez kodziu
Fajna dyskusja :D Co chwila post.
Ale zobacz, że jak Ci padnie to dostaniesz nowy ale co do szybkości to ja wyranie stoje za seagatem. Fakt że stycznośc z wd miałem tylko w wersji 40Gb ale czytając chociażby testy to maxtor prowadzi, potem samsung, seagate oraz wd na szarym końcu. Ja i tak uważam że jakbym teraz kupował nowy dysk to tylko samsung bądź maxtor.

PS Ktoś mi powie dlaczego nie mogę dodawać postów w dziale DVD?

utworz raida na seagate i na wd i weź hdtacha wd wygrywa pozatym weź seagate 80 giga z 8 cachu i wd z 80 cachu hdtacha i też wd wygrywa niepatrz na testy marki kś albo pc world bo one są zależne od kto da więcej i tyle ale np na jednej stronce czytalem test to wlasnie seagate przegral z wdkiem na pierwszych pozycjach byl ibm z samsungiem i maxtorem na czele wd potem zaś seagate pozatym wd 80 giga z cachu są na pewno szybsze od seagatea najszybsze na pewno są ibmy samsungi i maxtory zaś najwolniejsze wdki z seagaty zaś wdki na pewno mniej padają niż seagety weź zrób posta ile ludziom padlo dyskow i jakich marek potem średnią i masz wynik padalności mi padly 3 seagety kumplowi 2 i jeden seagate 40 renimowany padł starszemu

bakupl 01.10.2004 15:46

Eh... ja mam WD teraz Caviar 80GB 8MB Cache i 7200obr...na SATA czy cos... i nienarzekam... wg mnie Samsungi to shit ;P Ale to moje zdanie... Lepiej mieć mnieejszy i szybszy niz duży. Największy dysk jaki widziałem to 250GB ale po co nam taki?

memorando 01.10.2004 16:38

Cytat:

Napisany przez bakupl
Eh... ja mam WD teraz Caviar 80GB 8MB Cache i 7200obr...na SATA czy cos... i nienarzekam... wg mnie Samsungi to shit ;P Ale to moje zdanie... Lepiej mieć mnieejszy i szybszy niz duży. Największy dysk jaki widziałem to 250GB ale po co nam taki?

wd jako jedyna z ibm i samsungiem znoszą katowanie po 24 per doba na 100 % obciążeniu seagete wytrzymywal do czasu shutdowna po 7 dniach niewstal potem i tak 3 razy pozatym wd preferuję 80 bo są najszybsze

bakupl 01.10.2004 16:44

Hihi, miałem wcześniej własnie też Segate ale zdechł :P

Smartek 01.10.2004 17:05

Cytat:

Napisany przez Turboni
o nie prawda ze seagate pada.
sam ma i chodzi juz prawie 2 lata bez zajakniecia

u mnie tak samo.. :)

ja bym bral WD.. jakbym mial wybierac - dla mnie by inna firma nie istniala :).

Co do procka - to narazie chyba lepiej tego bartona :)
pozdro ;)

Patrix 01.10.2004 17:14

mam łącznie 3 dyski segate ieden stary 10GB i nigdy nic nie padło zero badsectorów...
segate to dobra firma, tylko trzeba świadomie nie robić z niego pieca i go chłodzić bo elektronika jest wrazliwa...a jak ktoś tego nie robi to sorry, że pada...

