Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Powazny Dylemat !!! (https://forum.cdrinfo.pl/f15/powazny-dylemat-40986/)

xmarkusx 09.10.2004 21:35

Powazny Dylemat !!!

Mam pytanko do zgromadzonych na forum fachowców !
Przymierzam sie do kupna nagrywarki DVD mam ogromny dylemat w sumie to mam 3 konkretne typy:
NEC ND-3500A
LiteOn SOHW-1633S
LiteOn SOHW-832S

którą kupic ? chce najlepszą ! a moze inną ?
Nagrywarke potrzebuje do kopiowania filmow dvd, robienia backapow z hd,
kopiowania zabezpieczonych plyt itp.
Którą wybrac pomozcie !!!!
Z gory dziekuje za odpowiedzi !

Maciej 09.10.2004 22:09

jaki tam poważny...z tych trzech kupił bym NEC ND-3500A bardzo chwalony napęd.
testy i recenzja...:
http://www.cdrinfo.com/Sections/Revi...10711&PageId=0

yahol 09.10.2004 22:18

No jak dylemat to i polemika:
LG GSA-4120B - na plusach nawet twolayer, wszystkie formaty z DVD-RAM wlacznie, predkosci przyzwoite:
-DVD+R 12x
-DVD-R 8x
-DVD+RW 4x
-DVD-RAM 5x
DVD-ROM 16x
CD R 40x24x40x
No i ta cena. (nie podaje bo kupilem w cenie hurtowej, nie bede wam robil smaku :D )

xmarkusx 09.10.2004 22:37

Dziekuje bardzo za odpowiedzi !
Faktycznie zapomnialem o LG
Jak na razie sklaniam sie ku modelowi LG GSA-4160B
tylko poczekam na spadek cenny !
Jak macie jeszcze jakies typy, albo uwazacie ze zly naped chce kupic prosze o informacje !

namor 09.10.2004 22:46

polecam ci jeszcze Pioneer DVR 108

slawekj 09.10.2004 22:49

Cytat:

Napisany przez Maciej
testy i recenzja...:

Znam ten test. Ciekawy zwłaszcza CDSpeed/PlexTools Scans. Pomijam testy płytek palonych z większą szybkością, ale z certyfikowaną, żadna z tych płytek nie jest poprawnie wypalona. To Litek 1633S@F16 wypala znacznie lepiej. Oby takich testów więcej, a całej prawdy się dowiemy. :taktak: I te nie wypalone RW. Dobry test. :) Polecać dalej Nec'a. :taktak:
P.S.
Sprawdzałeś swoje wypalone płytki. Możesz być zaskoczony. Tylko proszę nie pisz, że są czytane. :)

Slewers 09.10.2004 22:53

A może Plextor PX-716A, ale ta cena...

xmarkusx 09.10.2004 23:13

Cytat:

Napisany przez Maciej
testy i recenzja...:

ej ! Fachowcy czytam ten test i widze ze NEC ND-3500A ma pare mocnych wad a mimo tego mi go polecacie !!!!!!!!!!
# Poor CD error correction
# Slow ripping CSS DVD-Video performance
# DAE speed only up to 32X
# Mount Rainier is not supported
# Cannot recognize 99min Audio CD's
# Cannot create working backups with SafeDisc protected games over v2.60
# Cannot overburn DVD recordable media
# Medium CD writing quality at 48X
# Does not support Traxdata Double Layer media

NO TEN NAPED TO CHYBA DO KOPIOWANIA ZABEZPIECZONYCH PŁYT NIE KUPIE !

VIZZARD 09.10.2004 23:58

Jeżeli to poważny problem :O

To tylko Samsung :>

SAMSUNG RZĄDZI SAMSUNG CZADZI

TYLKO SAMSUNG CIĘ NIE ZDRADZI :cisza:

^_^

AleX69 10.10.2004 00:40

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Jeżeli to poważny problem :O

To tylko Samsung :>

SAMSUNG RZĄDZI SAMSUNG CZADZI

TYLKO SAMSUNG CIĘ NIE ZDRADZI :cisza:

^_^

:D... sorry, nie moglem sie opamietac!!!

joolo 10.10.2004 00:53

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13918 No chyba, że Cię nie stać (bo mnie nie), to może Pionek 108.. :peace:

maniek997 10.10.2004 15:40

Cokolwiek kupisz to za pół roku będzie to kiszka;)
maniek

Esiek 10.10.2004 17:16

Cytat:

Napisany przez slawekj
Sprawdzałeś swoje wypalone płytki. Możesz być zaskoczony. Tylko proszę nie pisz, że są czytane. :)

