Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Lite-On SOHW 1213S (https://forum.cdrinfo.pl/f15/lite-sohw-1213s-41464/)

wojdi 29.12.2005 13:55

ok jak mozesz bo w dvd media suppord w tum omnipatchu nie moge znalesc swojej nagrywarki moj mail to shark536@wp.pl

icemac 29.12.2005 13:25

trzy posty pod rzad :bluzga:

omni "dziala" na biosy w postaci bin i exe

i jak nie wiesz to nie kombinuj

podesle ci spatchowany jak chcesz - odpalisz tylko exe i powinno byc dobrze

a te tdk to z jakiej fabryki ? jaki maja kod nosnika ?

wojdi 29.12.2005 13:09

mam juz omnipatch teraz prosi o bin lub exe ktory wziasc??

wojdi 29.12.2005 13:04

a ktory to omipatch moge prosic o link bo to 1 doba z update nagrywarki wiec sie jeszcze nie znam zbyt bardzo

wojdi 29.12.2005 13:01

ale z tego co wiem na na tak zwany fulldvdrip na ps2 trzeba nagrywac 2x -2,4 x i na dvd-r a nie plus a verbatim podobno gubi sciazke na konsoliu :p jakie sa te linki prosze jeszcze raz

namor 29.12.2005 12:59

Cytat:

Napisany przez wojdi
ja wypalam na tdk dvd-r 1X-8x oraz na nie firmowych ale prubuje na tych tdk

u mnie z płytami TDK nie miałem problemu ale tu na forum temat tych płyt i kłopotów z nimi był poruszany a w szczegulności z ich jakością ,która ostatnio popsuła się
polecam wypalić na Verbatim

icemac 29.12.2005 12:58

ten do twojego modelu, jak nie chcesz robic upgrade na wyzszy model, pozniej sciagzasz omipatczera ladujesz ustawienia dla plyt, zapisujesz, robisz update, restart i dziala

slawekj 29.12.2005 12:58

Cytat:

Napisany przez wojdi

TDK -Rx8 :czytaj: Forum to obecnie zła kombinacja.
Lepiej +R i np. Verbatim... dobrze 8x. Z Verbatimem 16x też są problemy.

:)

wojdi 29.12.2005 12:56

ktore pliki mam wybrac do pobrania albo dajcie tylko do nich linki z tej strony albo z innych

wojdi 29.12.2005 12:54

namor 29.12.2005 12:52

Cytat:

Napisany przez wojdi
bo chce sobi nagrac plytke na ps2 z netu bo na predkosci 4 w trybie dao(disk0at-once)zacina sie gra

a na jakim nośniku to wypalasz ?
LiteOn słyne z tego że potrzebuje dobrych nośników
ja osobiście wypalam na PS2 z prędkością x8 ,x12 w zależności jaką prędkość certyfikowana ma nośnik i jak do tej pory nie było najmniejszego problemu
a pale to na Pioneer 110 kiedyś też na 108

wojdi 29.12.2005 12:47

tez tak czytalem na forum.osloskop.pl
ale ktory jest zeby odblokowal 2x i ten patch co kolega wyzej mowil??

slawekj 29.12.2005 12:42

Cytat:

Napisany przez namor
...dlaczego chcesz wypalać z taką prędkością ???

Prawda jak zawsze.... po środku. :spoko:
Jest wiele stwierdzeń... nagrana wolniej czyta, szybciej przerywa.
Jest to prawda i dlatego część Kolegów ma rację chcąc nagrywać wolniej.
Przy dobrej jakościowo płytce ( w normie błędy TE/FE) zapisana płytka prędkością powyżej 4x będzie w normie (błędy PI/PIF).
Przy wyższych błędach TE/FE (jest to obecnie norma dla większości nośników), taka płytka nie będzie optymalnie wypalona
a błędy Jitter w wielu przypadkach przekraczają dopuszczalną wartość.
I właśnie dla tych błędów warto wypalić płytkę wolniej.

wojdi 29.12.2005 12:39

a z tej strony http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html ktore mam scignac i co z nimi zrobic??

wojdi 29.12.2005 12:35

bo chce sobi nagrac plytke na ps2 z netu bo na predkosci 4 w trybie dao(disk0at-once)zacina sie gra

namor 29.12.2005 12:31

Cytat:

