Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   M$ Word (https://forum.cdrinfo.pl/f5/m-word-41761/)

bgn 02.11.2004 13:27

Cytat:

Napisany przez esem
@bgn; nie do końca mnie zrozumiałeś: problem dotyczy wyłącznie czcionek produkcji innej niż M$, w moim przypadku produkcji Corel'a.
Użycie na czcionce Corelowskiej celem wprowadzenia polskiej litery ALT, powoduje, że wordXP i 2k3 przestawia czcionkę na produkcji M$, np. TNR. 8 )

fakt, że na "obcej" czcionce głupieje - tak jak Ty nie wiem dlaczego :'(

esem 30.10.2004 15:15

@bgn; nie do końca mnie zrozumiałeś: problem dotyczy wyłącznie czcionek produkcji innej niż M$, w moim przypadku produkcji Corel'a.
Użycie na czcionce Corelowskiej celem wprowadzenia polskiej litery ALT, powoduje, że wordXP i 2k3 przestawia czcionkę na produkcji M$, np. TNR. 8 )

bgn 30.10.2004 10:58

Cytat:

Napisany przez esem
Szukam i nie mogę znaleźć rozwiązania problemu:
Jak wyłączyć w Wordzie (XP, 2003) jego automatyczne formatowanie tekstu, podmienianie czcionek na TNRoman itd. To jego "wymądrzanie się" jest wq...ce.
Które to są opcje (ustawienia). 8 )

Jeśli cie dobrze zrozumialem - chodzi o to, ze wkurza cię po otwarciu nowego dokumentu times domyslnie wchodzacyi potem wchodzacy przy autoformatowaniu Rozwiazanie jest proste - chyba że do konca nie zrozumialem o co chodzi.
Otwierasz pusty nowy dokument - w Formacie otwierasz Czcionka - wybierzsz z listy swoich czcionek co tam chcesz - rodzaj, itd. - na dole klikasz w okienko domyślnie. Zmiany beda dotyczyly domyslnego szabl0nu Normal.dot i od tej pory bedziasz mial swoja czcionke prz otwarciu. Oczywiscie mozna do zrobic dla dowolnego szblonu indywidualnego - mam nap, taki do korespondencji z wpisanymi swoimi danymi> Przy autoformatowaniu bedzie oczywiscie domyslna czcionka szblonu *.dot

Jesli nie o to chodzilo - sorry - widocznie cie nie do konca zrozumialem

sorry - nie cztalem poczatku i posty kristowsa - dlatego powtórzyłem sie.
Ale u mnie to działa - nic mi nie wywala, a przecież ten alt +litera do polskiej czcionki tez naciskam. Po przeczytaniu postu specjalnie wordzika otworzyle i cis tam sobie na domyslnym szablonie normal.dot popsalem właczajac autoformatowanie i jest O.K. Worda mam z Pakietu XP2003 prof - fakt, ze legalnego - ale nie sadze zeby cos to znienialo- jedyna rzecz ktora robilem to zainstalowanie paru poprawek do Office 2003 z strony win Update

BD 30.10.2004 08:49

Cytat:

czcionki o których ja piszę mają polskie znaki od kilkunastu lat!
Byc moze zmienilo sie cos w samych czcionkach i w podejsciu Office XP do tego. Skoro problem wystepuje w wersji XP i 2003 to potwierdza to to co napisalem.

esem 28.10.2004 16:45

Cytat:

Napisany przez nimal
eh, w koncu jestem w domu i moge rozwarzac problem nietylko teoretycznie ;)
wiec przeskakuje, ale tylko przy czcionkach nie majacych danego polskiego znaku (Andy MT dziala normalnie)
jak u Ciebie jest inaczej to niestety nie wiem co dalej - pozstaje przesiadka na Office 2000 lub OpenOffice (co polecam, bo jest po prostu lepszy)

coz, kolejny dowod na to ze Office jest do d...