Ano są czytane w 100%. Nie miałem jeszcze wiekszych problemów z cd wypalonymi przez nec. Wiadomo wypalone troche gorzej niz litek 52327s ale i tak wszystkie działaja. Zas jesli chodzi o nagrywanie dvd to uwazam ze nec to jeden z najlepszych napedów w tej klasie. Zreszta czemu znów ten sam temat. CO tydzien to samo. Wpisz w wyszukaj nec 3500a i bedziesz miał pełno postów na jego temat. Nec to najlepsza nagrywarka i tylko nagrywarka jak nie masz cd albo dvd rom to nie kupuj.

slawekj 10.10.2004 17:53

Cytat:

Napisany przez Esiek
Ano są czytane w 100%. Nie miałem jeszcze wiekszych problemów z cd wypalonymi przez nec. Wiadomo wypalone troche gorzej niz litek 52327s ale i tak wszystkie działaja. Zas jesli chodzi o nagrywanie dvd to uwazam ze nec to jeden z najlepszych napedów w tej klasie. Zreszta czemu znów ten sam temat. CO tydzien to samo. Wpisz w wyszukaj nec 3500a i bedziesz miał pełno postów na jego temat. Nec to najlepsza nagrywarka i tylko nagrywarka jak nie masz cd albo dvd rom to nie kupuj.

Pozostaje się tylko z Kolegą zgodzić. Cóż nie mam Neca, to czytam uważnie opinie i testy. A tu już nie tak jednoznacznie. Jak najlepszy to dlaczego takie wpadki. Nie twierdzę, że jest zły. I znów tylko, że są w 100% czytane. Te w testach też były czytane (małe wyjątki). A wykresy, smutna rzeczywistość. Ja jednak wolę wyniki. :taktak:

legion 10.10.2004 18:10

ja nic tu nie napisze:) bo dla mnie ten temat juz walkowany jest na max co kupic no jasne ze litka :D
:wazuuup:

Slewers 10.10.2004 18:49

Od jakiegoś czasu posiadam Neca 3500 i jestem z niego
zadowolony, ale gdy zobaczyłem Plextora PX-716A zastanawiam się czy nie wymienić Neca. Tylko ta cena, ciekawe czy spadnie po jakimś czasie?

Esiek 10.10.2004 18:51

Cytat:

Napisany przez slawekj
A wykresy, smutna rzeczywistość. Ja jednak wolę wyniki. :taktak:

Ale czy taka smutna?? Ja tez wole wyniki dlatego robiłem ich swego czasu bardzo duzo temat "nowe biosy do nec 2500a" i na dvd uwazam ze jesli nie jest najlepsza nagrywarka to w najscislejszej czołówce. Błędy c1 i c2 na płytkach cd w porównaniu do litka 52327s tez nie sa takie złe, dajmy na to gdy litek mam max c1 np 12 to nec ma 15. Czy to taka róznica?? moim zdaniem nie gdyz kazdy naped to odczyta bez zająknięcia.

Esiek 10.10.2004 18:53

Cytat:

Napisany przez Slewers
Od jakiegoś czasu posiadam Neca 3500 i jestem z niego
zadowolony, ale gdy zobaczyłem Plextora PX-716A zastanawiam się czy nie wymienić Neca. Tylko ta cena, ciekawe czy spadnie po jakimś czasie?

Na plextory za wzgledu na cene nigdy nie patrze gdyz to juz całkiem inna klasa i inna bajka. Jednak ja nie nie mam takich wymagan i klasa nizsza zdecydowanie mi wystarczy.

legion 10.10.2004 18:57

nie przesadzajmy plextor juz nie jest taki cudowny:) ale moze byc:D

VIZZARD 10.10.2004 19:10

Cytat:

Napisany przez legion
nie przesadzajmy plextor juz nie jest taki cudowny:) ale moze byc:D

Ale za to ładnie wygląda :D

Wooody 10.10.2004 19:25

No cóż. Miałem kolejno LO 811S i 851S. Oba wróciły do producenta. Jedyne co mi po nich zostało, to wspomnienie ciągłej niepewności: wypali czy nie wypali, czy na tej czy na innej płytce. Teraz mam TDK 880N i Neca 2510A (właśnie z powodu braku zaufania:) Oba chodzą rewelacyjnie. Wypaliłem około 200 płytek. Jeżeli martwi Cię korekcja błędów to polecam i odczyt DVD, to wystarczy kupić osobny napęd DVD-Rom. 350 zł za 3500A + 110 za napęd i i tak wychodzi taniej niż plex:) Poza tym już teraz widzę, że nie za bardzo jest sens gonić za szybkościami i nowościami. Po pierwsze i tak najlepiej cenowo wychodzą płytki 4X. Po drugie jakość zapisu. Po trzecie, wywalenie 750 zł za napęd, którego za 8 mies. nie bedzie można sprzedać nawet za 300... Bo wtedy już będą o 3 generacje nowsze napędy, które nie będą musiały mieć możliwości zmiany booktape. po prostu będą nagrywały DVD-R DL i to z szybkością 6 albo 8X!