cana 01.10.2004 17:34

@memorando, zablokowane pci jest w kt800pro ;) zresztą wcale nie jest złe niezablokowane pci, dyski nadluga metę wytrzymują pci na poziomie 37-39MHz (moje seagate b4 i b2 jechały na takim około 2lata 24h na dobe i nic im się nie działo) a wzrost taktowania pci daje wzrost przepustowisci alles magistral i next ogólny wzost poweru kompa większy niż taki sam wzrost TYLKO taktowania procka, a co 64bitowców to zaletą amd64 (ten ma już rozsadną cenę a i kt800 to wcale rozsądny chip (ja lubię via) ) jest niska temperatura a po właczeniu C'&'Q ultraniska :) co przekłada się na cichosć kompa +milutka wydajność + prawdopodobnie mniejsze problemy ze zbyciem proca i mobo w przyszłości
co prawda są i dodatkowe koszty (lepsze pamieci bo standardowe ddr400 to za mało aby poważnie sie bawić w bujanie blaszaka) a i jeszcze jedno nie mam żadnych kłopotów z pamiątkami kingston hyperX (2x512) ani z twinmosami ddr400 lecz teraz twiny są wąskim gardłem, bo idą na "normalnych" parametrach tylko do 230 stabilnie (250 komp wstał (bez podnoszenia napięcia na cpu i memorkach ot tak z marszu ) lecz z dysku 160giga zrobiło się magicznie 250giga i winda powiedziała dość :) )
aha dyski beda się kaszanić nie od nadstandardowych pci tylko od niewystarczającego chłodzenia , dopiero pci na poziomie powyżej 39 może być wrogiem dysków lecz na to że będą problemy, ma niebagatelny wpływ właśnie temperatura a z czynników losowych to jakość mobo i samego dysku (w serii mogą być takie którym to nie bedzie szkodzić jak i takie które będą nadwrażliwe na takie traktowanie)

pozdro
ps musiałem się pochwalić nowym nabytkiem :)

Ice 01.10.2004 17:40

A JA MAM ATHLONA 64 3000 I POWIEM CI ZE ON POPROSTU WYMIATA. DO TEGO WENTYLATOR Gigabyte 3D Cooler Ultra Super Silent GH-PCU31-SD I PŁYTA Microstar K8N Neo-Platinum (nForce3 250Gb).

epol 01.10.2004 17:42

To ja sie też przyłącze :D

1) Dysk - IBM ewentulanie Maxtor lub Samsun. Nigdy nie Seagate. Kiedyś Seagate produkował dobre dyski, teraz już nie. A co mi po 5 letniej gwarancji jak co roku będe tracił dane, a one są najważniejsze. Ja mam IBM już 3-4 lata. Dałem za niego kupe kasy (wtedy 2-3 razy więcej niż za dysk 20gb). A jeszcze rok temu gdy kumpel kupował dysk to mój był równie szybki, a nawet szybszy!! IBM to IBM. A jego temperaturka oscyluje w granicach 40*C.
Aha, bierz już dysk SATA, szybki i z dużą ilością cachu.

2) Procek - 64bitowca nie opłaca się jeszcze brać. Weź lepiej jakś fajną serie mobilnego.

3) Pamięć - możesz zaoszczędzić kilkadziesiąt złotych gdy weźmiesz kości TwinMOSa, które są lepsze od Kingstona (do oc). Teraz na płytach masz 3-4 banki, to nie trzeba brać tego w jednej kości.

4) Płyta glówna - EPOXa ja sobie chwale, szczególnie m.in za wbudowaną karte POST i dużo aktualizacji BIOSu.

5) Zasilacz - oki

Uff, ale się rozpisałem.

cana 01.10.2004 18:05

@epol, ibm nie robi dysków, to jest hitachi ;) i to są dyski do których nie ma zaufanai po felernej serii "deathstar" co do seagate to ja sobie je chwaliłem i przy odpowiednim wentylowaniu obudowy i dysków nic im się nie powinno dziać ( złozyłem dużo kompów na seagate i tylko raz była reklamacja),v teraz dobrym wyborem są samsungi sata (naprawdę szybkie i ciche, cichsze niż baśki sata) a co do memorek to jak już twiny to twistery bo normalne się ciut zepsuły a co do procka jak już mobile to wcale nie tak daleko cenowo jest a64

memorando 01.10.2004 18:09

Cytat:

Napisany przez epol
To ja sie też przyłącze :D

1) Dysk - IBM ewentulanie Maxtor lub Samsun. Nigdy nie Seagate. Kiedyś Seagate produkował dobre dyski, teraz już nie. A co mi po 5 letniej gwarancji jak co roku będe tracił dane, a one są najważniejsze. Ja mam IBM już 3-4 lata. Dałem za niego kupe kasy (wtedy 2-3 razy więcej niż za dysk 20gb). A jeszcze rok temu gdy kumpel kupował dysk to mój był równie szybki, a nawet szybszy!! IBM to IBM. A jego temperaturka oscyluje w granicach 40*C.
Aha, bierz już dysk SATA, szybki i z dużą ilością cachu.

2) Procek - 64bitowca nie opłaca się jeszcze brać. Weź lepiej jakś fajną serie mobilnego.

3) Pamięć - możesz zaoszczędzić kilkadziesiąt złotych gdy weźmiesz kości TwinMOSa, które są lepsze od Kingstona (do oc). Teraz na płytach masz 3-4 banki, to nie trzeba brać tego w jednej kości.

4) Płyta glówna - EPOXa ja sobie chwale, szczególnie m.in za wbudowaną karte POST i dużo aktualizacji BIOSu.

5) Zasilacz - oki

Uff, ale się rozpisałem.

wreszcie ktoś normalnie powiedzial o pamięciach zawsze twinmos for amd kingston for intel:D oczywiście jak mają slużyć do o/c

epol 01.10.2004 18:30

Cytat:

Napisany przez cana
@epol, ibm nie robi dysków, to jest hitachi ;) i to są dyski do których nie ma zaufanai po felernej serii "deathstar" co do seagate to ja sobie je chwaliłem i przy odpowiednim wentylowaniu obudowy i dysków nic im się nie powinno dziać ( złozyłem dużo kompów na seagate i tylko raz była reklamacja),v teraz dobrym wyborem są samsungi sata (naprawdę szybkie i ciche, cichsze niż baśki sata) a co do memorek to jak już twiny to twistery bo normalne się ciut zepsuły a co do procka jak już mobile to wcale nie tak daleko cenowo jest a64

Wiem, klepie je ktoś inny. Każdemu zdarzają się wpadki.
TwinMOSy mam, które chodzą standardowo jako 400Mhz, a oc dochodzi do prawie 480MHz, potem włącza się dioda termiczna.
Pozdrawiam.

memorando 01.10.2004 18:39

Cytat:

Napisany przez epol
Wiem, klepie je ktoś inny. Każdemu zdarzają się wpadki.
TwinMOSy mam, które chodzą standardowo jako 400Mhz, a oc dochodzi do prawie 480MHz, potem włącza się dioda termiczna.
Pozdrawiam.

to nie tak kiedyś wyszla tzw twinmos oem i potem parę dni pozniej podano info że to nie twinmosy bop oryginalne twinmosy są pakowane w pudelka z hologramem więc może o to chodzi tylko???

epol 01.10.2004 19:50

Ja mam z hologramem w boxie pakowane na kosciach M.tec. Bracik kupowal poznije i wzial w oemie ale tez ma hologram, ale na kosciach TwinMOS.

shuma02 01.10.2004 20:00

widze ze chlopaki nie lubice Seagate'ow.
ja jednak mam ich cztery i jestem bardzo zadowolony. padly mi za to trzy WD, wiec zdanie na ten temat mam oczywiste, jak ktos juz wspomnial w du** z dyskami, licza sie dane na nich zapisane. i to mnie najbardziej do dzis drazni...
mam tez dwa IBM'y, ale sa stanowczo glosniejsze od Barracudy...

memorando 01.10.2004 20:04

Cytat:

Napisany przez epol
Ja mam z hologramem w boxie pakowane na kosciach M.tec. Bracik kupowal poznije i wzial w oemie ale tez ma hologram, ale na kosciach TwinMOS.