czcionki o których ja piszę mają polskie znaki od kilkunastu lat!
Pochodzą z Corela 3.0 PL 8 )

nimal 28.10.2004 16:14

eh, w koncu jestem w domu i moge rozwarzac problem nietylko teoretycznie ;)
wiec przeskakuje, ale tylko przy czcionkach nie majacych danego polskiego znaku (Andy MT dziala normalnie)
jak u Ciebie jest inaczej to niestety nie wiem co dalej - pozstaje przesiadka na Office 2000 lub OpenOffice (co polecam, bo jest po prostu lepszy)

coz, kolejny dowod na to ze Office jest do d...

esem 28.10.2004 14:42

No niestety: w czcionkach nieM$ wprowadzenie polskiej litery powoduje przeskok stylu Normal na Normal+TimesNR... Złośliwość M$? To jest cecha XP i 2003. Wady tej nie ma 2k.
Oczywiście zaznaczenie obszaru i wskazanie czcionki, np. Southern powoduje zamianę czcionek z TNR na Southern. Ale to upierdliwa metoda...
Temat ten nie znalazł rozwiązania na innych forch a zgłasza go wielu userów - nie tylko ja. 8 )

nimal 28.10.2004 14:32

esem - przykro mi ale jesli nie masz zapisu instalacji zrobionego przez jakis program do deinstalacji to nie dasz rady wykorzenic tego doszczetnie (zreszta z takim zapisem tez sie raczej nie da) - zmiany zachodza na zbyt glebokich poziomach systemu... potem jeszcze latki ktore jednoczesnie lataja kawalek office, kawalek systemu... narzedzie deinstalacyjne office to bardziej ozdobka niz faktycznie przydatny program... :( marnie to widze

ale Twoj problem mnie dosc mocno dziwi - nie spotkalem sie a tym, a Ty piszesz ze to na wielu kompach... proponowane przez BD zmiana normal.dot nie pomaga? moze jakis wasz program firmowy powoduje blad (np reagujac na skroty z uzyciem alt'u)? dziwna sprawa

esem 28.10.2004 14:26

Cytat:

Napisany przez esem
jeszcze jedno pytanie:
Jak skutecznie odinstalować Office 2003? Normalną deinstalacją i softwaerowym czyszczeniem rejestru i tak pozostają śmieci które potem brużdżą okrutnie.
Nie chcę robić formatu HDD - bo do tej pory dla mnie to była jedyna skuteczna metoda! 8 )

Rozgadaliście się o wyższości świąt...
A ja mam problem 8 )

BD 28.10.2004 11:50

Cytat:

Napisany przez Krostofs
Może BD napiszesz książkę o OpenOffice?

A po co jak juz jest - http://helion.pl/ksiazki/opnuxp.htm

Cytat:

Napisany przez nimal
wiem ze mozemy sie kilka dni tak licytowac co ktory pakiet ma gorsze a co lepsze

Otoz to ;)

nimal 28.10.2004 11:40

ekhem, dobry pomysl, tylko po co skoro jest darmowy pdf dodawany do StarOffice 5.2 (dostepny takze w jezyku polskim), liczacy ponad pol tysiaca stron,jest aktualny i ZA FREE
trzeba by tylko dodac kilka informacji na temat nowych funckcji, np z openoffice.org/forum lub openoffice.pl/forum

open source ma to do siebie ze takze manule sa darmowe i imho sa lepsze niz te dodawane do komercyjnych produktow (szczegolnie microshit i adobe daja gowniane ulotki zamiast pozadnego manuala, tylko Corel dawal pozadne ksiazki do swoich produktow)

/edit: po co kupowac skoro jest free :) http://documentation.openoffice.org/

Kris 28.10.2004 11:36

Może BD napiszesz książkę o OpenOffice? :)

nimal 28.10.2004 11:20

wiem ze mozemy sie kilka dni tak licytowac co ktory pakiet ma gorsze a co lepsze :)
tylko kwestia wyjasnienia: w pracy nie mam instalnietego Office (mimo posiadania licencji), a wogule mam zeby byc na bierzaco z nowinkami - umiejetnosc obslugi mi sie przydaje mimo iz sam nie uzywam tego badziewia (imho), a drobne roznice w umiejscowieniu poszczegolnych funkcji czy ich nazewnictwie miedzy OO i Wordem sa (takich funkcji o ktorych wiekszosc ludzi nawet nie wie ze istnieja)
natomiast w kwestii skladu publikacji: Word nie potrafi numerowac rozdzialow z podrozdzilami opierajac sie na roznych stylach (lacznie z ich nastepstwem i mieszaniem stylow akapitow i stron - cholernie przydatne przy jakiejkolwiek ksiazce, dlatego sie Tobie dziwie ze uzywasz do tego Worda, gdzie albo to dodajesz recznie, albo... recznie ;p )