Wooody 10.10.2004 19:27

Uuups, miały być booktype.

Wooody 10.10.2004 19:47

DVD-Rom to fajna sprawa jeszcze z jednego powodu. Gdyby litnki nie były moimi jedynymi napędami, to mógłbym sobie wrzucić płytkę z archiwum do romu i sprawdzić, czy się czyta. Okazało się poniewczasie, że ok 20 płytek tylko litek potrafi przeczytać, inne napędy już nie! Owszem udało się je w końcu przekopiować na dysk, ale programowi do odzysku zajęło to za każdym razem ok 10 godzin! Nie chcę nikogo obrażać, ale litki przypominają mi trochę starsze Skody. Co prawda nie są niezawodne, ale proste w naprawie i tanie części zamienne... Tylko trzeba mieć czas i serce, żeby się w tym ciągle dłubać. Nie bez kozery najczęściej nowe firmware można znaleźć właśnie tam:) I jeszcze jedno. Pan z serwisu litka powiedział mi, że to nie wina litków że padły po wypaleniu kilkudziesięciu płytek. One są skonstruowane do wypalenia ok. 24 płytek miesięcznie! Podobno taka jest wg. badań średnia w zastosowaniach nieprofesjonalnych. A ja, złoczyńca, ośmieliłem się wypalić 30 płytek w 3 dni... Tylko dlaczego nigdzie nie ma ostrzeżenia?

VIZZARD 10.10.2004 19:57

Cytat:

Napisany przez Wooody
DVD-Rom to fajna sprawa jeszcze z jednego powodu. Gdyby litnki nie były moimi jedynymi napędami, to mógłbym sobie wrzucić płytkę z archiwum do romu i sprawdzić, czy się czyta. Okazało się poniewczasie, że ok 20 płytek tylko litek potrafi przeczytać, inne napędy już nie! Owszem udało się je w końcu przekopiować na dysk, ale programowi do odzysku zajęło to za każdym razem ok 10 godzin! Nie chcę nikogo obrażać, ale litki przypominają mi trochę starsze Skody. Co prawda nie są niezawodne, ale proste w naprawie i tanie części zamienne... Tylko trzeba mieć czas i serce, żeby się w tym ciągle dłubać. Nie bez kozery najczęściej nowe firmware można znaleźć właśnie tam:) I jeszcze jedno. Pan z serwisu litka powiedział mi, że to nie wina litków że padły po wypaleniu kilkudziesięciu płytek. One są skonstruowane do wypalenia ok. 24 płytek miesięcznie! Podobno taka jest wg. badań średnia w zastosowaniach nieprofesjonalnych. A ja, złoczyńca, ośmieliłem się wypalić 30 płytek w 3 dni... Tylko dlaczego nigdzie nie ma ostrzeżenia?

Uważaj bo pan z serwisu jest w zmowie z panem z marketu :O

Obydwaj są niezwykle kompetentni i oczytani ^_^

BTW Niestety żałuję, że musiałem przerwać tę twoją passę postów :fiu:

Odbijesz sobie kiedy indziej :taktak:

Może do 10 dojdzie :tak!:

Taki monolog, co?

Najsampierw będziesz pytał

A potem szybko sobie odpowiesz :mruga:

Ach ci dystansowcy! :fala:

xmarkusx 10.10.2004 20:05

Nie ma co powoływac sie na pana z serwisu, tak to wspaniali fachowcy.
Kiedys jeden mi tlumaczyl ze dysku twardego nie moge uzywac 24/24 godziny
No to ja mu na to (to byla 2 moja reklamacja) ze serwer bede wlączal tylko na 5 godzin dziennie. Z takimi "fachowcami" to mozna darowac sobie rozmowe

VIZZARD 10.10.2004 22:24

Cytat:

Napisany przez xmarkusx
Nie ma co powoływac sie na pana z serwisu, tak to wspaniali fachowcy.
Kiedys jeden mi tlumaczyl ze dysku twardego nie moge uzywac 24/24 godziny
No to ja mu na to (to byla 2 moja reklamacja) ze serwer bede wlączal tylko na 5 godzin dziennie. Z takimi "fachowcami" to mozna darowac sobie rozmowe

Tak!