Napisany przez slawekj
Tylko odblokowana prędkość zapisu, strategia pozostaje ta sama czyli nagrywamy np. nośnik 8x z prędkością 2-4x strategią zapisu 6-8x.
Należy do tak zmienionej prędkości dobrać optymalną strategię innego nośnika zapisywanego max 4x.
To już wyższa szkoła jazdy... pracochłonna, kosztowna i nie zawsze przynosząca zamierzony skutek.
To nie BenQ, który sam dobiera optymalną strategię do prędkości zapisu.
Nie polecam takich zmian. :nie:

ja osobiście też tak bym nie robił ale skoro @wojdi chce na własnej skurze przekonać się że wypalanie z takimi prędkościami wcale nie oznacza lepiej
to niech się przekona
i jescze raz ponawiam pytanie do @wojdi
dlaczego chcesz wypalać z taką prędkością ???

slawekj 29.12.2005 12:07

Cytat:

Napisany przez namor
...lub wgrać z modyfikowany bios w którym będzie "odblokowana" prędkość zapisu x2 dla danego nośnika

Tylko odblokowana prędkość zapisu, strategia pozostaje ta sama czyli nagrywamy np. nośnik 8x z prędkością 2-4x strategią zapisu 6-8x.
Należy do tak zmienionej prędkości dobrać optymalną strategię innego nośnika zapisywanego max 4x.
To już wyższa szkoła jazdy... pracochłonna, kosztowna i nie zawsze przynosząca zamierzony skutek.
To nie BenQ, który sam dobiera optymalną strategię do prędkości zapisu.
Nie polecam takich zmian. :nie:

icemac 29.12.2005 12:04

http://codeguys.rpc1.org/firmwares.html

i przepuscic przez omnipatchera tez jest na powyzszej stronie

wojdi 29.12.2005 11:33

ok dziex a gdzie moge taki sciaganac

namor 29.12.2005 11:12

Cytat:

Napisany przez wojdi
(...) nie moge wcale nagrac na 2X ani 2.4x
(...)

powiedz dlaczego chcesz nagrywać z taką prędkością ?
tu na forum już dawno stwierdzono i udowodniono że nagrywanie z taką prędkością
wcale nie oznacza lepiej a wręcz przeciwnie
ale jeżeli dalej będziesz się upierał aby wypalać z tak małą prędkością to musisz poszukać w sklepach płytek z certyfikowaną predkościa x2
w tedy wypalisz taką płytkę z tą prędkością
lub
wgrać z modyfikowany bios w którym będzie "odblokowana" prędkość zapisu x2 dla danego nośnika

wojdi 29.12.2005 10:37

niestety tez nie idzie

wojdi 28.12.2005 23:21

ale dzis sie pojawil najnowszy sprubuje moze teraz pujdzie na 2X

wojdi 28.12.2005 23:15

Nagrywarka SOHW-1213S

elo jest tu prawie nowy i mam problem z nagrywarka liteon sohw-1213s nie moge nagrac na zadnym dvd-r ani dvd+r mam roznych firm np.tdk budget i jeszcze jedna ale nie oge nagrac wcale z predkoscia 2X mam nowy firmware z tej stronki do niego ale nie moge wcale nagrac na 2X ani 2.4x tylko
4
6
8

co mam zrobic prosze o szybko odpowiec nagrywam na starym nero ale i tez nagrywalem na najnowszym

SpeedFreaK 03.11.2005 19:09

Duzo zależy od płyt, których używasz. (TDK ostatnio nie grzeszy nadzwyczajną jakością), od wersji firmware i jeszcze kilku innych czynników, o których nawet nie wiem :P

Ja bym się nie przejmował dopóki ocena jakości płytki jest wyższa lub równa 90.
Dopuszczalna norma błędów PI Failure przy skanowaniu ECC 8/8 (a tak skanuje DW1640) to 32, do tej wartości jeszcze daleko na Twoich wykresach. Dopuszczalna wartość PI Error to 280.

paszczu 03.11.2005 18:04

Ta płyta jest bez problemu czytana przez Emperora 2 - ale nic dziwnego, akurat ten odtwarzacz łyka nawet największe gówna. Swoją drogą bardziej niepokoją mnie wyniki na BenQ - nagrywa płyty dobrze, ale do wykresów z tematu o 1640 niestety sporo brakuje. Zwłaszcza błędy PIF - większość ludzi ma pojedyncze 'igiełki', natomiast ja mam może nie za wysokie, ale praktycznie w każdym fragmencie płyty :(

SpeedFreaK 03.11.2005 16:38

:wow:

Czy płyta nagrana LiteOnem czyta się w jakimkolwiek odtwarzaczu stacjonarnym??

Pierwszy raz w życiu widze tak dobrze nagraną (jeżeli test nie kłamie ;) ) płyte na SOHW1213S. Moja nagrywarka tak niszczyła płty, że w końcu musiałem jej się pozbyć.