a propos kompatybilnosci: to nie wina OO ze nie do konca poprawnie importuje, tyko microshita (nieudostpenienie publicznie specyfikacji formatow zapisu - procey w toku :D ), dodam tylko ze pare dni temu Komisja Europejska ustalila obowiazujacy format dokumentow elektornicznych: XML oparty na OO :D MicroShit nie majac wyjscia juz zapowiedzial ze sie bedzie musial dostowac (w przpadku Worda i Exela) - wyczytane wczoraj na pcwordl.pl

keep up good work BD :)

BD 28.10.2004 11:03

Cytat:

Napisany przez nimal
wiem ze niejedna ksiazke napisales w wordzie - sprobuj kiedys OO do tego celu

Juz to robilem i skonczyla sie na dodatkowych 2 dniach pracy nad ucywilizowaniem tekstu. Pomijam fakt, ze to co zapisa OO w formacie doc nie dzialalo (na szczescie zapisalem kopie w formacie OO).

Cytat:

Napisany przez nimal
tabele przestawne SA!

To doczytaj jeszcze, ze nie da sie zaimportowac tabel z Excela :D. Poza tym w poprzednich wersjach tabel raczej nie bylo a przynajmniej nie przypominam sobie tego.

Cytat:

Napisany przez Kristofs
...no i nie ma MS Office eksportu do formatu PDF...

Fakt nie ma ale doskonale sprawdzaja sie programy typu PDFFactory i jemu podobne. Zanim napiszesz ze za nie sie placi dodam, ze sa rowniez darmowe odpowiedniki bardzo ladnie dzialajace. Wlasciwie to nawet lepiej dzialaja niz ta opcja w OO. Jak sie tym ostatnio bawilem to ta opcja w OO nie robila klilkalnych linkow w PDF.

Cytat:

Napisany przez nimal
...a 90% uzytkownikow Worda, jak nie 99%, wystraczy darmowy WordPad

Zgadzam sie z toba, ze wiekszosc moze spokojnie pracowac na WordPad. Ale prawda jest taka, ze i tak uzywaja Worda i to w najnowszej wersji ;)

Cytat:

Napisany przez nimal
ze juz nie wspomne ze Word nie nadaje sie do nawet glupiego przeklejenia tekstu do edytora html - kupa smieci jest dodawana (brak opcji kopiowania do schowka tekstu bez formatowania!)

Fakt kopiuje sie formatowanie np wypunktowanie. Tez mnie to denerwuje. Jednak nie wszystko jest smieciami. Nie wiem czy wiesz ale np znaki " - " jest az 3 odmiany. Mamy zwykly minus, myslnik i lacznik. Roznia sie dlugoscia ;)

Podsumowujac jeszcze raz napisze, ze OO nie jest zly ale nie nadaje sie dla kazdego. 80% zwyklych uzytkownikow spokojnie moze dzialac na OO i nie bedzie miec problemow. Do tego zaoszczedzi kilka zlotych.

Natomiast problem z importem dokumentow MS Office dyskryminuje OO jako narzedzie do pracy w przypadku pozostalych 20% uzytkownikow. Niestety standardem jest Office (@nimal sam pisales ze musisz miec Office bo taka masz prace) i do chwili az bez najmniejszych problemow nie bedzie sie dalo zaimportowac jego dokumentow OO dla mnie sie nie liczy.

