Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   DVD-Video (https://forum.cdrinfo.pl/f13/)
-   -   VOB na Mpeg (https://forum.cdrinfo.pl/f13/vob-mpeg-41861/)

michon1 29.10.2004 10:46

VOB na Mpeg

Jak najprościej zmienić format VOB na MPEG??

Z góry dzięki

maj3 29.10.2004 10:55

zmieniając rozszerzenie z vob na mp(e)g

richi 29.10.2004 11:43

Taaaaaa. Poprostu super.
A jak napiszesz program w jakimś edytorze tekstowym to żeby uzyskać exe-ka zmień rozszerzenie z txt na exe. :>
Kiedyś używałem Vobratora ale miał problemy przy przechodzeniu do kolejnego VOB-a. Trzeba było je binarnie łączyć w jeden spory VOB.

maj3 29.10.2004 12:00

Cytat:

Napisany przez richi
Taaaaaa. Poprostu super.
A jak napiszesz program w jakimś edytorze tekstowym to żeby uzyskać exe-ka zmień rozszerzenie z txt na exe. :>
Kiedyś używałem Vobratora ale miał problemy przy przechodzeniu do kolejnego VOB-a. Trzeba było je binarnie łączyć w jeden spory VOB.

vob z dvd-video to po prostu mpeg
przewaznie dla pal-u 720x576 mpeg-2

nie myl dwoch pojęc płyty dvd-video i jednego z jej składników vob-a
vob to składowa część płyt dvd-video w formacie mpeg
ograniczona maksymalnie dla jednego vob-a to 1 GB
dla mpeg takie ograniczenie nie występuje

richi 29.10.2004 12:51

O w mordę. To producenci softu do autoringu nas wszystkich robią w balona. Ha i jeszcze ciężkie pieniądze każą płacić za taki np. Spruce Maestro.
A co do ograniczenia 1 GB to całe szczęście nie wiedziałem o nim więc udało mi się wyprodukować na moim dysku 1szt ponad 6GB VOB-a:jezyk:

michon1 29.10.2004 13:00

Dobra, ale w jakim programie to najprościej zrobić.
Na początku w planie miałem zrobić DVD, ale doszedłem
do wniosku że 50 minut relacji zgranej z eurosportu na DVD.
To "sztuka dla sztuki", najlepiej jak zgram MPEG na płytkę
DVD, i w przyszłośąci coś jeszcze na nią dogram, a DVD zrobię
sobie kiedyś z 2 godzinnego filmu

maj3 29.10.2004 13:02

Cytat:

Napisany przez richi
O w mordę. To producenci softu do autoringu nas wszystkich robią w balona. Ha i jeszcze ciężkie pieniądze każą płacić za taki np. Spruce Maestro.
A co do ograniczenia 1 GB to całe szczęście nie wiedziałem o nim więc udało mi się wyprodukować na moim dysku 1szt ponad 6GB VOB-a:jezyk:

chyba dalej nie czaisz czym rózni się dvd-video od dysku twardego
zrób choc jedna plytę dvd-video

albo zobacz strukturę choc jednej plytki dvd-video
to moze cos do ciebie dotrze
choc po tym co piszesz watpie

EOT

1stwasp 29.10.2004 13:05

Cytat:

Napisany przez michon1
Jak najprościej zmienić format VOB na MPEG??

Z góry dzięki

Takie pytanie mam, czy Ty może nie byłes autorem tego postu??
Bo tam jest odpowiedź jak zamienić VOB na mpeg... w sensie na mpeg2 Elementary String (ES)...
Pozdrawiam!

richi 29.10.2004 13:13

Ale obiecuję ci natychmiast jak wróce do domu to skasuje tego VOB-a

pykson 29.10.2004 18:10

maj3 ma absolutna racje, kazdy vob jest mpegiem2, tylko spelniajacym dosyc sztywne wymogi co do rozdzielczosci, bitrate, GOP, kodek dzwieku i pare innych.

rozszerzenie na mpeg i po problemie

michon1 29.10.2004 23:30

Jasne, że tak Też wiem że To zwykły MPEG-2, tylko jak się pozbyć tego rozzszerzenia VOB, jak oszukać system ??

pykson 30.10.2004 11:41

wlacz sobie wyswietlanie rozszerzen plikow w Exploratorze Windows (jezeli uzywasz tego badziewia) albo zainstaluj Windows Commandera albo Total Commandera (do sciagniecia na www.cdrinfo.pl). Oba programy to wlasciwie jeden ten sam menadzer plikow - klawisz Shift+F6 i mozesz wpisac dowolne rozszerzenie.
Bez menadzera plikow bedzie ciezko w przyszlej pracy na kompie, wiec warto zainstalowac WC / TC i sie nim pobawic

starmen4 30.10.2004 20:14

Otwórz dowolny folder na dowolnym dysku. Wybierz zakładkę "WIDOK > Opcje folderów" , następnie w otwartym oknie wybierz "Opcje folderów" i odznacz opcję " Ukrywaj rozszerzenie plików znanych typów" . Następnie zmień rozszerzenia na . mpeg. Po zmianie rozszerzeń na .mpeg możesz połączyć pliki w jedną całość przy pomocy TMPGEnc. Pozdrawiam i życzę sukcesów.

michon1 30.10.2004 21:44

I tak korzystając ze wspaniałych porad "pyksona" zmieniłem VOB'a na rozszerzenie
MPG w ciągu 5 sekund :spoko:

Mogę wreszcie to już wypalić na płytkę DVD ^_^

artur14 02.11.2004 11:02

A jak mpeg1 przerzucić w vob? Słyszałem że na dvd mozna wrzucić mpg1 ale nie mam takiego programu. Próbowałem w różnych i nic. I poza tym moje mpeg są jedne w pal lub w ntsc

maj3 02.11.2004 11:13

Cytat:

Napisany przez artur14
A jak mpeg1 przerzucić w vob? Słyszałem że na dvd mozna wrzucić mpg1 ale nie mam takiego programu. Próbowałem w różnych i nic. I poza tym moje mpeg są jedne w pal lub w ntsc

mpeg-1 jest zgodne ze standardem DVD-video
http://www.afterdawn.com/glossary/terms/dvd-video.cfm
dajesz do programu do athoringu on reszte zrobi
problem pal i ntsc
program do athoringu powinnien przekonwertowac do formatu zgodnego z wyborem dvd-video pal albo ntsc

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:53.