i ten oemn to podroba gdzies o tym pisali wlaśnie że niby identyko ale podroba chyba na tweaku pl

cana 01.10.2004 20:20

@epol, pisałem przecież że twiny mi poszły na 250 z napięciem standardowym ( i to jeszcze na starym biosie mobo który nie lubił zbytnio moich kostek ) :) ale już cl nie to i dysk pokazał że nie lubi takiego traktowania (msi k8t neo BTW calkiem fajna płyta choć nadal jestem fanem shuttle) :( więc czeka mnie wymiana ( a miało być tak fajnie, tylko nowa mobo i stary dobry jiuhb 1k7+ co równało się nikłe koszta różnicy pomiędzy starą mobo a nową a kończyło się mobo, prockiem, dyskiem i w najbliższej przyszlości jakimiś dobrymi pamięciami gwarantującymi niskie cl przy wysokich fsb :) )

@memorando, spoko po prostu obecne twiny pc3200 nie mają już takiego potencjału jak wcześniejsze (testowane na paru zestawach) zaznaczam normalne twiny nie twistery które nadal mi się podobają

@shuma02, kto nie lubi seagate :) ja bardzo lubię basie ale na PATA za ich bezszmerową i niezawodną pracę w waunkach odbiegających od standardowych ( poza temperaturą która była dzieki przewiewowi zrobionemu wentem 120x120x38 z cfm na poziomie 100 (oczywiście puszczonemu na jakieś 9V za pomoca prostego regulatora na 2R 1T mocy i potencjometrze ) niska, natomiast słyszałem (tylko słyszałem bo montuję teraz samsungi które są i wydajniejsze niż seagate i cichsze ) że niektóre SATA w wydaniu seagate nie są/były udane

a co do danych to trzeba robić backupy i tyle (przydaje się terz UPS)

memorando 01.10.2004 20:24

Cytat:

Napisany przez cana
@epol, pisałem przecież że twiny mi poszły na 250 z napięciem standardowym ( i to jeszcze na starym biosie mobo który nie lubił zbytnio moich kostek ) :) ale już cl nie to i dysk pokazał że nie lubi takiego traktowania (msi k8t neo BTW calkiem fajna płyta choć nadal jestem fanem shuttle) :( więc czeka mnie wymiana ( a miało być tak fajnie, tylko nowa mobo i stary dobry jiuhb 1k7+ co równało się nikłe koszta różnicy pomiędzy starą mobo a nową a kończyło się mobo, prockiem, dyskiem i w najbliższej przyszlości jakimiś dobrymi pamięciami gwarantującymi niskie cl przy wysokich fsb :) )

@memorando, spoko po prostu obecne twiny pc3200 nie mają już takiego potencjału jak wcześniejsze (testowane na paru zestawach) zaznaczam normalne twiny nie twistery które nadal mi się podobają

@shuma02, kto nie lubi seagate :) ja bardzo lubię basie ale na PATA za ich bezszmerową i niezawodną pracę w waunkach odbiegających od standardowych ( poza temperaturą która była dzieki przewiewowi zrobionemu wentem 120x120x38 z cfm na poziomie 100 (oczywiście puszczonemu na jakieś 9V za pomoca prostego regulatora na 2R 1T mocy i potencjometrze ) niska, natomiast słyszałem (tylko słyszałem bo montuję teraz samsungi które są i wydajniejsze niż seagate i cichsze ) że niektóre SATA w wydaniu seagate nie są/były udane

a co do danych to trzeba robić backupy i tyle (przydaje się terz UPS)

mam backupa a mam na 120 cdkach cdr:D-

kodziu 01.10.2004 20:29

Czy dobrze zrozumiałem że ktoś tu podkręcił dysk twardy? A moge wiedzieć jak?

memorando 01.10.2004 20:55

Cytat:

Napisany przez kodziu
Czy dobrze zrozumiałem że ktoś tu podkręcił dysk twardy? A moge wiedzieć jak?