:D

nimal 28.10.2004 09:54

ze juz nie wspomne o drobnej roznicy w cenie pakietu... ^_^
...a 90% uzytkownikow Worda, jak nie 99%, wystraczy darmowy WordPad - i tak formatuja za pomoca spacji i entera :| potem dostaje taki szajs i mam go np zamiescic na stronie...
ze juz nie wspomne ze Word nie nadaje sie do nawet glupiego przeklejenia tekstu do edytora html - kupa smieci jest dodawana (brak opcji kopiowania do schowka tekstu bez formatowania!)
krotko mowiac majac w pracy klicencje na Office pracuje na OO
Office 2k3 mam instalniety tylko zeby zostac na bierzaca (taka praca...)

Kris 28.10.2004 09:51

...no i nie ma MS Office eksportu do formatu PDF...

nimal 28.10.2004 09:41

BD - a propos tabel przestawnych: w arkuszach nie jestem tak biegly jak w procesorach tekstu, wiec tylko Cie odesle :) http://www.google.com/search?q=openo...utf-8&oe=utf-8 tabele przestawne SA!

nimal 28.10.2004 09:38

BD - z calym szacunkiem, ale wszystkie te rzeczy masz w OO, dodatkowo piekna polewaczka stylow, style stron (czego nie ma w wordzie tak rozbudowanego, lacznie z nastepowaniem dowolnej ilosci styli stron po sobie!), numeracje rozdzialow z podrozdzialami oparte na roznych stylach (w wordzie NIE DA SIE tak zrobic!)
wiem ze niejedna ksiazke napisales w wordzie - sprobuj kiedys OO do tego celu ;)

esem 28.10.2004 09:38

jeszcze jedno pytanie:
Jak skutecznie odinstalować Office 2003? Normalną deinstalacją i softwaerowym czyszczeniem rejestru i tak pozostają śmieci które potem brużdżą okrutnie.
Nie chcę robić formatu HDD - bo do tej pory dla mnie to była jedyna skuteczna metoda! 8 )

BD 28.10.2004 09:05

Cytat:

Napisany przez nimal
Przy skladzie jakiejkolwiek ksiazki office okazuje sie niereformowalna kobyla w ktorej wieeele rzeczy trzeba robic recznie

Nie masz racji. Wiele rzeczy mozna pieknie zautomatyzowac. Do dyspozycji masz cos takiego jak style, kilka generatorow roznych fajnych rzeczy (spisy tresci, automatyczna numeracje, generowanie indeksow) oraz mozliwosc pisania makr robiacych to co Ci potrzebne.

;)

BD 28.10.2004 08:56

Cytat:

Napisany przez esem
Jak wyłączyć w Wordzie (XP, 2003) jego automatyczne formatowanie tekstu, podmienianie czcionek na TNRoman itd. To jego "wymądrzanie się" jest wq...ce.

Jak sobie kolega wprowadzi zmiane czcionki i ustawi taka jak chce. Nastepnie zapisze na dysku twardym jako plik DOT to bedzie to szablon dla Worda i odpowiednia czcionka zostanie zachowane.

Jezeli uzywasz tej czcionki zawsze to warto napisac Normal.dot tym nowym szablonem poniewaz to domyslny szablon Worda.

I po problemie ;)

BD 28.10.2004 08:51

Cytat:

Napisany przez Igloo
wg mnie dużo lepszy niż MS Office. Wywaliłem ten badziew od MS i jestem naprawdę zadowolony

OO nie jest lepszy od MS Office. Przysty przyklad - tabele przestawne w Excelu - masz to w OO?

Dla mnie najwazniejsza wada jest brak zgodnosci z dokumentami Worda. Nie chodzi tutaj o male dokumenty ale o wieksze publikacje o skomplikowanej strukturze.

Oczywiscie mozesz byc zadowolony z OO bo masz inne potrzeby i to co oferuje OO Ci calkowicie wystarcza. Podobnie jakies 80% uzytkownikow MS Office mogloby sie przesiac na OO bo ten pakiet zadowoli ich potrzeby.

esem 28.10.2004 08:20

Cytat:

Napisany przez Igloo
ja cały czas polecam open office. naprawde zajefajny pakiet, wg mnie dużo lepszy niż MS Office. Wywaliłem ten badziew od MS i jestem naprawdę zadowolony
do zassania z tąd: http://www.ux.pl/openoffice/?page=download

