![]() |
Wiem że macie tego dość :) Wybór kompa
Planuje prawie całkowitą modernizacje kompa. Fundusze to ok 5200zł. Ja wybrałem wstepnie taką konfigurację:
Płyta główna: Microstar K7N2 Delta-2 Platinum (MS-6570E-010) nForce Ultra400 - 464 PLN Procesor: AMD Athlon XP 3000+ BOX Barton - 729 PLN Dysk twardy: Seagate 120 GB Barracuda 7200.7 ST3120026AS 8MB Serial ATA - 399 PLN Karta graficzna: Radeon X800 XT Platinum Sapphire 256 MB DVI + VIVO BOX - 2299 PLN Pamięć RAM: DDR 2x 512MB Dual PC-400 TwinMos CL 2.5 - 773 PLN Zasilacz: Chieftec HPC-420-302-DF 420W - 269 PLN Kabelek: Kabel zasilający do dysków Serial ATA (przejściówka z 4 na 15 pin) - 10 PLN Razem: 4943 PLN Ceny z komputronik.pl Obudowe, monitor, napedy mam. |
Ogolnie to jest :spoko:
Tylko grafikę kupiłbym tą: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=12787 lub tą: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=14152 ze względu na obsługę DirectX 9.0c :taktak: Nie wiem czy widziałeś screeny z Unreala III, który będzie wykorzystywał już 9.0c to nawet samo światło dzięki temu wygląda bardzo realizstycznie :D P.S. Chociaż ta ATI jest jest super :taktak: |
X800 ta ktora wybrałm tez obsluguje DirectX 9.0
|
Cytat:
Widziałeś film prezentujący efekty 9.0c w Unrealu III? :D Jak nie to obejrzyj :taktak: ATI ma tylko wyżej taktowany rdzeń bo 500Mhz zamiast 350Mhz (da się podkręcić) :D Tu jest całe info o GeForce 6: http://www.benchmark.pl/artykuly/rec.../strona-1.html |
pomysle na tym GeForce'm. Jeszcze jakieś zastrzeżenia?
|
ja bym barl dysk maxtor i zostal bym przy radeonie !!!mialem segeta baracude i na dluzsza mete stal sie glosny !!maxtor smigal bez problemu!!
|
własnie z dyskiem miałem najwiekszy problem, Na poczatku chciałem WD Caviar a potem Y@nkee doradził mi Seagate Barracuda
|
Dysk wybrales bdb - mam 80 SATA i chodzi dobrze, moze troche go slychac ale ma bdb transfer. 700mb z partycji na partycje w niecale 50s, zasilka to samo. Płyta główna - moze Abita Nf7, albo Asusa a7n8x Deluxe?Akurat ta MSI jest tez bdb, ale moje propozycje chyba wymiataja w o/c.
Grafika?Masz kupie sianka. Radeona na pewno bym wzial. Ogolnie to widze uzbierales pelno sianka...a moze np. troche zaoszczedzic i (np. 2 dyski ,albo dvdrw, jaki masz monitorek? Moze LCD?) kupic 2500+ Mobile i go podkrecic? |
bede mial dwa dyski 80 (ta co teraz) i ta nowa 120, monitora nie chce zmieniac bo mam moze nie najlepszego ale dla mnie jest cool LG F700B CRT, DVDRW tez nie chce kupywac... jakos mnie do tego nie ciągnie.
|
Ja bym Ci doradził to co Kasprzak. Lepiej kupić sobie 2500+ Mobile + dobre chłodzenie i podkręcić na 3200+:D Zaoszczędzisz trochę kasy na tym.
|
Mógłbym prosic o jakiś link do opisu tego 2500 Mobile?
|
Cytat:
|
Sprzetu nie kupuje na allegro :)
|
|
link do Mobile
dyski ... najtaniej bedzie seagate 2x80 w raid0 a chlodzenie? Pentagram Freezone QC-80 Cu lub to Pentagram Freezone QVC-120 Cu |
no dokladnie.Raidzik do tego i bedzie wymiot.