Moze ta płytka "przypadkowo" wyszła tak dobrze (jest od Taio Yuden, a więc b. dobra jakościowo). Jednego jestem pewnien. DW1640 to zdecydowanie lepszy napęd niż SOHW1213S. Nie będziesz żałował zakupu :)

paszczu 03.11.2005 12:01

Uwaga, uwaga:
Sorry, że drążę temat ale nie daje mi to spokoju. Kupiłem ostatnio Benq1640 z oczywistych powodów (pomijając ich serwis). Przetestowałem na nim płytkę wypaloną na 1213s i.... :wow:
Kod:

Informacja ogólna
 Dysk: BENQ    DVD DD DW1640 
 Firmware: BSLB
 Dysk: DVD+R (YUDEN000 T01)
 Wybrana prędkość: 4 X
PI errors
 Maksimum: 13
 Average: 2.37
 Całkowicie: 19803
PI failures
 Maksimum: 8
 Average: 0.09
 Całkowicie: 1081
PO failures: 0
Jitter
 Maksimum: 11.6 %
 Average: 9.48 %
Statystyki skanowania
 Upłynęło: 18:32
 Number of samples: 16918
 Średni odstęp skanowania: 8.01 ECC
 Zakłócenia usunięte: 0

http://img481.imageshack.us/img481/2294/cos2wn.th.png

Gdyby nie ten 'zadzior' na wykresie PIF w początkowej części płyty, płyta uzyskała by jakość podchodzącą pod 100.
Tak niskiego poziomu błędów nie mogę osiągnąć nawet nagrywając na BenQ. Na żadnym nośniku - ten poniżej jest przykładowy (palony x8 i testowany x8):
Kod:

Informacja ogólna
 Dysk: BENQ    DVD DD DW1640 
 Firmware: BSLB
 Dysk: DVD+R (TDK 002)
 Wybrana prędkość: 8 X
PI errors
 Maksimum: 21
 Average: 5.61
 Całkowicie: 64317
PI failures
 Maksimum: 10
 Average: 0.47
 Całkowicie: 5037
PO failures: 0
Jitter
 Maksimum: 10.9 %
 Average: 8.11 %
Statystyki skanowania
 Upłynęło: 9:39
 Number of samples: 17833
 Średni odstęp skanowania: 8.01 ECC
 Zakłócenia usunięte: 0

http://img359.imageshack.us/img359/8403/benq8vv.th.png
Test na LiteOnie pokazuje kosmiczne ilości błędów a w teście na BenQ płyta praktycznie nie ma błędów, co najlepsze ma mniej błędów niż płyta palona na nim samym. Dlaczego tak się dzieje?

SpeedFreaK 16.10.2005 11:44

Normalnie katastrofa. Wyrzuc ten złom przez okno :P i kup porządna nagrywarke.

ed hunter 12.10.2005 11:27

jak najprędzej z tym złomem do serwisu i niech dają 1693S :D

(nie czyta markowych płyt, które sama nagrała :> )

paszczu 12.10.2005 11:21

Witam ponownie - przetestowałem z prędkością x4 na nagrywarce tak jak radziliście. Jak widać nagrywa na wypasie:
http://img294.imageshack.us/img294/792/liteon1zz.th.png

http://img415.imageshack.us/img415/4...eon20zt.th.png
Chyba nie ma już wątpliwości że z taką jakością nagranych płyt powinna polecieć do serwisu, rajt?

luminat 07.10.2005 21:15

Nie ma sie co czarowac, SOHW-1213S - to najgorsza nagrywarka jaką wyprodukowal liteon. Jesli masz jeszcze gwarancje na ten naped, to zglos usterke i niech Ci wymienia na 1693s lub 1635s.

paszczu 07.10.2005 18:23

Dobra, sprawdzę na wypalarce - jak tylko będę miał do niej dostęp.
Vizzard - bingo, byłem ciekawy kto to pierwszy zauważy :jezyk:

VIZZARD 07.10.2005 17:42

Cytat:

Napisany przez sonon
Test robiony na DVD-ROM Toshiby - nie jest miarodajny. Zrób taki test na Liteonie z prędkością odczytu x4 - wtedy będzie można powiedzieć coś więcej.

Dokładnie!

