![]() |
frmy hp, epson daja tusze startowe z nie wielka iloscia atramentu ze wzgledow ekonomicznych stad tak mala ilosc wydrukowanych stron :) Canon daje pelnowartosciowe kartridze
|
Cytat:
Jeszcze raz: Nie patrzcie na SZACUNKOWY poziom atramentu bo to lipa... (przynajmniej w HP) jak ktos nie wierzy, niech wyjmie pojemnik i wlozy go ponownie - niech sie nie zdziwi, ze mu sie uzupelnil |
Jeżeli chodzi o pobieranie kartek z podajnika HP to muszę zaznaczyć, że to zależy także od papieru (gramatura i wilgotność). Jeżeli chodzi o Lexmarki i HP, o jakie chodzi porównanie? Ceny czy jakości? Można wziąść np. DJ z serii 2000. A np. Lexmarki o formacie A3 na jeden projekt architektoniczny czyli ok. 30 rysunków A3 starcza tylko jeden kadridż, a z HP na kilkadziesiąt. To też jest różnica. Ale jakby nie mówić, to i tak Laserówki zaczynają wypychać atramentówki z rynku.
|
No to ja Ci powiem, że drukuję średnią ilość i porównanie HaPeka z Lexmarkiem jest trochę nie na miejscu: (Mam Z42, ale teraz stoi w biurze i dla siebie kupię Z45 albo Z55) HP - podajnik (gumy) nie chwytał, chwytał krzywo i dwie kartki naraz, kartridże takie słabe że można je napełnić tylko raz i na połowie tuszu znacznie pogarsza się jakość; po dwóch latach ELEKTRONIKA WYSIADŁA.
Lexmark - żadne z powyższych + znakomita szybkość. Pozdrawiam |
Widzę, że wszyscy drukują w małych ilościach. W przeciągu 5 lat miałem kilka drukarek, wszystkie HP 540, 690, 930, no i teraz LJ 1220, powiem jedno atramentówki HP drukują średnio 5 ryz papieru jako text, i to powinno wystarczyć. Napełniać można tylko do 3 razy, ponieważ później zapychają się dysze. Drukarka wytrzymuje max 2 lata użytkowania. W firmie mojego ojca drukujemy średnio 10 000 stron miesięcznie i tylko Laser może to wytrzymać. Jeżeli mało drukujesz weź HP 665 C w Media Markt, to taniej niż oddzielnie katridźe. Czarny atrament ma zawsze o połowę mniejszą wydajność gdy jest od razu w drukarce, a kolorowy pełną. Co do rozdzielczości to często producenci podają np 2400x2400 dpi, ale to jest jakość druku tylko grafiki, a textu jest wtedy od 600x1200 do 1200x1200. Prędkość też nie jest imponująca. Choć atramentówka HP ma swoje wady, na początku psuje się podajnik. Naprawa jest droższa od nowej drukarki. Jeżeli nie chcesz HP, to odradzam Epsona ponieważ w nowszych modelach zainstalowano specjalny chipset sprawdzający czy jest oryginalny wkład, i czy nie był on napełniany.
|
Cytat:
Pozdrawiam |
No patrz, a ja akurat kartridza nie mialem na mysli, ze taki sam ;D
Wlasnie nie wiem czy jest taki sam, czy nie....ale czy w Z33 glowica nie jest stala?, cos tam pisza, ze jest laserowo zrobiona, wiec nie chce mi sie wierzyc, zeby glowiczki byly w kazdym wkladzie ??? Na stronie Lexmarka nie napisali....tylko tak od niechcenia te specyfikacje sa tam opisane ;D Tak przy okazji....jaka jest roznica miedzy koncowkami 2, 3 i 5 ....mozna cholery dostac !!!. Wjednym sklepie maja Z42 innym Z43, a jeszcze innym Z45....czy to tylko roznica w rocznikach wypuszczenia tej drukary, a moze usprawniona....kto wie ??? Ach i jeszcze....co myslicie o kupnie takiej drukarki w marketach....chyba roznica moze byc tylko w cenie, kmpy to co innego....ale drukarka... |
[quote]HanSolo (17-05-2002 17:29):
Cytat:
Rzeczywiście, Z33 ma ten sam kartridż. WSZYSTKO CO NAPISAŁEM W POPRZEDNIM POSCIE JEST SPRAWDZONE EMPIRYCZNIE, RÓWNIEŻ TO, ŻE KARTRIDŻE HaPeków WYTRZYMUJĄ PRZY LEXMARKACH BARDZO MAŁO Pozdrawiam |
Panowie spokojnie. Drukowaliście zapewne na oryginalnych nabojach dołączonych do drukarki. Wszystkie testy dotyczące wydajności druku nie są przeprowadzane właśnie na tych. Z założenia producenci wraz z kupowaną drukarką dają wam, jak to powiedzieć (?) słabsze, któe starczają na o wiele mniej niż te, które kupicie sobie potem w sklepie. Skoro drukarka jest w miarę tania, to oni muszą na czymś zarabiać - przynajmniej tak to chyba kalkulują.
