Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Platnosc za telefonie gsm albo raczej jej brak. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/platnosc-za-telefonie-gsm-albo-raczej-jej-brak-41551/)

Weron 22.10.2004 17:59

Platnosc za telefonie gsm albo raczej jej brak.

Witam.
Kiedys a bylo to 3 lata temu milaem ostatni rachunek do zaplacenia za telefon z sieci plus gsm.Jako, ze byl to ostatni a umowa dobiegla konca nie zaplacilem go.
Rachunek byl na kwote cos kolo 60 zl
I teraz sie zastanawiam ile moga mi do***ac po takim czasie zakladajac, ze przysla ten rachunek+odsetki.
A moze jest jakies przedawnienie?
Pozdro.

pykson 22.10.2004 18:04

z tego co wiem to nie moga Ci przywalic od razu odstetek, musieliby Ci chyba poslac jakies pismo o konsekwencjach nie zaplacenia tego rachunku, a z tego co piszesz to chyba takowego nie przyslali, wiec IMHO moga Ci teraz (3lata!) skoczyc

Magda 22.10.2004 18:42

Po takim czasie jeszcze Ci mogą... nagwizdać. :)

mgit 22.10.2004 19:00

A ja kak zrezygnowąłem z telefonu komórkowego na abonament w erze gsm (koniec umowy) to nie kazali mi nawet płacić ostatniego rachunku, mimo iz było troche nadzwonione

siwy_mw 22.10.2004 19:36

To ja wam powiem inna ciekawostke z PlusGSM.
W sierpniu zrezygnowalem z abonamentu mialem taryfe +100 czyli oplaty ok 60zl plus naliczanie sekundowe i inne pier*doly dawaly max 100zl na miesiac .
Umowe mialem do konca sierpnia wiec tak dzwonilem zeby nie przekroczyc minut z abonamentu i jakiez bylo moje zdziwienie gdy przyszla ostatnia faktura i widniala na niej kwota - 230 zl slownie: (minus dwiescie trzydziesci ) i co sie okazalo Plus robil mnie w wala o pewnego czasu na co nie zwracalem uwagi bo nie czytalem nigdy bilingow, wyszlo to dopiero przy zamknieciu konta .

epol 22.10.2004 19:44

A wypłacili CI tą kase?? :D

siwy_mw 22.10.2004 22:06

Wyplacili, i to nawet terminowo tak jak na rachunku, w ramach przeprosin dostalem 10 zaproszen do multikina .

memorando 22.10.2004 22:15

Cytat:

Napisany przez Weron
Witam.
Kiedys a bylo to 3 lata temu milaem ostatni rachunek do zaplacenia za telefon z sieci plus gsm.Jako, ze byl to ostatni a umowa dobiegla konca nie zaplacilem go.
Rachunek byl na kwote cos kolo 60 zl
I teraz sie zastanawiam ile moga mi do***ac po takim czasie zakladajac, ze przysla ten rachunek+odsetki.
A moze jest jakies przedawnienie?
Pozdro.

stawka lombardowa odsetek czyli jakieś 700 zabulisz

p.s wolę erę zgubilem telefon i jeszcze dali mi w prezencie inny:D

p.s przedawnienie im zarzuć

Turboni 22.10.2004 22:28

a ja dostalem nakaz i splacam :( po 5 latach przyszedl era gsm
mialem prawie 4 tysiaki i odsetki narosly przez 5 lat 1500 zeta

Turboni 22.10.2004 22:29

Cytat:

Napisany przez memorando
stawka lombardowa odsetek czyli jakieś 700 zabulisz

p.s wolę erę zgubilem telefon i jeszcze dali mi w prezencie inny:D

p.s przedawnienie im zarzuć

jak podali sprawe do sadu przed uplywen 3 lat - nawet tego nie musisz wiedziec to i tak bedziesz musial zaplacic :(
wtedy przedawnienia nie ma :(

epol 22.10.2004 22:38

Cytat:

Napisany przez Turboni
a ja dostalem nakaz i splacam :( po 5 latach przyszedl era gsm
mialem prawie 4 tysiaki i odsetki narosly przez 5 lat 1500 zeta

Mialeś racunek 4 tysiaki??

memorando 22.10.2004 22:38

Cytat:

Napisany przez Turboni
jak podali sprawe do sadu przed uplywen 3 lat - nawet tego nie musisz wiedziec to i tak bedziesz musial zaplacic :(
wtedy przedawnienia nie ma :(

jak podali do sądu a sąd nie rozpatrzyl w ciągu roku przedawnienie jest chyba że kwota jest powyżej 250 zeta wtedy jest to traktowane jak przestępstwo i faktycznie przedawnienie jest nie po roku ale po 15 latach:D

Turboni 22.10.2004 22:40

Cytat:

Napisany przez epol

3 rachunki lacznie :D

memorando 22.10.2004 22:40

Cytat:

Napisany przez epol

mial z 2 kola ale dowalili mu 1500 odsetek potem się zrobilo kola

memorando 22.10.2004 22:41

Cytat:

Napisany przez Turboni
3 rachunki lacznie :D

ja mialem w erze jeden na 1400 i mi zrobili clke w dnu kiedy wplacilem ale cofneli i jest spox:D

Turboni 22.10.2004 22:42

Cytat:

Napisany przez memorando
jak podali do sądu a sąd nie rozpatrzyl w ciągu roku przedawnienie jest chyba że kwota jest powyżej 250 zeta wtedy jest to traktowane jak przestępstwo i faktycznie przedawnienie jest nie po roku ale po 15 latach:D

nie wystarcza ze podadza sprawe do sadu przed uplywem 3 lat od pierwszego wezwania do zaplaty i niestety juz nie ma odwolania, a sprawa w sadzie moze lezec i czekac na rozpatrzenie nawet 20 lat. predzej czy pozniej bedziesz musial zaplacic :(

Turboni 22.10.2004 22:43

Cytat:

Napisany przez memorando
ja mialem w erze jeden na 1400 i mi zrobili clke w dnu kiedy wplacilem ale cofneli i jest spox:D

ja juz sie z nimi nie dogadam bo mam komernika na karku (rachunki 4 tysiaki + 1500 odestki) juz splacilem jakies 2500 :) jeszcze ze 4 miechy i poklopocie

Turboni 22.10.2004 22:45

memo juz przerabialem rozne tematy i nawet z sedzina gadalem juz mam po ptakach musze splacic :(

memorando 22.10.2004 22:47

Cytat:

Napisany przez Turboni
memo juz przerabialem rozne tematy i nawet z sedzina gadalem juz mam po ptakach musze splacic :(

sędzia też czlowiek jak zobaczy kasę ciebie uniewinni mowią to z autopsji:D

Turboni 22.10.2004 22:49

sedzia juz nie ma nic do gadania mam prawomocny wyrok sadu do splaty naleznosci a kase pobiera komornik z mojej pensji 50% wynagrodzenia :(

mr_spock 23.10.2004 11:24

kumpel nadzwonil jakies 300zl, nie zaplacil... jego mama - na ktora byl zarejestrowany tel. powiedziala, ze jak narobil syfu to niech sam zaplaci. Oczywiscie tego nie zrobil
po 2latach idea sprzedala dlug jakiejs firmie windykacyjnej...

NIe wiem czy wiecie, ale operatorzy wymieniaja sie"czarnymi listami" uzytkownikow... wiec w niektorych wypadkach moze byc problem z podpisaniem puzniej umowy

Turboni 23.10.2004 12:05

tak ale firma windykacyjna nie ma prawa zadac od ciebie kasy w swietle prawa jedyne moze to zrobic tylko komornik jak ma prawomocny wyrok sadu.

mgit 23.10.2004 21:00

Cytat:

Napisany przez memorando
wolę erę zgubilem telefon i jeszcze dali mi w prezencie inny:D

Mi jak telefon ukradli (zgłoszone było na policji, i w erze) to mi nowego telefonu nie chcieli dać, kazali se kupić we włąsnym zakresie (jak już będzie telefon kupiony to kazali se przyjść po nową karte sim), jedynie nie kazali płacić abonamentu do czasu kupna nowego telefonu :)

memorando 23.10.2004 22:44

Cytat:

Napisany przez mgit
Mi jak telefon ukradli (zgłoszone było na policji, i w erze) to mi nowego telefonu nie chcieli dać, kazali se kupić we włąsnym zakresie (jak już będzie telefon kupiony to kazali se przyjść po nową karte sim), jedynie nie kazali płacić abonamentu do czasu kupna nowego telefonu :)

heh wiem o tym ale kto placi w erze duze faktury ten ma fonik

Proton 24.10.2004 18:37

Cytat:

Napisany przez memorando
heh wiem o tym ale kto placi w erze duze faktury ten ma fonik

Jak subtelnie zaznaczyłeś, że nie jesteś byle jakim, pospolitym Klientem... infantylne.

memorando 24.10.2004 19:00

Cytat:

Napisany przez Proton
Jak subtelnie zaznaczyłeś, że nie jesteś byle jakim, pospolitym Klientem... infantylne.

to nie tak dla nich jak zaplacileś w ciągu 3 miechów 3 faktury za 1000 zeta brutto za kazdy miesiąc jak zgubisz fona może dostaniesz fon np na zasadzie koszt telefonu 750 rabat 750 i tyle ale to nie oznacza że są lepsi gorsi klienci to są lepsze gorsze faktury ja tak dostalkem

mr_spock 24.10.2004 22:38

Cytat:

Napisany przez memorando
to nie tak dla nich jak zaplacileś w ciągu 3 miechów 3 faktury za 1000 zeta brutto za kazdy miesiąc jak zgubisz fona może dostaniesz fon np na zasadzie koszt telefonu 750 rabat 750 i tyle ale to nie oznacza że są lepsi gorsi klienci to są lepsze gorsze faktury ja tak dostalkem

czyli jednak potwierdzasz, ze nie jestes bylejakim klientem -tzn. oplacaczem faktur

memorando 24.10.2004 22:49

Cytat:

Napisany przez mr_spock
czyli jednak potwierdzasz, ze nie jestes bylejakim klientem -tzn. oplacaczem faktur

byle jaki klient to taki ktory nieplaci

mgit 24.10.2004 23:03

Cytat:

Napisany przez memorando
zaplacileś w ciągu 3 miechów 3 faktury za 1000 zeta brutto za kazdy miesiąc

Widać mało dzwonisz :D
Ja to zawsze dostawałem fakture do 50 zł nigdy nie większą :)

memorando 24.10.2004 23:13

Cytat:

Napisany przez mgit
Widać mało dzwonisz :D
Ja to zawsze dostawałem fakture do 50 zł nigdy nie większą :)

wtedy tak teraz mniej bule za fona w granicach 200 zeta

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:43.