Testy na DVD-ROMach można sobie w buty wsadzić :ysz:

Co zresztą widać tak na pierwszym jak i na drugim wykresie :czytaj:

Najbardziej jednak podoba mi się label pierwszej płytki :banan3:

||

sonon 07.10.2005 16:26

Test robiony na DVD-ROM Toshiby - nie jest miarodajny. Zrób taki test na Liteonie z prędkością odczytu x4 - wtedy będzie można powiedzieć coś więcej.

paszczu 07.10.2005 14:53

No widzisz - generalnie nie chodzi mi o ilość C1, tylko raczej o te charakterystyczne nagromadzenia błędów - 'zęby' na wykresie. Przeglądając to forum nie zauważyłem, żeby w testach nośników ktoś miał coś podobnego. Co do C2 - są, na dupnych płytach nawet duzo:
http://img96.imageshack.us/img96/891...13020xe.th.png
Płyta nagrywana dobrze ponad pół roku temu (Hawk+ x4). Wiem, że najlepszym remedium była by wymiana, ale jak pisałem ten sprzęt jest nie mój - a jest jeszcze na gwarancji, dlatego pytam. Wiem, jakiej 'klasy' (heh...) jest ten liteon, ale znajomy nie wyrzuci przecież spawary do zsypu i nie pobiegnie po nową.

SpeedFreaK 07.10.2005 14:39

PI Error zdecydowanie za wysoki, brak PI Failures troche mnie dziwi, bo sam miałem taką nagrywarke i nie udało jej sie nagrać ani jednej płyty bez błędów PIF.

SOHW-1213S to bardzo słaba nagrywarka DVD i polecam wymianę na cokolwiek innego (polecam BenQ DW1620 lub 1640 lub Plextora PX716A.

paszczu 07.10.2005 13:41

Witam wszystkich - odgrzebuję temat:
Dziś nagrana płytka na Liteonie 1213s - bios najnowszy z oficjalnych, system to XP SP2, chipset NForce3, sterowniki IDE standardowe z windowsa, nagrywarka podpięta jako secondary master:
http://img112.imageshack.us/img112/1...12134fi.th.png
Do nośnika się raczej przyczepić nie można - Verbatim Pastel x4, co do producenta to widać po ID :) Płyta palona oczywiście x4. Nagrywarka i sprzęt nie mój - ale chciałem zapytać, czy taki wykres kwalifikuje narywarkę do wymiany gwarancyjnej? Dodam, że na gorszych płytach jest.... jeszcze gorzej.

madmax2 25.10.2004 21:00

Cytat:

Napisany przez icemac
zalezy jakiego masz stacjonarnego playera, u mnie ronin907 czyta wszystkie plytki (espery, mediashity itp.), ale nie wiem co z ich trwaloscia

dlatego wybralem verbatimy+R azo 4x - pieknie chodza, ladne wyniki, i leca po omni 8x :spoko: :haha:

Ronin to świetny sprzet. Ma dwa lata gwarancji i czyta wszystko. To naprawdę dopbry zakup, zwłaszcza, że jest też tani
Co do Verbatimów. Ostatnio miałem do czynienia z sytuacją, że w kompie odtwarzano płytę Verabtima nagraną 4 lata temu. Poszła, jak burza bez żadnych problemów. I to się nazywa jakość. Dla porównania. Rok temu nagrałem CD Distara. Uzyłem może 2-3 raz, a tak to leażał w pudełku. Po roku wkładam do DVD i qpa. Odprysk powłoki z wierzchniej częśći i płyta do kosza.
Pozdr.

zyga70 24.10.2004 15:39

Cytat:

Napisany przez icemac
zalezy jakiego masz stacjonarnego playera, u mnie ronin907 czyta wszystkie plytki (espery, mediashity itp.), ale nie wiem co z ich trwaloscia

dlatego wybralem verbatimy+R azo 4x - pieknie chodza, ladne wyniki, i leca po omni 8x :spoko: :haha:

OK - dzięki za danie nadziei :-)

Pozdrawiam
Zbyszek

VIZZARD 22.10.2004 12:20

Cytat:

Napisany przez Buller
witam ponownie...:)
dzieki za odzew...
konfiguracja
plyta Gigabite (nie pamietam w tym momencie modelu, ale jezeli bedzie to konieczne sprawdze...)

Athlon 1600 xp
256 DDR
dyski - sygate baracuda 7200 - 40GB, caviar 7200 - 80GB
grafika Radeon 9200

pozdrawiam...

Na początek zobacz TU :czytaj:

Oraz TU :czytaj:

Jeżeli każda nagrywarka tak u ciebie ma

To może coś w systemie?