Co do zużycia koloru (mimo, że były drukowane trzy s. kolorowe, a tyle go poszło), trzeba mieć świadomość w jaki sposób taka drukarka robi "czarny". Nie znam co prawda szczegółów tego sprzętu o który piszecie, ale kiedyś przynajmniej było tak, że czarny wychodził z kombinacji pozostałych kolorowych. W związku z czym tak naprawdę był szary i mimo, że drukowało się tylko np. B&W, to i tak szedł kolorowy tusz. Ale zastrzegam, że to tylko przypuszczenie, bo trzeba byłoby to zobaczyć. Wiem, że nowsze modele mają oddzielnie naboje z kolorem i czarnym. Nie wiem jak je jednak wykorzystują w praktyce. Może należy wyciągnąć kolorowy, kiedy drukuje się tylko B&W - żeby mieć pewność (?). Choć z pewnością producent tego nie poleca. Pozdrawiam. |
Cytat:
Witam ! A więc jednak ! Myślałem że tylko moja 920 zasysa jak motopompa a masz tu babo placek !!! Nie wiem czemu tak jest w 610 orginalny czarny starczył mi na troche ponad rok a tu po 100 kartkach / okładki na cd i text / jest 30% tuszu !!! W chipie zrobili test ile się da max z danej drukarki wyciągnąć i oto rezultaty testu : według HP z czarnego pojemnika da się wydusić 495 w 50% zadrukowanych kartek Według testu Chipa - 1280 !!!!!!!!!!! Z koloru w/g HP - 450 kartek w kolorze CMY każdego koloru tyle samo 33.3% Według chipa - 593 !! Coś tu jest nie tak !!!! Jakieś propozycje !! |
[quote]Zbieg12 (15-05-2002 15:17):
Kup Lexmarka Z42/Z43. (...)Tusze InkTeca kupisz już za 45zł (zestaw: 2 strzykawki + uchwyt), a później tylko same strzykawki za 17zł/sztuka. Przy REWELACYJNEJ jakości wydruku i niewielkich kosztach jest to najlepsze rozwiązanie. Lexmarki Z32/33 mają inne kartridże więc trudno mi się tu wypowiedzieć. Kartridż od Z42/Z43 wytrzymuje DUŻO napełnień bez utraty jakości wydruku. ************************************************** ********** No wlasnie sprawdzilem i juz sa strzykawy do Z33 ( http://www.inktec.pl/ ), a roznica pomiedzy 33 a 43 jest tylko w szybkosci druku...kropla jest ta sama, rozdziela, 2 tusze itd.....a kosztuje 100 PLN mniej |
ja tam polecam canony z serii S ( s100, s 200, itd. ), uzywam tych troche drozszych niz przewiduje Twoj budzet, tzn. Canon S400 i S750, ale jestem z nich naprawde zadowolony, drukuje b.duzo , przy takim uzywaniu niestety trzeba czesto wymieniac pojemniki z tuszem, jednak najwiekszym plusem jest to ze canon ma kazdy kolor w osobnym kartridzu oraz osbno glowice, co jest bardzo ekonomiczne. Kartridze wystarczaja na wiecej stron niz podaje prducent ( uzywam oryginalow), nie sa drogie ( o podrobach juz nie wspomne) i do tego glowica z podawanych przez producenta 3000 stron wydrukowal 4500 str. nalezy zaznaczyc, ze 80-90% moich wydrukow to zdjecia i grafika ,wiec zauwazylem roznice w druku, do textu glowica nadal sie nadaje :) . To bylo o S400, bo S750 mam dopiero kilka tygodni, ale jest super cicha i najszybsza z atramentowek jaka widzialem, bo drukuje 3 strony ze zdjeciami ( 30% zadruku strony) przy snadardowych ustawieniach. Text i malo wymagajaca grafika ida jak z lesrowki, tylko slychac przesuwany papier po rolkach i juz gotowe :)