ps.chlodzenie proponuje Zalmana...http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=14448 |
|
moim zdaniem jak chcesz tyle ksy na grafe przeznaczyc to kupsobie jak koledzy mowia 2.5m a ta kase co zaoszczedzisz wsadz w to:
Radeon X800 XT Gigabyte GV-R80X256V 256 MB DVI + VIVO BOX ma lepsze parametry niz sapphire no i gigabyte :D |
Masakra!! Tyle kasy w komputer?? Jesli moża wiedziec to do czego go uzywasz??
|
W media jest z komp z Pentium IV za 1999zł :D
|
Cytat:
Kup lepiej 2500+ Mobile i z niego zrob 2500MHZ! ;P 12,5 * 200 a jak zechcesz to 14*217 :> HARDCORE co nie? :> |
tylko gf 6800 w najmnocniejszej wersji - x800 jest taka porazka jaka kiedys byly fx'y - ta generacja kart lepiej wyszla nvidii
kompa za tyle kasy skladasz wyjatkowo nieprzyszlosciowego - plyta nie ma pci-e, jest na 32bitowej technologii - ja bym wolal na grafie oszczedzic i wziac amd64 bit na 939 na jakiejs dobrej, dobirze wyposazonej w pci-e plycie karta za 1000 zeta w 95% przypadkow zachowa sie tak samo jak ta za 2500 - ale to trzeba samemu zobaczyc zeby uwierzyc, wczesniej rzadzi magia liczb do ceny dodaj pare zlotych na wyciszenie tego cuda - ekstremalnym pomyslem jest raid z 2 dyskow 5400 obrotow - jest na pewno ciszej niz z 7200 - choc dla niektorych spadek wydajnosci jest nieakceptowalny, ew. zwykle dyski ale z mechanizmem sciszenia ich pracy softwareowo [kosztem wydajnosci] freezony sa fajne [sam mam qc80cu] - dosc tanie alternatywy dla zalmana, choc teraz wyszly nowe pentagramy - sa super - tylko sa STRASZNIE duze! do sporej czesci zestawow plyta/buda nie wejda :/ [sa rozlozyste na 12cm] |
Cytat:
A Barracudy też mam 3 - 40(3 lata) i 2x80(2 lata) - wszystkie to cymes (cichutkie), tylko się mocniej niż WDC nagrzewają. Jeśli chcesz mieć super cichy - Barracuda Jeśli chcesz mieć superwydajny - Maxtor lub WDC. Kompromisem wydaje się Barracuda 8MB cache, ale jej jeszcze nie spotkałem. WDC słysze tylko w nocy. Przynajmniej wiem, że działa ;) PS. Bardziej od 120 opłaci Ci się 160 - nieźle ostatnio staniały. |
Kompa będę używał tak jak każdy praktycznie. Pograc se lubie czasami, zwyczjnie net, programy...
