Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Pale pierwsza plyte DVD+R i cos tu nie gra... (https://forum.cdrinfo.pl/f15/pale-pierwsza-plyte-dvd-r-cos-tu-nie-gra-41265/)

Jote 16.10.2004 02:26

Pomocy: Pale pierwsza plyte DVD+R i cos tu nie gra...

Witam,

Pare godzin temu nabylem droga kupna LiteOna SOHW-832S tudziez dziesieciopak TDK DVD+R (1-8x). Nastawilem sobie wlasnie wypalanie jednej takiej plytki (4180MB) w NERO 6.0.0.11 (Win2000 SP4) z predkoscia 4x, zeby nie szalec od razu z 8. Zaznaczylem tez "determine maximum speed" (Speed measurement complete: 28x (38640KB/s)). Plyta winna sie wypalic w 13 minut, tymczasem pali sie juz 25 minut, z predkoscia 4x ale chyba CD-ROMu. Postep zwieksza sie o 1% co... mniej wiecej 2 minuty, a nagrywarka mruga do mnie na czerwono. Co jest grane? Mam najnowsze ASPI Adapteca, ASPI Nero nie ruszalem (jest 2.0.1.59), nagrywarka jest secondary slave na wspolnej tasmie (40-zylowej) z dyskiem Seagate 13.6GB UDMA...

Aha, Nero w statusie pokazuje: Action: track, Buffer level: 20%, Recorder state: Ready. I na dole jeszcze Read Speed: 276KB/s. O co chodzi?

Pomocy :|

pozdro, Jote

Jote 16.10.2004 02:48

Wiem, co zaraz bedzie: "uzywaj 'search', matole" ;] Sorry, przeoczylem podobny watek, ale nie wiem czy cos mi z niego pomoze - procka podkreconego nie mam, a chipset mam VIA (KT133A, juz troche wiekowy), swiezo po aktualizacji driverow. Przed aktualizacja pokazywal mi dysk jako PIO, a writer jako DMA. Po aktualizacji dysk jest UDMA, writer wciaz DMA... W rekonfiguracje sprzetu poki co bawic sie nie moge, bo plycie zostaly jeszcze ze 4 godziny... :>

Leoni 16.10.2004 06:42

sprobuj podlaczyc nagrywarke pod drugi kanal IDE na osobnej tasmie...moze pomoc...czasami naped optyczny idysk twardy na jednej tasmie sie nie lubia...kumpel np. kupil zestaw komp. w sklepie...nie mogl nawet zainstalowac windowsa...dopiero rozdzielenie napedu optycznego i twardziela na osobne tasmy pomoglo...napisz jaka masz plyte glowna...jaki windows...

Jote 16.10.2004 08:10

Windows2000 SP4
K7T Turbo Limited (VIA KT133A)
Athlon XP 1800+

Jote 16.10.2004 08:54

Jeszcze jedna ciekawostka:

Probowalem zrobic simulation tej samej kompilacji na DVD-R dolaczonym do nagrywarki. Po "Lead In" stwierdzil, ze "invalid disc type". Zrobilem restart, i simulation na tym samym nosniku smiga pieknie. (szkoda, ze nie mozna zrobic symulacji na DVD+R...) Czy "simulation" jest w ogole miarodajne w tym przypadku?

Sklepy jeszcze pozamykane, zaraz smigne po DVD+RW

B@rtek 16.10.2004 09:13

Włącz DMA dla nagrywary :taktak:

Jote 16.10.2004 09:15

Cytat:

Napisany przez Bartek15
Włącz DMA dla nagrywary :taktak:

Toc napisalem ze wlaczone :) Sek w tym, ze jest DMA zamiast UDMA. Tak ma byc? A jesli nie, to co powinienem uczynic?

B@rtek 16.10.2004 09:17

Cytat:

Napisany przez Jote
Toc napisalem ze wlaczone :) Sek w tym, ze jest DMA zamiast UDMA. Tak ma byc? A jesli nie, to co powinienem uczynic?