|
Cytat:
Co do innych rzeczy: Mialem HP 695C (prawie to samo co kazda 6xx) - byl czas, kiedy w ciagu tygodnia szly mi na niej 3 ryzy (wcale nie przesada - ostro drukowalo sie prace dyplomowe)... Dla wlasnej ciekawosci sprawdzalem - w trybie Econo zbiornik 40ml wystarczal na okolo 1200-1300 stron (w wiekszosci tekst) Przy regeneracji kartridge'a (napelnienie wlasnoreczne) tusz wychodzil okolo 23zl/40ml latwo policzyc ile wyjdzie - okolo 2gr/str (+koszt kartki) - malo jest laserowek, ktore sa tak ekonomiczne ;D Fakt, ze na laserze bedzie lepsza jakosc. Dla trybu Normal koszty beda mniej wiecej 2 razy wyzsze. Co do poziomu atramentu pokazywanego przez monitor drukarki - jak jest tam napisane - jest to poziom SZACUNKOWY, ktory malo wspolnego ma z tym co pozostalo w zbiorniku (najlepiej wyjac zbiornik i wlozyc ponownie a okaze sie, ze sie sam napelnil ;D ) Kolejna sprawa to pojemnosc zbiornika - 20ml czy 40ml trzeba na to zwracac uwage, bo na ogol przy zakupie dawane sa mniejsze, a pozniej jak sie dokupuje to przewaznie roznica w cenie nie niewielka, a w ilosci... Sam posiadam w tej chwili HP 930 i Oki Page 4W. NA HP wydrukowalem okolo ryzy (na oryginalnym zbiorniku dolaczonym do kupowanej drukarki) w wiekszosci tryb Normal i jak na razie atrament jeszcze sie nie skonczyl... Jezleli ktos zastanawia sie nad kupnem niedrogiej, przyzwoitej i w miare taniej w eksploatacji drukarki o niezlych parametrach - polecam HP serii 8xx lub 9xx (6xx nie brac, bo to juz przezytek - glosne, wolne i kiepska rozdzielczosc) |
Hp, wydaje mi sie, ze powinno starczyc na okolo 200 stron, ale ja mam stycznosc z 880c i jak setke wyciagnie, to szok :-)
A na Twoj problem, to patrz stonki: http://www.ramservice.pl/ http://www.amm-komputer.com.pl/ http://www.centrumdruku.com.pl/ |
Witam wszystkich
Właśnie 4 dni temu kupiłem sobie nowiutkiego HP 920c, wydrukowałem ok 70 stron ... patrze sobie na poziom atramentu a tu: czarny - 60%, kolorowy - 80% (może 3 strony były kolorowe). Jak to możliwe ...... Na ile starcza taki pojemnik ? Jak wygląda w przypadku tych drukarek sprawa ewentualnej strzykawki i tuszu ? ---------------- Pozdrawiam |
Ja ma starą poczciwą HP DeskJet 670c od 5 lat. Zmieniam pojemniki mniej więcej raz w roku, przy oszczędnym drukowaniu...
|
Hehe, jakbym mial pod reka 1000 PLN, to na pewno juz bym mial drukarke laserowa.