120 razy 670 mega równe jest zajętemu miejscu na dysku 80 , 4 giga więc niekręcilem mojego dysku ale sprawdzalem wszystkie mozliwości z usuwaniem partycji na 2k aby widzial cham 160 giga a nie 130:) popatrz kodziu na posta w2k pozatym dysk można niby kręcić usuwając miejsce zarezerwowane przez producenta na bad sectory jak się myle niech ktoś mnie otrzeźwi:D

cana 01.10.2004 23:27

@kondziu, nie kręcił hdd;) tylko kontroler sata zgłupiał przy fsb 250 :) i pokazał zamiast 160GB "drobne" 0,25TB, ale podczas posta zobaczyłem 2k2 MHz z groszami :) czyli procek ma potencjał tylko trzeba bedzie na dwiazdke sobie nowe mobo sprawić (oczywiście na via bo nvidia jakoś osobiście mi nie pasi)

Ricki 02.10.2004 11:31

Tak sobie czytam tą dyskusje i nasuwa mi się na myśl jedno. Już zgłupiałem z tymi podstawkami AMD. Mamy Socket 754, 939 i 940. Z tego, co czytałem to Socket 939 oraz nowy Athlon 64 3800+ obsługuje dwukanałowy kontroler pamięci, podobnie jak nowy Athlon 64 FX-53. Mam, więc do Was pytanie czy Socket 754 ma jeszcze przyszłość, a może będzie dla tanich sempronów? Zbieram sobie właśnie na nowego kompa, i myślę, że to będzie coś z AMD 64 tylko, co wybrać, aby nie wtopić już na starcie. Pozdrawiam

memorando 02.10.2004 11:34

Cytat:

Napisany przez Ricki
Tak sobie czytam tą dyskusje i nasuwa mi się na myśl jedno. Już zgłupiałem z tymi podstawkami AMD. Mamy Socket 754, 939 i 940. Z tego, co czytałem to Socket 939 oraz nowy Athlon 64 3800+ obsługuje dwukanałowy kontroler pamięci, podobnie jak nowy Athlon 64 FX-53. Mam, więc do Was pytanie czy Socket 754 ma jeszcze przyszłość, a może będzie dla tanich sempronów? Zbieram sobie właśnie na nowego kompa, i myślę, że to będzie coś z AMD 64 tylko, co wybrać, aby nie wtopić już na starcie. Pozdrawiam

czlowieku fx 53 kosztuje proc 4000 na komputroniku więc bierz tego 64 bit na 754 sockecie i tyle:D

kodziu 02.10.2004 14:40

Cytat:

Napisany przez cana
@kondziu, nie kręcił hdd;) tylko kontroler sata zgłupiał przy fsb 250 :) i pokazał zamiast 160GB "drobne" 0,25TB, ale podczas posta zobaczyłem 2k2 MHz z groszami :) czyli procek ma potencjał tylko trzeba bedzie na dwiazdke sobie nowe mobo sprawić (oczywiście na via bo nvidia jakoś osobiście mi nie pasi)

Tak myślałem że źle zrozumiałem. Nie wiedziałem po prostu o co Wam chodziło z tym fsb odnośnie dysku. Przecież on wogle nie używa tego.
A to chodziło o kontroler a to już inna sprawa. :ASD

AleX69 02.10.2004 19:14

memo znow krecisz nagonke ... :>
pozbylem sie wszystkich 8 WDC po 80GB i 120GB na IDE
ostatnie IBM/Hitachi tez opylilem (2szt)
teraz mam powsadzane raid'y z Seagate 2x160GB i tylko w jednym piecu mam te z NCQ ...
zadnych jazd ... diagnostyka w seatool'sach jest juz poprawiona do strip'a :spoko:
... tak jak shuma02 stwierdzam ze seagate jest najcichszy z nich wszystkich

btw ... winda na raid'zie z NCQ odpala mi sie 1,5 paska :D

radw 04.10.2004 06:21

Co do hdd to zawsze miałem seagate, zawsze chodziły bezbłędnie. Teraz opinia o nich jest gorsza. Co do cpu, to znajomi doradzili mi albo amd 64 2800+, podobno więcej cache ma, lub bartona 2500+ mobile. Co do hdd sata, to mam złe wspomnienia i bede brał najprawdopodobniej zwykły ata. Co o tym sądzicie?

