Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Jak nagrywać płyty koncertowe ?? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/jak-nagrywac-plyty-koncertowe-4221/)

Crazy 21.10.2001 23:02

Jak nagrywać płyty koncertowe ??

Chodzi mi o taką sprawę.
Mam w mp3 kilka albumów koncertowych i chcę je zgrać do audio. Zależy mi na tym, żeby między poszczególnymi kawałkami nie było pauz ani krótkiego trzasku. Po prostu, żeby wszystko przechodziło płynnie. Próbowałem ustawić w WinOnCd 3.8 przerwy między utworami na 0 sekund i włączałem opcję kasowania ciszy na końcu utworu ale lekki "przeskok" przy przechodzeniu między utworami nadal słyszę. Natomiast na Nero jak próbowałem ustawić przerwę 0 sek. to wyskakiwał mi napis, że moja nagrywarka może wstawić min. 2 sek. przerwę. Czy da się jakoś nagrać żeby nie było tych przerw, jeśli tak to jakim programem ?
Mam Teac 516EB firmware 1.0 a
Z góry dzięki
Pozdrawiam

s0ny 22.10.2001 00:06

nagrywaj w disk at once i powinno pomoc

bgn 22.10.2001 07:32

to dziwne - sam mam wiona 3.8 i nie slysze trzaskow miedzy sciezkami, ale jak pisal Sony nagrywanie audio wogole powinno byc w modzie DAO. Ale jak siegam pamiecia mialem nerona chyba 4.5 lub cos kolo tego i bez klopotow mozna bylo ustawic cisze miedzy trakami lub ja zlikwidowac, ale zawsze wczesniej zgrywalem mp3 do wavow, gdyz konwertery zarowno Nero jak i Wiona robia to gorzej niz np.audiograbber czy windac, ze nie wspomne o CoolEdicie

bgn 22.10.2001 07:38

PS. Niekasuj ciszy "automatami". To dziala tak, ze jest ustawiony odpowiedni poziom dzwieku w decybelach ponizej ktorego utwor jest wycinany. Nie zawsze jest to ponizej poziomu slyszenia. Pare razy tak sie zrobilem w konia i potem musialem plyte przegrywac ponownie.
Do ciszy jest potrzebny program w ktorym widac widmo
( CoolEdit, GoldWave, itp), i tam wycinasz, a potem odslu***esz. Jesli ma byc to zrobione porzadnie to niestety jest to jedyna droga

zach23 22.10.2001 09:16

nowy NERO tez ma edycje dzwieku - robi sie niezly kombajn ;)

zach23 22.10.2001 09:20

Do tego sa zaje... filtry do nagrywania w locie: korektor barwy dzwieku, likwidacja syczenia, trzaskow i IMHO najlepsze - poszerzanie stereo!!! I to naprawde dziala!

No i jest jeszcze kilka innych filtrow :P

bgn 22.10.2001 09:59

to wszystko prawda.Wion tez ma edytor dzwieku. Ale to jest wszystko kilka w jednym. Jesli chce sie porzadnie obrobic dzwiek, trzeba wziac program, ktory jest do tego przeznaczony. Nagrywalem kiedys komus z winyla ( dla mlodszych niewtajewniczonych - to taki czarny krazek )
i usuwalem trzaski i szumy edytorem Wiona i CoolEditem.
Roznica jest ogromna. Oczywiscie zalezy od tego jak zrypany jest dzwiek i co chcemy zrobic

Shareware 22.10.2001 12:32

Nagrywaj w Nero Zanacz wszystkie utwory i ustaw przerwy na 0 sec
ale przy pierwszej sciezce zostaw 2 sec (to jest czas przerwy przed utworem)
nagrywaj w DAO

Nara

Crazy 22.10.2001 14:30

OK, dzięki !

klaus 22.10.2001 18:19

Najlepiej przekonwertowac mp3 do wav i wszystko obrobic w dobrym edytorze audio (wavelab , sound forge) za pomoca opcji fade.

cana 22.10.2001 19:41

można i w TAO ale bez zabawy /MANUALNEJ a nie z automatu/ funkcjami Fade in i Fade out sie nie obejdzie i oczywiście gap na zero / i w Winoncd jak i w Nero, robiłem tak na mitsumi 2600te qtóra nie miała DAO i spokojnie te płytki nie trzeszczały /czasami ta cholera / mitsumi/ podczas ripowania dokładało od siebie :) trzask to musiałem jej pomóc czy też nie było przerw
pozdro

Crazy 24.10.2001 20:26

Cytat:

bogdan (22-10-2001 07:32):
(...) ale zawsze wczesniej zgrywalem mp3 do wavow, gdyz konwertery zarowno Nero jak i Wiona robia to gorzej niz np.audiograbber czy windac, ze nie wspomne o CoolEdicie
Ja używam konwertera pod Nero, a do obróbki plików Cool Edit Pro. Właśnie mam ten problem, że nie bardzo wiem jak w Windac-u albo Cool Edicie przekonwertować z mp3 do wav. Jak to zrobić ?

obar 24.10.2001 22:48

jesli masz to w audio to po jaką cholerę zgrywać do mp3 ?
mp3 Ci obniży jakość tylko jeśli już to do wavów i te obrabiać

no tak mi się wydaje

obar 24.10.2001 22:52

ano sorka nie doczytałem że masz już to w mp3
problem został już rozwiązany w postach powyżej
dziwne że WON Cię nie słucha...

bgn 25.10.2001 07:18

Ja używam konwertera pod Nero, a do obróbki plików Cool Edit Pro. Właśnie mam ten problem, że nie bardzo wiem jak w Windac-u albo Cool Edicie przekonwertować z mp3 do wav. Jak to zrobić ?[/quote]
w Cooledicie nie musisz konwertowac, mozesz obrabiac mp3(konwersja jest w locie).Jeski chcesz zmienic format
to Save As.. i wybierasz ( Wav format PCM).Widac nie nadaje sie do obróbki to ripper, nawet zmiana formatu wychodzi mu slabo. CoolEdita powinienies miec "zarejestrowanego" ( mozesz to sprawdzic Transform->Noise Reduction->Hiss Reduction nie powinna sie wyswietlac na oknem Demo, bo jesli jest do wali swoj dzwiek). Wglownie jest tak wyswietlasz widmo, zawezasz do wyswietlania kawalek przodu lub tylu i precyzyjnie wycinasz cisze

obar 25.10.2001 10:11

a 3 do coola nie trza mieć załadowanego oddzielnego codeca mp3 ?
jeszcze jaką wersjęużywasz tego coola ?
ja wgrywałem oddzielnego codeca przy wersji 1,2 bodajże

Crazy 25.10.2001 21:37

Cytat:

obar (25-10-2001 10:11):
jeszcze jaką wersjęużywasz tego coola ?
ja wgrywałem oddzielnego codeca przy wersji 1,2 bodajże
Ja mam Cool Edit Pro v.1.0

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:42.