A konfiguracją optymalną wydaje się być:

Pierwszy kontroler IDE - dwa dyski

Drugi kontroler IDE - nagrywarka na taśmie bliżej płyty

Master lub Slave - trzeba sprawdzić :taktak:

Może jakiś konflikt sprzętowy :idea:

Zobacz i napisz czy coś pomogło

Ewentualnie sprawdź TU :czytaj:

Czy masz najnowszy bios

Jeżeli nie - to ściągnij i uaktualnij sobie :taktak:

:czar:

icemac 22.10.2004 09:03

Cytat:

Napisany przez zyga70
Mam pytanie związane z takimi tanimi nośnikami i takim samym problemem z nagrywarką:
- czy gdy wypalę płytę tą nagrywarką i nie będzie ona chciała chodzić w nagrywarce - będzie można ją odczytać w stacjonarnym odtwarzaczu DVD?

Dzięki za odpowiedź
Zbyszek

Turboni 22.10.2004 08:58

zawsze mozna sprobowac :)

mastermania 22.10.2004 08:45

nie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

zyga70 21.10.2004 23:26

Cytat:

Napisany przez icemac
@Buller

a jakich uzywasz plytek ???

bo z tego co moze przeczytales na forum to litki pala super na plytkach markowych i w dodatku na "plusach"

tanie nosniki to sobie odpusc - szkoda szmalu i nerwow

Mam pytanie związane z takimi tanimi nośnikami i takim samym problemem z nagrywarką:
- czy gdy wypalę płytę tą nagrywarką i nie będzie ona chciała chodzić w nagrywarce - będzie można ją odczytać w stacjonarnym odtwarzaczu DVD?

Dzięki za odpowiedź
Zbyszek

mastermania 21.10.2004 21:18

sprzedaj ten badziew (nagrywarke)

mastermania 21.10.2004 21:17

wszystkiemu winna nagrywarka.
jak bym ja miał to bym jej sie pozbył.

Buller 21.10.2004 20:53

Cytat:

Napisany przez icemac
@Buller

bo z tego co moze przeczytales na forum to litki pala super na plytkach markowych i w dodatku na "plusach"

@icemac... po doswiadczeniach zwiaznych z tanimi plytkami nagrywam tylko na Verbatimkach... ostatnio na minusach z powodu deficytu plusow w mojej wiosce... :(
udalo mi sie wypalic dzis plytke... :P ale tylko z predkoscia 2x...:( 4x juz pali...

icemac 21.10.2004 09:13

@Buller

Buller 21.10.2004 06:59

witam ponownie...:)
dzieki za odzew...
konfiguracja
plyta Gigabite (nie pamietam w tym momencie modelu, ale jezeli bedzie to konieczne sprawdze...)

Athlon 1600 xp
256 DDR
dyski - sygate baracuda 7200 - 40GB, caviar 7200 - 80GB
grafika Radeon 9200

pozdrawiam...

VIZZARD 20.10.2004 22:51

A coś więcej na temat konfiga kompa? :idea:

Czołgista 20.10.2004 22:47

Cytat:

Napisany przez Buller
kazda nagrywarka, ktora wpadnie mi w rece wypali kolo 10 plytek i pada... :(

No ładnie ! A ręce masz czyste ? :>

No na litkach to ja się nieznam ! Ale postaram się sprowadzić pomoc !

Edit:
O, i pomoc dotarła !

Buller 20.10.2004 16:47

Lite-On SOHW 1213S

witam szanownych forumowiczow...
mam "maly problemik"...pomozecie...?

problem zwiazany jestz nagrywarka Lite-On SOHW 1213S
chodzi o nagrane plytki... caly proces nagrywania (nero 6.3.1.10 i wyzsze...) przebiega pomyslnie... po nagraniu wskakuje "nagrywanie zakonczone powodzeniem"..., wysowam plytke, wsuwam z powrotem i qpa... nic nie ma...:( (tzn. plyta jest nagrana, ale nie ma mozliwosci odczytania jej... mieli i mieli i... tak do usr...ej smierci... :( )
co dziwne dokladnie ta sama sytuacja wystepowala przy nagrywarce Lite-On SOHW 812S... (?)
oddalem w/w do serwisu, w zastepstwie dostalem ten sam model (nowiutki...) i ... to samo... (udalo mi sie co prawda pare plytek wypalic, ale odczyty pod k-probe byly raczej marne... - gory i doliny...)
z naprawy gwarancyjnej odebralem juz ( w ramach przeprosin...) 1213S... i dalej juz wiecie... :(
kominowalem juz na wszystkie sposoby... myslalem ze moze mam za slaby zasilacz? niestety - nie pomoglo... probowalem zmieniac tez tasmy na nowe, rozne mozliwosci podlaczenia i nic... :(
z nagrywaniem CD jest ok... ale DVD...? hmm...
kazda nagrywarka, ktora wpadnie mi w rece wypali kolo 10 plytek i pada... :(
...

prosze o jakies info na ten temat... :)

pozdrawiam... :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:57.