Najlepiej z pudełka nie wyjmować :nieee:

To się psuł nie będzie :cisza:

Eeeech, fachowcy fachowcy :sciana:

Wooody 11.10.2004 08:01

>Vizzard, no pain:)
Ten monolog dlatego, że lubię kompletne informacje i ciągle coś mi się przypomina. Tym bardziej, że w postaci literek to fajnie wygląda, ale jak sobie przypomnę te dziesiątki zrypanych płytek, tygodnie oczekiwania na sprzęt z serwisu, głupie rozmowy z serwisantami... To chce mi się wrzeszczeć!!! Ludzie, jaki drewniany litek!!!! Pozbycie się tego badziewia (przypominam, 2 różne modele ***8222;ale serce bije jedno***8221;) zajęło mi ponad 3 miesiące. Nie mogę opluwać, tylko muszę konstruktywnie wyjaśnić dlaczego odradzam. Ciągle czytam pochwały paru osób, które dobrze trafiły i sprzęt im chodzi. Ciekawe, ile osób kupiło trefne, tylko nic nie wie o tym forum.
A tak BTW, bez urazy, ostanio coś natykam się na Twoje posty pełne drwiny, ale za to niosące znikomą ilość informacji. Coś się stało, Obywatelu Oz, czy tylko tracisz cierpliwość:)?
Samsung samse rządzi!

VIZZARD 11.10.2004 09:52

Cytat:

Napisany przez Wooody
A tak BTW, bez urazy, ostanio coś natykam się na Twoje posty pełne drwiny, ale za to niosące znikomą ilość informacji. Coś się stało, Obywatelu Oz, czy tylko tracisz cierpliwość:)?
Samsung samse rządzi!

Oczywiście, że bez urazy :D

A cóż tu może razić?

Tylko co bardziej niedojrzali się obrażają i jeszcze bić chcą :worek_tre ^_^

A co do postów o znikomej ilości informacji

To jest ona adekwatnie wystarczają do celowości pytania

Zadawanego nierzadko po raz - nawet nie chcę wymyślać - który

Lenistwo mnie drażni, ignorancja oraz bezmyślność (oprócz jeszcze innych paru rzeczy)

Jeżeli ktoś pisze, że jakiś sprzęt to szit, bo tralalala

To jaka informacja może być zawarta w odpowiedzi?

Jeżeli ktoś pisze jeden topic, gdzie się o coś pytasz, ażeby pomóc

A ten ktoś za chwilę zakłada ten sam topic, tylko inaczej się nazywający

To co odpowiedzieć?

Jeżeli gość zakłada topic: "Jestem nowy i to mój pierwszy post (co widać zresztą :czytaj: ). Co kupić do 399zł?"

Pomimo istniejących pięć linijek niżej kolejnych ośmiu topiców o tej samej tematyce

To jaka może być reakcja?

Cierpliwości to ja nie mam - to fakt

Już to kiedyś mówiłem - zegarmistrzem nie będę :czas: :nie:

Ale na swoim przykładzie raz jeszcze przypomnę:

Zanim wejdę na jakiekolwiek forum, ażeby napisać tam topic

Czytam, czytam, czytam .... :czytaj:

Wszak problemy te i inne nie od dzisiaj istnieją

I rozwiązanie istnieją już także :taktak:

Należy jednak trochę wysiłku włożyć w to, by coś uzyskać

I jeżeli już chcę coś napisać - to patrzę na podobne tematy - by się nie zdublowały

Jeżeli jednak nie ma takiego tematu - zakładam swój, ale ....

Dokładnie wyjaśniam sytuację, piszę co to za problem, z czym związany

Jaki sprzęt, co robiłem, czego próbowałem, ect., ect.

A tu wchodzi "JESTEM NOWY" i pisze:

"Nie mam czasu na zastanawianie"

"Szybko, bo mi się spieszy"

"Wiem, że są tematy, ale nie chce mi się czytać"

"Chcę wszystko w jednym - moim - topicu"

"DAWAĆ ODPOWIEDZI DO ***** !!!"

"No co, nikt nie potrafi?"