Chyba zostane przy tym Athlonie XP 3000+ i karcie Sapphire ale zastanawiam sie tez nad GF6800... Co lepsze ta X800 którą wybrałem czy GeForce 6800GT Gainward Ultra/2400 TV & 2xDVI 256MB GS BOX + Doom III (http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=13028) |
Cytat:
|
Cytat:
Jest to karta bardziej przyszłościowa :D |
Cytat:
ja do swojego kompa chcialbym musiec sie pochylic zeby sprawdzic czy jest wlaczony - zapewniam ze dysk zawieszony na gumie swiszczy talerzami tak samo jak przykrecony do obudowy ja juz jestem blisko takiego stanu - na probe pozyczam ze sklepu 5400 obrotowy dyski zeby sprawdzic jak to sie ma w praktyce |
Płyte i procek kupuje na 2 lata a karte graficzna na więcej... więc kłade nacisk na grafike
|
Karta za 2500zł?? O lol :D
NA prawde sie nie opłaca. Jeszcze niedawno tylko kosztował GF FX 5950!! Teraz około tysiaka. Widzisz jak szybko tanieją?? Nie ma co przepłacać. Serio. Potem będziesz żałował. PS Moja wypowiedź jest nieco pesymistyczna, ale zawsze można sprawić sobie za tą cene coś innego :/ Pomyśl nad jakąś kartą za tysiaka :spoko: |
Cytat:
Cytat:
Moj dysk ma predkosc obrotowa 7200. Caly komp w nocy (w zupelnej ciszy) jest minimalnie slyszalny z okolo 1m. A slychac najbardziej wentyl z zasilki. Nawet nie slychac tornada :) |
co do karty:
z benchmark.pl: Cytat:
http://benchmark.pl/artykuly/recenzj.../strona-1.html |
Cytat:
|
Ja bym jednak na grafice trochę oszczedził. 2500 to przesada, zwłaszcza, że tak, jak już zostało wspomniane, za miesiąc góra 2 - 3 nie będzie ona kosztowała nawet 1000 złotych. No ale Twoja sprawa. Ja jeszcze pewnie kupiłbym tańszy procesor, bo za kilkaset złotych mniej można kupić niewiele mniej wydajny. Ale to w sumie tylko szukanie oszczędności. Jeśli masz tyle pieniędzy do przeznaczenia na komputer i chcesz to zrobić, to czemu nie :)
|
Cytat:
Pozatym mowa jest o werji GT, a nie Ultra. Ultra jest porównywalna do X800XT, w niektórych przypadkach szybsza;) |
Cytat:
|
do kupna kompa mam jeszcze troche czasu.... to narazie wstepne przymiarki
|
Sidu-wyciszales kompa? Jak tak to co zrobiles?Maty wygluszajac?Jakies wentyle?
ps.pentagramy dobrze zastepuja Zalmana ale sa glosniejsze. Jest to slyszalne. ps2.tak jak sidu mowil...w sumie dobrze kupic za taka kase amd64 i pci-e ... ale i tak zostaje przy propozycji...amd mobile 2500+ i dokupic cos innego. Ale z drugiej strony jak piszesz ze kompa kupujesz tak zeby na 2 lata byl ok to amd64 wg mnie |
poczekaj do nowego roku, AMD szykuje nową akcję marketingową w grudniu i obniży ceny na procki 64bitowe
wtedy też mają się pojawić nowe karty, a więc szansa na kupienie radka x800 za mniejszcze pieniądze |
Ja tez nie widze sensu ladowac tyle kasy w kompa. Kupilbym jakies kompnenty ktory ladnie sie kreca i tyle. A reszte kasy wydalbym na inne rzeczy, np: wakacje, :piwo: autko, zainwestowalbym je, pobawil dobrze itd.
|
Cytat:
|
nie no kizio jak zobaczyłem, że chcesz kupić grafikę za ponad 2 tyśiące to mi kopara opadła :wow:
Pisałes wyżej, że Cytat:
...ta za 2000 za parę mmiesięcy będzie kosztować ok tysiąca więc po co przepłacać jak i tak nie będziesz grac w Doom 3 na 1280x1024 ...lepiej wydaj więcej na mobo |
dobra mobo to podstawa :) a reszte zawsze mozna wymienic :)
inwestuj w plyte pod A64 (s939) i nawet kup najtanszego procka narazie ale mobo bedziesz mial przyszlosciowa i wsadzisz pozniej w nia inne procki :) a grafe to kup jakas tansza zawsze mozna ja podrasowac :) |
A co powiecie na jakis Pentium 4?