Moze prawda jest straszna, ale mimo wszystko, to nie zamierzam otwierac na razie "malej poligrafi", wiec mysle, ze plujak jakos ujdzie :-) Jak wydrukuje 200 stron na miesiac, to bedzie baaardzo duzo. Dzieki jednak za wszystkie rady....z wielkiego lasu drukarek zrobil sie zagajnik.... :-) Czolem ps. Co do Allegro....hmmm, kukne tam. Mam kumpla, ktory jest fanem Allegro i jakos nie narzeka na zakupy....fakt, komp mu brzeczy jak kosiarka do trawnikow, ale czego mozna chciec za drobne :-) |
MS ma racje jesli masz zamiar drukować wyłącznie dokumenty, sprawozdania i takie tam -->text , to laser jest królem , natomiast ich powazną wadą jest brak koloru ..ale jesli znajomy ma plujke to ten problem da sie zminimalizować... pomijam fakt laserówek kolorowych... sam mam oki page 4w juz dobre kilka lat i oprócz wymniany tonerow jeszcze nic nie robiłem ..a juz kilka ryz poszło , a co do atramentówek to nie przejmowałbym sie osiąganymi rozdzielczościami bo to obecnie nie problem zwróciłbym uwagę na to czy zbiornik jest wymieniany z głowiczką --> i szukał takiej której cena zbirniczka z głowiczką jest minimalna , potem dokładał następne warunki, np.: ilość stron w kolorze (oczywiście zbiornik z kolorem oddzielnie z czarnym) rozdzielczość (tu tez sie nie daj zwieść bo niektóre oferują świetna rozdzielczość ale tylko na specjalnym papierze) itd... ja swojego faworyta nie mam bo z moich znajomych którzy mają plujki każdy przeżywa rozterki jakby tu nadrukować jak najwięcej za jak najmniej...a stykam sie z hp model 6?? lexmark z 31 , epson stylus 660 i kazda ma swoje wady i zalety...
p.s. nie liczyłbym na napełniacze ... tak od razu... |
Za 2 wkład nie dopłacasz, jest w cenie drukarki.
A nie lepiej będzie Ci kupić używaną laserówka HP np. LaserJet 6L. Oryginalny toner kosztuje ok. 250 zł w sklepie. Na allegro dostaniesz taniej, drukarkę nawet za 300 zł. Zaryzykuj. Aha tonery zastępcze są dosyć tanie. Toner jak będziesz oszczędnie drukował to toner starczy Ci na pewno na więcej niż rok. |
Na bilbordach w Warszawie reklamuja jakies HP za 199zl w Media Markt. Nawet fajnie to wyglada
|
Prawda jest straszna. Chcesz drukarki, która nie będzie cię dużo kosztowała i będzie dobrze drukowała, to daj se spokój z atrametowymi (choć jak widzę jest tu wielu fanów tego sprzętu). Pomnóż swój kapitał razy dwa i kup jakieś tanie laserowe HP (około 1000 zł.). Żadnych tuszów, żadnego nabijania, żadnych przypchanych głowic, brak oczekiwania na to że to atramentowe cholerstwo w końcu wydrukuje malutki obrazeczek, który przyczepiłeś do swojego dokumentu itd. Co prawda raz na klilka tys. stron czeka Cię wymiana "bębna", ale raz na 5/6 miechów możesz pewnie wyciągnąć te 2 stówy? No ale oczywiście szukasz atramentowej (!?). Jeżeli jednak nie musisz mieć jej jutro ani za tydzień, czy dwa to myślę że warto się zastanowić. Pozdrawiam.
|
Kup Lexmarka Z42/Z43. Trochę przekroczysz budżet, ale warto jak chol...ra.
Tusze InkTeca kupisz już za 45zł (zestaw: 2 strzykawki + uchwyt), a później tylko same strzykawki za 17zł/sztuka. Przy REWELACYJNEJ jakości wydruku i niewielkich kosztach jest to najlepsze rozwiązanie. Lexmarki Z32/33 mają inne kartridże więc trudno mi się tu wypowiedzieć. Kartridż od Z42/Z43 wytrzymuje DUŻO napełnień bez utraty jakości wydruku. Pozdrawiam PS Sprawdź ceny na www.comp-art.com.pl |
Dzieki za oswiecenie.....