"Dziś kupiłem - jak rozpakować"

"A pan w markecie powiedział"

"Ja mam .... I jest de best - wszystko inne, łącznie z Murzynami, to syf"

Wybacz stary, ale jak bardzo by się cierpliwym nie było

To nóż sam zaczyna się w kieszeni otwierać :zly:

Zresztą nie wiem czy wiesz, że nie jest to tylko domena tego forum

Takie reakcje na takie tematy i na takie posty właśnie

Wejdź na jakiekolwiek forum tematyczne i zadaj pytanie idiotyczne

Wierz mi, że zjedzą cię żywcem - choć jest to zabronione :|

A co do Samsunga, to czyta się moje posty, co? :czar:

Tak więc piąteczka i twoje zdrówko :piwko2:

:papa:

Wooody 11.10.2004 10:57

Czytam, czytam;) Rzeczywiście na wszystkich forach ten sam problem:( Ale z drugiej strony podobne pytania wlaśnie napędzają ich istnienie. Człowiek najpierw się naszuka za pomocą gogli a potem trafia na takie forum, gdzie gadają mało zrozumiałym językiem:) Więc zniecierpliwiony wypala od razu po ludzku: co kupić za 100 zł i żeby na flaszkę zostało:) Osobiście uważam, że wyszukiwarka to wygodniejsza rzecz od nowego wątku. Wszystko pojawia się od razu i nie trzeba mozolić paluchów wskazujących:) Ale niestety, trzeba umieć ją pytać, a tego wiele osób nie potrafi i z tego wychodzą takie gadki jak Orakla do Neo:)

VIZZARD 11.10.2004 11:21

Cytat:

Napisany przez Wooody
Osobiście uważam, że wyszukiwarka to wygodniejsza rzecz od nowego wątku. Wszystko pojawia się od razu i nie trzeba mozolić paluchów wskazujących:) Ale niestety, trzeba umieć ją pytać, a tego wiele osób nie potrafi i z tego wychodzą takie gadki jak Orakla do Neo:)

I wszystko jasne! :D

legion 11.10.2004 11:36

Cytat:

Napisany przez Wooody
No cóż. Miałem kolejno LO 811S i 851S. Oba wróciły do producenta. Jedyne co mi po nich zostało, to wspomnienie ciągłej niepewności: wypali czy nie wypali, czy na tej czy na innej płytce. Teraz mam TDK 880N i Neca 2510A (właśnie z powodu braku zaufania:) Oba chodzą rewelacyjnie. !

Jeszcze zeby dolozyc troche oliwy do tego tematu co ty myslisz ze wiele napedow takich jako nec i tdk nie wrocily do producenta jak wadliwe czy to taka rewelacja no nie przesadzajmy mam wielu kolegow laikow ktorzy posiadaja litka i gdyby nie ja to juz dawno byly by w servisie a po ranimacji oraz paczkowaniu smigaj bez awaryjnie :) wydaje mi sie porostu ze nie wiedza o tym co mozna z litkiem zrobic powoduje to ze kazdy mysli ze to szajs ale czasem wystarczy poczytac pomyslec troche a potem nazekac :D

Wooody 11.10.2004 13:57

>Legion.
I oto chodzi:) Moja wiedza o tym co można zrobić z litkiem nie zmieniła się zasadniczo (no może, żeby Cię nie urazić...). Niestety, żaden kolega Legion blisko mnie nie mieszka:) Nie chcę cały czas marnować czasu i płytek. Tak się bałem nagrywarek DVD, że od razu kupiłem 2 (któraś będzie chodzić, gdy druga wyląduje w serwisie:)). To chyba najlepiej świadczy, jakie nerwowe odruchy wyrobił we mnie litek:) Ale ponieważ kupiłem neca i tedeca, to teraz mógłbym którąś sprzedać, niestety nikt nie chce mi dać nawet 300 zł:( I nie znam się nadal na specjalnych zaklęciach a wszystko chodzi bezproblemowo!

legion 11.10.2004 14:35

no wlasnie litek nie jest dla nerwowych ludzi :D

VIZZARD 11.10.2004 14:46

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
"Nie mam czasu na zastanawianie"

"Szybko, bo mi się spieszy"

"Wiem, że są tematy, ale nie chce mi się czytać"

"Chcę wszystko w jednym - moim - topicu"

"DAWAĆ ODPOWIEDZI DO ***** !!!"

"No co, nikt nie potrafi?"

"Dziś kupiłem - jak rozpakować"

"A pan w markecie powiedział"

"Ja mam .... I jest de best - wszystko inne, łącznie z Murzynami, to syf"

A TU i TU żeby daleko nie szukać :nie:

Na potwierdzenie tego co mówiłem wcześniej :sciana:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:12.