|
tez ok ale pytanie na jakiej podstawce czy na normalnej czy na tej nowej - stykowej (wiadomo nowa bedzie dalej rozwijana i beda do niej nowe procki) a stara kiedys wypadnie :)
|
No jeżeli chodzi o mnie to ja ostatnio wstępnie złożyłem takiego kompa:
Mobo: Abit IC7 s478 5xPCI DDRx4 AGPx8 +sound Procesor: P4 3GHz s478 FSB800 RAM: DDR 512MB PC3200 (PC400) Kingston HDD: Seagate SATA 160GB 7200 8MB cache NCQ Grafika: ATI Radeon 9600XT 128DDR DVD-ROM: LteON lub LG 16/48 CD-RW: LiteOn LTR 52327S 52/32/52 FDD, Zasilacz 350W, Wiatraczek (sam jeszcze niewiem jaki), karta sieciowa, Obudowa Cena takiego zestawu: <3500 Co do mobo to dzis czytałem, że niektórzy mają z nią problemy??? |
thx macGyver! Gdybyś mógł popatrzec i złozyć coś do 4500 z tym żeby karta grafiki byla 256DDR i takie komponenty jak w 1 poście czyli bez obudowy, monitorka.... albo odezwij sie do mnie na gg
|
Jeżeli chodzi o coś z Pentium to złożyłbym taki zestaw:
Procesor Intel Pentium 4 520 (LGA775) 2.80E GHz HT (Prescott) BOX Płyta główna Abit AG8-V Karta graficzna GeForce 6600 Gainward Ultra/1760 PCX TV-DVI (PCI-E) Golden Sample Razem brutto: 2229.00 Razem netto: 1827.06 |
Jakie chipsety pod P4 sa dobre? VIS, SiS czy Intel?
|
Cytat:
|
Największy problem jest z doborem mobo i grafiki ... ale od wyboru mobo zależy przyszłościowa rozbudowa jednostki.
|
Cytat:
|
Bosz... tyle kasy na komputer... :nie: zazdroszczę Ci stary, ja bym wydał połowę, a druga połowę na nowy wzmacniacz do kina domowego :)
PS. Pomyśl jeszcze o oprogramowaniu... :) |
hmm...
zamiast wyrzucać 2,5 tys. na grafę, lepiej (ja tak robię) kup sobie jakąś z serii 9600 za 1/3 tej kwoty (będziesz miał kasę na kupno nowej grafy przez kolejne 2 lata). bo ta, którą dzisiaj kupisz, będzie wtedy już z lekka przestarzała i ustępowała tej nowej. zwróć uwagę na jeszcze jedną rzecz - zbliża się zmierz kart na agp. co z nią potem zrobisz? poza tym, dorzuciłbym kasę i kupił dysk 160gb (z sata ciągle jeszcze są problemy). |
Cytat:
|
Fajnie mieć kasiastych starych...
...powiedział człowiek, który nigdy nie miał więcej niż 128 MB RAM. pozdrowienia |
Zdecydowałem sie na inną konfigurację:
Procesor: Intel Pentium 4 (S478) 3.00E GHz HT (FSB 800) BOX (Prescott) - 885 PLN Płyta główna: Gigabyte GA-8KNXP Intel 875P - 765 PLN Karta graficzna: Radeon 9800 Pro Sapphire 256 MB DVI + TV BOX (256-bit) - 1449 PLN Dysk twardy: Seagate 160 GB Barracuda 7200.7 ST3160827AS 8MB Serial ATA / NCQ - 460 PLN Pamięć RAM: Kingston DDR 2 x 512MB PC-400 (KVR400X64C3AK2/1GDC) CL3 - 814 PLN Wentylator procesora: Zalman CNPS7000A-AlCu - 140 PLN Zasilacz: Zasilacz do obudowy Chieftec (HPC-420-302-DF) 420W269 PLN Razem: 4782 PLN |
Cytat:
Ja bym proponował: Athlona 64 3000+ (757 zł) lub 3200+ (912 zł) , musiałbyś się za jakąś dobrą płytą rozglądnąć, bo akurat się nie orientuję jakie są dobre na tą platformę... Reszta może być:spoko: |
dokladnie.