Na stronie proline maja z33 po 230 PLN w tej chwili, czyli calkiem ladnie....czy za ten drugi wklad sie doplaca ? No a ceny wkladow oryginalnych sa straszne....jezeli mozna dostac jakies tansze kompatybilne, to powinno byc spoko. Moze sie orientujesz w cenach ? Ja znalazlem tylko refillery za ok 90 PLN i sa na 3 razy....ale to chyba jest to co mi odradzales ??? Dzieki za linke do tego sklepu.... |
Oczywiście, że można uzupełnić, ale jak upaprzesz się cały atramentem i swoją drukarkę lub zapowietrzysz (HP) pojemnik to Ci się odechce ponownego napełniania tuszy. Za wymianę głowicy w Epsonie biorą ok. 150zł.
Co do Lexmark z33, ja kupowałem ją za 260 zł brutto z 2 pojemnikami: www.proline.com.pl A z 23 jest z jednym i kosztuje 160zł. Tusz kolor kosztuje powyżej 100 oryginalny. |
No wlasnie jak to jest z tym kolorem i czarnym w Z33 i podobnych. W specyfikacji podaja ze "opcjonalnie" czarny...nie za bardzo kapuje o co im chodzi, ze jak poprosze to obie dostane, czy jak ???
I jak toto sie potem uzywa....obie naraz sie instaluje....kurde ale kombinacje :-( No a co do glowic wbudowanych w kartridze.... Skoro glowica w Epsonie ta sama zostaje....to chyba nie dobrze wplywa na trwalosc.....hmmm ??? No a to z glowicami w kartridzu...i tak je mozna uzupelnic Dzieki za dalsze info |
Co do lexmarka z 33. Jest to dobra drukarka, która powinna Ci wystarczyć do drukowania tekstu i grafiki. Grafikę drukuje całkiem przyzwoicie. Nowa kosztuje razem z tuszem czarnym i kolorowym ok 260zł. W niektórych sklepach wciskają jej starszy model tylko z tuszem czarnym za ok. 160zł - nie daj się nabrać bo tusz kolor do niej kosztuje powyżej 100zł.
Aha i pamiętaj, że niektóre drukarki atrmaentowe mają głowice drukujące "wbudowane w poj. z tuszem" (Hp, Lexmark), a niektóre nie (np. Epson). Czyli w miarę zmiany pojemników w Epsonie głowicę masz tą samą. Jeżeli będziesz kupował tusze zastępcze do polecam Pelikana i BlackPointa i najlepiej czrny i kolor tej samej firmy, bo np. w Epsonie przy różnych pojamnikach zastępczych zapychają się zaschniętym atramantem dysze. |
I o wlasnie takie rady mi chodzi jak powyzej :-)
Dzieki |
Odradzam Lexmarka ,
polecam Epsona drukarki tej firmy zużywają połowę mniej atramentu na krople niż HP, a prefabrykowane tusze kosztują od 25pln-CB 45 - kolor.(Jak dla mnie to przeważający argument). Są też w miarę szybkie. Nie mam żadnych kłopotów, a trochę nadrukowałem. ps. moja ocena jest b.subiektywna |
... jeszcze w rachubę wchodzi dolna półka Canona (chyba 1000 i 2000)
|
Trzeba mi drukarki....
Witojcie,
Nadeszla pora, ze potrzebna mi drukarka. Jak zaczalem ryc po necie to az mi oczy z orbit wyszly i wzrok sie zmacil od natloku danych, jednym slowem........POOOOOMOCYYYY ! Co tu kupic? Zalozenia sa takie: - drukarka do domu - do drukowania wypracowan i innych tekstow+obrazki, zdjec to raczej nie (ale moze sie zdazyc) - nie wiecej niz 300 PLN - HP odpada z mety, bo sie za wysoko cenia Moi kandydaci (na podstawie lektury netowej typu CHIP) - Lexmark Z33 - .......... Z23e - ......... Z13 Tylko za choinke nie wiem co z rozdzielczoscia itp. Tyle co mnie obchodzi, to to, zeby "ladnie" bylo i zeby atramentu nie zarla jak swinia :-) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:37. |