Każdy kij ma 2 końce.
Openoffice ma też mnóstwo wad, które wynikają z jego zalet. Porównywałbym go raczej z wordpadem albo notatnikiem - podobny stopień zaawansowania - dla moich i domowników zastosowań jest za mało profesjonalny. Słownik jest beznadziejny, arkusz kalkulacyjny do dupy, brak obsługi baz danych (coś jak Access).
W pakiecie Office Excel i Access to są perły a Word to jest (na ich tle) dno!
Z rożewnieniem przypominam sobie WordPerfecta - był bezkonkurencyjny! 8 )

Kris 28.10.2004 08:16

Ja używam w pracy i w domu Office'a 97 i nie mam żadnych problemów.

Pozdrawiam,

esem 28.10.2004 08:10

Cytat:

Napisany przez nimal
oj to cos zamieszales lub system sam sobie namieszal - tak byc nie powinno, ja tak nie mam i na szczescie nigdy nie mialem
wylacz w opcjach autoformatowanie

Nie zupełnie: namieszane mają wszystkie komputery w mojej okolicy?
Nie lubię czcionki TimesNewRoman (bo wszyscy jej używają). Odkąd pamiętam zawsze pracowałem na corelowskiej Southern. Ale wordxp i 2003 z uporem godnym lepszej sprawy podmieniają ją na TNR (po każdym dotknięciu ALT). Tylko office2k nie robi takich jaj.
WordyXP i 2003 się ciągle wymądrzają i formatują wszystko po swojemu - wyłączenie w opcjach jest nieskuteczne.
Na czym polega "sztuczka"? 8 )

nimal 27.10.2004 15:11

Igloo - swiete slowa
prace mgr pisalem jeszcze na darmowym wowczas staroffice, obecnie uzywam Office 2k3 i openoffice 1.1.3 + polskie slowniki (na roznych kompach)
wsio do pobrania na openoffice.org
oferuje wsio to co msoffice + pare innych rzeczy :) a przy skladzie jakiejkolwiek ksiazki office okazuje sie niereformowalna kobyla w ktorej wieeele rzeczy trzeba robic recznie - open office robi to automagicznie
dawniej problemem bylo powtorne dzielenie na linijki przy daniu polecenie drukuj w staroffice - obecnie problem ten nie wystepuje, dodatkowo wmontowano modul exportu do pdf ktory pozwala uniknac juz jakichkolwiek komplikacji (word tez powtornie skalada strony przy DRUKUJ - czasem to wychodzi :) )

gallus - chodzi Ci o napisanie czegos w stopce czy o wyrownianie strony do dolu? i w jakim programie ;)

gallus 27.10.2004 15:08

A jaka opcja służy do przeskoczenia z góry strony na dół, aby tam coś napisać??, - nie moge tego znaleść :|

mgit 27.10.2004 15:02

A ja polecam starego orginalnego Works 2000, jest równie funkcjonalny jak Office :) Do domowych zastosowań w zupełności wystarczy :)

Igloo 27.10.2004 13:39

ja cały czas polecam open office. naprawde zajefajny pakiet, wg mnie dużo lepszy niż MS Office. Wywaliłem ten badziew od MS i jestem naprawdę zadowolony
do zassania z tąd: http://www.ux.pl/openoffice/?page=download

nimal 27.10.2004 12:40

oj to cos zamieszales lub system sam sobie namieszal - tak byc nie powinno, ja tak nie mam i na szczescie nigdy nie mialem
wylacz w opcjach autoformatowanie

esem 27.10.2004 12:03

Cytat:

Napisany przez KristofS
Narzędzia -> Opcje...
Formatowanie Format -> Czcionka... i tu masz przycisk "Domyślnie" ustawiasz sobie np. Arial i klik...
Pozdrawiam,

Zgadza się ale tylko do pierwszego użycia ALT + polska litera: I znowu masz NTRoman. 8 )

Kris 27.10.2004 11:58

Narzędzia -> Opcje...
Formatowanie Format -> Czcionka... i tu masz przycisk "Domyślnie" ustawiasz sobie np. Arial i klik...

Pozdrawiam,

esem 27.10.2004 11:19

M$ Word

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:26.