A jezeli uparcie bedziesz dazyl do p4 to pod P4 proponuje plytke ASUSA albo ABITA ;), chociaz Gigabyte nie ma slabych podzespolow |
to co kraluk@ i Kasprzak@ ... teraz to lepiej a64 na 939 niz P4
|
ok, cos pomyśle
|
A jak juz plyta pod AMD 64 to polecam :D z chipsetem ATi (tak ludzie z ATi sie wzieli za chipsety i wyszlo to im zaje... ) tutaj macie test.
PS. nawet nie wiem czy ta plyta jest juz w dostepna :D |
Cytat:
poza tym, ciągłe jeszcze (może marginalne, ale jednak) problemy ze sterownikami. kiedy podpiąłem barracudę 160gb sata, window wykrywał mi dysk jako hd2 :| za chiny nie chciał załapać sterów od via. dopiero reinstalka systemu rozwiązała problem. |
No to tak:
Procesor: AMD Athlon 64 3200+ BOX - 1046 PLN Płyta główna: Gigabyte GA-K8NSNXP nVidia nForce3-250 - 746 PLN Karta graficzna: Radeon 9800 Pro Sapphire 256 MB DVI + TV BOX (256-bit) - 1449 PLN Dysk twardy: Seagate 160 GB Barracuda 7200.7 ST3160827AS 8MB Serial ATA / NCQ - 460 PLN Pamięć RAM: Kingston DDR 2 x 512MB PC-400 (KVR400X64C3AK2/1GDC) CL3 - 814 PLN Zasilacz: Zasilacz do obudowy Chieftec (HPC-420-302-DF) 420W269 PLN Razem: 4784 PLN |
Cytat:
|
Cytat:
Chociaż ta grafika mnie intersuje czy będzie dobra??? Czy naprawdę nie lepiej zainwestować w 6800 :taktak: |
Cytat:
|
Cytat:
Ja bym wziął na Twoim miejscu GRAFA: Radek 9800XT DYSK: Western Digital.... a nie Segate.... PAMIĘĆ RAM: TwinMOS, lub inne ale CL2!!! lub 2.5!! 3 to bardzo duużo!! ;) A te ceny to niewiem skąd wzięłeś... Wysokie w ... ehhh :D Ja bym to conajmniej za 3/4 Twoich cen kupił =D |
no fakt ceny sa troszke kosmiczne :)
|
w cenach podanych przez kizio@ nie widze nic 'kosmicznego' ... tyle to kosztuje
bakupl@ kupowanie ati9800XT do nowego kompa to pomylka ... tak jak juz p4 na taki ruch moze sobie pozwolic ktos kto ma juz pieca ... upgrade - a nie skalada go od nowa teraz to naj rozsadniejszy wybor za ta kase to Asus V9999GT GeforceFX 6800GT 128MB DDR TV/DVI za 1,403.00 zł lub dla tych co lubia cisze (jedna z tych dwoch) Gigabyte Geforce 6800 128MB DDR TV/DVI za 1,364.00 zł Galaxy Glacier 6800 128 MB za okolo 1,220.00 zł ... (action podobno nimi handluje) na inne moim skromnym zdaniem szkoda ka$ory co do hdd ... seagate cichszy pamieci ... moga byc najtansze - ja bym kupil Kingston HyperX - ale te co wybral kizio@ sa K ... "predkosc swiatla, plus predkosc swiatla ..." |
Ale z tego co wiem , to procek który wybrales jest na socket 754 , a Mobo 939. Co prawda w temacie sprzetu mam spore zaleglosci ,ale skoro sockety sie nie zgadzają to...
Edit : Sorry w jednym sklepie mają błąd. Edit 2 : A jednak chyba nie , w dwóch sklepach www.skleppc.pl i www.proline.com.pl jest 754 ,a w komputroniku 939..... |
w komputroniku ta płyta jest na 754 i procek także :) - w siriusie takze ale sa 2 wersje tej plyty 754 i 939 :)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:56. |