Podłącz ją na drugą taśmę jako master :taktak:

Możliwe, że dysk nie wytrzymuje takiego obciążenia :taktak:

Jote 16.10.2004 09:25

Cytat:

Napisany przez Bartek15
Podłącz ją na drugą taśmę jako master :taktak:

Możliwe, że dysk nie wytrzymuje takiego obciążenia :taktak:

Na drugiej tasmie jako master to jest HDD ;] A writer jest slave na tej samej. Ale skoro przy symulacji na DVD-R bufor byl juz 98% a nie 20% to zakladam, ze jest OK... Jeszcze musze tylko DVD+RW dopasc... W kazdym razie, jesli nie jest OK, oczywiscie sprawdze rozne konfiguracje Pri/Sec/Mast/Slav

pozdro

B@rtek 16.10.2004 11:35

A po co włączasz symulację ?

non2.0 16.10.2004 12:09

;) po przeczytaniu pytania i różnych odpowiedzi stwierdziłem że wszystkiemu winna jest nagrywarka.
Nie żadne tam przestawienie na inną taśme IDE czy master.
(dysk master na primery 0 IDE)
(nagrywarka na secundary master/slive)
Oddaj ją do servisu i wymmień na inny model innego producenta.
Np: pioneer, lg

B@rtek 16.10.2004 12:17

Cytat:

Napisany przez non2.0
;) po przeczytaniu pytania i różnych odpowiedzi stwierdziłem że wszystkiemu winna jest nagrywarka.

I znowu to samo :klnie:

Przeczytałeś dokładnie pytania i odpowiedzi :taktak: Czy ty masz wogóle nagrywarę?

Najlepiej powiedzieć idź do serwisu i powiedz, że chcesz NEC, LG, Pioneera ((

Co za ludzie są na tym forum :sciana:

slawekj 16.10.2004 12:22

Cytat:

Napisany przez Bartek15
Najlepiej powiedzieć idź do serwisu i powiedz, że chcesz NEC, LG, Pioneera ((

Zapomniałeś o Plextorze i najlepszym Samsungu. :)

B@rtek 16.10.2004 12:23

Cytat:

Napisany przez slawekj
Zapomniałeś o Plextorze i najlepszym Samsungu. :)

Sławek rzeczywiście zapomniałem o Samsungu :ysz:

Samsung musi być :taktak: :piwo:

Jote 16.10.2004 13:12

Cytat:

Napisany przez Bartek15
A po co włączasz symulację ?

Szkoda mi bylo kolejnego nosnika i kolejnych 7 godzin ;]
W kazdym razie po wspomnianym restarcie wypalilem sobie DVD+RW 4x w 13 minut przy buforze 95-99% wiec chyba wszystko ok. Dzieki za pomoc!

VIZZARD 18.10.2004 16:39

Cytat:

Napisany przez non2.0

Po dokładnej analizie tekstu :czytaj:

Stwierdzam, że upgrade do wersji 2.0 nie wniosło żadnych zmian na lepsze :nie:

Może trzaba by pomyśleć nad wymianą eepromu :glaszcze:

Albo podłączyć do prądu ^_^

siwy_mw 19.10.2004 07:56

Cytat:

Napisany przez slawekj
Zapomniałeś o najlepszym Samsungu. :)

o tak zawsze mazylem zeby miec szajssunga ale nikt nie wysluchal moich modlitw i mam litka :haha:

VIZZARD 19.10.2004 10:40

Cytat:

Napisany przez siwy_mw
o tak zawsze mazylem zeby miec szajssunga ale nikt nie wysluchal moich modlitw i mam litka :haha:

No to się wykpiłeś :mruga:

Bo o mały włos a :sciana:

:czar:

Bartez 19.10.2004 17:43

non2.0
widzę, że bardzo prosisz się o bana na drugie konto. Radzę się uspokoić i odpowiadać na temat albo nie odzywać się wcale.

B@rtek 19.10.2004 17:44

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Po dokładnej analizie tekstu :czytaj:

Stwierdzam, że upgrade do wersji 2.0 nie wniosło żadnych zmian na lepsze :nie:

Może trzaba by pomyśleć nad wymianą eepromu :glaszcze:

Albo podłączyć do prądu ^_^

:haha: :piwo:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:41.