cana 04.10.2004 07:01

amd64 2800+(NewCastle) mają 512 cache

KarolluZ 04.10.2004 08:34

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez Ice
A JA MAM ATHLONA 64 3000 I POWIEM CI ZE ON POPROSTU WYMIATA. DO TEGO WENTYLATOR Gigabyte 3D Cooler Ultra Super Silent GH-PCU31-SD I PŁYTA Microstar K8N Neo-Platinum (nForce3 250Gb).

Ostatnio w robocie jak składałem kilka kompów opartych na Athlonie64 to głównie były to właśnie płyty MSI K8N na nForce3... przyznam, że jak posadziłem winde, zainstalowałem stery to hulało nieźle. Teraz tylko pytanie: jak sprawdzić wydajność A64 ? Pod windą xp 32bitową jego możliwości są nieco okrojone i żeby rozwiną skrzydła przydała by sięwinda 64bitowa. Tak a pro po: czy ona już wyszła ? Jak miałbym zmieniać sprzęt to bez wahania zakupił bym tą płytę K8N oraz a64, no i może grafikę, ale to już inna bajka :D

frog 04.10.2004 11:15

Cytat:

Napisany przez AleX69
memo znow krecisz nagonke ... :>
pozbylem sie wszystkich 8 WDC po 80GB i 120GB na IDE
ostatnie IBM/Hitachi tez opylilem (2szt)
teraz mam powsadzane raid'y z Seagate 2x160GB i tylko w jednym piecu mam te z NCQ ...
zadnych jazd ... diagnostyka w seatool'sach jest juz poprawiona do strip'a :spoko:
... tak jak shuma02 stwierdzam ze seagate jest najcichszy z nich wszystkich

btw ... winda na raid'zie z NCQ odpala mi sie 1,5 paska :D

1,5 paska mam tez na 2x160GB segate ale bez raidu i bez ncq ;)

Ricki 04.10.2004 15:56

Cytat:

Napisany przez memorando
czlowieku fx 53 kosztuje proc 4000 na komputroniku więc bierz tego 64 bit na 754 sockecie i tyle:D

Ale te to chyba nie są FX.

epol 04.10.2004 16:30

Cytat:

Napisany przez radw
Co do cpu, to znajomi doradzili mi albo amd 64 2800+, podobno więcej cache ma, lub bartona 2500+ mobile.

Większy cache nie jest najważnijeszy. Na in4.pl jest chyba test gdzie wyraxnie widać, że proc AMD z mniejszą 512 ilością cachu wygrywa z 1024.

AleX69 05.10.2004 11:39

Cytat:

Napisany przez frog
1,5 paska mam tez na 2x160GB segate ale bez raidu i bez ncq ;)

nie mam kontrolera wykozystajacego NCQ (Sli3112A na plycie A7N8X-E) ale wlasnie pobadalem ... i wyniki sa dziwne :>

AMD mobile 2500@2300MHz
A7N8X-E Deluxe
RAID0 2x160GB NCQ (ST3160827AS)
1GB dual (2x512)
http://www.artgraph.com.pl/alex/bootvis/raid_a69.png

AMD mobile 2500@2300MHz
A7N8X-E Deluxe
RAID0 2x160GB (ST3160023AS+ST3160827AS) jeden z NCQ a drugi bez :mruga:
512MB single
http://www.artgraph.com.pl/alex/boot..._dziewczyn.png

komputer z wieksza iloscia ramu i dyskami ncq odpala sie o 5sec wolniej :D
ale jeszcze powalcze ... :fiu:

memorando 05.10.2004 14:00

Cytat:

Napisany przez AleX69
nie mam kontrolera wykozystajacego NCQ (Sli3112A na plycie A7N8X-E) ale wlasnie pobadalem ... i wyniki sa dziwne :>

AMD mobile 2500@2300MHz
A7N8X-E Deluxe
RAID0 2x160GB NCQ (ST3160827AS)
1GB dual (2x512)
http://www.artgraph.com.pl/alex/bootvis/raid_a69.png

AMD mobile 2500@2300MHz
A7N8X-E Deluxe
RAID0 2x160GB (ST3160023AS+ST3160827AS) jeden z NCQ a drugi bez :mruga:
512MB single
http://www.artgraph.com.pl/alex/boot..._dziewczyn.png

komputer z wieksza iloscia ramu i dyskami ncq odpala sie o 5sec wolniej :D
ale jeszcze powalcze ... :fiu:

wsadzilem chiefa 420 wat 20 minut i fsb 230 przy mnożniku 11.5 idzie dobrze prime 95 się niewywala vcore tylko 1.675 volta:D

kraluk 05.10.2004 15:40

Cytat:

Napisany przez KarolluZ
Ostatnio w robocie jak składałem kilka kompów opartych na Athlonie64 to głównie były to właśnie płyty MSI K8N na nForce3... przyznam, że jak posadziłem winde, zainstalowałem stery to hulało nieźle. Teraz tylko pytanie: jak sprawdzić wydajność A64 ? Pod windą xp 32bitową jego możliwości są nieco okrojone i żeby rozwiną skrzydła przydała by sięwinda 64bitowa. Tak a pro po: czy ona już wyszła ? Jak miałbym zmieniać sprzęt to bez wahania zakupił bym tą płytę K8N oraz a64, no i może grafikę, ale to już inna bajka :D

Windows XP 64bit, wyszedł ale w wersji beta czy jakoś tak. Nawet MS udostępniał go poprzez zassanie z netu w wersji 180 albo 360 dniowej. Jak znajde linka do tego windowsa, to podam...

AleX69 05.10.2004 17:06

Cytat:

Napisany przez kraluk
Windows XP 64bit, wyszedł ale w wersji beta czy jakoś tak. Nawet MS udostępniał go poprzez zassanie z netu w wersji 180 albo 360 dniowej. Jak znajde linka do tego windowsa, to podam...

alez prosze bardzo ... https://microsoft.order-9.com/winxp6...=winxp64&id=dl

epol 06.10.2004 14:02

Obniżka cen AMD 64

Cytat:

Napisany przez tweak.pl
AMD planuje sporą obniżkę cen swoich flagowych, 64-bitowych procesorów Athlon. Ma to się zdarzyć już 15 października. Obniżka dotyczy zarówno boxowych jak i nie boxowych wersji procesorów, nie dotyczy natomiast Opteronów. Poniżej przedstawiam Wam tabelkę z cenami obowiązującymi od 15 października. Co na to Intel?

http://www.tweak.pl/images/ceny.jpg

rosol 06.10.2004 14:20

A czym różni się podstawka 754 od 939? Jest jakas rożnica w wydajności ?

Kristoff10 06.10.2004 16:46

Różnica jest w ilości styków (procesor na podstawce 754 ma 754 wyprowadzenia.

bakupl 06.10.2004 16:56

To zależy czy wsadzimy procek na takiej samej szynie, cache, takotwanie itp... ;P

radw 08.10.2004 06:23

Małe pytanko. Jak się ma kompatybilność softu z amd64, czy wszystko gra i śpiewa? Nie ukrywam iż, lubię sobie czasem pograć ;-> Jaki system warto mieć, w2k, w2003, za xp nie przepadam, cyba że wyjdzie normalna wersja 64 bitowa. Czym sie różni barton 2500+ od 2500+ M. Poza odblokowanym mnożnikiem?

epol 08.10.2004 17:35

Bartek 2500+ M wydziela mniej ciepla. Jest do komputerow przenosnych.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:55.